abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_194899585
Nijmegenaar C. (52) werd in 2013 bijna doodgetrapt op de Groesbeekse kermis. De daders gingen vrijuit, nadat ze eerder tien maanden cel hadden gekregen. Waarom trok het Openbaar Ministerie zich terug?

C. kon de agent die hem vragen kwam stellen exact vertellen wie hem hadden afgetuigd. Tot op de sokken kon hij ze nauwkeurig beschrijven. Hij kende ze van gezicht en naam, omdat hij ooit in Groesbeek had gewoond. Een van hen was een aannemer uit het dorp. Diens zoon de aanstichter. De ruzie ging om een meisje. Maar dat begreep hij pas achteraf. Ook de broer van de aannemer had hij herkend. Een werknemer was de vierde. Nadien liepen ze rustig weer de tent in.

Tussen de ME’ers door wankelde C. naar de ambulance. Die bracht hem naar het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. De verwondingen waren zo ernstig dat hij een dag later naar het Radboudumc werd vervoerd. Direct ging hij onder het mes. Vier en een half uur lag hij op de operatietafel. Zijn kaak was van boven tot onder gesplitst.

Zeven jaar later zie je er weinig meer van. Maar als je over zijn rechterkaak wrijft, voel je de bobbels en butsen. Er zit nog steeds een plaat in. Zijn rechterkant is gevoelloos. Zes weken was zijn kaak gefixeerd met een beugel. Eten ging alleen vloeibaar door een rietje.

Het was bijzonder vervelend voor hem als slachtof≠fer, maar het OM trok zich terug uit zijn strafzaak. Hij kon zijn oren niet geloven

Het duurde vier jaar voordat zijn kwelgeesten voor de rechter kwamen. Glashelder herinnert C. zich dat de officier van justitie hem enkele dagen voor de zitting uitnodigde. In het kantoor van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland in Arnhem, pal naast de oude brug. ‘No lie can live forever’ stond er in gele letters op de gevel.

Op tafel lag een vuistdik strafdossier. De officier ging achttien maanden gevangenisstraf eisen. Tegen de mannen was bewijs genoeg. De officier verwachtte ‘geen problemen’. Zeven jaar later echoŽn die woorden nog constant door in zijn hoofd. ‘Geen problemen.’

Hard oordeel
En week later, 28 maart 2017, moesten de verdachten zich voor de rechtbank in Arnhem verantwoorden. Zelf vermeed hij de zitting. Hij kon het niet aan. Twee weken later velden de drie rechters een hard oordeel. Hij had als slachtoffer een traumatische ervaring ondergaan. De vier daders verdienden daarom tien maanden cel.

Natuurlijk gingen die gasten in hoger beroep. Dat duurde weer eeuwen. Pas in oktober 2019 zou het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zich over de zaak buigen. Dat binnen het OM intern tot op topniveau in Den Haag maanden van alles rond de zaak speelde, wist C. toen nog niet. :D :')

Hoge tantes
Hij kreeg opnieuw vooraf een uitnodiging voor een gesprek. Drie dames ontvingen hem die 22ste mei vriendelijk. Het waren ‘hoge tantes’, kopstukken van het OM. Waarnemend hoofdofficier van justitie Marthyne Kunst en recherche-officier Diewerke Stikkelbroeck. Vanuit Den Haag was Liesbeth Joosten overgekomen, hoofd van het slachtofferparket.

Een half uur later stond hij buiten. Verbijsterd.
Zich niet goed beseffend wat hem was overkomen. Het was bijzonder vervelend voor hem als slachtoffer, maar het OM trok zich terug uit zijn strafzaak. Hij kon zijn oren niet geloven. Hoe? Wat? Die mannen waren toch veroordeeld? Er was toch voldoende bewijs? Zat mensen hadden het gezien. Al was het zonde dat de politie dat filmpje niet kon vinden. De dames zeiden iets over de integriteit van het bewijs. Meer konden ze niet zeggen.

Veeg uit de pan
De rechters zouden dat toch nooit goed vinden? Aan het begin van de zitting op 31 maart 2019 bij het gerechtshof vraagt de advocaat-generaal het woord. Kort deelt hij mee dat het Openbaar Ministerie ‘de niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie vordert’. De openbare aanklager weigert elke nadere uitleg. Het gerechtshof schorst de zitting. :D :')

De daders lachen zich ongetwij≠feld rot. Waarom staat hij als slachtof≠fer in de kou? De dreun van het OM voelt als een knock-out

Amper tien minuten later zijn de raadsheren, zoals de drie rechters bij het hof heten, terug in de zittingszaal. Het OM krijgt een veeg uit de pan. Met het ‘achterhouden van wezenlijke informatie’ handelt het OM in strijd ‘met het beginsel van openbaarheid’. Het hof is daardoor niet in staat ‘een zelfstandige belangenafweging te maken’. Toch doen de raadsheren direct uitspraak.

Doofpot
,,In deze zaken schort het aan een onpartijdige waarheidsvinding en een integere bewijsvoering.” De strafzaken tegen de vier kopschoppers zijn per direct beŽindigd.

Steven Oosterhof, C.’s nieuwe advocaat, kijkt met open mond om zich heen. Hoe kan het gerechtshof zo’n ingrijpende beslissing zo snel, klakkeloos nemen? De advocaat begrijpt er niets van. Dit is een doofpot met fiat van de rechter. Op de publieke tribune klinkt gejuich. Vrouwen vallen hun mannen in de armen, opgelucht dat hun partners niet de bak in hoeven.

Beerput
C. is verbijsterd. Hij is er kapot van. Waarom helpt het hof hem niet? Tegelijkertijd maakt koppigheid zich van hem meester. Samen met Oosterhof moet en zal hij de deksel van de beerput lichten. Het OM noemde hem ‘een modelburger’. De daders lachen zich ongetwijfeld rot. Waarom staat hij als slachtoffer in de kou? De dreun van het OM voelt als een knock-out.

quote:
Hier, lees eens wat het OM hem begin juli 2020 schrijft als antwoord op zijn klacht. ,,De strafzaak is voor u bijzonder teleurstellend geweest. Het moet frustrerend voor u zijn dat u niet weet wat er is gebeurd in uw zaak dat ertoe heeft geleid dat de zaak is geŽindigd zonder dat het Gerechtshof een oordeel over de zaak heeft kunnen geven.”
:') :')

Uiterst middel
Nogmaals wordt ‘uitgelegd’ dat die beslissing niet lichtvaardig is genomen. Dit was echt een uiterst middel, aldus het OM. ,,Het raakt ons en de collega’s die aan de strafzaak hebben gewerkt dat we in deze zaak, waarin u slachtoffer bent geworden van een geweldsdelict, de verdachten niet verder konden vervolgen. Het raakt ons ook dat we geen openheid van zaken kunnen geven.” :')

Het enige wat we konden doen: zorgen dat u geen schade zou overhouden doordat deze zaak in hoger beroep niet kon worden doorgezet

Openbaar Ministerie
Was getekend, MariŽtte Bode, landelijk hoofdadvocaat-generaal, en Marthyne Kunst, hoofdofficier van justitie Oost-Nederland.

25.000 euro
Het OM heeft ‘niet onzorgvuldig gehandeld’, stellen zij. C.’s klacht wordt ongegrond verklaard. Ter compensatie krijgt hij 25.000 euro. ,,Het enige wat we konden doen: zorgen dat u geen schade zou overhouden doordat deze zaak in hoger beroep niet kon worden doorgezet.”

Die schade is er. Zelf vindt hij van niet. Maar hij is een ander mens geworden, zegt zijn omgeving. Zijn vroegere spontane en vrolijke ik is verdwenen. Hij is negatief geworden. Drukke plekken met veel mensen mijdt hij. In Groesbeek komt hij al helemaal niet.

Als het bovenin te veel gaat spoken, trekt hij de sportschoenen aan. Hij heeft een personal trainer. De gedachten, de vragen: ze blijven kwellen. Welke fouten zijn hier door politie en justitie gemaakt? Wat wordt er verdoezeld? In een terorrismezaak krijgt de rechter tenminste nog te horen dat de staatsveiligheid in het ding is. Hij, bijna doodgetrapt, moet het maar doen met ‘belangen’. Welke? En van wie?

Naschrift
C. heeft een klacht ingediend bij de Nationale Ombudsman over de handelwijze van politie en justitie en het gebrek aan transparantie. Ook is hij naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens gestapt. Tegen het arrest van het gerechtshof is cassatie ingesteld, maar anders dan verdachten is C. als slachtoffer eigenlijk geen procespartij.

,,Bij mijn weten is het onderzoek goed verlopen.” Dat zegt een politiebron die destijds was betrokken bij de zaak in Groesbeek. ,,Dat het OM niet in staat voor de integriteit van het bewijs, vind ik heel gek. Ik kan het niet verklaren.”

‘Niemand durft te praten over de vechtpartij op de kermis bij Groesbeek waarbij C. zwaar gewond is geraakt. Het ligt in de gemeenschap Groesbeek erg gevoelig om te praten over deze mishandeling.’ Deze informatie komt in oktober 2013 binnen bij de inlichtingendienst van de politie, het Team Criminele Inlichtingen dat via bronnen in het criminele milieu informatie verzamelt over ernstige misdrijven.

Het is een maand nadat de Nijmeegse ondernemer C. op de kermis bijna is doodgetrapt. Groesbeek staat bekend als het bouwvakkers en dakdekkersdorp van Nederland, een kleine, hechte gemeenschap. Eťn van de vier verdachten, de vader van de man die de vechtpartij begon, heeft een groot aannemersbedrijf, is gerespecteerd sponsor van een van de grote voetbalclubs die Groesbeek rijk is. Iedereen heeft wel een belang met die familie, zegt iemand.

Het rechercheonderzoek dreigt vast te lopen. Meerdere mensen waren getuige, maar ze durven niet te vertellen wat ze hebben gezien. Een filmpje van de mishandeling blijft spoorloos. Volgens de politiebron is een agent die de Groesbeekse gemeenschap door en door kent, het dorp ingetrokken. Die agent vindt zes ŗ zeven getuigen die mogelijk meer weten. Hij levert de lijst met namen aan. De getuigen verklaren anoniem: de processen-verbaal vermelden een nummer, geen namen. Eťn getuige wordt in de bunker in Amsterdam gehoord, het zwaar beveiligde justitiegebouw waar grote strafzaken worden gehouden.

Op de kermis van Groesbeek is het wel vaker knokken, zegt de politiebron. ,,Dan worden oude rekeningen vereffend en slaan ze elkaar op de bek. En een uur later hangen ze alweer om elkaars schouders. Dit was andere koek. Hier is bijna iemand doodgeslagen.” Later bij de rechter-commissaris (RC) ontstaat er volgens de politiebron wat gedonder over de anonieme getuigen. Advocaten van de verdachten wijzen op de verschillen in de verklaringen. ,,De RC kapte dat toen af.”

In Groesbeek gaat het verhaal dat een politieman wraak wilde nemen op de verdachten. De politiebron: ,,Een van de verdachten is ooit in de jaren 90 opgepakt voor stroperij. Dat gaf op het bureau grote bonje. Toen die dorpsagent later op een camping in de buurt van Groesbeek kampeerde, is die verdachte hem met anderen komen opzoeken. Dat werd toen een grote matpartij. Die agent is al lang met pensioen.”

Ook nu willen Groesbekers openlijk niet praten, zegt een bekende Groesbeker. ,,Geen naam alsjeblieft. Dit ligt nog steeds heel gevoelig. Deze zaak leeft nog steeds in het dorp. Mensen snappen er helemaal niets van.”

Tijdlijn
1 september 2013
Mishandeling op kermis Groesbeek.

7 september 2013
Slachtoffer doet aangifte van mishandeling.

Oktober 2013
De criminele inlichtingen eenheid ontvangt informatie dat ‘niemand durft te praten over de vechtpartij’. Informanten noemen de namen van de verdachten.

19 november 2014
De vier verdachten worden aangehouden.

23 maart 2017
Voorgesprek met de officier van justitie. Die verwacht geen problemen in de strafzaak.

28 maart 2017
Zitting bij de rechtbank Gelderland in Arnhem. De verdachten ontkennen hun betrokkenheid. Het Openbaar Ministerie eist achttien maanden gevangenisstraf.De rechtbank veroordeelt de verdachten voor het medeplegen van poging tot doodslag tot tien maanden gevangenisstraf. Ook moeten ze een schadevergoeding betalen van 14.330,70 euro. De verdachten gaan in hoger beroep.

Januari 2019
Regiezitting bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Er worden verzoeken ingediend om getuigen te horen.
Binnen het Openbaar Ministerie ontstaat beroering, blijkt uit het WOB-verzoek van De Gelderlander.

Februari 2019
Recherche-officier licht de advocaat-generaal in over de problemen.

30 april 2019
De Centrale Toetsingscommissie bespreekt de zaak-Groesbeek.

22 mei 2019
C. hoort dat het Openbaar Ministerie zich terugtrekt. Het Openbaar Ministerie biedt een schadebedrag van 25.347,95 euro aan.

13 januari 2020
quote:
Minister Ferd Grapperhaus antwoordt op schriftelijke vragen van SP-Kamerlid Michiel van Nispen dat hij niets kan zeggen.
:') :')

3 juli 2020
Het Openbaar Ministerie verklaart C.’s klacht ongegrond en zegt niet onzorgvuldig te hebben gehandeld.

3 augustus 2020
SP’er Van Nispen dient opnieuw Kamervragen in bij minister Grapperhaus.11 juni 2020 Met zijn advocaat gaat C. op gesprek bij het Openbaar Ministerie. Of hij zijn klacht wil intrekken?23 juli 2020
C. dient een klacht in bij de Nationale Ombudsman over handelen politie en Openbaar Ministerie en het gebrek aan transparantie. En hij heeft met zijn advocaten cassatie ingesteld en een klacht ingediend bij Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

25 augustus 2020 De Hoge Raad wijst het cassatieberoep van C. af.

https://www.ad.nl/binnenl(...)r-justitie~addb17fb/

Ook hier schitterd Grapperhaus weer :')
OM in Nederland is om te janken :r
  Spellchecker zaterdag 5 september 2020 @ 14:02:38 #2
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_194899702
Bizar dit, de overheid beschermt je niet als het er op aankomt. Daarom beter zorgen dat je in staat bent om jezelf te verdedigen.
Waar verstand zit groeit geen haar, daarom adviseer ik u een kamover;"best of both worlds".
  zaterdag 5 september 2020 @ 14:14:08 #4
3542 Gia
User under construction
pi_194899840
En dan vindt men het raar als mensen zelf de zaak afhandelen.
pi_194899949
Zoals ik al zei en ik werd weggelachen, rechters en justitie : corrupt.
  zaterdag 5 september 2020 @ 14:26:27 #6
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_194899963
Ze zijn er Dan ook niet voor het klootjesvolk. Dat mag alleen maar de bel houden en belasting betalen.

Als je anno 2020 nog steeds in een illusie left, ben je ook gewoon dom.
Als je iets wilt, zul je het zelf moeten regelen.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
  zaterdag 5 september 2020 @ 14:32:26 #8
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_194900035
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 september 2020 14:26 schreef Kaneelstokje het volgende:
Ze zijn er Dan ook niet voor het klootjesvolk. Dat mag alleen maar de bek houden en belasting betalen.

Als je anno 2020 nog steeds in een illusie left, ben je ook gewoon dom.
Als je iets wilt, zul je het zelf moeten regelen.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
  zaterdag 5 september 2020 @ 14:32:53 #9
22565 asco
Los in deze tent
pi_194900038
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 september 2020 14:14 schreef Gia het volgende:
En dan vindt men het raar als mensen zelf de zaak afhandelen.
Dat dus.
Soms zou ik hopen dat iemand mij eens iets flikt.
Maarja, dat durven die lafaards nooit. :r
pi_194900182
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 september 2020 14:02 schreef Kamover het volgende:
Bizar dit, de overheid beschermt je niet als het er op aankomt. Daarom beter zorgen dat je in staat bent om jezelf te verdedigen.
Vier tegen 1 lukt maar weinigen.
http://epicshirtsandgadgets.spreadshirt.nl/
Epic Beard Man is in My web Shop ;-]
pi_194900196
En het gek vinden dat het volk aan eigenricht denkt 8)7 8)7
http://epicshirtsandgadgets.spreadshirt.nl/
Epic Beard Man is in My web Shop ;-]
  zaterdag 5 september 2020 @ 14:51:39 #12
483336 Kamover
Ik adviseer u
pi_194900259
quote:
13s.gif Op zaterdag 5 september 2020 14:45 schreef Circle.Of.Filth het volgende:

[..]

Vier tegen 1 lukt maar weinigen.
Klopt, dat gaat inderdaad niet. Maar jezelf verdedigen tegen 1 of 2 moet kunnen.
Waar verstand zit groeit geen haar, daarom adviseer ik u een kamover;"best of both worlds".
pi_194900271
Mensen, Mensen. Als men jou weer eens probeert wijs te maken dat het hier in Nederland zo goed is geregeld denk dan terug aan dit artikel. Het is hier een bananenrepubliek, alleen we weten het nog niet. Overigens zou ook die 10 maanden een lachertje zijn geweest.

D66, voor nu, voor later, voor altijd

wij komen voor uw geld
  zaterdag 5 september 2020 @ 14:59:09 #14
483336 Kamover
Ik adviseer u
pi_194900356
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 september 2020 14:52 schreef Orion_in_space het volgende:
Mensen, Mensen. Als men jou weer eens probeert wijs te maken dat het hier in Nederland zo goed is geregeld denk dan terug aan dit artikel. Het is hier een bananenrepubliek, alleen we weten het nog niet. Overigens zou ook die 10 maanden een lachertje zijn geweest.

D66, voor nu, voor later, voor altijd

wij komen voor uw geld
Daarom goed voor jezelf zorgen, niemand komt jou helpen.
Waar verstand zit groeit geen haar, daarom adviseer ik u een kamover;"best of both worlds".
pi_194900363
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 september 2020 14:59 schreef Kamover het volgende:

[..]

Daarom goed voor jezelf zorgen, niemand komt jou helpen.
Exact.

Ja als je al op straat ligt dood te bloeden en dan mag je nog zelf naar de ambulance lopen blijkbaar.
pi_194900364
Apart verhaal, uit de reactie van de rechter vermoedt ik dat het OM dus iets heeft gedaan of verzuimt, wat een verdere rechtszaak onmogelijk maakt.
.
  zaterdag 5 september 2020 @ 15:01:32 #17
80382 manny
30 is best veel
pi_194900372
De dingen kunnen ook tegelijk waar zijn

Ja, het kan een schande zijn

Ja, het kan zo zijn dat er enorme fouten in de procedure zijn gemaakt, waardoor vervolging niet lukt.

Zonder dat we meteen door en door corrupt zijn, bananenrepubliek etc

Frustrerend is wel dat er niet uitgelegd kan / mag worden wat er dan is misgegaan. Of op zijn minst de reden dat dat niet gedaan kan worden
proberen is de eerste stap naar falen
een cafe zonder Hazes, is geen kroeg
  Knapste mannelijke user 2022 zaterdag 5 september 2020 @ 15:02:41 #18
206731 Mortaxx
Doomer
pi_194900381
10 maanden cel is al diep triest en dan dit als eindresultaat

D66 is een gevaar voor Nederland
Op vrijdag 21 april 2023 19:16 schreef FlippingCoin het volgende:
Hoe je tyfusbek kneus
  zaterdag 5 september 2020 @ 15:03:03 #19
80382 manny
30 is best veel
pi_194900384
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 september 2020 14:59 schreef Kamover het volgende:

[..]

Daarom goed voor jezelf zorgen, niemand komt jou helpen.
Want dat had geholpen in deze case?
proberen is de eerste stap naar falen
een cafe zonder Hazes, is geen kroeg
  zaterdag 5 september 2020 @ 15:09:57 #20
483336 Kamover
Ik adviseer u
pi_194900472
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 september 2020 15:03 schreef manny het volgende:

[..]

Want dat had geholpen in deze case?
Nee in dit geval niet veel, maar ik merk dat veel
mensen onterecht vertrouwen op de overheid. Alle problemen worden opgelost door vadertje staat denkt men. Uiteindelijk zijn we een stel wilden onder een dun laagje beschaving. Uiteindelijk sta je er altijd alleen voor. Als je dan met je dolf Jansen armen tegenover een kwaadwillende staat, ben je naÔef geweest.
Waar verstand zit groeit geen haar, daarom adviseer ik u een kamover;"best of both worlds".
pi_194900540
Ik kan het gewoon niet geloven :o :{
  zaterdag 5 september 2020 @ 15:14:33 #22
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_194900546
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 september 2020 15:02 schreef Mortaxx het volgende:
10 maanden cel is al diep triest en dan dit als eindresultaat

D66 is een gevaar voor Nederland
De fout ligt hier bij het OM en dat is een knetterrechts VVD-bolwerk.
We have always been at war with Eastasia.
  zaterdag 5 september 2020 @ 15:16:37 #23
483336 Kamover
Ik adviseer u
pi_194900573
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 september 2020 15:14 schreef -XOR- het volgende:

[..]

De fout ligt hier bij het OM en dat is een knetterrechts VVD-bolwerk.
Twee hele grote fouten in jouw post.

1. VVD is anno 2020 links van het midden. Enorme ruk naar links gemaakt dat laatste jaren

2. D66 is al jaren de grootste partij bij Justitie
Waar verstand zit groeit geen haar, daarom adviseer ik u een kamover;"best of both worlds".
pi_194900918
Zo, wat wekt dit bericht woede op bij mij.

[ Bericht 45% gewijzigd door Brybry op 05-09-2020 21:18:23 ]
pi_194901051
Aannemers. Steekpenningen. Glashelder. Trieste zaak maar niet geheel onverwacht. :)
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')