abonnement Unibet Coolblue
pi_195763486
Nu ik veel thuis ben zoals zo veel mensen, kan ik nog meer genieten van mijn nieuwe keuken O+

Ik bakte in eerste instantie vooral cakes en taarten, maar voor het gezonde en de afwisseling, besloot ik toch ook maar eens wat brood te gaan bakken.

Dus bakte ik al een volkoren rozijnenbrood, naar voorbeeld van Bakker Hartog en de oma van Schaap :D
Het smaakte erg goed, hoewel het misschien nog net iets te compact was. De eerste rijs was niet echt optimaal gegaan, denk ik. De volgende keer met een betere eerste rijs zal het nóg lekkerder zijn.





En vandaag maakte ik voor de lunch (nog niet geproefd dus, pas dadelijk als dochter uit school is) volkoren kaiserbroodjes:

Zo begonnen ze aan de tweede rijs:


En zo kwamen ze net uit de oven:


Ik dacht dat ze misschien nog wat groter zouden worden tijdens het bakken, maar dat gebeurde niet.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_195763933
quote:
0s.gif Op woensdag 21 oktober 2020 12:21 schreef miss_sly het volgende:
Nu ik veel thuis ben zoals zo veel mensen, kan ik nog meer genieten van mijn nieuwe keuken O+

Ik bakte in eerste instantie vooral cakes en taarten, maar voor het gezonde en de afwisseling, besloot ik toch ook maar eens wat brood te gaan bakken.

Dus bakte ik al een volkoren rozijnenbrood, naar voorbeeld van Bakker Hartog en de oma van Schaap :D
Het smaakte erg goed, hoewel het misschien nog net iets te compact was. De eerste rijs was niet echt optimaal gegaan, denk ik. De volgende keer met een betere eerste rijs zal het nóg lekkerder zijn.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

En vandaag maakte ik voor de lunch (nog niet geproefd dus, pas dadelijk als dochter uit school is) volkoren kaiserbroodjes:

Zo begonnen ze aan de tweede rijs:
[ afbeelding ]

En zo kwamen ze net uit de oven:
[ afbeelding ]

Ik dacht dat ze misschien nog wat groter zouden worden tijdens het bakken, maar dat gebeurde niet.
Niks tegen Hartog hé!? :{w

Heb je ook een vleugje kaneel door je meel gedaan (voor je rozijnenbrood) voordat je alles mixt? Kwart tot halve theelepel is meer dan genoeg.
pi_195764021
quote:
7s.gif Op woensdag 21 oktober 2020 12:43 schreef Qunix het volgende:

[..]

Niks tegen Hartog hé!? :{w

Heb je ook een vleugje kaneel door je meel gedaan (voor je rozijnenbrood) voordat je alles mixt? Kwart tot halve theelepel is meer dan genoeg.
Zeker niets tegen Hartog ❤ Als we daar een rozijnenbrood haalden, was het op voor we thuis waren :D Kaneel zit er inderdaad door :Y

De broodjes zijn lekker, we wat compact. Volgens mij was het rijzen hierbij wel goed gegaan. Wat zou ik de volgende keer kunnen doen om ze iets luchtiger te maken?
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_195764128
Over meel gesproken... In Weesp is er een molen waar je meel kan kopen wat erg lekker is (goede korrel!). De producten had ik ook in boerderijwinkels gezien in Abcoude. Aanrader! Ik geloof 1KG voor ¤1,75. Ze verkopen ook spelt en verse gist.

quote:
0s.gif Op woensdag 21 oktober 2020 12:47 schreef miss_sly het volgende:

[..]

Zeker niets tegen Hartog ❤ Als we daar een rozijnenbrood haalden, was het op voor we thuis waren :D Kaneel zit er inderdaad door :Y
Waar ik fan van ben is mueslibrood van Hartog (helaas behoorlijk prijzig, bevat naast rozijnen ook noten en muesli), en dan een plak belegen boerenkaas van de kaasboerderij in Abcoude O+
pi_195766848
Misschien kan iemand hier me helpen.

Mijn laatste broden willen slecht rijzen. Ik bak met twee delen tarwe meel en een deel rogge, beide van een lokale molen. Daarnaast doe ik een scheut olie erin en een flinke hand met noten/pitten. Als gist heb ik korrelgist en die heb ik al eens opnieuw aangeschaft om deze reden.

Kan het komen door die combinatie van tarwe en rogge?
pi_195767962
Met de nieuwe gist hetzelfde resultaat?
pi_195768254
quote:
0s.gif Op woensdag 21 oktober 2020 16:21 schreef FranticDJ het volgende:
Met de nieuwe gist hetzelfde resultaat?
Ja
pi_195781482
quote:
0s.gif Op woensdag 21 oktober 2020 15:28 schreef qajariaq het volgende:
Misschien kan iemand hier me helpen.

Mijn laatste broden willen slecht rijzen. Ik bak met twee delen tarwe meel en een deel rogge, beide van een lokale molen. Daarnaast doe ik een scheut olie erin en een flinke hand met noten/pitten. Als gist heb ik korrelgist en die heb ik al eens opnieuw aangeschaft om deze reden.

Kan het komen door die combinatie van tarwe en rogge?
Rogge bevat weinig gluten. Ik bak zelf voor het reguliere brood met hooguit een derde rogge, en dan krijg je vrij zware broden (en dat is met desem met een rijs van zestien uur waarvan tien gekoeld).

Probeer hetzelfde eens met twintig procent rogge en kijk hoe dat gaat.
pi_195781523
quote:
0s.gif Op zondag 30 augustus 2020 12:34 schreef FranticDJ het volgende:

[..]

Bij mij wel ;( maar m'n koelkast ging toen niet lager dan 6.5 graad. Dat is inmiddels verholpen.

Komend verlof nog eens spelen.
Deeg iets eerder in de koeling zetten.
pi_195810644
quote:
2s.gif Op donderdag 22 oktober 2020 11:03 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Rogge bevat weinig gluten. Ik bak zelf voor het reguliere brood met hooguit een derde rogge, en dan krijg je vrij zware broden (en dat is met desem met een rijs van zestien uur waarvan tien gekoeld).

Probeer hetzelfde eens met twintig procent rogge en kijk hoe dat gaat.
Ah, dus inderdaad de rogge. Dank, ik ga dat zeker proberen.
pi_195811086
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 oktober 2020 18:29 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Ah, dus inderdaad de rogge. Dank, ik ga dat zeker proberen.
En hou er rekening mee dat deze tijd van het jaar een koudere omgeving en kouder water ook voor een verandering in procedures zorgt.
pi_195815596
quote:
99s.gif Op vrijdag 11 september 2020 09:59 schreef Gutanoth het volgende:
Hallo iedereen :D

In mijn nieuwe keuken zou ik graag naast lekker koken ook lekker willen bakken.

Om te beginnen heb ik afgelopen zaterdag mijn wekker om 5 uur gezet om deeg te maken voor lekkere pistolets :)

Het recept dat ik hiervoor gebruikt heb was het volgende:

Bloem 350g
Gist 7g
Zout 7g
Zachte boter 14g
Water 225ml (lauw)

Een uurtje laten rijzen, daarna de broodjes op de bakplaat en daar nog eens een uurtje laten rijzen voor ze de oven in gingen (oven doet uit zichzelf af en toe wat stoom vrijlaten)
Voor ze de oven in gingen heb ik ze bestreken met wat ei, ik weet niet of ik dit had moeten doen.

[ afbeelding ]

Ze zagen er tijdens het bakken echter zo uit:

[ afbeelding ]

Niet echt pistolet achtig, ze zmaakten opzich prima, maar niet echt zachte binnenkant, harde buitenkant.

Wat kan ik doen om de pistolets wat beter te maken? :)

En kan ik het deeg bijv vanavond al in een kom doen en laten rijzen tot morgenochtend?
Ei is sowieso niet nodig. En ja je kunt het overnacht in de koelkast laten rijzen.
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_195921487
Ik wil een paar roggebroodjes maken om soep in te serveren. Heeft iemand een fijn recept? Ik heb nog nooit met rogge gebakken.
Spoilers!
pi_196270831




Meel van de molen in Weesp, Himalayazout, verse gist van Bruggeman, water uit de kraan, snufje kaneel, wat zonnepitten en veel geduld. Totaal 3 rijzen van totaal 3 uur. Ook nieuw voor mij is om eerst de oven 15 min op max te zetten (250 graden) en dan de rest tot totaal 45 min op 185 graden. De foto met kaas komt van een boeren kaasboerderij :)

Nu stinkt mijn huis na vers gebakken brood... Lekker! *O*

(noot: ik hou van compact brood dus daarom oogt hij klein. Ik kan je verzekeren dat na 3 bammetjes je best vol voelt)
pi_196461077
Heeft iemand het recept van die no-knead foolproof broodjes nog uitgeschreven staan? De website doet t niet meer en ik heb eindelijk weer een oven....
Kwak
pi_196463475
de gist no-kneads
Ingredienten

400 g volkoren meel
1 gr gist
10 g zout
250 - 300 g water

Alles mengen
Overnacht laten rijzen
Het deeg vouwen
Narijzen 45 min
Deeg in 12 delen delen
Bakken bij 250graden voor 15 min
pi_196463480
de zuurdesem no-kneads

Ingredienten
75 g mature 100% sourdough starter
515 g water
550 g organic stone ground bread flour
150 g organic stone ground whole spelt
2 1/2 teaspoons salt

Alles mengen
Overnacht laten rijzen
Het deeg vouwen
Narijzen 45 min
Deeg in 12 delen delen
Bakken bij 250graden voor 15 min
pi_196463698
quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2020 09:43 schreef Oceanonix het volgende:
de gist no-kneads
Ingredienten

400 g volkoren meel
1 gr gist
10 g zout
250 - 300 g water

Alles mengen
Overnacht laten rijzen
Het deeg vouwen
Narijzen 45 min
Deeg in 12 delen delen
Bakken bij 250graden voor 15 min
Even hier nog een vraag over, mengen, kan dat in de keukenmachine? En dat vouwen, hoe vaak (polsen/handen werken hier niet zo goedj
We have far more in common than that which devides us..
pi_196463831
quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2020 10:20 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Even hier nog een vraag over, mengen, kan dat in de keukenmachine? En dat vouwen, hoe vaak (polsen/handen werken hier niet zo goedj
Als je een kneed opzetstuk ofzo in je keukenmachine kan doen: ja. Met messen enzo durf ik eigenlijk niet te zeggen. Weet dat 't werkt voor kruimel degen enzo.

Vouwen is meestal gewoon 'het kommetje rond' bij die no kneads. Dus als je deeg in de beslagkom zit begin je gewoon ergens de zijkant op te tillen en naar de andere kant te vouwen en zo ga je de kom rond tot je alle zijkanten over gevouwen hebt.
pi_196463867
quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2020 10:37 schreef FranticDJ het volgende:

[..]

Als je een kneed opzetstuk ofzo in je keukenmachine kan doen: ja. Met messen enzo durf ik eigenlijk niet te zeggen. Weet dat 't werkt voor kruimel degen enzo.

Vouwen is meestal gewoon 'het kommetje rond' bij die no kneads. Dus als je deeg in de beslagkom zit begin je gewoon ergens de zijkant op te tillen en naar de andere kant te vouwen en zo ga je de kom rond tot je alle zijkanten over gevouwen hebt.
Ik heb een stand-mixer met alle accessoires 😂. En dat vouwen is dus ca 4x zonder kracht, dat moet lukken ^O^
We have far more in common than that which devides us..
pi_196463896
quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2020 10:41 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Ik heb een stand-mixer met alle accessoires 😂. En dat vouwen is dus ca 4x zonder kracht, dat moet lukken ^O^
pi_196463931
Thanks @oceanix en @FranticDJ
Kwak
pi_196463934
quote:
Top, dit kan ik. Ga even m’n boodschappenlijst aanpassen
We have far more in common than that which devides us..
pi_196463945
quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2020 10:49 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Top, dit kan ik. Ga even m’n boodschappenlijst aanpassen
Ik kneed overigens zowat altijd met de kitchenaid hoor.

Enige wat ik met de hand doe is stretch and fold en vormen.. Maar dat is meer een kwestie van handigheid dan echt kracht.
pi_196464094
quote:
0s.gif Op zondag 29 november 2020 10:51 schreef FranticDJ het volgende:

[..]

Ik kneed overigens zowat altijd met de kitchenaid hoor.

Enige wat ik met de hand doe is stretch and fold en vormen.. Maar dat is meer een kwestie van handigheid dan echt kracht.
Ik heb een bbm voor het kneden (had ik eerder dan de mixer), maar zo’n lange rijs wil ik ook wel eens proberen
We have far more in common than that which devides us..
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')