abonnement Unibet Coolblue
pi_194576278
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/

Filmpje van O+ Vincent Talleu O+ :

Brood uit het vorige topic:

@Qunix




@AnneX


@Bleie


@Yinny





@FranticDJ


[ Bericht 0% gewijzigd door miss_sly op 06-11-2022 12:05:25 ]
pi_194576281
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 augustus 2020 18:45 schreef anndb het volgende:

[..]

Fantastische broden!
Thanks!
pi_194576308
Toen ik naar Nederland kwam, verbaasde ik me eigenlijk dat er bijna geen broden met suiker worden gemaakt :@
BLACK LIVES MATTER
Mannenvoetbal heeft een fascismeprobleem
Nazis deserve to be beaten. Tolerance of intolerance is cowardice *O*
[img]https://i.imgur.com/jDiUACq.png[/img]
pi_194576410
Trouwens, kan je brood in de koelkast laten rijzen? Dus om 8 uur voor je naar kantoor gaat in de koelkast stoppen en dan om 5 uur 's middags eruit halen?
BLACK LIVES MATTER
Mannenvoetbal heeft een fascismeprobleem
Nazis deserve to be beaten. Tolerance of intolerance is cowardice *O*
[img]https://i.imgur.com/jDiUACq.png[/img]
pi_194576439
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 augustus 2020 20:31 schreef Mikeytt het volgende:
Trouwens, kan je brood in de koelkast laten rijzen? Dus om 8 uur voor je naar kantoor gaat in de koelkast stoppen en dan om 5 uur 's middags eruit halen?
ja kan.. moet de temperatuur juist zijn enzo.. Zal een beetje proberen zijn.

Onder de 7 graden stopt in principe het rijsproces. Dus het zal meer 'rijpen' in de koelkast. uiteraard is je deeg niet gelijk onder de 7 graden dus rijst het nog wel even door. Risico hiervan is dus ook dat het overrijst in de koelkast (wat ik had met mn 1e koelkast experiment, zie vorig topic :7 )

Bleek ook dat mijn koelkast dus op 6.5 graden ingesteld stond. Die staat nu op 3, dus binnenkort nog eens een koelkast experiment doen.
pi_194714330
Ik zie verkleuring op mijn desemstarter. Zou het schimmel zijn? Vijf dagen geleden voor het laatst ververst. Normaal gesproken ververs ik het eens in de twee weken.
Het ligt aan de instanties zelf
pi_194715165
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 augustus 2020 16:15 schreef Poefbank het volgende:
Ik zie verkleuring op mijn desemstarter. Zou het schimmel zijn? Vijf dagen geleden voor het laatst ververst. Normaal gesproken ververs ik het eens in de twee weken. [ afbeelding ]
staat ie op 't aanrecht of in de koelkast?

ik zou verversen en even wat regelmatiger verversen, kijken hoe 't gaat? Ziet er uit als hooch.

De mijne moet ik praktisch elke 12u voeren buiten de koelkast :@

heb de mijne in de vriezer gemikt :7 kijken hoe 't over 2 maanden is.
pi_194715907
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 augustus 2020 16:52 schreef FranticDJ het volgende:

[..]

staat ie op 't aanrecht of in de koelkast?

ik zou verversen en even wat regelmatiger verversen, kijken hoe 't gaat? Ziet er uit als hooch.

De mijne moet ik praktisch elke 12u voeren buiten de koelkast :@

heb de mijne in de vriezer gemikt :7 kijken hoe 't over 2 maanden is.
Ik denk/hoop dat het idd hooch is. Ik wacht nog wel even af zonder te verversen om te kijken of er nog meer water/hooch ontwikkelt.

Ik heb trouwens in het verleden een testje gedaan met hoe lang een starter, buiten de koelkast zonder te verversen, kan overleven. Uiteindelijk na 4(!) weken was mijn starter nog goed.
Het ligt aan de instanties zelf
pi_194779165
M'n starter eergisteren even uit de vriezer gehaald omdat iemand alsnog wat starter wilde overnemen.

Op kamer temperatuur laten komen, nu 3x verversen verder. En hij lijkt wel veel en veel actiever dan voor heen :')

m'n eigen starter zit weer in de vriezer ondertussen. Kan ie weer 2 maanden hiberneren.
pi_194790878
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 augustus 2020 16:01 schreef FranticDJ het volgende:
M'n starter eergisteren even uit de vriezer gehaald omdat iemand alsnog wat starter wilde overnemen.

Op kamer temperatuur laten komen, nu 3x verversen verder. En hij lijkt wel veel en veel actiever dan voor heen :')

m'n eigen starter zit weer in de vriezer ondertussen. Kan ie weer 2 maanden hiberneren.
Heb je het ook al een keer geprobeerd om te drogen?
Het ligt aan de instanties zelf
pi_194790892
quote:
0s.gif Op zondag 30 augustus 2020 11:27 schreef Poefbank het volgende:

[..]

Heb je het ook al een keer geprobeerd om te drogen?
Nope, afgelopen 2 maanden pas voor 't eerst met desem aan de gang :)
pi_194790976
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 augustus 2020 20:31 schreef Mikeytt het volgende:
Trouwens, kan je brood in de koelkast laten rijzen? Dus om 8 uur voor je naar kantoor gaat in de koelkast stoppen en dan om 5 uur 's middags eruit halen?
http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/

Deze bijvoorbeeld. Ik maak het deeg meestal vrijdagmiddag/avond zet het in de koelkast en zaterdagochtend bak ik het.
Tijdschema kun je naar eigen wens aanpassen natuurlijk
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_194791066
Blijft wel dat je koelkast koel genoeg moet zijn en snel genoeg terug moet koelen om overrijs in de koelkast te voorkomen :@
pi_194791746
quote:
0s.gif Op zondag 30 augustus 2020 11:37 schreef FranticDJ het volgende:
Blijft wel dat je koelkast koel genoeg moet zijn en snel genoeg terug moet koelen om overrijs in de koelkast te voorkomen :@
Mwoah met zuurdesem is dat risico niet zo groot in mijn ervaring
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_194791852
quote:
1s.gif Op zondag 30 augustus 2020 12:26 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Mwoah met zuurdesem is dat risico niet zo groot in mijn ervaring
Bij mij wel ;( maar m'n koelkast ging toen niet lager dan 6.5 graad. Dat is inmiddels verholpen.

Komend verlof nog eens spelen.
pi_194800103
Ik maakte laatst mijn eerste speltbrood(je). Na het kneden dacht ik dat het niet goed zou komen, maar uiteindelijk was ik best tevreden.
  maandag 31 augustus 2020 @ 08:27:55 #17
118453 Pinnenmutske
Tante Sara maal 7
pi_194805567
Kan het ook in de airfryer?

De geur van vers gebakken brood is O+
Koning, keizer, admiraal, schijten moeten ze allemaal by cafca.
pi_194998108
Hallo iedereen :D

In mijn nieuwe keuken zou ik graag naast lekker koken ook lekker willen bakken.

Om te beginnen heb ik afgelopen zaterdag mijn wekker om 5 uur gezet om deeg te maken voor lekkere pistolets :)

Het recept dat ik hiervoor gebruikt heb was het volgende:

Bloem 350g
Gist 7g
Zout 7g
Zachte boter 14g
Water 225ml (lauw)

Een uurtje laten rijzen, daarna de broodjes op de bakplaat en daar nog eens een uurtje laten rijzen voor ze de oven in gingen (oven doet uit zichzelf af en toe wat stoom vrijlaten)
Voor ze de oven in gingen heb ik ze bestreken met wat ei, ik weet niet of ik dit had moeten doen.



Ze zagen er tijdens het bakken echter zo uit:



Niet echt pistolet achtig, ze zmaakten opzich prima, maar niet echt zachte binnenkant, harde buitenkant.

Wat kan ik doen om de pistolets wat beter te maken? :)

En kan ik het deeg bijv vanavond al in een kom doen en laten rijzen tot morgenochtend?
pi_195002519
quote:
1s.gif Op maandag 31 augustus 2020 08:27 schreef Pinnenmutske het volgende:
Kan het ook in de airfryer?

De geur van vers gebakken brood is O+
Ben ik ook wel benieuwd naar. Heeft iemand ervaring met brood bakken in een airfryer?
pi_195007009
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 september 2020 14:01 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Ben ik ook wel benieuwd naar. Heeft iemand ervaring met brood bakken in een airfryer?
Ik niet maar mijn moeder doet afbak broodjes in de air fryer en die vind ze beter dan uit de oven. Je hebt ook meer warmte ontwikkeling op kleiner oppervlak dus technisch gezien zou ik zeggen meer vergelijkbaar met een professionele oven? Maar geen ervaring mee maar ik denk dat dit nog niet zo’n slecht idee zou kunnen zijn.
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 20 september 2020 @ 17:45:06 #21
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_195166299
Wij hadden een akker met mais voor onze deur. Na het oogsten bleef er nog wat van staan en daar vandaag wat kolven van geoogst, de korrels er vanaf gehaald, deze gemalen in een koffiemolen en er een deeg van gedraaid. Geen recept, ik heb gewoon maar wat gedaan. Het is gedeeltelijk bloem en de rest "maismeel". Met zout en gist uiteraard.







pi_195166528
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 17:45 schreef qltel het volgende:
Wij hadden een akker met mais voor onze deur. Na het oogsten bleef er nog wat van staan en daar vandaag wat kolven van geoogst, de korrels er vanaf gehaald, deze gemalen in een koffiemolen en er een deeg van gedraaid. Geen recept, ik heb gewoon maar wat gedaan. Het is gedeeltelijk bloem en de rest "maismeel". Met zout en gist uiteraard.

[ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]
Goeie!
Hoe smaakte het resultaat?
Het ligt aan de instanties zelf
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 20 september 2020 @ 18:20:50 #23
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_195166933
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 17:58 schreef Poefbank het volgende:

[..]

Goeie!
Hoe smaakte het resultaat?
Heel erg lekker. Interessante korst ook, zelfs daar zit lucht in. Je ziet het een klein beetje op de laatste foto.
pi_195561482
Wat is nou het perfecte recept voor kadetjes?
Spoilers!
  zondag 11 oktober 2020 @ 23:49:07 #25
492997 De_Bakster
Bakt ze bruin
pi_195579781
quote:
0s.gif Op zondag 30 augustus 2020 19:58 schreef Hupje het volgende:
Ik maakte laatst mijn eerste speltbrood(je). Na het kneden dacht ik dat het niet goed zou komen, maar uiteindelijk was ik best tevreden.
[ afbeelding ]
Schitterend broodje hoor als eerste keer.
Lekker warm
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')