abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
  Moderator donderdag 4 juni 2020 @ 18:18:10 #1
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_193474008
Na wat gezocht te hebben bleek dat er binnen DIG geen topic is over smart home / thuis automatisering / Home Automation (HA). Ik weet niet of er hier meer mensen zijn die daar mee bezig zijn, maar ik dacht, laat ik er eens een topic over openen :)

Met HA kun je op verschillende manieren beginnen. Neem de Klik Aan Klik Uit units die je vroeger (en nog steeds) hebt, waarmee je met een druk op de afstandsbediening een lamp aan kunt laten gaan, zonder op te moeten staan van de bank. Handig.

Of je thermostaat, een Nest bv, die best veel mensen hebben (maar CoolGuy niet), waardoor je op afstand je temperatuur in huis kunt regelen, zodat je in een lekker warm huis thuis komt. Philips Hue, waarmee je lampen automatisch aan uit of uit kunt laten gaan, of aan of uit kunt zetten met de app. Het zijn allemaal dingen die in principe je wooncomfort een beetje verhogen. Daarnaast is het ook gewoon leuk om mee bezig te zijn :P

Maar wat nou als je wat meer wil dan dat? Wat als je dingen automatisch wil laten gaan, zonder dat er handelingen van jou nodig zijn? Dan kom je al snel uit bij een HA Controller. Die komen er in allerlei soorten, maten en prijzen. Ze doen allemaal ongeveer hetzelfde, maar de ene kan wat meer dan de andere, of werkt net wat handiger.

Die KaKu waar ik eerder over sprak? Dat werkt met een 433Mhz signaal. Maar die Philips Hue? Die werken obv het zogenaamde Zigbee protocol. Ze spreken elkaars taal niet dus heb je gescheiden systemen.

Toen ik mijn huidige huis kocht wilde ik eens voorzichtig gaan beginnen met wat aan HA te doen, maar welke controller koop je dan? Belangrijk om te weten is dat veel bedrijven die een controller uitbrengen, ook zelf direct sensoren en andere slimmigheden op de markt brengen, die te koppelen zijn met hun eigen sensoren. Dat is mooi, want dan heb je het bovenstaande issue dat ze elkaars taal niet spreken dus ook niet. Sommige controllers gaan iets verder dan hun eigen producten. Neem bijvoorbeeld Somfy. Iedereen kent deze wel, van de rolluikmotoren etc. Somfy kun je koppelen met bijvoorbeeld Philips Hue. Is het avond? Mooi, rolluik(en) naar beneden, en tegelijkertijd de lampen aan. Tof!

Maar ja, die lamp in de hoek daar, die zit nog op een KaKu schakelaar, die doet dus niet mee. Tevens heeft bijvoorbeeld Somfy ook hun eigen deur/raam sensoren. Dat is leuk, dan weet je wanneer een deur open gaat (bijvoorbeeld als je niet thuis bent), maar zo'n sensor kost wel rond de 80 euro per stuk.

Zijn er dan geen goedkopere alternatieven? Jawel, maar die zijn niet altijd zomaar koppelbaar met je controller. Sure, je kunt bijvoorbeeld een USB dongle kopen die de mogelijkheid geeft tot bijvoorbeeld het Z-Wave (Plus) protocol, maar ja, dan moet je alweer een uitbreiding kopen op het systeem dat je al hebt, kost dus weer extra geld.

Bovenstaande is ongeveer het proces waar ik doorheen liep, toen ik op zoek ging naar de (on)mogelijkheden van de verschillende controllers die er op de markt zijn. Ik wilde een controller die zoveel mogelijk protocollen sprak, right out of the box. En ik kwam uit bij de Homey, van Athom.Ik heb dit apparaat gekocht, omdat deze meerdere protocollen spreekt, namelijk:

433.92 MHz, 868 Mhz, Bluetooth, Bluetooth Smart, Somfy RTS, Z-wave, Z-wave Plus, ZigBee, Infrarood.

Daarmee heb je de 'grote protocollen' wel te pakken. Het grote voordeel hiervan is dat je niet meer vast zit aan een bepaald merk (met bijbehorende prijzen).

Met andere woorden, het is nu mogelijk om als een bewegingssensor van Philips Hue (zigbee) beweging detecteert, een lamp die op een Kaku unit (433Mhz) zit aan te laten gaan, maar kan bijvoorbeeld ook dienen als input om een Fibaro tussenstekker (Z-Wave Plus) aan of uit te laten gaan.

Stel je gaat in de ochtend werken, en je staat op. Je loopt voorbij de sensor die beneden in de keuken een lamp aan zet, en direct ook de stekker aan schakelt waar je koffie machine op zit, zodat je koffie klaar is op het moment dat jij klaar bent op de badkamer, waar ook nog een lampje is aan gegaan vanwege diezelfde (of een andere) bewegingssensor.

Je kunt ook zo ver gaan dat die lamp na een X aantal minuten weer uit gaat, of als diezelfde sensor bijvoorbeeld 60 seconden lang geen beweging meer heeft gedetecteerd. Omdat je een wekker hebt gezet en Homey dat weet, kan hij ook al je Nest / andere thermostaat) een uur van tevoren vertellen om te gaan verwarmen, zodat het warm is als je beneden komt.

Dat is de grote kracht van Homey. Het aantal verschillende protocollen dat hij aan kan, gecombineerd met de apps die je kunt installeren op Homey, waardoor ineens een hele range aan apparaten van bv een bepaald merk aan te sturen zijn.

Ik heb zelf in huis:

Athom Homey.
Verschillende Z-Wave Plus deur/raam sensoren.
Z-Wave Plus bewegingssensor.
2 Philips Hue Sensoren.
Philips Hue lampen.
KlikAan KlikUit units voor lampen.
Somfy RTS motor voor het rolluik (wordt in toekomst uitgebreid).

Is het alleen maar leuk, of levert het ook voordelen op?

Dat is maar hoe je het wil zien. Ik vind het makkelijk dat alles automatisch kunt laten gaan, of als je bv bent vergeten je droger uit te schakelen, je dat vanaf je telefoon kunt doen. Meest recente voorbeeld van wat ik heb gedaan is dat ik een Fibaro tussenstekker (die ook het verbruik bijhoudt) heb gezet tussen het stopcontact in de muur, en de verlengkabel waarop alle stekkers zitten van de audio/video op onze slaapkamer. Daardoor kwam ik er achter dat het standby hebben van de verschillende apparaten 87 watt per uur kostte ongeveer, en dat 24 uur per dag, 7 dagen per week. Omdat die stekker op afstand uit te schakelen is staat alles nu uit.

Kosten

Tja, dat is altijd een belangrijke natuurlijk. Niet elke sensor kost evenveel, maar ook niet elke sensor kn even veel. Bijvoorbeeld. De Fibaro sensoren die ik heb op de buitendeur en de tuindeuren hebben ook een ingebouwde temperatuursensor. De sensoren die ik heb op de binnendeuren hebben dat niet, maar zijn daarom ook een stukje goedkoper.

De Homey Controller kost 299 euro.
Ik heb meerdere sensoren van Hank op de binnendeuren, die kosten ongeveer 35 euro per stuk.
De Fibaro multi-sensor kost rond de 60 euro, net als de deursensoren op de buitendeuren/ramen.
De tussenstekkers van Fibaro kosten ook rond de 60 euro. Daarvan heb ik er momenteel 5. Dan heb ik ook nog een NodOn tussenstekker, en die kost ongeveer 45 euro. Het prijsverschil zit hem (denk ik) in de grootte (of juist niet) van de stekker. De NodOn is een stukje lomper dan de Fibaro. De Fibaro hebben ook nog een lichtring die verandert op basis van het verbruik van dat moment. Overigens is dit (en nog hl veel meer) allemaal instelbaar op de stekker.

Je hebt ook goedkopere stekkers die schakelbaar zijn, van Neo Coolcam, maar die hebben een belangrijk nadeel. Ze dienen niet als repeaters voor het Z-Wave mesh netwerk.

Wat betekent dat?

Z-Wave is het protocol, en veel sensoren en stekkers praten via dat protocol met de controller. Maar die controller heeft geen ongelimiteerd bereik. Met andere woorden, een deur sensor die in ons geval op de zolder hangt, en door een batterijtje gevoed wordt, kan niet Homey rechtstreeks bereiken, want een te grote afstand, en krijgt zijn signalen dus bij Homey door over verschillende nodes heen te gaan. Die vertraging merk je niet, maar je hebt wl nodes nodig om je gehele huis 'gedekt' te krijgen. Die nodes worden gevormd door alles wat gn batterijvoeding, maar netstroomvoeding heeft', in dit geval dus mijn Fibaro tussenstekkers. Die van Neo Coolcam doen dit niet, daarom heb ik die niet.

Hoe ziet mijn Z-Wave Mesh er dan uit? Nou, zo:Het is een beetje een rommelige OP geworden, maar dat wil ik nog aanpassen/verder uitbreiden, dan wel met meer posts komen.

Hopelijk zijn er meer mensen hier die bezig zijn met HA. Vragen? Opmerkingen? Ervaringen? Moeilijkheden? Deel ze hier! :)

Openingspost komt van CoolGuy

Nieuw deeltje :)
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
  donderdag 4 juni 2020 @ 19:11:03 #2
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_193475058
In theorie wel leuk, die mesh. Maar in jouw geval maakt het weinig uit omdat alles dicht genoeg bij je controller zit om er direct verbinding mee te hebben. Of zie ik dat verkeerd?

Ik heb overigens nog steeds geen Homey gekocht. Te veel projecten die ik nog af moet ronden, maar ik merk ook wat gerommel in die community door de houding vanuit Athom. Herkennen jullie hier in dat beeld?
  donderdag 4 juni 2020 @ 19:28:48 #3
277627 Seven.
We are Borg.
pi_193475440
Ah, vers topic ^O^
Resistance is futile.
  Moderator donderdag 4 juni 2020 @ 20:02:37 #4
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_193476413
quote:
1s.gif Op donderdag 4 juni 2020 19:11 schreef bleiblei het volgende:
In theorie wel leuk, die mesh. Maar in jouw geval maakt het weinig uit omdat alles dicht genoeg bij je controller zit om er direct verbinding mee te hebben. Of zie ik dat verkeerd?

Ik heb overigens nog steeds geen Homey gekocht. Te veel projecten die ik nog af moet ronden, maar ik merk ook wat gerommel in die community door de houding vanuit Athom. Herkennen jullie hier in dat beeld?
Dat zie je verkeerd want ik heb een stuk of wat tussenstekkers die de mesh versterken omdat ik anders de zolder niet kon bereiken. :)
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
  donderdag 4 juni 2020 @ 20:51:08 #5
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_193477498
quote:
0s.gif Op donderdag 4 juni 2020 20:02 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Dat zie je verkeerd want ik heb een stuk of wat tussenstekkers die de mesh versterken omdat ik anders de zolder niet kon bereiken. :)
Na goed bestuderen zie ik er idd. een paar die niet direct aan de Homey vast zitten :P .
Is dat grafiekje door de homey gegenereerd? Kan ie dat ook met Zigbee?
  Moderator donderdag 4 juni 2020 @ 20:52:02 #6
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_193477526
quote:
0s.gif Op donderdag 4 juni 2020 20:51 schreef bleiblei het volgende:

[..]

Na goed bestuderen zie ik er idd. een paar die niet direct aan de Homey vast zitten :P .
Is dat grafiekje door de homey gegenereerd? Kan ie dat ook met Zigbee?
Oh, dat is al een heel oud plaatje, dat zit er niet meer in. Dat grafiekje was door Homey gegenereerd ja. Euhhh, Zigbee? even kijken..
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
  donderdag 4 juni 2020 @ 20:53:31 #7
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_193477560
quote:
0s.gif Op donderdag 4 juni 2020 20:52 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Oh, dat is al een heel oud plaatje, dat zit er niet meer in. Dat grafiekje was door Homey gegenereerd ja. Euhhh, Zigbee? even kijken..
Wel een toffe feature :Y .
  Moderator donderdag 4 juni 2020 @ 20:59:18 #8
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_193477695
quote:
0s.gif Op donderdag 4 juni 2020 20:53 schreef bleiblei het volgende:

[..]

Wel een toffe feature :Y .
Ja, maar die is er uit. Voor Zigbee en Z-Wave kun je beiden een overzicht zien ja, maar dan bv 1 - 13 - 28 - 49

Dus waarbij 1 Homey zelf is, en dan 13 en 28 het pad is via welke device 49 bij Homey komt.
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
  vrijdag 5 juni 2020 @ 09:51:47 #9
277627 Seven.
We are Borg.
pi_193484860
We hebben voor onze rolluiken uiteindelijk gekozen voor shelly trouwens. Als het goed is hebben we vanmiddag weer wifi en dan kunnen we testen.

Wifi heeft er 2 weken uitgelegen. Wat wel gruwelijk vervelend was, was het niet kunnen casten dus geen tv en beamer want we hebben helemaal geen gewone tv aansluiting meer :+ . En de lampen moesten we ineens weer bedienen met lichtknoppen. En toen kwamen we tot de ontdekking dat de Hue lichtknoppen het wel gewoon nog deden zonder wifi (mesh netwerk) *O* . Ook de innr's die daarop gekoppeld zijn deden het gewoon.

Maar we hebben dus ook lampen zonder fysieke lichtknoppen (voordeur, tuin). Die bedienen we via de app. De lamp bij de voordeur heeft 2 weken aan gestaan :+ .
Resistance is futile.
  vrijdag 5 juni 2020 @ 09:55:35 #10
277627 Seven.
We are Borg.
pi_193484909
Oh ja, we krijgen straks dus glasvezel. Dan verplaatsen we de router naar de meterkast. En dan gaat ook onze Amplify accesspoint daar naartoe. Verder gaat dan de hue bridge ook naar de meterkast.

De tweede Amplify access point hang ik mogelijk net boven het trapgat naar zolder voor optimaal bereik in huis, maar zal ook een kwestie van testen zijn.
Resistance is futile.
  Moderator vrijdag 5 juni 2020 @ 09:55:42 #11
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_193484911
quote:
7s.gif Op vrijdag 5 juni 2020 09:51 schreef Seven. het volgende:
We hebben voor onze rolluiken uiteindelijk gekozen voor shelly trouwens. Als het goed is hebben we vanmiddag weer wifi en dan kunnen we testen.

Wifi heeft er 2 weken uitgelegen. Wat wel gruwelijk vervelend was, was het niet kunnen casten dus geen tv en beamer want we hebben helemaal geen gewone tv aansluiting meer :+ . En de lampen moesten we ineens weer bedienen met lichtknoppen. En toen kwamen we tot de ontdekking dat de Hue lichtknoppen het wel gewoon nog deden zonder wifi (mesh netwerk) *O* . Ook de innr's die daarop gekoppeld zijn deden het gewoon.

Maar we hebben dus ook lampen zonder fysieke lichtknoppen (voordeur, tuin). Die bedienen we via de app. De lamp bij de voordeur heeft 2 weken aan gestaan :+ .
Shelly hoor ik wel meer over, maar ik heb er zelf nog geen ervaring mee.
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
  vrijdag 5 juni 2020 @ 10:01:39 #12
277627 Seven.
We are Borg.
pi_193484987
M'n Tado bestelling had ik teruggestuurd naar Tink. Die gasten hebben fantastische aanbiedingen maar wel hele vagen pakketsamenstellingen. Uiteindelijk kwam ik een extensionkit tekort en we hadden een knop teveel. Dat laatste kwam dan weer omdat we hebben besloten om de verwarming in de keuken alvast af te koppelen, over een paar jaar komt daar vloerverwarming.

Ondertussen een nieuwe bestelling geplaatst. Let in ieder geval goed op de foto's want hun klantenservice is behoorlijk traag met antwoorden, kan echt dagen duren dus wel zo prettig als de bestelling in 1x goed gaat.
Resistance is futile.
  Moderator vrijdag 5 juni 2020 @ 10:11:22 #13
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_193485123
quote:
7s.gif Op vrijdag 5 juni 2020 10:01 schreef Seven. het volgende:
M'n Tado bestelling had ik teruggestuurd naar Tink. Die gasten hebben fantastische aanbiedingen maar wel hele vagen pakketsamenstellingen. Uiteindelijk kwam ik een extensionkit tekort en we hadden een knop teveel. Dat laatste kwam dan weer omdat we hebben besloten om de verwarming in de keuken alvast af te koppelen, over een paar jaar komt daar vloerverwarming.

Ondertussen een nieuwe bestelling geplaatst. Let in ieder geval goed op de foto's want hun klantenservice is behoorlijk traag met antwoorden, kan echt dagen duren dus wel zo prettig als de bestelling in 1x goed gaat.
Ah, tja, ik heb 'm niet bij Tink besteld. Ik gaf je die link wel, omdat het de goedkoopste was die ik vond, maar ik heb je ook gezegd dat ik geen ervaring had met Tink.

Zo te lezen maar goed ook, want dingen moeten terug sturen omdat het niet klopt etc irriteren me gigantisch.
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
  vrijdag 5 juni 2020 @ 10:16:06 #14
277627 Seven.
We are Borg.
pi_193485190
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juni 2020 10:11 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Ah, tja, ik heb 'm niet bij Tink besteld. Ik gaf je die link wel, omdat het de goedkoopste was die ik vond, maar ik heb je ook gezegd dat ik geen ervaring had met Tink.

Zo te lezen maar goed ook, want dingen moeten terug sturen omdat het niet klopt etc irriteren me gigantisch.
Op zich valt Tink niets te verwijten buiten trage communicatie, zij hebben gepickt en geleverd wat ik besteld heb.

En ik spaar 200 euro uit.
Resistance is futile.
  Moderator vrijdag 5 juni 2020 @ 10:16:42 #15
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_193485198
quote:
7s.gif Op vrijdag 5 juni 2020 10:16 schreef Seven. het volgende:

[..]

Op zich valt Tink niets te verwijten buiten trage communicatie, zij hebben gepickt en geleverd wat ik besteld heb.

En ik spaar 200 euro uit.
200 euro is wel veel. wat had je allemaal besteld dan?
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
  vrijdag 5 juni 2020 @ 11:59:35 #16
277627 Seven.
We are Borg.
pi_193486970
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juni 2020 10:16 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

200 euro is wel veel. wat had je allemaal besteld dan?
1x thermostaat
1x bridge
1x extension kit
5x verwarmingsknop

Voor 430 euro, bij andere aanbieders kwam het neer op minimaal 600 euro.
Resistance is futile.
pi_193488834
quote:
7s.gif Op vrijdag 5 juni 2020 11:59 schreef Seven. het volgende:

[..]

1x thermostaat
1x bridge
1x extension kit
5x verwarmingsknop

Voor 430 euro, bij andere aanbieders kwam het neer op minimaal 600 euro.
Mag ik vragen waarom je voor Tado bent gegaan en bijvoorbeeld niet voor Evohome? Met die maandelijkse kosten ben je met Evohome over de hele levensduur stukken goedkoper uit lijkt me.
Want ik heb destijds besloten, dat ik de harde weg ontwijk.
Dus blijf ik lopen door de sloten, het liefst in zeven tegelijk.
BZB - Zeven Sloten
  vrijdag 5 juni 2020 @ 17:45:32 #18
277627 Seven.
We are Borg.
pi_193491531
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juni 2020 13:52 schreef FrankRicard het volgende:

[..]

Mag ik vragen waarom je voor Tado bent gegaan en bijvoorbeeld niet voor Evohome? Met die maandelijkse kosten ben je met Evohome over de hele levensduur stukken goedkoper uit lijkt me.
Er zijn geen maandelijkse kosten tenzij je dat zelf wil (35 euro per jaar trouwens). Zeker geen abonnement nodig voor de functionaliteit, tenzij je geofencing en open raam detectie wil.

Tado sluit goed aan bij onze wensen, ik heb nog vergeleken met Google Nest want wij zijn google mensen met Google Home. Maar dat viel af omdat Google geen afzonderlijke knoppen levert. Wij wilden wel de afzonderlijke ruimtes kunnen verwarmen dus toen kwamen we al snel bij Tado terecht. Evohome nooit echt diepgravend uitgepluisd.
Resistance is futile.
pi_193492642
quote:
7s.gif Op vrijdag 5 juni 2020 17:45 schreef Seven. het volgende:

[..]

Er zijn geen maandelijkse kosten tenzij je dat zelf wil (35 euro per jaar trouwens). Zeker geen abonnement nodig voor de functionaliteit, tenzij je geofencing en open raam detectie wil.

Tado sluit goed aan bij onze wensen, ik heb nog vergeleken met Google Nest want wij zijn google mensen met Google Home. Maar dat viel af omdat Google geen afzonderlijke knoppen levert. Wij wilden wel de afzonderlijke ruimtes kunnen verwarmen dus toen kwamen we al snel bij Tado terecht. Evohome nooit echt diepgravend uitgepluisd.
Ah, thanks. Ik ben er ook naar aan het kijken, maar ik had Tado meteen afgeschreven toen ik iets las over abonnementskosten. Nu toch maar weer op de shortlist gezet.
Want ik heb destijds besloten, dat ik de harde weg ontwijk.
Dus blijf ik lopen door de sloten, het liefst in zeven tegelijk.
BZB - Zeven Sloten
  Moderator vrijdag 5 juni 2020 @ 19:20:52 #20
172476 crew  Lenny_Leonard
Ah, my eye!
pi_193492878
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juni 2020 19:04 schreef FrankRicard het volgende:

[..]

Ah, thanks. Ik ben er ook naar aan het kijken, maar ik had Tado meteen afgeschreven toen ik iets las over abonnementskosten. Nu toch maar weer op de shortlist gezet.
Ik haat ook echt abonnementen. Al vragen ze een euro per maand. Ik betaal nog liever 100 euro extra.

Overigens heb ik ook Tado. Maar destijds hadden ze nog geen abonnementen. Ik zit ook nog bewust op een oude versie dus. :)
Late night swimming and alcohol: it's a winning combination!
  Moderator vrijdag 5 juni 2020 @ 21:37:56 #21
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_193494932
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juni 2020 19:20 schreef Lenny_Leonard het volgende:

[..]

Ik haat ook echt abonnementen. Al vragen ze een euro per maand. Ik betaal nog liever 100 euro extra.

Overigens heb ik ook Tado. Maar destijds hadden ze nog geen abonnementen. Ik zit ook nog bewust op een oude versie dus. :)
Hebben ze nu ook niet tenzij je perse geofencing en open raam detectie wil, maar geofencing regel ik via Homey en open raam detectie kan ik zelf bouwen (maar nog niet gedaan) dus ik heb ook geen abo en ik heb een V3+ tado.
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
  zaterdag 6 juni 2020 @ 08:44:43 #22
277627 Seven.
We are Borg.
pi_193500199
Shelly werkt prima trouwens! Zeer uitgebreide app, je kunt in hoge mate de instellingen per relay aanpassen etc.

Nog ff linken aan google home en dan zijn we weer ff uitgespeeld tot de Tado's komen.
Resistance is futile.
  Moderator zaterdag 6 juni 2020 @ 08:47:25 #23
172476 crew  Lenny_Leonard
Ah, my eye!
pi_193500216
Weet iemand of je via homey spraakopdrachten kunt sturen naar Sonos?

Ik wil dat homey in de ochtend wat tegen me zegt, maar dan wel over de Sonos in de slaapkamer.
Late night swimming and alcohol: it's a winning combination!
  zaterdag 6 juni 2020 @ 09:02:50 #24
277627 Seven.
We are Borg.
pi_193500371
Er komen trouwens nog 2 google home mini's bij in ons huis. We gaan op zolder (3 slaapkamers, overloop en badkamer) ook over op Hue/Innr, Tado en de shelly's bedienen de rolluiken op zolder. En daar slapen onze 2 pubers om het weekend, die wilden ook wel graag GH's nu ze echt ook apparaten hebben die met rolluiken te bedienen zijn.

Dan hebben we echt niets meer in huis dat nog handmatig bediend moet worden, met uitzondering van het zonnescherm maar die verbouwing komt over een paar jaar pas (keuken/woonkamer).
Resistance is futile.
  Moderator zaterdag 6 juni 2020 @ 17:51:54 #25
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_193506696
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 juni 2020 08:47 schreef Lenny_Leonard het volgende:
Weet iemand of je via homey spraakopdrachten kunt sturen naar Sonos?

Ik wil dat homey in de ochtend wat tegen me zegt, maar dan wel over de Sonos in de slaapkamer.
Ja, dat kan volgens mij.
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')