abonnement Unibet Coolblue
pi_193308685
Spaanse vicepremier: EU-basisinkomen nodig om uit coronacrisis te komen.
quote:
De Spaanse vicepremier Pablo Iglesias pleit voor een basisinkomen voor alle 450 miljoen burgers in de Europese Unie. Als er niet meer solidariteit komt, zal de EU volgens Iglesias niet lang meer bestaan.

quote:
De radicaal-linkse vicepremier van Spanje stelt dat de EU niet overleeft als er geen solidariteit wordt getoond met landen die het hardst geraakt zijn door het coronavirus.

Tegen de Britse krant Financial Times zegt Iglesias dat de 'EU van bezuinigingen, met een gebrekkige solidariteit vanuit het noorden en weinig respect voor het zuiden' niet lang meer kan bestaan.

Iglesias presenteert tegenover de krant het Spaanse antwoord op de coronacrisis. Op een nog te organiseren EU-top hopen zij het met andere landen eens te worden over een gigantisch corona-herstelfonds van ongeveer 1,5 biljoen euro.

Corona-herstelfonds
Dat herstelfonds om de economie weer op gang te helpen moet volgens de Spanjaarden verdeeld worden via subsidies, niet via leningen. Het komt dan uit de structuurfondsen van de Europese Commissie, uit de EU-begroting dus.

Hoe het herstelfonds er precies uit gaat zien is nog maar de vraag. Spanje, Italië en Frankrijk kijken daar heel anders naar dan noordelijke landen als Nederland en Frankrijk. Premier Rutte gaf aan eerst te willen wachten op een onderzoek van de Europese Commissie naar wat er überhaupt nodig is.

Basisinkomen voor alle EU-burgers
Spanje wil volgens Iglesias niet alleen een groot herstelfonds. Samen met collega's uit Portugal en Italië stelt hij voor om een Europees basisinkomen in het leven te roepen. Met zo'n basisinkomen zouden er 'Europese standaarden van waardigheid' gecreëerd moeten worden. De consumptie zou ook worden gestimuleerd, redeneren de Spanjaarden.

Een basisinkomen is een periodiek uitgekeerd en vrij besteedbaar bedrag voor iedere burger, luidt de definitie op de website van vereniging Basisinkomen. Dat bedrag is voldoende om volwaardig van te leven, zonder dat daar een verplichting tegenover staat en ongeacht het inkomen, vermogen of de samenstelling van het huishouden.


De Vereniging Basisinkomen, die zich in Nederland hard maakt voor de introductie van zo'n basisinkomen, streeft naar een maandelijks bedrag van 1400 euro per burger. In de Europese Unie wonen 446 miljoen mensen, dus als iedereen zo'n bedrag zou krijgen, komt dat neer op een kostenpost van 624 miljard euro per maand.

Ter vergelijking: de EU-begroting voor heel 2020 komt uit op ongeveer 170 miljard euro.

Minimaal bestaansinkomen
Het lijkt er echter op dat de Spanjaarden niet doelen op een universeel basisinkomen in die orde van grootte. In Spaanse media wordt gesproken van een 'minimaal bestaansinkomen'. Dan wordt er gedacht aan een bedrag van 500 euro per maand voor vrijgezellen die alleen wonen en tot 1000 euro per maand voor gezinnen met kinderen.

Volgens het voorstel van de zuidelijke landen zou de Europese Commissie moeten bepalen wat voor minimaal inkomen er zou moeten gelden in de verschillende landen. Dat zou ook af kunnen hangen van de gemiddelde salarissen en het bbp in de lidstaten.

UBIE, Unconditional Basic Income Europe, een organisatie die zich in Europa hard maakt voor een basisinkomen, merkt op dat het meer lijkt te gaan om een tijdelijke noodmaatregel met veel voorwaarden. Een kernmerk van het basisinkomen is volgens idealisten dat het 'universeel' is, en niet afhankelijk van voorwaarden of ander inkomen.
Bron: RTL-Nieuws
=====================================================
Ah, daar is het basisinkomen weer!
Zou het nu wel toekomst hebben in deze crisis?
pi_193308750
Niemand houdt ze tegen om te gaan experimenteren in Spanje.

Wanneer het aankomt op geld krijgen willen ze actie.

Wanneer het aankomt op verstandig omgaan met geld zijn ze eigenwijs.

De financieel gezonde landen overleven een breuk wel, dus die emotionele chantage is nogal leeg en loos.

[ Bericht 22% gewijzigd door #ANONIEM op 25-05-2020 19:39:46 ]
pi_193309016
quote:
1s.gif Op maandag 25 mei 2020 19:38 schreef zarGon het volgende:
Niemand houdt ze tegen om te gaan experimenteren in Spanje.

Wanneer het aankomt op geld krijgen willen ze actie.

Wanneer het aankomt op verstandig omgaan met geld zijn ze eigenwijs.

De financieel gezonde landen overleven een breuk wel, dus die emotionele chantage is nogal leeg en loos.
Dat valt in de praktijk ook nog wel vies tegen omdat ze hun schulden bij ons open hebben staan, als zij klappen kunnen we daar ook naar fluiten.
  maandag 25 mei 2020 @ 20:27:12 #4
369021 tfors
gaarne wijzigen naar #ANONIEM
pi_193309852
quote:
0s.gif Op maandag 25 mei 2020 19:50 schreef Tocadisco het volgende:

[..]

Dat valt in de praktijk ook nog wel vies tegen omdat ze hun schulden bij ons open hebben staan, als zij klappen kunnen we daar ook naar fluiten.
Hoe langer we wachten hoe meer schulden, dus beter nu maar meteen die pleister eraf rukken.
pi_193310523
Heeft Pablo Iglesias een communistisch achtergrond?
A person who was demoralized is unable to assess true information. The facts tell nothing to him, even if I shower him with information, with authentic proof, with documents and pictures. ...he will refuse to believe it.
  maandag 25 mei 2020 @ 21:17:22 #6
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_193310611
quote:
0s.gif Op maandag 25 mei 2020 19:03 schreef Eiwitshake het volgende:

[..]

Want jij wordt zelf niet gelukkig van je eigen geld verdienen? :s)
Interesseert me geen zak. Ik heb flutwerk gedaan en veel verdient en goed werk en flut verdient. En al die CEO's van multinationals verdienen dik aan andermans werk.

Daarnaast heb ik voldoende zinnige bezigheden en hobby's om mijn ego tevreden te stellen.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_193323111
quote:
0s.gif Op maandag 25 mei 2020 20:27 schreef tfors het volgende:

[..]

Hoe langer we wachten hoe meer schulden, dus beter nu maar meteen die pleister eraf rukken.
Dat kan. Maar waarom zou je, als we het toch als gegeven kunnen beschouwen dat het ons geld gaat kosten, gaan voor een optie waarbij we allemaal flink armer eruit komen? Er zijn immers opties waarbij we allemaal baat hebben.
pi_193323197
Ik hoor die Italianen en Spanjaarden nou nooit eens over hervormingen. Het zijn net bedelaars die je aanklampen en niet tevreden zijn als je een patatje voor ze koopt.
pi_193323261
Gaan we dat betalen van al dat zwarte geld in hun economie dan?
Whatever...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')