Volgende week gaat de zooi dicht.quote:Op vrijdag 22 mei 2020 21:45 schreef Mondkapje het volgende:
De GGD gaat vanaf zaterdag alle medewerkers van varkensslachterij Van Rooi Meat in Helmond testen op het coronavirus. Dat laat de voedselautoriteit NVWA weten, meldt het Eindhovens Dagblad. De reden is dat twee keurmeesters van de dienst Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) én een NVWA-dierenarts die in Helmond werken positief zijn getest op Covid-19.
Ook dierenartsen en keurmeesters die bij Vion in Boxtel werken zijn positief getest op het virus. Een van de besmette keurmeesters heeft zowel op de slachthuizen in Boxtel als in Helmond gewerkt.
Desgevraagd laat de directie van Van Rooi Meat weten ‘geen interesse’ te hebben in een toelichting op de maatregelen, de gezondheid van zijn mensen en de voortgang van de productie. Het bedrijf is vergelijkbaar met Vion in Groenlo, dat deze week dicht moest omdat 45 medewerkers besmet bleken.
https://www.ad.nl/binnenl(...)uarantaine~aaf6d64f/
Die dierenartsen en keurmeesters wonen in gewone huizen neem ik aan, niet hutjemutje.
Ja klopt, het is wel heeeeel erg vreemd dat ook mensen in gewone huizen besmet raken met corona.quote:Die dierenartsen en keurmeesters wonen in gewone huizen neem ik aan, niet hutjemutje.
Ze proberen gewoon weer via een omweg een punt te maken, net zoals klimaatgekkies die vol op het orgel gaan als de temperatuur een keer lager is t.o.v. andere jaren.quote:Op donderdag 21 mei 2020 10:17 schreef Salina het volgende:
Ah, topic nummer 4 (uit mijn hoofd) alweer over vlees eten en de vleesindustrie.
Het is wel een dingetje, hè.
Het is weer wachten op de usual suspects.
Dat krijg je met allemaal van die onderbetaalde buitenlanders.quote:
Gewoon effe iedereen testen daar. 1 op 6 is nogal veel.quote:Op donderdag 4 juni 2020 08:53 schreef Mondkapje het volgende:
Experts: ‘Megaslachterij Vion zou gesloten moeten worden’
Het is ‘merkwaardig en onverstandig’ dat de grootste slachterij van Nederland, die van Vion in Boxtel, openblijft. Dat zeggen deskundigen. Bij het slachthuis bleek bij een eerste steekproef 1 op de 6 medewerkers besmet met corona. Mogelijk hebben enkele honderden werknemers het virus onder de leden.
https://www.ad.nl/binnenl(...)ten-worden~a2023b15/
Tjatjatjatjatja...
Die nertsen fokkerijen stonden toch al op de nominatie om in 2024 verplicht te stoppen.quote:Op donderdag 4 juni 2020 09:09 schreef HPoi het volgende:
Ja, die nertsenfokkerijen worden geruimd, op 8 locaties. Ben benieuwd wat ze daarna gaan doen. Opnieuw opstarten tijdens coronatijd? Kunnen ze binnen no time weer ruimen....
Denk definitief dicht.quote:Op donderdag 4 juni 2020 09:09 schreef HPoi het volgende:
Ja, die nertsenfokkerijen worden geruimd, op 8 locaties. Ben benieuwd wat ze daarna gaan doen. Opnieuw opstarten tijdens coronatijd? Kunnen ze binnen no time weer ruimen....
Nee, uit onderzoek blijkt dat koeien en varkens geen drager zijn. Er zijn tests gedaan waarbij dieren met Covid19 zijn besmet, maar het virus zette niet door.quote:Op donderdag 21 mei 2020 09:28 schreef HPoi het volgende:
Nederland: Vleesindustrie blijkt coronahaard, bonden en werkgevers willen testen en controles.
Een slachthuis in het Nederlandse Groenlo in de oostelijke provincie Gelderland is met onmiddellijke ingang gesloten. Bij coronatests onder het personeel bleek dat van de 212 geteste personeelsleden er 45 besmet zijn met het virus.
Twee weken geleden moest een grote groep Oost-Europeanen waarvan de meeste werken bij een Vion-slachthuis in Scherpenzeel (Gelderland) in quarantaine omdat ze besmet waren met het coronavirus. De groep moest tijdelijk hun intrek nemen op een passagiersschip in Arnhem. In een reactie op dit nieuws zei een woordvoerder van Vion dat het bedrijf sinds de uitbraak van de coronacrisis alle nodige maatregelen heeft genomen om verspreiding te voorkomen.
https://nos.nl/l/2334580
https://m.hln.be/nieuws/b(...)a-uitbraak~af52c558/
Internationaal worden bij slachterijen veel besmettingen geconstateerd. Behalve in Nederland dook het virus ook op bij vleesverwerkingsbedrijven in Spanje, Duitsland, Australië, de Verenigde Staten en Brazilië.
Ook in Frankrijk zijn in slachthuizen over het hele land coronabesmettingen vastgesteld.
De zwaarste uitbraak tot nu toe is opgetekend in een slachterij van vleeswerker Kermené in de plaats Quemper-Guézennec in Bretagne. 109 van de 808 medewerkers testten positief. Het abattoir moest woensdag onmiddellijk de deuren sluiten. De besmette medewerkers gaan twee weken in quarantaine. Ze moeten mondkapjes dragen en meerdere tests ondergaan.
https://m.hln.be/nieuws/b(...)a-uitbraak~af52c558/
De oorzaken worden gezocht in het dicht op elkaar werken in de slachthuizen en het dicht op elkaar leven in pandjes van de uitzendorganisaties.
Ik begin mij echter zo langzamerhand af te vragen of de oorzaak wellicht ergens anders ligt? Zou het niet kunnen dat de dieren in kwestie coronadrager zijn? Ook al wordt tot nog toe ontkent/is het onbewezen dat koeien, schapen en varkens besmet kunnen raken.
Mooi schot voor open doel.quote:Op donderdag 4 juni 2020 09:34 schreef Wantie het volgende:
[..]
Nee, uit onderzoek blijkt dat koeien en varkens geen drager zijn. Er zijn tests gedaan waarbij dieren met Covid19 zijn besmet, maar het virus zette niet door.
Ik denk dat het toch de slechte werk en leefomstandigheden zijn.
Ik zie niet in waarom de uitkomst van een onderzoek over de verspreiding van Covid19 onder gedomesticeerde dieren, wat uitgevoerd is naar aanleiding van geconstateerde besmettingen bij honden, katten en nertsen, een schot voor open doel is.quote:
Je laatste zin welquote:Op donderdag 4 juni 2020 09:57 schreef Wantie het volgende:
[..]
Ik zie niet in waarom de uitkomst van een onderzoek over de verspreiding van Covid19 onder gedomesticeerde dieren, wat uitgevoerd is naar aanleiding van geconstateerde besmettingen bij honden, katten en nertsen, een schot voor open doel is.
Schouten heeft een financiele regeling met ze getroffen als ze nu gaan stoppen, zoiets las ik.quote:Op donderdag 4 juni 2020 09:09 schreef HPoi het volgende:
Ja, die nertsenfokkerijen worden geruimd, op 8 locaties. Ben benieuwd wat ze daarna gaan doen. Opnieuw opstarten tijdens coronatijd? Kunnen ze binnen no time weer ruimen....
Dat is ook het meest voor de hand liggend.quote:
Dan had je dat in de tuinbouw ook moeten zien en daar zijn geen coronahaarden.quote:Op donderdag 4 juni 2020 10:36 schreef Wantie het volgende:
[..]
Dat is ook het meest voor de hand liggend.
Als je kijkt naar hoe ze zijn gehuisvest, arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden....
Staan de werknemers in de tuinbouw in gekoelde ruimtes dicht op elkaar vlees te snijden?quote:Op donderdag 4 juni 2020 10:37 schreef Mondkapje het volgende:
[..]
Dan had je dat in de tuinbouw ook moeten zien en daar zijn geen coronahaarden.
Misschien moeten ze daar ook meer gaan testen...quote:Op donderdag 4 juni 2020 10:37 schreef Mondkapje het volgende:
[..]
Dan had je dat in de tuinbouw ook moeten zien en daar zijn geen coronahaarden.
Ik kan me voorstellen dan ruimtes schoongespoten worden met water dus vochtige lucht.quote:Op donderdag 4 juni 2020 10:49 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Staan de werknemers in de tuinbouw in gekoelde ruimtes dicht op elkaar vlees te snijden?
Ik vermoed dat gesloten ruimtes met een massa mensen zonder mondkapjes de grootste kans geeft op flinke besmettingshaarden. Als ze elkaar allemaal gaan tongen zal het nog wel sneller kunnen verspreiden.
Dat is alleen tijden het schoonspuiten, zet een airco aan en je hebt zo weer een ruimte met lage luchtvochtigheid.quote:Op donderdag 4 juni 2020 11:08 schreef TargaFlorio het volgende:
[..]
Ik kan me voorstellen dan ruimtes schoongespoten worden met water dus vochtige lucht.
Ik betwijfel of dat geldt voor een omgeving waar vaak schoongemaakt wordt.quote:Op donderdag 4 juni 2020 11:18 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Dat is alleen tijden het schoonspuiten, zet een airco aan en je hebt zo weer een ruimte met lage luchtvochtigheid.
https://www.flaironline.nl/op-pad/weetjes-over-airco/
Koude lucht kan niet zoveel vocht vasthouden en ik verwacht dat die werkplek beneden de 4°c is.quote:Op donderdag 4 juni 2020 11:41 schreef TargaFlorio het volgende:
[..]
Ik betwijfel of dat geldt voor een omgeving waar vaak schoongemaakt wordt.
Dan gaan ze met hun bloederige vingers lekker in hun neus peuteren terwijl ze aan het werk zijn?quote:Op donderdag 4 juni 2020 10:34 schreef Mondkapje het volgende:
Ze zitten allemaal aan één beest. Heb je een besmet iemand, die besmet het beest en de volgende die ermee gaat werken wordt ook besmet.
Het is niet voor niets dat we geen handen meer schudden.
Te vroeg gejuigd. Uitbraken bij 2 fruittelers:quote:Op donderdag 4 juni 2020 10:37 schreef Mondkapje het volgende:
[..]
Dan had je dat in de tuinbouw ook moeten zien en daar zijn geen coronahaarden.
Nou... niet bij telers. Die hebben geen 200 man in dienst.quote:Op zaterdag 6 juni 2020 09:24 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Te vroeg gejuigd. Uitbraken bij 2 fruittelers:
https://www.nu.nl/coronav(...)nte-west-betuwe.html
Denk eerder dat laatste. Een paar mensen ziek en vervolgens de rest proactief en preventief testen uit angst voor besmettingen.quote:Op zaterdag 6 juni 2020 13:10 schreef Wantie het volgende:
Goeie vraag.
Ik vraag me af hoe ze er achter zijn gekomen dat in slachthuizen veel besmette personen werken.
Waren er veel ziek waardoor men ging testen, of is men preventief gaan testen en bleek toen dat er veel besmet waren?
Eind april/begin mei belandde er 1 in het ziekenhuis:quote:Op zaterdag 6 juni 2020 13:10 schreef Wantie het volgende:
Ik vraag me af hoe ze er achter zijn gekomen dat in slachthuizen veel besmette personen werken.
Daarna bleken (deels dezelfde/op dezelfde plaatsen wonende etc) arbeidsmigranten ook op andere slachterijen te werken, en het werd in buitenlanden steeds duidelijker dat dit soort slachthuizen broedplaatsen zijn.quote:04 MEI 2020 https://www.nieuweoogst.n(...)eft-medewerkers-vion
Tijdens onderzoek van de GGD in een woonunit van arbeidsmigranten in Velp zijn 28 arbeidsmigranten positief getest op het coronavirus en vervolgens geïsoleerd. Een aantal van hen is gedetacheerd bij vleesverwerker Vion in Scherpenzeel. Voor de productie heeft dit geen consequenties, zegt woordvoerder Nancy Aschman van Vion.
Een bewoonster met Covid-19-verschijnselen belandde vorige week in het ziekenhuis. Uit het onderzoek van de GGD dat daarop volgde, blijkt dat 28 medebewoners drager zijn van het coronavirus.
Een van de eerste VION-locaties die platging was de vestiging waar biologisch vlees 'geproduceerd' wordt.quote:Op donderdag 21 mei 2020 10:26 schreef Farenji het volgende:
Dat er zulke slechte omstandigheden in slachthuizen zijn, met weinug veiligheidsmaatregelen en zulke slechte voorwaarden dat mensen zich niet ziekmelden is natuurlijk wel een gevolg van de race to the bottom die er al lang is. Men wil allemaal elke dag heel veel vlees maar wil er ook heel weinig voor betalen. De marges liggen belachelijk laag waardoor fabrikanten bijna gedwongen zijn tot schaalvergroting, schrale bezuinigingen op veiligheid, inhuren van goedkope arbeidskrachten onder erbarmelijke voorwaarden en andere kostenbesparingen. Dan krijg je dit soort dingen natuurlijk.
We hoeven echt niet allemaal veganist te worden maar bedenk je de volgende keer is als je in de supermarkt weer een achterlijk goedkope kiloknaller in je handen hebt wat daar de gevolgen van zijn. Als consument heb je ook verantwoordelijkheden.
Dit ga ik ook doen volgende keer dat ik bij de vleesboerderijwinkel ben. Rund met 2 sterren en biologisch varkensvlees is heel fijn maar het slachthuis begin ik ook behoorlijk relevant te vinden.quote:Op zaterdag 6 juni 2020 13:27 schreef sigme het volgende:
Wil je dat niet: zoek een kleinere vleesleverancier en vraag waar ze slachten. Ik doe dat altijd; slagers vertellen graag hoor!
Natuurlijk heeft dat meer zin als het antwoord je ook echt iets zegt, maar je kan dingen vragen, ook aan die slager. Of de boer, als je vlees ergens bij een boerderijwinkel weet te vinden.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |