abonnement Unibet Coolblue
  Moderator donderdag 14 mei 2020 @ 01:41:20 #1
245701 crew  naatje_1
Naatzipiraat
pi_193113331
Ik wil graag een topic wijden aan de series The Young Pope en The New Pope (wat een vervolg is op de eerstgenoemde) om specifiek in te gaan op de religieuze gedachten die erin naar voren komen.

The Young Pope (TV Series 2016) - IMDb heeft als premisse dat er een jonge paus gekozen is, Pius XIII a.k.a. Lenny Belardo, die een zekere heilige status heeft en vrij conservatief en orthodox is in de leer. We krijgen een inkijkje in de intriges van het Vaticaan en worden gepresenteerd met een kardinale House of Cards. De serie schuwt niet om te praten over God, na te denken over wat God betekent en wat het betekent om religieus te zijn op een orthodoxe katholieke manier in de 21e eeuw.

De culminatie van de gedachten van deze paus vinden we in een toespraak die hij houdt in de vijfde aflevering van de serie, een toespraak die mij vrij protestants aandeed voor een katholiek.

SPOILER: Young Pope s01e05 speech in front of the cardinals
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik vond de gedachten die in deze toespraak naar voren komen vrij intrigerend: wat is de taak van de kerk? Moet de kerk meegaan met het volk of zich juist houden bij haar kern? Wat is de kerk waard als de pleinen vol staan met alleen maar zondaars?

Dit thema komt ook terug in The New Pope (TV Series 2019– ) - IMDb waarin de paus van het eerste seizoen enigszins van het toneel is verdwenen, maar zijn herinnering nog rondwaard in de wereld en een nieuwe paus de harten moet gaan winnen van de idolaten van Pius XIII. Waar laatstgenoemde zeker heilig genoemd kan worden, kan dit niet gezegd worden van de rij pausen waar we in deze serie mee worden geconfronteerd. De nieuwe paus is juist meer wereldlijk dan passend binnen het rijk van God.

Je zou hier het verschil kunnen zien tussen de vorige paus Benedictus en de huidige paus Fransiscus. Eerstgenoemde is streng in de leer, terwijl Fransiscus meer een man van het volk is. Dit wordt overigens goed vertolkt in The Two Popes (2019) - IMDb die ook zeker de moeite waard is.

Ik zou hier nog meer kunnen vertellen en theoretiseren over deze series, maar ik ben benieuwd wat jullie gedachten zijn.
Hier schreef Aoibhin het volgende: Beter autist in de kist dan een feestje gemist w/ *O*
  Moderator donderdag 18 juni 2020 @ 18:26:50 #2
245701 crew  naatje_1
Naatzipiraat
pi_193687540
Niemand kijkt dit verder heh
Hier schreef Aoibhin het volgende: Beter autist in de kist dan een feestje gemist w/ *O*
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')