quote:
![84c245d55ff49c40ab6e03a51d8e8dec.jpg]()
Noordhollands Dagblad.
Na een langdurige verbouwing en een lege portemonnee hoopten Dominique Gruter en Bas Veldhoven op 18 maart eindelijk het eerste vegan restaurant van Haarlem te kunnen openen: New Vegas in de Koningstraat. Volle tafels, blije gasten. Ze zagen het al voor zich. ,,Na zes maanden beunen leef je zó toe naar de opening", zegt Gruter. Door de maatregelen rondom het coronavirus liep het anders.
Om het hoofd boven water te houden, opende het jonge stel op 18 maart een afhaal- en bezorgservice. Iets wat Gruter en Veldhoven nou niet bepaald ambieerden, maar een andere keus hebben ze niet. ,,We hebben nog geen enkel vet op de botten. Dus je doet alles om te overleven."
Het verbaast Gruter hoeveel mensen New Vegas - waar louter gekookt wordt met plantaardige producten - weten te vinden, al kan het stel meer bestellingen goed gebruiken. Want de schulden lopen op. Volgens Gruter tonen leveranciers en verhuurder gelukkig geduld. ,,Ze weten dat we superwelwillend zijn om facturen te betalen."
De hoop is gevestigd op een tegemoetkoming van de overheid van 4000 euro. Gruter: ,,Als we dat bedrag krijgen, kunnen we schulden afbetalen. Dat geeft rust. Anders zijn wij straks het restaurant dat niet openging en ook nooit open zal gaan."
Ondanks de zorgen - ,,we staan ermee op en gaan ermee naar bed" - probeert het stel er het beste van te maken. ,,We focussen ons op doorgaan, overleven", zegt Gruter. ,,Toen op 15 maart alle horeca dicht moest, hebben we één dag heel hard gehuild. Daarna zijn gaan doorpakken. We zijn naar de Sligro gegaan voor bakjes en hebben meteen mooie foto's gemaakt van onze gerechten voor de site, en op 18 maart zijn we begonnen met een pick-up en delivery service. Ik ben er best trots op dat we zo snel de omschakeling hebben kunnen maken."
Vochtproblemen
Eigenlijk had het stel in december al gasten willen ontvangen. Maar vochtproblemen in het pand gooiden roet in het eten. ,,Ook zijn we een klein beetje doorgeslagen in hoe we het wilden hebben. We wilden niks afraffelen", zegt Veldhoven. Ze zijn blij dat de kosten van de verbouwing binnen de perken bleven dankzij veel hulp van de vader van Veldhoven. Ook staken ze zelf zo veel mogelijk de handen uit de mouwen. Anders had het er nog veel somberder uitgezien.
Het restaurant aan de Koningstraat, waar zwart en koper de boventoon voeren, is precies geworden zoals het stel het voor ogen had. Door het coronavirus heeft de Brabantse familie van Gruter het eindresultaat nog niet kunnen bewonderen en dat doet pijn.
Gruter: ,,We proberen nu maar te genieten van de kleine dingen. Van de saamhorigheid die je overal ziet ontstaan. En van de enthousiaste reacties op onze gerechten. Daaraan merk je dat Haarlem toe is aan een vegan restaurant. Dat geeft veel energie."
[ Bericht 34% gewijzigd door spapaars op 08-04-2020 21:36:40 ]