abonnement Unibet Coolblue
pi_192279620
Vandaag gratis te lezen via de bron: https://www.ftm.nl/artikelen/roche-corona-lysisbuffer

'Testen, testen, testen' - alleen als het farmaceut Roche behaagt
De Zwitserse farmaceut Roche is de reden dat Nederland niet massaal op het coronavirus kan testen. Het bedrijf is marktleider, kan basisvloeistof voor tests niet leveren maar wil het recept ervan niet vrijgeven.
quote:
Het Nederlandse beleid van spaarzame inzet van coronatests is voor een belangrijk deel ingegeven door een tekort aan laboratoriummaterialen. Farmaceut Roche domineert die markt en levert momenteel slechts 30 procent van de Nederlandse bestellingen. Roche heeft de sleutel van de voorraadkast en houdt vooralsnog het recept dat bepaalde tekorten kan helpen op te lossen, onder de pet.

Dat blijkt uit navraag van Follow the Money bij verschillende ingewijden, het RIVM en farmacieconcern Roche. Een meerderheid van de Nederlandse laboratoria is afhankelijk van dezelfde fabrikant. Zij werken allemaal met machines van marktleider Roche en zijn daarmee ook afhankelijk van de testmaterialen die de farmaceut levert. Roche kan de vraag niet aan. Die tekorten zijn niet makkelijk op te lossen, aangezien er sprake is van een zogeheten vendor lock-in; wie de machines van Roche gebruikt, heeft ook de materialen van Roche nodig.

Eén van de testmaterialen waar gebrek aan is, zou goed door laboratoria zelf gemaakt kunnen worden. Het gaat om een vloeistof, waarvan het precieze recept alleen bij Roche bekend is. Follow the Money vroeg Roche of het bereid is dat recept prijs te geven. De stap zou voor de farmaceut zeer uitzonderlijk zijn – maar dat zijn de omstandigheden van de corona-uitbraak ook. Roche gaf geen antwoord op de vraag.

De schaarste is een belangrijke reden waarom het RIVM zuinig omspringt met coronatests. Dit leidde afgelopen week tot publieke discussies over het testen van zorgpersoneel: dat kan nu niet op grote schaal worden gedaan, vanwege die tekorten.

Capaciteitsprobleem of niet?
‘We hebben geen capaciteitsprobleem,’ zei medisch microbioloog Alex Friedrich (UMC Groningen) vorige week in De Groene Amsterdammer over het testbeleid. Dat deed veel stof opwaaien. Friedrich vertelde dat zijn laboratorium – tegen de landelijke RIVM-richtlijnen in – ruimhartig coronatests uitvoert op zorgpersoneel en geen last heeft van tekorten aan testmateriaal.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid reageerde gestoken en betichtte de Groningers van een ‘ieder voor zich’-mentaliteit. ‘Zo ga je geen crisis te lijf.’ De Jonge herhaalde nog maar eens dat er wel degelijk ‘grote tekorten’ aan testmateriaal zijn.

Wel tekorten, geen tekorten – waar komt deze controverse vandaan? Follow the Money vroeg door bij het RIVM en het UMCG, en vond het antwoord op die vraag: Groningen is niet afhankelijk van één grote leverancier, maar heeft de risico’s gespreid over verschillende fabrikanten. Dit in tegenstelling tot een meerderheid van de Nederlandse laboratoria. Zij moeten hun testbenodigdheden afnemen van de marktleider in de in vitro diagnostiek, zoals deze branche genoemd wordt. En die marktleider is het Zwitserse farmacieconcern Roche. Dochteronderneming Roche Diagnostics levert voor de meeste laboratoria in Nederland de machines waarmee ook de coronatests worden gedaan. Daarvoor zijn de testmaterialen van Roche nodig, zoals bepaalde vloeistoffen en pipetten.

‘Deze fabrikant van testmateriaal levert wereldwijd, dus Nederland begeeft zich op een wereldwijde markt waar veel vraag is naar de testen,’ laat het RIVM weten. ‘Momenteel krijgt Nederland zo’n 30 procent geleverd van wat er besteld wordt. Ook daarom is het huidige testbeleid: verstandig omgaan met de capaciteit die er is, rekening houdend met het feit dat we dit langere tijd moeten kunnen volhouden.’

Hoeveel fabrikant Roche kan leveren, is kortom van grote invloed op hoeveel coronatests de Nederlandse labs kunnen uitvoeren. Hoe de fabrikant de vruchten van zijn productie momenteel over de klanten in verschillende landen verdeelt, is een zaak waar alleen de top van Roche – en mogelijk de overheden van de landen waar de fabrieken staan – iets over heeft te zeggen. Nederland is niet zo’n land.

Vendor lock-in
Hoe zit het precies met die schaarste aan materialen? Friedrich legde het in De Groene Amsterdammer uit: ‘Het kan dat een bepaald lab een tekort heeft aan bepaalde materialen, maar dat is business as usual, dat los je op. Zolang je niet afhankelijk bent van één commerciële partij is dat niet zo erg.’

In de wereld van medisch microbiologisch onderzoek werkt het als volgt: wie een machine koopt van een bepaalde fabrikant, heeft ook de testkits nodig van die fabrikant. Die bestaan uit verschillende onderdelen, zoals buisjes (eppis genoemd) waarin kleine hoeveelheden vloeistof passen en pipetjes die daar weer precies op afgestemd zijn, in rekjes die aangepast zijn op de machine. Alles past exact in en op elkaar. Bij de aanschaf van de machine wordt een contract gesloten voor de afname van dit soort benodigdheden. Dat geldt ook voor de vloeistoffen die in het proces worden gebruikt. Het verdienmodel van de fabrikant is niet alleen gebaseerd op de machine, maar ook op het continu leveren van die onderdelen en vloeistoffen.

Vergelijk het met de aanschaf van een printer: welke je koopt, bepaalt meteen welke cartridges je moet aanschaffen. Zo’n constructie, waarbij de klant in feite afhankelijk wordt gemaakt van een enkele leverancier, heet een vendor lock-in.

Die vendor lock-in speelt een groot deel van de Nederlandse laboratoria parten, nu hun belangrijkste leverancier Roche wereldwijd wordt overvraagd. Het Zwitserse farmaconcern laat Follow the Money weten de productie inmiddels te hebben verdrievoudigd. Maar nog is de vraag groter dan het aanbod – en staan Nederlandse laboratoria in de wacht.

Een van die laboratoria is dat van de GGD Amsterdam – een zogeheten ‘eerstelijns laboratorium’; hier worden testen uitgevoerd voor huisartsen, verpleeghuizen en GGD’en. Het voert nu ook coronatesten uit. Hoofd Mariken van der Lubben vertelt dat ook dit lab voor coronatests werkt met apparatuur van Roche, en binnenkort waarschijnlijk met tekorten kampt. ‘Wij bellen iedere dag met leveranciers, maar er is grote onzekerheid over onze standing orders.’

Geheim recept
Een van de zaken waaraan de laboratoria gebrek hebben, naast de plastic buisjes en onderdelen, is een speciale vloeistof: de zogeheten lysisbuffer. Die is cruciaal om een virustest uit te voeren: de lysisbuffer breekt de celwand af, waardoor het genetisch materiaal vrijkomt. Dat genetisch materiaal wordt vervolgens ‘gelezen’ door de machines, die zo bepalen of het virus aanwezig is. Viroloog Chantal Reusken van het RIVM zei in de Volkskrant dat de lysisbuffer voor de coronatest begint op te raken.

Het bijzondere aan lysisbuffers is dat ze voor laboratoria vrij eenvoudig zelf te maken zijn. En omdat er per test maar enkele milliliter van een buffer nodig is, geeft het enorme verlichting wanneer een laboratorium enkele liters kan produceren.

Hoe kan er dan een tekort bestaan? Daar komt de vendor lock-in weer om de hoek: de laboratoria die met Roche werken, nemen ook de lysisbuffers van Roche af. Overstappen op een zelfgemaakte lysisbuffer kan niet zomaar.

Mariken van der Lubben legt uit hoe dat op haar laboratorium in Amsterdam werkt: ‘We hebben één machine van Roche waarbij we van hen afhankelijk zijn voor de vloeistof. Daarnaast kunnen we ook handmatig werken. Hiervoor hebben we een mogelijk moeilijk verkrijgbare lysisbuffer nodig, maar die kunnen we desnoods zelf maken.’ Ze legt uit dat een laboratorium de nieuwe vloeistof eerst moet valideren – dat wil zeggen: een uitgebreid testproces doorlopen om aan te tonen dat deze buffer precies hetzelfde doet als die van Roche. Dit om te voorkomen dat de zelfgemaakte lysisbuffer bijvoorbeeld niet alleen de celwand kapot maakt, maar ook het virus zelf ‘onleesbaar’ maakt.

Het zou voor de laboratoria die met Roche-machines werken daarom ideaal zijn om over het precieze recept van Roches lysisbuffer te beschikken. Maar die informatie is alleen bij Roche bekend. Hoewel de chemische bestanddelen gewoon in de bijsluiter van Roches lysisbuffer staan opgesomd, ontbreken de precieze verhoudingen.

Arts-microbioloog Ann Vossen van het LUMC, die lid is van het Outbreak Management Team van het RIVM, riep Roche in het eerdergenoemde Volkskrant-artikel min of meer op dat recept van zijn lysisbuffer prijs te geven: ‘Dat zullen ze niet leuk vinden, maar nood breekt wet.’

Dat Vossen verwacht dat Roche dit ‘niet leuk’ zal vinden is niet zonder grond. Wanneer laboratoria zelf het recept hebben van de vloeistof die ze nu steeds opnieuw bij Roche moeten inkopen, slaat dat vanzelfsprekend een deuk in het verdienmodel van de farmaceut. Vergelijk het met Hewlett Packard dat klanten met een HP-printer instructies zou geven om zelf inkt te maken en de cartridges te hervullen.

Follow the Money legde Roche de uitspraken van Vossen voor en vroeg of het bedrijf bereid is zijn recept voor de lysisbuffer met de Nederlandse laboratoria te delen. Daarop kwam geen direct antwoord. Woordvoerder Jan Peter Jansen liet wel weten dat zelfgemaakte lysisbuffer ‘bruikbaar’ is voor de machines van Roche. Maar daar hebben de laboratoria niet echt iets aan, vanwege het uitgebreide validatieproces dat ze moeten doorlopen eer ze kunnen overstappen op hun eigen lysisbuffer.

De oproep van Ann Vossen aan Roche om het recept prijs te geven slaat in ieder geval aan bij het GGD-laboratorium in Amsterdam. ‘Dat zou zeker kunnen helpen,’ zegt Van der Lubben. Maar ze wijst erop dat er ook bij andere materialen tekorten zijn. Datzelfde zeggen Gijs Ruijs, arts-microbioloog bij het Isala in Zwolle, en medisch viroloog Mariet Feltkamp van het LUMC. ‘Het is goed dat dit ter discussie wordt gesteld,’ zegt Ruijs. Feltkamp steunt de oproep van haar collega Vossen van harte. ‘Ik denk overigens wel dat er in de kleine lettertjes door Roche is bepaald dat zij niet garant staan voor de resultaten met zelfgemaakte lysisbuffer,’ tekent ze aan.

Sleutel
Heeft Roche de sleutel in handen om de tekorten in de Nederlandse laboratoria te lenigen? Hoe het bedrijf zijn producten over klanten overal ter wereld verdeelt, is niet duidelijk. Sommige overheden, waaronder de Verenigde Staten, tonen zich thans bereid om exportverboden op te leggen voor medische en diagnostische producten. De productie van een specifieke fabriek kan daardoor verplicht binnen de landsgrenzen worden gehouden, ook tegen de wil van een bedrijf in. (Zo overwegen de VS nu om beademingsapparatuur van Philips, die in Amerikaanse fabrieken wordt geassembleerd, aan een exportverbod te onderwerpen.) Maar wat blijft, is de ongeëvenaarde vraag wereldwijd, waaraan Roche niet kan voldoen.

Wat Roche wél in de hand heeft: zijn receptuur. Het bedrijf kan laboratoria die zijn machines hebben gekocht, toestaan zelf hun tekorten op te lossen. Roche kan zijn bufferrecept beschikbaar stellen.

Wat Roche wél in de hand heeft: zijn receptuur. Het bedrijf kan laboratoria die zijn machines hebben gekocht, toestaan zelf hun tekorten op te lossen. Roche kan zijn bufferrecept beschikbaar stellen.

Follow the Money stelde vragen aan minister Hugo de Jonge en het coronacrisisteam van zijn ministerie. Is De Jonge bereid om druk op Roche uit te oefenen en eventueel acties te ondernemen om het bedrijf dit recept voor de lysisbuffer te laten vrijgeven of om meer goederen naar de Nederlandse laboratoria te sturen? Op die vragen kwam geen antwoord.

Wat kan de minister überhaupt doen? In ieder geval lering trekken uit de kwetsbare positie waarin de Nederlandse laboratoria ongemerkt terechtgekomen zijn door zich in groten getale afhankelijk te maken van één enkele leverancier. Het UMC Groningen ondervindt geen tekorten, doordat het met apparatuur van uiteenlopende fabrikanten werkt.

Er zijn ook andere mogelijkheden, lieten Italiaanse hackers onlangs zien. Zij maakten met een 3D-printer kleppen voor beademingsapparaten, waaraan grote behoefte was. Wellicht is de lysisbuffer van Roche te ontleden door een kundig chemicus, of zijn de benodigde plastic onderdelen na te maken door een Nederlandse fabrikant. De minister kan overwegen dergelijke initiatieven te steunen of zelfs te stimuleren via een zogenaamde dwanglicentie. Daarmee zou de overheid een producent van zulke nagemaakte testmaterialen kunnen beschermen tegen claims van de oorspronkelijke fabrikanten.

Vooralsnog is het aan het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM om de tekorten te lijf te gaan. Het OMT zoekt volgens een RIVM-woordvoerder naar oplossingen: ‘Er is een Taskforce Diagnostiek waar onder andere koepelorganisatie van de industrie Diagned, RIVM, VWS en inkopers van academische ziekenhuizen in zitten. Deze taskforce inventariseert waar de problemen zijn, welke voorraden er zijn. Ook wordt daar gekeken naar herverdeling van materialen en onderzoeken ze alternatieven.’

Brancheorganisatie Diagned bestaat uit leveranciers van onder meer de machines waarmee in laboratoria wordt getest. Roche heeft als marktleider een belangrijke stem in deze club en levert al jaren de voorzitter; op dit moment is dat Barbara Kamp. Ook via zijn positie in het Outbreak Management Team heeft Roche dus invloed op het Nederlandse testbeleid.

Als het Outbreak Management Team er niet in slaagt alternatieven te vinden, staat er veel op het spel. Testen wordt er dan niet makkelijker op. Mariken van der Lubben van de GGD Amsterdam voorziet dat de testcapaciteit in haar laboratorium vanwege de tekorten bij Roche niet maximaal opgeschaald kan worden terwijl de behoefte aan testen nu toeneemt. ‘We hebben ook een andere manier om handmatig te testen op het coronavirus. Maar die is arbeidsintensief. We kunnen dan maximaal ongeveer honderd testen per dag uitvoeren – als alle andere vloeistoffen tenminste leverbaar blijven. We bereiden ons daar nu op voor.’
Uitgebreide reactie RIVM
quote:
‘Het testbeleid in Nederland komt voort uit adviezen van het Outbreak Management Team (OMT). Dit is een groep experts die, onder regie van het RIVM, adviezen formuleert om de uitbraak van het nieuwe coronavirus te bestrijden. Zie ook ‘Hoe adviseert het RIVM het kabinet over het coronavirus?’

Het is dus niet alleen het testbeleid van het RIVM. In Nederland wordt wel degelijk veel getest. We houden ons dus zoveel als mogelijk aan de adviezen van de WHO, waarbij we wel verstandig omgaan met de testcapaciteit en rekening houden met het feit dat we dit ook op langere termijn moeten kunnen volhouden.

We moeten verstandig omgaan met de testcapaciteit die er is. Er is simpelweg niet voldoende testcapaciteit om iedereen in Nederland te testen. En die is erop gericht om mensen uit kwetsbare groepen op te sporen, die meer risico hebben op een ernstig verloop van de ziekte. Voor hen is het voor de juiste behandeling belangrijk om zeker te weten of ze COVID-19 hebben. In sommige regio’s is nog voldoende capaciteit om zorgpersoneel te testen, in andere regio’s zou het breder testen van zorgpersoneel betekenen dat patiënten langer op hun test moeten wachten. En voor patiënten is het van groter belang om te weten wat ze onder de leden hebben, je moet dan denken aan snel te nemen beslissingen zoals: moet een patiënt naar de ‘corona-IC’ of naar een gewone IC. We testen daar waar het nodig is, namelijk daar waar testresultaten handelingsconsequenties hebben.

De fabrikant van testmateriaal levert wereldwijd, dus Nederland begeeft zich op een wereldwijde markt waar veel vraag is naar de testen. De vraag is dus veel groter dan het aanbod. Momenteel krijgt Nederland zo’n 30% van wat er besteld wordt, geleverd. Ook daarom het huidige testbeleid: verstandig omgaan met de capaciteit die er is, rekening houdend met het feit dat we dit langere tijd moeten kunnen volhouden. Nu intensief testen, kan betekenen dat op de lange termijn tekorten ontstaan. Bovendien is intensief testen niet noodzakelijk: we testen waar nodig, dat wil zeggen: waar testuitslagen leiden tot acties.

Als het gaat om de testcapaciteit kunnen er verschillen ontstaan tussen bepaalde gebieden in Nederland. Bij het geven van adviezen kijkt het OMT altijd naar het landelijke beeld. Nederland is groter dan één regio. Ook kijkt het OMT naar de capaciteit op de lange termijn. Nu intensief testen, betekent op de lange termijn mogelijk tekorten. Dit speelt een belangrijke rol in de adviezen van het OMT.’
Reactie Roche
quote:
Roche stuurde Follow the Money de volgende verklaring in antwoord op de vragen over haar lysisbuffer:

‘Ofschoon Roche Diagnostics een lysisbuffer produceert, is de receptuur van lysisbuffer in het algemeen niet geheim. In een aantal laboratoria wordt lysisbuffer eigenhandig gemaakt, op basis van receptuur die vrijelijk beschikbaar is.

Roche Diagnostics doet er te allen tijde, maar juist in het geval van een gezondheidscrisis zoals nu, alles aan te voorzien in de behoefte aan de juiste medische middelen voor iedere patiënt. Voor uw informatie: we hebben onze productiecapaciteit verdriedubbeld sinds het begin van de corona-uitbraak. De enorm toegenomen vraag blijft onze productiecapaciteit echter nog overtreffen.

Graag informeren we u dat we via onze Custom Biotech-organisatie een lysisbuffer beschikbaar hebben waarover we onze relaties ook hebben geïnformeerd.’

In vervolg op deze antwoorden vroeg Follow the Money opnieuw: is Roche bereid het precieze recept van zijn lysisbuffer te geven? Daarna kregen we geen antwoord meer.
GRONINGSE LESSEN: ‘PANDEMISCHE VOORRAAD’
quote:
Niet alleen de risicospreiding qua apparatuur in het Groningse laboratorium blijkt een goede voorbereiding op een noodsituatie te zijn. De woordvoerder van het UMC Groningen meldt dat hun laboratorium geen tekorten aan pipetpuntjes heeft, terwijl andere laboratoria daar wel last van hebben. De reden? ‘Onze medisch microbioloog Bert Niesters heeft tijdens de ebola-uitbraak van enkele jaren geleden de vooruitziende blik gehad om een – in zijn woorden – “pandemische voorraad” pipetpuntjes aan te leggen. Die hebben we de afgelopen jaren onderhouden en daar hebben we nu gemak van.’ En niet alleen het UMC Groningen profiteert van die voorraad, zegt hij: ‘Er was zelfs nog een partij aanwezig van een machine die we zelf niet meer op het lab hebben. Die hebben we naar een collega-laboratorium kunnen sturen, dat nog wel met die machine werkt.’
LodewijkA twitterde op donderdag 26-03-2020 om 10:31:42 Kabinet moet bij Roche afdwingen dat getest kan worden. Inzet dwanglicentie in belang van de volksgezondheid https://t.co/Iy7L2eRTIo reageer retweet
Artikel van de NOS over onder andere bovenstaand artikel: https://nos.nl/artikel/23(...)aan-coronatests.html


UPDATE: 27-3-2020 17:15

'Farmaceut Roche gaat recept voor coronatest na ophef toch delen'
https://www.rtlnieuws.nl/(...)pt-coronatest-tekort
quote:
Farmaceut Roche gaat een recept voor een vloeistof in coronatesten op verzoek toch delen met de overheid. Microbiologen en Kamerleden riepen de Zwitserse fabrikant gisteren op het recept te delen met de laboratoria, omdat er dan meer coronatests kunnen worden gemaakt. Daarop liet Roche weten dat het recept al sinds 1990 openbaar is. Maar dat bleek onjuist.

Met de vloeistof kan het virus op het laboratorium uit elkaar worden gehaald. Dat is nodig om te zien of iemand het virus draagt. Follow the Money onthulde gisteren dat Roche het recept voor de vloeistof niet wil delen met laboratoria.

Geheim of niet?
In een reactie liet het bedrijf weten dat het recept al sinds 1990 openbaar is. Bij Jinek vertelde de Nederlandse directeur van Roche dat het 'geen geheim recept is'. Maar toen RTL Nieuws vroeg om de exacte receptuur die Roche gebruikt, bleef het stil.

Niet hetzelfde recept
Het recept waar de farmaceut op doelt, is een algemeen recept, en niet de specifieke receptuur die Roche gebruikt. Dat is een belangrijk verschil: veel laboratoria werken met apparatuur van Roche en gebruiken dus de vloeistoffen van deze fabrikant. Nu daar een tekort aan is, vragen laboratoria om de samenstelling van het recept te delen, zodat de laboratoria de precieze samenstelling zelf kunnen maken.

Je zou het kunnen vergelijken met het recept voor Coca-Cola. De bereiding ervan is geheim. Er is op internet wel een recept voor het maken van je eigen cola, maar de receptuur voor specifiek Coca-Cola is geheim.

'Het is hun geheim'
RTL Nieuws sprak met twee auteurs van het oorspronkelijke recept waarnaar Roche verwijst. Die vertellen dat hun recept dertig jaar geleden is geschreven en in de loop der jaren is verfijnd en aangepast. "Elke oplossing van stoffen heeft een concentratie. Hoeveel Roche erin doet en hoe ze het gebruiken, dat is aan Roche. Het is hun geheim", zegt een van de auteurs, wiens naam bekend is bij de redactie.

"Ze zullen wel gedacht hebben: wij willen er geld aan blijven verdienen", zegt de microbioloog. Deskundigen hekelen het woordenspel van Roche. "In mijn ervaring is cryptisch formuleren een eigenschap die je moet beheersen als je bedrijfsgeheimen wilt bewaren", zegt een ander.

Toch delen
Minister Hugo de Jonge vertelde de Tweede Kamer gisteren dat het ministerie Roche telefonisch om het recept heeft gevraagd. Vandaag laat Roche in een reactie weten het recept, als laboratoria daarom vragen, toch te zullen delen met de overheid.


[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 27-03-2020 17:59:20 ]
  donderdag 26 maart 2020 @ 08:17:32 #2
484383 Eendenkooi
homeopathisch onverdund
pi_192279734
Oceanen van tijd gehad om als overheid een voorraad aan te leggen van dat spul. Maar nee hoor het is de schuld van Roche. De overheid faalt zelf :r

Edit : zie dat lokaal een voorraad is aangelegd. Heel goed. Had ook nationaal gekund.
pi_192279752
quote:
1s.gif Op donderdag 26 maart 2020 08:17 schreef Eendenkooi het volgende:
Oceanen van tijd gehad om als overheid een voorraad aan te leggen van dat spul. Maar nee hoor het is de schuld van Roche. De overheid faalt zelf :r

Edit : zie dat lokaal een voorraad is aangelegd. Heel goed. Had ook nationaal gekund.
Dat staat er toch ook :') Misschien iets verder lezen dan de kop alleen. En in hoeverre zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen nog overheid? Zijn tegenwoordig meer bedrijfjes op zichzelf.

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 26-03-2020 08:21:04 ]
  donderdag 26 maart 2020 @ 08:21:00 #4
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_192279773
Regeren is vooruitzien. Laat Groningen dan maar ons land regeren voortaan. Ze hebben het ook flink gespekt met aardgas decennia. De tijd is kennelijk rijp voor Groningen.

Disclaimer: Ik woon in Utrecht en heb geen banden met Groningen verder.
  donderdag 26 maart 2020 @ 08:22:03 #5
484383 Eendenkooi
homeopathisch onverdund
pi_192279783
quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2020 08:19 schreef Chia het volgende:

[..]

Dat staat er toch ook :') Misschien iets verder lezen dan de kop alleen. En in hoeverre zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen nog overheid? Zijn tegenwoordig meer bedrijfjes op zichzelf.

Dat zeg ik dan toch ook flappie.
pi_192279791
..

[ Bericht 99% gewijzigd door #ANONIEM op 26-03-2020 08:23:31 ]
pi_192280090
Dit bewijst dat marktwerking in de zorg niet werkt. De ene ziekenhuis heeft zijn zaakjes op orde en de ander niet. Terwijl de zorg niet over cijfers zou mogen gaan tenslotte spelen we hier met mensenlevens.
pi_192280129
Mooi die reactie van Roche ook: "We hebben de productiecapaciteit verdriedubbeld". Ja hé hé Einstein, jullie ruiken die lekkere Corona moneys. :D
pi_192280323
Plaatsvervangend trots op Groningen, al toen ik het artikel in De Groene las.

En ook diepe buiging voor ftm. Ik zat te wachten op zo'n soort artikel (wat is nou precies dat gedoe met die testen?) en zij hebben het gewoon uitgezocht _O_. Journalistiek met een hoofdletter J.
Somebody that I used to know
pi_192280335
En wat een lullo, die fabrikant. Wat staat die er slecht op zeg :') er heeft een vertegenwoordiger afgelopen jaren iets teveel goed werk verricht (veel klanten geworven /afhankelijk gemaakt van hen), en nu kunnen ze niet leveren.

Zorg/farmacie is ook geen marktproduct blijkt maar weer.
Somebody that I used to know
  Moderator donderdag 26 maart 2020 @ 09:17:13 #11
454430 crew  SuperHartje
Muziek is een taal...
pi_192280390
Zeer interessant. Ga hier even de tijd voor nemen, het is nogal wat tekst :)
A child is born with no state of mind.
  donderdag 26 maart 2020 @ 09:48:27 #12
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_192280879
Wat is de reden dat Duitsland wel gewoon adequaat kan testen? 120000 tests per dag tegenover geen 30000 voor nederland in totaal.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_192281066
quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2020 09:48 schreef Klopkoek het volgende:
Wat is de reden dat Duitsland wel gewoon adequaat kan testen? 120000 tests per dag tegenover geen 30000 voor nederland in totaal.
Nou ja als je als ziekenhuizen (en bijvoorbeeld GGD's) al veel langer echt samenwerkt en het zo aanpakt als in Groningen is je testcapaciteit dus al veel robuuster.

Ik kan me voorstellen dat Duitsland hun zorg op dat gebied wat slimmer heeft georganiseerd.
pi_192281686
quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2020 08:21 schreef Richestorags het volgende:
Regeren is vooruitzien. Laat Groningen dan maar ons land regeren voortaan. Ze hebben het ook flink gespekt met aardgas decennia. De tijd is kennelijk rijp voor Groningen.

Disclaimer: Ik woon in Utrecht en heb geen banden met Groningen verder.
Hollands Hoop!
uiteindelijk lukt altijd alles
  donderdag 26 maart 2020 @ 10:37:59 #15
403588 mcmlxiv
Extremist volgens extremisten
pi_192281701
quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2020 09:48 schreef Klopkoek het volgende:
Wat is de reden dat Duitsland wel gewoon adequaat kan testen? 120000 tests per dag tegenover geen 30000 voor nederland in totaal.
120k versus 30k is netjes toch gezien de grootte van de landen?
  donderdag 26 maart 2020 @ 10:45:58 #16
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_192281819
quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2020 10:37 schreef mcmlxiv het volgende:

[..]

120k versus 30k is netjes toch gezien de grootte van de landen?
"Per dag" tegenover nog geen 30000 in totaal.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_192282732
quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2020 08:06 schreef Chia het volgende:
Niet alleen de risicospreiding qua apparatuur in het Groningse laboratorium blijkt een goede voorbereiding op een noodsituatie te zijn. De woordvoerder van het UMC Groningen meldt dat hun laboratorium geen tekorten aan pipetpuntjes heeft, terwijl andere laboratoria daar wel last van hebben. De reden? ‘Onze medisch microbioloog Bert Niesters heeft tijdens de ebola-uitbraak van enkele jaren geleden de vooruitziende blik gehad om een – in zijn woorden – “pandemische voorraad” pipetpuntjes aan te leggen.
Baas _O_
pi_192283015
quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2020 09:48 schreef Klopkoek het volgende:
Wat is de reden dat Duitsland wel gewoon adequaat kan testen? 120000 tests per dag tegenover geen 30000 voor nederland in totaal.
Dus eigenlijk testen ze in Duitsland minder vaak dan in Nederland?
stupidity has become as common as common sense was before
  donderdag 26 maart 2020 @ 11:54:01 #19
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_192283041
Hier in Nederland moeten ziekenhuizen en laboratoria al jarenlang hun voorraden beperken en hun exploitatiekosten reduceren: gecombineerd met een goede logistiek is just-in-time bevoorrading het gevolg geworden.

Dit als gevolg van "marktwerking in de zorg".
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
  donderdag 26 maart 2020 @ 12:17:09 #20
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_192283427
quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2020 11:54 schreef fietsie het volgende:
Hier in Nederland moeten ziekenhuizen en laboratoria al jarenlang hun voorraden beperken en hun exploitatiekosten reduceren: gecombineerd met een goede logistiek is just-in-time bevoorrading het gevolg geworden.

Dit als gevolg van "marktwerking in de zorg".
Klopt.

Nieuwsuur twitterde op woensdag 25-03-2020 om 22:21:14 In sectoren die nu als cruciaal worden gezien, is eerder veel bezuinigd. Kim Putters, directeur van het SCP: “Die sectoren hebben we heel hard nodig als het erop aan komt. Deze crisis doet ons beseffen wat voorzieningen ons waard zijn.” #Nieuwsuur https://t.co/56guvv205t reageer retweet
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  donderdag 26 maart 2020 @ 12:21:04 #21
403588 mcmlxiv
Extremist volgens extremisten
pi_192283475
quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2020 11:54 schreef fietsie het volgende:
Hier in Nederland moeten ziekenhuizen en laboratoria al jarenlang hun voorraden beperken en hun exploitatiekosten reduceren: gecombineerd met een goede logistiek is just-in-time bevoorrading het gevolg geworden.

Dit als gevolg van "marktwerking in de zorg".
Dat is ook het echt sneue.

Per Nederlander betalen we meer aan zorg dan Duitsland per Duitser. Waar dat dan terecht komt en de mate van efficiency is onderzoekswaardig gok ik.
pi_192283537
Wat mij ook opvalt, en dit is niet specifiek voor NL, is dat ik tig beroemdheden e.d. voorbij zie komen die wel een test kunnen laten afnemen. Hoe kan dat ? Via privé klinieken ofzo ? Als je tot het klootjesvolk behoort moet je half dood zijn voor je een test kan krijgen maar als je bankrekening flink gevuld is en je een hoop volgers hebt op insta dan kan het wel ineens.
  donderdag 26 maart 2020 @ 12:26:45 #23
158518 Sjechov
Medisch Commercieel Actief!
pi_192283557
quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2020 08:58 schreef Pizzakoppo het volgende:
Mooi die reactie van Roche ook: "We hebben de productiecapaciteit verdriedubbeld". Ja hé hé Einstein, jullie ruiken die lekkere Corona moneys. :D
Dit is sterk afhankelijk van de afspraken tussen de laboratoria en Roche.
Maar verdienen zullen zij.
Vergeet ook de laboratoria die ze uitvoeren niet.
Deze microbiologische laboratoria hebben nu ook de tijd van hun leven >:)
Je hoeft de wereld niet te snappen, je hoeft er alleen maar je weg in te vinden
pi_192283821
Ik heb op een lab gewerkt die met Roche apparatuur werkt

Ik moest toen ook reagentia bestellen... regel was dat we maar 1 keer per maand mochten bestellen vanwege de regels van die kutmanagers vanwege geld

Dus bestelden we alleen dingen die we die maand nodig hadden..

Sommige dingen kan je niet teveel bestellen vanwege de houdbaarsheidsdatum

Maar we hadden ook een contract met Roche... ik weet niet wat er daar precies instaat over het niet leveren van reagentie als Roche het niet kan voldoen

Maar Roche als bedrijf was wel arrogant... ze hadden in nederland een hoofdkantoor in Almere maar nu alles verhuisd naar Duitsland..

Als we een monteur nodig hadden voor reparatie moest je lang wachten

en de communicatie met die bedrijf werd ook steeds klantonvriendelijker

Ze willen ook het laboratoria in Nederland overnemen met een eigen Laboratorium Informatie Systeem

Dus het gedrag van Roche is voor mij totaal niet verrassend
  donderdag 26 maart 2020 @ 13:01:00 #25
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_192284076
quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2020 12:17 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Klopt.

Nieuwsuur twitterde op woensdag 25-03-2020 om 22:21:14 In sectoren die nu als cruciaal worden gezien, is eerder veel bezuinigd. Kim Putters, directeur van het SCP: “Die sectoren hebben we heel hard nodig als het erop aan komt. Deze crisis doet ons beseffen wat voorzieningen ons waard zijn.” #Nieuwsuur https://t.co/56guvv205t reageer retweet
En ook nu gaat dit door: door het niet uitvoeren van allerlei zorg moeten ziekenhuizen nu al weer bezuinigingsmaatregelen nemen omdat het niet duidelijk is of -alle- gedorven inkomsten (immers marktmodel) ook vergoed gaan worden..
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')