quote:
openen in prive-modus en je kunt het lezen.
quote:
Een met Corona besmette Nederlandse reiziger die eerder deze maand in Zuid-Afrika was voor een tiendaagse rondreis door de Kaapse wijnlanden, heeft er met zijn infectie onwetend en onopzettelijk voor gezorgd dat dertig wijnhuizen en -boerderijen nu dicht moeten.
Tokara is een van de getroffen wijnboerderijen.
Tokara is een van de getroffen wijnboerderijen.
Het nieuws van de Nederlandse superverspreider, die samen met 37 andere Nederlanders van 3 tot 13 maart in Zuid-Afrika op wijnreis was, heeft er goed ingehakt. Vorige week zou de man aan het einde van zijn trip griepachtige verschijnselen hebben vertoond, waarop hij zich in een Kaaps ziekenhuis liet testen op het coronavirus. De uitslag kwam positief terug, waarna hij meteen werd geïsoleerd.
Zelf-quarantaine
De andere reizigers van de groep zijn sinds vorig weekeind weer terug in Nederland, zo meldde Klazien Vermeer, opleidingsmanager van de Wijnacademie. Na aankomst zijn ze allemaal getest op het virus en in zelf-quarantaine gegaan. „Geen van hen is ernstig ziek, maar twaalf deelnemers vertonen symptomen als een zere keel, hoofdpijn, hoesten en verhoging”, zei ze in een schriftelijke verklaring. „We hebben alle nodige maatregelen getroffen, allemaal in lijn met de richtlijnen van de Nederlandse gezondheidsautoriteiten.”
Daarnaast zijn alle wijnhuizen die op het reisschema van de groep stonden ingelicht. De meesten hebben hun deuren gesloten. Het gaat om dertig bedrijven. Tokara, één van Zuid-Afrika’s beste wijnboerderijen, is er één van.
„De groep Nederlandse wijn-enthousiasten was op 9 maart bij ons voor een privédiner, en bij één van hen is sindsdien corona vastgesteld”, aldus Tokara een verklaring. „Omdat twee leden van ons marketingteam en verschillende restaurantmedewerkers in contact zijn geweest met deze groep, hebben we ze allemaal laten testen. Deze medewerkers zitten nu in zelf-quarantaine.”
Risico
Ook Almenkerk Wine Estate, een Nederlands wijnhuis dat het gezelschap op 10 maart zou hebben aangedaan, heeft als voorzorgsmaatregel haar deuren gesloten. „Wijzelf vertonen geen symptomen, maar we moeten er vanuit gaan dat we mogelijk dragers kunnen zijn van het virus. Dit verplicht ons om u te informeren over het potentiële risico, mocht u ons kortgeleden hebben bezocht”, aldus het wijnhuis op haar website. Het bedrijf blijft de komende week in ieder geval dicht. „We zullen u informeren wanneer we symptomen vertonen. We gaan ons voor alle zekerheid testen. Almenkerk Wine Estate blijft daarom, tot nadere aankondiging, dicht.”
Naast de wijnhuizen op het Nederlandse reisschema hebben ook enkele wijnbedrijven waar het gezelschap niet is geweest, besloten om dicht te gaan, bijvoorbeeld Klein Constantia vlakbij Kaapstad. Dat komt, omdat twee personeelsleden van deze boerderij in contact zijn geweest met werknemers van één van de wijnboerderijen die wél op de lijst stonden.
In de rats
Inmiddels zit de Zuid-Afrikaanse wijnsector behoorlijk in de rats. Zo is de export van wijn op een laag pitje komen te staan. Neem China, Zuid-Afrika’s zesde grootste wijnafnemer. Tussen 2017 en 2018 steeg de Chinese import van Zuid-Afrikaanse wijn met 109%, zo laten officiële cijfers zien. De kans dat deze trend doorzet, is klein omdat alle havens dicht zijn, aldus Maryna Calow, woordvoerder van Wines of South Africa (WOSA). „We zijn er bijna zeker van dat andere landen het Chinese voorbeeld zullen volgen. Dat zal betekenen dat onze wijn niet weg kan.”
Een ander probleem is dat er veel minder toeristen zijn. Zij vormen een belangrijke inkomstenbron voor de wijnsector. Veel buitenlandse reizigers zijn immers vroegtijdig naar huis gegaan en anderen hebben hun vakanties, bijvoorbeeld voor de Pasen, afgelast. Hiermee is het toeristenseizoen voor Kaapstad en Zuid-Afrika in één klap voorbij.
Freelance reisgids Sandy Serraf ziet het wat dat betreft somber in. „Het jaar 2020 begon zo goed, met supervolle dagen. Soms had ik zeven dagen per week werk. Mijn klanten zijn vooral cruisepassagiers, en die willen de dagen dat ze aan wal zijn veel zien, ook de wijnlanden”, vertelt ze.
Als gevolg van de situatie is ze tot nu toe 17 tot 20 dagen aan inkomen misgelopen. „Dat is alleen freelance werk, want ik doe ook privétours. Die betalen meer. Gelukkig heb ik volwassen kinderen die me financieel bij staan, maar veel mensen hebben dat geluk niet”, vertelt de 60-jarige gids.
Cruiseschip
Het feit dat er op dit moment een cruiseschip met 1726 passagiers in de haven van Kaapstad aan de ketting liggen in verband met vermoedelijke corona-besmettingen spreekt haar geen moed in. „Als reisgidsen nemen we passagiers niet alleen mee voor rondreizen. We zorgen ook voor de transfers naar hun hotels of het vliegveld. Voor het schip dat nu aan de ketting ligt stonden er 42 transfer-gidsen op de lijst, inclusief mijzelf. Normaal krijgen we elk 40 passagiers toegewezen. Deze gidsen hebben en krijgen nu allemaal geen werk.”
[ Bericht 2% gewijzigd door spectrumanalyser op 18-03-2020 12:42:57 ]
Roses are red, violets are blue. Invalid character '}' at line 32