abonnement bol.com Unibet Coolblue
  User die je het meest gemist hebt 2022 woensdag 11 maart 2020 @ 13:41:35 #1
78918 SeLang
Black swans matter
pi_191958657
Een interessante vraag is hoe de (economische) wereld eruit zal zien als uiteindelijk deze epidemie achter de rug is. Als een crisis voorbij is heb je daarna niet weer terug wat je daarvoor had. De structuur is dan veranderd. Je ziet dat na elke grote crisis.

Ik denk dat na afloop zal blijken dat deze crisis de definitieve switch was van trickle down-economics naar trickle-up economics. De centrale banken zijn ontmaskerd als zijnde niet omnipotent (het paradigma van de 2010's). In plaats van assetprijzen opdrijven en hopen op een trickle-down effect naar de echte economie verwacht ik grote fiscale interventies en ik verwacht dat die blijven, ook nadat de epidemie voorbij is. Dat wordt deel van het nieuwe paradigma.

Omdat fiscale interventies inflatoir zijn voor de CPI (in tegenstelling tot QE door centrale banken, die alleen inflatoir zijn voor assetprijzen) verwacht ik een terugkeer naar hogere CPI inflatie, maar nog steeds geen echt hoge inflatie omdat de leeglopende assetbubbles, debt defaults en deleveraging dat tegengaan.

Ik verwacht na de epidemie ook geleidelijk aan hogere kapitaalmarktrente omdat er een hogere CPI inflatie zal worden ingeprijsd. De staatsschuld van sommige landen zal weer een thema worden (jarenlang weggeweest) en dit gaat hernieuwde spanningen geven binnen de eurozone. We gaan ook een periode in met valutacrises, the beginnen met zwakkere landen. Ook dat kan rentes opdrijven en ik zie een reëel risico op stagflatie.

Hogere CPI inflatie (verwachtingen) brengen ook centrale banken in een spagaat. Ze kunnen geen bonds meer kopen om yields te verlagen omdat daarmee juist de geldhoeveelheid groeit, wat inflatoir is. Dan krijg je een zichzelf versterkende spiraal. Dit wordt even wennen voor millenial beleggers en jonger, want die hebben alleen maar het oude paradigma meegemaakt van een centrale bank die alles kan (en zal) backstoppen. Paniek ligt dus op de loer.

Aan de positieve kant denk ik dat de ongelijkheid in de maatschappij hierdoor gaat afnemen. De onderkant profiteert meer van trickle-up economics dan de bovenkant. En assetprijzen die in reële termen dalen helpen ook om de gap kleiner te maken. Misschien vergroot dit de sociale cohesie.

Tot zover mijn glazen bol :P

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  woensdag 11 maart 2020 @ 16:06:34 #2
375626 WillemMiddelkoop
Aex eind dit jaar onder 200
pi_191961305
Interessante visie! Ga je hier zelf nog concreet op inspelen? Qua beleggen/assetallocatie of op andere wijze?
  User die je het meest gemist hebt 2022 woensdag 11 maart 2020 @ 20:57:44 #4
78918 SeLang
Black swans matter
pi_191967209
quote:
0s.gif Op woensdag 11 maart 2020 16:06 schreef WillemMiddelkoop het volgende:
Interessante visie! Ga je hier zelf nog concreet op inspelen? Qua beleggen/assetallocatie of op andere wijze?
Voorlopig nog niet, maar de hele blokkendoos wordt dus door elkaar geschud en wie weet wat voor kansen daar weer uit gaan komen.

quote:
Het leek mij wel aardig om een apart topique te openen over de mogelijke toekomst (voorspellingen), in plaats van gewoon actuele nieuwsberichten over de economie.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  FOK!-Schrikkelbaas woensdag 11 maart 2020 @ 23:15:58 #5
862 Arcee
Look closer
pi_191988573
Stel het loopt uit de hand en 1 op de 7 65-plussers leggen het loodje :X

Dan denk ik dat dat economisch niet eens zo heel slecht is :@
pi_192044066
quote:
Staatsfarmafabriek
Wiebes’ toekomstplan is een langetermijnaanpak en gaat, begrijpelijkerwijs, niet over de medicijnenvraag die werkgeversvoorman De Boer aansneed. De overheid zal niet snel een fabriek oprichten om zelf medicijnen te maken. Toch is het bijna onvermijdelijk dat er iets gebeurt, Maar hoe? Verplicht de overheid de groothandel straks om grotere voorraden aan te houden van strategische goederen (medicijnen, medische hulpmiddelen)? En wie betaalt dat?

Op afzienbare termijn is het nu de vraag of Wiebes’ toekomstvisie een rol gaat spelen bij de investeringen van het bedrijfsleven. Het jaarverslag van Philips over 2019, dat vorige maand is verschenen, was al zo actueel om te waarschuwen voor omzetverlies door ontwrichting van de productieketens in China. Tegelijkertijd zegt Philips te blijven streven naar uitbesteding van productie en diensten. Dat betekent: nieuwe schakels in het productieproces.

De reactie van het bedrijfsleven op de actuele ontwrichtingen bepaalt straks mede of de ambities van het kabinet op lange termijn succesvol zijn. Uit cijfers van het CBS blijkt dat export van diensten (vervoer, zakelijke diensten) de meeste waarde oplevert: 64 cent voor elke euro export. Op de tweede plaats staat export van machines en producten van eigen makelij (opbrengst 52 cent), terwijl doorvoer naar andere landen maar 14 cent oplevert. Die rangorde geldt ook voor de werkgelegenheid die export genereert – met één kanttekening: de exportdiensten leveren bijna een miljoen voltijdbanen op, de ‘maakindustrie’ méér dan een miljoen. Dáár moet het beoogde investeringsfonds het zoeken, opdat ook de onderzoeksuitgaven van het bedrijfsleven structureel omhooggaan.
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/14/vrijhandel-voorbij-a3993754
pi_192313475
quote:
Twijfel na het virus
Baumer is onder de indruk van de bedragen die van overheidswege worden beloofd, maar hoopt dat ze snel weer aan de slag kan. Ze maakt zich vooral zorgen over de vraag hoe lang dat gaat duren – en of alles snel bij het oude komt als het virus onder controle is gebracht. „Veel mensen zullen uit angst nog thuisblijven, zelfs als de beperkingen worden opgeheven”, verwacht ze. „Want dit is allemaal angstaanjagend.”

Ook Edwards betwijfelt of de hele economie weer „met een lichtknopje” kan worden aangezet wanneer het virus is bedwongen. „Zelfs als ik over enkele weken weer aan het werk zou kunnen, gaat er tijd overheen voordat mensen weer het geld hebben om bij de autodealer uit te geven. Het gaat zeker nog het hele jaar duren voordat dingen weer beginnen te lijken op hoe het was.”

Econoom Robbins deelt die zorgen. Hij prijst de „vrijgevigheid” van het federale steunpakket, maar betwijfelt of het verstandig is om zoveel mensen tegelijk als werkloos te registreren. Volgens hem zou het beter zijn om mensen voorlopig in dienst te houden, en hun inkomens te subsidiëren. „Dit zijn in potentie mensen die niet vasthouden aan hun werkrelatie”, zegt hij. „Is die band eenmaal doorgesneden, dan moeten we als dit voorbij is nog maar zien of we al die stukjes kunnen lijmen.”

Een recordaantal Amerikanen vroeg deze week een werkloosheidsuitkering aan. Allemaal het gevolg van bedrijfssluitingen als gevolg van de coronacrisis. En het ergste moet nog komen, zeggen economen.
https://www.nrc.nl/nieuws(...)og-zwaarder-a3995170
pi_192341388
quote:
Hoe corona de verhoudingen in de wereld kan veranderen
De impact van de wereldwijde coronacrisis kan leiden tot een kantelpunt in onze geschiedenis, net als het einde van de Koude Oorlog. De wereld kan er na corona helemaal anders uitzien, maar niemand weet hoe. Het spel om de geopolitieke verhoudingen overhoop te gooien is ook al volop bezig, ondanks de vele doden die momenteel overal vallen door het virus. Het liberale Westen dreigt hier zwakker uit te komen, ten voordele van het meer autoritaire China en Rusland.

Jan Balliauw
Specialist internationale relaties en Rusland bij VRT NWS
10:11



Ondanks de uitzonderlijke situatie waarin we zitten was het toch een vreemd beeld. Russische Iljoesjins (transportvliegtuigen, red.) brachten vorige week 22 militaire vrachtwagens naar Rome. In de vrachtwagens zat medische uitrusting, onder meer 600 ademhalingstoestellen. De vrachtwagens reden even later begeleid door carabinieri over de autosnelwegen richting Bergamo, het centrum van de Italiaanse coronacrisis. Tijdens hun tocht van 600 kilometer kreeg iedereen de tijd om uitgebreid beelden te maken van de Russische vlaggen die op alle vrachtwagens wapperden naast een vlag met het opschrift "From Russia With Love".

In Italië sprak men al van een Russische invasie. Tegen Rusland zijn zware Europese sancties van kracht na de crisis in Oekraïne in 2014. Plots stonden in een NAVO-land meer dan 100 Russische militairen, onder wie ook dokters en experten in biologische oorlogsvoering, aan de frontlinie tegen corona. Dat volgens de Italiaanse krant La Stampa 80 procent van de Russische hulp onbruikbaar was, ging grotendeels verloren in de stroom van berichten over corona. Moskou was erin geslaagd met een relatief kleine operatie een belangrijk geopolitiek signaal te geven aan de Italianen: in tijden van nood weten jullie op wie jullie kunnen rekenen.

Maximaal rendement
Ook China liet zich niet onbetuigd. Het stuurde geregeld vliegtuigen met medisch materiaal naar getroffen landen in Europa, ook naar België. Op de kisten die op de luchthaven van Luik aankwamen, stond "Eendracht maakt macht", de nationale wapenspreuk van België. De Chinezen hebben alvast oog voor detail.

In Servië bejubelde president Aleksandar Vučić zijn Chinese collega Xi Jinping. “Europese solidariteit bestaat niet, dat is een sprookje. Ik heb hulp gevraagd aan het enige land dat ons kan helpen, en dat is China”, zei Vučić op 15 maart, nadat de EU volgens hem de export van medische apparatuur had verboden. Dat klopte niet volgens de EU, er was enkel een systeem van vergunningen ingevoerd, maar intussen was de imagoschade al een feit. Ook het feit dat Servië jaarlijks meer dan 200 miljoen euro steun krijgt van de EU, liet Vučić onvermeld.

De impact van de crisis dreigt zo groot te worden dat het een geschiedkundig kantelpunt wordt waarbij de wereld er helemaal anders uitziet. Voorlopig lijken vooral China en Rusland bezig om die wereld nu al naar hun hand te zetten.

Net als Rusland haalt China maximaal rendement uit relatief kleine inspanningen. De Chinese vliegtuigen vliegen vooral mondmaskers en beademingstoestellen rond, niet meteen hoogtechnologische medische apparatuur, maar momenteel zeer gegeerd. China produceerde al voor de crisis de helft van de mondmaskers in de wereld en heeft die productie nu met factor 12 opgevoerd.

De impact van deze coronacrisis dreigt zo groot te worden dat het een geschiedkundig kantelpunt kan worden, net als het einde van de Koude Oorlog, begin jaren negentig, waarbij de wereld er voortaan helemaal anders uitziet. En voorlopig lijken vooral China en Rusland bezig met inspanningen om die wereld nu al naar hun hand te zetten.

China
In het begin van de crisis leek China zwaar onder vuur te liggen. De communistische overheid probeerde berichten over de verspreiding van het virus tegen te houden. Daardoor werd kostbare tijd verloren in de strijd tegen de epidemie. Intussen verloor een groot deel van de bevolking haar vertrouwen in de overheid. Er werd al gesproken over een Chinees Tsjernobyl, naar analogie met de Sovjetautoriteiten die pas na enkele weken toegaven wat er werkelijk in de ontplofte kerncentrale was gebeurd.

Uiteindelijk greep de Chinese overheid in, net voor het Chinese Nieuwjaar. Honderden miljoenen waren dan al op reis in het land om familie te bezoeken. Het centrum van de corona-epidemie, de provincie Hubei, werd op slot gedaan. De bijzonder strikte isolatiemaatregelen en de supersnelle bouw van noodziekenhuizen beperkten de omvang van de epidemie in China, maar beletten niet dat het virus zich intussen razendsnel aan het verspreiden was in de wereld.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
Na het bedwingen van corona in eigen land zette China een propaganda-offensief in waarin zijn model werd gebruikt als alternatief voor de aanpak van de westerse landen, waar het virus intussen een veel grotere verspreiding meemaakte dan in China. Dat offensief moest de aanvankelijk negatieve publiciteit doen vergeten over de onderdrukking van de berichten over het nieuwe virus en ook over het feit dat het virus uiteindelijk is kunnen ontsnappen uit China.

Het bleef niet bij een propaganda-offensief. China stuurde ook hulpgoederen. Het land heeft daarbij een belangrijk voordeel: veel van wat de wereld nu nodig heeft om corona te bestrijden, wordt in China geproduceerd. Niet alleen mondmaskers, maar ook grondstoffen voor geneesmiddelen.

In het verleden was het grootste strategische belang van China de bescherming van de export en de afzetmarkten. Maar deze crisis biedt China nu een ongeziene mogelijkheid om een grotere geopolitieke rol te gaan spelen. In een telefoongesprek met de Italiaanse premier Giuseppe Conte zei de Chinese president Xi dat zijn land wil bijdragen aan internationale samenwerking om de epidemie te bestrijden en "om een Health Silk Road (een Zijderoute voor gezondheid, red.) op te bouwen", een duidelijke verwijzing naar de nieuwe Zijderoute die China al jaren ontwikkelt.

Rusland
Rusland blijft voorlopig gespaard van een snel oplopend aantal corona­patiënten. Maar net als in China is er veel wantrouwen over de cijfers van de overheid. Tot voor kort werden alleen de gevalideerde testen van één laboratorium in Novosibirsk meegeteld. Ook worden coronadoden blijkbaar alleen in de statistieken opgenomen als ze geen andere aandoeningen hebben. De melding van de eerste coronadode op 19 maart werd al snel ingetrokken omdat de 79-jarige vrouw volgens de Russische autoriteiten aan een trombose was gestorven. Net als in China wordt in Rusland al snel de analogie gemaakt met het zwijgen van de autoriteiten na Tsjernobyl.

De Russische president Poetin bezoekt het coronaziekenhuis van Moskou
De Russische president Poetin bezoekt het coronaziekenhuis van Moskou
Maar het autoritair geleide Rusland is wel sneller in actie getreden dan vele andere landen. Zo werd de grens met China al snel gesloten. Ook werd er relatief veel getest en werden contacten van coronapatiënten actief opgespoord en in quarantaine gezet.

Zolang het aantal coronapatiënten in Rusland niet snel gaat stijgen, kan het land zich nu veroorloven om geopolitieke punten te scoren. Het treedt daarmee in de voetsporen van China. Rusland heeft niet de economische macht om te doen wat dat land kan, en produceert ook nauwelijks iets wat waarde heeft in de strijd tegen corona.

Maar Rusland heeft wel veel militaire kennis. Biologische oorlogsvoering was net als chemische wapens verboden, maar Rusland had tijdens de Koude Oorlog wel heel wat labo’s die daar studiewerk rond verrichtten. En de verdediging tegen een biologische aanval blijft voor de Russische krijgsmacht een wezenlijke taak, zeker na de stijging van de spanningen met het Westen.

Ook in het verleden was die parallelle activiteit van China en Rusland zichtbaar. In Afrika zorgde China vooral voor grote infrastructuurprojecten in ruil voor toegang tot de grondstoffen, terwijl Rusland vooral wapens verkocht en regimes militair bijstond of adviseerde.

Verenigde Staten
De grote afwezige in dit geopolitieke spel rond de coronacrisis is de VS. En dat staat in schril contrast met de vorige crisis, de financiële crisis in 2008. Zowel de Republikein George Bush als de Democraat Barack Obama probeerden toen via de G20 de grootste en belangrijkste landen in de wereld op een lijn te krijgen.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
Maar in deze crisis neemt Washington geen leiderschap. De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat immers helemaal niet nodig. Hij denkt nog altijd dat het allemaal wel zal meevallen, ook al is New York een nieuw epicentrum geworden van de globale pandemie en heeft de VS intussen het grootste aantal besmettingen in de wereld. Trump laat zich niet leiden door feiten, daar heeft hij lak aan. Hij laat zich leiden door wat hij graag hoort en wat zijn instinct hem zegt.

En dat instinct gaat in tegen het besef dat de VS sterker kan worden als het een crisis aanpakt samen met bondgenoten. De "America First"-houding van Trump staat een globale aanpak van deze crisis in de weg. Ook zijn geregelde uitvallen naar China, en zelfs naar de Europese Unie, dragen niet bij aan een sterk internationaal antwoord. Zo blijft het akelig stil in de VN-Veiligheidsraad. We merken nu voor het eerst in deze grote crisis wat de gevaren zijn van de multipolaire wereld waarin geen enkel land de leiding neemt en ieder land zich op zichzelf terugplooit. Net zoals de burgers dat doen door te gaan hamsteren.

Europese Unie
Het grote slachtoffer in deze coronapandemie lijkt de Europese Unie te worden. Zelfs Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kon het nog moeilijk aanzien. "Toen Europa echt moest bewijzen dat het geen mooi-weer-unie was, weigerden er te veel hun paraplu te delen", zei ze vorige donderdag.

AFP or licensors
Frankrijk en Duitsland blokkeerden even de export van mondmaskers naar andere EU-lidstaten. Grenzen gingen dicht voor personenverkeer. De Europese top van vorige week eindigde op een diepe verdeeldheid over een gezamenlijk economisch antwoord op de crisis, onder meer de uitgifte van Europese corona-obligaties. Net als in de eurocrisis stond het zuiden weer tegenover het noorden. Alleen ging het dit keer niet over een financiële crisis, maar over een gezondheidscrisis. Maar zelfs dan is Europese solidariteit niet vanzelfsprekend.

De Italiaanse premier Conte was woedend. “Als Europa deze historische uitdaging niet aankan, dan verliest het hele Europese project zijn bestaans­reden in de ogen van de bevolking,” zei hij gisteren aan de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore. Conte gaf op de top de andere landen een ultimatum van 10 dagen, "anders trekken we alleen ons plan". De Russische militaire vliegtuigen waren toen al onderweg naar Rome.

Voor de EU is deze crisis extra moeilijk omdat gezondheid een bevoegdheid is van de lidstaten waarin Brussel weinig te zeggen heeft. Maar leg dat maar eens uit aan de Europese burger…

De wereld na corona
Hoe de wereld er na deze coronacrisis zal uitzien, weet niemand. Maar een snelle terugkeer naar "business as usual" lijkt onmogelijk, zeker niet zolang er geen vaccin is. Ook is het nu al bijna zeker dat deze crisis de geopolitieke verhoudingen overhoop zal gooien. Het liberale Westen dreigt er zwakker uit te komen, ten voordele van het meer autoritaire China en Rusland.

In tijden van gezondheidscrisissen als deze staat een democratisch model hoe dan ook al onder druk. De inperking van een epidemie vraagt een sterke terugdringing van de persoonlijke vrijheid. Je mag niet meer gaan en staan waar je wilt. De controle daarop vraagt een sterke politionele aanwezigheid. Dat is gesneden koek voor een autoritair regime.

In tijden van gezondheidscrisissen als deze staat een democratisch model hoe dan ook al onder druk.

Maar het gaat nog verder. Ook na de afvlakking van de epidemie zal corona onder ons blijven zolang er geen vaccin is of de groepsimmuniteit nog onvoldoende is. Op dat moment komt het erop aan ieder geval van besmetting zo snel mogelijk in te dijken. Dat doe je door veelvuldig testen maar vooral, en dat wordt wel eens over het hoofd gezien, door grondig onderzoek naar de contacten van de besmette persoon.

Ook die personen moeten worden getest en in quarantaine worden geplaatst (een negatieve test sluit immers niet uit dat het virus binnen de incubatietijd toch nog de kop opsteekt). En die quarantaine moet gecontroleerd worden. Eén coronapatiënt is voldoende om een nieuwe opstoot te veroorzaken.

Globalisering
Dat dit niet onmogelijk is in een democratie, hebben Zuid-Korea en Taiwan aangetoond. Zij zijn vrij succesvol geweest in de strijd tegen corona door de inzet van strikte controles. Zo krijgen Zuid-Koreanen een sms-alarm als zij in de buurt zijn geweest van iemand die met corona is besmet. Dat gebeurt op basis van gps-gegevens, aangevuld met gegevens van bewakingscamera’s en transacties van kredietkaarten. De namen van de patiënten worden niet meegedeeld maar zijn toch vaak niet moeilijk te achterhalen.

Voor veel Europeanen lijkt dat op dit moment nog een te grote inbreuk op de privacy, maar dat zou kunnen veranderen door deze crisis. Voor iedereen is gezondheid het belangrijkste. Als privacyregels de gezondheid in gevaar brengen, als die leiden tot extra doden, kan de bevolking snel van gedacht veranderen. Ook in Zuid-Korea kwam het systeem er pas na de MERS-epidemie van 2015.

Het valt te hopen dat de grote landen in de wereld snel weer tot hun zinnen komen en dat ze de bedreiging en de gevolgen van deze crisis samen gaan aanpakken.

Een ander slachtoffer van deze crisis lijkt de globalisering te worden. We hebben nu gemerkt dat het misschien toch niet zo’n goed idee is om grote delen van onze productie naar andere landen over te brengen, zeker niet als de voorraden zo klein worden gehouden op basis van het "just in time"-principe.

Het valt alvast te hopen dat de grote landen in de wereld - zodra ze hersteld zijn van de aanvankelijke klap en de extreme aandacht die de bestrijding van het virus opeist - snel weer tot hun zinnen komen en dat ze de bedreiging en de gevolgen van deze crisis samen gaan aanpakken. Dat is uiteindelijk in ieders belang. Zo zal de herstart van de globale economie een aanzienlijke inspanning vragen.

Het oermenselijke instinct overstijgen
De strijd tegen het coronavirus wordt weleens vergeleken met een oorlog. Alleen staan in deze crisis geen vijanden tegenover elkaar, maar staat elk land, iedereen, aan dezelfde kant van de frontlinie. Alleen een ver doorgedreven samenwerking kan de wereld snel uit deze crisis trekken. Maar daarvoor is het nodig om het oermenselijke instinct om eerst aan zichzelf te denken, te overstijgen.
https://www.vrt.be/vrtnws(...)e-impact-van-corona/
pi_192341497
Bla bla bla bla bla bla bla bla, en dan in de laatste alinea komt de aap uit de mouw...

Meer globalisatie, burgers hun vrijheden en privacy afnemen en vooral nog meer eu.

Ik zeg fuk joe en de tyfus.
I don’t have “trust issues” I have “I’ve seen this before and I know how it ends” issues.
pi_192350018
quote:
0s.gif Op woensdag 11 maart 2020 13:41 schreef SeLang het volgende:

Omdat fiscale interventies inflatoir zijn voor de CPI (in tegenstelling tot QE door centrale banken, die alleen inflatoir zijn voor assetprijzen) verwacht ik een terugkeer naar hogere CPI inflatie, maar nog steeds geen echt hoge inflatie omdat de leeglopende assetbubbles, debt defaults en deleveraging dat tegengaan.

Kan je dat tweede deel eens in Jip en Janneke taal uitleggen?

Wat ik overigens zie, is dat overheden en CB's het middel van 2008 - 2009 van stal halen: opkopen schulden en de geldmarktrente noodgedwongen laag (negatief) houden. Als dat nu niet werkt (hetgeen jij dus niet in twijfel trekt) zie ik het monetaire systeem instorten. Er is veel fantasie voor nodig om daarna de zaken voor te stellen op economisch en politiek vlak. Ik kom niet verder dan chaos.
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_192350077
Ik zie de horeca wel weer herstellen, ook al zouden drie-vier maanden in een soort lock-down zitten.
Maar de middenstand c.q. winkelstraten zien er eind van het jaar een stuk verarmder uit, met veel gesloten winkels.
pi_192353984
quote:
0s.gif Op woensdag 11 maart 2020 13:41 schreef SeLang het volgende:
Een interessante vraag is hoe de (economische) wereld eruit zal zien als uiteindelijk deze epidemie achter de rug is. Als een crisis voorbij is heb je daarna niet weer terug wat je daarvoor had. De structuur is dan veranderd. Je ziet dat na elke grote crisis.

Ik denk dat na afloop zal blijken dat deze crisis de definitieve switch was van trickle down-economics naar trickle-up economics. De centrale banken zijn ontmaskerd als zijnde niet omnipotent (het paradigma van de 2010's). In plaats van assetprijzen opdrijven en hopen op een trickle-down effect naar de echte economie verwacht ik grote fiscale interventies en ik verwacht dat die blijven, ook nadat de epidemie voorbij is. Dat wordt deel van het nieuwe paradigma.

Omdat fiscale interventies inflatoir zijn voor de CPI (in tegenstelling tot QE door centrale banken, die alleen inflatoir zijn voor assetprijzen) verwacht ik een terugkeer naar hogere CPI inflatie, maar nog steeds geen echt hoge inflatie omdat de leeglopende assetbubbles, debt defaults en deleveraging dat tegengaan.

Ik verwacht na de epidemie ook geleidelijk aan hogere kapitaalmarktrente omdat er een hogere CPI inflatie zal worden ingeprijsd. De staatsschuld van sommige landen zal weer een thema worden (jarenlang weggeweest) en dit gaat hernieuwde spanningen geven binnen de eurozone. We gaan ook een periode in met valutacrises, the beginnen met zwakkere landen. Ook dat kan rentes opdrijven en ik zie een reëel risico op stagflatie.

Hogere CPI inflatie (verwachtingen) brengen ook centrale banken in een spagaat. Ze kunnen geen bonds meer kopen om yields te verlagen omdat daarmee juist de geldhoeveelheid groeit, wat inflatoir is. Dan krijg je een zichzelf versterkende spiraal. Dit wordt even wennen voor millenial beleggers en jonger, want die hebben alleen maar het oude paradigma meegemaakt van een centrale bank die alles kan (en zal) backstoppen. Paniek ligt dus op de loer.

Aan de positieve kant denk ik dat de ongelijkheid in de maatschappij hierdoor gaat afnemen. De onderkant profiteert meer van trickle-up economics dan de bovenkant. En assetprijzen die in reële termen dalen helpen ook om de gap kleiner te maken. Misschien vergroot dit de sociale cohesie.

Tot zover mijn glazen bol :P

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Hoe zit het met je voedsel aankopen.
Op woensdag 31 januari 2007 19:20 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Ik heb veel stomme posts gezien op fora, maar deze zit toch wel in de top 10 (voorzichtig geschat; het kan ook de top 5 zijn). Nou ik sta iig in zijn top 10
pi_192354517
Ik zag iemand de uitspraak doen dat dit wel eens de acceptatie voor een basisloon kan bevorderen. Daar kan ik me best wat bij voorstellen. Als iedereen een basisloon heeft, dan waren al die maatregelen om mensen te "helpen" niet nodig geweest.

En mbt de discussie dat een basisloon alleen maar stimuleert om niet te werken, daar kan ik me niet in vinden. Met een basisloon stimuleert het juist om te werken want daarmee vergroot je je inkomen, terwijl huidig juist een minimuloon niet stimuleert om uit de bijstand te komen.
pi_192356365
quote:
0s.gif Op maandag 30 maart 2020 14:39 schreef Brad het volgende:
Met een basisloon stimuleert het juist om te werken want daarmee vergroot je je inkomen, terwijl huidig juist een minimuloon niet stimuleert om uit de bijstand te komen.
Ik denk dat juist al die inkomensafhankelijke subsidies en kwijtscheldingen, de oorzaak zijn van die armoedeval, niet het verschil bijstand - minimumloon.

Basisloon zie ik al helemaal niet zitten, de naam alleen al….
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_192356994
quote:
0s.gif Op maandag 30 maart 2020 14:39 schreef Brad het volgende:
Ik zag iemand de uitspraak doen dat dit wel eens de acceptatie voor een basisloon kan bevorderen. Daar kan ik me best wat bij voorstellen. Als iedereen een basisloon heeft, dan waren al die maatregelen om mensen te "helpen" niet nodig geweest.

En mbt de discussie dat een basisloon alleen maar stimuleert om niet te werken, daar kan ik me niet in vinden. Met een basisloon stimuleert het juist om te werken want daarmee vergroot je je inkomen, terwijl huidig juist een minimuloon niet stimuleert om uit de bijstand te komen.
Die kans is alleen maar toegenomen. Ook Johnson bv is voorstander van een basisinkomen (en veel meer prominenten trouwens, geen links of rechts idee). Alle toeslagen/uitkeringen en wat dies meer zij kunnen afgeschaft worden (scheelt een boel bureaucratie) en dan hoeft er de volgende keer ook niet zo gereageerd te worden, want de meesten kunnen dan eerst terugvallen op een basisinkomen. Een virus wacht echt niet eerst of alle formulieren ingevuld zijn.

50% van de Nederlanders is hier voorstander van overigens (tegen een krappe 20% in de jaren 90)

Er zijn telkens 2 tegenargumenten (het is onbetaalbaar, wat dus niet zo is) en mensen worden er lui van (wat in allerlei experimenten allang is weerlegd, juist onder huidige omstandigheden zijn mensen bang om te gaan werken door het korten op hun uitkering).

Leesvoer; (uit de financial times o.a., in het buitenland zijn ze zoals zo vaak met dit soort zaken al wat verder)

https://www.ft.com/content/927d28e0-6847-11ea-a6ac-9122541af204

https://maatschapwij.nu/blogs/corona-kantelpunt/

Er gaat sowieso een hoop veranderen, de eerste stuiptrekking is nu; geld bijdrukken en daar weer schulden mee afkopen. Kansloos natuurlijk.

[ Bericht 6% gewijzigd door The_Big_Lebowski op 30-03-2020 18:42:27 ]
pi_192357108
Ik denk dat er onbewust een soort Orwell staat wordt gecreeerd zoals in het boek 1984 is beschreven. Die hadden we al voor een deel, maar nu gaan we ook nog als een mak schaap luisteren naar onze overheid. Alles nemen we nu voor koek, alles is nu eng door corona. En ze voeren veranderingen door die nooit meer volledig terug gedraaid worden. Over 50 jaar praat je over een tijd van voor corona en er na. Zelfde dat we praten over tijd voor 911 en er na. Maar de impact daarvan was minimaal, behalve dat het vliegen wat irritanter werd en Europa compleet is overspoeld door import.
pi_192357817
quote:
0s.gif Op maandag 30 maart 2020 17:33 schreef funnywell het volgende:
Zelfde dat we praten over tijd voor 911 en er na. Maar de impact daarvan was minimaal, behalve dat het vliegen wat irritanter werd en Europa compleet is overspoeld door import.
Pardon? De attitude van het westen jegens de islam, Midden Oosten en allochtonen is toch wel ietsje pietsje naar rechts verschoven…of vergips ik mij.
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_193616638
quote:
15 MINUTEN GELEDEN
Dijkhoff: na corona moeten we zelfvoorzienender worden

De Nederlandse economie moet zelfvoorzienender worden. Dat is volgens VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff een van de lessen van de coronacrisis. Voor verschillende producten, zoals medicijnen en beschermingsmiddelen, zijn we veel te afhankelijk van het buitenland, zei Dijkhoff op het online VVD-congres vanuit Ahoy. "Het is beter als we zulke spullen in EU-verband kunnen maken. Je moet ervoor zorgen dat je, als zo'n crisis zich aandoet, die dingen snel dichtbij kunt maken."

Ook in andere sectoren wil Dijkhoff minder afhankelijk zijn van het buitenland. Als voorbeelden noemde hij de energievoorziening en de defensie-industrie. "Je wilt niet afhankelijk zijn van een of ander eng regime." Maar Nederland en de EU zouden ook meer moeten doen in de telecomsector. "We willen allemaal 5G, maar weten niet of Huawei te vertrouwen is."
https://nos.nl/liveblog/2(...)en-doses-vaccin.html
  Moderator zaterdag 13 juni 2020 @ 18:01:58 #20
236264 crew  capricia
pi_193616697
quote:
Ja. Bent het wel met hem eens.
We moeten dit als EU samen doen.
Definitely not CIA
pi_193630325
na een vaccin geloof ik niet dat er iets zal veranderen, maar we gaan het zien....
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_193630736
Ik heb een te lage iq om al die termen te kennen. Wat ik wel weet is dat corporaties ne banken altijd voor zichzelf zullen zorgen. Dus waar is men bang voor.

Ik ben zelf bang voor volksonderdrukkende maatregelen. De covid heeft zeer veel gedaan om de agenda van strakkere grip op de bevolking, te bevorderen. Dit vind ik zeer verdacht. Ik zal een vaccinatie om beperking in bewegingsvrijheid door de overheid op te heffen dan ook weigeren.
  zondag 14 juni 2020 @ 19:57:33 #23
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_193630801
quote:
0s.gif Op maandag 30 maart 2020 09:34 schreef blomke het volgende:

[..]

Kan je dat tweede deel eens in Jip en Janneke taal uitleggen?

Wat ik overigens zie, is dat overheden en CB's het middel van 2008 - 2009 van stal halen: opkopen schulden en de geldmarktrente noodgedwongen laag (negatief) houden. Als dat nu niet werkt (hetgeen jij dus niet in twijfel trekt) zie ik het monetaire systeem instorten. Er is veel fantasie voor nodig om daarna de zaken voor te stellen op economisch en politiek vlak. Ik kom niet verder dan chaos.
Ik neem aan dat hij bedoelt dat de overheid geld gaat pompen om de economie te stimuleren, wat de geldhoeveelheid vergroot en dus prijsinflatie stimuleert maar aan de andere kant door een gebrek aan economisch vertrouwen er vanuit bedrijfskant minder gespeculeerd wordt en meer gedwongen afgeboekt wat een drukkende werking heeft op de geldomloop waardoor de inflatie weer deels wordt gecounterd.
We have always been at war with Eastasia.
pi_193631075
quote:
0s.gif Op maandag 30 maart 2020 17:33 schreef funnywell het volgende:
Ik denk dat er onbewust een soort Orwell staat wordt gecreeerd zoals in het boek 1984 is beschreven. Die hadden we al voor een deel, maar nu gaan we ook nog als een mak schaap luisteren naar onze overheid. Alles nemen we nu voor koek, alles is nu eng door corona. En ze voeren veranderingen door die nooit meer volledig terug gedraaid worden. Over 50 jaar praat je over een tijd van voor corona en er na. Zelfde dat we praten over tijd voor 911 en er na. Maar de impact daarvan was minimaal, behalve dat het vliegen wat irritanter werd en Europa compleet is overspoeld door import.
Ik begrijp gewoon niet hoe regeringen zo zelfdestructief te werk hebben kunnen gaan in pakweg een kwartaal. Dat bloeiende beschavingen uiteindelijk tot stilstand kwamen ken ik uit geschiedenisboeken. Dat zoiets ook in een mum van tijd kan geschieden hield ik niet voor mogelijk.
  zondag 14 juni 2020 @ 20:20:56 #25
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_193631114
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2020 20:17 schreef Nia het volgende:

[..]

Ik begrijp gewoon niet hoe regeringen zo zelfdestructief te werk hebben kunnen gaan in pakweg een kwartaal. Dat bloeiende beschavingen uiteindelijk tot stilstand kwamen ken ik uit geschiedenisboeken. Dat zoiets ook in een mum van tijd kan geschieden hield ik niet voor mogelijk.
In Nederland in elk geval omdat we leiders hebben met een totaal gebrek aan visie en lange-termijnplanning. Alleen maar reactie- en paniekvoetbal in het hier en nu, dat zag je al met een dossier zoals de vluchtelingencrisis en nu weer.
pi_193631446
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2020 20:20 schreef WheeledWarrior het volgende:
In Nederland in elk geval omdat we leiders hebben met een totaal gebrek aan visie en lange-termijnplanning. Alleen maar reactie- en paniekvoetbal in het hier en nu, dat zag je al met een dossier zoals de vluchtelingencrisis en nu weer.
Ik zie toch echt heel weinig paniekvoetbal voorbij komen.

Persoonlijk denk ik dat we het heel goed doen en gedaan hebben.
  zondag 14 juni 2020 @ 20:55:54 #27
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_193631625
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2020 20:44 schreef Rolfieo het volgende:

[..]

Ik zie toch echt heel weinig paniekvoetbal voorbij komen.

Persoonlijk denk ik dat we het heel goed doen en gedaan hebben.
Het was een en al paniekvoetbal in maart, van Rutte zijn 'geen handen schudden' tot 'we zijn de grip kwijt' binnen drie dagen; scholen die open konden blijven en onder druk van het publiek drie dagen later toch dicht moesten, een strategie met groepsimmuniteit aankondigen op nationale tv die een week later alweer zo'n beetje in de prullenbak lag, te weinig tests, te weinig beschermingsmiddelen in ziekenhuizen en in de zorg etc.

Er zijn heus wel wat verzachtende omstandigheden te bedenken en tov diverse andere landen heeft het misschien niet verkeerd uitgepakt, maar laten we nu niet doen alsof Rutte en co glorieus de strijd hebben gewonnen omdat ze alles zo goed hebben ingeschat. Enige relativering is wel op z'n plaats.
pi_193632914
quote:
Leuke taal van mijnhheer Dijkhoff, maar er is niets nieuws onder de zon als het om mijn vakgebied (energievoorziening) gaat. In 1973 maakte de energiecrisis pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk we van olie waren en speciaal de olie uit MO landen, waar een rationeel denkend mens niet afhankelijk van wil zijn.

De VS hebben sinds 1973 (ook zij werden getroffen door die olieboycot vanwege hun steun aan Israel), gewerkt aan een nationaal programma om de energie in eigen land op te wekken en zelfvoorzienend te zijn.

Nederland pakte het anders aan: we hadden de gasbel in Slochteren en verkochten het gas aan Italie voor 3ct/m3 om te voorkomen dat de Italianen met Rusland voor energi/gas in zee zouden gaan.

Gevolg: we zetten de productie in Slochteren stop en importeren nu Russisch gas voor onze energievoorziening, i.h.b. de gasgestookte centrales.

Resultaat: we zijn voor olie- en gasimport, afhankelijk van MO-landen resp. Rusland.

En over nieuwe kerncentrales in Nl valt niet te praten…. de elektriciteit importeren we uit Franse en Belgische kerncentrales.
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_193632966
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2020 20:55 schreef WheeledWarrior het volgende:
Het was een en al paniekvoetbal in maart, van Rutte zijn 'geen handen schudden' tot 'we zijn de grip kwijt' binnen drie dagen; scholen die open konden blijven en onder druk van het publiek drie dagen later toch dicht moesten, een strategie met groepsimmuniteit aankondigen op nationale tv die een week later alweer zo'n beetje in de prullenbak lag, te weinig tests, te weinig beschermingsmiddelen in ziekenhuizen en in de zorg etc.

Er zijn heus wel wat verzachtende omstandigheden te bedenken en tov diverse andere landen heeft het misschien niet verkeerd uitgepakt, maar laten we nu niet doen alsof Rutte en co glorieus de strijd hebben gewonnen omdat ze alles zo goed hebben ingeschat. Enige relativering is wel op z'n plaats.
:Y
Rutte en Co., hebben de zaken onderschat. Indien ze echt effectief hadden willen optreden, was het carnaval niet doorgegaan en vanaf half februari de bijeenkomsten/horeca/concerten/kerkdiensten gesloten.
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_193695683
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 juni 2020 18:01 schreef capricia het volgende:

[..]

Ja. Bent het wel met hem eens.
We moeten dit als EU samen doen.
Merkel wil de handschoen oppakken:
quote:
Merkel over EU-voorzitterschap: samen optrekken belangrijker dan ooit

Kort nieuws - 18 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Kanselier Merkel heeft in de Bondsdag namens de regering een toespraak gehouden over het aankomende voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Ze zei dat samenwerking en solidariteit nog belangrijker zijn, nu uit de corona-pandemie een economische crisis voortkomt.
"We mogen niet naïef zijn", citeert Tagesschau Merkel, "De antidemocratische krachten, de radicale, autoritaire bewegingen, zitten immers gewoon te wachten op economische crises, om daar politiek misbruik van te maken."

De eerste reflexen in de coronacrisis waren, ook in Duitsland, vooral nationaal, en niet Europees. Dat was onverstandig, aldus Merkel. Ze wil dat de Europese Unie de pandemie benut om belangrijke hervormingen versneld door te voeren. Hoe Europa deze crisis meestert, is bepalend voor de welvaart en de rol die de EU kan spelen in de wereld.

Tegelijk veranderen klimaatverandering en digitalisering de samenleving fundamenteel, stelt Merkel. Ook daarom moet de EU sneller hervormen. De EU is in deze coronacrisis te afhankelijk gebleken van andere landen. Duitsland wil als voorzitter stappen zetten naar een meer zelfstandige Unie. Lees meer bij Tagesschau
https://duitslandinstituu(...)elangrijker-dan-ooit
pi_193702537
het is ieder land voor zich en alle grenzen dicht tijdens corona. maar als er betaald moet worden dan moeten we ineens solidair zijn.
pi_193725291
quote:
EU-commissaris Timmermans over coronacrisis: "Als we niets doen, zullen armsten en zwaksten rekening betalen"

Volgens Europees Commissaris Frans Timmermans moeten de EU en zijn lidstaten nu vooral investeren in de nieuwe economie. Ook in het klimaat dus, want anders dreigen de zwaksten het slachtoffer te worden, zegt hij in "De zevende dag".

Fabian Lefevere
14:09

Frans Timmermans, de Nederlandse vicevoorzitter van de Europese Commissie en van daaruit ook verantwoordelijk voor de vergroening van de Unie, presenteerde zich met een baard in "De zevende dag". Voor zijn eerste interview sinds de uitbraak van COVID-19, nadat hij ook twee weken in quarantaine had gezeten. Een ontmoeting met een besmette Franse minister was daar de reden van.

Timmermans pleitte in het gesprek vooral voor daadkracht, een eigenschap die de Europese Unie de voorbije weken niet kenmerkte. Dat gaf hij ook toe. "Maar het ging dan ook over de volksgezondheid (een nationale bevoegdheid, nvdr)." En hij zag net als iedereen dat de aanpak in de Europese lidstaten soms dag en nacht verschilden.

Maar nu Europa zich een weg uit de crisis moet banen, verwacht hij meer eendracht. Ook onder aanvuring van Europees president Charles Michel, die de voorbije weken veel kritiek kreeg omdat hij helemaal afwezig was. En de uitweg uit die crisis, zo denkt Timmermans, verloopt over een groen pad.

Geen toekomst voor de oude economie"
Hij pleit ervoor om vooral in de nieuwe (circulaire) economie te investeren nu, in elektrische mobiliteit, in milieuvriendelijke renovatie van woningen en noem maar op. "Dat creëert jobs én het is goed voor het klimaat."

"Er is geen toekomst meer voor de oude economie. Die geeft veel werk, dat is waar, maar als we al ons geld in de oude economie steken hebben we geen investeringscapaciteit meer voor de nieuwe economie. Daarom nu eerst een renovatiegolf bijvoorbeeld, met een energieswitch in onze gebouwen. Zo combineer je de wens naar jobs met de wens om te vergroenen."

"We zitten midden in een industriële revolutie. De technologisch revolutie heeft een enorme impact. De klimaat- en de biodiversiteitscrisis zijn niet weg. Allemaal zijn dat herverdelingsvraagstukken, en als we er niets aan doen zullen de armsten en zwaksten de rekening betalen. Daarom moeten we als politiek handelen."

In zijn verlangen om te vergroenen pleit Timmermans overigens ook voor een kerosinetaks voor vliegtuigen. "Het is bijna niet uit te leggen dat we wel taks betalen op de benzine voor onze auto's of op de stroom voor treinen, maar niet op de kerosine voor de luchtvaart." Nu veel lidstaten geld (willen) pompen in noodlijdende luchtvaartbedrijven, ziet Timmermans zo'n kerosinetaks als een welgekomen tegengewicht.

Klimaatneutraal? Vlaanderen kan dat
De weg om te volgen is groen dus, maar Timmermans is dan ook verantwoordelijk voor de Green Deal in Europa, die wil dat de Unie tegen 2050 klimaatneutraal is en tegen 2030 de CO2-uitstoot met 50 of zelfs 55 procent vermindert.

Dat steekt schril af tegen de Vlaamse ambities, niet voor niets kwam Timmermans al in conflict met de Vlaamse milieuminister Zuhal Demir. Die streeft een CO2-reductie van 32,6 procent in 2030 na.

Timmermans denkt dat 50 procent desondanks mogelijk is, al zegt de Vlaamse regering dat het industriële, dichtbevolkte karakter van Vlaanderen dat onmogelijk maakt.

Timmermans: "Vlaanderen is ook veel rijker. Vlaanderen kan die vijftig procent halen, veel captains of industry willen het ook. Je moet het alleen politiek willen. En ontideologiseren, en klimaatontkenners zijn ideologisch: ze sluiten de ogen voor de feiten. En doen we dat niet, dan zullen de zwaksten in de samenleving de grootste last dragen.

Herbekijk het gesprek met Frans Timmermans in "De zevende dag":
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/06/21/frans-timmermans/
  maandag 22 juni 2020 @ 11:29:05 #33
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_193734973


Zo, de EU straft China even genadeloos af.
We have always been at war with Eastasia.
  maandag 22 juni 2020 @ 11:38:07 #34
243135 5thencounter
Shit, nog steeds hier..
pi_193735065
Huizencrisis, Bankencrisis, Klimaatcrisis, Coronacrisis, Huidskleurcrisis, Beeldenstormen

Allemaal lekker voor de volatiliteit op de beurzen, lekker handelen op gecreëerde bs sentimenten die steevast op niets gebaseerd blijken te zijn
pi_193735250
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2020 20:55 schreef WheeledWarrior het volgende:

[..]

Het was een en al paniekvoetbal in maart, van Rutte zijn 'geen handen schudden' tot 'we zijn de grip kwijt' binnen drie dagen; scholen die open konden blijven en onder druk van het publiek drie dagen later toch dicht moesten, een strategie met groepsimmuniteit aankondigen op nationale tv die een week later alweer zo'n beetje in de prullenbak lag, te weinig tests, te weinig beschermingsmiddelen in ziekenhuizen en in de zorg etc.

Er zijn heus wel wat verzachtende omstandigheden te bedenken en tov diverse andere landen heeft het misschien niet verkeerd uitgepakt, maar laten we nu niet doen alsof Rutte en co glorieus de strijd hebben gewonnen omdat ze alles zo goed hebben ingeschat. Enige relativering is wel op z'n plaats.
Ik heb een keer paniekvoetbal meegemaakt bij een bedrijf en in vergelijking daarmee had rutte de aanpak perfect georganiseerd.
Ik denk dat jij niet echt paniekvoetbal hebt meegemaakt ooit.

De invulling van de term blijft wel subjectief.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_193737064
quote:
0s.gif Op maandag 22 juni 2020 11:29 schreef -XOR- het volgende:
[ afbeelding ]

Zo, de EU straft China even genadeloos af.
:? . Dit is sarcastisch ik zie juist het tegenovergestelde.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  maandag 22 juni 2020 @ 14:29:38 #37
458878 -XOR-
highbrow marxist
pi_193737128
quote:
0s.gif Op maandag 22 juni 2020 14:24 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

:? . Dit is sarcastisch ik zie juist het tegenovergestelde.
Dat was inderdaad sarcasme. Ondanks alle woorden over productielijnen dichterbij halen en meer zelfvoorziening geloof ik dat juist door deze crisis de handelsmacht van China alleen maar groter gaat worden. Ik geloof ook niet echt dat protectionistische maatregelen veel bij gaan dragen aan het economisch herstel in de consumptiegedreven Westerse economieen.
We have always been at war with Eastasia.
  maandag 22 juni 2020 @ 14:37:38 #38
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_193737205
quote:
0s.gif Op maandag 30 maart 2020 17:33 schreef funnywell het volgende:
Ik denk dat er onbewust een soort Orwell staat wordt gecreeerd zoals in het boek 1984 is beschreven. Die hadden we al voor een deel, maar nu gaan we ook nog als een mak schaap luisteren naar onze overheid. Alles nemen we nu voor koek, alles is nu eng door corona. En ze voeren veranderingen door die nooit meer volledig terug gedraaid worden. Over 50 jaar praat je over een tijd van voor corona en er na. Zelfde dat we praten over tijd voor 911 en er na. Maar de impact daarvan was minimaal, behalve dat het vliegen wat irritanter werd en Europa compleet is overspoeld door import.
911 heeft juist die Orwell staat tot leven gebracht. Die vlieg maatregelen is wat jij merkt maar onder water zijn er natuurlijk gigantische stappen gezet met betrekking tot het opslaan van zoveel mogelijk data, profielen aanleggen van zoveel mogelijk mensen, afluisteren van telefoongesprekken, slimme camera's, etc

Denk dat corona wel wat impact heeft daarop, maar veeeeeel minder dan 911. Corona ga je niet bestrijden door mensen af te luisteren of hun chat berichten te scannen bijvoorbeeld dus het is veel moeilijker om met argumenten te komen dan als het gaat om terrorisme.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_193762329
quote:
0s.gif Op maandag 22 juni 2020 11:29 schreef -XOR- het volgende:
[ afbeelding ]

Zo, de EU straft China even genadeloos af.
Zou ook trouwens kunnen gelden voor het VK:
quote:
Waarom is een innige relatie met China problematisch?
„Ik wil benadrukken dat ik het heb over het handelen van de Chinese regering en niet het Chinese volk. De afgelopen decennia had het VK een naïeve benadering. Alle geld was welkom. In de coronacrisis merken wij dat de nationale gezondheidsdienst leunde op beademingsapparaten uit de Verenigde Staten, paracetamol uit India en mondkapjes en beschermende kleding uit China. We hadden geen eigen productiecapaciteit meer. Dat breekt ons ook op in de Huawei-discussie. Huawei is volgens onze veiligheidsdiensten een riskante partij en dus moet betrokkenheid van Huawei beperkt worden. Maar alternatieven zijn er amper.”
https://www.nrc.nl/nieuws(...)genootschap-a4003679
pi_193764338
Interessante TS, ik hoop dat je gelijk hebt. Ik maak me vooral zorgen over almaar stijgende asset waarderingen en prijzen en de disconnect tussen financiële markten en reële economie. De laatste tijd een en ander over gelezen en werd laatst behandeld in een BNR uitzending.

Mijn take-away: een grote disconnect tussen financiële economie en reële economie is gevaarlijk in meerdere opzichten. Mensen met assets profiteren wederom (net als na 2008), mensen zonder assets niet. Oftewel: inkomensongelijkheid wordt groter. Reden van de asset prijsstijging is dat er veel meer geld is dan assets, de kapitaallasten (cost of capital) kunstmatig laag worden gehouden door de aanhoudend lage rente, wat resulteert in een oneindig hoge waardering van deze assets.

ECB/Fed houden dus rente bewust laag, omdat bedrijven zich geen hogere cost of capital kunnen veroorloven, met alle risico's van dien. Normale mensen schieten er niks mee op. In USA zien we al voorbeelden van zombie bedrijven door het opkopen van junk bonds door de Fed.

En wat je zelf al aangeeft in de TS, wat is het mandaat en de operationele reikwijdte van centrale bankiers? Met de huidige rente en geldhoeveelheden kan je de meerderheid van mijn macro-economie boeken weggooien. Ik vraag me echt af wat studenten leren in een bachelor/master algemene economie tegenwoordig.

Oh en los hiervan wordt de druk op de euro/Europa uiteraard almaar groter, maar dat hadden we in maart al geconcludeerd.
pi_196834780
quote:
Viroloog Van Gucht kaart gebrek aan preventie aan: "Pilletjes tegen corona hadden al klaar kunnen zijn"

Vijf jaar geleden waarschuwden virologen al dat een coronapandemie een bedreiging zou kunnen zijn, maar daar gebeurde niet veel mee. Dat zei viroloog Steven Van Gucht van Sciensano tijdens het Coronadebat 2.0 van het symposium Medische Wereld. "De virusremmers hadden al op de schappen kunnen liggen, hadden we die boodschappen serieus genomen."

Stefan Grommen
za 19 dec 13:31

Sciensano-viroloog Steven Van Gucht koos het Coronadebat 2.0 om een lans te breken voor meer preventie in ons gezondheidsbeleid, met name als het gaat over infectieziekten. "We zijn in het Westen zeer gemakzuchtig geworden als het gaat over infectieziekten", stelde hij. "Ik heb dat ook gemerkt in mijn instituut (Sciensano, red.), dat er al jaren een tendens was om minder te investeren in alles wat infectieziekten was. We investeerden meer en meer in "lifestyle diseases", zoals chronische ziekten, hart- en vaatziekten, kankeronderzoek. Terecht, want dat waren de grootste doodsoorzaken."

Infectieziekten, dat was iets van vroeger, zo leek het wel. "Dat kon ons niet meer overkomen, dachten ze. Dat is iets voor Haïti, met cholera, en in West-Afrika met ebola. Maar bij ons is dat 100 jaar geleden. Dat was de algemene tendens."

Hoogmoedig
Van Gucht zegt dat virologen in hun lessen en cursussen nochtans wel degelijk waarschuwden dat een pandemie elk jaar kan voorkomen. "In 2009 hebben we de Mexicaanse griep gehad, maar die bleek dan heel mild te zijn. Dat heeft ons opnieuw wat gemakzuchtiger en hoogmoediger gemaakt: 'we hebben een goed gezondheidssysteem, mensen zijn goed doorvoed, dat kan ons niet meer raken, dat is iets van de derde wereld'."

We hebben nu aan den lijve ondervonden dat dat niet klopt, zegt Van Gucht. "Het kan ons wel degelijk overkomen. We zullen onze houding moeten herzien. We zullen veel meer moeten investeren in onze defensie in vredestijd. Dat doe je niet in oorlogstijd, dat is te laat."

Bekijk hier het fragment uit het Coronadebat 2.0:



Virusremmers
Meer nog Van Gucht maakt zich sterk dat we al klaar hadden kunnen zijn, als we hadden gereageerd op de waarschuwingen. "In 2015 is al een paper verschenen in Nature over Sars-achtige virussen bij vleermuizen. Die zei: de kans is reëel dat die gaan overspringen op de mens en een pandemie veroorzaken. Daar werd niks mee gedaan."

Je kunt al algemene virusremmers maken die tegen alle coronavirussen werken, of tegen alle influenzavirussen. Die dingen kan je hebben klaarliggen
Viroloog Steven Van Gucht

LIVEBLOG Coronacrisis
Britse premier: "Mutatie coronavirus in Zuidoost-Engeland 70 procent besmettelijker", variant duikt ook bij ons op
update za 19 dec 17:27
"Op dat moment hadden we al virusremmers kunnen ontwikkelen, pilletjes die je inneemt vanaf het moment dat je je ziek voelt. Dan was je misschien nooit in het ziekenhuis beland. Die zaken hadden al op de schappen kunnen liggen, hadden we die boodschappen serieus genomen."

Het gaat ook over een gebrek aan centen, geeft Van Gucht toe. "Ik vraag elk jaar budgetten aan voor verschillende projecten. Maar voor 1 op de 10 krijgen we geld en dan meestal maar de helft van wat we gevraagd hebben. Dat is de realiteit."

"Een vaccin kan je wat voorbereiden, maar moet je altijd nog wat aanpassen in functie van het virus. Maar je kunt wel al algemene virusremmers maken die tegen alle coronavirussen werken, of tegen alle influenzavirussen. Die dingen kan je hebben klaarliggen. Maar dat vraagt dus investeringen."
https://www.vrt.be/vrtnws(...)ie-aan-pilletjes-te/

quote:
Koopmans: nu voorbereiden op volgende uitbraak
Viroloog Marion Koopmans roept in een interview met Trouw op te waken voor een volgende pandemie van een nieuwe ziekte. "We moeten nu investeren om ons te wapenen tegen een volgende uitbraak." Koopmans is naast hoogleraar virologie lid van het Outbreak Management Team en adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Commissie.

Koopmans ziet een belangrijke rol weggelegd voor de wetenschap. "Het lijkt me een enorme uitdaging om te onderzoeken of je zo'n uitbraak kunt voorspellen. Of je de wereld in het lab kunt miniaturiseren om te zien wat er werkelijk gebeurt. Wanneer krijgt een virus pandemische potentie?"

Als het coronavirus binnenkort onder controle is moeten we volgens Koopmans niet 'terug naar normaal'. "Die fout moeten we niet maken. Ik hoop dat het besef blijft hangen dat we moeten nadenken over onze eigen rol in het ontstaan van pandemieën, dat door klimaatverandering, door ontbossing en door onze manier van leven virussen steeds vaker overspringen. Iedereen weet nu wat altijd wordt bedoeld als virologen waarschuwden."

Op de bedreigingen aan het adres van OMT-leden reageert ze nuchter. "Ik laat het van me afglijden. Sommige mensen zeggen dat dit erbij hoort. Dat vind ik niet, die bedreigingen zijn niet oké. Maar in het besef dat het een heel selectief deel van de mensheid is dat zich daar zo roert, probeer ik er niet naar te kijken."
https://nos.nl/liveblog/2(...)oronaregels-aan.html
pi_196842701
quote:
TOM SIMONITE 12.17.2020 08:00 AM

A Clever Strategy to Distribute Covid Aid—With Satellite Data

The small nation of Togo used image analysis algorithms to target economic support for its most vulnerable residents.

WHEN THE NOVEL coronavirus reached Togo in March, its leaders, like those of many countries, responded with stay-at-home orders to suppress contagion and an economic assistance program to replace lost income. But the way Togo targeted and delivered that aid was in some ways more tech-centric than many larger and richer countries. No one got a paper check in the mail.

Instead, Togo’s government quickly assembled a system to support its poorest people with mobile cash payments—a technology more established in Africa than in the rich nations supposedly at the forefront of mobile technology. The most recent payments, funded by nonprofit GiveDirectly, were targeted with help from machine learning algorithms, which seek signs of poverty in satellite photos, and cellphone data.
https://www.wired.com/sto(...)-aid-satellite-data/
pi_198211368
quote:
Was EU te voorzichtig bij bestelling vaccin? "We moeten bereid zijn veel grotere financiële risico's te nemen zoals de VS"

Landen als de VS, Israël en het VK staan veel verder met de vaccinatiecampagne dan Europa omdat ze in essentie veel grotere financiële risico's hebben genomen bij de bestelling van vaccins die nog in ontwikkelingsfase waren. "De VS heeft 18 tot 20 miljard dollar vrijgemaakt voor Operation Warp Speed. Dat is de overheid die enorme financiële risico's neemt en de Europese Commissie kan dat niet", zegt de Deense economische expert Jakob Funk Kirkegaard in "Terzake".

Ludwig De Wolf
do 25 feb 20:54

De Deense economisch expert Jakob Funk Kirkegaard pleit voor de oprichting van een Europese tegenhanger van het Amerikaanse agentschap Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA).

BARDA is het instituut dat in de VS het licht op groen heeft gezet voor Operation Warp Speed, het programma om zo snel mogelijk met een vaccinatiecampagne tegen het coronavirus te kunnen starten.

Bekijk hier het gesprek met Kirkegaard uit "Terzake" en lees voort onder de video:

"Toen er over de contracten met vaccinproducenten onderhandeld werd in mei en juni vorig jaar heerste er veel onzekerheid. We wisten niet of de vaccins zouden werken of wanneer ze klaar zouden zijn. Wat we wel wisten, is dat honderden miljoenen mensen het vaccin nodig zouden hebben. Daarom heb je een onderhandelaar nodig die risico’s kan nemen", legt Kirkegaard uit.

Landen als de VS, Israël en het Verenigd Koninkrijk hebben veel grotere financiële risico's genomen dan de Europese Commissie. "Een overheid in de VS kan financiële risico’s nemen. De VS is ongeveer zo groot als Europa. Zij hebben Operation Warp Speed gelanceerd. Dat is een programma dat farmabedrijven rechtstreeks betaalt om vaccins te ontwikkelen en hun productiecapaciteit te vergroten. We hebben het over veel geld, 18 tot 20 miljard dollar", zegt Kirkegaard.

De VS heeft daarvoor het agentschap BARDA, Biomedical Advanced Research and Development Authority. "De pandemie heeft ons geleerd dat we een Europese equivalent van BARDA nodig hebben. Operation Warp Speed is in essentie de overheid die enorme financiële risico’s neemt. De Europese Commissie kan dat niet."

Kirkegaard verwijst over de moeizame begroting van de Europese Commissie. "Vorige zomer was er discussie over het volgende zevenjarenbudget en over hoeveel er in het Herstelfonds moest geïnjecteerd worden. Toen was er geen lockdown. Als de Commissie toen 20 miljard euro zou gevraagd hebben voor riskante investeringen in vaccins, die misschien niet werken. Wat zou dan de reactie geweest zijn?"

"De volgende keer en dat zal geen 100 jaar duren, moeten we bereid zijn ook grote risico’s te nemen, heel vroeg en dat kunnen alleen de lidstaten. Het probleem voor de Europese Commissie is dat ze dat niet kan doen."
https://www.vrt.be/vrtnws(...)-we-moeten-bereid-z/
  vrijdag 26 februari 2021 @ 02:22:48 #44
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_198211449
Hihaho, elke onduidelijkheid en verschuiving in de markt zorgt ervoor dat de rijken rijker worden. Altijd. Geld verdienen doe je met geld, niet met werken. En dat blijft zolang ik leef: rente laag, inflatie laag. Zolang er zoveel schulden zijn blijft dat hetzelfde.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')