abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_191465339
hier-zijn-e-van-rossems.jpg
Hier zijn de Van Rossems. In de serie verkent historicus Maarten van Rossem samen met zijn zus Sis en zijn broer Vincent iedere week een stad in Nederland of directe omgeving.

De drie Van Rossems laten elkaar plekken of objecten zien die de anderen nog niet (zo goed) kennen en vertellen elkaar de verhalen die daarbij horen. Maarten doet dat vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent is expert op het gebied van architectuur.

De Van Rossems zijn alle drie uitstekende verhalenvertellers. Daarnaast staan ze bekend om hun relativerende toon en droge humor. En de drie zijn het lang niet altijd met elkaar eens. Ze bevragen elkaar, dragen eigen informatie aan en dwingen de anderen het achterste van de tong te laten zien. Aan het eind van iedere aflevering hebben we de stad op een verrassende manier leren kennen en weten we hoe dit stukje van de wereld er volgens de Van Rossems uitziet.

Bij de serie ontwikkelt de NTR een nieuwe app: NTR Routes. Daarmee kan iedereen de routes van de Van Rossems nalopen, met speciaal voor de app gemaakte toelichtingen.
De app NTR Routes is gratis te downloaden in de Appstores van Google en Apple. NTR Routes is zowel op mobiel als tablet te gebruiken.

hier-zijn-de-van-rossems-20177.jpg
Poef.....gone! ęgolfer
pi_191465450
Nog te zien in de huidige serie:

Bergen op Zoom
Antwerpen en
Leiden.
Poef.....gone! ęgolfer
pi_191503383
De gemeente Gouda wil de gordiaanse knoop wat betreft de bodemdaling doorhakken:
quote:
WOENSDAG 29 JANUARI 2020, 21:30
DEEL DIT ARTIKEL:

Gemeente Gouda wil waterpeil verlagen tegen bodemdaling
Wateroverlast in de Deborahoeve in Gouda | Foto: AS MediaWateroverlast in de Deborahoeve in Gouda | Foto: AS Media
GOUDA - De gemeente Gouda wil het waterpeil in de lager gelegen gedeelten van de binnenstad met 25 centimeter verlagen. Op deze manier moeten de gevolgen van de bodemdaling in de stad worden bestreden en moeten inwoners minder last hebben van wateroverlast. Mensen met huizen op houten palen hebben recht op een schadevergoeding, omdat het lagere waterpeil voor een beschadiging van de fundering zorgt. Het lagere waterpeil komt er op zijn vroegst in 2025.
Gouda heeft al eeuwen te maken met bodemdaling. Door het gewicht van de woningbouw zakt de veengrond van de stad met enkele millimeters per jaar. Het gevolg is dat inwoners bij hevige regenval last hebben van wateroverlast. Leidingen breken en er kan bodemwater in de gang komen. 'Onze prachtige binnenstad heeft al eeuwen te kampen met de gevolgen van bodemdaling', legt wethouder Hilde Niezen uit.

Vandaar dat de gemeente en het hoogheemraadschap Rijnland al sinds 2014 onderzoeken hoe de gevolgen van de bodemdaling bestreden kunnen worden. 'Er is nu een plan gemaakt om de wateroverlast in lage delen van de binnenstad nu en in de toekomst de baas te zijn. Zo blijven we ook in de toekomst een stevige stad', aldus de wethouder.

Paalrot
De gemeente en het hoogheemraadschap hebben toch gekozen voor de verlaging van het waterpeil. In het betrokken gedeelte van de stad staan dertig huizen die gebouwd zijn op houten palen. Voor deze huizen is de verlaging van het waterpeil nadelig omdat dit tot paalrot zou kunnen leiden. Bewoners van deze huizen zullen extra kosten aan onderhoud hebben door de bodemdaling. De gemeente heeft al laten weten dat er geld beschikbaar komt als compensatie voor deze schade.

De verlaging van het waterpeil wordt in een deel van de binnenstad doorgevoerd. Omdat het niet eenvoudig is om het waterpeil te verlagen denken gemeente en hoogheemraadschap tussen de vijf en tien jaar nodig te hebben om het peil te kunnen verlagen. Eerst moet het watersysteem en de riolering aangepast worden.

Nog niet definitief
Het grondwaterpeil in het oosten en noorden van de binnenstad moet met de verlaging van 25 centimeter terug op het niveau van vijftig jaar geleden worden gebracht. Het plan is nog niet definitief. Bewoners kunnen tot 1 maart vragen stellen en van 2 maart tot 12 april kunnen ze nog officieel hun mening geven. De gemeente hoopt in het najaar een plan te kunnen presenteren aan de gemeenteraad. Pas dan wordt definitief besloten of de verlaging van het waterpeil er definitief gaat komen.
https://www.omroepwest.nl(...)en-tegen-bodemdaling

Al zal de wateroverlast nooit gaan verdwijnen als de bodemdaling door blijft zetten door het versterkte broeikaseffect.
  vrijdag 14 februari 2020 @ 16:39:48 #4
222754 Dagoduck
ROCK 'N' GROHL
pi_191505588
Een voorouder van me is opzichter van het houtmagazijn in Zutphen geweest, dat zat toendertijd in de Drogenapstoren.
tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! - QotSA || Den Helder || AZ
pi_191573280
Present
  Moderator / Redactie Sport / Devops dinsdag 18 februari 2020 @ 20:46:14 #6
176766 crew  zoem
zoemt
pi_191573581
De Peperbus ziet er momenteel een beetje anders uit met carnaval :P

260px-Krabbegat.jpg
pi_191577593
Verder wisten ze na afloop niet hoe snel ze weer konden weggaan. ;)
Poef.....gone! ęgolfer
pi_191577803
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 februari 2020 20:46 schreef zoem het volgende:
De Peperbus ziet er momenteel een beetje anders uit met carnaval :P

[ afbeelding ]
:D
tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! - QotSA || Den Helder || AZ
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')