abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_190739013
@Vis1980
Fallout heb ik nooit gespeeld, is het nog steeds een gave game om aan te beginnen in 2019 ? :P
Ik was hier...
pi_190739797
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 december 2019 18:12 schreef Vis1980 het volgende:

[..]

Sonic '06 :Y

Het vervelende is wel dat ik zelfs bij het maken van een top 250 het nog jammer vind dat ik niet alle games erin op kan nemen.
Mooie reviews Vis.

Heb jij The Last Express ooit gespeeld eigenlijk? Vond het voor de tijd in waar het in uitkwam een baanbrekende game en het is zelfs nu nog prima speelbaar. Dé game waar Jordan Mechner z'n ziel en zaligheid in heeft gestoken. Een van de eerste filmische games die uit meer dan alleen plaatjes bestond ook.
  maandag 6 januari 2020 @ 14:18:24 #103
258333 Vis1980
Veni Vidi Vissie
pi_190904504
40. Ninja Gaiden (2004) – Xbox

De arcade-versie was goed, de NES-versie vet(moeilijk) en de reboot op de eerste Xbox een absoluut meesterwerk. Ook deze Ninja Gaiden was niet bepaald makkelijk, maar door de geweldige besturing kon je alleen jezelf de schuld geven bij een Game Over-screen. Tijdens de vele gevechten heb je geen moment pauze en kan een kleine fout meteen uitlopen in een een combo van ledematen en wapens in je gezicht. Daarnaast zijn er bar weinig helende potions te vinden, terwijl er maar een handvol plaatsen zijn waar jij de mogelijkheid krijgt je game op te slaan. Gelukkig heb je in deze klassieker genoeg spektakulaire moves tot je beschikking en zijn deze heerlijk om in te zetten. Memorabele momenten wisselen elkaar af, waaronder een eindbaas-gevecht tegen een gigantisch dinosaurusskelet. Het heeft vele gamers meerdere dagen gekost deze knakker te verslaan, vooral omdat de eindbaas aan het einde van een hectisch level komt opdagen, waarin de kans groot is dat jij je potion al hebt verspild.

Er kwam een aangepaste versie uit op de Xbox (Black) en PlayStation 3 (Sigma) en daarna konden we genieten van Ninja Gaiden 2. Ook dit was een topper met prachtige graphics en daarna is de serie keihard naar beneden gedonderd qua kwaliteit. Het derde deel wist niet de meesterlijke gameplay van de eerste twee games op de Xbox te bieden en dat had te maken met Tomonobu Itagaki, de man achter de frachise, die ontwikkelaar Team Ninja na de tweede Ninja Gaiden verliet. Zelf bracht hij later het enorm slechte Devil’s Third uit. De kans op een goede Ninja Gaiden hebben wij al opgegeven en dat is erg jammer. Probeer de Black-versie van de eerste Ninja Gaiden (Xbox) eens uit op een Xbox One X en je hebt meteen de beste versie te pakken met de hoogste resolutie.




39. LittleBigPlanet (2008) – PlayStation 3

LittleBigPlanet was de eerste game van Media Molecule en de studio liet gelijk zien dat het een frisse kijk op gaming heeft, met de focus op het creëren van je eigen content. Deze game werd in korte tijd inmens populair en dat had vooral te maken met de schattig, maar prachtige graphics en de mogelijkheden die de editor biedt. Het gaf Sony ook een nieuwe mascotte voor het PlayStation-merk en dat kon het op dat moment wel gebruiken. Er was immers een achterstand ten opzichte van Microsoft’s Xbox 360 en met games als LittleBigPlanet wist men dat gat uiteindelijk nog te dichten. Al snel had de community een grote variatie aan games en levels gemaakt en doordat users massaal filmjes op YouTube plaatsten kreeg de game steeds meer aandacht.

Uiteraard volgde er een vervolg waarin je nóg meer kon bouwen en spelen, met ietwat scherpere graphics. Na LittleBigPlanet 2 en Tearaway ging Media Molecule aan de slag met hun volgende project en daar zijn ze nu nog mee bezig. Dreams zal ergens in 2020 uit moeten komen en draait compleet om jouw creativiteit, waarmee je o.a. games, kunst en films kunt maken. Er kwam nog een LittleBigPlanet 3 en LittleBigPlanet Kart, al werden deze vooral door een andere studio gemaakt. Voorlopig zijn we wel even klaar met deze franchise, maar wie weet dat we ooit een frisse kijk op de game zullen zien.



38. Forza Horizon 4 (2018) – Xbox One

Nu is niet iedereen gelijk enthousiast over een open wereld-race-game, vooral ondergetekende niet. Toch krijgt Forza Horizon 4 een bijzonder hoge plek in de lijst. De besturing is behoorlijk spot-on, waarbij je zelf kunt kiezen tussen een meer arcade- of sim-achtige besturing en alles wat daartussen zit. Je rijdt dit keer door het Verenigd Koninkrijk en krijgt het druk met het aantal races die je al spelenderwijs vrij speelt. De kracht van de game zit in een combinatie van schitterende graphics, een heerlijke besturing en het aanpassingssysteem voor het innerlijk en uiterlijk van de auto’s. De eerste drie delen waren al een feest om te spelen, maar door de wisselende seizoenen en het daarbij horende weer blijft deel 4 van begin tot eind fris en boeiend. Op een Xbox One X of een dikke PC val je echt van je stoel van het prachtige landschap van het Verenigd Koninkrijk.

Wij zijn vast nog niet van deze serie af en krijgen straks nóg mooiere versie van een of ander land te zien in een volgend deel op de krachtige Xbox Series X. De Horizon-serie wordt normaal gesproken afgewisseld met een ‘normale’ Forza en aangezien we dit jaar geen Forza hebben zien uitkomen, gaat het sowieso nog tot 2021 duren voordat we Forza Horizon 5 kunnen spelen. Misschien is het een idee om dat deel in Nederland te laten afspelen, al krijg je dan wel problemen met de maximum snelheid van 120 of 130 km per uur.



37. Red Dead Redemption (2010) – Xbox 360, PlayStation 3

Tot aan Red Dead Redemption waren er wel wat Western-games uitgekomen, maar deze kwamen niet eens in de buurt van deze ‘GTA met cowboys’. Dat laatste is trouwens geen probleem, want met dit soort kwaliteit mag Rockstar wel allerlei andere genres overgieten met een GTA-saus. Wat dacht je van een game in dezelfde tijd als Peaky Blinders? In Red Dead Redemption ben jij John Marston die als opdracht heeft zijn oude gang-maten te doden, zodat jij een amnestie krijgt verleend. Je voelt je echt een stoere cowboy zodra je met je paard door de grote landschappen van de game reist, terwijl je onderweg vreemde figuren ontmoet of achterna gezeten wordt door een of andere gang. Wat Red Dead zo goed maakt is de tempo van de game, want doordat alles wat trager is en je veel onderweg bent komt de echte Western-sfeer goed over. Al moet een Western-film je eventueel wel liggen om het meeste uit de game te halen.

Er is veel te doen in de game, waaronder kaartgames zoals pokeren. Daarnaast is het zoeken naar een schat een fijne bezigheid en leer je daardoor de omgeving goed kennen. Helaas is de eerste Red Dead Redemption nooit op de PC uitgekomen, maar hefet de game wel een prachtige upgrade gekregen voor spelers op Xbox One X. Geen ander ontwikkelaar kan zulke geloofwaardige werelden maken dan Rockstar, iets wat je goed merkt als je gewoon een tijdje stil gaat staan en een beetje om je heen kijkt. De npc’s in de game reageren goed op elkaar en zorgen regelmatig voor onvergetelijke momenten die je niet in andere games tegenkomt. Tóch is er een betere Western-game dan deze Red Dead Redemption…



36. Street Fighter II (1992) – Super Nintendo

De arcade-versie was geweldig, maar de release van Street Fighter op de Super Nintendo was een grote reden voor Sega fans om na te gaan denken om hun Sega Mega Drive in te gaan ruilen. Al snel sloegen verjaardagsfeestjes om in een keiharde Street Fighter-competitie en vlogen de Hadouken’s je om de oren. Zelfs de grootste nerds op school werden in één klap populair bij het op het juiste moment inzetten van een Dragon Punch, al leverde dat meestal alsnog geen vriendinnetjes op. Mortal Kombat blies gamers weg met overdreven geweld, maar de aantrekkingskracht van Street Fighter was vele malen hoger. Overigens willen we hier even goed duidelijk maken dat je geen goede Street Fighter-speler bent als je wint door constant die elektrische move te doen met Blank, Kevin! De pijn je hebt veroorzaakt nadat je keihard begon te juichen wanneer je weer een hardcore Street Fighter-veteraan had verslagen, terwijl het jouw eerste dag met de game was, is nog steeds te voelen, Kevin! …KEVIN!….

Steert Fighter II is het vervolg op een suf arcade-spelletje waarbij niet eens kon kiezen met welk personage je ass ging kicken, maar gek genoeg kreeg het vervolg meerdere vervolgen. In totaal zijn er zeven Street Fighter II’s en dan reken we niet eens games als Street Fighter II Pinball (!) mee. De Street Fighter-serie heeft ontelbaar games uitgespuugd en zelf een Mortal Kombat-achtige versie genaamd Street Fighter: The Movie: The Game, waarin je vocht met gedigitaliseerde versies van real life acteurs uit de Street Fighter-film. Natuurlijk speelt de Turbo-versie van Street Fighter II een stuk sneller, maar het eerste deel is absoluut het meest memorabel. Overigens moest je voor deze game wel de portemonnee opentrekken, want de game kostte in het begin zo rond de 200 gulden, dus dat games tegenwoordig duurder zijn is ongefundeerd gezeur.




35. The Witcher 3: Wild Hunt (2015) – PC, PlayStation 4, Xbox One

Deze game van CD Projekt Red neemt zichzelf bijzonder serieus, maar dat is wel een van de punten die deze game zo ontzettend goed maakt. The Witcher 3 speel je niet voor de fijne besturing tijdens de gevechten, maar voor de enorme, geloofwaardige wereld waarin je met Gerald de meest fantasierijke avonturen beleeft, terwijl de game net doet alsof poëzie is. Het reizen door de prachtige wereld doet menig game-mond nu nog opvallen en telkens waan je jezelf weer in een omgeving waarin je de wind kan voelen waaien. Daarnaast zit de game game vol goed ingesproken dialogen en mooi vormgegeven missies, al moet je even wennen aan de lage stem van Geralt. Combineer deze elementen met het fijne percentage aan naakt (3 %) en je weet dat The Witcher 3: Wild Hunt een top-game is, die je als zelf-respecterende gamer niet mag missen.

Natuurlijk is The Witcher 3 de opvolger van twee eerdere delen en die waren ook niet heel slecht. Mocht je de kans hebben om de trilogie in de juiste volgorde te kunnen spelen, geniet dan even van de reuze-sprongen die ontwikkelaar CD Projekt Red heeft gemaakt sinds het eerste deel. Dan kun je goed zien dat dit een ontwikkelaar is die je in de gaten moet blijven houden. Ze hebben het inmiddels ook voor elkaar gekregen om een zeer fatsoenlijke versie van het derde deel om te zetten naar Nintendo’s Switch en dat is op zich al tovenarij. In 2020 komt de studio met een compleet andere game (Cyberpunk 2077); een RPG-shooter waar een hoop mensen op zitten te wachten. Het is een titel die kans heeft om ooit in deze mooie lijst te staan, dus de verwachtingen zijn enorm hoog gespannen en het wordt een feest om te zien of CD Projekt Red die verwachtingen kan waarmaken.



34. The Legend of Zelda: The Wind Waker (2002) – GameCube

Toen de eerste beelden van The Wind Waker werden getoond ontplofte de Zelda-community, omdat men vond dat de game er kinderachtig uitzag. Nu klinkt dit als zeuren, maar het verhaal ligt iets genuanceerder. Tijdens een demo van de mogelijkheden van Nintendo’s GameCube kwamen er prachtige beelden voorbij van iets wat er uitzag als een heuse Zelda-game in de stijl van Ocarina of Time. De shock was dan ook groot toen de ‘nieuwe’ Zelda grafisch een totaal andere kant opging. Toen de game uitkwam kwam men er al snel achter dat er achter de graphics een ‘gewone’ Zelda-game schuilging en dat de schattige looks juist bijdroegen aan de sfeer van The Wind Waker. Op deze manier kon er veel meer emoties en karakter worden meegegeven aan Link, terwijl zijn ogen vaak hints weggaven die je konden helpen in de game. Er gaan geluiden rond over dat het varen saai zou zijn, maar een geduldige avonturier zag het als een sfeervolle toevoeging aan de Zelda-formule, ook al was het veel als opvulling gebruikt. Ondanks dat het aantal dungeons niet erg hoog ligt, verdient The Wind Waker het om zo hoog in de lijst te staan.

Het fijne van games met dit soort tekenfilm-achtige graphics is dat ze niet zo snel verouderen, kijk bijvoorbeeld maar eens naar games als Grabbed by the Ghoulies en de Sly-serie. The Wind Waker ziet er vandaag de dag stukken beter uit op Nintendo’s paarse kubus dan Twilight Princess en tóch heeft Nintendo het niet kunnen weerstaan om er een remaster van uit te brengen op de Wii U. En ondanks dat ook Twilight Princess zo’n behandeling op de Wii U heeft gekregen en er prima uitziet, ziet The Wind Waker HD er schitterend uit. De momenten op zee kun je in de remaster versnellen en dus hebben de zeurende fans ook minder om over te zeuren. Daarnaast is het erg fijn om je inventory te regelen via het tweede scherm die je tot je beschikking hebt op een Wii. Overigens kon je in het origineel een GameBoy Advance koppelen aan je GameCube, waardoor je hier en daar kon helpen.



33. Doom (1993) – PC

First person-shooters zijn al jarenlang onwijs populair op console en PC, maar de grootvader van het genre is toch wel Doom. Natuurlijk kwam Wolfenstein 3D iets eerder en werd het door dezelfde ontwikkelaar (id Software) gemaakt, maar met Doom werd het genre pas echt op de kaar gezet. Een shareware-versie ging spreekwoordelijk als een virus van PC naar PC, via een floppy. Je had geen overdreven krachtige PC nodig en daardoor werd Doom in korte tijd immens populair. Daarnaast stond de game open voor modders en ontstond er al snel een grote, actieve community. De gameplay is even simpel als verslavend; schiet monsters neer en druk hier en daar op een knop. Je hoefde alleen horizontaal te mikken, want in Doom schiet je automatisch naar boven als je vijand op een verhoging staat. Na Doom werd jarenlang elke first person-shooter een Doom-kloon genoemd, totdat het duidelijk was dat we hier gewoon te maken hebben met een populair genre.

Doom is op bijna alle consoles en handhelds uitgekomen en mocht het er officieel niet op uitgebracht zijn zal er vast wel ergens iemand zijn die er Doom op heeft laten draaien. Het is tegenwoordig een sport om uit te zoeken op wat voor apparaten je Doom kun draaien en het blijkt dat het antwoord ‘op alles wat een schermpje heeft’ is. Zo zijn er mensen die het voor elkaar hebben gekregen om Doom draaiende te krijgen op een rekenmachine of pinautomaat. Ook zijn er genoeg goede remasters te vinden van de eerste twee Doom-games. De franchise gaat inmiddels weer goed, nadat het een aantal jaar in de vrieskast stond te verpieteren. In 2020 mogen we weer los gaan op demonen met Doom Eternal en het belooft weer een heftig spel te gaan worden. Zullen we het verder niet hebben over die enorm slechte film die men van de game heeft gemaakt? Nou sorry, ik ga het toch doen. Allereerst heeft de film een PG-13 rating en zijn de demonen vervangen door zombie-achtige figuren. Alleen al met die keuzes spuugde de film ons in de game-ogen, maar de grootste heiligschennis was toch wel de BFG… Dit jaar werd er weer een poging gedaan om de game te verfilmen, maar kreeg men het voor elkaar om de eerste verfilming er in vergelijking uit te laten zien als een oscar-waardige film.



32. Gran Turismo 2 (1999) – PlayStation

Sinds het ontstaan van games zijn er ontzettend veel race-games uitgekomen, die niet allemaal even goed waren. Vaak kon je maar uit een paar auto’s kiezen en was het aantal te berijden tracks op een hand te tellen, maar de Gran Turismo-serie bracht daar verandering in. De grote man achter de serie (Kazunori Yamauchi) houdt namelijk zelf enorm veel van auto’s en wilde graag een game maken voor de aller grootste auto-liefhebbers. Waar de eerste Gran Turismo al 147 auto’s liet rondrijden op 11 tracks, verpletterde Gran Turismo 2 het origineel met een denkbeeldige bulldozer. Met maar liefst 650 auto’s en 27 tracks werden auto-liefhebbende gamers naar de PlayStation gelokt en werd de serie een enorm succes. Het record van de serie is overigens een fraai aantal van 1247 auto’s en 100 tracks in Gran Turismo 6. Ondanks het grote aantal auto’s, zag het tweede deel er ook nog eens veel beter uit dan het origineel en voelde bijna alle auto’s anders aan.

Er zijn vele Gran Turismo-games uitgekomen en stuk voor stuk zagen ze er mooi uit en zaten ze boordevol content. Deel 4 en 6 waren ook technische hoogstandjes, terwijl het schitterende Gran Turismo Sport ons veel moois bracht met veel minder content. De geruchten over een nieuwe Gran Turismo voor PlayStation 5 worden steeds hardnekkiger en wij gaan er dan ook vanuit dat men hard bezig is met die, zodat het de grafische kracht van Sony’s aankomende console goed kan laten zien. Overigens moet je wegblijven van de PSP-versie van de serie, want dat is één van de saaiste race-games ooit!



31. Super Mario 64 (1996) – Nintendo 64

Deze game is essentieel geweest voor 3D-gaming en staat daarom zo hoog in de lijst. Natuurlijk is de gameplay ook van zeer hoog niveau en zijn de graphics nu nog steeds erg kleurrijk, maar de impact van de game is de ster van de game. Er was namelijk een tijd dat veel franchises hun games lieten afspelen in een 3D-wereld, maar de meeste games zijn bijna onspeelbaar omdat de besturing niet gemaakt was met 3D-spellen in het achterhoofd. Super Mario 64 was ontworpen voor de nieuwe controller van Nintendo en was vanaf launch samen met de N64 in een bundel gestopt. De analoge stick van de N64-controller gaf de speler, in combinatie met de vloeiende animaties van Mario, een gevoel van vrijheid die men nog niet eerder had gevoeld in games. Als je de stick een klein beetje omhoog duwt loopt Mario langzaam, maar zodra je de stick verder naar een kant beweegt begin de Italiaanse loodgieter te rennen. Daarnaast moest de gameplay zelf ook worden aangepast. In plaats van een level te voltooien door naar het einde van het level te lopen, kreeg de game een meer missie-achtige structuur waarbij het verzamelen van steeds moeilijker bereikbare sterren het hoofddoel was.

Deze structuur bleek samen met de analoge besturing dé oplossing te zijn voor het 3D-probleem en sindsdien zien we deze besturing nog steeds terug in de meeste games. Daarom was het ook vreemd dat er een versie uitkwam voor Nintendo DS, want dat apparaat had helemaal geen analoge stock en liep daarmee zijn eigen doel compleet voorbij. In het originele Super Mario 64 speel je overigens alleen met Mario en dat creëerde allerlei verhalen van gamers die zeiden dat ze gezien hebben dat je stiekem Luigi kon vinden in de game. Men vond een onduidelijk plaatje op een in-game standbeeld van een ster en sommige dachten er van alles in te lezen. Lange tijd werd gedacht dat Luigi daadwerkelijk ergens in de game zat, maar nadat meerdere mensen in de bestanden hebben zitten neuzen kon er eindelijk vastgesteld worden dat dit een broodje aap was. Maar ja, in de tijd dat platform-klassieker uitkwam waren er heel veel van dit soort verhalen over verschillende games en was internet alles behalve zo groot als nu.



30. Fortnite (2017) – PC, Xbox One, PlayStation 4,

Hoe je het ook went of keert, bij een lijst als deze kun je echt niet om Fortnite heen, Ja, natuurlijk heeft Epic Games heel goed naar PUBG gekeken, terwijl het oorspronkelijke idee van Fortnite meer draaide om het overleven van hordes zombies. Voor het zombie-gedeelte van de game moet je betalen, maar Epic Games was zo slim om de Battle Royale-gameplay gratis te maken. Op het moment dat PUBG een hype begon te creëren kwam Fortnite’s ‘kopie’ en pakte op het juiste moment bijna alle aandacht af. Het mooie is dat PUBG nog steeds een van de meest verkochte spellen ooit is, terwijl Fortnite nog populairder is en in 2018 een record aan inbrengsten ontving (2,4 miljard). Zodra je een groot warenhuis inloopt zie je vooral jonge gamers Fortnite spelen op de PC’s die bedoeld zijn om de computer uit re kunnen proberen.

Fortnite wordt dagelijks door vele mensen gespeeld via de consoles, PC of mobiele telefoon en de opbrengsten hebben Epic Games zelfs aangezet tot het openen van een online store (Epic Games Store). Daarnaast had het de ballen om aan het einde van seizoen 10 een komeet de virtuele wereld van Fortnite te vernietigen, om vervolgens 24 uur lang alleen een zwart gat te tonen. Hierdoor kon geen enkele speler het spel spelen en werd er vrij weinig aangegeven over de toekomst van Fortnite. In die 24 uur had de game behoorlijk wat spelers kunnen verliezen, vooral omdat het zelf geen informatie vrijgaf. Er waren geruchten over een Chapter 2, maar toch bereikte het nieuws van het zwarte gat in Fortnite verschillende media die normaal gesproken niet zoveel nieuws brengen over games. Chapter 2 bleek inderdaad klaar te staan voor gebruik, maar deze ‘stunt’ was even gewaagd als briljant. Misschien is Fortnite niet jouw game, maar je kunt niet ontkennen dat het een enorme invloed heeft op de games-industrie. Gaming is nog steeds springlevend en jonge Fortnite-spelers zullen vast net als ons hun hele leven blijven gamen.




29. The Last of Us (2013) – PlayStation 3

Het jaar 2013 was het jaar van de ‘nieuwe’ generatie consoles en vele gamers snakten al een tijd naar nieuwe apparaten van Sony en Microsoft. Inmiddels hadden we de top van de grafische krachten gezien van de ‘oude’ generatie, althans dat dachten we. Sony kwam namelijk nog op de valreep aanzetten met The Last of Us, gemaakt door de indrukwekkende medewerkers van Naughty Dog. Deze studio zorgt al jarenlang voor hoge kwaliteit games, waaronder Jak and Daxter en Uncharted. Wat we kregen was grafisch mooier dan de eerste games op Xbox One en PlayStation 4 en bleek een perfecte mix te zijn van een verhalende singleplayer met stukjes horror en survival. De Last of Us is typisch zo’n game die je vanaf het eerste moment bij je strot pakt en je niet meer los laat. De opening van de game is misschien nog wel beter dan die van Bioshock en laat je het medium games nog meer waarderen. Ook al zit er veel actie in The Last of Us, de emoties van de hoofdpersonen zijn goed voelbaar en dat komt vooral door het goede acteerwerk en de manier waarop alles in beel wordt gebracht.

De beste versie van The Last of Us is de geremasterde versie, die je kunt vinden op PlayStation 4. De remaster ziet er prachtig uit, maar het origineel is op vele vlakken het mooiste spel van de PlayStation 3-generatie. Naughty Dog maakt altijd mooie spellen en inmiddels heeft men laten zien dat kunstje nog steeds niet verleerd te zijn met de komst van Uncharted 4. Daarnaast zijn er wat trailers verschenen van The Last of Us 2 en ook dat ziet er achterlijk goed uit. Het belooft weer een heerlijk spannende game te worden die hier en daar wat ‘volwassen’ aanvoelt. Laten we hopen dat Naughty Dog nog jaren doorgaat met het maken van technisch verbluffende games, al zou het wel leuk zijn om nar The Last of Us 2 eens een nieuwe IP te zien van de geweldige ontwikkelaar.



28. Super Mario Kart (1992) – Super Nintendo

Nog niet zo lang geleden bracht Nintendo de Super Nintendo Classic uit en die rolde snel over de toonbank. Uiteraard is dit niet meer dan terecht, want de Classic staat boordevol nostalgische games, waaronder Super Mario Kart. Zodra je de game opstart word je verwelkomd door één van de meest herkenbare intro-muziekjes uit de geschiedenis van gaming. Het tovert nog steeds een lach op elk gezicht, zelfs als die persoon niets heeft met games in het algemeen. Toch kun je je afvragen waarom deze titel zo hoog staat, terwijl niet de mooiste uit de serie is en daarnaast veel elementen zijn toegevoegd in andere delen uit de serie. Super Mario Kart voor de Super Nintendo vinden wij dé beste Mario Kart, omdat de balans tussen de item en het daadwerkelijke race-gedeelte perfect is. Deze Mario Kart voelt meer aan als een race-spel dan een party-game, ook al ziet het er zo aantrekkelijk uit. Daarnaast startte deze titel een heel genre aan games en zien we nog steeds soortgelijke games uitkomen.

De controls zijn simpel, maar perfect en er zijn geen blauwe schilden te vinden. In latere Mario Karts werd het aantal items waarmee n00bs alsnog kunnen winnen flink uitgebreid en dat ging helaas ten koste van het race-gedeelte. In de eerste-versie moest je veel beter je best doen om je power-ups goed in te zetten. Misschien zijn er weer veel andere gamers die het party-gedeelte juist zo aantrekkelijk vinden, maar een goede game is gebaat bij een sterke balans. De game werd vele malen gekopieerd, maar vele ontwikkelaars faalden en dus blijft Super Mario Kart de koning, al komen Crash Team Racing en vooral Sonic & Sega-AllStar Racing erg dichtbij. Het grootste euvel van die laatste games is dat de personages vele malen minder interessant zijn dan die van het Mario-universum.



27. Grand Theft Auto: San Andreas (2004) – PlayStation 2, Xbox, PC

Een onwijs grote stad en de mogelijkheid om te gaan en staan waar je maar wil. Zoiets blijft altijd interessant, maar de Grand Theft Auto-serie legt de lat elke keer erg hoog voor andere games uit het open wereld-genre. De eerste twee games uit de serie waren top-down games, maar vanaf GTA 3 bleek dat de studio’s van ontwikkelaar Rockstar een enrom talent hadden voor het maken van een open wereld waarin er altijd van alles aan de hand is. Daarna kwam het ook zo sterke GTA Vice City, waarin de jaren ’80 centraal stond met de televisieserie Miami Vice als inspiratiebron. Toch was het GTA San Andreas die door de combinatie van een grote wereld en een sterke verhaallijn liet zien dat we Rockstar moeten rekenen als video game …eh…rocksterren. De hoeveelheid aan gameplay was ongekend en bijgestaan door een fantastische lijst aan muziek uit de jaren ’90.

San Andreas had hier en daar ook wat elementen die later helaas niet meer zijn gebruikt in latere GTA-games. Zo werd je dik als je teveel at en kon je spieren kweken in de gym. Voor de Xbox-bezitter kwam de game later, maar tot die tijd was GTA vooral een game die exclusief uitkwam voor PlayStation. Een leuke feature van de Xbox-versie was de mogelijkheid tot integreren van je eigen muziek, al moest je die wel stuk voor stuk overzetten van een cd. Zodra je een auto jatten of bij een taxi instapte kon het zijn dat hij of zij jouw playlist heeft aanstaan op de radio. Helaas zien we dit soort ideeen niet meer terug in (GTA-)games. Nu kun je overigens San Andreas spelen op de mobiele telefoon, maar weet dat de originele muziek er niet meer inzit, omdat men de rechten niet meer heeft. Daarnaast zijn er wel meer issues met de port, maar dat je even weet dat je voor een echte ervaring een PlayStation 2 of Xbox op de kop moet tikken.



26. GoldenEye 007 (1997) – Nintendo 64



Rare’s beste game is een licentie-game en dat is op vele vlakken bijzonder opmerkelijk. Ten eerste zijn dat soort games meestal slecht, omdat men graag even mee wil liften op het succes van een film en daarnaast krijgt men meestal maar een korte tijd om deze rondom de release van de film uit te brengen. Rare kreeg echter wat meer tijd en bracht de game drie jaar later uit dan dat de film oorspronkelijk in de bioscopen verscheen. De Britse studio had goed door dat alles moest draaien om het gebruiken van interessante James Bond-gadgets en was van plan dit in een first person-game te gieten, terwijl de algemene mening was dat first person-games nooit zouden kunnen werken op de consoles. Uiteraard bleek dat het prima kon, maar het was Rare die dat het eerste liet zien. De controls zijn niet perfect, zeker niet als je de game nu nog eens een keer oppakt, maar ze kregen het voor elkaar dat vele N64-bezitters een lange tijd elkaar afknalde op Nintendo’s 64-bit console.

Na het succes van GoldenEye 007 wilde Rare graag zo’n versie maken van de James Bond-film Tomorrow Never Dies, EA kocht de rechten van de franchise. Rare ging aan de slag met Perfect Dark, terwijl EA keer op keer een tevergeefse poging deed om ook iets moois in de wereld van James Bond te maken. Zo hebben we slechte games voorbij zien komen en trachtte EA zelfs een opvolger (GoldenEye: Rogue Agent) te maken, waarin je de villain speelde in plaats van de geheim agent. Daarna kwam de licentie terecht bij Activision en ook zij hebben meerdere keren geprobeerd een James Bond-game te maken, waaronder een aardige remake van GoldenEye 007 met Daniel Craig in de hoofdrol. Inmiddels heeft geen enkele uitgever of ontwikkelaar de rechten voor de serie, terwijl Telltale en Curve Digital hebben aangegeven interesse te hebben. Is het vreemd om een fantasie te hebben waarin Rockstar Games iets doet met de James Bond-licentie of ben ik de enige die dat wel ziet zitten?



25. Pokémon Gold & Silver (1999/2001) – Gameboy Color

Er was inmiddels al een Pokémon-game verschenen die aantoonde dat de franchise de macht over het schoolplein had en vele kinderen hun Pokémon liet ruilen met een klas- of schoolgenoot. Het idee was briljant opgezet, omdat men twee bijna dezelfde games uitbracht, maar hier en daar wat verschillende Pokémon en je daarnaast je Gameboy kon linken aan een andere. Toch zijn Gold & Silver een beter paar dan het origineel, omdat men bij de Pokémon Company blijkbaar precies wist wat de eerste lichting Pokémon zo goed maakte. Daarnaast introduceerde ze een tijd-systeem en kon je bepaalde Pokémon alleen maar op specifieke dagen of tijden vangen. Ook was dit de eerste game waarbij je Pokémon items konden vasthouden en daardoor kon je niet alleen meer meenemen, maar moest je ook meer nadenken over wat je met je spullen doet. Tel daarbij op dat je Pokémon eieren konden leggen, waardoor je een Pokémon-baby creëerde.

Deze tweede lichting was net zo’n groot succes als de eerste en heeft de Pokémon Company en Nintendo geen windeieren gelegd. Daarna zijn er nog vele delen en spin-offs uitgebracht met hoogtepunten als Pokémon Stadium en Pokémon Go. Na lang zeuren hebben fans nu uiteindelijk ook een heuse 3D-Pokémon gekregen op Nintendo’s Switch. Uiteraard mogen we ook de tekenfilmseries en films niet vergeten en mag de franchise er trots op zijn dat de intro van de eerste Pokémon-serie zo ontzettend episch is en nu zelfs is opgenomen in de Top 2000 van NPO Radio 2. We zijn voorlopig nog niet af van deze franchise en zullen met open armen nieuwe delen van de serie verwelkomen, als ze zo goed zijn als Gold & Silver.



24. Star Wars: Knights of the Old Republic (2003) – Xbox, PC

Voor goede rpg’s moest je in tussen 2000 en 2010 bij BioWare zijn en daarom vinden we twee van hun games zo hoog in de lijst. De eerste is Star Wars: Knight of the Old Republic en is nog steeds de beste Star Wars-game ooit gemaakt. Natuurlijk was het tweede deel ook aardig, maar de wereld die het origineel neerzette was simpelweg verbluffend. Zelfs de grootste Star Wars-haters vinden het geen probleem om meer dan 60 rond te wandelen in een game rondom hun gehate franchise. De muziek was fantastisch en op vele momenten herkenbaar, terwijl de dialogen een enorme diepte creëerden in het goedgeschreven verhaal. Toch is uiteindelijk HK-47 de ster van de game en heeft de droid verschillende harten weten te stelen met zijn humor en charme. Als jij jezelf een Star Wars-fan noemt en deze game nog nooit gespeeld hebt ben je simpelweg geen Star Wars-fan. Kevin!

Zodra je klaar bent met het eerste deel is het aan te raden ook door het tweede deel zwiepen met je lightsaber. Daarnaast heeft men geprobeerd een mmorpg te maken rondom de serie, genaamd The Old Republic. Helaas was dat geen groot succes en heeft men de servers al snel moeten sluiten. Is dit dan het einde rondom Knights of the Old Republic? Nee, er schijnt namelijk een heuse film in de maak te zijn en Laeta Kalogridis (Birds of Prey) is op dit moment een script aan het schrijven. Of dat iets gaat worden is natuurlijk afwachten, maar een nieuwe game in hetzelfde universum zou ons erg blij maken.



23. Super Metroid (1994) – Super Nintendo

De eerste Metroid kwam op op de Nintendo Entertainment System en de tweede op Nintendo’s Gameboy en dit waren beide erg goede game. Toch was het Super Metroid op de Super Nintendo die onze jonge harten wist weg te blazen. De gameplay is even simpel als uitdagend; zoek je een ongeluk en schiet op alles wat beweegt. Door nieuwe power-ups te vinden kom je op plekken waar je eerder niet bij kom en zo kom je steeds verder in het spel. Het vereist soms best wat van je brein, maar door de brute sci-fi actie ontstond er een perfecte balans. We wisten inmiddels al dat Samus een vrouw bleek te zijn en dus was de twist aan het einde wat minder dan die van het origineel. Dat maakte uiteindelijk niets uit, want de graphics trok elke gamer in de buurt naar zich toe en de muziek gaf Super Metroid een behoorlijk spannende, maar stoere sfeer.

Inmiddels hebben we meerdere games rondom Metroid kunnen spelen en de serie staat meestal garant voor de hoogste kwaliteit. Het zou zomaar kunnen zijn dat één van die andere Metroid-games nóg hoger in de lijst staat, al kunnen wij je al vertellen dat dit niet zal gaan om Metroid Prime: Federation Force of Metroid Other M. Deze games waren helaas niet van het hoge niveau dat we doorgaans gewend zijn van de serie, al had die laatste wel een leuke frisse kijk op de serie (gemaakt door Team Ninja). We zullen ook voorlopig wel Metroid-games blijven zien uitkomen, omdat de franchise nu eenmaal veel games verkoopt en dat is absoluut geen straf.




22. Duke Nukem 3D (1996) – PC

“It’s time to kick ass and chew bubble gum. But I’m all out of gum”. In 1996 waren one-liners nog enorm populair en konden we nog hard lachen om figuren als Duke Nukem. Nu waren er al 2D-games uitgekomen met meneer Nukem in de hoofdrol, maar zijn overgang naar 3D was hilarisch en kwam uit op het juiste moment. First person-games waren in opkomst en films met sterren als Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone werden nog door grote groepen mensen gekeken. Nu waren het niet alleen de seksistische momenten en grove humor die ervoor hebben gezorgd dat dezegame zo hoog staat aangeschreven. Nee, Duke Nukem 3D is daarnaast ook een geweldige shooter, die er in die tijd ook nog eens fraai uitzag. Er zat veel variatie in de wapens en ze voelde heerlijk aan en ook het LAN-gedeelte was een grote hit. Sinds Duke Nukem 3D zijn overigens de wc’s in de meeste 3D-games door te spoelen en dat was een dingetje van good old Duke.

Duke Nukem heeft daarna in wat kleinere games gespeeld, al werd er vrij snel een opvolger van 3D aangekondigd. Dit zou Duke Nukem Forever worden en na een ontzettend lange tijd werd de game in 2011 alsnog uitgebracht. Dat had beter niet kunnen gebeuren, want de kwaliteit was belabberd en dat was op zich niet gek na zo;n lange ontwikkeltijd. Ook bleek Duke eigenlijk helemaal niet meer grappig te zijn en was het merkbaar dat ons gevoel voor humor behoorlijk is veranderd sinds de jaren ’90. In tegenstelling tot veel andere games in deze lijst vinden we eigenlijk dat deze serie mag gaan rusten. De engine van de game is overigens laatst ineens nog gebruikt voor de game Ion Fury en zorgde voor een fraaie mix van oude graphics met de technologie van nu.



21. Mass Effect 2 (2010) – Xbox 360, PC

De beste game die ontwikkelaar Bioware ooit heeft gemaakt en dat is best een prestatie, want BioWare heeft wel meer klassiekers uitgebracht. Het eerste deel werd uitgegeven door Microsoft en het tweede door EA, waardoor je de game het beste kon spelen op Xbox 360. Dit had te maken met de customization-mogelijkheden in de serie en daardoor kon je het personage uit het vorige deel meenemen. Aangezien jouw eigen versie van Commander Shepard de beste was, bleek het een feest om dit gemaakte karakter weer terig te zien in een nieuw verhaal. Dit gaf Mass Effect 2 dat kleine beetje extra naast de verbeterde combat en diepere dialogen. Normaal gesproken ben ik niet het type gamer dat de tijd neemt om alle lore in de game te lezen, maar bij Mass Effect 2 was dit een enorm plezier om te doen. Het verhaal werd steeds spannender en het praten met alles en iedereen geweldig. Er schijnen ook sex-scenes in de game te zitten, maar uiteraard heb ik zelf nooit geprobeerd om die vrij te spelen…

Het enige wat ik miste in Mass Effect 2 was de Mako; een apparaatje waarmee je op onderzoek ging op nieuwe planeten. Deze zat wel in het eerste deel, maar die game zat vol met oninteressante lift-momenten, waar de game de tijd nodig had om te laden. Deel drie was ook goed, maar ontzettend veel spelers waren teleurgesteld in het einde en uiteindelijk heeft EA zelfs het einde aan laten passen. Toch waren de eerste drie games veel en veel beter dan Mass Effect Andromeda, een game die later uitkwam op de huidige consoles. Naast het grote aantal aan bugs en glitches was het verhaal verre van boeiend en gaven de dialogen nergens de wow-feeling die de eerste paar wel deden. Toch hoop ik dat men uiteindelijk weer eens een goed deel gaat maken, maar dat zal vast ook het uitgangspunt zijn geweest bij Andromeda. BioWare maakt sowieso minder goede games op het moment en ook hun laatste game (Anthem) is een grote flop gebleken. Tegenwoordig is BioWare bezig met een nieuw deel uit de Dragon Age-serie.



20. Wii Sports (2006) – Wii

Dit is misschien geen game waar je aan denkt bij een lijst als deze, maar uiteindelijk zijn er bijna 83 miljoen exemplaren over de toonbank gerold. Ja, je zou kunnen zeggen dat het grote aantal verkopen komt doordat Wii Sports gebundeld werd met de Wii zelf. Toch draaien wij het liever om; bij elke aankoop van Wii Sports kreeg je een Wii! De game is namelijk voor veel mensen de aanleiding geweest om Nintendo’s console aan te schaffen en veel daarvan hebben daarna niet of nauwelijks andere games gekocht. Het was dan ook een meesterzet van Nintendo om dit spel in de bundel te stoppen, omdat iedereen gelijk zag wat de bedoeling was van de motion controller (Wiimote). Volgens Nintendo waren de traditionele controllers te moeilijk voor non-gamers, terwijl je bijvoorbeeld gemakkelijk een slaande beweging maakt als je een tennisspel speelt. Het Japanse bedrijf bleek helemaal gelijk te hebben en zelfs hardcore gamers zullen moeten toegeven dat de controls in Wii Sports erg goed werken.

Nintendo deed dit kunstje nog een keer over met de introductie van Wii-Motion Plus en ook opvolger Wii Sports Resort werd als een gek verkocht (34 miljoen exemplaren). Ook deze versie was erg leuk om te spelen, al waren niet alle sporten even briljant als die van het eerste deel. Er kwamen ook nog HD-remasters van enkele individuele sporten van de Wii Sports-serie, al waren de twee delen ook gewoon in zijn geheel te spelen op een Wii U. Het origineel staat officieel op nummer 4 in de lijst van best verkochte games ooit, net vijf plaatsen voor Wii Sports Resort. Iedereen heeft het wel een keer gespeeld, waaronder je oma. Niet gek dus dat deze game zo ontzettend hoog staat in onze lijst.




19. Super Mario Galaxy (2007) – Wii

Vaak kijken gamers met negatieve gevoelens terug naar de Wii en zijn motion controls. De kleine console van Nintendo zorgde voor een tijdelijke hype rondom het wapperen met controllers en een focus op gamen met het hele gezin. Toch zijn er genoeg games op de Wii die zelfs vandaag nog de moeite zijn om te spelen, maar naast Wii Sports doen wij eigenlijk weinig ‘wapper-games’ en zijn het vooral de Wii-games met een meer traditionele besturing die nog regelmatig worden opgepakt. Het beste voorbeeld hiervan is Super Mario Galaxy, al gebruik je hier en daar toch nog een beetje motion controls. Persoonlijk vind ik het fijner een 3D-platformer te spelen met één vaste controller dan met den combinatie van WiiMote en Nunchuck, maar dan nog is Super Mario Galaxy de beste Mario-game op de Wii, al zullen sommige Mario-harten liggen bij het tweede deel uit de Galaxy-serie. Het eerste deel zat vol met sublieme platform-kwaliteit en voegde zwaartekracht toe om het genre (vaak letterlijk) op z’n te gooien.

De graphics doen ons soms nog wel eens verbazen en dat komt vooral door de Disney-achtige gloed die over Galaxy’s wereld hangt, terwijl de kleine planeetjes en vijanden er prachtig scherp uitzien. Het springen met Mario werkt erg goed en de levels zijn weer lekker creatief. Het vermogen van Nintendo om elk level boeiend te houden door het toevoegen van nieuwe elementen is enorm indrukwekkend, ondanks dat het genre vaak als ‘gedaan’wordt gezien. Wat zou het overigens fijn zijn als de Super Mario Galaxy-games een remaster krijgen op Nintendo’s Switch en het lijkt mij een kwestie van tijd dat zoiets uiteindelijk gaat gebeuren.



18. Battlefield 1942 (2002) – PC

De variatie aan om elkaar af te knallen in Battlefield 1942 was ongekend in 2002 en eigenlijk zie je niet veel van dit soort games in de huidige tijd. Ja natuurlijk kun je met veel mensen de mulitplayer spelen van Battlefield V of 1 en kunnen de veldslagen behoorlijk episch en chaotisch zijn, maar de gameplay is ons vaak wat te snel. De impact van Battlefield 1942 was door zijn epische schaal aan oorlogsvoering erg groot in 2002 en het lijkt alsof DiCE de weg een beetje kwijt is geraakt. Men voegde later een singleplayer toe aan de serie, al ging dat vaak om flinterdunne verhaaltjes met vooral losstaande gevechten. Battlefield gaat om de gigantische multiplayer, waarbij je ten eerste bepaalde plekken in de map moet veroveren en verdedigen, maar daarnaast in allerlei voertuigen kon stappen om je tegenstander hard aan te pakken.

Als een veldslag in gaat kies je of je een Scout, Assualt, Medic, Anti-tank of Engineer wilt zijn en als jij je netjes aan je taken houdt heeft jouw team weinig te zeuren, maar je zult regelmatig iemand tegenkomen die zich niet aan de taken houdt. Het zijn de momenten dat iedereen voor zijn doel gaat die de meest memorabele momenten hebben achtergelaten en waardoor ik mij een klein onderdeel van een groot, efficiënt leger voelde. Overigens heeft Battlefield nog een leuke spin-off gekregen met de Bad Company-serie, maar zo leuk als de eerste is het eigenlijk nooit meer geworden. Tegenwoordig battled Battlefield al jaren tegen de grootste concurrent Call of Duty, terwijl het in concept eigen twee verschillende spellen (moeten) zijn.



17. The Elder Scrolls V: Skyrim (2011) – Xbox 360, PlayStation 3, PC

Nu staat The Elders Scrolls-serie al een lange tijd bekend om zijn kwaliteit en het aantal uren dat je ‘kwijt’ zal zijn aan een episch avontuur in een adembenemend grote wereld. Morrowind en Oblivion waren al erg goed, maar Skyrim is met afstand het beste deel uit de serie. De wereld is op elke plek interessant, de gameplay is stukken minder repetitief en de draken voegen een extra element toe aan de toch al rijke gameplay. Urenlang hebben wij rondgelopen op ons paard en allerlei spreuken uitgeroepen. Wil je meer sluipen in de game en je vijanden van een afstand doden of ben jij meer een type die zich als een idioot in een groep vijanden gooit om vervolgens om je heen te gaan zwaaien met je zwaard? In deze game maakt het niet uit, want er zijn legio aan verschillende manieren van spelen mogelijk.

We wachten al een aardige tijd op de opvolger van Skyrim en het ziet ernaar uit dat de game precies tien jaar oud is als we eindelijk aan de slag mogen met The Elder Scrolls 6. De vraag is ook of men bij Bethesda de verwachtingen waar kan maken, nadat games als Fallout 4 en Fallout 76 wat minder goed zijn ontvangen. Daarom zal men inderdaad de tijd nemen om de game in een zo goed mogelijke staat uit te brengen, want het gaat hier wel een bijzonder grote serie. Gelukkig kun je Skyrim inmiddels op vele apparaten spelen nadat men een Special Edition heeft uitgebracht. Daarnaast kunnen mmorpg-liefhebbers ook los gaan in de wereld van The Elder Scrolls Online, maar geef ons maar een heerlijke singleplayer als die van Skyrim.



16. Counter-Strike (1999) – PC

Mods van games kunnen erg populair worden, kijk maar naar games als DayZ en PUBG. Counter-Strike begon als een mod van Half Life, al werden de rechten van die mod al snel opgekocht door Valve. De mod bleek namelijk erg populair bij PC-gamers, die de game niet los konden laten. Counter-Strike is een online shooter waarbij je met één schot al dood kunt zijn. Veel andere shooters laten je veel kogels opvangen, maar in Counter-Strike denk je wel twee keer na over de stappen die je maakt. Al snel werd dit dé game voor competitieve spelers die voor wat meer realisme gingen in hun games. Tot op de dag van vandaag wordt de game nog gespeeld, al zijn er inmiddels meerdere versies verschenen.

Er kwam in 2003 een versie naar Xbox Live en ook die was populair, maar eigenlijk is een Counter-Strike-game een pure PC-game. Ook Counter-Strike Scource en Global Offensive waren populair bij de fans, al zullen veel oudere spelers zweren bij het eerste deel. En geef ze eens ongelijk, want buiten de nostalgie om is dit de meest memorabele Counter-Strike en werkte de community overuren om het grote aantal maps te maken die speelbaar waren in de game. Ook van Counter-Strike zijn we nog niet af en krijgen we in de toekomst vast weer een mooie update.

Het antwoord op de belangrijkste vraag van alle vragen? 42!
  maandag 6 januari 2020 @ 14:18:38 #104
258333 Vis1980
Veni Vidi Vissie
pi_190904511
15. Final Fantasy VII (1997) – PlayStation

Final Fantasy was eigenlijk vooral bekend om de games die op de Super Nintendo werden uitgebracht. Fans gingen er dan ook vanuit dat het zevende deel ‘gewoon’ uit zou komen op Nintendo’s toenmalige next-gen console N64. Dat bleek toch wel even anders te liggen en dat lag vooral aan het verschil tussen de aanpak van Nintendo en Sony. Waar Nintendo games wilde uitbrengen op een cartridge en daar ook nog eens veel geld voor vroeg, koos Sony voor soepelere voorwaarden en het cd-formaat, die veel meer data met zich mee kon dragen. En dus bracht Square Enix Final Fantasy VII uit op Sony’s PlayStation en dat heeft de verkopen van hun eerste console erg goed gedaan. De game is bijzonder groot en de cut-scenes van hoge kwaliteit, waardoor gamers van die tijd keihard werden weggeblazen.

Het leuke is dat Final Fantasy VII nu nog steeds erg leuk om te spelen is, al zijn de cut-scenes na al die jaren wat minder indrukwekkend. Na het zevende deel zijn er nog vele Final Fantasy-games uitgebracht hebben sommige delen zelfs een eigen opvolger. Hoe leuk veel van deze ook zijn, de impact van de prachtige graphics zijn door de jaren heen wat minder krachtig geworden. Op de eerste twee PlayStation-consoles beleefde de serie zijn hoogtijdagen. Fans vragen al een lange tijd om een remake van de game en gelukkig gaat die er nog komen ook. Square Enix kennende zal het voorlopig nog wel even duren voordat we daarmee aan de slag kunnen, maar het is al wel bekend dat de game in twee delen zal worden gesplitst.



14. The Legend of Zelda: Ocarina of Time (1998) – Nintendo 64

Waar Super Mario 64 de besturing voor 3D-platformers op de kaart zette, heeft Nintendo dat kunstje ook gedaan voor 3D-action adventures. Ocarina of Time is de eerste 3D-zelda en voegde systemen toe als het kunnen ‘locken’ van je vijanden, zodat jij je meer met je aanvalsstrategie kunt bezighouden in plaats van het kunnen raken van de tegenstander op zich. Waar veel franchises die stap van 2D naar 3D niet overleefde, liet Nintendo zien dat ze precies wisten wat een Zelda-game zo goed maakte en hoe je dat moet omzetten naar een 3D-wereld. Het avontuur is voor die tijd episch en de opzet van de dungeons meesterlijk. Natuurlijk zijn er tegenwoordig mooiere Zelda’s te vinden met nog meer dungeon-gepuzzel, maar eigenlijk deden bijna alle delen Ocarina of Time na.

Het blazen op je Ocarina, het oplossen van de puzzels, de mee-ster-lijke muziek van Koji Kondo, het elfje Na’vi, het tijd-systeem, het gebroken zwaard, de dansende Goro, het rondrijden op Epona, het uitspelen van de watertempel. Het zijn maar grepen uit alle memorabele momenten uit The Legend of Zelda: Ocarine of Time. Er is nog een remaster uitgekomen op de Nintendo 3DS, maar wij zouden wel eens een grote remake willen zien voor de Switch. Niet dat we geen goede Zelda-game op de Switch hebben….



13. Call of Duty 4: Modern Warfare (2007) – PC, Xbox 360, PlayStation 3

Halo was al jaren dé game om online te knallen op je consoles, maar vanaf 2007 werd het duidelijk dat de Call of Duty-serie dat stokje nog wel eens kon gaan overnemen. Eerlijk is eerlijk, de singleplayer was van een hoog niveau en de spektakulaire set-pieces waren episch. Al vanaf het eerste moment van spelen viel je op dat de graphics erg mooi waren en dat we hier met iets nieuws hadden te maken. De Call of Duty-serie was al niet slecht, maar speelde zich voornamelijk in de tweede wereldoorlog af en daar hadden gamers in 2007 even genoeg van. Wat volgde na Modern Warfare was een golf aan games waarin je te maken had met een hedendaagse oorlog en soms iets meer in de toekomst. Nu juicht men weer als een game zich afspeelt in de tweede wereldoorlog of Vietnam.

De multiplayer was vanaf dag 1 een grote concurrent voor Halo en Modern Warfare werd uiteindelijk de blauwdruk voor online games. Het is best knap dat je jaarlijks een game kunt uitbrengen die dan ook nog eens verkoop als een idioot. Nog steeds zien we elk jaar een nieuwe Call of Duty en dit jaar hebben we zelf een reboot gekregen van Modern Warfare. Hoe leuk die game ook is, het originele Modern Warfare heeft Call of Duty in één klap de populairste shooter gemaakt van de afgelopen 12 jaar. Natuurlijk zullen er nog vele edities volgen, maar wij vinden het in 2007 zo ontzettend knap dat het populaire Halo 3 zomaar ineens van de multiplayer-troon werd gegooid.



12. Metal Gear Solid (1998) – PlayStation, PC

De invloed van Kojima’s Metal Gear Solid is nu nog steeds te zien in games, al zul je daar niet zomaar bij stilstaan. Voordat deze game uitkwam was er namelijk geen enkele game die een game-wereld zo kon neerzetten alsof je in een film zat. Daarnaast waren er veel actie-games, maar werkte een stealth aanpak niet zo goed als in deze topper. Eigenlijk is Snake een betere James Bond dan James Bond zelf en hebben we inmiddels veel games gezien die de stealth-gameplay hebben nagekeken van Metal Gear Solid. Het leuke aan games van Kojima is dat hele serieuze stukken game worden afgewisseld met bizarre characters en absurde gesprekken.

De game is nog steeds goed speelbaar, al zijn de graphics van de eerste PlayStation niet meer om aan te zien. Gelukkig zijn er meerdere versies waaronder een schitterende PC-versie en een remake op Nintendo’s GameCube. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty was ook een goede game, al vonden we het jammer dat je zo weinig kunt spelen met Snake en het in plaats van hem moet doen met de minder interessante Raiden. De delen erna waren ook van hoge kwaliteit, maar het eerste deel blijft nog steeds de beste. De toekomst van de serie is wat minder rooskleurig, aangezien Kojima inmiddels is vertrokken naar Sony, terwijl de rechten van de serie nog steeds bij Konami liggen. Zonder Kojima bracht het Metal Gear Survive uit en dat was geen waardig deel uit de serie.



11. Football Manager 2014 (2013) – PC

Hier had net zo goed een ander deel uit de Football Manager- of Championship Manager-serie kunnen staan, want er zijn meerdere mijlpalen voorbij gekomen die de serie op de kaart hebben gezet. Elke keer komen er soms wat kleine dingen bij en soms wat grote dingen, maar elke vernieuwing heeft altijd een impact op de lange termijn van de game. Ondanks dat er elk jaar een nieuw deel uitkomt, merk je vaak dat je achterlijk veel vrije tijd met veel plezier bent ‘kwijtgeraakt’ aan de game. Waar andere games uit het genre je bijvoorbeeld een cadeautje voor je in-game vrouw laten kopen, blijft ontwikkelaar Sports Interactive zich puur focussen op het realisme in de game. De data-base aan spelers is erg groot en diverse clubs hebben interesse gehad, want het levert goede informatie aan echte scouts. Deze serie speelt absurd lekker weg en zorgt ervoor dat jij je echt verbonden bent met je spelers en de club, terwijl je de verantwoordelijkheid voelt. Dat terwijl je in de eerdere delen alleen maar naar tekst en spreadsheetjes zat te kijken.

De wedstrijden waren in eerdere delen niets meer dan tekst en sinds Championship Manager 4 werden daar stipjes aan toegevoegd, die ons echt het gevoel gaf dat we naar een wedstrijd zaten te kijken. Later kregen we ook een heus 3D veld, al had ik het spel waarschijnlijk nog steeds gespeeld als we alleen maar wat stipjes konden zien. De beste uit de serie zijn: Championship Manager ’93, 2001-2002, 4 en Football Manager 2005, 2007, 2012, 2014, 2017 en 2019. De tv staat bij mij gewoon aan op de achtergrond op momenten dat ik Football Manager speel en daardoor blijf ik ook nog op de hoogte van ‘de buitenwereld’. Geen enkele andere games uit het genre hebben ooit kunnen tippen aan de kwaliteit van de serie van Sports Interactive.



10. Metroid Prime (2002/2003) – GameCube

De overgang van 2D naar 3D is geen gemakkelijke opgave, maar Nintendo is heer en meester op dat gebied. Nadat het eerder Mario en Zelda succesvol had weten over te zetten naar een nieuwe dimensie, ging Nintendo samen met Retro Studios aan de slag om zoiets te doen met de Metroid-franchise. Uiteraard vroegen veel Metroid-fans zich af of dit wel goed zou komen, maar met de release van Metroid Prime op Nintendo’s GameCube stopte het zeuren meteen. Ondanks dat Metroid Prime meer op een first person shooter lijkt, is het nog steeds de bedoeling dat je krachten ontwikkeld waarmee je op plaatsen kunt komen waar je eerder nog niet heen kon. Daarnaast voegde het allerlei coole technische snufjes toe en is de buitenaardse sfeer niet minder dan briljant. Jij loopt namelijk ‘echt’ in een omgeving waar je nog nooit eerder bent geweest (in 2002) en je scant, puzzelt en schiet je een weg door het onbekende.

Ook het tweede deel was erg goed, maar het eerste deel was erg vernieuwend voor de franchise en gamen in het algemeen. De graphics zien er nog steeds overtuigend uit en komen uit een tijd dat Nintendo nog wel bezig was met het proberen te bouwen van de meest krachtige console. Met games als The Wind Waker, F-Zero GX en Metroid Prime blies het de grootste concurrent, de PlayStation 2, op grafisch gebied weg. Het derde deel kwam uit op Nintendo’s Wii, net als een collectie van de eerste twee games. Toch raden wij aan de eerste twee delen gewoon op de GameCube te spelen, omdat wij geen fan zijn van Metroid met een Wii-mote. Overigens is Metroid Prime 4 inmiddels aangekondigd en zullen we dit jaar zien of het de serie weer nieuw leven in kan blazen.



9. Super Mario World (1990/1992) – Super Nintendo

Wij weten het nog goed en zullen het nooit meer vergeten. De Super Nintendo was speelbaar in vele elektronica-winkels in het begin van de jaren ’90 en meestal kon je daarmee Super Mario World spelen. Inmiddels had ondergetekende een heuse Sega Mega Drive op de kop getikt, maar zelfs de grootste Sega-fans moesten toegeven dat Super Mario World een bijzonder leuke game is. Het doet alles wat 2D-mario zo leuk maakt en voegt daar nog een hoop aan secrets aan toe. De besturing is weer spot-on en wie kent er nu geen deuntje uit dit spel? Onze favoriete muziek van het spel is die van de kastelen en we moeten eerlijk bekennen dat we die nog wel eens aanzetten alsof het gaat om een track van Queen. De hoeveelheid aan levels was enorm en de cape is volgens sommige Mario-fans één van de beste power-ups in de Mario-serie. Daarnaast werd Yoshi geïntroduceerd en sindsdien is de vrolijk groene dino niet meer weg te denken uit het Mario-universum.

Overigens komt ook deze game weer uit de koker van één van de grootste geniën uit de geschiedenis van games, Shigeru Miyamoto. Nu kunnen we een heel verhaal gaan vertellen over deze man, maar dat zullen we een andere keer wel bespreken in een artikel over de games-geschiedenis. Er zijn meerdere versies van de game, maar de beste versie is die op de Super Nintendo Classic. Daarnaast kun je jouw eigen levels bouwen in Super Mario Maker 1&2 en dat is iets waar we niet eens van durfde te dromen in 1992! Is dit dan de beste Mario aller tijden? Nee, er is zelfs nóg een betere Mario-game!




8. Halo 2 (2004) – Xbox

Zeg je Xbox, zeg je Halo. Natuurlijk was de eerste Halo (Combat Evolved) vernieuwend en heeft het gamers aangezet om zo’n Xbox te kopen, maar Halo 2 kwam min of meer gelijk met de release van Xbox Live. Eindelijk konden console-gamers op een stabiele manier online gamen en dat deed men talloze uren met Bungie’s twee de Halo. Deze game is drie jaar lang de meest gespeelde online-game geweest op Xbox Live, zelfs toen de Xbox 360 al twee jaar oud was. De game die toen uiteindelijk Halo 2 van de troon stootte was Halo 3. Nu had niet iedereen een credit card om online te kunnen gamen, maar zelfs offline was dit een beest van een game. De verbluffende E3-demo van weleer heeft men niet kunnen waarmaken en de game was eigenlijk niet helemaal af, maar toch werd deze game helemaal grijs gespeeld.

LAN-party’s waren weer erg populair en vele Halo-fans vinden nog steeds dat Halo 2 de beste maps heeft uit de serie. Dat is geen gekke gedachte en het is dan ook tekenend dat er van vele maps uit dit deel inmiddels een remake is verschenen. Halo 2 is onderdeel van Halo The Master Chief Collection (MCC), heeft daar een speciale anniversary-versie met een graphics-update en het is absoluut de beste manier om te kunnen genieten van Bungie’s klassieker. Verder is het een feest om de Scarab Gun te vinden in de campaign en wij raden jou aan dit via de Banshee-weg te doen en niet op de Rocket-manier. Bij dat laatste is het namelijk lastig om weer naar beneden te komen.



7. World of Warcraft (2004) – PC

World of Warcraft is een fenomeen uit 2004 en wordt nu nog steeds gespeeld door een respectabel aantal mensen. Het gekke is zelfs dat nu al die jaren van updaten er dit jaar een mode is verschenen waarmee je de game weer zo kunt spelen als in 2004. Nu heb je vast wel eens van deze game gehoord of ben je juist iemand die vele uren verloren is in de wereld van Azeroth. Blizzard maakte al goede games in het universum van Warcraft, maar blies iedereen weg toen World of Warcraft min of meer dat hele universum in zich had. Vele gamers hebben het spelen in World of Warcraft fijner ervaren als hun echte leven en dat ging echt niet alleen maar om hele zielige mensen. Er is namelijk zo ontzettend veel te doen in deze mmorpg en je kunt je totaal verliezen in alle facetten van deze briljante game.

De community maakte de game samen met Blizzard groot en je kent vast de verhalen wel van mensen die elkaar hebben ontmoet in de game en inmiddels getrouwd zijn. Ook bij het (in het echt) overlijden van een Guild Member kwam de community bij elkaar om de persoon een waardige in-game begrafenis te geven. Dit is maar een greep uit de ongelooflijke verhalen die uit deze wereld zijn gekomen. Door de buitenwereld wordt dit vaak verkeerd ingeschat en gezien als een niet-sociale bezigheid, maar in realiteit had de gemiddelde World of Warcraft-gamer juist heel veel sociale contacten.



6. Red Dead Redemption 2 (2018) – Xbox One, PlayStation 4, PC

De eerste Red Dead Redemption (RDR) was al een geweldige game, maar het tweede deel ging daar keihard overheen. Het verhaal speelt zich af voor de eerste RDR en dat geeft het verhaal een extra dimensie. Wie dacht dat de wereld al groot was in de vorige game, zal vol verbazing kijken naar de verbluffend grote map in de sequel. Daarnaast is er nog meer aandacht besteed aan de trage gameplay en daardoor zul je goed moeten letten op wat je doet. Als jij meer van snelle shoot-outs bent en heftige explosies, dan heb je niets te zoeken in RDR2. Het gaat hier meer om de totale beleving en door de trage gameplay krijgt alles een ‘gewicht’ in de game. Ook het paardensysteem is flink verbeterd en geeft je nog meer een band met je paard, wat kan resulteren in emoties als je paard doe jouw toedoen is overleden.

Alles vonden wij fantastisch aan de game, al hadden de missies misschien ietwat losser mogen zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Het zijn juist de momenten tussen de missies door die deze game zo’n klassieker maken. De graphics zijn om van te watertanden en daarbij maakt het op zich niet uit op welk systeem je RDR2, maar het is nog meer genieten geblazen op een PC of Xbox One X. De muziek is ook weer van een hoog niveau en speelt vooral sfeermuziek, maar de momenten dat er een complete song wordt afgespeeld krijgt de game een gouden randje, helemaal als je dan de camera op cinematic zet. Er zal voorlopig geen RDR worden uitgebracht, maar je kunt je nog wel jaren uitleven in de online-functie van RDR2.



5. Minecraft (2011) – PC, Xbox 360/One, PlayStation 3/4, Switch, Wii U, iOS, Android

Minecraft is officieel uitgebracht in 2011, maar het was al een aantal jaar speelbaar. Wij weten nog goed dat we de eerste beelden op YouTube voorbij zagen komen en dachten dat we hier te maken hadden met een enorm flut-spel. Na een paar filmpjes hebben we het toch uitgeprobeerd en het bleek binnen mum van tijd een game te zijn die enorme happen uit je klok neemt. De survival-mode laat je naar grondstoffen en materialen zoeken, terwijl je uit de knuisten van de monsters probeert te blijven. Regelmatig kreeg de game een update, die het spelplezier verhoogde en daarnaast meer en meer mensen naar de game trok. Vooral de beginjaren van de game zijn voor ons memorabel geweest en dat had vooral te maken met de gebrekkige tutorial van Minecraft. Je ontdekte het dan maar zelf of je keek wat filmpjes op YouTube, maar Minecraft voelde heel lang als nieuw aan.

Later konden we ook gewoon met blokjes bouwen zonder eerst naar grondstoffen te moeten zoeken en dat resulteerde in ongelooflijke gebouwen en werelden, die mensen alleen of in grote groepen met elkaar maakte. Minecraft is op Tetris na de best verkochte game ooit en heeft zelfs zijn plek gekregen op veel scholen, waardoor leerlingen op een spelende manier veel kunnen leren. De game wordt nog op grote schaal gespeeld en dat is maar goed ook. Het is een onschuldig spelletje, helemaal als je de monsters. Probeer je jonge dochter of zoon maar eens een paar keer Minecraft op een Xbox, Switch of PlayStation te laten spelen en je zult merken hoe snel een kind overweg kan met de twee-stickige controller. Hierdoor hebben ze de basisbesturing van veel games al vroeg onder controle en kun je samen genieten van het spelen van allerlei games in de toekomst. Minecraft zal voorlopig nog populair blijven en een sequel lijkt ons moeilijk voor te stellen, maar we sluiten het niet uit.



4. Half Life 2 (2004) – PC

Het eerste Half Life-spel deed de manier waarop we games beleven veranderen en Half Life 2 bouwde daar op voort, terwijl het allerlei nieuwe dingen naar het first person shooter-genre bracht zoals geloofwaardige fysics. Hierdoor laat het spel je veel gebruik maken van zwaartekracht en geeft het je zelfs de beschikking over een heuse Gravity Gun, waarmee je materialen en vijanden door de lucht kon smijten. De grote variatie aan set-pieces, puzzels en omgevingen hielden het spel fris en je wist elke keer niet wat je kon verwachten. Ook het verhaal werd weer indrukwekkend in beeld gebracht, waarbij alles weer afspeelde vanuit jouw perspectief. Het ene moment gebruik je reusachtige spinnen om te overleven, het andere moment loop je door een stad waar bij je aangevallen wordt door lopende en vliegende apparaten.

Half Life 2 werd later samen met Portal en Team Fortress in de Orange Box gestopt, die voor consoles verscheen. Ook de episodes 1 en 2 zaten in die box en waren eerder uitgekomen op PC. Het idee was dat er een derde episode kwam. Ondanks dat episode 3 bijna klaar was is het helaas nooit meer uitgekomen. Dat kan zomaar te maken hebben met Steam, de online-winkel van Valve slokte een hoop tijd en was een enorm succes. Toch hopen wij ooit een speelbare versie te zien en een echte Half Life 3 zou nog mooier zijn. Half Life: Alyx is inmiddels aangekondigd, maar die kun je alleen spelen met een VR-helm van Valve.



3. Grand Theft Auto V (2013) – Xbox 360/One, PlayStation 3/4, PC

Het is werkelijk ongelooflijk hoe Rockstar Grand Theft Auto werkende heeft gekregen op de vorige generatie consoles. Het zag er werkelijk subliem uit en zit naast een gigantisch grote map ook nog eens boordevol content. De game kwam net voor het einde van de generatie uit en kreeg een mooiere versie op Xbox One, PlayStation 4 en PC. De game verkocht als een tiet en zelfs nu nog gaan er vele kopieën van GTA V over de toonbank. Het onlinegedeelte is nog steeds ‘hot’ en de opbrengsten voor Rockstar zijn bizar en nu kan men in alle rust werken aan een opvolger. GTA V pakt het net even wat anders aan dan zijn voorgangers en laat je spelen met drie verschillende personages, die je ook nog eens kunt afwisselen wanneer jij dat wil.

Deze game is eigenlijk zo vaak verkocht dat de kans minder dan nihil is dat iemand dit verhaaltje nu leest en denkt: “Oh dat klinkt wel tof dat GTA, ik ga het kopen!”. De meeste gamers hebben zelfs meerdere versies van deze game gekocht. Het op verschillende momenten uitbrengen van een game voor verschillende systemen kan een bedrijf blijkbaar veel geld opleveren. Wat de verwachting is voor een nieuwe GTA? Kijk, GTA is een populaire franchise en dus zijn er al jaren vele websites die zeggen dat ze een speelbare versie hebben van het zesde deel, maar neem maar van ons aan de eerste echte beelden en informatie weer op de Rockstar-manier aangekondigd worden. Dus zul je ergens een aankondiging gaan zien van een trailer en dat komt dan van Rockstar zelf. Als wij ons geld moeten inzetten op een release date, dan gaan wij voor 2022.



2. The Legend of Zelda: Breath of the Wild (2017) – Switch, Wii U

Bijna elke Zelda-game is een absolute klassieker, al zul je weinig plezier beleven aan de Zelda CD-I-games. De meeste 2D- en 3D-games uit de serie zijn stuk voor stuk enorm leuk om te spelen en kun je zien dat ze vaak voor een andere grafische stijl gaan. Het leuke is dat wanneer men voor getekende graphics gaat de games er veel langer mooi uitzien dan de Zelda’s waar ze voor een meer ‘realistische’ stijl gaan. Breath of the Wild ziet er uit alsof de game is getekend door Studio Ghibli en zal er over 20 jaar nog steeds mooi uitzien. Het kan dan ook zomaar dat de game uiteindelijk de nummer 1 zal veroveren in de lijst van beste games aller tijden. De gameplay zelf is gedeeltelijk zoals oudere Zelda’s maar voegt daar nu een survival-saus aan toe. Je zult moeten eten en je items kunnen kapotgaan. Daarnaast ligt de hele wereld voor je open en kun je gaan en staan waar je maar wilt.

De vrijheid is werkelijk ongekend en je moet er nog over nadenken ook. Waar Red Dead Redemption 2 je eten laat koken en er geen probleem van maakt dat je dat in de regen doet, moet je in Breath of the Wild ervoor zorgen dat je dat op een dusdanige manier doet dat je vuur niet nat wordt. Dit soort details maken van deze Zelda-game een ervaring om nooit meer te vergeten. Zodra je de game uitspeelt krijg je al heimwee naar de wereld van Breath of the Wild en voelt elke survival action-game aan als een dom spel. Gelukkig krijgen we een vervolg op dit briljante spel en gaan wij ervan uit dat dit weer genieten wordt, al kunnen we dat nog niet zeker weten. Zelfs als het voor de helft zo leuk is als het origineel is het nog steeds een top-game.



1. Super Mario Bros. 3 (1988/1991) – Nintendo Entertainment System

De eerste Super Mario Bros. was legendarisch en een mijlpaal voor platform-games, terwijl het tweede deel totaal anders was. Later bleek dat de echte Super Mario 2 niet buiten Japan werd uitgebracht, omdat die te moeilijk zou zijn voor de westerse gamers. Of dit ook daadwerkelijk het geval is kun je testen met Super Mario The list Levels, die speelbaar is in de Super Mario AllStars-game op de Super Nintendo. Gelukkig kwam het derde deel wel gewoon in Europa uit en liet Nintendo zien dat het enorm veel creativiteit bezit. Super Mario Bros. 3 zit namelijk boordevol geheimen en memorabele momenten, terwijl de besturing absoluut perfect is. Daarnaast is het veertje de beste power-up in de geschiedenis van Mario en laat het je vliegen naar hogere platformen. De muziek is één van de betere soundtracks van alle Nintendo-games en het aantal toegevoegde elementen in vergelijking met de eerste game is indrukwekkend.

Levels ga je in via de overworld, waarbij alle bomen netjes meebewegen op de heerlijke muziek. Het aantal omgevingen is flink uitgebreid en voegen oneindig veel plezier toe aan de toch al geweldige ervaring. Nintendo is een meester in elk Mario-level boeiend te houden door Mario elke keer weer met nieuwe dingen te laten stoeien en de eerder geleerde trucjes je snel eigen worden. De levels zijn van het begin tot eind briljant en geen enkele andere Mario kan tippen aan de veelzijdigheid van de leermomenten die je met Mario ondergaat. Je kon de allergrootste nerd ooit zijn, maar als jij Super Mario-skills toonde op de basisschool geniet je nu nog steeds van eeuwige roem. Toch kun je deze game vandaag ook nog erg goed speelbaar en kun je een aardige remake vinden in Super Mario AllStars. Daarnaast kun je je eigen levels maken in Super Mario Bros. 1&2 en dat komt het dichtste bij de droom die wij ooit hebben gehad. Super Mario Bros. 3-2….

Het antwoord op de belangrijkste vraag van alle vragen? 42!
  maandag 6 januari 2020 @ 14:19:30 #105
258333 Vis1980
Veni Vidi Vissie
pi_190904525
quote:
1s.gif Op zondag 29 december 2019 15:50 schreef Beathoven het volgende:

[..]

Mooie reviews Vis.

Heb jij The Last Express ooit gespeeld eigenlijk? Vond het voor de tijd in waar het in uitkwam een baanbrekende game en het is zelfs nu nog prima speelbaar. Dé game waar Jordan Mechner z'n ziel en zaligheid in heeft gestoken. Een van de eerste filmische games die uit meer dan alleen plaatjes bestond ook.
Ik heb the last Express nooit gespeeld, maar je hebt nu wel mijn interesse opgewekt. Ik ga het eens checken.
Het antwoord op de belangrijkste vraag van alle vragen? 42!
  maandag 6 januari 2020 @ 14:20:30 #106
258333 Vis1980
Veni Vidi Vissie
pi_190904538
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2019 15:23 schreef Nismo91 het volgende:
@:vis1980
Fallout heb ik nooit gespeeld, is het nog steeds een gave game om aan te beginnen in 2019 ? :P
Het is nog steeds een goede game en op Xbox One X speelt ie het best. Weet wel dat de gesprekken met npc's nogal stijf aanvoelt in vergelijking met vergelijkbare spellen van vandaag.
Het antwoord op de belangrijkste vraag van alle vragen? 42!
  maandag 6 januari 2020 @ 14:22:36 #107
258333 Vis1980
Veni Vidi Vissie
pi_190904569
Verder komt er geen officiële lijst deze keer ivm te weinig aanmeldingen. Ik laat het topic aan het einde van de week sluiten. Bedankt iig voor de interesse en de lijstjes die zijn aangevoerd. Het is een feest om te lezen en binnen 1 of 2 jaar proberen we gewoon weer een lijstje te maken. :)
Het antwoord op de belangrijkste vraag van alle vragen? 42!
pi_190906502
quote:
0s.gif Op maandag 6 januari 2020 14:22 schreef Vis1980 het volgende:
Verder komt er geen officiële lijst deze keer ivm te weinig aanmeldingen. Ik laat het topic aan het einde van de week sluiten. Bedankt iig voor de interesse en de lijstjes die zijn aangevoerd. Het is een feest om te lezen en binnen 1 of 2 jaar proberen we gewoon weer een lijstje te maken. :)
Goed bezig. 💪🏿💪🏿💪🏿
pi_193199744
1. The Legend of Zelda: Ocarina of Time (1998)
2. The Legend of Zelda: A Link to the Past (1991)
3. Final Fantasy VIII (1999)
4. Metal Gear Solid (1998)
5. Resident Evil 2 (1998)
6. The Witcher 3: Wild Hunt (2015)
7. Mafia (2002)
8. Mass Effect (2007)
9. Super Mario Bros. 3 (1988)
10. Vampire: The Masquerade - Bloodlines (2004)

Puur op basis van de destijdse ervaring.
pi_193418536
Pfoee... games die in mij top 10 staan:

Zelda OoT
Mario 64
Mario Kart 8
Uncharted 4
The last of Us
Football Manager
pi_195722075
1. Red dead redemption (ps3)
2. Guitar hero world tour (ps3)
3. Def Jam fight for NY (ps2)
4. Gta San Andreas (ps2)
5. Gun (ps2)
6. Call of duty mw 2019 (ps4)
7. Red dead redemption 2 (ps4)
8. Buzz quiz (ps3)
9. Call of Juarez (ps3)
10. Army of two: devils cartel (ps3)
  zondag 8 november 2020 @ 18:11:57 #112
27193 The_Substitute
Pinch-Hitter/ Breekijzer
pi_196138376
00 | Little Nightmares (PC, 2017)
99 | SiN (Gold) (PC, 1998)
98 | Infested Planet (PC, 2014)
97 | Pro Evolution Soccer 3 (PS2, 2003)
96 | Oddworld: Abe's Oddysee (PSX, 1997)
95 | Gunpoint (PC, 2013)
94 | Rome: Total War (PC, 2003)
93 | Beyond Good & Evil (PS2, 2003)
92 | Dishonored (PC, 2012)
91 | Ori And The Blind Forest (PC, 2015)

90 | Command & Conquer (PC, 1995)
89 | Inside (PC, 2016)
88 | Celeste (PC, 2018)
87 | Prince Of Persia: Warrior Within (PS2, 2004)
86 | Bioshock 2 (PC, 2010)
85 | Super Mario Bros 3 (NES, 1991)
84 | Doom II: Hell On Earth (PC, 1994)
83 | Jade Empire (PC, 2007)
82 | Splinter Cell: Double Agent (PC, 2006)
81 | Bastion (PC, 2011)

80 | Hotline Miami (PC, 2012)
79 | Uncharted 2: Among Thieves (PS3, 2009)
78 | Limbo (PC, 2011)
77 | S.T.A.L.K.E.R.: Shadow Of Chernobyl (PC, 2007)
76 | Alan Wake (PC, 2012)
75 | Dune 2: The Building Of A Dynasty (PC, 1992)
74 | Legacy Of Kain: Soul Reaver (PC, 1999)
73 | Duke Nukem 3D (PC, 1996)
72 | Jak 2: Renegade (PS2, 2003)
71 | Axiom Verge (PC, 2015)

70 | Max Payne (PC, 2001)
69 | Prince Of Persia: The Sands Of Time (PS2, 2003)
68 | Mirror's Edge (PC, 2009)
67 | Dead Space (PC, 2008)
66 | System Shock (PC, 1994)
65 | The Witcher (PC, 2007)
64 | Machinarium (PC, 2009)
63 | Alpha Protocol (PC, 2010)
62 | Ratchet & Clank: A Crack In Time (PS3, 2009)
61 | Command & Conquer: Red Alert (PC, 1996)

60 | Syberia (PC, 2003)
59 | Shadow Of The Colossus (PS2, 2006)
58 | Thief: Deadly Shadows (PC, 2004)
57 | Pillars Of Eternity (PC, 2015)
56 | Bioshock Infinite (PC, 2013)
55 | Mark Of The Ninja (PC, 2012)
54 | Splinter Cell: Pandora Tomorrow (PC, 2004)
53 | Shadowrun: Hong Kong (PC, 2015)
52 | Blood (PC, 1997)
51 | Still Life (PC, 2005)

50 | Batman: Arkham Asylum (PC, 2009)
49 | The Darkness (PS3, 2007)
48 | Ratchet & Clank 2 (PS2, 2003)
47 | Command & Conquer: Red Alert 2 (PC, 2000)
46 | No One Lives Forever (PC, 2000)
45 | Blade Runner (PC, 1997)
44 | Portal 2 (PC, 2011)
43 | ICO (PS2, 2001)
42 | Baldur's Gate II: Shadows Of Amn (PC, 2000)
41 | Thief: The Dark Project (PC, 1998)

40 | Jedi Knight II: Jedi Outcast (PC, 2002)
39 | The Longest Journey (PC, 1999)
38 | Chronicles Of Riddick - Escape From Butcher Bay (PC, 2004)
37 | Fallout (PC, 1997)
36 | The Witcher 2: Assassins Of Kings (PC, 2011)
35 | Portal (PC, 2007)
34 | Max Payne: The Fall Of Max Payne (PC, 2003)
33 | Command & Conquer: Tiberian Sun (PC, 1999)
32 | Deus Ex - Human Revolution (PC, 2011)
31 | Commandos 2 - Men Of Courage (PC, 2000)

30 | Spelunky (PC, 2013)
29 | Mass Effect 2 (PC, 2010)
28 | Total Annihilation (PC, 1997)
27 | Deus Ex - Mankind Divided (PC, 2016)
26 | Mafia - The City Of Lost Heaven (PC, 2002)
25 | Star Wars: Knights Of The Old Republic (PC, 2003)
24 | Half-Life (PC, 1998)
23 | The Elder Scrolls: Morrowind (PC, 2002)
22 | Fallout 2 (PC, 1998)
21 | Grim Fandango (PC, 1998)

20 | Shadowrun: Dragonfall (PC, 2014)
19 | F.E.A.R. (PC, 2005)
18 | Vampire: The Masquerade - Bloodlines (PC, 2004)
17 | Splinter Cell: Chaos Theory (PC, 2005)
16 | Condemned: Criminal Origins (PC, 2006)
15 | Dragon Age: Origins (PC, 2009)
14 | Bioshock (PC, 2007)
13 | Psychonauts (PS2/PC, 2005)
12 | Half-Life 2 (PC, 2004)
11 | The Witcher 3: The Wild Hunt (PC, 2015)

10 | Hollow Knight (PC, 2017)
09 | Star Wars: Knights Of The Old Republic - The Sith Lords (PC, 2005)
08 | FTL: Faster Than Light (PC, 2012)
07 | Thief: The Metal Age (PC, 2000)
06 | Prey (PC, 2006)
05 | Mass Effect (PC, 2008)
04 | Planescape: Torment (PC, 1999)
03 | Deus Ex (PC, 2000)
02 | Fallout: New Vegas (PC, 2010)
01 | System Shock 2 (PC, 1999)
'Three angry deathclaws make for a lotta reconstructive surgery.'
  woensdag 11 november 2020 @ 19:21:58 #113
279682 theguyver
Sidekick van A tuin-hek!
pi_196190970
1. Zelda breath of the wild.(wii-u & switch)
2. The last of us (PS4)
3. Uncharted 2 (PS4)
4. Mario kart Wii (Wii)
5. Day of defeat source. (Pc)
6. Transport Tycoon (pc)
7. Rocket League (PS4)
8. Neverwinter (PS4)
9. Red alert 2 (pc)
10. Halo 3 (Xbox 360)
11. Nier automata (PS4)
12. Star Wars Battlefront 2 (PS4)
13. Unreal tournament (pc)
14. Cs 1.6 (pc)
15. Rollercoaster Tycoon
16. Conkers bad fur day (N64)
17. Worms armageddon
18. Close combat 5 (pc)
19. Cossacks European war. (Pc)
20. Warcraft 3 (pc)
21. World of Warcraft vanille (pc)
22. Diablo 3 (PS3 & 4)
23. Outcast (pc)
24. Pizza Tycoon (pc)
25. Pokémon fire red (GBA)
26. Resident evil 2 (ps1 & PS4 pc)
27. Soul calibur (dreamcast)
28. Mario kart 8 (wii-u switch)
29. Genshin impact (PS4)
30. Gaunlet (atari2600 commodore 64pc)
31. Fire power (pc)
32. Vampire the mascarade Redemption. (pc)
33. Chu chu rocket (dreamcast NDS GBA)
34. Uncharted 4 (PS4)
35. California games (commodore 64 & pc)
36. Call of duty black ops 1 (PS3)
37. Joust (atari2600)
38. super Mario (SNES)
39. Shadow of the Colossus (PS2 PS3 PS4)
40. Wario world 1 (game boy)
41. Forza 2 (Xbox 360)
42. 99 knights 2 (Xbox 360)
43. Lord of the rings war in the north (PS3&xbox360)
44. The last of us 2 (PS4)
45. Total anihilation kingdoms (pc)
46. Perfect world (pc)
47. Kalonline (pc)
48. Money island 1 (pc)
49. Tetris (Game boy)
50. Arkanoid (pc)

Alles wat in de lijst staat heb ik op die consoles en alles nog in originele staat al zijn sommige alleen te downloaden, veel van de classic games heb ik nog incl de console waarvoor het uit kwam.

En sorry dat ik geen datums er bij heb gezet ik weet niet meer wanneer sommige games uitkwamen.


Van breath of the wild heb ik een schilderij laten maken wat nu boven mijn tv hangt.
Er staat nog een vraag voor u open!!
  woensdag 11 november 2020 @ 19:22:48 #114
38849 Notorious_Roy
Doomed since 1889
pi_196190987
quote:
0s.gif Op woensdag 11 november 2020 19:21 schreef theguyver het volgende:


Van breath of the wild heb ik een schilderij laten maken wat nu boven mijn tv hangt.
Foto?
The hardware is just a box you buy only because you want to play Mario games - Yamauchi
Mr. Zurkon doesn't need bolts, his currency is pain
Roy-O-Rama | Backlog | Wish-list
  woensdag 11 november 2020 @ 19:43:12 #115
279682 theguyver
Sidekick van A tuin-hek!
pi_196191461
quote:
14s.gif Op woensdag 11 november 2020 19:22 schreef Notorious_Roy het volgende:

[..]

Foto?
Er staat nog een vraag voor u open!!
  woensdag 11 november 2020 @ 19:48:21 #116
38849 Notorious_Roy
Doomed since 1889
pi_196191564
quote:
1s.gif Op woensdag 11 november 2020 19:43 schreef theguyver het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Nice!
The hardware is just a box you buy only because you want to play Mario games - Yamauchi
Mr. Zurkon doesn't need bolts, his currency is pain
Roy-O-Rama | Backlog | Wish-list
  maandag 30 november 2020 @ 23:59:54 #117
258333 Vis1980
Veni Vidi Vissie
pi_196491880
Hoi Fokkers, helaas is dit een topic van vorig jaar. Toen bleek er te weinig animo te zijn voor een goede lijst. Uiteraard waardeer ik het zeer dat er nu enthousiast gepost wordt, maar ik weet niet zeker of het dit jaar al zin heeft.

Neemt niet weg dat ik best over te halen ben en sorry als jij je lijst hier voor niets hebt gepost.
Het antwoord op de belangrijkste vraag van alle vragen? 42!
  dinsdag 1 december 2020 @ 00:01:56 #118
258333 Vis1980
Veni Vidi Vissie
pi_196491912
quote:
2s.gif Op zondag 8 november 2020 18:11 schreef The_Substitute het volgende:
00 | Little Nightmares (PC, 2017)
99 | SiN (Gold) (PC, 1998)
98 | Infested Planet (PC, 2014)
97 | Pro Evolution Soccer 3 (PS2, 2003)
96 | Oddworld: Abe's Oddysee (PSX, 1997)
95 | Gunpoint (PC, 2013)
94 | Rome: Total War (PC, 2003)
93 | Beyond Good & Evil (PS2, 2003)
92 | Dishonored (PC, 2012)
91 | Ori And The Blind Forest (PC, 2015)

90 | Command & Conquer (PC, 1995)
89 | Inside (PC, 2016)
88 | Celeste (PC, 2018)
87 | Prince Of Persia: Warrior Within (PS2, 2004)
86 | Bioshock 2 (PC, 2010)
85 | Super Mario Bros 3 (NES, 1991)
84 | Doom II: Hell On Earth (PC, 1994)
83 | Jade Empire (PC, 2007)
82 | Splinter Cell: Double Agent (PC, 2006)
81 | Bastion (PC, 2011)

80 | Hotline Miami (PC, 2012)
79 | Uncharted 2: Among Thieves (PS3, 2009)
78 | Limbo (PC, 2011)
77 | S.T.A.L.K.E.R.: Shadow Of Chernobyl (PC, 2007)
76 | Alan Wake (PC, 2012)
75 | Dune 2: The Building Of A Dynasty (PC, 1992)
74 | Legacy Of Kain: Soul Reaver (PC, 1999)
73 | Duke Nukem 3D (PC, 1996)
72 | Jak 2: Renegade (PS2, 2003)
71 | Axiom Verge (PC, 2015)

70 | Max Payne (PC, 2001)
69 | Prince Of Persia: The Sands Of Time (PS2, 2003)
68 | Mirror's Edge (PC, 2009)
67 | Dead Space (PC, 2008)
66 | System Shock (PC, 1994)
65 | The Witcher (PC, 2007)
64 | Machinarium (PC, 2009)
63 | Alpha Protocol (PC, 2010)
62 | Ratchet & Clank: A Crack In Time (PS3, 2009)
61 | Command & Conquer: Red Alert (PC, 1996)

60 | Syberia (PC, 2003)
59 | Shadow Of The Colossus (PS2, 2006)
58 | Thief: Deadly Shadows (PC, 2004)
57 | Pillars Of Eternity (PC, 2015)
56 | Bioshock Infinite (PC, 2013)
55 | Mark Of The Ninja (PC, 2012)
54 | Splinter Cell: Pandora Tomorrow (PC, 2004)
53 | Shadowrun: Hong Kong (PC, 2015)
52 | Blood (PC, 1997)
51 | Still Life (PC, 2005)

50 | Batman: Arkham Asylum (PC, 2009)
49 | The Darkness (PS3, 2007)
48 | Ratchet & Clank 2 (PS2, 2003)
47 | Command & Conquer: Red Alert 2 (PC, 2000)
46 | No One Lives Forever (PC, 2000)
45 | Blade Runner (PC, 1997)
44 | Portal 2 (PC, 2011)
43 | ICO (PS2, 2001)
42 | Baldur's Gate II: Shadows Of Amn (PC, 2000)
41 | Thief: The Dark Project (PC, 1998)

40 | Jedi Knight II: Jedi Outcast (PC, 2002)
39 | The Longest Journey (PC, 1999)
38 | Chronicles Of Riddick - Escape From Butcher Bay (PC, 2004)
37 | Fallout (PC, 1997)
36 | The Witcher 2: Assassins Of Kings (PC, 2011)
35 | Portal (PC, 2007)
34 | Max Payne: The Fall Of Max Payne (PC, 2003)
33 | Command & Conquer: Tiberian Sun (PC, 1999)
32 | Deus Ex - Human Revolution (PC, 2011)
31 | Commandos 2 - Men Of Courage (PC, 2000)

30 | Spelunky (PC, 2013)
29 | Mass Effect 2 (PC, 2010)
28 | Total Annihilation (PC, 1997)
27 | Deus Ex - Mankind Divided (PC, 2016)
26 | Mafia - The City Of Lost Heaven (PC, 2002)
25 | Star Wars: Knights Of The Old Republic (PC, 2003)
24 | Half-Life (PC, 1998)
23 | The Elder Scrolls: Morrowind (PC, 2002)
22 | Fallout 2 (PC, 1998)
21 | Grim Fandango (PC, 1998)

20 | Shadowrun: Dragonfall (PC, 2014)
19 | F.E.A.R. (PC, 2005)
18 | Vampire: The Masquerade - Bloodlines (PC, 2004)
17 | Splinter Cell: Chaos Theory (PC, 2005)
16 | Condemned: Criminal Origins (PC, 2006)
15 | Dragon Age: Origins (PC, 2009)
14 | Bioshock (PC, 2007)
13 | Psychonauts (PS2/PC, 2005)
12 | Half-Life 2 (PC, 2004)
11 | The Witcher 3: The Wild Hunt (PC, 2015)

10 | Hollow Knight (PC, 2017)
09 | Star Wars: Knights Of The Old Republic - The Sith Lords (PC, 2005)
08 | FTL: Faster Than Light (PC, 2012)
07 | Thief: The Metal Age (PC, 2000)
06 | Prey (PC, 2006)
05 | Mass Effect (PC, 2008)
04 | Planescape: Torment (PC, 1999)
03 | Deus Ex (PC, 2000)
02 | Fallout: New Vegas (PC, 2010)
01 | System Shock 2 (PC, 1999)
Dit is overigens wel een prachtig unieke lijst!
Het antwoord op de belangrijkste vraag van alle vragen? 42!
  dinsdag 1 december 2020 @ 00:02:50 #119
258333 Vis1980
Veni Vidi Vissie
pi_196491926
quote:
1s.gif Op woensdag 11 november 2020 19:43 schreef theguyver het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Erg mooi. 'Laten maken'? Waar?
Het antwoord op de belangrijkste vraag van alle vragen? 42!
  dinsdag 1 december 2020 @ 06:57:26 #120
279682 theguyver
Sidekick van A tuin-hek!
pi_196493245
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 december 2020 00:02 schreef Vis1980 het volgende:

[..]

Erg mooi. 'Laten maken'? Waar?
Vriendin van me.
Er staat nog een vraag voor u open!!
  dinsdag 1 december 2020 @ 09:28:33 #121
61661 Ang3l
The Right Kinda Wrong
pi_196494238
De mijne is weinig veranderd t.o.v. vorig jaar.
5 spellen her en der bij gekomen.

quote:
# Game Platform
1 Horizon Zero Dawn PS4
2 Beat Saber PS4
3 Journey PS4
4 Tomb Raider PS4
5 God of war PS4
6 Death Stranding PS4
7 Marvel's spiderman PS4
8 The last of us PS3
9 The Last Of Us Part II PS4
10 Life is Strange 2 PS4
11 King's Quest PS4
12 Hellblade: Senua's sacrifice PS4
13 A plague tale: innocence PS4
14 Detroit: become human PS4
15 A Way Out PS4
16 Final Fantasy XV PS4
17 Uncharted 4: a thief's end PS4
18 Assassin's Creed: Odyssey PS4
19 Days gone PS4
20 Life is strange 1 PS4
21 Final Fantasy VII Remake PS4
22 Shadow of the tombraider PS4
23 Heavy Rain PS3
24 Life is strange 1 PS4
25 Uncharted: the lost legacy PS4
26 Rise of the tombraider PS4
27 Beyond: Two souls PS3
28 Untill dawn PS4
29 Moss PS4
30 Persona 5 PS4
L'Amour menaçant:
Qui que tu sois, voici ton maître. Il l'est, le fût ou le doit être.
  dinsdag 1 december 2020 @ 11:55:16 #122
38849 Notorious_Roy
Doomed since 1889
pi_196496260
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 december 2020 09:28 schreef Ang3l het volgende:
De mijne is weinig veranderd t.o.v. vorig jaar.
5 spellen her en der bij gekomen.
[..]

Fanboiii.
The hardware is just a box you buy only because you want to play Mario games - Yamauchi
Mr. Zurkon doesn't need bolts, his currency is pain
Roy-O-Rama | Backlog | Wish-list
  dinsdag 1 december 2020 @ 13:20:41 #123
61661 Ang3l
The Right Kinda Wrong
pi_196497908
quote:
10s.gif Op dinsdag 1 december 2020 11:55 schreef Notorious_Roy het volgende:

[..]

Fanboiii.
Hey girl hey! :W
L'Amour menaçant:
Qui que tu sois, voici ton maître. Il l'est, le fût ou le doit être.
pi_196865367
Ik zie dat dit een onbeslist beeindigd topic is uit 2019. Hebben nieuwe 2020 lijstjes zin? gaan we bv door waar we in 2019 gebleven zijn? Zo ja, wie organiseert dit ? :)
  donderdag 23 december 2021 @ 11:35:29 #125
258333 Vis1980
Veni Vidi Vissie
pi_202767683
Voor wie interesse heeft:

Ik ben bezig met de top 100 gameseries aller tijden en steek daar zo'n 6 uur per dag in. Het zal vast niet perfect zijn, we hebben geen spellcheckers en zijn maar met weinig man, maar het komt uit een goed hart.

Geef je ongezouten mening (dat kan ik prima hebben) en misschien dat we volgend jaar jouw mening mee kunnen nemen.

^O^
Het antwoord op de belangrijkste vraag van alle vragen? 42!
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')