abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 11 december 2019 @ 23:43:07 #301
260796 DecoAoreste
aka Aleimon Thimble
pi_190390095
quote:
0s.gif Op woensdag 11 december 2019 21:02 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Wat vind jij dan van het protestantisme ?
Ik vind het doodzonde dat de kerk uiteen is gevallen in allerlei splitsingen, terwijl de Bijbel daar nog zo tegen waarschuwt. Anderszins snap ik wel de bezwaren die mannen als Luther uitten tegen de katholieke kerk in die tijd, er waren inderdaad een hoop misstanden die niet altijd op passende wijze werden rechtgezet. Een beetje zoals met de kindermisbruikzaken in de afgelopen eeuw. Misschien was het nodig om een signaal af te geven dat dit echt niet langer zo kon, en in die zin kan ik wel de waarde van het protestantisme inzien. Het is alleen jammer dat zoveel van de theologie van de katholieke kerk ook is weggegooid en er werd gestrooid met die 'sola's', die de diepe en brede theologie die er op dat moment was behoorlijk platslaan. Ja, je brengt daarmee de doctrines terug tot de kale en pure essentie, maar echt de diepte ingaan wordt vanaf dat moment lastig, en als je het al probeert krijg je alleen maar nieuwe theologische onenigheden (vandaar die 1000+ denominaties binnen het protestantisme tegenwoordig).

Als je alle moderne evangelische en charismatische kerken ook even beschouwt als behorend tot die bredere parapluterm 'protestant', dan zie je daarin een enorme diversiteit. Vroeger vond ik dat iets goeds, en beargumenteerde ik dat er zo binnen het christendom tenminste voor elk wat wils is. Inmiddels heb ik echter van vele van die kerken de duistere zijde gezien, en ik zou durven zeggen dat een heleboel (allicht niet allemaal) uiteindelijk erger afwijken van het ideaal van rechtvaardigheid dan de katholieke kerk dat deed in de vroege 16e eeuw, toen het protestantisme ontstond.

Ik zie trouwens ook nog een parallel tussen de splitsing van de kerk en de splitsing van het koninkrijk Israël in het tijdperk na de dood van Salomo. God had daar zelf een hand in en het had ook alles te maken met de onrechtvaardigheid van Israël zelf. Maar misschien is dat erg speculatief van me.

Al met al heb ik geen buitengewoon rooskleurig beeld van de meeste protestantse kerken, maar snap ik waarom ze bestaan. Overigens erken ik dat er bij de meeste kerken prima mensen tussen zitten die goed werk doen voor Gods koninkrijk.

quote:
Je oogt heel behoudend.
Wat bedoel je daar precies mee? :?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')