En waar is dat te koop?quote:Op vrijdag 1 november 2019 18:04 schreef machtpen het volgende:
Werkt prima met bruinkoolbriketten, je kunt ook met antraciet stoken.
Als je veel opstookt is het belangrijk om de temperatuur van de rookgasafvoer naar beneden te halen..quote:Op vrijdag 1 november 2019 13:27 schreef boegschroef het volgende:
Is dit inderdaad een goede keus? Of zijn er nog meer/betere tips?
Onzin..quote:Op zaterdag 2 november 2019 09:49 schreef machtpen het volgende:
Moderne houtkachels zijn allemaal multifuel kachels. Prima geschikt voor kolen en briketten. Je moet wel in een asbed stoken.
Een multifuelkachel heeft een van buiten bedienbaar schudrooster..quote:
Pure onzin. Hier staat een multifuel en dus ook gewoon een normale moderne houtkachel, 10 jaar oud. Een asbed geeft minder ruimte dus kan er ook minder zuurstof bijkomen en geeft minder warmte aan de kachel af.quote:Op zaterdag 2 november 2019 10:06 schreef Snowballed het volgende:
[..]
Een multifuelkachel heeft een van buiten bedienbaar schudrooster..
Dus je stookt juist niet in een asbed.. hierdoor komt er meer zuurstof bij het geperste stookmateriaal.. (bruinkool briketten etc)
Over welke twee kachels hebben we het dan?quote:Op zaterdag 2 november 2019 10:11 schreef machtpen het volgende:
[..]
Pure onzin. Hier staat een multifuel en dus ook gewoon een normale moderne houtkachel, 10 jaar oud. Een asbed geeft minder ruimte dus kan er ook minder zuurstof bijkomen en geeft minder warmte aan de kachel af.
Je weet er dus te weinig vanaf.
quote:Op zaterdag 2 november 2019 10:35 schreef machtpen het volgende:
Is een gecertificeerde multifuel kachel maar de sneeuwvlokjes hier zullen het wel weer beter weten.
Boeien, nutteloos om daar energie in te steken. Geloof gewoon lekker in je eigen fantasietjes.
Wat voor kachel?quote:Op vrijdag 1 november 2019 13:27 schreef boegschroef het volgende:
In mijn nieuwe huisje zit een kachel en ik ben vrij nieuw met het stoken van een kachel.
Nu heb ik 2 weken geleden een kuub eikenhout gekocht en netjes opgestappeld en begonnen met het huis warm te stoken.
Toch merk ik dat het hout er snel doorheen gaat, een blok of 7 gaat er wel doorheen op een avondje waardoor ik vrij snel door mijn kuub heen ga zijn.
Nu kwam een collega met de tip om bruinkoolbriketten te halen, dan stook je op een avond 2 blokken hout om hem te starten en 1 briket en dat was het wel voor een avond.
Is dit inderdaad een goede keus? Of zijn er nog meer/betere tips?
Dat is een kwestie van wennen. Bij convectie warmte wordt er van bovenaf verwarmd en bij stralingswarmte van onderaf.quote:Op zondag 3 november 2019 09:34 schreef boegschroef het volgende:
Het huis heeft ook vloerverwarming, maar ik vind dat niet echt geweldig. Ik vind de warmte die van een kachel afkomt (of in mijn vorige huis van de radiatoren) een stuk aangenamer.
Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden, en een omschrijving meer dan het noemen van merk. Maar goed, je hebt dus zo'n ding.quote:
Ik ben niet belast met enige kennis. Dat scheelt.quote:Op maandag 4 november 2019 09:20 schreef Barry1986 het volgende:
En factuur schoorsteenveger is noodzakelijk bewijs voor de brandverzekering
Waar in je polis staat dat?quote:Op maandag 4 november 2019 09:20 schreef Barry1986 het volgende:
En factuur schoorsteenveger is noodzakelijk bewijs voor de brandverzekering
De clausule is meestal iets in de trant van "degelijk onderhoud". Wie dat uitvoert is niet zo belangrijk. Als je je schoorsteen veegt krijg je namelijk geen schoorsteenbrandquote:Op maandag 4 november 2019 09:45 schreef Gieliovd het volgende:
Interessant, inderdaad wordt dat door iedereen geroepen maar ik voel er weinig voor. Als het al moet gebeuren doe ik het wel zelf met een setje van een webshop.
Kan iemand een polis clausule aanwijzen waarin dit staat?
Ontopic: het ligt natuurlijk aan je kachel. Heb je een houtkachel dan moet je lekker hout stoken. Is het een multi-fuel geval waarin ook andere brandstof kan, dan.. tja. Dan wellicht te doen. Mijn idee blijft: een kachel wil hitte door de pijp hebben en niet een smeulend pruttelend hoopje kool.
Te koud vuur, koude schoorsteen, weinig trek, troep slaat aan in je kachel, pijp etc.
Als je vrijwel nooit stookt, dan minimaal even de trek controleren door een stukje krant aan te steken..quote:Op dinsdag 5 november 2019 19:24 schreef audi80 het volgende:
De schoorsteenveger is vandaag geweest, kwam vrijwel niks uit en er was voldoende trek zei hij.
Hij zei ook, als je de kachel maar zelden gebruikt (meer voor de sfeer af en toe) dan was om de 2 jaar vegen voldoende.
Hij raadde ook af om dennenhout te stoken omdat hars verdampt en 3 meter hoger in de schoorsteen neerslaat en zo ontstaat creosoot waardoor je een schoorsteenbrand kunt krijgen.
En de kachel niet smoren, daardoor kan ook creosoot ontstaan.
Hier kostte de schoorsteenveger 60 euro, dat is volgens mij de normale prijs hier, andere waren net zo duur.
Daarnaast moet je reëel zijn, dit toestel is minimaal 15 jaar oud en is dus niet te vergelijken met de hoge rendementstoestellen van tegenwoordig. Bij hetzelfde vermogen zal je er dus een stuk meer hout in moeten steken dan bij een moderne haard.quote:Op zondag 3 november 2019 15:05 schreef sigme het volgende:
[..]
Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden, en een omschrijving meer dan het noemen van merk. Maar goed, je hebt dus zo'n ding.
[ afbeelding ]
Nou, daar zou ik geen bruinkoolbriketten in gaan stoken.
Als je eikenhout je te snel opgaat, zou dat kunnen zijn omdat deze kachel een veel groter vermogen heeft dan jij aan hout eraan wil besteden. Je zou een kleinere kachel kunnen zoeken.
Je kan ook goedkoper hout nemen dan eikenhout. Brandt ook prima (mits droog etc), en is iets goedkoper.
Dit idd, plus er is een behoorlijke kans dat die factuur ook affikt wanneer het echt fout gaat.quote:Op maandag 4 november 2019 09:25 schreef Snowballed het volgende:
[..]
Waar in je polis staat dat?
Ik hoor het heel vaak, maar het enige wat je moet van de verzekering is je best doen om schade te voorkomen..
Nee want de manier van stoken, de uitvoering van het kanaal icm kachel en de houtsoort en kwaliteit zijn allerlei unieke factoren..quote:Op dinsdag 26 november 2019 13:48 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Dit idd, plus er is een behoorlijke kans dat die factuur ook affikt wanneer het echt fout gaat.
Overigens iemand een idee na hoeveel keer stoken je de schoorsteen moet laten vegen. Heb 2 jaar geleden een compleet nieuwe rvs rookkaneel in de schoorsteen gekregen. Heb ondertussen nog geen 10x gestookt dus ook niet laten vegen maar is daar een soort regel voor?
Geen regel. Ik stook al 25 jaar intensief met elke winter 2 - 4 kuub hout erdoor en heb zelden meer dan een hoopje van 30 cm in de kachel gekregen bij het vegen. Ik veeg elke 2 jaar btw .quote:Op dinsdag 26 november 2019 13:48 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Overigens iemand een idee na hoeveel keer stoken je de schoorsteen moet laten vegen. Heb 2 jaar geleden een compleet nieuwe rvs rookkaneel in de schoorsteen gekregen. Heb ondertussen nog geen 10x gestookt dus ook niet laten vegen maar is daar een soort regel voor?
Nest zal lastig worden want er kan moeilijk een vogel in.quote:Op dinsdag 26 november 2019 19:08 schreef Snowballed het volgende:
[..]
Nee want de manier van stoken, de uitvoering van het kanaal icm kachel en de houtsoort en kwaliteit zijn allerlei unieke factoren..
Ook kan er altijd een nest in komen, helemaal als je weinig stookt..
Dus gewoon elk jaar vegen, of je dat nou zelf doet of laat doen maakt niet zoveel uit..
Het is preventief, dus niet wachten tot je ziet dat het nodig is zoals bij het schoonmaken van andere dingen...
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |