Het is natuurlijk maar de vraag óf je die vloer er überhaupt kunt uitbreken. Als het een klassieke garageconstructie is, zal het waarschijnlijk een dragende vloer zijn met opgemetselde wanden. Haal je de vloer weg, dan stort de boel in.quote:Op vrijdag 25 oktober 2019 16:17 schreef japjapie het volgende:
Ik zit met het idee te spelen om de huidige vrijstaande garage op te splitsen in twee delen. één deel werkplaats en de andere helft als hobby/wasruimte.
Momenteel staan de wasmachine en droger op zolder en dit is toch niet ideaal. Het idee is om het dak te gaan isoleren, nieuwe kozijnen te plaatsen met HR++ glas, verwarming aan te leggen en natuurlijk de waterleiding/afvoeren. De garagedeuren zullen vervangen worden door een nieuw kozijn met deur.
Nu zit ik in het voorproces om te bedenken hoe dit allemaal moet gaan gebeuren.
Nu beschikt de garage al over een betonvloer. Heeft het zin om deze er volledig uit te breken en te vervangen voor een nieuwe geïsoleerde betonvloer? De ruimte zal normaal boven de vorstgrens verwarmd worden of warmer indien nodig.
Dit is een ingrijpende onderneming. Alles eruit breken, puin afvoeren. Afgraven, isolatie aanbrengen, betoncentrale laten komen, nieuwe cementdekvloer aan laten brengen. Ik zou dan wel meteen vloerverwarming aan kunnen leggen maar ga ik dit ooit terug verdienen en of zoveel comfort verhogen dat dit echt zinvol is?
Lastig te zeggen. Grootste risico is het bevriezen van je wasmachine en waterleidingen. Als dat niet gebeurt, zou ik ervan afzien.quote:Op vrijdag 25 oktober 2019 16:17 schreef japjapie het volgende:
Heeft het zin om deze er volledig uit te breken en te vervangen voor een nieuwe geïsoleerde betonvloer? De ruimte zal normaal boven de vorstgrens verwarmd worden of warmer indien nodig.
Dit is een ingrijpende onderneming. Alles eruit breken, puin afvoeren. Afgraven, isolatie aanbrengen, betoncentrale laten komen, nieuwe cementdekvloer aan laten brengen. Ik zou dan wel meteen vloerverwarming aan kunnen leggen maar ga ik dit ooit terug verdienen en of zoveel comfort verhogen dat dit echt zinvol is?
Ik zal wel bovengronds moeten om via het huis boven het plafond naar de Carport te komenquote:Op maandag 28 oktober 2019 18:46 schreef refro het volgende:
Mijn ouders hebben het washok achter de garage op de cv aangesloten. Leidingen liggen goed geisoleerd onder de grond (onder de vorstgrens). Dit gaat al bijna 20 jaar zonder problemen. De afstand is zo'n 10 meter.
Zou een eigen kleine CV ketel voor de garage een idee zijn? Met misschien een droogbouw vloerverwarming. Ik hoeft dan alleen met gas naar de garage. Of is dit overkill en makkelijker op te lossen?quote:Op dinsdag 29 oktober 2019 21:29 schreef Ivo1985 het volgende:
Hoe groot is de ruimte en hoe vaak zal deze verwarmd moeten worden?
De ruimte is +/- 6x3 meter
Moet de ruimte ook onafhankelijk van de woning verwarmd kunnen worden?
Bij geen gebruik moet de ruimte vorstvrij gehouden kunnen worden. Hier komt namelijk de wasmachine en droger te staan en deze moeten bij vorst niet bevriezen maar ook dagelijks gebruikt kunnen worden
Vloerisolatie is het goedkoopst aan te brengen met pir-platen op de bestaande betonvloer met daar overheen iets als OSB of Fermacell. Je gaat dan wel wat centimeters de hoogte in, dat kan een bezwaar zijn als de hoogte beperkt is of als je naar binnen draaiende deuren hebt. Muren kun je isoleren met voorzetwanden. Dakisolatie van binnenuit is vergelijkbaar. Alles bij elkaar krijg je dan een soort houtskeletbouw hok binnen je bestaande buitenschil.
Dit is ook het idee. Metal stud met isolatie en dan kan gelijk alle schakelmateriaal WCD's in de muur in plaats van opbouw
Verwarming met een elektrische kachel, IR-paneel of elektrische vloerverwarming is het goedkoopste om aan te leggen, maar duurder in gebruik. Ideaal dus als de ruimte 's winters nauwelijks gebruikt wordt. Minder ideaal wanneer je er veel tijd zult doorbrengen.
Continu een elektrische vloerverwarming aan hebben staan zal denk ik in een behoorlijk verbruik resulteren
Aansluiten op de bestaande CV installatie van de woning is ook relatief goedkoop, maar vereist extra aandacht om bevriezing van leidingen te voorkomen. Enige reële optie is leidingen is wat mij betreft het aanbrengen in de grond onder de vorstgrens. Bovengronds, hoe goed geïsoleerd, zou ik niet doen. Wanneer om wat voor reden dan ook het water niet meer rondstroomt heb je kans op stukvriezen.
Ik moet dan wel eerst met de verwarmingsleidingen buitenom een meter of 10 door de grond. Zou dit niet veel warmteverlies geven voordat het in de garage aan komt?
Betaalbaar in gebruik is ook een lucht-lucht warmtepomp. Iedereen kent ze al heel lang als airconditioning. Maar ze kunnen ook uitstekend verwarmen. Kosten van installatie voor een klein model A-merk airco beginnen al bij minder dan 1000 euro.
Hier komt het probleem naar voren dat onder een bepaalde temperatuur de warmtepomp niet meer werkt volgens mij. Vorstvrij houden zal dan lastig worden
Of gebruikte ketel op de kop tikken en gebruikte radiatoren. Hoeft ook niet mega duur te zijn.quote:Op dinsdag 21 januari 2020 17:38 schreef Gieliovd het volgende:
Ga je het echt splitsen?
Anders gewoon lucht lucht waterpomp airco erin. Ben je goedkoop klaar en geen gedoe met gasleiding.
Mijn wasmachine staat ook in de garage en vind het ideaal. Heb geen geisoleerd dak en jaren 70 deuren, maar de garage is wel dubbelsteens. Het heeft er nog nooit gevroren.quote:Op maandag 28 oktober 2019 18:15 schreef monsterd. het volgende:
Voor je afweging; lijkt het je echt prettig om voor je was naar buiten te moeten (vrijstaande garage zei je toch?)
quote:Op vrijdag 24 januari 2020 17:03 schreef marzman het volgende:
De was ophangen doe je toch ook buiten?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |