Ja, dat gaat om de hybride ketel en het omslagpunt (ongeveer een COP 2.7 ?)quote:Op donderdag 5 maart 2020 22:33 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Heel makkelijk, er is een omslagpunt bij Tbu waar een opgewekte KW goedkoper wordt per ¤ van E naar G.
Moderne WP berekenen dat door invoeren van de gasprijs en E prijs en cop.
Omdat je met pv panelen je overschot aan E kunt wegbranden zolang salderen er is.quote:Op donderdag 5 maart 2020 22:38 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ja, dat gaat om de hybride ketel en het omslagpunt (ongeveer een COP 2.7 ?)
Maar wat is het voordeel van wel of geen panelen in combinatie met een warmtepomp?
Een warmtepomp wordt niet ineens zuiniger als je panelen hebt, het aantal kWh's dat hij verbruikt per jaar verandert er niet door.
Maar dan ga je uit van een overschot, de meeste mensen leggen ongeveer wat ze verbruiken (al zie ik daar niet de logica van in, overschot is prima).quote:Op donderdag 5 maart 2020 22:47 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Omdat je met pv panelen je overschot aan E kunt wegbranden zolang salderen er is.
Je verbruik incl WP.quote:Op donderdag 5 maart 2020 22:51 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Maar dan ga je uit van een overschot, de meeste mensen leggen ongeveer wat ze verbruiken.
Uitzonderingen daargelaten natuurlijk (ik heb ook 68 panelen op het dak )
Maar hoe lang kan je nog salderen? Als het aan Wiebes ligt wordt dat vanaf 2023 afgebouwd.quote:Op donderdag 5 maart 2020 22:52 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Je verbruik incl WP.
Daarom vraag ik toch, heb je ruimte voor voldoende panelen?
(Heb er ook net teveel)
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op donderdag 5 maart 2020 22:59 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Maar hoe lang kan je nog salderen? Als het aan Wiebes ligt wordt dat vanaf 2023 afgebouwd.
Met dat overschot opmaken kan je niet meer rekenen voor nieuwe situaties.
En natuurlijk zijn extra veel panelen fijnNL loopt veel te ver achter in het opwekken van het duurzame percentage.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Biomassa ingekocht uit het buitenland zal denk ik eerst aan banden worden gelegd.
Om het duurzame deel omhoog te krijgen zal dit deel duurder verkocht kunnen gaan worden dan grijze stroom.
Je moet er in geloven maar het terugleveren van groene stroom zou wel eens veel meer kunnen opleveren dan nu als salderen is afgebouwd.Vakman pur sang
Ik heb begrepen dat je je van dat koelen via de vloer niet teveel moet voorstellen maar kan een paar graad schelen. Mogelijk iemand met ervaring?quote:Op vrijdag 6 maart 2020 09:19 schreef mikieu het volgende:
bedankt voor de reacties. Mijn eigen situatie is me zo bekent dat ik veel informatie niet heb verteld.
Er ligt 3500wp op mijn dak; opbrengst van 4250-4500 kwh per jaar. Verbruik nu is 3500, maar ons aquarium gaat weg dus gaat nog wel wat af.
Er komt een EV dus stroom over heb ik niet echt.
Overal verwarm ik met vloerverwarming, en dus wil ik koelen.
Klop, ik zou als ik jou was nog even rustig doorsparen en afwachten met welke plannen je gemeente komt voor eind 2021. Als ze in 2030 op een warmtenet willen (om maar wat te noemen) geeft dat je nog ruim voldoende tijd om je eigen plan te trekken en toch een warmtepomp te nemen.quote:Onderhoud aan mijn CV is in eigen beheer, dus nauwelijks een ding.
Wat ook gek voelt is een goed werkende cv weg te doen.
Ja, vast recht en netbeheerkosten is (zeker met de stijgingen) minimaal ¤3000 over de levensduur van je warmtepomp dat je extra bespaart.quote:Hoezo bespaar ik 3000 extra? En 200 vast recht? (Ik heb 12 euro per jaar?)
Edit: ik zie netbeheerkosten van 170 per jaar, iets om mee te nemen dus.
Het is ook niet zozeer een geldkwestie hoor; we willen gewoon koelen zomers via de vloeren. Dit omdat we om ons heen hier goede ervaring mee hebben en we geen airco willen ophangen.quote:Op vrijdag 6 maart 2020 10:22 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik heb begrepen dat je je van dat koelen via de vloer niet teveel moet voorstellen maar kan een paar graad schelen. Mogelijk iemand met ervaring?
Als ik wil koelen zou ik zeker voor een split airco gaan (waar je overigens ook mee kan bijverwarmen in de winter, mocht je CV-ketel een storing hebben)
[..]
Klop, ik zou als ik jou was nog even rustig doorsparen en afwachten met welke plannen je gemeente komt voor eind 2021. Als ze in 2030 op een warmtenet willen (om maar wat te noemen) geeft dat je nog ruim voldoende tijd om je eigen plan te trekken en toch een warmtepomp te nemen.
[..]
Ja, vast recht en netbeheerkosten is (zeker met de stijgingen) minimaal ¤3000 over de levensduur van je warmtepomp dat je extra bespaart.
Dan heb je nog de subsidie, vaak ook zo'n ¤1700 tot ¤2800
Dan de 40% besparing op energiekosten (kan nog iets oplopen naarmate gas duurder wordt).
Ik ga niet beweren dat een warmtepomp zich (snel) terugverdient maar onder de streep komt hij meestal wel weer naar je toe.
Scheelt ook dat als je over 15 jaar aan een nieuwe toe bent, je een deel van de aanpassingen kan hergebruiken zodat het tegen die tijd goedkoper is om hem te vervangen.
Ik had nog de aanvullende vraag: wat is je gasverbruik per jaar geweest in de 3 jaren dat je er woonde? (al zijn het best slappe winters geweest)quote:Op vrijdag 6 maart 2020 10:30 schreef mikieu het volgende:
[..]
Het is ook niet zozeer een geldkwestie hoor; we willen gewoon koelen zomers via de vloeren. Dit omdat we om ons heen hier goede ervaring mee hebben en we geen airco willen ophangen.
Maar als ik dan toch wat ga investeren dan beter meteen de beste/ meest voordelige optie.
Het lijkt er dan zo toch op om full electric te gaan. Alleen nu nog een merk uitkiezen, wat ook weer erg lastig is..
900-950m3quote:Op vrijdag 6 maart 2020 10:32 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik had nog de aanvullende vraag: wat is je gasverbruik per jaar geweest in de 3 jaren dat je er woonde? (al zijn het best slappe winters geweest)
Als je wil kunnen douchen dan is het wel handig om een boiler te hebben...quote:Op vrijdag 6 maart 2020 10:38 schreef mikieu het volgende:
[..]
900-950m3
Gezin van 5, waar we in deze tijd 2 baby's hebben gekregen en dus veel/lang hebben gedouched.
Moet er een boiler bij? Want dat is wel erg lastig in mijn situatie.
Afgelopen zomer heb ik tijdens de hittegolven de koeling voor een paar dagen aangezwengeld. Het hield het huis rond de 20C terwijl het buiten 28+ is.quote:Op vrijdag 6 maart 2020 10:22 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik heb begrepen dat je je van dat koelen via de vloer niet teveel moet voorstellen maar kan een paar graad schelen. Mogelijk iemand met ervaring?
Ik zou dan voor woonkamer en slaapkamer gaanquote:Op vrijdag 6 maart 2020 10:54 schreef athlonkmf het volgende:
[..]
Afgelopen zomer heb ik tijdens de hittegolven de koeling voor een paar dagen aangezwengeld. Het hield het huis rond de 20C terwijl het buiten 28+ is.
Maar dat deed ik meer omdat er op de begane grond geen airco is. Ik vind het eigenlijk best zonde van het stroomverbruik. De warmtepomp moet namelijk net zo lang aan blijven als bij het verwarmen in de winter.
Een airco zal veel sneller reageren en minder verbruiken. Tevens is een koude vloer eigenlijk oncomfortabel. Loopt niet zo lekker.
Misschien dat we een keertje toch maar een airco gaan regelen voor op de begane grond. Maar dit zal dan wel slechts 1 gedeelte koelen. Keuken of woonkamer.
Ik heb dat idd al uitgerekend en kom op 5,6kW.quote:Op vrijdag 6 maart 2020 10:41 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Als je wil kunnen douchen dan is het wel handig om een boiler te hebben...
Die cilinderunits (onderste link) hebben al een ingebouwd vat.
Bij 950m3 aardgas per jaar zou je aan een 5 tot 6kW warmtepomp voldoende moeten hebben.
Koevlaas formule: (950 / 1650) x 8 = 5 (naar boven afgerond op heel getal). Dat is overigens een ruwe schatting die meestal aardig klopt.
Een installateur zal dat nog iets grondiger berekenen maar als die met een 11kW versie op de proppen komt mag je je wel even achter de oren krabben
Hoofdslaapkamer op het zuiden heeft al een LL warmtepomp, zo ook de zolder/kantoor. Splitunit Heerlijk.quote:Op vrijdag 6 maart 2020 10:58 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik zou dan voor woonkamer en slaapkamer gaan
Dat is wel praktisch als je nachtverlaging toepast inderdaad.quote:Op vrijdag 6 maart 2020 11:04 schreef athlonkmf het volgende:
[..]
Hoofdslaapkamer op het zuiden heeft al een LL warmtepomp, zo ook de zolder/kantoor. Splitunit Heerlijk.
In de (open/leef)keuken een airco plaatsen zal betekenen dat de woonkamer ook enigszins gekoeld zal kunnen worden. Maar ook de twee slaapkamers op het noorden kunnen ook eventueel van koeling/verwarming worden voorzien. 3-split namelijk.
Doe ik in de woonkamer, dan hebben de achterste kamers geen koeling.
Ik kan de LL warmtepompen ook met wifi bedienen. Oftewel, ik heb ze geprogrammeerd om in de ochtend en slaaptijd een kwartiertje te laten verwarmen. Net ietsie warmer voor het wakker worden/douchen.
Mijn collega heeft een jaar oud nieuwbouwhuis met vv en in vergelijking met mijn 40 jaar oude huis verbruik ik 50% minder met de wp.quote:Op vrijdag 6 maart 2020 11:09 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Dat is wel praktisch als je nachtverlaging toepast inderdaad.
Ik stook 24/7 op 21 graden. Na vele malen testen blijkt dat niet extra verbruik op te leveren maar wel een rustiger draaiende warmtepomp. Rendement is ook mooi hoog (voor een Zubadan).
Wat ook meetelt is dat ik het vermogen op 50% heb begrensd, dus heb "maar" 7kW ipv 14kW beschikbaar.
Voor het eind van de zomer ga ik een thermostaat (W1209) plaatsen waarmee ik het vermogen automatisch naar 75% schakel indien het buiten kouder wordt dan -5 graden (of andere instelbare temperatuur, tijd moet uitwijzen wat de beste setting is).
Het is ook een beetje hobby van me
Een te grote wp is zonder van je efficientie.. je kan dan beter in de koude dagen dat het overdag -10 is een elektrische raditaor bijplaatsen.quote:Op vrijdag 6 maart 2020 10:41 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Als je wil kunnen douchen dan is het wel handig om een boiler te hebben...
Die cilinderunits (onderste link) hebben al een ingebouwd vat.
Bij 950m3 aardgas per jaar zou je aan een 5 tot 6kW warmtepomp voldoende moeten hebben.
Koevlaas formule: (950 / 1650) x 8 = 5 (naar boven afgerond op heel getal). Dat is overigens een ruwe schatting die meestal aardig klopt.
Een installateur zal dat nog iets grondiger berekenen maar als die met een 11kW versie op de proppen komt mag je je wel even achter de oren krabben
Dat kan je natuurlijk ook opvangen met het element in de warmtepomp, dan hoef je niet met losse kacheltjes in de weer.quote:Op vrijdag 6 maart 2020 18:05 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Een te grote wp is zonder van je efficientie.. je kan dan beter in de koude dagen dat het overdag -10 is een elektrische raditaor bijplaatsen.
dat kan, maar een extra radiator van 30 euro kan nooit kwaad voor die ene dag per 10 jaar dat het overdag -10 buiten is.quote:Op vrijdag 6 maart 2020 18:16 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Dat kan je natuurlijk ook opvangen met het element in de warmtepomp, dan hoef je niet met losse kacheltjes in de weer.
5kW is niet bijzonder groot, daarnaast moet er (ook als het -10 vriest buiten) nog 200 liter water opgewarmd worden en dat kost ook langer naarmate je een lichtere warmtepomp hebt.
Ik heb 3 elektrische kacheltjes op zolder staan, mocht m'n warmtepomp het niet meer doen. Overigens had ik ook altijd kacheltjes voor het geval m'n CV zou uitvallen. Prima voorbereidingquote:Op vrijdag 6 maart 2020 18:22 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
dat kan, maar een extra radiator van 30 euro kan nooit kwaad voor die ene dag per 10 jaar dat het overdag -10 buiten is.
tapwater duurt gewoon wat langer, dat is minder erg.
een wp is het efficientste als deze 24/7 op een laag pitje draait. Aangezien er een ondergrens is van modulatie van meestal 1 op 4, heb je bij een te grote wp dat deze vaker uit/aan gaat of gaat pendelen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |