UIO_AMS | maandag 30 september 2019 @ 09:49 |
Lyrics by Duderinnetje ![]() Och stoofpotten... Ik kan er wel om janken zo dol ben ik erop. Het eten ervan, maar ook de bereiding! Die geur die doordringt tot in elke porie van het huis. Het zacht gepruttel op het fornuis. Het Urenlang Roeren in een Grote Zware Pan met Grote Stukken Weerbarstig Vlees en Hompen Ui en Takkenbossen Kruiden. Ik word er zo tja... óér van. Dan wil ik een schort! Pollepels! Kindermonden om te voeden! Een man die houthakt! Mijn haar in een knot en weldadige hangborsten in een boerse blommenjurk! Zie ook de vorige delen in deze reeks: Topicreeks: Het Grote Stoofpotten Topic Als je van stoofpotten houdt, lees deel 1 t/m 6 dan zeker even door! Het staat vol met zalige recepten! | |
Filosoofert | maandag 30 september 2019 @ 09:52 |
Ja ja ja, volgen die handel. Zal (als ik hem binnenkort weer maak) ook mijn receptje met foto's delen. Boh, riblappen ![]() ![]() ![]() ![]() | |
UIO_AMS | maandag 30 september 2019 @ 10:07 |
Paar weken terug bij een bevriend stel een heerlijke Spaanse stoofpot gegeten: Patatas a la Riojana Ingrediënten • 1 kilo kruimige aardappels • Ongeveer een halve kilo chorizo (bakbare vorm waarbij je zelf kan kiezen hoe pikant, ik kies voor de medium-pikante vorm die ze hier bij de Spaanse traiteur hebben liggen) • 1 witte ui • 1 knoflookteen • peper en zout • 1 laurierblaadje • 1 grote eetlepel gerookte paprikapoeder (zelf weten of je gaat voor zoet of pikant, of een mix daarvan) • 1 stokbrood voor erbij om te deppen ![]() Bereidingswijze: 1. Schil de aardappels en breek ze in tweeën zodat de structuur openbreekt. 2. Snij de ui in halve ringen en bak deze in olijfolie in de stoofpan tot ze glazig zien. 3. Schil een knoflookteen en gooi deze er in zijn geheel bij. 4. Snij de chorizo in plakken van ongeveer 1 cm breed en laat even meebakken. 5. Doe de aardappels, peper en zout en het laurierblad in de pan. 6. Vul de pan verder met water totdat de puntjes van de aardappels net boven het water uitkomen. 7. Voeg de paprikapoeder toe, breng het aan de kook en laat alles minimaal een half uur stoven op een lagere stand. 8. Snij/breek het stokbrood en serveer de stoof in diepe borden. [ Bericht 0% gewijzigd door UIO_AMS op 30-09-2019 10:19:12 ] | |
Kaneelstokje | maandag 30 september 2019 @ 17:32 |
Dat klinkt prima. Lekker simpel. | |
UIO_AMS | maandag 30 september 2019 @ 17:38 |
Weinig hogere chefkunde inderdaad. Smaak is natuurlijk wel volledig afhankelijk van de kwaliteit van de chorizo en de hoeveelheid kruiden die je gebruikt, maar die ik heb geproefd was uitstekend. | |
Duderinnetje | maandag 30 september 2019 @ 17:52 |
Oh, zie ik in ene ‘mijn’ stoofpottentopic weer eens in mijn AT verschijnen. Wat staan er toch lekkere dingen in. Ik ben inmiddels vegetarisch gaan eten, dus er valt een boel af. Maar wellicht kan ik iets stoverigs vinden zonder vlees. ![]() | |
UIO_AMS | maandag 30 september 2019 @ 17:56 |
Jackfruit wordt in Indonesië veel gebruikt als stoofvleesvervanger, maar eerlijk gezegd geen idee of dat in Nederland makkelijk verkrijgbaar is. =============== Edit Kennelijk wel: https://wateetjedanwel.nl/patatje-vegan-stoofvlees/ [ Bericht 11% gewijzigd door UIO_AMS op 30-09-2019 18:01:58 ] | |
Duderinnetje | maandag 30 september 2019 @ 18:01 |
Ah, ik zal eens even kijken. Op zich dacht ik ook gewoon dikke champignons te gebruiken in mijn favoriete bierstoof. Vlees simpelweg weglaten. Hoeft het niet uren op te staan natuurlijk, maar ik denk wel dat ik de smaakfix enigszins kan benaderen. Extra winterpeentje erbij en wat meer ui. ![]() | |
UIO_AMS | maandag 30 september 2019 @ 18:02 |
Zie mijn edit! | |
Duderinnetje | maandag 30 september 2019 @ 18:03 |
Jaaaa, dank je wel. ![]() | |
UIO_AMS | maandag 30 september 2019 @ 18:05 |
Denk dat ik het zelf ook eens ga proberen. Mijn vrouw houdt niet van stoofvlees en ze was jarenlang vegetariër, dus hier doe ik haar misschien wel een plezier mee. Maar dan uiteraard wel met bier. | |
Duderinnetje | maandag 30 september 2019 @ 18:10 |
Uiteráárd! ![]() | |
DrDarwin | maandag 30 september 2019 @ 18:41 |
Origineel recept uit Griekenland.![]() Stifado. Uien of sjalotjes, op het oog ongeveer evenveel als het vlees, halveren. 3 Teentjes knoflook grof gesneden. 700/800 gram vlees (lam of rund). Snij het vlees in groffe stukken (4/5cm), bestrooi met bloem, en meng het goed. Bak de uien alvast aan in olijfolie op middelhoge warmte. Als de uien beginnen te kleuren, doe je het vlees en de knoflook erbij. Aanbakken tot het vlees ook de juiste kleur krijgt en er aanbaksel in de pan te zien is. Zet het vuur wat lager. Doe er veel, liefst zwarte peper doorheen, peperkorrels mag ook, dat is authentieker. wat zout. 3/4 laurierbladen. Pittige paprikapoeder naar smaak, een beetje cayennepeper mag ook, en een kaneelstokje. 3/4 kruidnagels. Kruiden niet laten meebakken, want kruiden verbranden. Kruiden mogen ook in een thee-ei, behalve dan de laurier, die moet in de saus. Dan meteen tomatenblokjes uit blik erbij, en wat dikke tomatensaus tot het vlees onder staat. Goed roeren en aanbaksel in de saus roeren, twee uur laten pruttelen en indikken. Gooi de hele handel in een ovenschotel, afdekken met aluminiumfolie en bij 180 graden nog een klein uurtje nagaren. Wel af en toe controleren dat de boel niet verbrand natuurlijk, desnoods weer wat aanlengen met tomatensaus en roeren, maar niet met water verdunnen. Groffe kruiden, laurier enz. verwijderen. Lekker met Griekse gebakken aardappeltjes, rijst en een frisse witte kool salade. Doe de deur op slot, want je krijgt mee-eters. Smakelijk eten. | |
Whiskers2009 | maandag 30 september 2019 @ 18:56 |
Stifado ![]() Wel van lam graag. | |
BE | dinsdag 1 oktober 2019 @ 13:36 |
Ah heeft nu zelfs blikken jackfruit zag ik van de week! ![]() | |
IJsdraakje | dinsdag 1 oktober 2019 @ 13:52 |
Meerdere supermarkten inmiddels inderdaad. ![]() Heb al een blik staan, stoven. ![]() | |
UIO_AMS | dinsdag 1 oktober 2019 @ 13:54 |
Opletten dat je niet jackfruit op siroop koopt! | |
fathank | dinsdag 1 oktober 2019 @ 14:02 |
Deze ga ik even volgen (en teruglezen). | |
IJsdraakje | dinsdag 1 oktober 2019 @ 14:11 |
Dat! Je moet de groene/jonge hebben. Wel even spoelen voor je het gebruikt, ze zijn ingeblikt in zout water geloof ik. | |
DrDarwin | dinsdag 1 oktober 2019 @ 14:19 |
Lam is wel lekkerder ja, en het vlees is wat sneller gaar. Goed in de gaten houden dus, elk kwartier even roeren. Ik heb het eigenlijk nooit meer zo lekker gegeten als bij mijn Griekse vriend, die was restauranthouder/kok en van hem heb ik dit recept. Bij ons is het ook lekker, maar goed, de herinnering aan de avonden in zijn restaurant zullen vast meespelen. Het blijft in ieder geval heerlijk om je huis in te lopen en dat ongelofelijk lekkere eten te ruiken. Verder bestel ik (als een soort restaurant test) bijna altijd Stifado als we Grieks gaan eten, en vaak valt dat een beetje tegen, soms te waterig, soms zelfs zonder tomatensaus, maar heel af en toe, zoals in een gek sjiek restaurant ergens in Duitsland krijg je ineens de juiste Stifado, en dan … potverdikkie wat is dat toch lekker. | |
Duderinnetje | dinsdag 1 oktober 2019 @ 15:38 |
Is die van de AH jong? Dank voor de tips. ![]() | |
IJsdraakje | dinsdag 1 oktober 2019 @ 16:06 |
Volgens de onlines hebben ze alleen jonge in het assortiment, een variant in blik en een aantal die al gemarineerd zijn. ![]() | |
Duderinnetje | dinsdag 1 oktober 2019 @ 16:59 |
Ik ga de lokale AH even checken binnenkort. ![]() | |
UIO_AMS | dinsdag 1 oktober 2019 @ 17:37 |
Je moet 'In brine' hebben, dus niet in siroop. | |
Kaneelstokje | dinsdag 1 oktober 2019 @ 19:23 |
Klinkt best aardig, even opslaan voor een dag dat ik niks weet te maken. | |
Duderinnetje | dinsdag 1 oktober 2019 @ 20:49 |
👌 Genoteerd. Mocht ik er een stoofpot mee gaan brouwen, dan zal ik hier verslag doen. | |
Xlarge | donderdag 3 oktober 2019 @ 12:26 |
Deze ga ik morgen maken n.a.v. deze post, het lijkt mij erg lekker. Na wat gegoogeled te hebben, doe ik er ook paprika bij, en het water om te koken , wordt vervangen voor een lichte groenteboullion. ![]() | |
UIO_AMS | donderdag 3 oktober 2019 @ 13:24 |
Leuk om te horen! En laat me weten wat je er van vond. ![]() Gebruik je trouwens een gewone paprika, of een geroosterde? Ik zou zelf waarschijnlijk voor die laatste gaan als ik het met paprika zou maken. | |
Xlarge | donderdag 3 oktober 2019 @ 13:47 |
ik was een gewone paprika van plan, dat had ik dan weer uit een ander recept ![]() http://bijzonderspaans.nl/12054/patatas-a-la-riojana-3/ Geroosterde heb ik wel altijd liggen, ik vind dat wel een leuk idee. Misschien combineer ik het wel. Ik laat het weten hier ![]() | |
Lucky_Strike | donderdag 3 oktober 2019 @ 13:58 |
Ik hoop dat deze volgende week ook hier in de planning past. Mijn versie wordt zonder bouillon maar wel met paprika en ook courgette. | |
UIO_AMS | donderdag 3 oktober 2019 @ 14:02 |
Grappig dat er gelijk allemaal varianten hier ontstaan. Zat zelf te spelen met het idee om een handje doperwten uit de vriezer toe te voegen voor wat meer kleur en groenten. ![]() | |
Xlarge | maandag 7 oktober 2019 @ 10:20 |
Hij was lekker, ook met de extra toevoegingen. En de doperwtjes, die jij zei, had ik er uiteindelijk ook nog bijgedaan. Het pakte goed uit ![]() ![]() | |
UIO_AMS | maandag 7 oktober 2019 @ 10:25 |
Leuk om te horen! Hij ziet er alleen wel minder rood uit dan ik had verwacht. Wellicht komt dat door de bouillon. En misschien wat minder paprikapoeder? | |
Xlarge | maandag 7 oktober 2019 @ 11:45 |
Het was toch wel rood hoor, na wat meer inkoken, en wellicht jkomt het ook wat door de flits ![]() | |
Duderinnetje | dinsdag 8 oktober 2019 @ 11:20 |
Dat ziet er top uit zeg! Sowieso vind ik stoofpotjes waar aardappels in gaan heerlijk. Heb je ze ook echt ‘gebroken’, zoals het recept van UIO vermeldde? Hoe gaat zoiets? | |
UIO_AMS | dinsdag 8 oktober 2019 @ 11:23 |
Met het mes een inkeping maken en dan breken. | |
Duderinnetje | dinsdag 8 oktober 2019 @ 11:42 |
Aha! Nooit eerder gezien/gehoord. | |
UIO_AMS | dinsdag 8 oktober 2019 @ 11:50 |
Gewoon snijden is makkelijker en ik proef geen verschil. ![]() | |
Duderinnetje | dinsdag 8 oktober 2019 @ 12:36 |
Nee nu zal ik piepers breken ook! Misschien ga ik de penen ook wel met mijn handen breken. En de courgettes. Gewoon KLATS KLATS die hele handel die pan in raggen. En als ik nog vlees zou eten, dan trok ik dat in één moeite door ook in stukken. WRAAAAH. En dan met een toorts het gas aansteken. WHOESSSJJ! Koperen pot erop smijten. KLANGGG. Vat bier openkappen met een bijl. KRAKK. Hop, leeg laten lopen boven de pot. KLOK KLOK KLOK. Struik rozemarijn uit de grond trekken. RATSS. Ook erbij smijten. Godverdomme, nu al zin an. | |
#ANONIEM | dinsdag 8 oktober 2019 @ 19:38 |
Kun je ook even normaal doen? | |
Lucky_Strike | dinsdag 8 oktober 2019 @ 21:23 |
Goede mental image ![]() | |
UIO_AMS | dinsdag 8 oktober 2019 @ 22:04 |
Godver ja! Lekker oerwijf dat je bent! | |
BE | dinsdag 8 oktober 2019 @ 22:14 |
Ik krijg een beetje Adelheid Roosen vibes! ![]() | |
Lonaa | dinsdag 29 oktober 2019 @ 18:48 |
Linkdump: https://www.culy.nl/recepten/stoofpotje-van-buikspek/ Wat was dat lekker zeg ![]() | |
Smallish | dinsdag 29 oktober 2019 @ 18:54 |
Die ziet er wel errug lekker uit! ![]() | |
Lonaa | dinsdag 29 oktober 2019 @ 18:59 |
Ja, nou, dat was ie ook echt ![]() ![]() | |
Smallish | dinsdag 29 oktober 2019 @ 19:08 |
![]() ![]() | |
Lonaa | dinsdag 29 oktober 2019 @ 19:16 |
Was wel 1 van de redenen om hem te maken ja. ![]() ![]() | |
Smallish | dinsdag 29 oktober 2019 @ 21:00 |
Gaat zeker op de verlanglijst hier. Afgelopen weekend heerlijke Black Angus stoof gemaakt. Godsamme, wat lekker. Zal eerdaags recept hier posten! ![]() | |
Gripper | woensdag 30 oktober 2019 @ 11:40 |
Dit weekend kamperen (helaas tyfusweer) met een groep, en ik maak een stoof voor een man of 8. Heb al wat lekker vlees bemachtigd van Piemontese bergkoeien, dus het wordt een Italiaanse / Alpen-touch! Zoals het kampeervoer betaamt maak ik m hangend aan een driepoot boven kampvuur. Heb zo'n mooie stoofpan met hengsel. Andere leden van de groep verzorgen de wijn, kaasjes en brood & salade voor erbij. Zal wel weer een godenmaaltje worden ![]() | |
Bramito | woensdag 30 oktober 2019 @ 15:44 |
Een beetje laat maar toch... Dat doen ze omdat er dan meer zetmeel vrijkomt en dus dan je saus indikt zonder dat je er ander zetmeel aan toe hoeft te voegen. Mijn schoonmoeder is een trouwe aardappelbreekster. Geen idee of het ook echt verschil maakt. | |
Duderinnetje | woensdag 30 oktober 2019 @ 16:10 |
Heel leuk! Ik ga het gewoon ook doen voortaan. Ik hou van dat soort ogenschijnlijk onzinnig gedoe in de keuken. ![]() Vanavond overigens proefstoven met jack fruit. Gooi ik ook een paar gebroken eerdeppels door. ![]() | |
fathank | woensdag 30 oktober 2019 @ 16:19 |
As we speak een soort van Mexicaanse stoof opstaan met restjes die op moesten. Kipfilet, prei, winterpeen, cherrytomaten, kidneybonen, doperwten en krieltjes in een saus van runderbouillon en tomatenpuree, aangevuld met cajunkruiden. | |
Lonaa | woensdag 5 februari 2020 @ 19:11 |
*bump* Ik heb nog 700 gram runderriblappen. Meestal wordt dat Rendang, maar wat is nou echt echt echt jullie lievelings runderstoof? | |
Doedezemaar | woensdag 5 februari 2020 @ 19:17 |
Stifado van Jamie Oliver ![]() En anders Catalaanse stoofschotel https://www.smulweb.nl/recepten/1061675/Catalaanse-stoofschotel gewoon met witte port ipv sherry en bliktomaten ipv verse en ik gooi er nog wat wortels in stukken in | |
Lonaa | woensdag 5 februari 2020 @ 19:17 |
Oh ja stifado! Dat is lang geleden! | |
Lonaa | woensdag 5 februari 2020 @ 19:21 |
Dus uh, dat recept? ![]() | |
Smallish | woensdag 5 februari 2020 @ 19:36 |
Eh ja, dat krijg je er dus van als je een recept niet direct hier achterlaat. Ik weet inmiddels niet meer welke stoof dat was.... ![]() Wij eten met regelmaat stoof. Ik zal echt een goed recept hier neerzetten zodra we weer een erg geslaagde stoof hebben! Wat altijd een lekkere smaak geeft en wellicht niet helemaal voor de hand ligt: een zakje uiensoep als een van de ingrediënten.... Lekker hartig. ![]() | |
Lonaa | woensdag 5 februari 2020 @ 19:40 |
Die tip had ik wel eens eerder gelezen. ![]() Uiteindelijk gaat het toch op de 'saus' ![]() | |
Smallish | woensdag 5 februari 2020 @ 19:45 |
Ja echt, wij zijn geen pakjes & zakjes koks, maar die uiensoep bij een stoofgerecht is echt goed. Beetje naar eigen inzicht hoeveel te gebruiken, maar hier wordt het erg gewaardeerd! ![]() | |
marc0871 | zondag 16 februari 2020 @ 17:00 |
Godver ![]() Dan moet je in plaatjes denken ![]() Ik meteen helemaal ![]() ![]() | |
Yinny | maandag 2 maart 2020 @ 09:52 |
Gisteren goulash gemaakt! https://www.daringgourmet(...)rian-goulash-gulyas/ Alleen wel een beetje moeten aanpassen, aangezien de Hongaarse paprika poeder niet te krijgen is in de supermarkt. Stiekem toch een blik tomatenpuree en een beetje karwijzaad doorheen gedaan. Heeeeeel wat langer stoven dan in het recept. Het was heerlijk en heel veel, dus vandaag nog een keer. | |
Doedezemaar | maandag 2 maart 2020 @ 10:08 |
Oh, dat klinkt goed, ik ga deze week dit recept met het recept dat ik afgelopen week in mijn mailbox vond combineren https://deliciousmagazine(...)Nieuwsbrief%20header | |
Yinny | maandag 2 maart 2020 @ 23:13 |
Deze past er perfect bij: https://www.food.com/reci(...)d-uborkasalata-87201 Alleen een kleinere hoeveelheid, ik had geen dille of paprikapoeder en een heel klein beetje suiker bijgedaan. | |
Doedezemaar | zondag 20 december 2020 @ 13:14 |
Vandaag staat de goulash weer te stoven. Die komkommersalade past er echt heel goed bij. Heeft er iemand onlangs nog iets lekkers gestoofd? | |
Smallish | zondag 20 december 2020 @ 13:33 |
Wij gaan 1e kerstdag Iberico procureur stoven en eten het met pappardelle. Ben erg benieuwd! ![]() En lekker hoor, goulash! | |
oh-oh | zondag 20 december 2020 @ 14:26 |
Ik had laatst een fijn stoofpotje van Miljuschka met bokbier en rund, aanrader! | |
Doedezemaar | dinsdag 31 mei 2022 @ 12:38 |
Ik ga deze week weer een grote pan van bovengenoemde goulash maken, uiteraard weer met de komkommersalade en we eten er deze keer Spätzle bij. We eten de laatste tijd veel vaker vegetarisch, dus dergelijke stoofpotjes maak ik veel minder vaak. Iemand nog leuke stoofpotjes gemaakt afgelopen tijd? | |
UIO_AMS | dinsdag 31 mei 2022 @ 13:09 |
Jazeker! Maakte de afgelopen winter vaak rendang volgens het Allerhande-recept met hier en daar een kleine aanpassing (laos ipv gember, kemirinoten ipv cashewnoten, kaffirlimoenblaadjes ipv een limoen). Verder heb ik onlangs de Stoofbijbel van Julius Jaspers cadeau gekregen, dus daar zal ook het nodige vandaan komen. | |
AgnesGru | donderdag 2 juni 2022 @ 21:23 |
Aan de Stoofbijbel ga je veel plezier beleven ![]() |