abonnement Unibet Coolblue
pi_188818548
Weerkaarten

Met de komst van het internet is het voor iedereen mogelijk om de actuele weerkaarten te bekijken. Met een temperatuurkaart kom je al een heel eind, maar het is ook handig om te weten of het gaat regenen, sneeuwen of b.v. hard gaat waaien. Deze kaarten gaan vaak verder dan (de betrouwbare) 5 dagen en soms zelfs veel verder. Uiteraard betekent dit wel, dat hoe verder weg in de tijd hoe minder betrouwbaar het wordt. De modellen zoals Hirlam en Harmonie zijn het meest betrouwbaar voor de korte termijn en gaan dan ook niet verder dan 48 uur.
Voor de langere termijnkaarten zijn er b.v het Europese model ECMWF die tot 240 uur gaat. Het Duitse model ICON gaat tot 120 uur en het Amerikaanse model GFS gaat tot 384 uur.

Er is een model wat veel verder gaat en dat is CFS. CFS gaat tot 2160 uur, waarnaast nog maandkaarten zijn die nog veel verder gaan. Deze termijn is te ver weg om serieus te nemen.



De meest betrouwbare modellen zijn hier te vinden.
Omdat de OP te lang gaat worden om elke kaart apart te gaan uitleggen is hier een site waar een uitgebreide uitleg per kaart is te vinden.

Naast bovenstaande kaarten zijn er nog de Hirlam kaarten waarop men de verschillende fronten kan zien.





En ook is er nog de zogenaamde pluim, waarmee een weersvoorspelling gedaan kan worden. Hoe minder spreiding hoe betrouwbaarder de pluim wordt. Hier een uitgebreide uitleg over de pluim.



Een kort stukje geschiedenis

quote:
In 1668 publiceerde de Engelse sterrenkundige Edmund Halley (1656-1742) een kaart met windgegevens om de passaatwinden te verklaren. De eerste meer uitgebreide weerkaarten waren van de hand van Heinrich W. Brandes (1777-1834) van de universiteit van Breslau. Hij verwerkte daarop weergegevens van de Societas Meteorologica Palatina. Dit was een van de eerste organisaties op het gebied van meteorologische waarnemingen van keurvorst Karl Theodor (1724-1799) van de Palts. De geschiedenis van de weerkaart zoals wij hem nu kennen, gaat terug tot de beginjaren van het KNMI. Buys Ballot maakte de eerste schetsen.

Isobaren en isothermen
Wat op een weerkaart het meest in het oog springt, zijn de hoge- en lagedrukgebieden met de isobaren. Naast isobaren zijn er ook isothermen, lijnen die plaatsen met dezelfde temperatuur verbinden. De isotherm werd in 1817 bedacht door de geograaf Alexander von Humboldt (1769-1859).

Weerstand
In de loop van de negentiende eeuw werden incidenteel weerkaarten uitgegeven met isolijnen. Buys Ballot begon er toen ook in ons land mee. Toch duurde het hier nog bijna veertig jaar voor ze voor een breed publiek beschikbaar kwamen. De Fransen waren ons voor. Het Franse publiek kon zich al in 1863 abonneren op dagelijkse weerkaartjes.

Buys Ballot ondervond in ons land veel weerstand van sceptici die niet geloofden in het wetenschappelijke weerbericht en meer vertrouwen hadden in het volksgeloof. De KNMI-directeur mengde zich publiekelijk in discussies over de voorspelbaarheid van het weer. Het mocht niet baten. In 1878 klaagde Buys Ballot dat slecht drie kranten bereid waren zijn weerberichten te publiceren.

Opmars weerkaarten
Ondanks de geringe belangstelling begon hij met de uitgave van dagelijkse weerkaartjes. De eerste verscheen in 1881 bij de filiaalinrichting van het KNMI in Amsterdam. Het Stadswaterkantoor verspreidde de kaartjes gratis en verschillende opticiens sierden er hun vitrines mee op. Drommen mensen verdrongen zich voor de ramen om kennis te nemen van het nieuwste weerbericht.

Ontwikkeling weerkaarten
In de loop van de twintigste eeuw ging de weerkaart steeds meer bieden. Belangrijk was de introductie van fronten, bedacht door Noorse natuurkundigen in 1939. Fronten hangen meestal samen met lagedrukgebieden. Een front vormt de voorste begrenzing van een andere luchtsoort, bijvoorbeeld verschillend in temperatuur of vocht. Voor de dagelijkse weersverwachting is de verplaatsing van een front van grote betekenis.

Na de oorlog werden de dagelijkse weerkaartjes uitgebreid met waarnemingen van de radiosonde. Dit is de weerballon die een doorsnede maakt van de atmosfeer tot enkele tientallen kilometers hoogte. Opnieuw was dat een belangrijke doorbraak voor de weersverwachting. In de jaren die volgden werd de dagelijkse weerkaart regelmatig aangepast maar de wijzigingen hadden voornamelijk betrekking op de vormgeving. Sinds 1 april 1983 worden de kaartjes getekend door een computer.

https://www.knmi.nl/kenni(...)g/weerkaart-historie
Een van de eerste weerkaarten van Buys Ballot ©KNMI


De bedoeling van dit topic is om serieus te kijken of interessante weerkaarten ook daadwerkelijk uitkomen. Een storm die na een week in de kaarten staat gaat die ook echt op de voorspelde datum huishouden? Gaat het daadwerkelijk sneeuwen op de dag zoals die in de kaarten stond? Gaat de hoge lifted/cape zorgen voor fel onweer?

Enkele sites waar je weerkaarten kan bekijken:

Wetterzentrale
Tropical Tidbits
Meteologix

Voor een aantal weersituaties zijn aparte topics zoals onderstaande. Een tropische orkaan die Europa aan gaat doen kan hier wel besproken worden.

Orkanen
WKN / [ACTUEEL] Tornado's in de VS #27 Tornado Emergency

Het is niet de bedoeling om hier te slowchatten over andere dingen dan het weer, dat kan in dit topic, waar het ook de bedoeling is dat het over het weer gaat.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 07-09-2019 10:52:11 ]
pi_188818610
Wat gaan ex orkaan Dorian en Gabrielle voor ons weer betekenen?
Nazomer of veel regen?

pi_188818703
Voorbeeld uit de OP over een extreem lange termijn kaart.
5 december volgens CFS...

  vrijdag 6 september 2019 @ 20:43:38 #4
24533 ACT-F
Onmeunige gaspedoal emmer
pi_188820827
quote:
4s.gif Op vrijdag 6 september 2019 18:26 schreef aloa het volgende:
Wat gaan ex orkaan Dorian en Gabrielle voor ons weer betekenen?
Nazomer of veel regen?

[ afbeelding ]
Lekker veel woei!
Bekijk de webcam via UStream. Luister naar Gutter FM
pi_188825566
quote:
14s.gif Op vrijdag 6 september 2019 20:43 schreef ACT-F het volgende:

[..]

Lekker veel woei!
Op welke kaart baseer je dat? Gaat het stormen?
  zaterdag 7 september 2019 @ 00:06:59 #6
24533 ACT-F
Onmeunige gaspedoal emmer
pi_188826608
quote:
4s.gif Op vrijdag 6 september 2019 23:15 schreef aloa het volgende:

[..]

Op welke kaart baseer je dat? Gaat het stormen?
Het is niet ongebruikelijk dat we in het najaar te maken krijgen met restanten van tropische stormen. Het hoeft niet direct de storm zelf te zijn, maar dat ze wel andere stormen aanwakkeren. Op www.windy.com kun je zowel ECMWF als GFS zien voor de komende dagen. Maar het blijft koffiedik kijken met dit type weer.
Bekijk de webcam via UStream. Luister naar Gutter FM
pi_188828594
Orkaan Dorian is nog steeds een orkaan van de eerste categorie en trekt langs de Amerikaanse oostkust naar het noordoosten. Komende nacht wordt Nova Scotia met orkaankracht bereikt en daarna transformeert Dorian zich tot een tropische depressie als het over Newfoundland trekt.

Maandag begint Dorian aan de oversteek naar Europa en komt halverwege volgende week in de omgeving van IJsland aan. In het kielzog van Dorian en onder invloed van orkaan Gabrielle breidt het Azorenhoog zich later volgende week naar onze streken uit. De temperaturen gaan dan enkele graden omhoog. Voordat het zover is hebben we eerst een wisselvallig en vrij koel weekend!

https://www.alpenweerman.(...)en-ons-zachte-lucht/
pi_188829108
EC laat nazomer zien halverwege september. Temperatuur komt hierbij zeker boven de 20 graden.
Na het vertrek van twee ex orkanen vormt zich een hogedrukgebied boven Europa. Tot ver in Scandinavië lijkt het hierdoor warm te worden.


pi_188830061
De nieuwe pluim laat op lange termijn ook steeds meer lijntjes richting nazomer gaan.

pi_188833459
Goed topic!

Zou lekker zijn als die nazomer er nog eventjes komt! Ben benieuwd of het uitkomt _O_
pi_188833473
Enorme depressie in de maak voor IJsland. Zwaarte kan oplopen naar windkracht 11.



Nederland ondervind hiervan geen hinder...hier rustig weer onder een groot hogedrukgebied.

pi_188843132
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 september 2019 15:40 schreef Frutsel het volgende:
Goed topic!

Zou lekker zijn als die nazomer er nog eventjes komt! Ben benieuwd of het uitkomt _O_
Ziet er zeker niet verkeerd uit :)

Hier weekkaarten van cfs. Nazomer lijkt er wel te komen.



[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 08-09-2019 12:10:47 ]
pi_188844862
De nieuwe pluim is weer warmer dan die van gister. Op lange termijn gaat het gemiddelde naar de 20 graden.

oude pluim


nieuwe pluim
pi_188850137
Meest interessante kaart op de (extreem) lange termijn.



De britten krijgen de koudste winter in 30 jaar.
quote:
Britain braces for one of its COLDEST winters in 30 years as 'Beast from the East' makes bone-chilling return with -14C lows after jet stream shifts south

The UK could be set to see the return of the 'Beast from the East' as scientists warn it could be one of the coldest winters in 30 years with temperatures set to plummet to well below freezing.

Analysing current sea temperatures and weather systems over the north Atlantic scientists are able to predict what is to head our way in four month's time - and it's going to be very cold.

Freezing Arctic air is set to descend on the UK in the first months of next year as the Gulf stream will sidestep Britain, leaving us without the rise in temperature it normally brings to the British Isles from the Atlantic and Caribbean sea.

Despite the weather forecast being very premature, four months before this weather is set to hit, the extreme weather predictions were spotted by climate prediction experts at University College London.

https://www.dailymail.co.(...)st-East-returns.html
  zondag 8 september 2019 @ 19:08:51 #15
86327 dujour
Nou daaaaag
pi_188851519
Dankje @aloa voor het bijhouden van dit topic. Is erg interessant om alle info zo bij elkaar te zien!
pi_188851918
Alpenweerman twitterde op zondag 08-09-2019 om 14:03:34 Winter is there - Italian snow today - Stelviopas (It) via Pirovano Stelvio @PirovanoStelvio https://t.co/lY8Q1x8FZZ reageer retweet




[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 08-09-2019 22:33:45 ]
pi_188854649
Nieuwe pluim gaat wederom voor warmte (en weinig neerslag).



[ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 08-09-2019 22:48:35 ]
pi_188872570
Iets minder warm op de lange termijn, maar blijft er goed uitzien voor de tijd van het jaar.
Gemiddelde zit rond de 20 graden...
pi_189014406
Zaterdag lijkt de dag met de meeste zon te worden! Zondag iets warmer maar meer bewolking!


pi_189018112
quote:
0s.gif Op zondag 8 september 2019 19:46 schreef aloa het volgende:
Alpenweerman twitterde op zondag 08-09-2019 om 14:03:34 Winter is there - Italian snow today - Stelviopas (It) via Pirovano Stelvio @:PirovanoStelvio https://t.co/lY8Q1x8FZZ reageer retweet
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
I WANT THAT !! OVER TWEE MAAND DAN
pi_189025287
quote:
0s.gif Op donderdag 19 september 2019 09:40 schreef Frutsel het volgende:

[..]

I WANT THAT !! OVER TWEE MAAND DAN
Twee maanden lang bedoel je ~:)
pi_189029818
quote:
4s.gif Op donderdag 19 september 2019 18:30 schreef aloa het volgende:

[..]

Twee maanden lang bedoel je ~:)
Ja dat ook :D
pi_189067129
Eind van de middag en avond buien. Eerst trekt een warmtefront over, wat gevolgd wordt door een koudefront.
Een klap onweer is mogelijk in de avond!

pi_189073054
Vanavond en morgen overdag regen. Kan oplopen tot 25 mm.

quote:
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en
de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige
genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Geldig tot maandag 23 september 2019 24.00 locale tijd

Opgesteld op zondag 22 september 2019 om 10.53 uur

MODELLENBEOORDELING.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een zuidoostelijke stroming voert vrij warme en droge lucht aan.
Vanmiddag zien we op enige hoogte van het zuidwesten uit al wat diffuse
barocliene banden passeren. Rond 16 UTC bereikt een scherp NW-ZO
georiënteerd koufront van het ana-type het uiterste zuidwesten van het
land. Vervolgens trekt dit koufront komende avond en in de nacht naar
maandag van zuidwest naar noordoost over het land, waarbij er op hoogte
enige golfvorming optreedt. Maandag overdag blijft dit front boven
Noordwest-Duitsland slepen en bevindt het front zich op hoogte nog lange
tijd boven het noordoostelijke deel van ons land. Maandagmiddag en
-avond volgt er nog een zwakke trog vanuit het zuidwesten.

MODELBEOORDELING:
Vanmiddag berekent alleen Hirlam (te weinig verdamping) een duidelijk
neerslagsignaal van het zuiden uit, dit honoreren we niet.Aandachtspunt
zijn de buien van komende avond bij het koufront, vooral in het
zuidwesten mogelijk met onweer en windstoten. HAP2 en HAP3 komen boven
Zeeland zelfs lokaal even met zware windstoten.

AANDACHTSPUNTEN.
WIND:
Vanavond bij het koufront een kortstondige windtoename naar een 6 Bft,
die alle modellen laten zien. Heeft ook te maken met een stijgklap erop.
Bij de buien in het koufront in het zuidwesten ook kans op windstoten.
Vooral Ha40 pakt daarmee uit met windstoten 35-40 kt. De andere modellen
zijn aanzienlijk rustiger. De windstoten zouden vooral door vallende
neerslag (precipitable water in Harmonie rond 40 mm), samen met ook
natuurlijk een toename van de achtergrondwind.

BEWOLKING:
Vandaag overdag van het zuiden uit toenemende middelbare bewolking voor
het koufront uit, waarschijnlijk ook wat middelbare onstabiliteit (Ac
met kans op Cb). In het noordoosten de hele dag nog zonnig, later alleen
wat sluierbewolking. Bij het koufront een toenemende kans op St, ook
St-vorming in de neerslagzone achter het grondfront. Komende avond bij
het koufront ook ingebedde CB's, daarna neemt de kans op CB's af.
Maandag overdag vooral bij de zwakke trog enkele TCu's, heel misschien
een enkele CB met toppen tot maximaal FL160 (vooral in Ha36 te zien).

NEERSLAG:
Bij het koufront een neerslagband met daarin met name in het zuidwesten
ingebedde buien en kans op onweer. MUCAPE in het uiterste zuiden
daarbij soms 500-1000 J/kg, heel lokaal iets meer. Veel effectieve
verticale windschering is er overigens niet: orde 10-20 knopen. De
convectiemodus is multicel. De buien kunnen in het zuidwesten matig tot
zwaar worden met een PW van iets boven de 40 mm. De 700-hPa wind is orde
35 knopen op het koufront, dus de uursommen lijken binnen de perken te
blijven: lokaal 10-20 mm volgens de Harmonies. De totale neerslagsommen
bij het koufront kunnen door golfvorming op hoogte in een NW-ZO
georiënteerde strook boven het midden en noordoosten van het land
regionaal oplopen naar 15-25 mm.

ZICHT:
Goede zichten. In frontale neerslag matig zicht, in een zwaardere bui
slecht zicht. Komende nacht achter het koufront mogelijk wat nevelig.
pi_189179250
Zit nogal wat verschil in de modellen als het gaat om de positie van Lorenzo.



pi_189180368
Maandverwachting: dit wordt het weer in oktober

Oktober is de herfstmaand bij uitstek, maar dit jaar lijkt het weer in oktober uit een ander vaatje te tappen. Normaal wordt het in de loop van de herfst wisselvalliger. Nu laten vooral de eerste weken van oktober wisselvallig weer zien, maar richting het eind van de maand draaien de rollen juist om. De kans op rustig herfstweer met nachtvorst en mist neemt dan toe.

In het eerste deel van oktober worden buiige dagen afgewisseld door periodes met droge dagen. Zo nat als in de laatste week van september lijkt het daarbij niet te worden. Wel valt meer neerslag dan normaal. Bovendien is het iets zachter dan gebruikelijk, maar dat komt niet door droog en zonnig weer.

Juist de wisselvallige dagen zorgen ervoor dat de temperatuur op een hoger niveau uitkomt dan gemiddeld. Dat komt doordat de wind vaak uit het zuidwesten komt en lucht over het relatief warme water van de Noordzee naar Nederland blaast. De zeewatertemperatuur is namelijk hoger dan normaal. Ook spelen zachte nachten een grote rol.

Zorgen orkanen voor warm nazomerweer?
Elk jaar weten voormalige orkanen en oude tropische stormen in september en oktober het weer in het westen van Europa te beïnvloeden. De ene keer levert dat warm nazomerweer op, zoals in oktober 2017. De andere keer krijgt Nederland juist met wisselvallig weer te maken, zoals afgelopen week onder invloed van ex-orkaan Humberto.

Ook dit jaar kunnen oude orkanen invloed uitoefenen op het oktoberweer bij ons. Zo arriveert storm Lorenzo in de eerste week van oktober in de noordelijke Atlantische Oceaan. Wanneer Lorenzo ten westen van Ierland blijft levert dat bij ons overwegend droog en mogelijk zelfs warm nazomerweer op. Een oostelijke koers zorgt juist voor wisselvallig weer.

Weersverandering op komst
Liefhebbers van kalm herfstweer kunnen uitkijken naar het laatste deel van de maand. Naarmate de maand vordert neemt de kans op droog weer met weinig wind namelijk toe. Dat kan prachtig zonnige dagen opleveren, maar ook hardnekkige mist in de nacht en ochtend. Bij weinig wind kan het zelfs voor het eerst dit seizoen op grote schaal tot nachtvorst komen! Overdag komt de temperatuur een aantal keer dicht bij 20 graden en kan er zelfs overheen gaan.

Kortom, na een wisselvallige periode met buien voor de regenliefhebber zijn aan het eind van oktober liefhebbers van droog najaarsweer aan zet. De prachtig rood en bruin gekleurde bossen lonken voor een lekkere wandeling.

https://nieuws.weeronline(...)ing-weer-in-oktober/
pi_189394859
CFS gaat voor een koude januari.

  Moderator vrijdag 18 oktober 2019 @ 09:28:57 #28
8781 crew  Frutsel
pi_189494947
quote:
4s.gif Op zondag 29 september 2019 18:29 schreef aloa het volgende:
Maandverwachting: dit wordt het weer in oktober

Oktober is de herfstmaand bij uitstek, maar dit jaar lijkt het weer in oktober uit een ander vaatje te tappen. Normaal wordt het in de loop van de herfst wisselvalliger. Nu laten vooral de eerste weken van oktober wisselvallig weer zien, maar richting het eind van de maand draaien de rollen juist om. De kans op rustig herfstweer met nachtvorst en mist neemt dan toe.

In het eerste deel van oktober worden buiige dagen afgewisseld door periodes met droge dagen. Zo nat als in de laatste week van september lijkt het daarbij niet te worden. Wel valt meer neerslag dan normaal. Bovendien is het iets zachter dan gebruikelijk, maar dat komt niet door droog en zonnig weer.

Juist de wisselvallige dagen zorgen ervoor dat de temperatuur op een hoger niveau uitkomt dan gemiddeld. Dat komt doordat de wind vaak uit het zuidwesten komt en lucht over het relatief warme water van de Noordzee naar Nederland blaast. De zeewatertemperatuur is namelijk hoger dan normaal. Ook spelen zachte nachten een grote rol.

Zorgen orkanen voor warm nazomerweer?
Elk jaar weten voormalige orkanen en oude tropische stormen in september en oktober het weer in het westen van Europa te beïnvloeden. De ene keer levert dat warm nazomerweer op, zoals in oktober 2017. De andere keer krijgt Nederland juist met wisselvallig weer te maken, zoals afgelopen week onder invloed van ex-orkaan Humberto.

Ook dit jaar kunnen oude orkanen invloed uitoefenen op het oktoberweer bij ons. Zo arriveert storm Lorenzo in de eerste week van oktober in de noordelijke Atlantische Oceaan. Wanneer Lorenzo ten westen van Ierland blijft levert dat bij ons overwegend droog en mogelijk zelfs warm nazomerweer op. Een oostelijke koers zorgt juist voor wisselvallig weer.

Weersverandering op komst
Liefhebbers van kalm herfstweer kunnen uitkijken naar het laatste deel van de maand. Naarmate de maand vordert neemt de kans op droog weer met weinig wind namelijk toe. Dat kan prachtig zonnige dagen opleveren, maar ook hardnekkige mist in de nacht en ochtend. Bij weinig wind kan het zelfs voor het eerst dit seizoen op grote schaal tot nachtvorst komen! Overdag komt de temperatuur een aantal keer dicht bij 20 graden en kan er zelfs overheen gaan.

Kortom, na een wisselvallige periode met buien voor de regenliefhebber zijn aan het eind van oktober liefhebbers van droog najaarsweer aan zet. De prachtig rood en bruin gekleurde bossen lonken voor een lekkere wandeling.

https://nieuws.weeronline(...)ing-weer-in-oktober/
Klopt nog wel redelijk toch?
pi_189494976
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 oktober 2019 09:28 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Klopt nog wel redelijk toch?
Komt wel aardig uit inderdaad.

De lange termijn van CFS laat weer een heel ander beeld zien van januari (zachter dan zacht)...kortom volkomen onbetrouwbaar.
  vrijdag 7 februari 2020 @ 11:54:22 #30
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_191390779
ECMWF maandverwachting voor Europa : Veel te warm (naar maat). Droog in het zuiden

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  woensdag 9 september 2020 @ 22:15:38 #31
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_194978868
Deze maar even kicken voor de extreem lange termijn.
CFS komt met koude kaarten voor december. Sneeuw eind november en daarna de winter in.
Even blijven volgen en kijken of het gaat uitkomen.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 10 september 2020 @ 07:38:31 #32
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_194981437
Herfstverwachting: van warm naar vroege winter?


Op naar een vroege winter?
Doordat zowel de La Niña als de negatieve dipool tegengesteld aan de winter zijn, wordt in de loop van de herfst een afnemende invloed van de oceanische lagedrukgebieden op het weer in Europa verwacht. Eerst zien we in oktober nog een aanhouden van het septemberregime, daarna komt er geleidelijk meer ruimte voor hogedrukgebieden en neemt de wisselvalligheid in onze omgeving af. In Frankrijk en ook in delen van Centraal-Europa zou het dan al relatief koel kunnen worden, door het vaker invallen van noordoostelijke winden die vooral later in oktober al langzaamaan kouder kunnen worden. In Nederland zouden de temperaturen dichterbij normaal moeten gaan uitkomen, in de loop van de maand.

In november zou dan de echte ommekeer moeten komen. Er is nu veel dat er op wijst dat de luchtdrukvereling in ons deel van Europa in november geblokkeerd zou moeten raken, met hogedrukgebieden op de Oceaan die hun invloed tot over Groenland kunnen uitbreiden. Lagedrukgebieden worden in dat geval gedwongen een veel zuidelijkere koers te volgen. Daarmee zou het in het zuidwesten van Europa (Spanje en Portugal, maar ook delen van Frankrijk) een stuk wisselvalliger moeten worden. Tegelijkertijd zou ons deel van Europa in een regime van noordelijke tot noordoostelijke winder terechtkomen, met bijbehorende lagere temperaturen. Wat het voor de neerslag betekent, is lastig te zeggen. De aanloop aar de winter heeft wel wat overeenkomsten met die naar de winter van 2010.

Mitsen en maren
Er zijn nogal wat mitsen en maren bij deze verwachting. Omdat de herfst een overgangsseizoen is met hoe dan ook grote veranderingen in het weer, is het sowieso lastig om daar dan ook nog eens een grootste gemene deler uit te halen. Helemaal als tijdens zo’n overgangsseizoen ook nog eens, zoals nu, een grote weersomslag wordt verwacht.

Risico’s zijn er genoeg. Zo is er een kans van 20 procent dat de invloed van het actieve orkaanseizoen de oktobermaand overleeft en de hele herfst er dus door wordt gedomineerd. Dan zou het warmere en wisselvallige weer tot in de novembermaand kunnen aanhouden. Een andere optie is dat La Niña zich sneller en sterker ontwikkelt, en ook dat de dipool op de Indische Oceaan zich veel duidelijker ontwikkelt dan nu gedacht. Dan zou een groter deel van Europa, mogelijk ook eerder en duidelijker met het voor november verwachte koudere weer te maken kunnen krijgen. Er zijn genoeg losse eindjes dus om het interessant te houden.

Voor de directe toekomst lijkt er nog niet veel aan de hand. Het weer in Nederland staat eerst onder invloed van een hogedrukgebied. Vandaag en morgen is het dan ook rustig met redelijke wat zon, ook stapelwolken en een lokale bui. Donderdag en vrijdag komt een frontensysteem langs met meer bewolking en regionaal regen. Daarna lijken opnieuw hogedrukgebieden het weer in de greep te krijgen. Ondertussen houden we de ontwikkeling op de Oceaan in de gaten om te zien wat (ex-)orkanen uitspoken en wat hun invloed op het weer bij ons zou kunnen zijn.

https://www.weer.nl/nieuw(...)-naar-vroege-winter/
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 18 oktober 2020 @ 11:40:27 #33
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195709519
Meest koude kaart voor de zeer lange termijn, is die van 8 december.
Een volledig blokkade van Groenland tot aan het vaste land van Europa geeft de winter vrij spel. Zegt nog niks uiteraard, maar de voorspellingen zijn weleens minder koud geweest.



94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 28 oktober 2020 @ 09:18:15 #34
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195899338
Winter 1997 blauwdruk komende winter?
We hebben de afgelopen weken, in de aanloop naar de komende winter, al eens nagedacht over welk jaar uit het verleden nou de beste vergelijking met de huidige situatie biedt. Daarbij is meerdere malen het jaar 2010 uit de bus gekomen. Maar er is een jaar waarmee de vergelijking nog sprekender is en dan hebben we het over 1996.
Een paar dingen op een rij. In oktober 1996 was er ook een La Niña, net zoals nu vooral geconcentreerd op het oostelijke deel van de Grote Oceaan ten westen van Peru. Daar waren de watertemperaturen net als op dit moment duidelijk lager dan normaal. Verder waren het noorden en oosten van de Grote Oceaan ten westen van Canada en de Verenigde Staten juist warmer dan normaal, ook net als nu. Beide factoren worden dit jaar als een belangrijke drijver gezien achter de weersontwikkeling van de komende tijd. Een andere overeenkomst is dat we toen, net als nu uit een zonnevlekkenminimum kwamen.

Lees hier verder
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 30 oktober 2020 @ 10:54:08 #35
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195941305
En nog een blik op de lange termijn kaarten.

quote:
Nu weet iedereen dat de verwachting, hoe verder je vooruit kijkt, steeds onzekerder wordt. In een verwachting voor 6 weken vooruit heb je het dan ook niet meer over de details, maar hooguit over trends. Vaak zijn er op de langste termijn nauwelijks signalen meer en kun je zelfs van geen trends meer spreken. Des te opvallender is het dat de verwachting voor 6 weken vooruit deze week voor de eerste twee weken van december wél een heel duidelijk signaal biedt. Er lijkt zich een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië te vormen dat koude lucht, aanwezig boven Noordwest-Rusland, onze kant op laat stromen.
https://www.weer.nl/nieuw(...)r-winter-in-december
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 15 december 2021 @ 17:46:34 #36
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_202633861
Gaan we echt de winter in? De kaarten worden steeds kouder in ieder geval.
Hieronder de voorspelling van het CFS model. Deze kaarten zijn per week en laten tot 19 januari een koudere temperatuur zien dan normaal. Na deze datum lijkt het wat warmer te worden, maar de winter is dan nog niet voorbij, want ook in februari kan het nog winter worden in Nederland, volgens dit model.

Lange termijn tot 19 januari 2022


Lange termijn 15 februari


CFS laat nu zien dat januari een iets koudere maand gaat worden dan normaal.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')