Wilde ik ook.quote:Op zondag 15 september 2019 23:25 schreef Koffieplanter het volgende:
[..]
7.5, en ik ga voor de O. Wat jij?
Eens.quote:Op zondag 15 september 2019 23:26 schreef Dale__Cooper het volgende:
Na zo'n Vuelta bij de beloften rijden is ook maar matig.
Picavet kan nooit, nooit, nooit meer stuk.quote:Op zondag 15 september 2019 23:43 schreef showtimer het volgende:
https://sporza.be/nl/2019(...)ar-het-wk-wielrenne/
Picavet en José drinken een kop koffie.
Geen idee hoe dit kan trouwens, zijn ze stiekem gisteren al naar huis gevlogen?
Maar Oli is natuurlijk ook weer een ontdekking van Rik.quote:Op maandag 16 september 2019 11:49 schreef Slobeend het volgende:
Je zou kunnen beweren dat Tiesj en Stuyven beter in vorm zijn dan Oli.
Het kan natuurlijk dat Oli nog zwaar door getraind heeft met zijn selectie al op zak, zoals Evenepoel bijvoorbeeld ook gedaan heeft.quote:Op maandag 16 september 2019 11:49 schreef Slobeend het volgende:
Je zou kunnen beweren dat Tiesj en Stuyven beter in vorm zijn dan Oli.
Stuyven rijdt voor Team Stuyven, die zou ik nooit meenemen als hij niet de enige kopman zou zijn.quote:Op maandag 16 september 2019 11:49 schreef Slobeend het volgende:
Je zou kunnen beweren dat Tiesj en Stuyven beter in vorm zijn dan Oli.
Hoe gaat hij van der Poel voorblijven dan?quote:Op maandag 16 september 2019 12:24 schreef Koffieplanter het volgende:
Wellens @:41.00, vind het erg laag, maar die pak ik nog even mee.
Ik sluit een deal met de weergoden.quote:Op maandag 16 september 2019 12:32 schreef Mani89 het volgende:
[..]
Hoe gaat hij van der Poel voorblijven dan?
Ook alleen maar 'Europa' dat meedoet.quote:Op maandag 16 september 2019 13:13 schreef Marcoss het volgende:
https://www.uci.org/road/events/uci-road-world-championships
Bij entries staan overigens de inschrijvingen voor het WK relay, denk dat de UCI daar ook niet helemaal tevreden mee is..
Ze hebben ook maar een fictief land toegevoegd om maar aan 12 deelnemende landen te komen.. En sowieso heel veel B-renners, zal wel tussen Nederland, Denemarken, Duitsland en Italië gaan met daarachter een enorm gat. Slovenië qua namen bij de mannen wel heel sterk met 3 van Mohoric, Roglic, Tratnik en Pogacar, maar geen idee hoe sterk die vrouwen zijn (en of die mannen wel echt starten)
Vanaf vandaag ben ik de grootste fan van Rik Verbrugghe.quote:Stuyven mag niet naar het WK: "Snap dit niet goed, ben zwaar ontgoocheld"
Jasper Stuyven is uit de boot gevallen bij de WK-selectie. Zijn naam staat alleen op de lijst van reserves. "Ik voelde het aankomen, maar ben toch zwaar ontgoocheld", zegt Stuyven.
Jasper Stuyven heeft geen al te best voorjaar achter de rug, maar reed daarna wel een sterke Tour de France, won het eindklassement in de Ronde van Duitsland eind augustus, werd 5e in de Brussels Cycling Classic, 6e in de GP de Fourmies en 5e in de GP Québec.
"Ik begrijp niet goed dat ik er niet bij ben in de selectie", zegt Stuyven. "Welke renners kunnen buiten Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert, onze kopmannen, betere resultaten voorleggen dan ik?"
"Ik denk dat mijn voorjaar zeker nog meegespeeld heeft in de beslissing van de coach en dat is jammer, want ik ging er toch vanuit dat rekening gehouden werd met de vorm en de resultaten in deze periode."
"Ik koers heel sterk, heb blijk gegeven van een goede conditie en wilde graag naar dat WK, maar blijkbaar is dat eindklassement winnen in Duitsland toch niet voldoende."
Stuvyen voelde de bui wel hangen. "Er was niet zo veel communicatie met bondscoach Rik Verbrugghe."
"Ik heb Rik zelf eerst eens moeten bellen om te informeren en dan hoorde ik dat ik niet bij de eerste vijf was. Dan hoop je wel nog om bij die laatste drie opgenomen te worden, maar ik had er eigenlijk al geen al te best gevoel meer bij."
De ontgoocheling zit diep. "Ja, ik had hier naar toegewerkt, ik wilde er graag bij zijn."
"Natuurlijk weet ik dat veel Belgen naar het WK konden, zeker op dat parcours. Maar dat ik er niet bij ben, vind ik heel jammer. Ik had een plek verdiend in die selectie."
"Ik ben zwaar ontgoocheld, veel meer dan bij mijn niet-selectie voor het WK in Ponferrada in 2014. Toen was ik nog maar net prof en voelde dat anders aan. Het zal een tijdje duren voor ik dit verwerkt heb."
Stuyven is wel reserve. "Ik wens niemand ziekte toe of pech. Dat hoop je niet voor je collega's. En als ik dan word opgeroepen, zal ik de beslissing om te gaan laten afhangen van het moment. Mijn hoofd staat nu niet echt meer naar dat WK."
"Woensdag rijd ik nog de GP de Wallonie (die hij vorig jaar won, red) en dan zet ik misschien wel een punt achter mijn seizoen. Dit hakt er immers toch even in."
Chaves gaat het al doen bij de senioren he! Ze hebben 'm niet nodig.quote:Op maandag 16 september 2019 14:48 schreef Mani89 het volgende:
Gaat Renee serieus meedoen bij de beloften? Zulks een armoede.
Jasper Stuyven dezelfde man die zei dat hij wachtte op het moment dat 'Cancellara met pensioen zou gaan met zijn dikke kont' zodat hij kopman zou worden in het teamquote:Op maandag 16 september 2019 14:56 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
[..]
Vanaf vandaag ben ik de grootste fan van Rik Verbrugghe.
Wordt er ook een veteranen versie gereden dit jaar? Daar zou Chaves een prima kans maken ja.quote:Op maandag 16 september 2019 14:58 schreef VoMy het volgende:
[..]
Chaves gaat het al doen bij de senioren he! Ze hebben 'm niet nodig.
Hij heeft wel gelijk.quote:Op maandag 16 september 2019 14:56 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
[..]
Vanaf vandaag ben ik de grootste fan van Rik Verbrugghe.
Wat dacht je van die traktor? Wat heb je op een WK nou aan zo'n renner, zeker als je zoveel luxe tot je beschikking hebt.quote:Op maandag 16 september 2019 12:11 schreef wimderon het volgende:
[..]
Het kan natuurlijk dat Oli nog zwaar door getraind heeft met zijn selectie al op zak, zoals Evenepoel bijvoorbeeld ook gedaan heeft.
Teuns had ik er dan eerder uit gelaten.
Ja, dus?quote:
Dat dacht ik al.quote:
Die luxe is eerder een hindernis dan een hulpmiddel.quote:Op maandag 16 september 2019 15:03 schreef Mani89 het volgende:
[..]
Wat dacht je van die traktor? Wat heb je op een WK nou aan zo'n renner, zeker als je zoveel luxe tot je beschikking hebt.
Echt?quote:Op maandag 16 september 2019 15:13 schreef Koffieplanter het volgende:
[..]
Die luxe is eerder een hindernis dan een hulpmiddel.
Alleen Declercq misschien, Gilbert en Evenepoel gaan sowieso voor eigen kansen, lijkt me, en Lampaert waarschijnlijk ook wel.quote:Op maandag 16 september 2019 15:28 schreef Evertjan het volgende:
Zouden al die Quiksteppers bij België rijden voor hun Franse kopman. Op Gilbert na ofc
quote:Wegwedstrijd
Michael Valgren
Jakob Fuglsang
Kasper Asgreen
Magnus Cort
Chris Juul-Jensen
Michael Morkov
Casper Pedersen
Mads Pedersen
Tijdrit
Kasper Asgreen
Martin Toft Madsen
Ik was het bestaan van Juul-Jensen compleet vergeten.quote:Op maandag 16 september 2019 17:04 schreef Slobeend het volgende:
Raar dat Vingegaard wordt genegeerd voor de niet presterende Casper Pedersen. Rare jongens die bondscoaches.
Wat te denken van Krak en Kamp.quote:Op maandag 16 september 2019 17:05 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
[..]
Ik was het bestaan van Juul-Jensen compleet vergeten.
Eigenlijk ook raar om Mes Pildaursen met z'n 500 kilo mee te nemen.quote:Op maandag 16 september 2019 17:06 schreef Slobeend het volgende:
[..]
Wat te denken van Krak en Kamp.
Frankrijk:quote:Wegrit
Pascal Ackermann
Nikias Arndt
Marcus Burghardt
John Degenkolb
Simon Geschke
Jonas Koch
Nils Politt
Jasha Sütterlin
Tijdrit
Tony Martin
Nils Politt
De laatste man bij Frankrijk dus terecht Cosnefroy. Laporte blijft een rare keuze.quote:Julian Alaphilippe
Julien Bernard
Rémi Cavagna
Benoît Cosnefroy
Tony Gallopin
Christophe Laporte
Anthony Roux
Florian Sénéchal
Kolobnev rijdt vanuit zijn cel nog podium.quote:Op maandag 16 september 2019 17:16 schreef DeeBee het volgende:
We missen Breschel voor een podiumplek.
Nou ja, Italiaantje wilde Bowowz gisteren een quote ontlokken over zijn kansen op het WK.quote:Op maandag 16 september 2019 17:25 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
Wat een nutteloos team van de Duitsers.
Hij had wel perfect bij de rest van het team gepast, wat een armoede.quote:Op maandag 16 september 2019 17:53 schreef showtimer het volgende:
[..]
Nou ja, Italiaantje wilde Bowowz gisteren een quote ontlokken over zijn kansen op het WK.
Zou kunnen, maar ik vrees er een beetje voor. Oli zat na die zege tegen Krek zich al luidop af te vragen wat te doen omdat hij die vorm onmogelijk tot het WK kon rekken. Ondertussen reed meneer nadien wel elke week zijn koers.quote:Op maandag 16 september 2019 12:11 schreef wimderon het volgende:
[..]
Het kan natuurlijk dat Oli nog zwaar door getraind heeft met zijn selectie al op zak, zoals Evenepoel bijvoorbeeld ook gedaan heeft.
Dat staat wel in het persbericht. Volledig afhankelijk van De Schach, wie had dat een tweetal jaar geleden durven denken?quote:Op maandag 16 september 2019 17:58 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
[..]
Hij had wel perfect bij de rest van het team gepast, wat een armoede.
Gaan ze serieus Ackermann uitspelen als kopman of wat?
twitter:8aldwin twitterde op dinsdag 17-09-2019 om 07:50:49Poland for Worlds:Majka, Bodnar, Poljański, Owsian, Wiśniowski, GołaśNo Kwiatkowski in RR or ITT https://t.co/g7iCg323oH reageer retweet
twitter:8aldwin twitterde op dinsdag 17-09-2019 om 08:19:17Kwiatkowski says he has too much respect for national colours to start Worlds in Yorkshire. Says he needs to give his body rest, something he's been talking about since Tour de France. Responsible decision, route favour him but if he's not on form, he'll not take the seat. reageer retweet
Nee, niet met 280 kilometer en 7 rondjes daar. Een rondje zouden ze wel trekken, maar als er koers gemaakt wordt dan zijn er teveel hoogtemeters.quote:Op maandag 16 september 2019 19:04 schreef Dale__Cooper het volgende:
Wat verwachten we nu van het parcours eigenlijk? Types als Ackermann, Bennett en Kristoff er nog bij als het er om gaat?
De winnaar is gekend? Of heeft hij de Hammer-series benen niet onder geschroefd?quote:
Zelfs niet goed genoeg om te knechten, of is hij daar gewoon te beroerd voor?quote:Op dinsdag 17 september 2019 08:54 schreef Marcoss het volgende:
Ook geen Nibali, zegt dat de vorm niet goed genoeg is om een topprestatie te leveren
Klopt wel. Maar ze hebben ook wel echt nauwelijks beter opties. Schachmann, die kopman zou zijn, is geblessseerd. Buchmann? Kansloos op dit parcours. Kämna kan geen koers meer uitrijden sinds de Tour. Dan ben je bijna rond. Het is gewoon erg mager wat betreft Duitse renners van topniveau.quote:Op dinsdag 17 september 2019 10:20 schreef Frozen-assassin het volgende:
Kwiatek heeft echt miljoenen brieven van UCI gekregen, nee? Wat een droevig seizoen.
Verder is selectie van Duitsland extreem lachwekkend.
Klopt, ze hebben betere jaren gekend. Maar in breedte is er verder ook weinig naast Schach en Kamna qua heuvelspecialisten of klimmers. Daar mag ook wel wat bij. Het lijkt soms alsof de Duitsers nog steeds mad zijn vanwege alle dopingperikelen en er niet echt meer in investerenquote:Op dinsdag 17 september 2019 10:29 schreef Columbiafan het volgende:
[..]
Klopt wel. Maar ze hebben ook wel echt nauwelijks beter opties. Schachmann, die kopman zou zijn, is geblessseerd. Buchmann? Kansloos op dit parcours. Kämna kan geen koers meer uitrijden sinds de Tour. Dan ben je bijna rond. Het is gewoon erg mager wat betreft Duitse renners van topniveau.
De Duitsers krijgen juist met ieder jaar betere lichtingen. Bij de beloften en junioren doen ze mee voor goud.quote:Op dinsdag 17 september 2019 10:37 schreef Frozen-assassin het volgende:
[..]
Klopt, ze hebben betere jaren gekend. Maar in breedte is er verder ook weinig naast Schach en Kamna qua heuvelspecialisten of klimmers. Daar mag ook wel wat bij. Het lijkt soms alsof de Duitsers nog steeds mad zijn vanwege alle dopingperikelen en er niet echt meer in investeren
Er komt wel wat aan inderdaad, maar ik hou liever een slag om de arm (lees: pas over jaar of 4 iets verwachten). Evenepoel en Pogacar zijn uitzonderingen op de regel qua doorbreken.quote:Op dinsdag 17 september 2019 10:57 schreef Koffieplanter het volgende:
[..]
De Duitsers krijgen juist met ieder jaar betere lichtingen. Bij de beloften en junioren doen ze mee voor goud.
Momparler is een drinker.quote:Op dinsdag 17 september 2019 18:05 schreef showtimer het volgende:
Viva Espagna
Alejandro Valverde
Jose Joaquin Rojas
Imanol Erviti
Marc Soler
Gorka Izagirre
Ion Izagirre
Luis Leon Sánchez
Jonathan Castroviejo
Ivan Cortina
Wie missen we?quote:Op dinsdag 17 september 2019 18:14 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
[..]
Momparler is een drinker.
Ik mis Omar toch wel. En Aranburu natuurlijk!quote:
Piti zal zijn zegje gedaan hebben.quote:Op dinsdag 17 september 2019 18:21 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
[..]
Ik mis Omar toch wel. En Aranburu natuurlijk!
Dat Prades niet eens de voorselectie heeft gehaald snap ik ook niet.
Goede teksten van Sivakovquote:"I think I’ll be the leader, and the Tour of Britain has been really good preparation for it. I’m not really a quick guy so I’ll try to be in the final, and I’ll try and do something," he said. "For me, that’s the only option – to try to attack a long way before the finish. If I wait, then those guys like Mathieu van der Poel will just smash me."
Ivan lijkt me schaduwkopman?quote:Op dinsdag 17 september 2019 18:32 schreef showtimer het volgende:
[..]
Piti zal zijn zegje gedaan hebben.
Mas leek me zondag ook buitengewoon goed.
Affirmatief.quote:
quote:"El único ciclista que no ha compartido equipo con Alejandro es Iván García Cortina, que hoy por hoy es nuestro 'clasicómano' (@Mani89) por excelencia; un ciclista muy potente que sabe moverse en este tipo de carreras", finalizaba el seleccionador nacional.
Piti is inderdaad geen slimme jongen als hij denkt dat Marco hier iets heeft te zoeken. Van vriendjes Rojas en Erviti word ik ondertussen ook een beetje moe.quote:Op dinsdag 17 september 2019 18:32 schreef showtimer het volgende:
[..]
Piti zal zijn zegje gedaan hebben.
Mas leek me zondag ook buitengewoon goed.
Piti is door diepe dalen gegaan, las ik vandaag nog.quote:Op dinsdag 17 september 2019 18:57 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
[..]
Piti is inderdaad geen slimme jongen als hij denkt dat Marco hier iets heeft te zoeken. Van vriendjes Rojas en Erviti word ik ondertussen ook een beetje moe.
Aan de hand van bovenstaande quote weet je wie er echt aan de touwtjes trekt. Momparler excuseert zich bijna op voorhand om iemand te selecteren die niet Piti zijn ploeggenoot is geweest.quote:Op dinsdag 17 september 2019 18:57 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
[..]
Piti is inderdaad geen slimme jongen als hij denkt dat Marco hier iets heeft te zoeken. Van vriendjes Rojas en Erviti word ik ondertussen ook een beetje moe.
We moeten echt medelijden hebben met die man ja. Altijd tegen Piti.quote:Op dinsdag 17 september 2019 19:02 schreef VoMy het volgende:
[..]
Piti is door diepe dalen gegaan, las ik vandaag nog.
Mooie throwback, ze kennen hun klassiekers.quote:
Mas mist hier toch het meest inderdaad, toekomstig ploeggenoot nota bene. Aranburu, Prades en de matig in vorm zijnde Fraile geloof ik verder wel.quote:Op dinsdag 17 september 2019 18:32 schreef showtimer het volgende:
[..]
Piti zal zijn zegje gedaan hebben.
Mas leek me zondag ook buitengewoon goed.
Het is sowieso vreemd dat Momparler op zo'n manier omhoog heeft kunnen vallen. Die gek nam als bondscoach van de beloften altijd van die kleine klimmertjes mee naar Gent-Wevelgem U23 en dat soort werk.quote:Op dinsdag 17 september 2019 19:03 schreef showtimer het volgende:
[..]
Aan de hand van bovenstaande quote weet je wie er echt aan de touwtjes trekt. Momparler excuseert zich bijna op voorhand om iemand te selecteren die niet Piti zijn ploeggenoot is geweest.
Jezus kwam na zijn ritwinst sowieso niet meer vooruit, zal wel einde seizoen zijn.quote:Op dinsdag 17 september 2019 19:07 schreef wimderon het volgende:
[..]
Mas mist hier toch het meest inderdaad, toekomstig ploeggenoot nota bene. Aranburu, Prades en de matig in vorm zijnde Fraile geloof ik verder wel.
Jezus is nog niet beter?
Sympathieke meneer. Ik zou het hem ontzettend gunnen. Hup Campenaerts.quote:Victor Campenaerts (27) is al sinds zondag in Yorkshire: in een rustieke B&B – zelf geboekt en deels zelf betaald – heeft hij Team Mexico opnieuw rond zich verzameld. Met dezelfde entourage als bij het werelduurrecord bereidt hij zich in ‘splendid isolation’ voor op het WK tijdrijden. Na een monumentale dip gelooft Campenaerts weer in zichzelf: “Wereldkampioen worden? Dat kan, ja.”
Bishop Monkton in Yorkshire heeft alles wat je van de Britse countryside verwacht: een landschap als een groen-bruin lappendeken, met rustieke huizen en zelfs nog één oude, rode telefooncel. Een man in laarzen laat twee greyhounds uit. Een dame die veel weg heeft van Hyacinth Bucket geeft de bloemen in de voortuin water.
Geregeld zie je ook een toerist op een koersfiets – Yorkshire is een fietsregio –, maar niet zoals Victor Campenaerts het doet. Hij rijdt in de tijdrithouding op de tijdritfiets, met een brommer voor hem (Kevin De Weert) en een auto achter hem (trainer Kurt Lobbestael). De gesprekken gaan zo: “Rechts is de beste lijn”, suggereert De Weert vanop de brommer, die ze van Tom Pidcock lenen. “Maar in het midden ligt het asfalt beter”, antwoordt Campenaerts. “Dat kan een verschil maken.”
Om die reden huurt hij dus al sinds zondag een huisje hier in Yorkshire. Om nu al op het parcours te kunnen trainen en zo elke kilometer in zijn hoofd te prenten. “Op de verkenningsmomenten die de organisatie voor een WK voorziet, kan je in het beste geval drie keer over het parcours rijden”, zegt Campenaerts. “Dat is niet genoeg om je de perfecte lijn eigen te maken. Ik zal het meer dan tien keer hebben gedaan. We automatiseren de commando’s onderweg: Hier rechts houden, hier links. Ik kan de perfecte lijn niet rijden – het parcours is nu niet verkeersvrij – maar ik zal ze wel in mijn hoofd hebben.”
Campenaerts zal volgende week woensdag ook precies weten waar hij met welke versnelling moet rijden, waar de afdalingen precies liggen... “En dan weet je ook waar je voordien efkes over de limiet mag gaan. Alles samen geeft mij dat misschien tien seconden voorsprong. Als je goede benen hebt, is tien seconden een eeuwigheid. Als je slechte benen hebt, stelt het niks voor.”
Team Mexico
Tien seconden voordeel – daarvoor heeft Campenaerts dit hele project Yorkshire opgezet. De kostprijs schat hij op “tussen de tien- en vijftienduizend euro”. Aanvankelijk was hij bereid om dat allemaal zelf te betalen, maar toen hij Lotto-Soudal van zijn plannen op de hoogte stelde, bleek dat niet nodig. “John Lelangue heeft gezegd: Voor elke euro die jij erin steekt, leggen wij er één bij. Ik had dat niet verwacht. Ik verlaat de ploeg straks en ik zal de tijdrit in de trui van de nationale ploeg rijden. Mooi dat ze dat toch doen.”
Lotto-Soudal stuurde ook nog performance manager Kevin De Weert mee. De wielerbond stelde verzorger Chris De Vos ter beschikking. Campenaerts zelf benaderde zijn vaste begeleider Ruud van Thienen, die tegelijk arts en kok is. Die laatste job is voorlopig niet zo arbeidsintensief: Campenaerts doet, gemonitord door Van Thienen, aan 3-day waterfasting, een dieet van drie dagen bijna alleen maar water. Grotendeels heeft Campenaerts nu dezelfde mensen rond zich heen als bij het werelduurrecord in Mexico. Mekanieker Simon De Wolf is niet mee, maar de aanpak is dezelfde: zoals in Namibië kiest Campenaerts voor een voorbereiding van splendid isolation, waarin elk uur van de dag in teken van de prestatie staat. Afleiding is er niet in Yorkshire. Ronde de twee gehuurde bungalows – ooit waren het stallen – grazen alleen gigantische schapen en drie prachtige paarden. “Totaal geen stress”, zegt Campenaerts ’s avonds op het terras bij de ondergaande zon.
Stress heeft Campenaerts de voorbije maanden wel genoeg gehad. Want het moet gezegd dat het hele project Yorkshire ook uit nood geboren is. Campenaerts wilde aanvankelijk met een traditionele voorbereiding richting WK tijdrijden. Hij zou de BinckBank Tour rijden en daarna de Vuelta. Maar ergens in de zomer – op een hoogtestage in Livigno – ging dat plan in de vuilnisbak. Werelduurrecordhouder Campenaerts raakte niet meer vooruit op de fiets. “Het was al begonnen op het BK tijdrijden”, zegt hij. “Daar was ik maar vierde, maar dat kwam niet onverwacht. Na mijn uurrecord had ik ook nog de Giro en de Ronde van België gereden, dus wisten we dat het nipt zou worden om die vorm door te trekken. De zondag van de wegrit kwam daar ineens nog het nieuws bij dat ik niet bij de ploeg kon blijven. Dat maalde door mijn hoofd en zorgde voor stress: Ik moet hier een oplossing voor vinden.”
“Na een rustperiode van tien dagen vertrok ik met de ploeg op stage en dat was een ramp. Echt een ramp. (lacht) Ik vond geen cadans, kon de rest totaal niet volgen. De ploegleiding kon met mij niks aanvangen op training. In de aanloop richting een klim lieten ze mij achter de volgwagen wegrijden van de rest. Zo kon ik met gigantisch veel voorsprong beginnen en kwam ik uiteindelijk met een werkbare achterstand boven. Maar dan zit je wel diep. Het was bijzonder confronterend. Ik was uurrecordhouder. In de Giro kon ik de tijdrit winnen, zelfs als ik onderweg een sigaretje rookte bij manier van spreken. En ineens moest ik met de mekaniekers gaan trainen. Ik heb mezelf lang iets wijs gemaakt: Nog één dag en ik ben erdoor. Morgen is mijn kantelpunt. Maar het ging gewoon niet.”
“Met mijn trainer Kurt Lobbestael moesten we een beslissing nemen: doorzetten met een voorbereiding via BinckBank Tour en Vuelta of niet? Mijn Europese titel verdedigen of niet? We besloten om het drie dagen te geven, daarna zouden we beslissen. De eerste dag was goed, mijn beste dag op stage. Maar een dag later was het om zeep. We deden een toertje van vier uur richting Zwitserland. Ongeveer het makkelijkste rondje dat je daar kan doen, bijna de hele tijd bergaf. Alleen moesten we op het eind van 700 meter terug naar het hotel op 2.200 meter. Daar ben ik gekraakt. Bij elke stamp op de pedalen dacht ik: Ik bel nu een taxi. (lacht) Ik meende het. Uiteindelijk ben ik boven geraakt, maar ik heb direct Kurt gebeld. We gaan morgen niet afwachten. We trekken er een streep door.”
“Ik ben geen bleiter, maar ik was in paniek. Ga ik mijn niveau nog terugvinden? Fysiek en mentaal was ik gewoon leeg. Veelzeggend: ik heb die dag na mijn beslissing het ontbijt gemist. Ik zet nooit een wekker en normaal word ik om zeven uur altijd uit mezelf wakker. Nu sliep ik in één keer door tot elf uur. Het toont hoeveel stress er van mij is afgevallen.”
Campenaerts laste een lange periode van rust in: “Plots had ik zeeën van tijd. De langste rustperiode die ik ooit heb gehad. Ik heb leuke dingen gedaan met Fanny (Lecluyse, zijn vriendin, nvdr.). We zijn naar een beach bar geweest, de dingen die niet-renners normaal doen in de zomer. Ik moest op doktersadvies wat vet bijwinnen. Dat is goed gelukt. (lacht) Heel voorzichtig ben ik opnieuw beginnen te trainen. Drie uur lage intensiteit en stoppen voor een koffie. Toeristentempo. Mijn grote schrik was dat ik meer dan een jaar nodig zou hebben om mijn niveau opnieuw te vinden, dat dacht ik echt. Maar meteen toen ik serieus begon te trainen, ging mijn niveau snel opnieuw omhoog. Het gaat gelukkig in de twee richtingen: je bent het rap kwijt, maar het keert ook rap terug.”
Topfavoriet Remco
Een maand geleden zei Campenaerts nog dat hij nooit honderd procent zou zijn voor het WK tijdrijden. Daarvoor had hij te veel competitie gemist. Nu kijkt hij daar helemaal anders tegenaan: “Ik heb net nog aan die uitspraak teruggedacht. Nu denk ik dat deze specifieke voorbereiding me net een stap voor kan geven op de rest. Op een WK tijdrijden, op het einde van het seizoen, gaat het over frisheid. Die heb ik. Mijn resultaten op trainingen zijn heel bevredigend. Ik haal zeker de wattages die ik vorig jaar haalde. En sinds vorig jaar komen goeie waarden op training er ook altijd uit in een wedstrijd. Ja, de kans bestaat dat ik wereldkampioen word. Al is Remco Evenepoel natuurlijk de topfavoriet. Dat is het grootste talent dat ik al in levenden lijve heb mogen meemaken. Toen ik zelf besliste om geen EK te rijden, heb ik Remco een bericht gestuurd: Het is voor u. Maar je moet wel zorgen dat je wint, zodat we met drie naar het WK kunnen. Met Remco, Yves Lampaert en ik kunnen drie Belgen de top tien halen. Of twee Belgen op het podium, dat is ook realistisch. Straf, als je weet van hoever we komen.”
Ongeacht het resultaat van komende woensdag zal 2019 het jaar zijn waarin Victor Campenaerts het sportieve hoogtepunt én het sportieve dieptepunt in zijn carrière beleefde. “Mijn conclusie is dat het in de sport altijd om hoge toppen en diepe dalen gaat”, besluit hij. “Of toch zeker bij mij. Mijn vorm schommelt heel erg. Ik ben geen Tiesj Benoot, die eender wanneer enorm hard kan rijden. Maar als mijn pieken zo hoog blijven, dan wil ik de dalen erbij nemen. Woensdag een goed resultaat en dan is het allemaal de moeite waard geweest.”
Dan had de selectie pas na het WK bekend geworden omdat Oscarito de data door elkaar had gehaald.quote:Op dinsdag 17 september 2019 19:08 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:
[..]
Het is sowieso vreemd dat Momparler op zo'n manier omhoog heeft kunnen vallen. Die gek nam als bondscoach van de beloften altijd van die kleine klimmertjes mee naar Gent-Wevelgem U23 en dat soort werk.
Ze hadden voor Freire moeten gaan.
Pat is een verstandig man.quote:Lefevere wil af van gemengde ploegenaflossing en pleit voor boycot van gloednieuwe WK-discipline
Zondag begint het WK in Yorkshire met een gemengde ploegenaflossing, een nieuw event met landenteams waarin vrouwen en mannen samen uitkomen. Die nieuwe proef vervangt de traditionele ploegentijdrit, zeer tot onvrede van Patrick Lefevere, CEO van Deceuninck-Quick Step.
Sinds het WK in Valkenburg 2012 was de ploegentijdrit voor merkenteams de traditionele opener van het WK wielrennen. Dit jaar is dat voor het eerst niet zo. Net als op het voorbije EK introduceert wielerbond UCI een ‘aflossing’ voor gemengde landenteams. Eerst rijden drie mannen een ploegentijdrit, drie dames lossen hen nadien af. De gezamenlijke tijd telt. Het concept past in het streven van het Internationaal Olympische Comité naar meer gendergelijkheid in de sport.
Patrick Lefevere van Deceuninck-Quick Step is evenwel geen fan: “Mocht het alleen van mij afhangen, dan zou ik dit event zwaar boycotten. De ploegentijdrit was een prachtige discipline en dat zeg ik niet alleen omdat we vier keer wereldkampioen zijn geworden. Het was prestigieus, de beste ploegen stelden allemaal hun beste renners op. Ook bij de fietsenconstructeurs leefde dat enorm. En nu neemt de UCI ons dit af.”
Lefevere vindt een gemengde aflossing geen waardige vervanger: “Ik geloof totaal niet in dat concept. Wat ga je zien? Nederland zal winnen met vijf minuten voorsprong. Dat machtsverschil is veel te groot. De beste renners halen er ook hun neus voor op. Federaties hebben de allergrootste moeite om een deftige ploeg bij elkaar te krijgen. De UCI denkt dat het event zal groeien, ik denk van niet.”
Deceuninck-Quick Step is één van elf wielerteams die eigenaar is van Velon, een joint venture die eigen competities organiseert zoals de Hammer Series. Velon zou tegen het initiatief van de UCI moeten ingaan, vindt Lefevere: “Wij zouden onze renners hiervoor niet moeten vrijgeven. En dan op dezelfde dag een eigen WK ploegentijdrijden organiseren. Elia Viviani wilde per se meedoen omdat hij dan samen met zijn vriendin Elena Cecchini kan rijden. Daarvoor wilde hij een paar dagen voor het einde forfait geven in de Ronde van Slovakije. Maar no way dat hij dat mag doen. De Ronde van Slovakije is zaterdag gedaan, het gemengde WK is zondag. Hij moet maar zorgen dat hij er op tijd raakt.”
Lefevere benadrukt dat zijn verzet tegen de gemengde ploegenaflossing niet mag gezien worden als minachting voor het vrouwenwielrennen: “Ik ben voor vrouwenwielrennen. Ik krijg geregeld het verwijt dat Deceuninck-Quick Step geen damesploeg heeft, maar ik heb wel de sponsor voorzien voor Experza-Footlogix, de damesploeg van Christel Herremans. Wie zegt dat ik niks doe voor dameswielrennen is verkeerd.”
Hij overdrijft wel een beetje, het was niet alsof er veel animo was voor de oude ploegentijdrit.quote:
Zou voor fietsenmerken geen slechte reclame zijn. Maar wat ze nu kiezen si echt helemaal ruk inderdaad.quote:Op vrijdag 20 september 2019 11:41 schreef Felagund het volgende:
[..]
Hij overdrijft wel een beetje, het was niet alsof er veel animo was voor de oude ploegentijdrit.
Dit inderdaad, het is niet voor niets dat die oude TTT afgevoerd is.quote:Op vrijdag 20 september 2019 11:41 schreef Felagund het volgende:
[..]
Hij overdrijft wel een beetje, het was niet alsof er veel animo was voor de oude ploegentijdrit.
Lekker gekunsteld dit absolute non-nummer door de strot duwen ten koste van de veel relevantere TTT zoals het wasquote:Er is 167.000 euro te winnen in koers die amper boeit: 70 procent WK-prijzengeld wordt nu zondag al verdeeld
Primoz Roglic, Tadej Pogacar, Tony Martin en Elia Viviani. Het zijn de weinige toppers die zondag aan de start staan voor de eerste editie van het WK Mixed Team Relay. Eigenaardig, want met 167.000 euro aan prijzengeld is deze discipline een goudmijn. Zeventig procent van het totale prijzengeld van dit WK is zondag al uitgedeeld. De zes renners van het winnende land krijgen elk meer dan diegene die volgende week wereldkampioen wordt.
Eerst drie mannen die 13,8 kilometer rijden. Wanneer de tweede man over de finish komt, mogen de drie dames aan hetzelfde traject beginnen. De nieuwste WK-discipline, Mixed Team Relay, in een notendop. Patrick Lefevere is vierkant tegen, maar de UCI haalt alle middelen boven om zijn nieuwe kindje toch ademruimte te geven. Van de in totaal 239.250 euro aan prijzengeld op dit WK is er na zondag al 167.000 euro weg. Een monsterbedrag naar wielertermen. Ter vergelijking: de winnaar van de Ronde van Vlaanderen krijgt 20.000 euro, maar moet dat bedrag ook nog verdelen binnen zijn ploeg. De Tourwinnaar vangt 500.000 euro, maar moet daar wel drie weken voor knokken en dat bedrag ook nog eens delen met zijn zeven ploegmaats.
Het zestal dat zondag wint, mag 58.500 euro aan prijzengeld verdelen. Met elk 9.750 euro verdienen ze 2.000 euro meer dan de renner die volgende week zondag naar de individuele wereldtitel snelt en daarvoor 7.750 euro krijgt. Toen de Belgische delegatie de bedragen gisteren vernam, vielen de monden open. “Voor ons is dat zeer veel geld. We rijden een heel jaar vooral voor het plezier. Als we echt geld zouden willen verdienen, zouden we beter een ander beroep kiezen. Dit is dus zeer leuk”, aldus Sofie De Vuyst.
Ook Jan Bakelants is opgetogen met het hoge prijzengeld van zondag. “Een mooie verrassing. Ik wist het niet. Ik zag deze wedstrijd als een leuke kans om nog eens met de Belgische nationale ploeg te koersen en deze streek te leren kennen, maar nu blijkt het ook nog lucratief te zijn. Zeer bijzonder, want op een WK is al sinds mensenheugenis geen rotte frank te verdienen.”
België zal niet winnen en waarschijnlijk zelfs naast het podium vallen, maar ook voor de haalbare vierde of vijfde plaats is er nog respectievelijk 13.500 en 11.500 euro te verdienen. “Ik ben er zeker van dat als alle renners dit vooraf hadden geweten, ze maar wat graag waren afgezakt”, aldus Bakelants. Helemaal blij is hij echter niet. “Voor een knappe discipline als de ploegentijdrit deed de UCI niets. Ze kwamen zelfs nauwelijks tussen in de onkosten van de ploegen. Nu ze een nieuwe discipline willen promoten, hebben ze in Aigle plots wel zakken geld gevonden.”
Patgod (bis)quote:Patrick Lefevere (64) is op het komende WK in Yorkshire columnist voor Het Nieuwsblad. Vanaf maandag krijgt u elke dag een scherpe mening, zoals hij er ook in dit interview wel een paar heeft. Met Julian Alaphilippe en Remco Evenepoel heeft Lefevere twee renners die komende week wereldkampioen kunnen worden. “Voor hen is dat cashen, voor mij betalen.”
Vier renners van Deceuninck-Quick Step in de WK-selectie: zelfs met de kritische bril van Nieuwsblad-columnist kan u daar niet veel klachten over hebben.
“Dat is dan ook volledig terecht. Het zal wel pretentieus zijn om het zelf te zeggen, maar geen enkele ploeg ter wereld koerst zoals wij: altijd agressief en onze renners rijden ook altijd voor elkaar. Daar moet de sélectionneur al niet mee inzitten.”
Bondscoah Rik Verbrugghe voegde Lampaert en Declercq wel pas in tweede instantie toe aan de acht namen.
“Sorry, maar als het voor de rol van knecht gaat tussen Tim Declercq en Laurens De Vreese, dan is er toch geen foto? Gezien wat Declercq deed in de eerste rit die Gilbert won in de Vuelta? Hoe hij daar met zijn brede karkas naar boven reed? Dat waren geen drie Kemmelbergjes, hè. Er is geen enkele andere Belgische renner in de rol van Declercq die dat kan. Lampaert moet er ook altijd bij zijn: hij wint moeilijk, maar hij staat er altijd.”
Jasper Stuyven vraagt zich af wat hij nog meer moet doen om een selectie te verdienen.
“Jasper is ook een goede coureur. Maar ik zal eens iets zeggen wat hij niet graag zal horen: het is Deceuninck-Quick Step dat beslist heeft dat Stuyven de Ronde van Duitsland mocht winnen. Wij hebben Kasper Asgreen vol met hem laten meerijden (in de derde etappe, nvdr.). Ons plan was om te winnen met Lampaert, maar in het peloton raakten we niet van Colbrelli af. En Kasper had al zoveel gedaan voor de ploeg, dat we hem eens een persoonlijk succes gunden. Daarom mocht hij meerijden en daarom heeft Stuyven Duitsland gewonnen.”
Had u Vanmarcke en Benoot geselecteerd, één en twee in Plouay?
“Dat zijn mooie resultaten, maar Plouay is geen monument. En ik hoorde van Tom Steels dat het dit jaar ook wel een kutkoers was. Ze hebben ook daar de onverharde wegen ontdekt.”
Moeten we besluiten dat Patrick Lefevere helemaal akkoord is met de WK-selectie van de bondscoach? Dat is toch een beetje zoals sneeuw in de Sahara.
(lacht) “Helemaal akkoord, dat zijn uw woorden. Gilbert en Van Avermaet zijn sowieso zekerheden, maar ik ben al niet overtuigd van de eendagsrenner Dylan Teuns. Wel op een specifieke, zware aankomst, zoals de Muur van Hoei, maar niet in Yorkshire. Ik had ook het gevoel dat het bij hem in de Vuelta al een beetje einde Latijn was. En Oliver Naesen is heel regelmatig, maar je moet hem niet meepakken om te winnen. Bij Tim Wellens weet je het nooit op voorhand. Als het slecht weer is en hij heeft zijn dag, dan kan hij hard rijden. Daarover gaan we niet discussiëren.”
Blijft over: Remco Evenepoel. Hoe kijkt u tegen zijn selectie aan? Aanvankelijk was het niet de bedoeling dat hij zou meegaan.
“Verbrugghe heeft ballen getoond door Remco mee te pakken. Ik dacht dat er veel kritiek op zou komen: zo jong, zo’n lang WK, niet voorzien in zijn programma... Maar blijkbaar durft niemand dat te schrijven. Als Remco toch onderuitgaat, zullen jullie na het WK wel schieten, zeker?”
De bondscoach heeft u gebeld over zijn selectie. U heeft zelf dus ook geen bezwaar gemaakt.
“Verbrugghe heeft me inderdaad gebeld. Ik zag het probleem niet. Onze trainers en dokters waren akkoord en Remco wilde zelf ook graag rijden. Behalve de WK-wegrit hebben we ons dit seizoen gehouden aan het programma dat we vooraf vooropstelden voor Remco: zestig koersdagen. Hij zal er heel dicht tegen zitten. Puur sportief is zijn selectie ook logisch. Hij heeft dit jaar alle wetten van de redelijkheid overboord gegooid.”
U zit allang in de koers, maar wat denkt u wanneer een renner van negentien solo wint in San Sebastian?
“Ik heb daar met open mond naar gekeken. Het eerste beeld in die koers was Remco tussen de gelosten. Ik dacht: Shit, hij is weer van te ver moeten beginnen. Hij moest al die geloste renners inhalen. Dan rijdt hij met twee bidons in zijn nek naar voor en springt hij meteen achter die Toms Skujins aan. Fitte (ploegleider Wilfried Peeters, nvdr.) moet in de radio gezegd hebben: Niet meerijden, maar hij pakte toch over. Eerst dacht ik dat ze achter hem met zijn voeten aan het spelen waren. Dat Movistar hem op twintig seconden hield om er dan in de klim over te walsen. Maar je zag de ene na de andere coureur zichzelf opblazen. Mijn Spaans is niet zo goed, maar Amador moet achteraf getweet hebben: Vandaag ben ik belachelijk gemaakt door een tiener. En ik vind het niet eens erg. Dat zijn mooie complimenten.”
Had u verwacht dat hij dit seizoen al zo’n koers zou kunnen winnen?
“Ik zal iets zeggen dat Remco zelf niet graag toegeeft: de Ronde van Romandië is een omslagpunt geweest. Die koers heeft hem met zijn voeten op de grond gezet. Na de Ronde van Duitsland ben ik met Patrick (vader Evenepoel, nvdr.) gaan eten in Loanton en hij noemde dat ook een key moment. Romandië was de eerste World Tour-koers voor Remco. We hadden vooraf gezegd: Zorg dat je daar de eerste keer piekt. Hij verwachtte er zelf enorm veel van, maar hij piekte er helemaal naast. Toen heeft hij gesnapt: niks komt vanzelf.”
U had vooraf ook uw bewuste uitspraak gedaan: “Hij staat vier kilo te dik.”
“En dat schrijven jullie graag op, natuurlijk. Maar als ik drie keer over zijn kopje aai, lees ik dat nergens. Die opmerking is een inside joke geworden. Remco stuurt me nu al eens een foto met de weegschaal erbij. In de koers gaat het toch ook om gewicht? Gezien wie er vooraan reed in de Vuelta? Skeletten met vel rond. Al is het natuurlijk niet de bedoeling om van Remco een anorexiapatiënt te maken.”
Als u zo’n uitspraak doet, is dat dan een ‘slip of the tongue’, of is het berekend en prikkelt u bewust?
“Ik deel graag prikjes uit. Je moet mensen teasen. Het leven gaat zo snel. Mijn jongste zoon is net afgestudeerd als cyberspecialist. Maar als hij zich nu niet voortdurend bijschoolt, zit hij volgend jaar al in de vierde waaier. De wereld zit zo in elkaar en de koers al helemaal: als je naar links kijkt, rijden ze je rechts voorbij.”
Na zijn Europese titel in het tijdrijden heeft u het contract van Evenepoel meteen verlengd. Maakt hem dat al een grootverdiener binnen de ploeg?
“Waarom willen jullie altijd over geld praten? Dat is toch een journalistieke afwijking... Maar neen, hij is nog geen grootverdiener. Hij is een kleine verdiener. We betalen hem per centimeter. (lacht) Eerlijk: ik denk dat hij krijgt wat hij moet krijgen. Bij die contractbespreking heb ik wel gezien dat Remco een clevere boy is. Zo’n contract bestaat tegenwoordig uit veertien pagina’s. Terwijl alleen het A4’tje met de termijn, het salaris en de bonussen echt relevant is. Maar dat contract lag in viervoud op tafel en Remco begon erdoor te bladeren. Hij vroeg: Patrick, weet je hoe oud ik ben? Dat wist ik natuurlijk: Twintig in januari. Remco antwoordde: En waarom staan er dan geen bonussen in voor de jongerentrui? Die kan ik nog vier keer winnen. (lacht) Niemand had dat gezien: onze CFO Geert Coeman niet, Patrick Evenepoel niet en ik ook niet. Maar Remco wel.”
Wil dat ook zeggen dat hij vanaf volgend jaar al grote rondes wil rijden? U zou daar nog een seizoen mee wachten.
“Ik zou het nog niet doen in 2020, maar we gaan hem niet kunnen tegenhouden. Als Remco iets in zijn hoofd heeft, dan zit het niet in zijn gat, zoals we dat zeggen. (lacht) Ik denk: probeer eerst eens de Dauphiné voor je aan de Tour denkt, maar hij ziet dat anders. Hij is nu al bezig met de parcoursen van volgend jaar. Waar heb je de meeste tijdritkilometers? De Tour zal het volgend jaar nog niet worden, maar ik ga niet meer zeggen dat hij zeker geen grote ronde rijdt. Mocht Remco een paard zijn, ik stak een ijzer in zijn mond en ik trok de teugels aan. Maar dat gaat nu niet.”
Wordt dat het laatste grote project van wielermanager Patrick Lefevere: de Tour winnen met Remco Evenepoel?
“Het zou stout zijn om daarover nu iets te zeggen. Hij komt pas piepen. Laten we eerlijk zijn: hij heeft in het rondewerk alleen de Baloise Belgium Tour gewonnen. Alle respect voor de manier waarop: na die rit naar Zottegem is Campenaerts drie maanden getraumatiseerd geweest. (lacht) De manier ook waarop hij Wellens voorbijvlamt in Luik… Dat zijn flitsen die het beste doen verhopen, maar dat geeft nul garantie dat hij in 2021, ’22 of ’23 meedoet in de Tour. Jullie spreken daar zo makkelijk over: de Tour winnen. Het is wel de Tour, hè.”
U haalde met Joao Almeida, Matteo Cattaneo en Mauri Vansevenant een aantal jonge klimmers binnen. Het lijkt of u een klimkern rond Evenepoel aan het bouwen bent.
“Dat is inderdaad de bedoeling. In zoverre dat ik kán bouwen, want mijn sponsorcontracten lopen maar tot 2021. Maar we hebben gemerkt met Bob Jungels en James Knox dat je als ronderenner in de problemen komt als je bergop alleen zit. Probleem is dat ronderenners heel duur zijn. Daarom proberen we ze nu jong te pakken.”
Met Sam Bennett wil u ook nog een topsprinter overnemen van Bora-Hansgrohe, maar die transfer raakt blijkbaar niet rond.
“Hij staat gebudgetteerd, maar er is een juridische slag aan de gang tussen hem en zijn ploeg. De vraag is of hij nog een contract heeft voor 2020 of niet. Er is een arbitrage geweest bij de UCI en daar is Bennett in het ongelijk gesteld. Maar ik snap de insteek van Bora-manager Ralph Denk niet. Waarom een coureur tegen zijn goesting houden als hij na Sagan en Ackermann toch maar je derde sprinter is? Ik zit erbij en ik kijk ernaar. Als ik tussenkom, kan ik een boete krijgen van de UCI. Voor veel mensen ben ik nu al de slechterik in dat verhaal. Onterecht. Als Bennetts manager Andrew McQuaid – een jurist nota bene – mij verzekert dat hij vrij is, wie ben ik dan om dat tegen te spreken?”
Zonder Bennett doet u geen grote inkomende transfer. Terwijl u volgend seizoen wel Gilbert, Viviani en Mas verliest.
“Is het de voorbije vijf jaar anders geweest? De grote namen vertrekken, jonge gasten komen in de plaats. Was ik manager van een voetbalploeg, dan zat ik nu op een berg cash. (lacht) Ik verlies elk jaar mijn middenveld. Wegens het budget. In het verleden legde onze eigenaar Zdenek Bakala de tekorten bij, maar zoals afgesproken doet hij dat nu niet meer. 62 koersen winnen is plezant en ik betaal al die bonussen met de glimlach, maar soms wordt het een zure glimlach. Hoe goed onze CFO Geert Coeman ook mag zijn in het forecasten van het budget: als Evenepoel en Alaphilippe straks wereldkampioen worden, is dat voor hen cashen en voor mij betalen.” (lacht)
En als Philippe Gilbert wereldkampioen wordt?
“Dan niet. Daar zijn we de voorbije jaren slimmer in geworden. Bonussen gelden alleen als je het jaar nadien bij de ploeg blijft. Natuurlijk mag Gilbert van mij wereldkampioen worden. Het zal hem zelfs van harte gegund zijn. Iedereen denkt dat er iets is blijven hangen na die Tour-affaire, maar voor mij is dat in ieder geval niet zo. Al blijf ik er ook bij dat het de juiste beslissing was om hem niet mee te nemen naar de Tour.”
Begrijpt u dat Lotto-Soudal hem een contract aanbiedt voor drie seizoenen?
“Ik loop lang genoeg rond om dat te begrijpen: tot nader order leven we in België en daarin zal de Lotto-ploeg altijd een Waalse renner nodig hebben. Ik zie wat ik zie: Benoot vertrekt, Monfort stopt, Vanendert en Keukeleire mogen niet blijven. Als je dat allemaal optelt, kom je uit bij Gilbert.”
Al jaren ben u op zoek naar sponsorgeld. Een figuur als Remco Evenepoel moet daarin toch helpen? Zijn er niet heel veel bedrijven die hem als uithangbord willen?
“Ben je er hier veel tegengekomen op de gang voor mijn bureau? Ik zie ze niet. Ik heb nog geen Sir Ratcliffe (CEO van Ineos, nvdr.) die mij komt zeggen: Patrick, ik voel mij schuldig over de schade die ik het milieu berokken. Hier heb je 45 miljoen euro, waarmee ik wat goodwill wil kopen. Ik zal in de haven van Antwerpen eens mijn toer moeten doen, zeker? Nu, onze sponsors zijn natuurlijk tevreden. Deceuninck heeft in zijn eerste seizoen niet op de deur geklopt, ze hebben ze ingestampt. Ik zou zeggen: als ze na zo’n jaar niet tevreden zijn, dan moeten ze nu stoppen. En dat gaat niet alleen over Evenepoel. Alaphilippe in het geel heeft ook veel losgemaakt. Hij brengt iets teweeg bij mensen. Zijn gele trui afgeven aan een jongetje dat in de regen staat te rillen van de kou: hoeveel renners zouden dat doen? Hij was ook ongelofelijk beschikbaar voor de media, waar de Fransen ook wel misbruik van hebben gemaakt. Dat extrasportieve heeft hem ook uitgehold. Je moet de foto’s van hem aan het begin van de Tour eens vergelijken met de foto’s op het eind. Hij lijkt vijf jaar ouder.”
Daarom: is hij op het einde van het seizoen nog fris genoeg om wereldkampioen te worden?
“Ik hoop het. Al moet ik hier ook mea culpa slaan: we hebben hem als winnaar van vorig jaar een beetje mentaal verplicht om aan de start te staan in de Clasica San Sebastian. Dat hadden we niet moeten doen. Kijk naar Bardet en Pinot: die hebben in de Tour nog niet de helft van zijn stress gehad en die hebben hun seizoen al stopgezet. Om op de vraag te antwoorden: ik denk wel dat Alaphilippe fris genoeg is voor Yorkshire. Hij heeft veel gekoerst, maar we hebben hem doorheen het seizoen ook veel breaks gegeven.”
Tot slot toch nog één keer Evenepoel: als hij woensdag of zondag wereldkampioen wordt, wat gaat er dan gebeuren?
“Goeie vraag. Dat nieuwe contract zal dan al niet veel meer zijn dan een vodje papier. Dan gaat er weer zoveel rond hem bewegen. Vorig jaar hebben alle managers en makelaars zijn deur al platgelopen. Rod Ellingworth van Bahrain-Merida heeft hem gemaild: Nergens tekenen, we gaan iets bouwen rond u. Dave Brailsford liet weten dat hij een ploeg zou maken met alle beste jonge renners. Giovanni Lombardi (makelaar van onder meer Sagan, nvdr.) had zelfs Rudy Pevenage meegenomen als entree. Ik heb vader Evenepoel geadviseerd om zelf makelaar van Remco te worden. Hij kent hem beter dan wie ook. Iedereen wil iets van Remco en zijn ouders worstelen daarmee. Ze vragen mij: Patrick, hoe lossen we dat op? Wel, niet door vriendelijk te zijn, natuurlijk. We hebben gekuist in zijn entourage, met de harde borstel erdoor. Soms is dat pijnlijk: Fred Vandervennet is altijd zijn coach geweest, tot hij bij de profs kwam. Dat is een lief dat je heel graag ziet, waarna je dan met een ander trouwt. Zijn ouders hebben het moeilijk met zulke kwesties, ik niet. Voor mij is het de hakbijl en kappen. Ik moet zeggen: dat ligt mij wel.” (lacht)
🤭quote:“Jasper is ook een goede coureur. Maar ik zal eens iets zeggen wat hij niet graag zal horen: het is Deceuninck-Quick Step dat beslist heeft dat Stuyven de Ronde van Duitsland mocht winnen. Wij hebben Kasper Asgreen vol met hem laten meerijden (in de derde etappe, nvdr.). Ons plan was om te winnen met Lampaert, maar in het peloton raakten we niet van Colbrelli af. En Kasper had al zoveel gedaan voor de ploeg, dat we hem eens een persoonlijk succes gunden. Daarom mocht hij meerijden en daarom heeft Stuyven Duitsland gewonnen.”
Het schijnt niet echt te gaan om het contract, maar om een mondeling akkoord dat werd gesloten tussen Bennett en BORA (is dat bindend?) en een brief die werd ondertekend (wat voor brief?). Overigens laat Pat het wel leuk klinken, Waarom een coureur tegen zijn goesting houden als hij na Sagan en Ackermann toch maar je derde sprinter is?, maar dat kun je ook van de andere kant bekijken. Waarom iets tekenen en ergers mee akkoord gaan als je van tevoren al weet dat je derde keus bent?quote:Op zaterdag 21 september 2019 10:44 schreef Marcoss het volgende:
Dat contract van Sam moet wel heel raar in elkaar zitten dan..
In de wegrit zie ik Thomas toch ook weinig potten breken.quote:Op zaterdag 21 september 2019 11:20 schreef Marcoss het volgende:
Archibald vervangt Thomas in de tijdrit, die richt zich volledig op de wegrit
Vertaling: ik heb er geen zin meer in, sta 5 kilo te zwaar en rij alleen nog plichtmatig de eerste 100km mee in de wegrit.quote:Op zaterdag 21 september 2019 11:54 schreef Chiappucci het volgende:
[..]
In de wegrit zie ik Thomas toch ook weinig potten breken.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |