Vreemd om kapitaal te gebruiken (in dit geval aflossing maar kan net zo goed kapitaal zijn om aandelen te kopen) om extra kapitaal te maken is niets vreemds aan.quote:Op woensdag 17 juli 2019 20:59 schreef blomke het volgende:
[..]
Dat kan, maar kan ook zijn dat je kapitaal opbouwt door lagere lasten; inderdaad beetje vreemd om eerst kapitaal ter aflossing te gebruiken, en vervolgens kapitaal weer op te bouwen door de lagere lasten dientengevolge.
Dat het alleen amper zoden aan de dijk zet door allerlei belastingtechnische foefjes (ik kwam op ¤5,- netto per maand bij die eenmalige ¤4000 investering), is een ernstig nadeel.
Grosso modo heb ik nog geen echt sluitend model gezien. Heb ik ook niet, verwacht ook niet dat het bestaat.
Wat ik gedaan heb is na het vullen van een buffer een aantal jaren eerst het aflossingsvrije deel afgelost. Sec niet het voordeligste maar het gaf wel een goed gevoel. Toen de spaar premie vol gestort, dat is dus eigenlijk vooruit aflossen. Daarna kwam de laatste rente verlaging met nog vijf jaar te gaan. Een jaar later weer eens gaan rekenen en toen bleek het uit te kunnen het restant gewoon in een keer af te lossen. Een kleine vijf rug dus maar mijn maandelijkse bijdrage was nog maar iets van 130 euro. Een kleine drie jaar voor de geplande datum. Door die mindere woonlasten kan ik nu met vervroegd pensioen alsof de VUT nog bestond.quote:Op woensdag 17 juli 2019 17:35 schreef Linkse_krijger het volgende:
[..]
Hoeveel rente betaalde je dan? Want dat vind ik wel een erg grote sprong.
Aha, vandaar. Ik vergeleek het ten onrechte met mijn eigen situatie, maar daar is de looptijd nog zo'n 25 jaar.quote:Op donderdag 18 juli 2019 08:15 schreef nanuk het volgende:
[..]
Wat ik gedaan heb is na het vullen van een buffer een aantal jaren eerst het aflossingsvrije deel afgelost. Sec niet het voordeligste maar het gaf wel een goed gevoel. Toen de spaar premie vol gestort, dat is dus eigenlijk vooruit aflossen. Daarna kwam de laatste rente verlaging met nog vijf jaar te gaan. Een jaar later weer eens gaan rekenen en toen bleek het uit te kunnen het restant gewoon in een keer af te lossen. Een kleine vijf rug dus maar mijn maandelijkse bijdrage was nog maar iets van 130 euro. Een kleine drie jaar voor de geplande datum. Door die mindere woonlasten kan ik nu met vervroegd pensioen alsof de VUT nog bestond.
Ben ook blij dat ik geen hypotheek meer heb, m'n zorgpremie is nu m'n hoogste vaste lastquote:Op donderdag 18 juli 2019 08:15 schreef nanuk het volgende:
[..]
Wat ik gedaan heb is na het vullen van een buffer een aantal jaren eerst het aflossingsvrije deel afgelost. Sec niet het voordeligste maar het gaf wel een goed gevoel. Toen de spaar premie vol gestort, dat is dus eigenlijk vooruit aflossen. Daarna kwam de laatste rente verlaging met nog vijf jaar te gaan. Een jaar later weer eens gaan rekenen en toen bleek het uit te kunnen het restant gewoon in een keer af te lossen. Een kleine vijf rug dus maar mijn maandelijkse bijdrage was nog maar iets van 130 euro. Een kleine drie jaar voor de geplande datum. Door die mindere woonlasten kan ik nu met vervroegd pensioen alsof de VUT nog bestond.
Afschrijving auto is een apart potje bij me en daar gaat het grootste bedrag in, gevold door zorgpremie en even verder de energie. Heerlijk.quote:Op donderdag 18 juli 2019 09:30 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Ben ook blij dat ik geen hypotheek meer heb, m'n zorgpremie is nu m'n hoogste vaste last
Dat is toch precies wat ik postte?quote:Op donderdag 18 juli 2019 06:46 schreef jsuijker het volgende:
Ook leuk dat je 5eu netto uitgerekend had op 4000 euro maar dat is maandelijks.
Vooral selectief gaan quoten! Misschien handig om gewoon mijn gehele bericht te laten staan en vooral te lezen voordat je reageertquote:
Blomke is een beetje koppig en weet alles beter.quote:Op donderdag 18 juli 2019 23:24 schreef jsuijker het volgende:
[..]
Vooral selectief gaan quoten! Misschien handig om gewoon mijn gehele bericht te laten staan en vooral te lezen voordat je reageert
Als je gewoon mijn complete bericht leest zie je dat er met die getallen een minimaal rendement van 2.1% gehaald wordt (vrh erg conservatief gesteld op 0.6%). Dit is ook nog eens risico vrij
Dit rendement kan nog oplopen als er sprake is v een renteopslag over de gehele hypotheek die je daardoor versneld kwijtraakt
Nou niet echt een slecht (gegarandeerd) rendement voor die 'slechts 5eu per maand.
Die 2,1% haal je dus niet. Je betaalt extra aflossing zodat je latere aflossing lager wordt. Dat is geen rendement, dat is spaarrenteverlies. Als je dat ook eens meerekent over die ¤4000,- kom je nog lager dan die 1,6% uit.quote:Op donderdag 18 juli 2019 23:24 schreef jsuijker het volgende:
Als je gewoon mijn complete bericht leest zie je dat er met die getallen een minimaal rendement van 2.1% gehaald wordt (vrh erg conservatief gesteld op 0.6%)
Is is geen ¤5,- per maand, het is ¤4000,-/12 = ¤334quote:Op donderdag 18 juli 2019 23:24 schreef jsuijker het volgende:Nou niet echt een slecht (gegarandeerd) rendement voor die 'slechts 5eu per maand.
quote:Op vrijdag 19 juli 2019 06:40 schreef Patroon het volgende:
Blomke is een beetje koppig en weet alles beter.
En hoe doe je dat dan als je net een flink deel van je spaargeld in het aflossen van je hypotheek hebt gestopt en je wilt bijv. aandelen Shell gaan kopen omdat het gerucht van een oorlog in de golf van Harmuz opduikt?quote:Op woensdag 17 juli 2019 23:37 schreef Patroon het volgende:
Flexibiliteit is niet alleen handig voor als je het geld nodig hebt voor tegenslagen, maar ook wanneer je een andere belegging tegenkomt die meer rendement geeft. We hebben geen glazenbol, dus fijn om daar flexibel in te kunnen springen.
Sterk dit je rekent zelf voor dat het gaat om 'slechts 5eu rente winst per maand' en als iemand die door jezelf berekende waarde gebruikt dan is het ineens aflossing😂. Aflossing is niets anders dan aandelen kopen (zoals ik al zei in de al eerder geknipte quote)quote:Op vrijdag 19 juli 2019 21:48 schreef blomke het volgende:
[..]
Die 2,1% haal je dus niet. Je betaalt extra aflossing zodat je latere aflossing lager wordt. Dat is geen rendement, dat is spaarrenteverlies. Als je dat ook eens meerekent over die ¤4000,- kom je nog lager dan die 1,6% uit.
[..]
Is is geen ¤5,- per maand, het is ¤4000,-/12 = ¤334
Dat probleem heeft iemand die voor looptijdverkorten kiest ook en zelfs nog meer dan iemand die kiest voor maandverlaging.quote:Op vrijdag 19 juli 2019 21:56 schreef blomke het volgende:
[..]
En hoe doe je dat dan als je net een flink deel van je spaargeld in het aflossen van je hypotheek hebt gestopt en je wilt bijv. aandelen Shell gaan kopen omdat het gerucht van een oorlog in de golf van Harmuz opduikt?
Ik heb een 1 persoonshuishouden, 68 zonnepanelen en een energierekening van -70 per maand (ofwel, ik krijg geld terug).quote:Op zaterdag 20 juli 2019 11:56 schreef RamboDirk het volgende:
Mensen die zonnepanelen adviseren bij een 1 persoonshuishouden
Bij de tijd dat je de investering eruit hebt is de techniek hopeloos verouderd en ben je met 1 been in het graf.quote:Op zaterdag 20 juli 2019 12:00 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Ik heb een 1 persoonshuishouden, 68 zonnepanelen en een energierekening van -70 per maand (ofwel, ik krijg geld terug).
Wat is je punt?
Ik heb TS overigens geen zonnepanelen geadviseerd, simpelweg omdat dat bij een appartement vaak niet zo goed uitvoerbaar is.
Wat bedoel je met "techniek hopeloos verouderd"? De set levert dit jaar 15.000 tot 16.000kWh op en over 20 jaar levert het nog steeds 15.000 tot 16.000kWh op.quote:Op zaterdag 20 juli 2019 12:17 schreef RamboDirk het volgende:
[..]
Bij de tijd dat je de investering eruit hebt is de techniek hopeloos verouderd en ben je met 1 been in het graf.
Wat ik teveel opwek lever ik terug.quote:Tenzij je een wietkwekerij hebt die veel stroom verbruikt, dan snap ik het. Maar een gemiddeld 1 persoons huishouden verbruikt 3 tientjes stroom per maand.
Hier ook sinds een paar weken zonnepanelen. Rendement is rond de 12%. Prima deal. Voor de zekerheid genereren we als het goed is een kleine 50% meer op jaarbasis dan nu noodzakelijk, dus we kunnen even vooruit.quote:Op zaterdag 20 juli 2019 12:34 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Wat bedoel je met "techniek hopeloos verouderd"? De set levert dit jaar 15.000 tot 16.000kWh op en over 20 jaar levert het nog steeds 15.000 tot 16.000kWh op.
Of de techniek verouderd is maakt geen fluit uit, het blijft stroom opwekken.
De investering is er over 5,8 jaar uit.
[..]
Wat ik teveel opwek lever ik terug.
Mijn verbruik ligt wel wat hoger dan de gemiddelde "1600kWh voor een alleenstaande".
Ik kook elektrisch (inductie).
Daarnaast heb ik een warmtepomp, die per jaar 3700kWh verbruikt.
Daar staat dan wel tegenover dat ik geen gasaansluiting meer heb.
Een EV komt er ook nog wel, over een jaar of 3 tot 5.
Waarmee je dus mijn standpunt dat een hypotheek (versneld) aflossen vermindering van je liquiditeit betekent, onderschrijft.quote:Op zaterdag 20 juli 2019 08:40 schreef Patroon het volgende:
Dat probleem heeft iemand die voor looptijdverkorten kiest ook en zelfs nog meer dan iemand die kiest voor maandverlaging.
quote:Op zaterdag 20 juli 2019 12:44 schreef Linkse_krijger het volgende:
Hier ook sinds een paar weken zonnepanelen. Rendement is rond de 12%. Prima deal. Voor de zekerheid genereren we als het goed is een kleine 50% meer op jaarbasis dan nu noodzakelijk, dus we kunnen even vooruit.
Doe gewoon wat je denkt dat het beste is voor je.quote:Op zaterdag 20 juli 2019 13:33 schreef blomke het volgende:
[..]
Waarmee je dus mijn standpunt dat een hypotheek (versneld) aflossen vermindering van je liquiditeit betekent, onderschrijft.
Ik zit/zat in een enigszins vergelijkbare situatie: 30 jaar, klein koopappartement met redelijk wat overwaarde en het idee om in de toekomst groter te willen wonen. Ik heb veel afgelost op mijn hypotheek, maar dat loont de moeite met de huidige rente nauwelijks meer.quote:Op zondag 14 juli 2019 17:59 schreef _Lily_ het volgende:
Ik heb de grens van belastingvrij vermogen bereikt met mijn spaargeld en vraag me nu af wat ik er het beste mee kan doen. Dit omdat het banksparen niet heel lonend is en ik zoek naar een manier om het snelst meer geld te sparen zonder heel grote financiele risico's te nemen. Want dat laatste heb ik geen ervaring mee. Zou verder aflossen op de hypotheek verstandig zijn? Of iets anders? Moet ik nu al iets extra's regelen voor mijn pensioen of heeft dat op deze leeftijd totaal geen zin gezien de lange tijd die ik nog moet werken?
Mijn situatie:
- 32 jaar
- Appartement waar een hypotheek van 100.000 op rust (originele hypotheek 120.000). Annuitair, moet volledig afgelost zijn na 30 jaar, dus ik los maandelijks af.
- Geen andere schulden, ook geen studieschuld
- Hopelijk over een jaar of 5 verhuizen naar een groter huis.
- Betaalde baan in loondienst, dus ik bouw pensioen op via mijn werkgever. Heb behalve dat niets aanvullends voor mijn pensioen
- Ik heb (nog) geen kinderen, maar heb de wens nog wel
Ik hoor graag ervaringen van anderen!
Wat levert een paneel globaal op in euro's? En dan bedoel ik het deel wat je terug levert aan het net.quote:Op zaterdag 20 juli 2019 12:00 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Ik heb een 1 persoonshuishouden, 68 zonnepanelen en een energierekening van -70 per maand (ofwel, ik krijg geld terug).
Wat is je punt?
Ik heb TS overigens geen zonnepanelen geadviseerd, simpelweg omdat dat bij een appartement vaak niet zo goed uitvoerbaar is.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |