HetDonkertAan | vrijdag 12 juli 2019 @ 23:53 |
Ik woon bij een beek en we gaan hier vaak in de zomer even een dagje vissen. Nou wilde ik wel eens een echt eigen streekgerecht bereiden en dus de gevangen vissen opeten.... De meeste vis die er in "onze" beek zwemt valt echter onder t soort 'grondel' en das een heel erg klein visje. Ook vangen we soms rietvoorntjes of blankvoorns hier in de beek. Af en toe een baarsje (vaak de stekelvariant) en heel sporadisch een blei (dit is tot enige historische momenten bespaard gebleven) We vissen dus met een kleine vaste hengel het kleine visgrut uit de beek. Nu ben ik benieuwd, is er bij iemand van jullie bekend welk van deze soorten ik kan eten en dan daarnaast niet geheel onbelangrijk: kan ik ze eten uit een beek waar soms ook gier van boeren in drijft... Verder is t een beek in een erg landelijk gebied en er staan stroomopwaarts niet veel huizen en al helemaal geen fabrieken aan de beek. Ik denk dat de beek relatief schoon is... Vroeger werd er paling gevangen en gegeten uit dezelfde beek. | |
Geerd | vrijdag 12 juli 2019 @ 23:55 |
@Fancy2 | |
Hyaenidae | vrijdag 12 juli 2019 @ 23:56 |
@Samuel24 | |
#ANONIEM | vrijdag 12 juli 2019 @ 23:59 |
Denk dat je alle vis wel kunt eten als je weet hoe het te eten, vooral met de graatjes. Wat die beek betreft kan ik niets erover zeggen. | |
nogeenoudebekende | zaterdag 13 juli 2019 @ 00:15 |
Er is natuurlijk een reden dat dat spul niet bij een viszaak ligt. Ja je kan ze in principe wel eten maar verwacht er niet teveel van. Behoudens de toestand van die beek uiteraard. | |
devlinmr | zaterdag 13 juli 2019 @ 00:45 |
Met die vissen vul je nog geen holle kies. Stekelbaarsje? Seriously? Ik schat dat de grootste vis die je hebt gevangen 5-10 cm is. Inclusief kop en staart | |
de_boswachter | zaterdag 13 juli 2019 @ 07:51 |
Ik zag vorig jaar ergens kreeften in een beek in NL. Die kon je schijnbaar gewoon vreten. | |
devlinmr | zaterdag 13 juli 2019 @ 10:46 |
Ja dat zijn dezelfde rivierkreeftjes die je bij de appie voor 2 miljoen miljard euro kunt kopen | |
nogeenoudebekende | zaterdag 13 juli 2019 @ 10:58 |
Sardientjes zijn nog niet de helft. | |
devlinmr | zaterdag 13 juli 2019 @ 11:09 |
Sardien wordt 25 cm | |
de_boswachter | zaterdag 13 juli 2019 @ 12:13 |
Mijn glibberige paling ook. | |
devlinmr | zaterdag 13 juli 2019 @ 12:14 |
Glibberig? ![]() Waar heb jij hem ingehangen dan? | |
de_boswachter | zaterdag 13 juli 2019 @ 12:18 |
Heb een vijver | |
devlinmr | zaterdag 13 juli 2019 @ 12:18 |
toch maar eens checken op algen dan ![]() | |
Domnivoor | zaterdag 13 juli 2019 @ 12:25 |
Stekelbaarsjes worden gebruikt in Franse streekgerechten. En volgens mij zijn alle inheemse zoetwatervissen wel eetbaar. Maar een beek waar gier in drijft... ![]() | |
Sigaartje | zaterdag 13 juli 2019 @ 12:28 |
![]() | |
Sjemmert | zaterdag 13 juli 2019 @ 12:28 |
Als je je vangst wilt eten kun je beter op snoekbaars of forel gaan vissen. Of anders een dagje op zee gaan vissen. Die grondels uit die beek daar kan je niet veel mee. | |
Zolderkamer | zaterdag 13 juli 2019 @ 12:38 |
Ik heb nog nooit een grondel gegeten.. verder vrijwel alle andere soorten wel.. Kleine vis kun je gewoon bakken of frituren net als sardine.. van graatjes ga je weinig last hebben, die worden zacht door het bakken.. Maar er blijft weinig van zo'n visje over na het schoonmaken en het is een hoop werk.. maargoed prima als tapas bijv. Hier een receptje bijv. Recept
| |
HetDonkertAan | maandag 15 juli 2019 @ 22:58 |
Alsjemenou, we hebben er wel eens vissen van +-30 cm uitgehengelt,. Misschien wel 40 cm. En als ik op een goede zomerdag op de juiste stek ga zitten vang ik daar zo 4o grondels. Dat moet wel vullen. | |
HetDonkertAan | maandag 15 juli 2019 @ 23:01 |
Het is geen constante aanvoer van gier maar af en toe zie je wel als een boer stiekem zn laatste mestoverschot heeft gedumpt een lang gierspoor door de beek trekken. Verder is er natuurlijk enige aanvoer van gier vanuit aanliggende sloten die door landbouwpercelen lopen. | |
HetDonkertAan | maandag 15 juli 2019 @ 23:03 |
Als de hongersnood toeslaat weet ik in ieder geval wat plekken waar ik mijzelf al friturend in leven kan houden | |
Zolderkamer | maandag 15 juli 2019 @ 23:22 |
Daar heb je geen hongersnood voor nodig hoor.. Gewoon bakken als patat, dat doet de halve wereld met kleine vis.. Ansjovis bijv.. eten met kop en kont.. hier in NL weet niemand meer wat lekker is.. ![]() | |
HetDonkertAan | maandag 15 juli 2019 @ 23:24 |
Het is dus niet noodzakelijk om de ingewanden te verwijderen uit de grondel maar misschien iets hygiënischer? Ansjovis is trouwens een heerlijke lekkernij inderdaad! | |
Domnivoor | maandag 15 juli 2019 @ 23:31 |
Oke, geen constante aanvoer van gier. Maar die grondels zwemmen wel constant in die beek, ook als er gier in drijft. Ik zou een andere beek zoeken voor zo'n experiment. | |
Zolderkamer | maandag 15 juli 2019 @ 23:35 |
Opzich niet maar volgens mij slaan visjes ook wel afval en gifstoffen op, dus dan zou ik ze met mate eten.. Maar daar weet ik het fijne niet van en verschilt per soort (wel/geen zwemblaas etc) geloof ik.. de meeste delen zijn iig gewoon eetbaar.. Het gezonde zit ook niet in de filets bij vis.. maar juist in de lever daar slaat ie vet op.. wat vroeger de levertraan werd.. Maar je zou dat even op moeten zoeken.. niet elke vis is hetzelfde en ik weet er bar weinig van.. Maar het schoonmaken stelt weinig voor, na een stuk of wat heb je een techniek die werkt gevonden.. | |
Geerd | maandag 15 juli 2019 @ 23:45 |
Schele poster | |
Zolderkamer | dinsdag 16 juli 2019 @ 00:03 |
Das iets anders... Riviergrondel: ![]() Kesslers grondel: ![]() Schele pos: ![]() | |
Ferdii | dinsdag 16 juli 2019 @ 14:04 |
ga gewoon naar de visboer en koop daar wat lekkers ![]() | |
Watuntrik | donderdag 18 juli 2019 @ 10:27 |
Grondel werd vroeger in Frankrijk en België gegeten het gerecht hete dan ook typisch Belgisch Waterzooi. Maar in dit gerecht werd van alles verwerkt wat maar in rivieren gevangen kon worden. Het zegt al genoeg, Waterzooi. Bittervoorn was heel vroeger ook een consumptievis in Europa.. Vandaar de naam, het vlees smaakt nogal bitter. In Engeland en Duitsland is het Bitterling. Niet bepaald smakelijk visje.. Maar ja vroeger zei men, Als je honger hebt zijn rauwe bonen zoet. In Frankrijk eet men nog steeds als delicatesse Baars filet van de zoet water Baars. Zeelt wordt ook wel gegeten, maar dit is inmiddels wel al een redelijk zeldzame vis geworden. Wat dat betreft zal alles uit de rivieren, beken en vijvers wel eetbaar zijn, over smaak valt niet te twisten. Waar je tegenwoordig wel heel erg op moet letten is onderwatervervuiling. ![]() Wil je wat recepten voor het bereiden van inheemse zoet water vissoorten. Ga dan eens op zoek naar middeleeuwse kookboeken. Destijds was het nog gebruikelijk alles te eten wat je kon vangen in elke modderpoel of gracht. https://coquinaria.nl/kooktekst/Edelikespijse1.htm Hier vind je een recept om Prikken klaar te maken.. ![]() Een ander heel grappig en leuk te lezen boek is "The compleat Angler" van Sir Isaac Walton. Het is een boek geschreven als een dialoog tussen de Venator (jager) en de Piscator (visser) over het vinden, vangen en ook bereiden van een aantal zoet water vissen. Het boek stamt uit de 17de eeuw en is tot op heden onaangepast herdrukt. Er staan hele grappige dialogen en theorieën in over hoe men vroeger dacht over het ontstaan in de natuur. Het boekje is ook in het Nederlands vertaald door Kees Ketting - Volleerde Hengelaar. Leuk gedaan, maar gezien het vertaald is uit middeleeuws Engels, is het toch leuker het origineel te lezen. [ Bericht 0% gewijzigd door Watuntrik op 19-07-2019 08:45:50 ] |