Grondel werd vroeger in Frankrijk en België gegeten het gerecht hete dan ook typisch Belgisch Waterzooi. Maar in dit gerecht werd van alles verwerkt wat maar in rivieren gevangen kon worden.
Het zegt al genoeg, Waterzooi.
Bittervoorn was heel vroeger ook een consumptievis in Europa.. Vandaar de naam, het vlees smaakt nogal bitter. In Engeland en Duitsland is het Bitterling. Niet bepaald smakelijk visje.. Maar ja vroeger zei men, Als je honger hebt zijn rauwe bonen zoet. In Frankrijk eet men nog steeds als delicatesse Baars filet van de zoet water Baars. Zeelt wordt ook wel gegeten, maar dit is inmiddels wel al een redelijk zeldzame vis geworden. Wat dat betreft zal alles uit de rivieren, beken en vijvers wel eetbaar zijn, over smaak valt niet te twisten.
Waar je tegenwoordig wel heel erg op moet letten is onderwatervervuiling.

Je ziet het niet en je proeft het niet, maar je kan er flink ziek van worden. Het is de accumulatie van zware metalen en andere schadelijke stoffen in het slib op de bodem. Waar de vis zijn voedsel vind. Bv. in een prachtig onschuldig ogend natuurgebied zoals de Biesbosch. Maar toch wordt daar geadviseerd die gevangen vis niet te consumeren. Het is daar zwaar vervuilt.. Geldt ook voor de Maasplassen. Dit zal in kleinere stroompjes wel meevallen. Maar toch, sommige stroompjes stromen ook door ontginingsgebieden waar troep uit het grondwater kan meekomen. Beter om hier even over te laten informeren bij bv. Rijks waterstaat/bosbeheer voordat je zelf gevangen vis gaat eten.
Wil je wat recepten voor het bereiden van inheemse zoet water vissoorten. Ga dan eens op zoek naar middeleeuwse kookboeken. Destijds was het nog gebruikelijk alles te eten wat je kon vangen in elke modderpoel of gracht.
https://coquinaria.nl/kooktekst/Edelikespijse1.htmHier vind je een recept om Prikken klaar te maken..
Een ander heel grappig en leuk te lezen boek is "The compleat Angler" van Sir Isaac Walton. Het is een boek geschreven als een dialoog tussen de Venator (jager) en de Piscator (visser) over het vinden, vangen en ook bereiden van een aantal zoet water vissen. Het boek stamt uit de 17de eeuw en is tot op heden onaangepast herdrukt. Er staan hele grappige dialogen en theorieën in over hoe men vroeger dacht over het ontstaan in de natuur. Het boekje is ook in het Nederlands vertaald door Kees Ketting - Volleerde Hengelaar. Leuk gedaan, maar gezien het vertaald is uit middeleeuws Engels, is het toch leuker het origineel te lezen.
[ Bericht 0% gewijzigd door Watuntrik op 19-07-2019 08:45:50 ]