Ravioli! Een oud gerecht van Italiaanse origine, later bekend als goedkoop blikvoer voor studenten en andere armoedzaaiers. Maar recentelijk ook in die kringen bijna vergeten. Dus kijkt Sicstus vandaag voor jullie naar deze eeuwige bewoner van het onderste schap in de conservenafdeling.
Een vrolijk blik met een inhoud van 400 gram, aangeschaft bij het Dirk van den Broekje. Naar eigen zeggen is dit merk, Casa del Sud, 'premium in Mediterranean Cuisine'. Een stukje Italiaans landschap op het etiket moet dit idee bekrachtigen. Premium dus, en dat dus voor maar 60 cent! Inderdaad zo weinig kost dit blik. En er zit ook nog vlees in; in total 7,5% rundvlees (4% in de ravioli zelf, en 3,5% in de tomatensaus).
Zo ziet het eruit als we het blik opengemaakt hebben. Niet onaardig. Je hebt wel blikopener nodig, overigens, want dit product is zo goedkoop dat het blik niet beschikt over een handig lipje om het open te trekken.
Ik warm de inhoud op in een koekenpannetje, waar ik helaas vergeten ben een foto van te maken. Misschien omdat ik tegelijkertijd spinazie roerbakte in een andere pan; koken met twee pannen tegelijk, dat is stress voor de niet culinair onderlegde werkman.
Anyway, zo ziet het eruit als het warm en opgediend is:
Bij het proeven is mijn eerste gedachte: baby- of peutervoer op Italiaanse wijze. Olvarit voor kleine Italiaantjes. De deegkussentjes zijn namelijk erg zacht, niet dat ze uit elkaar vallen, maar verre van al dente. De smaak is ook erg mild, en wordt voor het overgrote deel bepaald door de saus, die wat zoetig is. Qua vulling is er ook weinig te beleven, je merkt wel dat er iets in zit en het dus niet 100% deeg is, maar het is ondefinieerbaar qua smaak en mondgevoel.
Uiteindelijk dus een wat flauwe, saaie hap; desondanks is mijn bord verrassend snel leeg. Toch denk ik niet dat ik dit (snel) nog eens zal kopen. Er is gewoon niet heel veel aan. Maar als je aan het eind van de maand weinig geld over hebt is dit best goed te doen voor 60 cent.
Conclusie: 6/10.
Het blik bevat overigens maar 384 kcal, eigenlijk verbazend weinig vind ik. Wel 1.4 gram zout.
De Dirk is trouwens de enige supermarkt (bij mijn weten) die ravioli in 400gr blikken verkoopt. Andere supermarkten hebben alleen blikken van 800 gram. Dan moet je het dus met zijn 2-en eten, of 2x ravioli eten binnen vier dagen want na opening is de boel maximaal nog 3 dagen houdbaar. Beide opties zijn niet erg aantrekkelijk...