Biefstuk van de haas of
Tenderloin en of tournedos is inderdaad een behoorlijk overgewaardeerd stukje bief. Niet zo duur omdat het zo goed is, maar zo duur omdat je maar weinig haas uit een koe kunt halen. Wil je het nog net beetje exclusiever neem dan de Filet Mignon, het uiterste puntje aan het begin van de haas. Net nog ietsje malser dan het achterstuk van deze spier en ook peperduur omdat de slager maar 2 uit 1 koe kan halen.

De Engelse naam zegt het al, het is Tender en het malste stukje bief uit de koe. Dit omdat het eigenlijk haar luiste spier is en omdat deze spier niet zo hard hoeft te werken blijft het mager met weinig vetopslag. Krijg je een stukje haas die niet smelt op je tong en waar je op moet kauwen dan is die eigenlijk al van een te oude afgedankte melkkoe. Slachtkoeien worden nooit te oud.
![Tournedos.png]()
De meeste smaak zit in het vet aan of tussen het vlees (in de spier), wat hier lekker is, is dan subjectief. Maar het meest magere biefstukje heeft de minste smaak. Het is meer de exclusiviteit van dit kleine malse spiertje dat op de tong hoort te smelten waarom die er voor willen betalen als het beste bestempelen. Maar houd je van beetje kauwen en een biefstuk met veel meer structuur en smaakvariatie kun je beter voor een ribstuk gaan. Cote boeuf, zonder rib wordt dat dan een Ribeye... Stukje verder naar achteren komt de iets zachtere Entrecote en dan pas de Haas. Wanneer het allemaal van dezelfde koe is, dan is het allemaal hetzelfde vlees en het één niet beter dan het andere.
[ Bericht 0% gewijzigd door Watuntrik op 06-09-2020 08:55:40 ]