FOK!forum / Culinesse à gogo / 'Mijn' versie van Rendang- Een fotoverslag
marc0871zaterdag 15 juni 2019 @ 18:30
Even voorop, om gezeur te vermijden.
Ik zit in een klein dorp, waar sommige dingen niet (altijd)(vers) te krijgen zijn.
Voor sommige 'authentieke' ingrediënten zou ik een uur in de auto moeten zitten, om ze in een toko te halen.
Daarom zullen sommige dingen er niet in zitten en andere vervangen.

Goed; 'Rendang', dus.

Ik ga proberen hier wat lekkers van te maken

X16drU1.jpg

De magere runderstooflappen snijd ik in blokjes

crVJ3qG.jpg

Die meng ik met een flinke dot Sambal Oelek en wat zout

MFYN9Ak.jpg

Dat zet ik even weg, terwijl ik wat andere voorbereidselen ga doen.
Geerdzaterdag 15 juni 2019 @ 18:33
Tvp _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_
Pizzakoppozaterdag 15 juni 2019 @ 18:37
Fuck het gezeur G, doe je ding!
#ANONIEMzaterdag 15 juni 2019 @ 18:40
Waarom gebruik je een koksmes of rundvlees te snijden? Dat kun je beter met een klein kartelmesje doen.

TVP.
Jordy-Bzaterdag 15 juni 2019 @ 18:49
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 juni 2019 18:40 schreef Antonov89 het volgende:
Waarom gebruik je een koksmes of rundvlees te snijden? Dat kun je beter met een klein kartelmesje doen.

TVP.
Omdat het geen brood is? :{
marc0871zaterdag 15 juni 2019 @ 18:56
Nu moet er enig fijn snijwerk verricht worden.
Goed gereedschap is daarvoor onontbeerlijk.
Een bamboe snijplank en een scherp mes.

Een uitje

RiBumz1.jpg

Een paar tenen knoflook

QK4oHWu.jpg

En een rode Spaanse peper

DviGYbY.jpg

Rawits hadden ze niet en zitten er dus niet in.

Tot zover het snijwerk.

Voor het volgende gedeelte heb ik voor het gemak een filmpje geschoten.
Zal ik daar plaatjes van trekken, of het gewoon zo 'raw' op Youtube gooien?
Wordt vervolgd.
#ANONIEMzaterdag 15 juni 2019 @ 18:57
Filmpje graag :Y
marc0871zaterdag 15 juni 2019 @ 18:58
Zal hoe dan ook voor later zijn, maar komt eraan.
Postbus100zaterdag 15 juni 2019 @ 19:16
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 juni 2019 18:30 schreef marc0871 het volgende:
Even voorop, om gezeur te vermijden.
Ik zit in een klein dorp, waar sommige dingen niet (altijd)(vers) te krijgen zijn.
Voor sommige 'authentieke' ingrediënten zou ik een uur in de auto moeten zitten, om ze in een toko te halen.
Waar woon je dat het een uur rijden is naar de dichtstbijzijnde toko? Op de waddeneilanden ofzo?
Frozen-assassinzaterdag 15 juni 2019 @ 19:16
Al een kwartier niets gedaan :{

TVP
marc0871zaterdag 15 juni 2019 @ 19:22
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 juni 2019 19:16 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Waar woon je dat het een uur rijden is naar de dichtstbijzijnde toko? Op de waddeneilanden ofzo?
'
Heen en weer ben ik het gauw kwijt.
Ergens tussen Rotterdam, Zoetermeer en Gouda.
marc0871zaterdag 15 juni 2019 @ 19:33
Video is voor 100% geüpload.
1,32 Gig.

Verwerken

[ Bericht 5% gewijzigd door marc0871 op 15-06-2019 19:49:44 ]
cofizaterdag 15 juni 2019 @ 19:40
Leuk Marc, ik ben benieuwd naar de volgende stappen en natuurlijk het eind resultaat *)
marc0871zaterdag 15 juni 2019 @ 20:00
Filmpje!


Eerst maak ik de boemboe.
Uitje en knoflook fruiten en de specerijen erbij.
De specerijen heb ik er uit de losse pols bij gedaan.
Gaat tot nu toe altijd goed :P

Daarna het vlees aanbakken en de kokosmelk erbij.
Even roeren en een paar laurierblaadjes erbij.

CimvM8H.jpg

Vanaf hier moet het voorlopig 1,5 uur staan.

Nu ga ik de rest van m'n eten maken.
Resultaat volgt.

[ Bericht 3% gewijzigd door marc0871 op 16-06-2019 00:47:57 ]
#ANONIEMzaterdag 15 juni 2019 @ 20:04
Leuk man. Ik ga volgen en ben benieuwd naar het resultaat.
#ANONIEMzaterdag 15 juni 2019 @ 20:11
Sowieso complimenten voor de vooruitgang sinds je topics uit 2014, ziet er een stuk beter uit al _O_
Postbus100zaterdag 15 juni 2019 @ 20:25
Wanneer ga je het eten? :o morgen ofzo? Of verlaat avondeten?
yvonnezaterdag 15 juni 2019 @ 20:52
Met filmpje ^O^ wat een leuk topic ^O^
marc0871zaterdag 15 juni 2019 @ 21:16
Zoals beloofd, het resultaat.

Zo zag het eruit na 1,5 uur koken.

PCblR0q.jpg

Mocht nog wat inkoken.

Ondertussen nog een paar pannen neergezet, voor groente en mie.

Hier ga ik geroerbakte groente in een zoetzure saus van maken.

13YrZfo.jpg

Maak ik tzt nog wel een keer een topic over.

Samen met de mie was dit dus mijn avondeten

r4qAvst.jpg

En alles samen op het bord

RzEUGQf.jpg
Zalmslaatjezaterdag 15 juni 2019 @ 21:25
Leuk dat we mee mogen kijken.

Wat zit er precies aan kruiden in en hoe is het na een paar minuten inkoken van beige naar donkerbruin gegaan? :)

En de belangrijkste vraag hoe smaakt het?
Lucky_Strikezaterdag 15 juni 2019 @ 21:28
Gewoon daad bij het woord voegen ^O^

By the way, veel dingen die je bij de toko zou kopen zoals limoenblaadjes, pepers of citroengras is goed in te vriezen.
Kaneelstokjezaterdag 15 juni 2019 @ 21:31
Leuk Marc.
Ziet er goed uit.
Zalmslaatjezaterdag 15 juni 2019 @ 21:35
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 juni 2019 21:28 schreef Lucky_Strike het volgende:
Gewoon daad bij het woord voegen ^O^

By the way, veel dingen die je bij de toko zou kopen zoals limoenblaadjes, pepers of citroengras is goed in te vriezen.
Waarschijnlijk was daar het flesje limoensap voor.

Limoenblad en sereh blijft lang goed in de vriezer en veel supermarkten hebben ook sereh/citroengras poeder.

Mis ook ketoembar/korianderzaad maar kan niet alle potjes lezen. :)
marc0871zaterdag 15 juni 2019 @ 21:39
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 juni 2019 21:25 schreef Zalmslaatje het volgende:
Leuk dat we mee mogen kijken.

Wat zit er precies aan kruiden in en hoe is het na een paar minuten inkoken van beige naar donkerbruin gegaan? :)

En de belangrijkste vraag hoe smaakt het?
In principe laat ik alles zien in het filmpje.

Komijnzaad,
Gember (Djahé),
Kurkuma,
Laos,
Sereh (citroengras),
Klein stukje Trassi (Garnalenpasta. Als je allergisch bent voor vis, laat je het er beter uit)

Tja, ehh, karamellisatie? Maillard reactie? Gecontroleerd aanbranden?
Geen idee. Heb er niets voor hoeven doen.
Originele Rendang staat soms wel een dag en dan is het bijna zwart.

Enne... :Y) :9 _O_ *O*

[ Bericht 0% gewijzigd door marc0871 op 15-06-2019 21:45:30 ]
marc0871zaterdag 15 juni 2019 @ 21:42
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 juni 2019 21:28 schreef Lucky_Strike het volgende:
Gewoon daad bij het woord voegen ^O^

By the way, veel dingen die je bij de toko zou kopen zoals limoenblaadjes, pepers of citroengras is goed in te vriezen.
Ja, las ik al eens.

quote:
0s.gif Op zaterdag 15 juni 2019 21:35 schreef Zalmslaatje het volgende:

[..]

Waarschijnlijk was daar het flesje limoensap voor.
Nee, die stond er nog van de Beef Shanghai.
Heb er wel aan gedacht om er een paar druppels van bij te gooien. ^O^

quote:
Limoenblad en sereh blijft lang goed in de vriezer en veel supermarkten hebben ook sereh/citroengras poeder.

Mis ook ketoembar/korianderzaad maar kan niet alle potjes lezen. :)
Sereh en Korianderblad zat er in
Korianderblad pas op het laatst.
Zalmslaatjezaterdag 15 juni 2019 @ 21:59
Had alleen de foto's bekeken. :@

Jammer dat je niet in de buurt woont anders was ik graag even komen proeven. :P
marc0871zaterdag 15 juni 2019 @ 22:18
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 juni 2019 21:59 schreef Zalmslaatje het volgende:
Had alleen de foto's bekeken. :@

Jammer dat je niet in de buurt woont anders was ik graag even komen proeven. :P
Op de eerste foto staat ook alles ;)
FlippingCoinzaterdag 15 juni 2019 @ 22:30
Mis alleen de geur nog. :9
marc0871zaterdag 15 juni 2019 @ 22:33
quote:
16s.gif Op zaterdag 15 juni 2019 22:30 schreef FlippingCoin het volgende:
Mis alleen de geur nog. :9
Ech wel.
Ik niet O-) :P
FlippingCoinzaterdag 15 juni 2019 @ 22:34
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 juni 2019 22:33 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Ech wel.
Ik niet O-) :P
Ziet er lekker uit. ^O^
marc0871zaterdag 15 juni 2019 @ 22:35
quote:
16s.gif Op zaterdag 15 juni 2019 22:34 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]

Ziet er lekker uit. ^O^
Dank.
Het was _O_
cofizondag 16 juni 2019 @ 09:00
Damn, ziet er erg goed uit! Ben ook wel nieuwsgierig naar de groente :@
Myraelazondag 16 juni 2019 @ 10:33
Ziet er wel goed uit. Zou de volgende keer wel meteen een veel grotere hoeveelheid maken. Ideaal om in de vriezer te hebben liggen.
Lunatiekzondag 16 juni 2019 @ 11:07
Het ingewikkeldste hiervan lijkt mij het in huis halen van de juiste ingrediënten en het vinden van de tijd om het te laten sudderen.
Ik ben benieuwd naar je zoetzure saus, dan kan ik de complete maaltijd een keer proberen.
Kaneelstokjezondag 16 juni 2019 @ 11:14
quote:
1s.gif Op zondag 16 juni 2019 11:07 schreef Lunatiek het volgende:
Het ingewikkeldste hiervan lijkt mij het in huis halen van de juiste ingrediënten en het vinden van de tijd om het te laten sudderen.
Ik ben benieuwd naar je zoetzure saus, dan kan ik de complete maaltijd een keer proberen.
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar alle ingredienten zijn hier op 5 minuten van mijn huis, heb ze (op het vlees na) altijd in huis.
Tijd is wel een ding. Niet voor door de weeks.
marc0871zondag 16 juni 2019 @ 11:20
quote:
0s.gif Op zondag 16 juni 2019 11:14 schreef Kaneelstokje het volgende:

[..]

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar alle ingredienten zijn hier op 5 minuten van mijn huis, heb ze (op het vlees na) altijd in huis.
Tijd is wel een ding. Niet voor door de weeks.
Precies dit.
Pregozondag 16 juni 2019 @ 11:25
Leuk topic! ^O^ En dat ziet et lekker uit :9
Trouwens, imo bestaat officiele rendang niet. Er zijn tig versies en manieren om het te bereiden.
marc0871zondag 16 juni 2019 @ 11:33
quote:
0s.gif Op zondag 16 juni 2019 11:25 schreef Prego het volgende:
Leuk topic! ^O^ En dat ziet et lekker uit :9
Trouwens, imo bestaat officiele rendang niet. Er zijn tig versies en manieren om het te bereiden.
True ^O^
Lunatiekzondag 16 juni 2019 @ 12:05
quote:
0s.gif Op zondag 16 juni 2019 11:14 schreef Kaneelstokje het volgende:

[..]

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar alle ingredienten zijn hier op 5 minuten van mijn huis, heb ze (op het vlees na) altijd in huis.
Tijd is wel een ding. Niet voor door de weeks.
Kun je nagaan hoe eenvoudig het na te maken is :Y)
Ik maak behalve Conimexzooi zelden Indisch, dus ik heb niet alles in huis.
marc0871zondag 16 juni 2019 @ 12:49
https://www.jumbo.com/pro(...)rs/oosterse-kruiden/;pgid=VjO3yz2RI2xSRp3BvV_Oe.IY00004v8SDyPN;sid=QzgVyC7XoWhdyHPRVFwJ1E3dNy7bi6ZM9ItR-Zn6

Als je bij de oosterse afdeling van de Jumbo de strooibusjes van Go-tan haalt (behalve de knoflook. Gebruik liever vers), ben je iets meer dan 7 euro kwijt en je kan heel veel lekkers maken.
Kokosmelk vind je daar ook.
Of equivalenten bij de kruiden, van Jumbo of Verstegen.

Verse gember of citroengras kan je meestal wel bij de verse groente vinden.

Met andere supermarkten heb ik geen (recente) ervaring.
De laatste keer dat ik bij de Plus in het volgende dorp was, is alweer 1,5 jaar geleden.
En ja, wij hebben hier maar 1 supermarkt :{
Sigaartjezondag 16 juni 2019 @ 18:42
Zo, leuk topic! Het ziet er heerlijk uit! Maar ik durf dit zelf niet aan.
anndbzondag 16 juni 2019 @ 19:28
Ziet er goed uit, zin in gekregen, ga ik volgende week ook maken!
marc0871zondag 16 juni 2019 @ 19:35
quote:
0s.gif Op zondag 16 juni 2019 18:42 schreef Sigaartje het volgende:
Zo, leuk topic! Het ziet er heerlijk uit! Maar ik durf dit zelf niet aan.
Het lijkt moeilijker dan het is ;)

De eerste keer dat ik dit maakte, had ik, toen alles in de pan zat, echt zoiets van 'Oh? Was dit het al? Is dat alles?'
De grootste uitdaging is misschien de specerijen.
Ik had ze al eerder gebruikt en wist een beetje wat ze deden.

Je zou ook een kant en klare boemboe (kruidenpasta) kunnen gebruiken.
Boemboe even bakken in een pan,
Vlees aanbakken,
Kokosmelk erbij,
Laten sudderen.

Voor de groente;
Bakje roerbakgroente,
Aanzetten met wat olie,
Flesje Sweet 'n Sour erbij,
Even doorkoken.

Ondertussen de ingrediëntenlijst op het etiket bekijken.
Het meest voorkomende staat er vaak als eerste op.
voorraadje kruiden en specerijen aanleggen en gaandeweg proberen het na te maken.

Zo ben ik ook begonnen ;)
marc0871zondag 16 juni 2019 @ 19:38
quote:
0s.gif Op zondag 16 juni 2019 19:28 schreef anndb het volgende:
Ziet er goed uit, zin in gekregen, ga ik volgende week ook maken!
Bedankt en succes :Y)
Sigaartjezondag 16 juni 2019 @ 19:42
quote:
0s.gif Op zondag 16 juni 2019 19:35 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Het lijkt moeilijker dan het is ;)

De eerste keer dat ik dit maakte, had ik, toen alles in de pan zat, echt zoiets van 'Oh? Was dit het al? Is dat alles?'
De grootste uitdaging is misschien de specerijen.
Ik had ze al eerder gebruikt en wist een beetje wat ze deden.

Je zou ook een kant en klare boemboe (kruidenpasta) kunnen gebruiken.
Boemboe even bakken in een pan,
Vlees aanbakken,
Kokosmelk erbij,
Laten sudderen.

Voor de groente;
Bakje roerbakgroente,
Aanzetten met wat olie,
Flesje Sweet 'n Sour erbij,
Even doorkoken.

Ondertussen de ingrediëntenlijst op het etiket bekijken.
Het meest voorkomende staat er vaak als eerste op.
voorraadje kruiden en specerijen aanleggen en gaandeweg proberen het na te maken.

Zo ben ik ook begonnen ;)
Overheerst de kokos niet?
(Ben niet zo gek op kokos, ik kom van een eiland waar vrouwen het in hun haren smeerden)
marc0871zondag 16 juni 2019 @ 19:45
quote:
0s.gif Op zondag 16 juni 2019 19:42 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Overheerst de kokos niet?
(Ben niet zo gek op kokos, ik kom van een eiland waar vrouwen het in hun haren smeerden)
Vooral de specerijen en de peper.
Kokos proef je wel, maar overheerst niet.

Anders doe je een half blik kokosmelk en een half blik water, als je er bang voor bent.
Postbus100zondag 16 juni 2019 @ 19:56
Oeh, dat ziet er wel heel goed uit!!
marc0871zondag 16 juni 2019 @ 19:59
quote:
2s.gif Op zondag 16 juni 2019 19:56 schreef Postbus100 het volgende:
Oeh, dat ziet er wel heel goed uit!!
Ech wel :Y)
Dank :W