abonnement Unibet Coolblue
pi_187024923


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) (ook veruit de duurste) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187031598
40.8 vandaag 8-)
Laat die handjes wapperen!
  woensdag 22 mei 2019 @ 20:38:28 #3
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_187032111
12...
pi_187032287


10 x 310kwh

[ Bericht 11% gewijzigd door Thinkk-Pinkk op 22-05-2019 22:15:36 ]
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187033438
73,6 kWh :P
pi_187033547
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 20:20 schreef Gieliovd het volgende:
40.8 vandaag 8-)
Ik zei toch dat t goedkwam.

47,6 hier
pi_187033588
22,4 kWh , kleine opwekker hier :D
pi_187033998
Dat zijn mooie waarden vandaag :)

Ligt wel heel erg aan de regio. Het begin was hier heel wisselvallig (zon / wolken) en eind van de middag werd het helder.
pi_187034040
Ik stond er eerlijk gezegd van te kijken dat hij toch nog aardig wat geproduceerd heeft vandaag want er waren best wel veel wolken.
I solemnly swear i'm up to no good
  woensdag 22 mei 2019 @ 21:48:47 #10
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_187034322
Ja mijn grafiek zag er ook weer niet uit maar toch aardige getallen. Misschien beter om aanwezige installatie en opbrengst te melden als we ervaringen willen vergelijken. Dus bijvoorbeeld:
40,8 / 7425WP zuid.
Anders krijgen we bij Magnet natuurlijk allemaal een minderwaardigheidscomplex.
Laat die handjes wapperen!
pi_187034443
23,49 hier. Niet zoveel 13 panelen op zuid.
pi_187034965
4300 wp, 20 kWh vandaag :)
  woensdag 22 mei 2019 @ 22:24:29 #13
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187035289
5100 wp, 31 kWh vandaag
  woensdag 22 mei 2019 @ 22:28:18 #14
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187035424
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 08:39 schreef Benger het volgende: [..] Ik was de panelen van de VvE gewoon met kraanwater. Dat gaat best, al is het resultaat misschien minder goed dan wanneer je osmosewater gebruikt. De regen spoelt de kalk die in het kraanwater zit wel weer weg. De rendementsverbetering is inderdaad heel klein, zodat het niet loont om het regelmatig te laten doen.
Panelen van de VvE? Hoe zit dat dan, koop je met een heel appartementencomplex zonnepanelen voor de verlichting in de gezamelijke ruimtes en andere algemene elektronica (lift, deuren etc)?
pi_187035882
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 22:28 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Panelen van de VvE? Hoe zit dat dan, koop je met een heel appartementencomplex zonnepanelen voor de verlichting in de gezamelijke ruimtes en andere algemene elektronica (lift, deuren etc)?
Ja. Ik heb geen eigen dak. We hebben 20 MWh verbruik en 92 zonnepanelen.
  woensdag 22 mei 2019 @ 22:58:27 #16
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_187036267
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 22:47 schreef Benger het volgende:

[..]

Ja. Ik heb geen eigen dak. We hebben 20 MWh verbruik en 92 zonnepanelen.
Oh dat is wel een serieuze hoeveelheid ja. Groot appartementencomplex zeker?
Alles al vervangen door LED met bewegingssensoren? Waar ik voorheen woonde werd dat gedaan, en scheelde serieus geld :)
pi_187036430
quote:
0s.gif Op woensdag 22 mei 2019 22:58 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Oh dat is wel een serieuze hoeveelheid ja. Groot appartementencomplex zeker?
Alles al vervangen door LED met bewegingssensoren? Waar ik voorheen woonde werd dat gedaan, en scheelde serieus geld :)
Maar 18 appartementen. We hebben inderdaad LED nu. Dus houden we stroom over. Het wordt tijd voor een laadpaal.
  donderdag 23 mei 2019 @ 07:28:03 #18
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_187041224
3180 wp, 20,33kWh op zuid-oost gisteren.
Ik heb je lief mijn hele leven
  Moderator donderdag 23 mei 2019 @ 19:19:40 #19
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_187051354
Stiekem is er nog best een hele hoop mis in de zonnepanelen wereld; ergens sta ik er niet eens zo raar van te kijken :X

quote:
Certificering hard nodig bij zonnepanelen: ‘Installaties in de woningmarkt groot drama’

Voor het installeren van zonnepanelen is betere regelgeving en certificering nodig. Dat zeggen deskundigen tegen Cobouw. In de snel groeiende markt zien zij steeds meer beunhazen opereren. Met soms verwoestende gevolgen.



“Bij particulieren is het een groot drama”, zegt Karlo Rosing van Keuring Service Nederland. In opdracht van verzekeraars verricht hij keuringen aan installaties voor zonnepanelen. Rosing wil niet negatief doen, maar vindt dat de waarheid moet worden verteld. En die is hard: “In 80 procent van de gevallen zijn zonnepanelen niet deugdelijk geïnstalleerd”, zegt hij.

Stekkers die verkeerd aan elkaar zijn geknoopt. Bekabeling die her en der verspreid ligt en ‘gewoon’ door een gat is gepropt. Te weinig ventilatie bij indak-systemen. Brandbaar materiaal in de buurt van de omvormers. Rosing komt het allemaal tegen in de praktijk.

De situatie is volgens hem zo erg dat zijn bedrijf gestopt is met keuringen in de woningmarkt. In de bedrijvenmarkt is het een ander verhaal, vertelt Rosing. Daar zijn de PV-panelen vaak wel redelijk aangelegd. “Dit komt omdat deze worden gedaan door grote installateurs die verstand van zaken hebben, die een plan en berekeningen opstellen. In de woningmarkt zijn steeds meer bedrijven actief die niet weten wat ze doen.”
‘Weinig opleiding en ervaring’


Adviezen TNO

Volgens de onlangs uitgebrachte inventarisatie van TNO moet er nog heel wat
gebeuren om brandgevaar bij zonnepanelen in te dammen. De onderzoekers doen een aantal aanbevelingen:

• Voorlichting van installateurs over (de noodzaak van) deugdelijke connectorverbindingen moet volgens de onderzoekers per direct plaatsvinden.

• RVO stelt een multidisciplinaire commissie samen, of breidt een bestaande commissie uit, die op korte termijn adviseert over constructie en materiaalbrandbaarheidseisen van in-dak PV-systemen evenals over regulering middels normering en/of richtlijnen ter voorkoming van cross-mating van connectoren.

• Het verrichten van multidisciplinair stresstest-onderzoek met waarheidsgetrouwe PV-installaties op testdaken en realisatie van faciliteiten hiervoor.

• Evaluatie en mogelijke aanscherping van certificatie van installateurs.

• Reservering van publieke middelen om aan de bovenstaande aanbevelingen
invulling te kunnen geven.

TNO stelt in haar rapport bovendien dat de normen nog ‘zeer summier’ zijn, dat ze vooral adviserend zijn en niet dwingend, als het gaat om de stekkerkeuze. Er is nog een andere norm voor zonne-energie, NEN7250, maar die regelt niets ten aanzien van de brandbaarheid van materialen onder de buitenste dak laag.

Dat is dan meteen ook het probleem. De afgelopen jaren is de markt zó hard gegroeid, dat er veel nieuwe partijen bij zijn gekomen. Niet alleen installateurs plaatsen nog zonnepanelen, ook bouwers en loodgieters. “Het is de vraag of al die bedrijven wel zo goed zijn opgeleid”, zegt Zeger Vroon, lector Sustainable Energy in the Built Environment op Zuyd Hogeschool. “Daarnaast ontbreekt de ervaring nog. Eigenlijk zijn PV-panelen heel degelijk, als ze goed zijn geïnstalleerd zijn ze helemaal niet gevaarlijk. En dat is nou juist het probleem van de laatste tijd, dat gebeurt vaak niet.”

Zo’n verkeerd aangelegde installatie kan levensgevaarlijke gevolgen hebben. Panelen kunnen in brand vliegen en nog erger, zelfs ontploffen. En dat is niet alleen maar theorie. Volgens een onlangs uitgebracht rapport van TNO zijn er in 2018 23 branden ontstaan in woonhuizen als gevolg van verkeerd aangesloten zonnepanelen. Vroon: “Op de 170.000 panelen die zijn geplaatst, is dat misschien nog niet zo heel veel. Maar één brand is er natuurlijk al één te veel.”
‘Als we niet oppassen worden het er meer’

Joost de Koning, van Schneider Electric en lid van de NEN-commissie die in een werkgroep zit voor aanscherping van de normen, schrikt van de cijfers. “Dat zijn er echt veel te veel. Als we niet oppassen, worden het er meer.”

Volgens hem is het van groot belang dat cowboys in de markt aangepakt worden. “Er is een norm voor het veilig aanleggen van zonnepanelen, NEN1010. Maar die moet je wél gebruiken. Deze is niet openbaar, als je die niet koopt, kun je ook geen kennis nemen van de inhoud. Elke zelf respecterende installateur heeft die norm in huis. Maar er zijn ook beunhazen actief, die de regels negeren.”

Iedereen kan tegenwoordig gewoon een zonnepanelenbedrijfje opstarten, omdat er in Nederland sprake is van ‘vrije beroepen’. Je hoeft niet aan te tonen dat je kennis van zaken hebt, en dat is een probleem, vindt De Koning. “Het is van belang dat er bijvoorbeeld een erkenningsregeling komt. Als je kunt aantonen dat je voldoende opgeleid personeel in huis hebt, kun je dan een erkenning krijgen. Dan kun je veel van die beunhazen uitsluiten.”

Ook andere deskundigen denken dat een certificeringssysteem hard nodig is. “Als je ervoor zorgt dat bedrijven allemaal moeten aantonen dat zowel de organisatie als het personeel de juiste papieren heeft, zullen bedrijven die nergens lid van zijn en geen certificering hebben, steeds verder uit de markt verdwijnen”, legt Rosing uit. “Je moet dit soort zaken aan de voorkant al helemaal dichttimmeren.”

Bij installaties gaat nog veel mis.

Verzekeraars kunnen hier een grote rol in spelen, denkt De Koning. “Als verzekeraars tegen huizeneigenaren zeggen: oké, zonnepanelen zijn prima, maar je bent wel verplicht te werken met een gecertificeerde installateur, kan dat zeker een methode zijn de cowboys uit de markt te werken.”

Het Verbond van Verzekeraars ziet op dat punt echter blokkades. Verzekeraars kunnen namelijk geen gezamenlijke minimale eisen vaststellen voor het plaatsen van zonnepanelen, stelt woordvoerder Oscar van Elferen. “Dat mag mededingingsrechtelijk niet. Er zijn wel verzekeraars die specifieke voorwaarden stellen om de installaties en het gebouw waarop die geplaatst worden te kunnen verzekeren. Maar dat is dus individueel. We werken wel gezamenlijk aan preventietips.”

‘Zorg voor een Europese norm’


Volgens het Verbond van Verzekeraars ligt de verantwoordelijkheid voor het voorkomen van brand primair bij de zonnepanelenbranche zelf. Betere regelgeving juicht zij toe. “Voor zonnepaneelinstallaties is op dit moment geen Europese norm. Als die er wel is, kunnen verzekeraars daar ook naar wijzen.”

Rosing is het daarmee eens. “Voor grote installaties is die Europese norm er wel, maar voor kleine niet. De Nederlandse NEN1010 is niet volledig genoeg, daarin staat alleen een aanvulling beschreven. Als je geen basiskennis van elektrotechniek hebt – en veel nieuwe bedrijven hebben dat niet – kun je de aanvulling óók niet uitvoeren.”
Bouwbesluit

De installatiesector zelf is van mening dat de huidige normering voldoende is. “De norm is opgenomen in het Bouwbesluit en dus een wettelijke veiligheidseis”, benadrukt voorzitter Doekle Terpstra van branchevereniging Techniek Nederland. “Wij hebben onze leden ook meermaals gewezen op de uitvoering van de werkzaamheden binnen deze norm.”

Ook de NEN-commissie is ervan overtuigd dat de norm deugt, al is het volgens De Koning wel belangrijk dat de norm duidelijker gemaakt wordt. “Ik denk dat de norm voor 80 procent de belangrijkste punten dekt. Maar op sommige onderdelen moeten we meer duidelijkheid verschaffen. Daarvoor hebben we ook een werkgroep opricht. We zijn er druk mee bezig.”
‘Verkeerde installaties door bouwkundige aannemers’

Naast brandgevaar, kleven er nog andere risico’s aan zonnepanelen. Deze zijn niet zo impactvol als brand en dus worden ze door de sector als minder belangrijk gezien.

Andere gevaren die kenners schetsen:
• Risico op lekkage (vooral bij indak-systemen)
• Bij harde storm kunnen zonnepanelen storm- en windschade veroorzaken
• Als zonnepanelen niet geaard zijn, kunnen ze onder elektrische hoogspanning staan. Je kunt dan elektrische schokken krijgen.

Techniek Nederland neemt de bevindingen over brandgevaar overigens wél “zeer serieus”, maar de brancheorganisatie wil ook aangeven dat installateurs niet overal voor op kunnen draaien. Daarbij wijst ze onder meer op incidenten die zich relatief vaak voordoen met zogenoemde ‘in-daksystemen’, daken waarin de zonnepanelen geïntegreerd zijn. “De installatie daarvan is veelal het werk van bouwkundige aannemers. Het is niet wenselijk dat bedrijven die niet beschikken over aantoonbare kennis van elektrotechniek deze installaties plaatsen”, aldus Terpstra.

Volgens hem is het daarom van belang dat het handhavingsbeleid van gemeenten meer prioriteit krijgt. “De algemene eisen die de overheid opstelt ten aanzien van de veiligheid van bouwwerken en installaties, worden in de praktijk niet meer gecontroleerd.” Ook zouden verzekeraars volgens de Techniek Nederland-voorzitter naast het stellen van kwaliteitseisen aan de installatie en het uitvoeren van een vakbekwaam installateur, een periodieke inspectie moeten zetten in hun polisvoorwaarden.

Vroon verwacht dat de zonnepanelensector uiteindelijk veiliger zal worden. Over een paar jaar zullen de meeste risico’s uit de markt zijn. “Als er een goede certificering komt in combinatie met meer opgeleid personeel, verwacht ik dat de incidenten flink zullen afnemen.”
Bron : https://www.cobouw.nl/bou(...)NL637zo2FJGSgz4vhglk
pi_187051614
Oh dat verbaasd mij echt helemaal niks.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_187051681
quote:
0s.gif Op donderdag 23 mei 2019 19:19 schreef Vonkenboer het volgende:
ie niet beschikken over aantoonbare kennis van elektrotechniek deze installaties plaatsen”, aldus Terpstra.

Volgens hem is het daarom van belang dat het handhavingsbeleid van geme
Bedankt voor het delen Vonkenboer.

Iemand een lijstje met betrouwbare NEN 1010 compliant installateurs?
pi_187051716
O hebben jullie jullie verzekeraar ingelicht dat jullie zonnepanelen hebben of hoeft dat niet ?
  donderdag 23 mei 2019 @ 19:41:14 #23
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_187051761
Daarom heb ik dus geen zin in een huis met een rieten kap met een rand zonnepanelen erin...
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_187052977
quote:
0s.gif Op donderdag 23 mei 2019 19:38 schreef Sorella het volgende:
O hebben jullie jullie verzekeraar ingelicht dat jullie zonnepanelen hebben of hoeft dat niet ?
In principe zijn ze bij de meeste verzekeraars standaard meeverzekerd. Afhankelijk van de waarde van de installatie in combinatie met je totaal verzekerde waarde kan het zeker verstandig zijn het wel door te geven en eventueel de verzekerde waarde te verhogen.
  donderdag 23 mei 2019 @ 21:07:27 #25
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_187053435
Wij hebben een vrij duur systeem in huis met een water/water warmtepomp en zonnepanelen. Wij hebben dit apart op laten nemen in onze woonhuisverzekering. Dit is met klem aangeraden om te doen vanuit de bouw destijds.
Ik heb je lief mijn hele leven
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')