abonnement Unibet Coolblue
pi_185103723
Het klinkt misschien niet eens als een 'groot probleem' verslaafd aan sparen. Maar het voelt nu toch wel als een beperking.

Hoe het is begonnen?
(even kort) Ik ben heel erg gepest vroeger in mijn verleden.
Door mijn PDD-NOS (autisme) ben ik altijd redelijk eenzaam geweest, ik heb een zogezegd wajong uitkering vanaf mijn 18 en werk met behoud van uitkering parttime bij een bedrijf.

Als autist voelt de wereld redelijk 'ongrijpbaar' dus verdiepte ik mezelf enorm in mijn hobby's.. En dat was architectuur.. Zit op forums waar je bouwprojecten kan volgen over heel de wereld. Van Marseille tot Jakarta, en van New York tot Amsterdam :)

Zit op het wegenforum, weet alles over bebording (NBA nieuwe bewegwijzering autosnelwegen) turbo rotondes DV (duurzaam veilig beleid) etc..

Verder vind ik het interessant om oorlogen in het midden oosten te volgen, en bedenk ik manieren hoe je extremisme kunt voorkomen in een maatschappij.

Zelf heb ik heel simpel beroep, ik werk in een supermarkt.
Dus kan ik mezelf thuis lekker storten op mijn hobby's waar ik rust uit haal !

Ondertussen ben ik 26 en heb sinds mijn 18'e eigenlijk al mijn maand salarissen volledig gespaard. Ik woon thuis samen en alleen met mijn moeder.

Ik spaar nu ongeveer 900 euro per maand, en dat doe ik verspreid over 4 weken.. Elke zondag stort ik bijvoorbeeld 220 euro, dat doe ik omdat ik een ''geluksmomentje'' krijg van sparen .

Dus dan heb ik 4 keer per maand een 'geluksmomentje'
Heb ook allemaal grafiekjes waarmee ik per jaar kan vergelijken hoeveel ik heb gespaard, en hoeveel procent ik bijvoorbeeld meer heb gespaard dan in 2017

Door mijn paniekaanvallen in sociale situaties, en woede uitbarstingen, ben ik veel mensen verloren bijvoorbeeld vrienden, maar ook de helft van mijn familie bijvoorbeeld.
Dus dat sparen is mijn enige hou vast..

Maar ik ben een beetje doorgeslagen in het sparen..

Hoe ziet mijn vrije weekend eruit?
Ga altijd samen met mama lunchen in een kebab zaak in de wijk, neem altijd een kleine kapsalon met een thee (kleine kapsalon 5 euro, en thee 1,50) en dat betaald mijn moeder altijd (6.50 voor mijn eten en drinken)

En op zondag krijg ik altijd zweedse gehaktballetjes dan haalt ze zo'n zak in de supermarkt van ikea.
met frietjes, en vaak maken we met lekker weer een wandeling. Dan rijdt ze bijvoorbeeld naar de duinen of Scheveningen :)

Maar, ik vind zelf geld uitgeven heel moeilijk, laatst gingen we met het werk lasergamen, en was er een eigen bijdragen van 5 euro p p .. Dus ik ben naar de manager gelopen om mezelf af te melden en zei ''ik krijg mijn salaris pas over een week sorry '' .

Waarop hij zei '' Wij zouden het heel leuk vinden als je gewoon lekker mee gaat, die 5 euro komt wel goed kerel, je bent gewoon welkom '' ..

Dus mocht ik gratis mee, maar eigenlijk voel ik mij daar heel akelig om. .Omdat ik waarschijnlijk meer spaargeld heb dan de gemiddelde scholier of collega die vaste lasten moet betalen voor zijn huur of koophuis.

1 Dit zijn mijn schoenen, al 3 jaar oud, en gekregen voor mijn verjaardag vroeger


(redelijk versleten zoals je ziet)

2 dit zijn mijn 2 petten. Dat vissershoedje heb ik in 2014 gekocht voor 4 euro in de primark, en die ander gratis gekregen van een kennis



3 Boxer gekocht door moeders op de markt jaren geleden..


4 Dit is duurder ondergoed, gekregen van mijn nichtje tijdens kerst toen we nog contact hadden ,(voor de ruzie :( ) Is van een duurdere zaak (sting) maar ondertussen zitten in al die onderbroeken een gat


5 mijn kleding kast is al 8 jaar kapot.. de deuren


6 vesten allemaal van primark ongeveer 10 euro, en zeker 6 jaar oud



7 hout brokkelt steeds verder af van mijn bureau


8 mijn muis ziet er ook redelijk versleten uit het zwarte gedeelte waar ik altijd mijn vinger op leg is inmiddels wit geworden


9
Bureau stoel zit ook helemaal los, veel schroeven zijn kwijt '


Zoals je ziet, is mijn kamer redelijk versleten .

Maar het lukt mij gewoon niet om geld op mijn lopende rekening te gebruiken voor dit soort zaken, omdat het enige wat ik belangrijk vind mijn internet aansluiting is :P

En mijn moeder zegt steeds dat ze het wilt vervangen van haar eigen geld, maar ik laat dat niet toe, omdat ik vind dat ze al genoeg voor me betaald (drogisterij spullen, eten drinken, huur , krijg nog zakgeld 20 per maand)

Maar sparen is zo verslavend

als je 25.000 hebt, dan denk ik bij mezelf ''daar koop je nog niet eens een mooie auto voor ''of over 50 jaar is dat geld de helft minder waard'' .... Dan dan is mijn doel gelijk een verdubbeling.. En als iemand dan zegt zoals mijn moeder '' je hebt geld zat '' word ik woest.. Omdat ik voor mijn gevoel veelte weinig heb,

Hoe hoger het bedrag, hoe hoger je doel wordt, omdat je die steeds omhoog gaat bijstellen.

En zo ben je eigenlijk ook nooit echt gelukkig omdat je altijd zit te denken hoe je meer kunt sparen en hoe je in een korte periode meer kunt sparen.


Ma zei ook.. Je moet ook ooit het huis uit... En met jouw redelijk lage inkomen, kan je echt geen 900 euro meer sparen met een huurhuis, gas water licht, internet aansluiting, mobiel abbo etc ...
Dus het liefst wilt ze nu al dat ik ''leer'' geld uitgeven.. Omdat ik in de toekomst misschien maar 50 tot 100 kan sparen per maand met een eigen huisje.


Zijn er meer mensen met het zelfde probleem? En hoe geven jullie het geld uit, zonder het ''pijn'' doet ? Want ik vind het echt verschrikkelijk om geld te betalen .. Krijg er een rot gevoel van in mijn buik, want ik weet dat ik dan aan het eind van de maand minder kan sparen. Al is het maar 25 euro per maand minder,


Bedankt alvast met vriendelijke groet!
  dinsdag 19 februari 2019 @ 13:23:14 #2
479089 wollah
#BLACKLIVESMATTER
pi_185103940
Ik vind geld uitgeven juist heerlijk. Wat heb je anders aan geld als je het nooit uitgeeft :') bovendien werk ik natuurlijk ook zodat ik dingen kan doen die ik leuk vind.
#KICKOUTZP
pi_185103989
Jeetje... Ik wou dat ik een klein beetje van je spaarwoede had, ik ben daar slecht in. Maar zo op die manier is het wel triest he!
Wat ben je uiteindelijk van plan met het geld? Is er uberhaupt een plan? Of gaat het enkel over het zoveel mogelijk oppotten?
Uit ervaring in mijn wijde omgeving ken ik nog zo een paar mensen. Vaak oude mannen ondertussen die nooit uit huis zijn gegaan en nu alleen zijn in pure ellende terwijl ze een mega spaarrekening hebben. Maar ze weigeren ook maar 1 cent uit te geven aan een onderbroek of nieuwe sokken. Ze vangen het liefst regenwater op voor hun afwas en dat water gebruiken ze weer voor zichzelf te wassen en dan de wc te spoelen. De vraag is dan: binnen een paar jaar zijn ze dood en dan is het geld weg. Ze hebben er nooit iets aan gehad!
Wil je ook zo worden?
Wat zou je nu doen met je geld als je mocht horen dat je nog maar een maand te leven had?
En wil het je helpen om geld te spenderen aan anderen die je graag hebt ipv jezelf? Om een start te maken zeg maar. Je zou dat eten in het weekend kunnen betalen bv ipv je moeder dat te laten doen.
Horum omnium fortissimi sunt Belgae
pi_185104011
Is een Wajong uitkering niet lager als je nog thuis woont?
ADHD-C
  dinsdag 19 februari 2019 @ 13:29:51 #5
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_185104067
Als ik dit zo lees, zou dat geluksgevoel dat je bij het sparen krijgt allang niet meer zo groot moeten zijn. Want je kunt dus helemaal geen plezier hebben van je geld. Sterker nog, het staat je in de weg.

Niks ten nadele van je moeder, maar zoals zij het aanpakt, leer je ook niet hoe het is om normale maandelijkse lasten te betalen en een huishouden draaiende te houden. Zelfstandig gaan wonen lijkt me daardoor nog echt niet tot de mogelijkheden behoren.

Er zijn budgetcursussen, misschien daar eens mee beginnen.
The love you take is equal to the love you make.
pi_185104075
Ik ben heel goed in geld uitgeven. Wat heb je er in hemelsnaam aan als het op de bank staat maar je zelf tussen de kapotte meuk zit.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_185104100
Oh ja en waarom krijgt een vent van 26 nog zakgeld..
I solemnly swear i'm up to no good
  dinsdag 19 februari 2019 @ 13:32:08 #8
232494 Boca_Raton
Voor al uw no nonsense
pi_185104111
Wat zou jou gelukkig maken TS?
pi_185104142
haha wow ik wilde dat ik ook wat van dat spaargen had _O-

weet dus niet of ik je goede raad kan geven.

Misschien kun je, net als je dat nu doet met je spaargeld, 4x een potje aanvullen met geld wat op 'moet'?

Vraag bijv een tweede betaalrekening aan en stort het daarop. Probeer het ook op te maken aan iets. Je hebt genoeg hobby's, dus dat moet wel te doen zijn? En als je het nou moeilijk vindt om aan jezelf te besteden, besteed het dan aan anderen?

Trakteer je moeder andersom eens op een lekkere lunch! Zal zij ook verrast en blij van worden, en wellicht dat jij daar ook weer lol aan hebt.

Hoeven ook niet hele grote bedragen te zijn, je kan er klein mee beginnen en steeds iets meer. Verder is sparen absoluut niet slecht, dus in die zin hoeft het roer niet helemaal om. Kijk alleen wel uit dat je niet in die situaties belandt zoals je eerder beschrijft, want inderdaad, om 5 euro zo'n uitje weigeren is wel een beetje extreem natuurlijk./
It says on your chart that you're fucked up. You talk like a fag, and your shit's all retarded.
pi_185104154
Rijke mensen zijn mensen die nooit geld uitgeven en extreem gierig zijn. Jij komt er wel dus.
pi_185104166
Vertel nooit dat je geld hebt, dat trekt boeven aan die je nu willen komen beroven (= weg spaargeld). En dat is wel een groter probleem dan rondlopen in onderbroeken met gaten. Reageer niet op persoonlijke berichten en verwijder het bericht.
pi_185104204
Ik denk dat dit meer een psychisch ding is. Het is leuk als je wat kan sparen, maar je bent te ver doorgeslagen. Het beïnvloedt je leven op een negatieve manier. Heb je ooit overwogen om hier hulp voor te zoeken?
  dinsdag 19 februari 2019 @ 13:40:15 #13
273461 AlwaysHappy
You've Been Gilmored!
pi_185104252
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 februari 2019 13:31 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Oh ja en waarom krijgt een vent van 26 nog zakgeld..
Vind ik ook wat raar. Sowieso leert die moeder hem op deze manier niet hoe hij goed met zijn geld om moet gaan. Zou beter zijn als ze hem voor zijn eigen dingen laat betalen en dat ze daarnaast toch maandelijks een bijdrage vraagt (voor huur, etc). Zo kan hij nooit op zichzelf, dan veranderd er financieel opeens veel te veel, helemaal nu TS zo gefocust is op sparen.

Heb verder ook weinig advies helaas. Herken het totaal niet. Sparen is fijn, maar uiteindelijk leef je maar een keer. Geld is in veel gevallen wel handig als je van het leven wil genieten. Uiteindelijk kan je zoveel sparen als je maar wil, maar als je het nooit uitgeeft...wat dan? Dan ben je het geld alsnog kwijt. Maar ik snap ook dat als je al zo lang zo leeft dat dat niet opeens veranderd, geen idee hoe je daarmee geholpen kan worden. Wel knap dat je in ieder geval je eigen 'uitdagingen'' onder ogen durft te komen, dat is al een hele grote stap.

Iets van hulp zoeken hiervoor kan ik ook aanraden, zal niet zomaar verdwijnen dit. En misschien met je moeder in gesprek gaan dat je toch wat meer wil oefenen voor de toekomst. Dat je gewoon een bijdrage wil leveren maandelijks (al is het maar 100 euro - relatief klein beginnen), etc. Tip van Lienekien vind ik ook goed, er zijn budgetcursussen.
Nintendo Switch: SW-1156-9327-1516 | Xbox Series X: Alwayshappyz | Photographer: D750, 24mm, 50mm, 85mm | TV Shows: Gilmore Girls, Grey's Anatomy, His Dark Materials, Veronica Mars, Fringe, The Good Wife, The Crown & More.
  dinsdag 19 februari 2019 @ 13:42:19 #14
379283 LittleBrownie
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
pi_185104289

Misschien dat je iets hebt aan deze video.
[i] When you try your best but you don't succeed. When you get what you want but not what you need. [/i]
pi_185104301
Ik ga mee met AlwaysHappy hulp kan echt geen kwaad.

En sparen is natuurlijk alleen maar goed he. Maar dit is compleet doorgeslagen.

Zou je niet liever leuke dingen doen TS?

Zelfde als dat lasergamen. Wat is nou ¤5,- voor een toffe dag?
I solemnly swear i'm up to no good
pi_185104472
Dit lijkt meer op besparen dan sparen. Maar goed, te veel sparen heb je op dit moment niks aan. Het geld levert je namelijk niets op met de lage rentestand. Beter beleggen of aandelen kopen.
pi_185104547
Zijn er dingen die je graag zou willen hebben? Als je veel achter je pc zit zou je eens kunnen beginnen met een fatsoenlijke nieuwe muis. En dan niet de goedkoopste die je bij de Action kan vinden maar gewoon een aardige merkmuis.

Je zal er hoe dan ook mee moeten gaan oefenen en dat betekent dus geld uitgeven :P
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
pi_185104788
Maak om je te beginnen je doelen eens concreter (SMART). Waar wil je naartoe met het spaargeld? Wil je niet je inkomen vergroten? Als je op jezelf moet wonen, hoe zie je dat het liefst voor je?

quote:
0s.gif Op dinsdag 19 februari 2019 13:11 schreef Guccipet1993 het volgende:
Omdat ik in de toekomst misschien maar 50 tot 100 kan sparen per maand met een eigen huisje.
Heb je wel eens serieus onderzocht wat de financiële consequenties zijn als je inkomen gelijk blijft en je op jezelf gewezen bent?

Door gebrek aan inzicht en doelen blijf je je nu vastklampen aan een irreële angst en voel je je schuldig geld uit te geven aan onbenullige dingen.

Voor de korte termijn, spaar iedere maand 50-100 euro minder en houd dat apart voor leuke dingen.
pi_185105055
Dat van de grafiekjes snap ik wel, heb dat zelf met mijn hypotheek, elke keer als ik zie hoeveel hij is gezakt geeft dat wel een geluksmomentje. Wat al eerder iemand zei, vertel nooit dat je geld hebt, dat trekt hele verkeerde 'vrienden' aan
pi_185105056
Ik heb ook deze verslaving. Helaas gaat het met dit tempo niet snel genoeg, daarom ben ik nu vooral bezig met de inkomende stroom op te hogen.

Door te letten op wat ik uitgeef en geen onnodige dingen te kopen hoop ik over een paar jaar een beginnersjacht te kopen.
<a href="http://i.imgur.com/iq5BYAk.gif" target="_blank" rel="nofollow"><a href="http://i.imgur.com/iq5BYAk.gif&lt" target="_blank" rel="nofollow norererer noopener" >http://i.imgur.com/iq5BYAk.gif<</a>;/a>
  dinsdag 19 februari 2019 @ 14:28:06 #21
287741 matspontius
Same old shit, different day
pi_185105140
Dat doe je heel goed hoor dat sparen. Ik kan dat absoluut niet. Pas op dat je niet doodgaat voordat je je spaargeld kan uitgeven want dat is natuurlijk zonde van al je energie die je er in hebt gestopt
"Hoka Hey!"
  Official ESF Kreviewer dinsdag 19 februari 2019 @ 14:38:57 #22
7719 Kreator
Groetjes, Krea.
pi_185105335
Wat is je doel? Wat wil je ermee doen? Sparen om het sparen is na een bepaald bedrag gewoon jammer. Je leeft nu, je bent nu fit en jong (denk ik).

Als je nergens naartoe spaart, een auto of vakantie of een huis of 2 chicks at the same time, dan is dat toch compleet zinloos en doelloos leven?

Oh en zet gewoon een bepaald percentage op een losse rekening en noem dat 'onnodige uitgaven'. Dan blijft je spaarrekening intact en kun je van die tweede rekening een nieuwe stoel kopen.
pi_185105339
Ik zou gewoon eens proberen om wat geld uit te geven. Ik weet zeker dat ik van niet als een zwerver te moeten leven meer geluksmomentjes krijg dan van een spaarpotje.

Maar ik denk ook vooral dat wij anders zijn geprogrammeerd. ;)
pi_185105406
Deze TS _O_

TS lacht jullie over 5 a 10 jaar hard uit als hij zijn eigen huis kan betalen _O_

En jullie maar keihard werken om dan misschien 50 euro over te houden per maand.
pi_185105429
ik reageer zo even op de berichten, ben even naar de huisarts.

Bedankt alvast voor de goede en inhoudelijke berichten, top! :)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')