abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zondag 17 februari 2019 @ 11:36:28 #1
286575 Roces18
Chef de party
pi_185061678
registreer om deze reclame te verbergen
125px-Flag_of_Vietnam.svg.png

LocationVietnam.png

Basisgegevens
OfficiŽle landstaal: Vietnamees
Hoofdstad: Hanoi
Regeringsvorm: Volksrepubliek
Staatshoofd: Nguyen Minh Triet
Regeringsleider: Nguyen Tan Dung
Religie: boeddhisme 93%, rooms-katholicisme 6,7%
Oppervlakte: 331.689 km≤ [1] (1,3% water)
Inwoners: 76.323.173 (1999[2]), 86.116.559 (2008[3]) (259,6/km≤ (2008))

Vietnam
Vietnam (Vietnamees: Việt Nam), officieel de Socialistische Republiek Vietnam, is een volksrepubliek met 86.116.559 (2008) inwoners in Zuidoost-AziŽ. De oostelijke kustlijn van het Zuidoost-Aziatische schiereiland maakt deel uit van het land.

Vietnam wordt in het noorden begrensd door China, door de Golf van Tonkin en het daarin gelegen Chinese eiland Hainan in het noordoosten, door de Zuid-Chinese Zee in het zuidoosten, door Cambodja in het zuidwesten en door Laos in het noordwesten.

De hoofdstad is het noordelijke Hanoi (Hŗ Nội) en de grootste stad is de zuidelijke Ho Chi Minhstad (Thŗnh Phố Hồ ChŪ Minh), het vroegere Saigon.

270px-Vm-map.png

Geschiedenis

Vietnam werd door westerlingen ingedeeld in de historische gebieden Tonkin, Annam en Cochin China. In het noordelijk deel van deze gebieden was een Vietnamese staat gevestigd die afwisselend onder Chinese controle stond en onafhankelijk was. Het zuiden van hedendaags Vietnam stond onder invloed van diverse rijken, achtereenvolgens; Funan, het Khmer-rijk en Champa. Portugese handelaren bereikten het land in 1535 en stichten een handelspost bij Faifo.

In 1772 begon de Tay Son-rebellie tegen de heerschappij van de Le-dynastie. Door slim handelen van onder andere de Franse priester Pierre Pigneau de Behaine kwam Gia Long aan de macht. Mede door deze priester werd de Franse interesse in Vietnam aangewakkerd.

Vanaf de negentiende eeuw kwam het gebied onder invloed van de Fransen en op 17 oktober 1887 werd de Unie van Indochina gevormd. Na de val van het Franse garnizoen in Dien Bien Phu in 1954 werd Vietnam verdeeld in Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam. De Vietnamoorlog (1957-1975) kwam voort uit de poging om communistische Vietcong-guerrilla's, actief in Zuid-Vietnam, te verslaan. Over het algemeen wordt aangenomen dat de Vietcong werden gesteund door de communistische Noord-Vietnamese regering, maar men is het er niet over eens hoe groot de invloed van Noord-Vietnam was gedurende de oorlog. De door de VS gesteunde overheid van Zuid-Vietnam kwam ten val in 1975 en het land werd herenigd in 1976.

Bestuurlijke indeling
http://nl.wikipedia.org/wiki/Provincies_van_Vietnam

Naast de vijf steden, is het land verdeeld in zestig provincies (tỉnh).

Geografie

De noordelijke en westelijke gebieden van Vietnam worden overheerst door de bergen van de Annamese Cordillera, een voortzetting van de bergen van de Chinese provincies Yunnan en Guangxi in het noorden. Het smalste stuk is 50 km en de grootste 600 km.

De bergen bereiken een hoogte van meer dan 2440 m, en er zijn opmerkelijke plateaus die bekendstaan als de Centrale Hooglanden (80 - 490 m). In dit gebied worden allerlei gewassen gekweekt, zoals rubber, koffie en thee, hoewel het gebied dunbevolkt is.

Rivieren

Het oosten van de Annamese Cordillera in het noorden is een alluviale vlakte die door de Rode Rivier en een aantal kleinere rivieren wordt doorstroomd. Deze rivieren monden uit in de Golf van Tonkin. Ten zuiden van de delta van de Rode Rivier liggen de Centrale Laaglanden, een smalle kuststrook waar de korte, vaak snelstromende rivieren doorheen stromen.

De riviertjes stromen van het westen naar het oosten en vormen vruchtbare delta's. Het zuiden van het Centrale Laagland is de alluviale vlakte van de delta van de Mekong rivier, die door het zuidelijke gedeelte van het land stroomt.

Klimaat

Het land heeft een tropisch moessonklimaat. Op het smalste stuk is het land slechts enkele tientallen kilometers breed. Omdat Vietnam een lang gerekt land is met een afstand van de noordelijke grens tot de zuidelijke grens van circa 2000 kilometer, verschilt het klimaat in het zuidelijk deel sterk van het klimaat in het noorden. Men zegt wel dat Noord-Vietnam vier seizoenen kent en Zuid-Vietnam slechts twee; een droogseizoen en een regenseizoen. Waar het in het zuiden het hele jaar vrij vochtig en heet is, kan het kwik in het noorden soms dalen tot tegen het vriespunt. In de bekende toeristische trekpleister Sapa ligt in december of januari soms zelfs sneeuw.

Steden

De hoofdstad van Vietnam is Hanoi.

Er zijn ook vier andere zelfstandige steden op provinciaal niveau:

* Can Tho
* Da Nang
* Hai Phong
* Ho Chi Minhstad

Demografie

Bevolking

De bevolking is geconcentreerd in de twee belangrijke rivierdelta's. De etnische Vietnamezen vertegenwoordigen meer dan 85% van de bevolking. Zij spreken een Annamese-Muong taal. Er zijn ongeveer 50 minderheidsgroepen in de hooglanden, waaronder de Muong, Tai, Hmong, Dao, Sedong, Jarai, Bahnar, Rhade, Cham en een groot aantal kleinere groepen. Er is een significante groep Cambodjanen, Khmer Krom genaamd, dichtbij de Cambodjaanse grens en bij de monding van de Mekong. Er zijn grote aantallen Chinezen in de stedelijke centra, in het bijzonder in het gebied genaamd Chợ Lớn (Grote Markt) van Ho Chi Minhstad, hoewel velen gevlucht zijn nadat Zuid-Vietnam door het Noorden werd verslagen en na een grensconflict met China in 1979 (zie Geschiedenis van Vietnam).

Bevolkingsontwikkeling

a1e874ed4bcfe574519ef6bec761c7db.png

Taal

In Vietnam wordt Vietnamees gesproken. Tussen het noorden en het zuiden zitten duidelijke verschillen, niet alleen in de uitspraak, maar ook in de gebruikte woorden.

Totdat de Franse JezuÔet Alexandre de Rhodes in de 17e eeuw het Westerse alfabet introduceerde werd nog steeds een op het Chinees gelijkend schrift gebruikt. Ook tegenwoordig treft men, met name bij religieuze gelegenheden, nog steeds Chinese tekens aan. Het huidige schrift is evenwel gebaseerd op Latijnse letters en wordt "Quoc ngu" genoemd.

Het Vietnamees heeft meer klinkers dan Alexandre met het Franse alfabet kon beschrijven. Zijn oplossing was het gebruik van extra tekens, zoals het ^ , dat we ook al kennen vanuit het Frans. Maar hiernaast wordt er ook gebruik gemaakt van een boogje boven de a, of een haakje aan de rechterkant van een o en u.

Het Vietnamees is een toontaal net als het Chinees. In het Vietnamees zijn er 6 tonen. Hierdoor kan elke lettergreep / woord op 6 manieren worden uitgesproken. Ook deze tonen worden door extra tekens aangegeven.

Religie

Vietnam is een mengeling van aanhangers van het boeddhisme, confucianisme, traditionele lokale geloven en rooms-katholicisme. Hoewel de communistische overheid godsdienstige praktijken heeft afgeraden, wordt het getolereerd binnen de context van overheid-geregelde boeddhistische en katholieke groepen, en sinds de jaren '90 is de traditionele verering bij boeddhistische tempels toegestaan. De protestantse evangelische kerken (die hoofdzakelijk onder etnische minderheden worden gevonden) en andere niet-geregistreerde groepen worden actief onderdrukt.

Cultuur

In zijn vroege geschiedenis gebruikte Vietnam het Chinees schrift. In de 16e eeuw ontwikkelden de Vietnamezen hun eigen reeks karakters genaamd Chữ NŰm. Het gevierde epos Kim Van Kieu door Nguyễn Du werd geschreven in dit schrift. Tijdens de Franse koloniale periode werd Quốc Ngữ, de geromaniseerd Vietnamese alfabetvertegenwoordiging van het gesproken Vietnamees, populair en de alfabetisering nam snel toe. Dit had een wezenlijk effect op de politieke macht in het land.

Vanwege de lange vereniging van Vietnam met China, blijft de Vietnamese cultuur sterk confuciaans met zijn nadruk op familieplicht en harmonie. Het onderwijs wordt hoog gewaardeerd. Historisch was een goede opleiding het enige middel voor ambitieuze Vietnamezen om sociaal vooruit te komen. In de moderne tijd, proberen Vietnamezen om de traditionele cultuur met de Westers ideeŽn van individuele vrijheid, wantrouwen van gezag en de consumentencultuur in overeenstemming te brengen.

De meerderheid van Vietnamezen is boeddhist, met een sterke nadruk op voorouderverering. Sommige critici zeggen dat de tweede godsdienst Vietnamese bijgelovigheid en fatalisme is, een gevolg van de vele decennia van oorlog.

Binnen een stereotiepe Vietnamese katholieke familie zou men vinden: een intense toewijding aan Maagd Maria (de Heilige Moeder staat hoger dan de Zoon in de confuciaanse gedachte), beelden van overleden voorvaderen op het familiealtaar en geloofspraktijken in de Feng Shui (Phong Thủy) en communicatie met geesten en de doden.

De keuken en de muziek van Vietnam hebben drie verschillende thema's, overeenkomstig met de drie gebieden van Vietnam: Bắc of het noorden, Trung of Centraal, en Nam of zuiden. De noordelijke klassieke muziek is de oudste van Vietnam en is traditioneel. Deze muziekstroming stamt uit de tijd van de Mongoolse invasies, toen de Vietnamezen een Chinese opera hoogtij vierden. De centrale klassieke muziek vertoont invloeden van de Champacultuur dankzij zijn melancholische melodieŽn. De zuidelijke muziek heeft een levendig karakter. De Vietnamese keuken is gebaseerd op rijst, sojasaus en vissaus (nước mắm). Zijn kenmerkend aroma is zoet (suiker), kruidig (serranopeper), en op smaak gebracht door een verscheidenheid aan munt.

Bezienswaardigheden

http://nl.wikipedia.org/wiki/Werelderfgoedlijst#Vietnam

Economie

De landbouw is het primaire beroep onder de bevolking, en rijst is veruit het belangrijkste gewas. De Mekong en Rode rivierdelta's behoren tot de grootste rijstplantagegebieden van de wereld. In deze gebieden wordt dankbaar geprofiteerd van de zware regenval en rijke alluviale grond. Op de rijstplantages is een 4350 km lang gedetailleerd netwerk van dijken, dammen, kanalen, en sloten aangelegd dat irrigatie en overstromingsbeheer verstrekt. Pinda's, graan, bataten en bonen zijn secundaire voedselgewassen, en katoen, jute, koffie, thee en suikerriet zijn belangrijke geproduceerde marktgewassen. De visserij en de aquacultuur zijn ook belangrijke industrieŽn. De mariene producten zijn een belangrijke uitvoer van het land, vooral garnalen. Rubber is ook een belangrijk uitvoerproduct. Hout is er genoeg, in het bijzonder in het noorden, maar ontbossing als gevolg van nieuwe vestigingen op het hoogland, cultuurverplaatsing en de commerciŽle bosbouw worden een steeds ernstiger probleem.

De meeste delfstoffen van het land worden gevonden in het noorden. Vietnam wint grote hoeveelheden steenkool, evenals fosfaten, mangaan, bauxiet, chromaat en andere metaalertsen. Er zijn grote onderzeese aardoliebronnen (olie en gas) ontdekt in de zuidelijke wateren. De middelen om deze grondstoffen te winnen, worden nog ontwikkeld. Vroeger werd de industriŽle ontwikkeling van Vietnam ernstig belemmerd door langdurige oorlogen, maar in het kader van het nieuwe economische hervormingsprogramma (Doi Moi), is er een aanzienlijke industriŽle ontwikkeling geweest. De belangrijke industrieŽn zijn de landbouwverwerking, de machinebouw, autoassemblage en de vervaardiging van textiel en kleding, cement, chemische meststoffen, glas en banden. Veel van de grote en kapitaalintensieve projecten zijn gezamenlijke ondernemingen tussen buitenlandse en Vietnamese lokale regeringen. De toeristenindustrie is ook significant voor de economie van het land; bezochten in 1994 net meer dan ťťn miljoen buitenlandse toeristen het land, in 2007 was aantal verviervoudigd tot 4.171.564 toeristen.[4]

De belangrijkste handelspartners van Vietnam zijn Singapore, Zuid-Korea en Japan.

Politiek

Overheid

De Socialistische Republiek Vietnam wordt door een hoogst gecentraliseerd systeem geregeerd dat door de Communistische Partij van Vietnam (Đảng Cộng Sản Việt Nam) wordt overheerst, een partij die vroeger de Vietnamese Partij van de Arbeid genoemd werd. De overheid is in theorie onafhankelijk van de partij, maar in de praktijk ontvangt het het grootste deel van zijn richtlijnen van de partij. Hoewel er enige inspanning is geweest om lidmaatschap in overlappende partij en staatsstandpunten af te raden, gaat deze praktijk tot op de dag van vandaag verder. Tran Duc Luong, Phan Van Khai, Nguyen Van An, Tan Nguyen Mest, Le Hong Anh en Pham Van Tra nemen hoge posities in de overheid in.

Er zijn geen wettelijke oppositiepartijen in Vietnam, hoewel een aantal onwettige groepen overzee verspreid onder ballingschapgemeenschappen in landen zoals Frankrijk en de Verenigde Staten bestaan. Deze gemeenschappen hebben demonstraties en opstanden tegen de overheid georganiseerd. Het prominentst zijn de Vietnamese Constitutionele Monarchistische Liga, de Volksactiepartij van Vietnam, Montagnard Foundation en de Regering van Vrij Vietnam. De Regering van Vrij Vietnam heeft de verantwoordelijkheid voor een aantal guerrillainvallen in Vietnam opgeŽist. Deze invallen werden door de overheid als terrorisme gezien.

Internationale lidmaatschappen

* APEC
* ASEAN
* La Francophonie
* Verenigde Naties
* Wereldhandelsorganisatie

Vorig deel
TRV / Vietnam #4: Chķc Mừng Năm Mới (voor ons dan...)
TRV / Vietnam #5 ba ba ba

En het stuk van Godtje:

Reizen door Vietnam.

De vragen: Ik heb 4 weken is dat genoeg en waar moet ik heen zijn legio. Om mensen een helpende hand te bieden dit overzicht. Dit is uiteraard in bepaalde mate subjectief en smaken verschillen. Wij als FOK'ers zullen dit proberen te doen met een mening en zonder veroordeling want iedereen zoekt iets anders op zijn reis.

Vietnam is goed te doen ergens tussen de 3 weken (krap) en 5 weken. 5 weken hoef je logisch gezien dan niet op te schieten en in 3 weken en je wilt de 'basis' plaatsen zien dan zal je vast een beetje op moeten schieten. Dit stukje over reizen zullen we opbouwen van noord naar zuid. Of je van zuid naar noord gaat of andersom zal voor je reis plezier geen verschil maken en ook praktische nadelen zijn er niet echt te bedenken. Het voordeel van Vietnam is dat het langgerekt en je dus een rechte lijn kan volgen. Zowel aan het begin en aan het einde is een super grote stad met een groot internationaal vliegveld.

De steden van noord naar zuid zullen we met een 1tm 5 sterren beoordelen. Ook daar kan je genoeg discussie over voeren maar dat geeft iets makkelijker en sneller de verhoudingen tussen must see en nice to see aan.

Om te beginnen het kaartje met de besproken hoogtepunten:

map_of_vietnam.jpg

1: Hanoi: *****
Hanoi als startpunt gepakt vanwege logische reden. Veel mensen komen daar aan of eindigen. Vanaf daar zijn goede dagtrips te maken die ik zal benoemen in 2 & 3.
De hoofdstad met in de stedelijke gebieden ongeveer 2,6 miljoen inwoners. Scooters en hectiek overal maar toch heel vriendelijk en fascinerend. Deze stad heeft mij bijzonder aangenaam verrast. Het noorden heeft de naam van kouder, afstandelijker en killer maar niks van dit alles wat mij betreft. Een absoluut hoogtepunt op een reis door Vietnam.

De stad zelf: *****

Must Sees

• Old Quarter en Ho Hoan Kiem Lake.
Om het meer kan je bijna niet heen midden in het oude gedeelte van de stad. Je hoeft niks te doen of te plannen maar ga gewoon lopen. Met een kaartje loop je zo overal heen en het is een lekkere wandeling afwisselend tussen goten en kleine straatjes. Probeer de kerk ook te vinden.
Toan_cnh_h_Hoan_Kim.jpg

• Hanoi Hilton (Hoa Lan gevangenis)
Een beruchte gevangenis. De amerikanen worden hier opgesloten. De propaganda vliegt je om de oren zoals wel vaker in de stad op historische plekken. Zeker in het noorden zijn ze nog steeds trots op hun overwinning.
Zeer interessant om de andere kant van het verhaal te zien.

• Vietnam Military History Museum
Voor mij een aangename verrassing. Misschien hou ik erg van wapentuig? Maar mijn vrouwelijke gezelschap van de dag vond het ook zeer boeiend. Gaat dicht voor de lunch en is niet elke dag open dus kijk wanneer je kan en zeker gaan.

• Ho Chi Minh Mausoleum
Een mausoleum…. een opgebaarde oude dictator en dan kan je er ook nog alleen in de ochtend heen en ook niet elke dag (pas ook op 3 maanden per jaar gaat hij naar Rusland voor een opfrissertje). Moet je dat wel zien?
Van mijn kant een volmondig ja. Met communistische discipline in de rij twee naast elkaar, handen uit de zakken, geen zonnebrillen, geen petten, niet lachen, niet praten en elke paar meter bewakers en ja ze duwen je door als je niet doorloopt. Voor me een oud mannetje met een communistische pet met zijn kleindochter beide tot tranen geroerd als ze uncle Ho zien liggen.

Het is een attractie ik ben twee keer gegaan!

Op het zelfde terrein ook zijn woning en het Ho Chi Minh museum voor meer propaganda;.. nice to see maar als je er toch bent een must see.

Nice to see:

• puppet theatre

• meer meren door de stad verspreid

2: Sapa ****

Een idyllisch bergdorp of een plaag van verkoopsters. 14 uur met de trein vanaf Hanoi en nog een uur met de bus de bergen in. Soms zo mistig dat je niks ziet en soms zo koud dat je echt winterkleding nodig hebt. Je komt op ongeveer op 100 meter van China als je een beetje oplet.

Populair zijn de wandelingen inclusief homestay. Als je niet van wandelen houdt dan heb je hier weinig te zoeken denk ik. De meeste mensen doen trips vanuit Hanoi (overal te boeken in Hanoi) met de nachttrein naar Sapa waar je in de ochtend aan zal komen. Rond een uurtje of 10 met je gids de bergen in voor een stevige wandeling inclusief lunch. Water wel zelf meenemen of altijd bij je hebben. Maar dat raad ik bijna in elk dorp aan om gewoon water bij je te hebben. Rond een uur of 4 zal je bij je gezin voor die avond aankomen.

De meeste mensen die ik heb gesproken waren allemaal enthousiast. De families uitermate vriendelijk en zeer royaal met Happy Water (rijstewijn). In de avond bij vader en zijn vrienden en eventueel zoons aan tafel en daarna op de zolder in de slaapzak (hoef je niet zelf mee te nemen).

De volgende dag wederom een wandeling inclusief lunch om rond 3 uur weer in Sapa aan te komen. Daar heb je nog een paar uur om het dorp te verkennen voor je weer die avond terug gaat in de nachttrein. Je bent dan 3 nachten weg uit Hanoi.

Dit is een typische standaard trip die het meeste geboekt wordt. Sommige mensen gaan 1 dag en als je gek bent op bergen en wandelingen kan je het nog veel pittiger maken en een week blijven met zeer zware trekkingen van meerdere dagen.

De omgeving vond ik prachtig met alle rijstvelden en de mist in de ochtend. 1 van mijn favorieten en persoonlijk voor mij 5 sterren. Objectief heb ik hem op 4 gezet voor nu.

3: Ha Long Bay *****

Iedereen kent de beelden. Prachtig werkelijk waar. Je Vietnam trip is denk ik niet compleet zonder te kijken. Een uurtje of 5 tot 6 met de bus vanuit Hanoi en zo doen ook de meeste mensen dat weer. Overal te boeken in Hanoi je dag rugzak mee met schoon ondergoed en de bus in.

De meeste mensen boeken de trip met de bus naar Ha Long Bay, daar de boot op om flink de bay in te varen voor enkele uren. Daar een overnachting, de volgende dag wat meer varen, een kajak, waterfiets of een drijvend dorp bezoeken. Sommige hebben extreme dingen zoals Jet Ski's en de tweede avond slapen op een eiland.

Je hebt extreem goedkope boten, je hebt extreem dure boten, je hebt feestbooten of karaoke boten. Er is keuze voor iedereen. Ik zat op een een meer partyboot en heb me eigenlijk wel vermaakt. Karaoke is niet mijn ding en een luxe romantische boot in mijn eentje was ook niks. Maar er is echt voor elk wat wils. Het is niet goedkoop in vergelijking met andere dingen in Vietnam.

1.jpeg.jpg

4: Ninh Binh *
The poor mans Ha Long Bay ooh wel gehoord. Wederom een dagtrip vanuit Hanoi of een stop op weg van of naar het zuiden. Ik was niet onder de indruk. Het was ook koud en regenachtig en zo een leuke groep had ik niet dus mijn mening is misschien iets wat negatief gekleurd. Zonde van mijn tijd niet maar ik zou ook zeker niet terug gaan. Leuk als je heel ruim de tijd (misschien) maar als je 3 weken hebt zou ik het lekker laten voor wat het is.

Wat is het? Het komt er op neer dat je 4 uur in een roeiboot zit wederom langs rotsen en door grotten vandaar de Ha Long bay vergelijking. Voor de rest vrij veel bedelaars in andere bootjes en verkopende roeiers die van geen ophouden weten.

ninh%20binh.jpg

5: Hue ***
De eerste echte zelfstandige stop na Hanoi. Een uurtje of 16 met de bus vanaf Hanoi dus een nachtbus rit. Wat is er te zien… met name de Citidel en een aardige stad om ook weer lekker door heen te lopen. De citadel kan je je zeker een halve tot hele dag vermaken.
Leuke stad voor pak hem beet 2 nachten. Zeker voor of na zo een lange busreis. Het is een stad die je eventueel kan overslaan als je krap zit ik geef het voor nu 3 sterren.

hue-citadel.jpg

6: Hoi An (Da Nang) ****
Voor het eerst de mogelijkheid tot strand. Beperkt en klein strand maar een mogelijkheid. De temperatuur loopt vanaf Hue ook flink op ten opzichte van het noorden.
Da Nang is een moderne en lelijke rotstad wat mij betreft. Hoi An is prachtig met zijn haven en het werkelijk waar heerlijke dorp. In ongeveer 45 min zit je op de scooter langs de strand weg in Da Nang vanaf Hoi An.

Aanraders:

• Haven
• Markt
• Kleren laten maken
• Volle maan lichtjes
• Marmeren Tempel (tussen Da Nang en Hoi An in).

7: Nha Trang ***
Een badplaats niets minder of meer. Kan je je er vermaken? Als je een beetje wil stappen en feesten en op het strand liggen zeker. Je kan er duiken en snorkelen maar dat vond ik er erg tegenvallen in vergelijking met bijvoorbeeld Maleisie. Het strand is goed en schoon. Geen strand mens dan kan ik me 1 of 2 sterren voorstellen en kan je het rustig overslaan. Hou je wel van strand en een feestje voor een paar dagen kan ik me voorstellen dat je zeker even wilt liggen voor een paar dagen.

Ik was er wel aan toe na het koude noorden en met een gezellige groep. Ik ben er zelfs 4 dagen gebleven. Het waterpark op een eiland waar je met kabelbaan heen gaat vond ik ook erg geestig. Wat is er te doen eventueel:

• Strand
• Waterpark Vin Pearl
• Snorkelen/duiken
• Modderbaden (heerijk relaxt met een kater)

nha-trang-1.jpg

8: Da Lat ***
De meningen zijn er over verdeeld. Wederom een bergdorp waar je een hoop buiten activiteiten kan ondernemen. Als dat je ding is is er hier zat te doen. Paardrijden, fietsen, wandelen, etc etc.
Ik vond het dorp zelf afzichtelijk en ongezellig ik vond de bergen prachtig en ik heb er heerlijk gefietst en genoten van de aardbeien plantages.

Buiten activiteiten. Als je moet kiezen tussen twee bergdorpen zou ik Sapa aanraden want dat vond ik veel mooier en kan je Da Lat overslaan als je krap zit of niet sportief in de bergen wil zijn.
Het ligt een uurtje of 6 vanaf Nha Trang met de bus.

Dit is trouwens wel de plaats voor de Easy Riders! Achterop voor 1 of meerdere dagen bij een motorrijder. Geweldig leuk! Echt heel erg leuk en de oorsprong in Da Lat dus en je kan meerdere richtingen op. Vraag mede reizigers of ze het al hebben gedaan voor een leuke kerel. Ze laten je leuke dingen zien en ontzettend gezellig. Ik ben zo van Da Lat naar Mui Ne gegaan. Aanrader!

9: Mui Ne *
Een badplaats wederom. Ik kan er erg kort over zijn. Je hebt hier eigenlijk alleen iets te zoeken als je wil windsurfen of kitesurfen en ook dan alleen in het seizoen.
Het strand is 1 meter breed en je kop gaat er af door alle kitesurfers dus om te liggen heb je hier niks te zoeken.

5 sterren als je wilt kiten (1 van de beste plekken van de wereld) 1 ster voor de rest. Heel misschien 2 sterren voor de zandduinen maar die vond ik ook maar druk en overschat.

10: Ho Chi Minh / Saigon ****
Want Saigon zo is hoe de zuiderlingen het gewoon nog noemen. Plek 10 die ik beschrijf en voor mij de laatste. Misschien wil iemand nog de Mekong Delta als 11e doen want daar had ik helaas geen tijd meer voor. Had ik wel graag gedaan. Ik was na bijna 5 weken ook wel Vietnam moe en wilde verder. Daarom heb ik Ho Chi Min niet gedaan zoals ik het misschien anders had gedaan. Ik heb teveel dure wijken en clubs gezien.

Absolute must om te zien Cu Chi tunnels. Ik zou zeggen ga met het openbaar vervoer en niet georganiseerd. De organisaties gaan bijna uitsluitend vroeg in de ochtend. Dus op eigen gelegenheid in de middag is het veeleer rustiger.

Te doen:

• War Remnants Museum

Dit was Vietnam te bereizen ergens tussen de 3 en 5 weken.

Persoonlijke schatting hoe lang wat leuk is:

1: Hanoi 5 nachten
2: Sapa 1 homestay nacht 2 nachttrein nachten
3: Ha Long Bay 2 nachten in de bay
4: Nimh Binh 1 nacht
5: Hue 2 nachten
6: Hoi An 3 tot 4 nachten
7: Nha trang 2 tot 4 nachten
8: Dalat 2 nachten
9: Mui Ne 7 Nachten als je gaat Kiten anders 1 of 0
10: Saigon 4 nachten
11: Mekong Delta 4 nachten
melksommelier en vertrouwenspersoon fok
  zondag 17 februari 2019 @ 11:43:48 #2
62913 Blik
The one and Only!
pi_185061778
quote]0s.gif Op zondag 17 februari 2019 11:33 schreef Roces18 het volgende: [..] Wat ik begreep zo'n 300 km. Valt mee. [/quote]

7u met de bus, is dus een aardige reisdag
  zondag 17 februari 2019 @ 12:33:11 #3
286575 Roces18
Chef de party
pi_185062415
quote:
0s.gif Op zondag 17 februari 2019 11:43 schreef Blik het volgende:
quote][ afbeelding ] Op zondag 17 februari 2019 11:33 schreef Roces18 het volgende: [..] Wat ik begreep zo'n 300 km. Valt mee.
7u met de bus, is dus een aardige reisdag
[/quote]
nachtbus :P
melksommelier en vertrouwenspersoon fok
  zondag 17 februari 2019 @ 12:37:03 #4
62913 Blik
The one and Only!
pi_185062484
registreer om deze reclame te verbergen
Scheelt al wat, maar dan nog blijft 2 dagen te kort voor Sapa
pi_185293975
Ik zelf zit te kijken om ergens rond de zomer voor 3/4 weken die kant op te gaan. En een vlucht boeken heen> Hanoi en terug via saigon.
Weer is een keer alleen reizen (lang geleden) kijken of ik dat nog kan ;)
Ik neem aan dat je in die tijd, 3 a 4 weken alles wat je wil zien wel zo'n beetje kan zien..
Zitten er net zoveel backpackers/feestvierders als in Thailand of iets minder?
  Culinair Fotograaf 2018 maandag 4 maart 2019 @ 08:02:49 #6
79000 Maikuuul
Dat zeg ik ook altijd
pi_185377541
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 11:10 schreef Newssworld het volgende:
Ik zelf zit te kijken om ergens rond de zomer voor 3/4 weken die kant op te gaan. En een vlucht boeken heen> Hanoi en terug via saigon.
Weer is een keer alleen reizen (lang geleden) kijken of ik dat nog kan ;)
Ik neem aan dat je in die tijd, 3 a 4 weken alles wat je wil zien wel zo'n beetje kan zien..
Zitten er net zoveel backpackers/feestvierders als in Thailand of iets minder?
Veel backpackers, alleen heb je in Vietnam niet zoveel van die heftige feestjes/clubs als in Thailand. Behalve in het noorden (Ha Giang) kwam ik nauwelijks backpackers tegen.

4 weken kan genoeg zijn. Ligt eraan wat je wilt zien. Ik zou zeker adviseren om vanuit Hanoi naar het noorden te gaan (Ha Giang / Sa Pa) dan door naar Ha Long Bay & Ninh Binh Ninh dit ligt vrij dichtbij Hanoi. Dan zuidelijker naar Phong Nha (grootste grottenstelsel ter wereld). HCM zou ik 2 dagen voor uittrekken niet meer. Kan je beter de mekong delta bezoeken.

Busnetwerk schijnt goed te zijn, zelf bijna nooit gebruik van gemaakt omdat ik een motor had.
[b]Mag ik niet zeggen voor me moeder
Van het Concert des Levens krijgt niemand een Program
Sokkel Lolleromfg[/b]
  Official ESF Kreviewer donderdag 21 maart 2019 @ 14:52:04 #7
7719 Kreator
Groetjes, Krea.
pi_185766448
registreer om deze reclame te verbergen
Rondreis geboekt van 21 dagen. Van Hanoi naar ho Chi Minh stad en uitstapjes ertussen. Slapen op boot, nachttrein, vliegtuig. Ben benieuwd! In juni.
If at first you don't succeed, skydiving is not for you.
  Moderator donderdag 21 maart 2019 @ 17:48:41 #8
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_185770018
quote:
14s.gif Op donderdag 21 maart 2019 14:52 schreef Kreator het volgende:
Rondreis geboekt van 21 dagen. Van Hanoi naar ho Chi Minh stad en uitstapjes ertussen. Slapen op boot, nachttrein, vliegtuig. Ben benieuwd! In juni.
Tof! Waar kijk je het meeste naar uit?
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  Official ESF Kreviewer donderdag 21 maart 2019 @ 19:06:56 #9
7719 Kreator
Groetjes, Krea.
pi_185771278
quote:
14s.gif Op donderdag 21 maart 2019 17:48 schreef UIO_AMS het volgende:

[..]

Tof! Waar kijk je het meeste naar uit?
13 uur opgevouwen zitten in een doodskist. 8-)

Eigenlijk alles wel. Ha long Bay, rijstvelden, vietcong tunnels, de steden, 4 dagen relaxen onder een palmboom aan het water. Eerste keer AziŽ ook. Oh, het eten.
If at first you don't succeed, skydiving is not for you.
  Moderator vrijdag 22 maart 2019 @ 12:24:05 #10
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_185784633
quote:
14s.gif Op donderdag 21 maart 2019 19:06 schreef Kreator het volgende:
13 uur opgevouwen zitten in een doodskist. 8-)

Eigenlijk alles wel. Ha long Bay, rijstvelden, vietcong tunnels, de steden, 4 dagen relaxen onder een palmboom aan het water. Eerste keer AziŽ ook. Oh, het eten.
Dat komt dus wel goed. Na de eerste keer AziŽ was ik verkocht. Zou wel elk jaar heen willen gaan.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  vrijdag 22 maart 2019 @ 12:26:55 #11
286575 Roces18
Chef de party
pi_185784690
quote:
1s.gif Op maandag 4 maart 2019 08:02 schreef Maikuuul het volgende:
Phong Nha
Staat dit los van die hele grote grot waar je 3/4 duizend dollar voor moet betalen?
melksommelier en vertrouwenspersoon fok
  Moderator vrijdag 22 maart 2019 @ 12:27:39 #12
306837 crew  Flippiee
pi_185784707
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 maart 2019 12:26 schreef Roces18 het volgende:

[..]

Staat dit los van die hele grote grot waar je 3/4 duizend dollar voor moet betalen?
Yes, park op zich is ook al heel erg tof en heeft wat grotten om te bezoeken.
  Culinair Fotograaf 2018 vrijdag 22 maart 2019 @ 12:48:00 #13
79000 Maikuuul
Dat zeg ik ook altijd
pi_185785026
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 maart 2019 12:26 schreef Roces18 het volgende:

[..]

Staat dit los van die hele grote grot waar je 3/4 duizend dollar voor moet betalen?
Yep

Probeer Dark Cave te bezoeken. Hier kan je een lekker modderbad nemen waardoor het lijkt alsof je gewichtloos bent. Heel vet
[b]Mag ik niet zeggen voor me moeder
Van het Concert des Levens krijgt niemand een Program
Sokkel Lolleromfg[/b]
  vrijdag 22 maart 2019 @ 16:17:44 #14
286575 Roces18
Chef de party
pi_185788072
Wat vinden we hier van Sapa?

Overgewaardeerd of niet?
Heb al genoeg rijstterrassen gezien waaronder die van Longji.


Is het een must of ??

@Maikuuul , @Flippiee

[ Bericht 26% gewijzigd door Roces18 op 22-03-2019 16:47:54 ]
melksommelier en vertrouwenspersoon fok
pi_185987470
Gisteren een ticket geboekt naar Vietnam voor 7 mei. Nu heb ik een paar vragen.

1. Hoe makkelijk/moeilijk is het om een dag van te voren of op dezelfde dag nog een busticket of treinticket ergens naartoe te kopen?

2. Ik zou wel graag willen kanoen in Halong Bay of Cat Ba ipv zo'n tour met een boot. Kan ik dan het beste met de trein/bus die kant op gaan en daar ergens makkelijk een kano regelen?
pi_186158570
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 april 2019 12:06 schreef KolonelBroodje het volgende:
Gisteren een ticket geboekt naar Vietnam voor 7 mei. Nu heb ik een paar vragen.

1. Hoe makkelijk/moeilijk is het om een dag van te voren of op dezelfde dag nog een busticket of treinticket ergens naartoe te kopen?

2. Ik zou wel graag willen kanoen in Halong Bay of Cat Ba ipv zo'n tour met een boot. Kan ik dan het beste met de trein/bus die kant op gaan en daar ergens makkelijk een kano regelen?
1. Makkelijk, al heb ik gemerkt dat de meeste Vietnamezen niet tot nauwelijks Engels spreken. Onderhandelen in gebarentaal maakt het een stuk moeilijker voordat ze begrijpen wat je wil. ;)

2. Ja en ja, al is enige kennis van de Vietnamese taal wel een vereiste. je wordt makkelijk opgelicht. Ze hebben daar niet echt vaste prijzen namelijk. Het is maar net hoe de wind staat.
  donderdag 11 april 2019 @ 17:16:52 #17
152519 opgebaarde
met de handen gevouwen
pi_186158774
Treinen kunnen al vol zitten, dus zou ik wel proberen te reserveren. Bussen geen ervaring mee

Halongbay meer dan 1 nacht doen
  donderdag 11 april 2019 @ 17:30:19 #18
42322 MCH
Ou Est Le Swimming Pool?
pi_186159021
Verkopen ze niet meer van die country buspassen dat je hotel een dag van te voren een reservering maakt? (altijd wel plaats)
I fell in love with the sound of my heels on the wooden floor
I don't want our footsteps to be silent anymore
pi_186159692
quote:
0s.gif Op donderdag 11 april 2019 17:03 schreef Mint_Clansell het volgende:

[..]

1. Makkelijk, al heb ik gemerkt dat de meeste Vietnamezen niet tot nauwelijks Engels spreken. Onderhandelen in gebarentaal maakt het een stuk moeilijker voordat ze begrijpen wat je wil. ;)

2. Ja en ja, al is enige kennis van de Vietnamese taal wel een vereiste. je wordt makkelijk opgelicht. Ze hebben daar niet echt vaste prijzen namelijk. Het is maar net hoe de wind staat.
Dankjewel!

quote:
1s.gif Op donderdag 11 april 2019 17:16 schreef opgebaarde het volgende:
Treinen kunnen al vol zitten, dus zou ik wel proberen te reserveren. Bussen geen ervaring mee

Halongbay meer dan 1 nacht doen
Zal ik doen! Ik heb verder nog niet echt een plan. Ik begin in Hanoi en moet 17 dagen later in HCMC zijn voor mijn terugvlucht. Niet heel veel tijd dus maar 2 nachten Ha Long Bay moet vast lukken!
pi_186781035
quote:
1s.gif Op donderdag 11 april 2019 17:16 schreef opgebaarde het volgende:

Halongbay meer dan 1 nacht doen
Top tip ^O^ Ik zit nu op Cat Ba voor de derde dag en ga morgen verder naar Ninh Binh. Cat Ba vind ik echt prachtig! De boottocht was erg mooi maar ik vind het ook een erg mooi eiland om gewoon wat met de scooter te rijden.
  zondag 12 mei 2019 @ 10:54:26 #21
152519 opgebaarde
met de handen gevouwen
pi_186781062
Supertof om te horen.
Geniet er van!!
pi_186787696
Ik heb afgelopen week Hanoi, Sapa en Hŗ Long Bay gezien. Zit nu 2 dagen in Ninh Binh. Vandaag hier in Trang An een boottocht gedaan, echt een aanrader. Tam Coc kan ik de Indiase eettent aanraden. Morgen nemen we de nachttrein naar Da Nang.
pi_187087355
Ik ben weer terug en vond Vietnam echt een heel mooi land! In de OP heeft Ninh Binh maar 1 ster. Voor mij was het wel ťťn van de hoogtepunten. De boottocht in Trang An was echt ongelooflijk mooi en er was ook nog eens bijna niemand anders. Ook geen last van verkopers in bootjes of mensen die om fooien vragen.

De grootste tegenvaller vond ik een dagtocht naar de Mekong Delta. Daar zijn we amper over de Mekong geweest en werden we van de ene boerderij/winkeltje naar het andere gebracht in de hoop dat we dingen kochten. Het tochtje door de kleine kanaaltjes van de Mekong was meer een optocht met veel te veel boten.

Verder vond ik het heel irritant dat in vooral Hue maar ook HCMC steeds gevraagd werd of je wiet wilde kopen. Blijkbaar zijn er dus genoeg die daar wel op in gaan anders zullen ze het vast ook niet vragen.

Heb thuis voor de liefhebber nog een klein filmpje van de reis in elkaar geknutseld.

SPOILER: filmpje
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_187090927
Ik vond de Mekong delta ook erg tegenvallen.. Vond zelf Hoi An echt een van de sfeervolste steden waar ik ooit ben geweest.

Je filmpje laat veel plekken zien waar wij ook exact geweest zijn.
pi_187209455
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2019 00:14 schreef Ace1 het volgende:
Ik vond de Mekong delta ook erg tegenvallen.. Vond zelf Hoi An echt een van de sfeervolste steden waar ik ooit ben geweest.

Je filmpje laat veel plekken zien waar wij ook exact geweest zijn.
wij hebben een driedaagse tocht in de Mekong gedaan. Leuk, en erg genoten. Oa kanotocht door de delta, etc....
  zaterdag 1 juni 2019 @ 22:50:22 #26
286575 Roces18
Chef de party
pi_187210357
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2019 00:14 schreef Ace1 het volgende:
Ik vond de Mekong delta ook erg tegenvallen.. Vond zelf Hoi An echt een van de sfeervolste steden waar ik ooit ben geweest.

Je filmpje laat veel plekken zien waar wij ook exact geweest zijn.
Vond het nogal kitsch. Heb begrepen dat het vroeger (5 jaar) niet zo druk was en niet zo toeristisch. Had wel wat weg van Jinli, Chengdu vond ik. Maar moet zeggen dat het strand wel erg fijn was daar :)
melksommelier en vertrouwenspersoon fok
pi_187375611
Is Oktober een ramp qua weer?
Heb wat filmpjes gekeken gefilmd in Oktober maar het regent echt op bijna elk filmpje. :')
Zijn er ook geregeld vluchten van <300 euro? Ik vind 500 anno 2019 wel erg gortig. Wij zijn heel flexibel.

Willen ook een kleine week op het eiland Phu Quoc gaan zitten in het VinOasis (met dat water en pretpark waar bijna niemand is, lijkt ons prachtig). Is het weer daar (altijd) beter? Iemand foto's van het casino in het hotel?

Thanks. :)
  dinsdag 11 juni 2019 @ 20:52:02 #28
423121 Fretwork
Acte d'ťloquence
pi_187376704
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 juni 2019 19:58 schreef asco het volgende:
Is Oktober een ramp qua weer?
Heb wat filmpjes gekeken gefilmd in Oktober maar het regent echt op bijna elk filmpje. :')
Zijn er ook geregeld vluchten van <300 euro? Ik vind 500 anno 2019 wel erg gortig. Wij zijn heel flexibel.

Willen ook een kleine week op het eiland Phu Quoc gaan zitten in het VinOasis (met dat water en pretpark waar bijna niemand is, lijkt ons prachtig). Is het weer daar (altijd) beter? Iemand foto's van het casino in het hotel?

Thanks. :)
Vind dat best een normale prijs om zo ver weg te komen eigenlijk.

Phu Quoc was bij ons wel wat regenachtig, ik zou even googlen op Phu Quoc climate.

Wij zijn half september die kant op gegaan en hebben in het Noorden veel regen gehad, midden en zuiden overal prima.
pi_187376797
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 juni 2019 20:52 schreef Fretwork het volgende:

[..]

Vind dat best een normale prijs om zo ver weg te komen eigenlijk.

Phu Quoc was bij ons wel wat regenachtig, ik zou even googlen op Phu Quoc climate.

Wij zijn half september die kant op gegaan en hebben in het Noorden veel regen gehad, midden en zuiden overal prima.
Thanks,
Ja, we vliegen elk jaar meerdere malen naar de westkust van Amerika voor rond de 300-350 euro. Meestal kost dat ook gewoon 500 maar ik vroeg me dus af of er ook vaker aanbiedingen zijn die kant op zeg maar.
pi_187376818
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 juni 2019 20:56 schreef asco het volgende:

[..]

Thanks,
Ja, we vliegen elk jaar meerdere malen naar de westkust van Amerika voor rond de 300-350 euro. Meestal kost dat ook gewoon 500 maar ik vroeg me dus af of er ook vaker aanbiedingen zijn die kant op zeg maar.
Zulke extreme aanbiedingen richting de VS zijn veel gebruikelijker.
Alles rond de 500 is prima.

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 11-06-2019 20:58:20 ]
pi_187376821
Dat vliegen vind ik echt zonde geld namelijk. Elke euro die ik daarop kan besparen is er ŤŤn. ;)
pi_187376883
Hmmm, ja in juni maakt dat dus ook geen verschil qua weer zie ik.

Yr.no link stuk

Dan toch maar eens heroverwegen want een beetje regen op vakantie is prima maar dit is wel bijzonder Nat.
pi_187376903
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 juni 2019 19:58 schreef asco het volgende:
Is Oktober een ramp qua weer?
Heb wat filmpjes gekeken gefilmd in Oktober maar het regent echt op bijna elk filmpje. :')
Zijn er ook geregeld vluchten van <300 euro? Ik vind 500 anno 2019 wel erg gortig. Wij zijn heel flexibel.

Willen ook een kleine week op het eiland Phu Quoc gaan zitten in het VinOasis (met dat water en pretpark waar bijna niemand is, lijkt ons prachtig). Is het weer daar (altijd) beter? Iemand foto's van het casino in het hotel?

Thanks. :)
Het weer in oktober kan best veel verschillen per regio. Het weer begint wel te wisselen rond die tijd. In midden Vietnam betekende dat soms best heftige storm maar toch ook nog wel mooi weer. Echt minder wordt het de maanden erna.
En zingen wij....of juichen wij.....of stel je ons teleur
Oranje is...oranje blijft.....de allermooiste kleur!
  maandag 19 augustus 2019 @ 12:13:57 #34
414552 PowerReal
Keep it positive
pi_188518731
Even een vraagje. Zijn er mensen die ervaring hebben met het reizen door Vietnam rond eind november begin december? Dan wat betreft het weer. Ik zit te overwegen om een reis te maken. Dan in het noorden beginnen en af te zakken naar het zuiden. Evt eindigen op Phu Quoc.
pi_188518809
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 juni 2019 20:57 schreef asco het volgende:
Dat vliegen vind ik echt zonde geld namelijk. Elke euro die ik daarop kan besparen is er ŤŤn. ;)
500 euro is gewoon (meer dan) een prima prijs.
Je kunt skyscanner beetje in de gaten houden, dan vind je nog wel dingen vanaf 412 euro (weet niet exact wanneer je wilt vliegen?).
"Ik heb nog met hem gekoerst"
pi_188683673
Deze zomer naar Vietnam geweest :) Kan het zeker iedereen aanraden! Ik ben ongeveer 4 weken weggeweest en heb de volgende dingen gezien. Mocht iemand vragen hebben over Vietnam, kom maar door.

Hanoi
(Cambodia, Siem Reap, Ankhor Wat)
Sapa
Halong
Ninh Binh
Hue
Hoi An (via Hai Van Pass)
Dalat
Phu Quoc
Ho Chi Minh
(Hong Kong)
pi_189105255
quote:
0s.gif Op donderdag 29 augustus 2019 09:44 schreef iAvani het volgende:
Deze zomer naar Vietnam geweest :) Kan het zeker iedereen aanraden! Ik ben ongeveer 4 weken weggeweest en heb de volgende dingen gezien. Mocht iemand vragen hebben over Vietnam, kom maar door.

Hanoi
(Cambodia, Siem Reap, Ankhor Wat)
Sapa
Halong
Ninh Binh
Hue
Hoi An (via Hai Van Pass)
Dalat
Phu Quoc
Ho Chi Minh
(Hong Kong)
Ik denk dat iedereen wel alles over die plekken weet
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')