Het mooie van het model is dat het niet in extremen gaat maar de balans probeert te zoeken en het een model is dat z'n sporen al heeft verdient.quote:Op zaterdag 9 februari 2019 20:29 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
[ik zou 'm inrichten] Volgens het Rijnlands Model. Het gros en de bulk weet niet (meer) dat wij nog niet zo heel lang geleden zo leefden en bedrijven opereerden in die sfeer. Dat ging om dienstbaarheid. Het volk is er niet voor bedrijven maar juist andersom. Dat werkte erg goed totdat Thatcher en Regan dat omgegooid hebben. Graaien en de mensheid bedonderen voor profit werd toen legitiem.
En daar zitten we nu nog steeds mee. Kapitaal stroomt opwaarts. Het is ook zo dat het kapitalistische systeem zoals bedoeld door de bedenkers uitgaat van dat de bulk van de winst van bedrijven geherinvesteerd moet worden zodat iedereen er wat aan heeft. Herinvesteren gebeurt nauwelijks meer, de winst gaat naar aandeelhouders.
Het is echt niet zo moeilijk om dat te veranderen. Maar w.s. is daar eerst een soort revolutie voor nodig.
Ik denk dat het wat slaat op het feit dat in het Rijnlandse model eerst wordt onderzocht en dan geimplementeerd wordt, beide gaan hand in hand. In het Anglosaksische model lijkt zoiets veel meer op emotie gedaan te worden waarbij later pas gemeten wordt of de gemaakte beslissing ok was. Misschien ook wel de reden dat iets voor het collectief als Deltawerken in de VS niet van de grond komen maar Trump mogelijk wel z'n stukje muur krijgt van de belastingbetaler als hij dat wil. Uiteraard kunnen er in beide systemen nog steeds goede en slechte beslissingen worden genomen.quote:
Ik prefereer toch het Rijnlands modelquote:Op dinsdag 12 februari 2019 21:03 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Ik denk dat het wat slaat op het feit dat in het Rijnlandse model eerst wordt onderzocht en dan geimplementeerd wordt, beide gaan hand in hand. In het Anglosaksische model lijkt zoiets veel meer op emotie gedaan te worden waarbij later pas gemeten wordt of de gemaakte beslissing ok was. Misschien ook wel de reden dat iets voor het collectief als Deltawerken in de VS niet van de grond komen maar Trump mogelijk wel z'n stukje muur krijgt van de belastingbetaler als hij dat wil. Uiteraard kunnen er in beide systemen nog steeds goede en slechte beslissingen worden genomen.
De geluiden zijn er steeds meer dat het vertrouwde collectieve Rijnlandmodel van vroeger vooral op economisch gebied wordt gekaapt door het iets kannibalistischere Anglo-Amerikaanse systeem.quote:Op dinsdag 12 februari 2019 21:05 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Ik prefereer toch het Rijnlands model
Alhoewel Singapore een mix is toch ook wel een heel net land.
Wel met grote kerzijden...
Dat is wel voelbaar inderdaad.quote:Op dinsdag 12 februari 2019 21:26 schreef Beathoven het volgende:
[..]
De geluiden zijn er steeds meer dat het vertrouwde collectieve Rijnlandmodel van vroeger vooral op economisch gebied wordt gekaapt door het iets kannibalistischere Anglo-Amerikaanse systeem.
Een minderheid is een deel van een groep met minder leden dan de helft van het aantal leden van de groep als geheel. Ook komen er sociologisch beschouwd minderheden voor, die numeriek in de meerderheid zijn, zoals vrouwen. Een minderheid in de samenleving is veelal een etnische minderheid.quote:Op dinsdag 12 februari 2019 21:44 schreef EipNiC het volgende:
[ afbeelding ]
Bizar dat 'respect voor minderheden' als tegenstelling van 'Winner takes it all' wordt gebruikt. Van welke slinkse bron heb je deze vervuiling? Daar hoort namelijk de 'verliezer' of 'de minder succesvolle' te staan en dat is geenszins een synoniem van 'minderheid'.
Minderheden zijn niet vanzelfsprekend verliezers omdat ze minderheden zijn en winnaars zijn niet vanzelfsprekend (deel van) de meerderheid omdat ze de meerderheid zijn. Zo moeilijk is het toch niet om dat verschil te begrijpen?quote:Op dinsdag 12 februari 2019 21:50 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Een minderheid is een deel van een groep met minder leden dan de helft van het aantal leden van de groep als geheel. Ook komen er sociologisch beschouwd minderheden voor, die numeriek in de meerderheid zijn, zoals vrouwen. Een minderheid in de samenleving is veelal een etnische minderheid.
het is gewoon correct.
De oude definitie van wat een minderheid is hoeft niet ineens anders ingeschreven te worden omdat het tegen een modern onderbuikgevoel met een bepaalde associatie ingaat.quote:Op dinsdag 12 februari 2019 21:55 schreef EipNiC het volgende:
[..]
Minderheden zijn niet vanzelfsprekend verliezers omdat ze minderheden zijn en winnaars zijn niet vanzelfsprekend (deel van) de meerderheid omdat ze de meerderheid zijn. Zo ingewikkeld is het toch niet om dat verschil te begrijpen?
Is dat zo? Ging het allemaal zo slecht met Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Nederland?quote:Op dinsdag 12 februari 2019 22:12 schreef Pietverdriet het volgende:
Rijnland model: weinig economische groei
3.9% NL vs 4% VS (actueel)quote:, hoge structurele werkloosheid
Mogelijk ja, je hebt geen belastingparadijs voor de rijken dus alles is wat meer gebalanceerd.quote:, sterke groei overheidsuitgaven,
becijfer het eens of licht het eens toe.quote:veel misbruik sociale voorzieningen..
Juist vanwege de klassieke definitie klopt ie niet in dat schema. Dat is juist wat ik duidelijk probeer te maken. De winnaars aka rijke elite zijn namelijk ook een minderheid. Als ook de groep van zeer intelligente mensen. Zo zijn er zelfs ook etnische minderheden (Joden en Aziaten in Amerika) die het beter doen dan de etnische meerderheid (blank). De term minderheid is daarom volledig misplaatst.quote:Op dinsdag 12 februari 2019 22:07 schreef Beathoven het volgende:
oude definitie van wat een minderheid is hoeft niet ineens anders ingeschreven te worden omdat het tegen een modern onderbuikgevoel met een bepaalde associatie ingaat.
Minderheden kunnen ook gehandicapten zijn of mensen die arbeidsongeschikt zijn geworden. In landen waar men het Anglo-Amerikaanse model aanhangt wordt je aangereden door de schuld van een ander en daar persoonlijk voor gestraft omdat je makkelijker je baan kwijtraakt en je gezin maar moet zien hoe ze 't verder oplossen met inkomen en jouw medische kosten.
Je probeerde duidelijk te maken dat je de aanname deed dat iemand de bron had vervuild en hebt het nu herzien.quote:Op dinsdag 12 februari 2019 22:24 schreef EipNiC het volgende:
[..]
Juist vanwege de klassieke definitie klopt ie niet n dat schema. Dat is juist wat ik duidelijk probeer te maken.
nope, niet misplaatst.quote:De winnaars aka rijke elite zijn namelijk ook een minderheid. Als ook de groep van zeer intelligente mensen. Zo zijn er zelfs ook etnische minderheden (Joden en Aziaten in Amerika) die het beter doen dan de etnische meerderheid (blank). De term minderheid is daarom volledig misplaatst.
Nee, door het misplaatste gebruik van de term kan ik enkel concluderen dat de bron het concept vervuild heeft.quote:Op dinsdag 12 februari 2019 22:28 schreef Beathoven het volgende:
Je probeerde duidelijk te maken dat je de aanname deed dat iemand de bron had vervuild en hebt het nu herzien.
het is niet misplaatst.quote:Op woensdag 13 februari 2019 00:50 schreef EipNiC het volgende:
[..]
Nee, door het misplaatste gebruik van de term kan ik enkel concluderen dat de bron het concept vervuild heeft.
In jouw redenering is Nederland ook van het neoliberale. Dus niet zo vreemd dat die cijfers op elkaar lijken. Werkloosheid Frankrijk bijvoorbeeld: 9,3%quote:Op dinsdag 12 februari 2019 22:24 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Is dat zo? Ging het allemaal zo slecht met Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Nederland?
[..]
3.9% NL vs 4% VS (actueel)
[..]
Anglo-Amerikaanse model: veel economische groei voor de top, veel economische crisissen voor de bevolking, hoge verborgen werkeloosheid, sterke groei inkomsten overheid en top 5%, afbraak sociale voorzieningen, massa-immigratie, ontmantelen en outsourcen van productie, veel corruptie wegens verstrengeling bedrijfsleven en politiek, ontmanteling democratie, ontmanteling gezinslevenquote:Op dinsdag 12 februari 2019 22:12 schreef Pietverdriet het volgende:
Rijnland model: weinig economische groei, hoge structurele werkloosheid, sterke groei overheidsuitgaven, veel misbruik sociale voorzieningen..
Lange termijn? Hoe kan het dan dat dit mooi klinkende semi socialistische model in de jaren 80 failliet gegaan vanwege onbetaalbaarheid? Het neoliberale is overigens ook al een jaar of 10 failliet.quote:Op woensdag 13 februari 2019 08:30 schreef De_Onnoembare het volgende:
Waarom staat dit in BNW?
Het Rijnlandse Model hebben we immers decennia gehad en ja, dat was een beter model op de lange termijn dan het Anglo-Amerikaanse hyperkapitalisme en zijn globaliserings en hyperconsumptie.
In de meeste landen waaronder NL ging het anders prima hoor. Frankrijk had een afwijkend, socialistischer bestel. Duitsland deed het ook prima.quote:Op woensdag 13 februari 2019 10:43 schreef LorneMalvo het volgende:
[..]
Lange termijn? Hoe kan het dan dat dit mooi klinkende semi socialistische model in de jaren 80 failliet gegaan vanwege onbetaalbaarheid? Het neoliberale is overigens ook al een jaar of 10 failliet.
We hadden geen crisis in de jaren 80?quote:Op woensdag 13 februari 2019 11:50 schreef De_Onnoembare het volgende:
[..]
In de meeste landen waaronder NL ging het anders prima hoor. Frankrijk had een afwijkend, socialistischer bestel. Duitsland deed het ook prima.
Die hebben we daarna ook veelvuldig gehad. En dat was niet inherent te wijten aan het Rijnland-model, maar aan geopolitieke oorzaken zoals de oliecrisis.quote:Op woensdag 13 februari 2019 12:21 schreef LorneMalvo het volgende:
[..]
We hadden geen crisis in de jaren 80?
Zeker, dat ontken ik ook niet. Maar ik denk dat dit wel inherent was aan het systeem.quote:Op woensdag 13 februari 2019 12:23 schreef De_Onnoembare het volgende:
[..]
Die hebben we daarna ook veelvuldig gehad. En dat was niet inherent te wijten aan het Rijnland-model, maar aan geopolitieke oorzaken zoals de oliecrisis.
Nou, we krijgen in het huidige systeem alleen maar meer, ergere en elkaar sneller opvolgende crisissen.quote:Op woensdag 13 februari 2019 12:26 schreef LorneMalvo het volgende:
[..]
Zeker, dat ontken ik ook niet. Maar ik denk dat dit wel inherent was aan het systeem.
Ja. Het huidige systeem is ook kapot. Zoals ik al zei: we hebben iets nieuws nodig.quote:Op woensdag 13 februari 2019 12:28 schreef De_Onnoembare het volgende:
[..]
Nou, we krijgen in het huidige systeem alleen maar meer, ergere en elkaar sneller opvolgende crisissen.
Toen Nederland het Rijnland model liet vallen zo ongeveer eind jaren 80 verdween de structurele massawerkeloosheid. Duitsland deed het ook onder Schroeder en sindsdien gaat het ook in D stukken beter.quote:Op dinsdag 12 februari 2019 22:24 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Is dat zo? Ging het allemaal zo slecht met Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Nederland?
[..]
3.9% NL vs 4% VS (actueel)
[..]
Mogelijk ja, je hebt geen belastingparadijs voor de rijken dus alles is wat meer gebalanceerd.
[..]
becijfer het eens of licht het eens toe.
Men liet dan voornamelijk een economisch deel vallen want qua cultuur zitten de West-Europese landen en landen die het model geimplementeerd hebben (Scandinavische landen) toch echt meer in het Rijnland model dan het Amerikaanse; de laatste zie je b.v. veel in Zuid Amerika terug. De 'ieder voor zich' mentaliteit met weinig overheidsbemoeienis heerst daar veel meer. Al betekent dat laatste in de praktijk ook een veel corruptere overheid.quote:Op woensdag 13 februari 2019 17:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Toen Nederland het Rijnland model liet vallen zo ongeveer eind jaren 80 verdween de structurele massawerkeloosheid. Duitsland deed het ook onder Schroeder en sindsdien gaat het ook in D stukken beter.
Als je een schaal hebt van pak en beet het Communisme naar een anglo Amerikaans systeem hebt dan zit de meter bij het Rijnland systeem wel aardig in het midden. Het midden tussen Rijnland en Anglo-Amerikaans zou dan zo ongeveer op economisch gebied zijn wat we nu hebben (?) met welicht nog meer schijnvrijheid erbij. Kortom; red je zelf maar als miljonairszoon en red je zelf maar als kind van ouders die het niet breed hebben.quote:Op woensdag 13 februari 2019 13:58 schreef Ronald-Koeman het volgende:
Beide modellen zijn twee uitersten. Teveel Anglo-Amerikaans of teveel Rijnland is allebei niet goed. We moeten juist streven naar een combinatie van beide of een balans tussen beide.
Omdat men hier vroeger altijd op 'het systeem' kankerde en dat het aan vervanging toe was.Dan is het wel handig om een beetje inzicht te krijgen in wat dat systeem precies is en zijn de vragen wat er moet komen en hoe dat er moet gaan komen ook wel relevant. Natuurlijk helpt het niet als er bronnen aan ten grondslag lagen die problemen in Amerika beschreven om op West-Europa te projecteren; want in die 3e wereld-staat liggen de Rijnlanden en Scandinavië allerminst.quote:
mee eens, maar blijkbaar zijn er veel aanhangers van dat laatste. En zolang dat laatste hier veel aanhangers heeft zal er ook weer genoeg te kankeren blijven. Het anglo-Amerikaanse systeem is daarom misschien wel een beetje het koekoeksjong van veel BNW'ers.quote:Het Rijnlandse Model hebben we immers decennia gehad en ja, dat was een beter model op de lange termijn dan het Anglo-Amerikaanse hyperkapitalisme en zijn globaliserings en hyperconsumptie.
Inderdaad, waarom is dit naar BNW verplaatst? De beide conflicterende marktmodellen zijn algemeen bekend. De huidige (westerse) wereld wordt kapot gemaakt door geldwolven die de burger en mkb het liefst opzadelen met schulden die nooit in te lossen zijn, te weten het anglo-amerikaanse model. Voorheen hadden eigenaren van bedrijven nog continuiteit en zelfs een goede band met de werknemer hoog in het vaandel, tegenwoordig zijn hedge funds tijdelijk eigenaar van veel NV's bij wie het alleen gaat om korte termijn profijt of men zuigt bedrijven leeg en pompen ze vol met schulden om ze daarna door te verkopen of failliet te laten gaan.quote:Op woensdag 13 februari 2019 08:30 schreef De_Onnoembare het volgende:
Waarom staat dit in BNW?
Het Rijnlandse Model hebben we immers decennia gehad en ja, dat was een beter model op de lange termijn dan het Anglo-Amerikaanse hyperkapitalisme en zijn globaliserings en hyperconsumptie.
Ik heb t bewust hier geopend.quote:Op vrijdag 1 maart 2019 19:33 schreef EdvandeBerg het volgende:
[..]
Inderdaad, waarom is dit naar BNW verplaatst? De beide conflicterende marktmodellen zijn algemeen bekend. De huidige (westerse) wereld wordt kapot gemaakt door geldwolven die de burger en mkb het liefst opzadelen met schulden die nooit in te lossen zijn, te weten het anglo-amerikaanse model. Voorheen hadden eigenaren van bedrijven nog continuiteit en zelfs een goede band met de werknemer hoog in het vaandel, tegenwoordig zijn hedge funds tijdelijk eigenaar van veel NV's bij wie het alleen gaat om korte termijn profijt of men zuigt bedrijven leeg en pompen ze vol met schulden om ze daarna door te verkopen of failliet te laten gaan.
Eindelijk een keer een zinning verhaal adhv Beathoven en nu naar Fok's eigen gekkenhuis verbannen.
Dit kan prima in BNW. Ben je hier om te bashen?quote:Op vrijdag 1 maart 2019 19:33 schreef EdvandeBerg het volgende:
[..]
Inderdaad, waarom is dit naar BNW verplaatst? De beide conflicterende marktmodellen zijn algemeen bekend. De huidige (westerse) wereld wordt kapot gemaakt door geldwolven die de burger en mkb het liefst opzadelen met schulden die nooit in te lossen zijn, te weten het anglo-amerikaanse model. Voorheen hadden eigenaren van bedrijven nog continuiteit en zelfs een goede band met de werknemer hoog in het vaandel, tegenwoordig zijn hedge funds tijdelijk eigenaar van veel NV's bij wie het alleen gaat om korte termijn profijt of men zuigt bedrijven leeg en pompen ze vol met schulden om ze daarna door te verkopen of failliet te laten gaan.
Eindelijk een keer een zinning verhaal adhv Beathoven en nu naar Fok's eigen gekkenhuis verbannen.
Want? Dit is toch geen samenzweringstheorie? Dit zijn bestaande modellen die decennia geïmplementeerd zijn.quote:Op vrijdag 1 maart 2019 21:13 schreef SuperHartje het volgende:
[..]
Dit kan prima in BNW. Ben je hier om te bashen?
Weet je wat ook verdween? De middenklasse en de sociale samenhang.quote:Op woensdag 13 februari 2019 17:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Toen Nederland het Rijnland model liet vallen zo ongeveer eind jaren 80 verdween de structurele massawerkeloosheid. Duitsland deed het ook onder Schroeder en sindsdien gaat het ook in D stukken beter.
De discussie gaat niet over de bestaande modellen an sich, maar mbt de invloeden of gelijkenissen met hedendaagse maatschappijen.quote:Op maandag 4 maart 2019 08:52 schreef De_Onnoembare het volgende:
[..]
Want? Dit is toch geen samenzweringstheorie? Dit zijn bestaande modellen die decennia geïmplementeerd zijn.
quote:Op woensdag 13 februari 2019 19:29 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Men liet dan voornamelijk een economisch deel vallen want qua cultuur zitten de West-Europese landen en landen die het model geimplementeerd hebben (Scandinavische landen) toch echt meer in het Rijnland model dan het Amerikaanse; de laatste zie je b.v. veel in Zuid Amerika terug. De 'ieder voor zich' mentaliteit met weinig overheidsbemoeienis heerst daar veel meer. Al betekent dat laatste in de praktijk ook een veel corruptere overheid.
[..]
Als je een schaal hebt van pak en beet het Communisme naar een anglo Amerikaans systeem hebt dan zit de meter bij het Rijnland systeem wel aardig in het midden. Het midden tussen Rijnland en Anglo-Amerikaans zou dan zo ongeveer op economisch gebied zijn wat we nu hebben (?) met welicht nog meer schijnvrijheid erbij. Kortom; red je zelf maar als miljonairszoon en red je zelf maar als kind van ouders die het niet breed hebben.
[..]
Omdat men hier vroeger altijd op 'het systeem' kankerde en dat het aan vervanging toe was.Dan is het wel handig om een beetje inzicht te krijgen in wat dat systeem precies is en zijn de vragen wat er moet komen en hoe dat er moet gaan komen ook wel relevant. Natuurlijk helpt het niet als er bronnen aan ten grondslag lagen die problemen in Amerika beschreven om op West-Europa te projecteren; want in die 3e wereld-staat liggen de Rijnlanden en Scandinavië allerminst.
[..]
mee eens, maar blijkbaar zijn er veel aanhangers van dat laatste. En zolang dat laatste hier veel aanhangers heeft zal er ook weer genoeg te kankeren blijven. Het anglo-Amerikaanse systeem is daarom misschien wel een beetje het koekoeksjong van veel BNW'ers.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |