FOK!forum / Culinesse à gogo / Chili con carne, hoeveel gehakt voor 6 personen?
staticvrijdag 1 februari 2019 @ 22:06
De titel zegt het al, maar ook wat is het beste soort gehakt om te gebruiken?
#ANONIEMvrijdag 1 februari 2019 @ 22:07
Ik doe meestal ongeveer 100 tot 125 gram per persoon & pak runder
#ANONIEMvrijdag 1 februari 2019 @ 22:20
Runder en voor 6 personen zal ik gaan voor 500 gram.

Meer kan ook
Jordy-Bvrijdag 1 februari 2019 @ 22:22
Ligt een beetje aan de rest van het recept en een beetje aan hoe je het serveert. Ik eet chili con carne graag met rijst (want ik maak hem in mijn enthousiasme vaak fucking scherp), en dan is de portie chili wat kleiner. Ik heb ook wel chili gemaakt waar zoveel groenten inzaten dat er eigenlijk geen rijst meer aan te pas kwam, maar dan vul je de boel dus op met groenten en bonen.

Rundergehakt volgens mij de standaard, maar wat spekjes/katenspek/bacon kunnen dan wel een welkome toevoeging vormen. Op zich kan je in plaats van gehakt ook stoofvlees gebruiken, maar dan heb je wel wat langere bereidingstijd nodig.
Als je spek en voldoende groente en bonen toevoegt, heb je aan een pond gehakt genoeg voor zes personen.
Van_Poppelvrijdag 1 februari 2019 @ 22:32
800g rundergehakt
Kaviaarzaterdag 2 februari 2019 @ 01:28
Is half on half niet veel lekkerder?
silverhillzaterdag 2 februari 2019 @ 02:45
Dat hangt er helemaal vanaf hoe je hem wil maken, maar tussen de 100-150 gram pp lijkt me een veilige hoeveelheid. Kun je het een volgende keer eventueel nog aanpassen als je minder of meer erin wil.

En nog een tip: Als je hem met rijst eet, zorg dat ie iets natter is en iets sterker gekruid is dan wanneer je hem zo zou eten.

SPOILER
En pas op waar je met je handen zit na het snijden van de pepers
Lunatiekzaterdag 2 februari 2019 @ 02:58
100 gram rundergehakt per persoon, ongeveer.

Ik zou met zoveel eters verschillende soorten bonen gebruiken, bijvoorbeeld kidney- en zwarte bonen. Dat is tevens een vleesvervanger voor wie 100 gram te weinig vindt.

Sowieso serveren met rijst. De zure room en kaas niet vergeten, waarmee je ook je dierlijke eiwitten binnen krijgt.
fathankdinsdag 5 februari 2019 @ 12:15
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 februari 2019 22:22 schreef Jordy-B het volgende:
Ligt een beetje aan de rest van het recept en een beetje aan hoe je het serveert. Ik eet chili con carne graag met rijst (want ik maak hem in mijn enthousiasme vaak fucking scherp), en dan is de portie chili wat kleiner. Ik heb ook wel chili gemaakt waar zoveel groenten inzaten dat er eigenlijk geen rijst meer aan te pas kwam, maar dan vul je de boel dus op met groenten en bonen.

Rundergehakt volgens mij de standaard, maar wat spekjes/katenspek/bacon kunnen dan wel een welkome toevoeging vormen. Op zich kan je in plaats van gehakt ook stoofvlees gebruiken, maar dan heb je wel wat langere bereidingstijd nodig.
Als je spek en voldoende groente en bonen toevoegt, heb je aan een pond gehakt genoeg voor zes personen.
Stoofvlees is altijd een goed idee natuurlijk. Bovendien valt de langere bereidingstijd wel mee want een beetje goeie chili con carne staat ook minimaal een paar uur te pruttelen. Het liefst eigenlijk al een dag van te voren maken :9.
Xlargewoensdag 6 februari 2019 @ 08:51
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 februari 2019 12:15 schreef fathank het volgende:

[..]

Stoofvlees is altijd een goed idee natuurlijk. Bovendien valt de langere bereidingstijd wel mee want een beetje goeie chili con carne staat ook minimaal een paar uur te pruttelen. Het liefst eigenlijk al een dag van te voren maken :9.
En eigenlijk geen bonen erin :)

De chilli uit deze OP, die maak ik nog wel eens

CUL / Het grote chili adoratie-topic (en recepten!)
Pietverdrietwoensdag 6 februari 2019 @ 08:58
Carne=Rund, en hoeveel hangt af van of jullie grote eters zijn, ik zou voor mijn vrienden zeker een kilo gebruiken voor 6 personen.
Echter, als ik een pan cowboyvoer (zo noemt mijn familie dat) maak, maak ik stoofvlees en gebruik geen gehakt. Bonen uit blik of pot goed van het kookvocht waar ze in zitten schoonspoelen, das veel lekkerder
Pietverdrietwoensdag 6 februari 2019 @ 09:02
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 februari 2019 01:28 schreef Kaviaar het volgende:
Is half on half niet veel lekkerder?
Het heet chili con carne (rundvlees) en niet chili con carne et cerdo. (Varkensvlees)
En nee, dat is niet lekkerder.
Wat wel lekker is, is er wat gerookt spek uitgebakken aan toevoegen. Maar alles wordt lekkerder met gebakken spek.
devlinmrwoensdag 6 februari 2019 @ 09:05
quote:
1s.gif Op woensdag 6 februari 2019 09:02 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het heet chili con carne (rundvlees) en niet chili con carne et cerdo. (Varkensvlees)
En nee, dat is niet lekkerder.
Wat wel lekker is, is er wat gerookt spek uitgebakken aan toevoegen. Maar alles wordt lekkerder met gebakken spek.
Dus toch cerdo ;)
Carne betekent gewoon vlees trouwens.
Niet specifiek rundvlees dat is carne de res
Pietverdrietwoensdag 6 februari 2019 @ 09:23
quote:
1s.gif Op woensdag 6 februari 2019 09:05 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Dus toch cerdo ;)
Carne betekent gewoon vlees trouwens.
Niet specifiek rundvlees dat is carne de res
Klopt, maar in Zuid-Amerika is vlees synoniem met rundvlees tenzij het kip, varken of capibara is
SacreCoeurdonderdag 7 februari 2019 @ 09:41
150 pp, dus 900.
Maar ik zou dan gewoon een kilootje nemen.
#ANONIEMdonderdag 7 februari 2019 @ 09:59
quote:
0s.gif Op donderdag 7 februari 2019 09:41 schreef SacreCoeur het volgende:
150 pp, dus 900.
Maar ik zou dan gewoon een kilootje nemen.
Maar zou je voor half om half gaan of rundergehakt?
Pietverdrietdonderdag 7 februari 2019 @ 18:26
Snap de liefde voor hoh nooit zo goed, behalve dat het goedkoper is
SacreCoeurdonderdag 7 februari 2019 @ 22:17
quote:
1s.gif Op donderdag 7 februari 2019 09:59 schreef Mariocash het volgende:

[..]

Maar zou je voor half om half gaan of rundergehakt?
Ik eet het beide niet, maar ik denk rund :P
TheFreshPrincedonderdag 7 februari 2019 @ 22:19
quote:
1s.gif Op donderdag 7 februari 2019 18:26 schreef Pietverdriet het volgende:
Snap de liefde voor hoh nooit zo goed, behalve dat het goedkoper is
En dan soms ook nog zo'n berengeur eraan, dan heb ik al gegeten :r
#ANONIEMdonderdag 7 februari 2019 @ 22:29
quote:
1s.gif Op donderdag 7 februari 2019 18:26 schreef Pietverdriet het volgende:
Snap de liefde voor hoh nooit zo goed, behalve dat het goedkoper is
Vetter en dus smaakvoller. Vet is wellicht slecht voor de lijn, maar je kan niet ontkennen dat vet het vlees smaak geeft, Piet. Ik vind rundergehakt te droog. Ik ben dan ook een groot voorstander van half om half gehakt.

Het is uiteraard persoonlijke voorkeur. Er zijn genoeg mensen die de voorkeur geven aan rundergehakt. Mensen die de voorkeur geven aan kipfilet tov kippendijfilet. Mensen die bij een entrecote het vetrandje wegsnijden. Ik zal het nooit begrijpen, maar ieder z’n eigen opvatting, uiteraard. :)
#ANONIEMdonderdag 7 februari 2019 @ 22:30
quote:
0s.gif Op donderdag 7 februari 2019 22:17 schreef SacreCoeur het volgende:

[..]

Ik eet het beide niet, maar ik denk rund :P
Oke.
Pietverdrietdonderdag 7 februari 2019 @ 22:39
quote:
1s.gif Op donderdag 7 februari 2019 22:29 schreef Mariocash het volgende:

[..]

Vetter en dus smaakvoller. Vet is wellicht slecht voor de lijn, maar je kan niet ontkennen dat vet het vlees smaak geeft, Piet. Ik vind rundergehakt te droog. Ik ben dan ook een groot voorstander van half om half gehakt.

Het is uiteraard persoonlijke voorkeur. Er zijn genoeg mensen die de voorkeur geven aan rundergehakt. Mensen die de voorkeur geven aan kipfilet tov kippendijfilet. Mensen die bij een entrecote het vetrandje wegsnijden. Ik zal het nooit begrijpen, maar ieder z’n eigen opvatting, uiteraard. :)
Vet rundvlees is veel smaakvoller, heeft een boterige smaak.
Je hoeft mij niet te bekeren over vet, zeker niet over vet varkensvlees, maar hoh gehakt vind ik weer niets.
Mett (varkensgehakt), vind ik rauw heerlijk op brood, ook gebraden lekker, maar hoh vind ik gewoon niets, compromis, vooral goedkoop. Gemalen spek, kinnebak met varkenswangen zijn goddelijk in de worst, met wat Maggie en verse peterselie, doe ik een moord voor.
TheFreshPrincedonderdag 7 februari 2019 @ 22:42
Rundergehakt niet te lang bakken, dan wordt het niet zo knaldroog.
#ANONIEMdonderdag 7 februari 2019 @ 22:42
quote:
1s.gif Op donderdag 7 februari 2019 22:39 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vet rundvlees is veel smaakvoller, heeft een boterige smaak.
Je hoeft mij niet te bekeren over vet, zeker niet over vet varkensvlees, maar hoh gehakt vind ik weer niets.
Mett (varkensgehakt), vind ik rauw heerlijk op brood, ook gebraden lekker, maar hoh vind ik gewoon niets, compromis, vooral goedkoop
Ieder zo zijn eigen voorkeur. Maar je bent toch niet zo’n figuur die het vetrandje van een entrecote wegsnijdt? ;(
Whiskers2009donderdag 7 februari 2019 @ 22:45
quote:
1s.gif Op donderdag 7 februari 2019 22:42 schreef Mariocash het volgende:

[..]

Ieder zo zijn eigen voorkeur. Maar je bent toch niet zo’n figuur die het vetrandje van een entrecote wegsnijdt? ;(
Eet jij dat op dan?
Want het moet er uiteraard aanzitten bij de bereiding, maar geen haar op mijn hoofd die er zelfs maar over denkt dat vetrandje op te eten. Niet omdat het vet is, maar ondat het vies smaakt.
Pietverdrietdonderdag 7 februari 2019 @ 22:46
quote:
1s.gif Op donderdag 7 februari 2019 22:42 schreef Mariocash het volgende:

[..]

Ieder zo zijn eigen voorkeur. Maar je bent toch niet zo’n figuur die het vetrandje van een entrecote wegsnijdt? ;(
:')
Jij kent mijn posthistorie duidelijk niet.
Nee, zoals ik zei, vet is geweldig. Vet heb ik liever in het vlees dan als randjes

kobe-beef-steak.jpg

Zo wil ik een entrecote

En zo mijn Ribeye
japanese-wagyu-beef.jpg?w=1000
#ANONIEMdonderdag 7 februari 2019 @ 22:48
quote:
1s.gif Op donderdag 7 februari 2019 22:45 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Eet jij dat op dan?
Want het moet er uiteraard aanzitten bij de bereiding, maar geen haar op mijn hoofd die er zelfs maar over denkt dat vetrandje op te eten. Niet omdat het vet is, maar ondat het vies smaakt.
Ja. Ik vind dat randje heerlijk. :9
Geerddonderdag 7 februari 2019 @ 22:48
100 gram pp beetje weinig...
Pietverdrietdonderdag 7 februari 2019 @ 22:49
quote:
1s.gif Op donderdag 7 februari 2019 22:48 schreef Geerd het volgende:
100 gram pp beetje weinig...
Zuinige Hollanders
VaderVanJezusdonderdag 7 februari 2019 @ 22:51
quote:
1s.gif Op donderdag 7 februari 2019 22:45 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Eet jij dat op dan?
Want het moet er uiteraard aanzitten bij de bereiding, maar geen haar op mijn hoofd die er zelfs maar over denkt dat vetrandje op te eten. Niet omdat het vet is, maar ondat het vies smaakt.
Eerst even het randje keihard aanbakken, krijg je een superlekker zacht randje.
#ANONIEMdonderdag 7 februari 2019 @ 22:52
quote:
1s.gif Op donderdag 7 februari 2019 22:46 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

:')
Jij kent mijn posthistorie duidelijk niet.
Nee, zoals ik zei, vet is geweldig. Vet heb ik liever in het vlees dan als randjes

[ afbeelding ]

Zo wil ik een entrecote

En zo mijn Ribeye
[ afbeelding ]
Ik ken je pohi inderdaad niet, vriendelijk vriend.

Wagyu vlees is inderdaad heerlijk. Helaas eet ik het niet vaak vanwege de prijs, maar dat is inderdaad een goed stuk vlees.
Whiskers2009donderdag 7 februari 2019 @ 22:56
quote:
1s.gif Op donderdag 7 februari 2019 22:46 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

:')
Jij kent mijn posthistorie duidelijk niet.
Nee, zoals ik zei, vet is geweldig. Vet heb ik liever in het vlees dan als randjes

[ afbeelding ]

Zo wil ik een entrecote

En zo mijn Ribeye
[ afbeelding ]
Ja, dat. IN het vlees is anders.
Whiskers2009donderdag 7 februari 2019 @ 22:57
quote:
0s.gif Op donderdag 7 februari 2019 22:51 schreef VaderVanJezus het volgende:

[..]

Eerst even het randje keihard aanbakken, krijg je een superlekker zacht randje.
Ik vind rundervet solo niet erg smakelijk.
derLudolfzaterdag 9 februari 2019 @ 09:49
quote:
1s.gif Op woensdag 6 februari 2019 09:02 schreef Pietverdriet het volgende:

Maar alles wordt lekkerder met gebakken spek.
Qft