abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 26 december 2018 @ 15:30:50 #1
189403 Mickytjuh
Flip flap floep
pi_183982019
Tldr:
Vrouwen delven nog altijd het onderspit als het over klaarkomen tijdens seks gaat. 30% vrouwen tegenover 90% mannen komt regelmatig klaar tijdens de seks.

Dit moet anders.

Er is niet alleen sprake van een wage hap, maar ook van een orgasm gap.


quote:
Seksuologe Ellen Laan: “Alleen mannen ervaren vaginale orgasmes”
Na een levendig interview van twee uur lang met seksuologe Ellen Laan kon ik mijn nieuwe inzichten niet voor me houden en deelde ze gelijk met vrouwelijke collegae op het OneWorld-hoofdkwartier. Met veel reuring tot gevolg. Termen zoals de clitoris, de g-spot, penetratie, beffen en vingeren volgden elkaar in rap tempo op. “En wisten jullie dit al?!” Ik moest en zou de wijsheid van Laan verspreiden.

Justine van de Beek
16-02-2018
Leestijd: 6 minuten

Ellen Laan (55) schrijft, onderwijst, onderzoekt en behandelt patiënten als seksuologe. Ze is wereldwijd bekend door haar promotie-onderzoek naar de seksualiteitsbeleving van vrouwen. En niet geheel onbelangrijk: ze is overtuigd feminist en schuwt een gendersensitieve blik binnen en buiten haar werk dus niet. Voor OneWorld sprak ik met haar over heersende seksfabels. Tegen welke seksualiteitsmythes strijdt deze feministische professor?

Hoe kijken collega’s aan tegen je feministische stellingname?
“Collega’s op het ziekenhuis [Academisch Medisch Centrum Amsterdam, red] weten daar niet van, denk ik. Als je maar genoeg publiceert, dan is het goed. En dat doe ik. Wel merk ik dat ik steeds radicaler word, zelfs in het afgelopen jaar nog.

Ik kan me bijvoorbeeld enorm opwinden als in teamoverleg bij de presentatie van een nieuwe casus wordt vermeld dat de relatie door seksuele pijnklachten onder druk staat. Nog bozer kan ik me maken als dat gezegd wordt over vrouwen die gynaecologische kankers hebben en die hele nare ingrepen hebben moeten ondergaan.

Dan denk ik, om mijn dochter te citeren, what the fuck? Hoezo staat de relatie onder druk? Hoe kan het dat we nog steeds vinden dat coïtus1moet, onder élke omstandigheid? Dat mannelijke partners vinden dat zij onder alle omstandigheden recht hebben op toegang tot de vagina van hun partner, zelfs in die mate dat ze bereid zijn de relatie daarvoor op te geven?

Als het gaat om kanker is er duidelijk sprake van gendered gedrag. In het algemeen geldt: als de man kanker heeft, stopt de seks. Als een vrouw kanker heeft, gaat de seks door. Zelfs als het pijn doet. Nu vind ik seks belangrijk, maar niet zo belangrijk dat het ten koste van alles altijd moet plaatsvinden.”

“We hebben naast een wage gap ook een dijk van een orgasm gap”

Tweet dit
Die norm van coïtus is dus voor vrouwen nadelig?
“Jazeker. Nu hoor ik zelfs van studentes dat in de context van ‘seks voor de seks’ jonge vrouwen nog steeds aan het kortste einde trekken qua orgasmes. Ik denk dat ik wel begrijp waarom, namelijk dat er nog steeds een veel te statische opvatting bestaat van wat seks is. Maar dat beeld kan snel veranderd worden. We hebben een wage gap, maar ook een dijk van een orgasm gap [30% van de vrouwen komt geregeld klaar bij coïtus, versus 90% van de mannen]: laten we die in godsnaam samen sluiten.

Vrouwen moeten om dat gat te sluiten wel stoppen met het accepteren van seks die voor hen niet plezierig is. Nu wil ik niet beweren dat je alleen maar goede seks hebt als het eindigt met een orgasme, maar de omvang van de groep vrouwen die nu accepteert dat seks eindigt met het orgasme van hun partner zonder dat ze zelf zijn klaar gekomen, is bizar groot. Al helemaal als seksueel plezier het enige doel is van de ontmoeting, is dat onbegrijpelijk.”

Ik had het laatst over die nauwe definitie van seks met een biseksuele vriendin en een heteroseksuele vriendin die alleen klaarkomt van beffen en vingeren. Voor hen is alleen penetratie met een piemel niet de enige of betere manier van seks hebben. Die definitie sluit hen uit.
“Ja, en wat dacht je van de eerste keer? Waarom definiëren we de eerste keer niet gewoon als klaarkomen met een partner? Dat zou logischer en inclusiever zijn.”

Mensen vragen dan ook aan die biseksuele vriendin: mis je de piemel niet, als je met een vrouw bent? Eigenlijk continu het centraliseren…
“Van die penispenetratie. Terwijl onderzoek dat ik zelf heb gedaan aantoont dat lesbische vrouwen minder vaginale stimulatie ontvangen dan heteroseksuele vrouwen, maar lesbische vrouwen er wel vaker van klaarkomen. Er waren geen dildo’s in het spel. Dan blijft er dus maar een ding over, en dat zijn vingers. Want hoe stimuleer je de g-spot beter dan met een trekkende ‘kom hier’-beweging? Een penis kan die beweging niet maken..”

“Waarom definiëren we de eerste keer niet gewoon als klaarkomen met een partner?”

Tweet dit
Huh wacht, de g-spot is wél een ding?
“Het is geen apart orgaan, maar de achterkant van de clitoris en het zwelweefsel van de urinebuis, dat tussen de vaginavoorwand en de achterkant van de clitoris zit ingeklemd. Het bobbeltje dat je daar kunt voelen als je opgewonden bent, is het opgezwollen zwelweefsel rond de urinebuis. Als je dat stimuleert kan dat tot een intens orgasme leiden. Dat moet elke vrouw voor haarzelf ontdekken.

Eigenlijk zijn dus alle orgasmes bij vrouwen clitoraal. Onze vagina is een baringskanaal, en alleen voor mannen een seksueel orgaan. Vaginale orgasmes bestaan niet, behalve als je je bedenkt dat mannen ze hebben als ze klaarkomen in een vrouw. Aangezien de clitoris groot is, is het mogelijk dat die bij coïtus gestimuleerd wordt en een vrouw zo klaarkomt [dit geldt voor een minderheid van de vrouwen]. Maar dat is dan dus nog steeds een clitoraal orgasme.”

Hoe kan het dat ondanks dat een minderheid van de vrouwen klaarkomt bij coïtus, er nog steeds tussen heterovrouwen en -mannen de nadruk ligt op die vorm van seks?
“Er wordt te weinig onderscheid gemaakt tussen reproductief succes en seksueel plezier. Bij mannen is er een redelijke een-op-een-relatie tussen die twee: als je klaarkomt in een vagina, kun je een vrouw bezwangeren. En het idee is dan dat ook een vrouw het meeste plezier zou hebben van datgene wat haar reproductief succesvol maakt. Dat klopt niet.”

Heeft dat te maken met het conservatieve idee dat nog bij veel mensen heerst dat alles wat evolutionair gezien handig is, het meest natuurlijke en daarmee beste is?
“Zeker. Ik houd helemaal niet van die evolutionair-psychologische theorieën. Als je goed rekent hebben we veel te veel seks om reproductief succesvol te zijn. Eén procent van de seks die we hebben, op zijn hoogst, is voor reproductie. De rest is echt voor andere dingen.

Het idee dat reproductief succes en seksueel plezier bij vrouwen samengaan, leidt tot hilarische situaties. Ik was laatst op een symposium over het ‘mysterie van het vrouwelijke orgasme’ en toen waren er drie mannen die allerlei ingewikkelde praatjes hadden over geheime plekjes in de vaginawand en dergelijke. Toen dacht ik: what the hell? De vagina is een baringskanaal! De clitoris is het seksuele plezierorgaan van de vrouw! Dat negeren we de hele tijd.

Soms denk ik wel eens: zou het maar vereist zijn voor de bevruchting, dat een vrouw klaarkomt. Dan hadden mannen een biologische reden om vrouwen te laten klaarkomen.”

“De vagina is een baringskanaal. De clitoris is het seksuele plezierorgaan van de vrouw! Dat negeren we de hele tijd.”

Tweet dit
Wat voor effect heeft deze orgasm gap op vrouwen?
“Het heeft biologische consequenties als je voortdurend niet klaarkomt tijdens seks. Dan leer je eigenlijk je brein dat seks niet belonend is. Door een orgasme komen er allerlei stofjes vrij die je beloningscentrum weer stimuleren. Door klaar te komen, leer je seks dus te willen!

Het is belangrijk om je dat te realiseren, want als we steeds maar onze eigen orgasmes downplayen, krijgen vrouwen dus op den duur ook minder zin in seks. En dat lijkt het inderdaad alsof mannen van Mars en vrouwen van Venus komen.”

Hoe veranderen we dit geloof in een onoverbrugbaar verschil?
“Het is idealistisch, maar ik zou een aantal dingen willen. Ten eerste dat jongens en meisjes al op de kleuterschool worden opgevoed met het idee dat ze vooral hetzelfde zijn. En dan bedoel ik niet alleen maar gelijk, maar ook hetzelfde. Want dat wat we mannelijk of vrouwelijk noemen is meer gebaseerd op ideologie dan op biologie. Op basis van het genitale eindorgaan en mythes over hormonen en hersenverschillen baseren we eigenlijk al die zogenaamde verschillen tussen mannen en vrouwen.

Als je jongens en meisjes duidelijk maakt dat ze vóóral hetzelfde zijn maar op een aantal details verschillen die verder niet zo verschrikkelijk belangrijk zijn, en ook adequate seksuele voorlichting geeft over de anatomie van vrouwen zoals we bij mannen doen, dan kan dat een belangrijk wapen tegen ongelijkheid zijn. Scholen hebben een enorme normatieve invloed.

Maar een veilig nest thuis is natuurlijk ook van enorm belang. Als je van thuis uit het gevoel hebt gekregen dat je er niet toe doet, en met dat gevoel de seksuele arena betreedt, dan zul je veel sneller genoegen nemen met dingen die niet goed voor je voelen.”

Dank voor je tijd, en je belangrijke werk.
“Met plezier. Ik wilde bijna zeggen: er is me ook veel voor de wind gegaan. Maar dat is ook zo’n aangeleerd vrouwendingetje om te zeggen hè? Ik heb er gewoon voor gewerkt.”

Coïtus is penetratie van de penis in de vagina. ↩︎



© 2018 OneWorld
https://www.oneworld.nl/h(...)BNMJI_R-UXYp1pAofJnI

[ Bericht 1% gewijzigd door Mickytjuh op 26-12-2018 15:39:43 ]
Mercedes weet wat mijn beperking is
Groene zeep op je rug, en af laten glijden
  woensdag 26 december 2018 @ 15:32:12 #2
189403 Mickytjuh
Flip flap floep
pi_183982040
Vooral de passage over 'casual seks om de seks' en dat vrouwen dan qua orgasme nog altijd aan het kortste eind trekken is een hele rake.

Mannen en vrouwen hebben hier beide een plicht in ben ik van mening, de vrouw moet aangeven dat ze potdorrie ook bevredigd wil worden tot aan de laatste stuiptrekking en de man dient er voor te zorgen dat de vrouw genoeg geniet!


Er is niet zo irritant als zin hebben in seks, een lotgenoot vinden in de kroeg, mee naar huis nemen.. En dan vervolgens volgepropt worden en na een minuut of tien denken 'en ik dan?'
Mercedes weet wat mijn beperking is
Groene zeep op je rug, en af laten glijden
  woensdag 26 december 2018 @ 15:33:11 #3
479089 wollah
#BLACKLIVESMATTER
pi_183982059
Tldr
#KICKOUTZP
pi_183982166
quote:
Soms denk ik wel eens: zou het maar vereist zijn voor de bevruchting, dat een vrouw klaarkomt. Dan hadden mannen een biologische reden om vrouwen te laten klaarkomen.
Het helpt meestal wel zeggen ze.. Maarja bevruchting kan ook gewoon middels zelf inseminatie :P.
pi_183982325
"Nu wil ik niet beweren dat seks met een orgasme moet eindigen, maar ik ga wel alle conclusies baseren op de vraag of seks met een orgasme is beëindigd."

Man man.

Als je 'bevredigd wil worden tot de laatste stuiptrekking', dan moet je een andere MO kiezen dan een willekeurige geile one night stand uit een kroeg oppikken. Je gaat ook niet vijf minuten voor sluitingstijd naar de lokale snackbar met de verwachting daar een sterrenmaal van mee te nemen. Dat geldt net zo hard voor mannen als voor vrouwen overigens. Dat de man wel klaarkomt, wil nog niet zeggen dat de seks zo geweldig was.
Government is not the solution to our problem, government is the problem.
Far across the moonbeam I know that's who you are
pi_183982774
quote:
1s.gif Op woensdag 26 december 2018 15:32 schreef Mickytjuh het volgende:
Vooral de passage over 'casual seks om de seks' en dat vrouwen dan qua orgasme nog altijd aan het kortste eind trekken is een hele rake.

Mannen en vrouwen hebben hier beide een plicht in ben ik van mening, de vrouw moet aangeven dat ze potdorrie ook bevredigd wil worden tot aan de laatste stuiptrekking en de man dient er voor te zorgen dat de vrouw genoeg geniet!

Er is niet zo irritant als zin hebben in seks, een lotgenoot vinden in de kroeg, mee naar huis nemen.. En dan vervolgens volgepropt worden en na een minuut of tien denken 'en ik dan?'
wat een mentaliteit zeg :r
  woensdag 26 december 2018 @ 16:18:03 #7
189403 Mickytjuh
Flip flap floep
pi_183982812
quote:
10s.gif Op woensdag 26 december 2018 15:50 schreef nostra het volgende:
"Nu wil ik niet beweren dat seks met een orgasme moet eindigen, maar ik ga wel alle conclusies baseren op de vraag of seks met een orgasme is beëindigd."

Man man.

Als je 'bevredigd wil worden tot de laatste stuiptrekking', dan moet je een andere MO kiezen dan een willekeurige geile one night stand uit een kroeg oppikken. Je gaat ook niet vijf minuten voor sluitingstijd naar de lokale snackbar met de verwachting daar een sterrenmaal van mee te nemen. Dat geldt net zo hard voor mannen als voor vrouwen overigens. Dat de man wel klaarkomt, wil nog niet zeggen dat de seks zo geweldig was.
nee maar klaarkomen is wel het minste wat je mag verwachten.

Of in ieder geval iemand die er moeite voor doet en niet enkel aan zijn eigen genot denkt en gaat voor de slogan 'er in dat telt'
Mercedes weet wat mijn beperking is
Groene zeep op je rug, en af laten glijden
  woensdag 26 december 2018 @ 16:51:02 #8
475456 Samuel24
ik ben een aardige jongen.
pi_183983359
Tja...het valt soms niet mee om een vrouw te zijn.
Maar niet heus.....Daaaag.
pi_183983386
quote:
1s.gif Op woensdag 26 december 2018 16:18 schreef Mickytjuh het volgende:

[..]

nee maar klaarkomen is wel het minste wat je mag verwachten.

Of in ieder geval iemand die er moeite voor doet en niet enkel aan zijn eigen genot denkt en gaat voor de slogan 'er in dat telt'
Volgens mij kom jij wat tekort.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_183983469
Tja de wage gap komt omdat mannen meer werken, misschien moeten vrouwen in bed ook wat meer doen.
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
  woensdag 26 december 2018 @ 17:02:22 #11
189403 Mickytjuh
Flip flap floep
pi_183983541
quote:
1s.gif Op woensdag 26 december 2018 16:57 schreef FlippingCoin het volgende:
Tja de wage gap komt omdat mannen meer werken, misschien moeten vrouwen in bed ook wat meer doen.
plausibel
Mercedes weet wat mijn beperking is
Groene zeep op je rug, en af laten glijden
pi_183983601
quote:
1s.gif Op woensdag 26 december 2018 15:32 schreef Mickytjuh het volgende:
Vooral de passage over 'casual seks om de seks' en dat vrouwen dan qua orgasme nog altijd aan het kortste eind trekken is een hele rake.

Mannen en vrouwen hebben hier beide een plicht in ben ik van mening, de vrouw moet aangeven dat ze potdorrie ook bevredigd wil worden tot aan de laatste stuiptrekking en de man dient er voor te zorgen dat de vrouw genoeg geniet!


Er is niet zo irritant als zin hebben in seks, een lotgenoot vinden in de kroeg, mee naar huis nemen.. En dan vervolgens volgepropt worden en na een minuut of tien denken 'en ik dan?'
Dan deugd je voorselectie niet. Maareh jij komt dus niet klaar van vaginale seks?

Die 30% van de vrouwen komt wel gemiddeld vaker dan 1x klaar, die mannen niet echt hè
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_183983633
Ik las deze TT op z'n Amsterdams.
pi_183983648
quote:
1s.gif Op woensdag 26 december 2018 17:06 schreef ludovico het volgende:

[..]

Dan deugd je voorselectie niet. Maareh jij komt dus niet klaar van vaginale seks?

Die 30% van de vrouwen komt wel gemiddeld vaker dan 1x klaar, die mannen niet echt hè
Die volledige 30% ja?
pi_183983717
quote:
1s.gif Op woensdag 26 december 2018 17:09 schreef Chia het volgende:

[..]

Die volledige 30% ja?
Gemiddeldes worden genomen van een bepaalde groep. Dus van de volledige 30% in deze zin ja. Dat bereik kan alles boven de 1 zijn. Met ondergrens 1 (per definitie) dus als een enkeling meer dan 1 orgasme heeft gehad dan is het gemiddelde al hoger dan 1.

Maar naar mijn weten komen veel vrouwen vaker dan 1x klaar.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_183983767
Die 30% slaat op regelmatig. Regelmatig is alsnog niet altijd, dus ik zie niet hoe je uit dat artikel concludeert dat het aantal keer per definitie 1 of hoger moet zijn.

Kan nog altijd 0,9 zijn hoor, juist omdat het idd een gemiddelde is. En dat dat dan alsnog lager is dan het gemiddelde van de mannen, het tegendeel van wat jij stelt.

[ Bericht 8% gewijzigd door #ANONIEM op 26-12-2018 17:19:18 ]
pi_183983830
quote:
1s.gif Op woensdag 26 december 2018 16:57 schreef FlippingCoin het volgende:
Tja de wage gap komt omdat mannen meer werken, misschien moeten vrouwen in bed ook wat meer doen.
O no he didn't.. :P
pi_183983843
quote:
1s.gif Op woensdag 26 december 2018 17:15 schreef Chia het volgende:
Die 30% slaat op regelmatig. Regelmatig is alsnog niet altijd, dus ik zie niet hoe je uit dat artikel concludeert dat het aantal keer per definitie 1 of hoger moet zijn.

Kan nog altijd 0,9 zijn hoor, juist omdat het idd een gemiddelde is.
Je hebt gelijk, verkeerd gelezen.

Maar vrouwen die vaak klaarkomen komen gemiddeld vast vaker klaar dan de mannen die vaak klaarkomen.

Ik denk dat de seks beleving van vrouwen een stuk prettiger kan zijn dan die van een man.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
  woensdag 26 december 2018 @ 17:20:14 #19
189403 Mickytjuh
Flip flap floep
pi_183983849
quote:
1s.gif Op woensdag 26 december 2018 17:06 schreef ludovico het volgende:

[..]

Dan deugd je voorselectie niet. Maareh jij komt dus niet klaar van vaginale seks?

Die 30% van de vrouwen komt wel gemiddeld vaker dan 1x klaar, die mannen niet echt hè
ik kom niet klaar van vaginale seks alleen nee.
Ik kom wel regelmatig klaar tijdens vaginale seks.
Mercedes weet wat mijn beperking is
Groene zeep op je rug, en af laten glijden
pi_183983886
quote:
1s.gif Op woensdag 26 december 2018 17:20 schreef Mickytjuh het volgende:

[..]

ik kom niet klaar van vaginale seks alleen nee.
Ik kom wel regelmatig klaar tijdens vaginale seks.
Lekker. Maar die matige voorselectie van je moet je wel wat aan doen hoor.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
  woensdag 26 december 2018 @ 17:22:32 #21
189403 Mickytjuh
Flip flap floep
pi_183983896
quote:
1s.gif Op woensdag 26 december 2018 17:20 schreef ludovico het volgende:

[..]

Je hebt gelijk, verkeerd gelezen.

Maar vrouwen die vaak klaarkomen komen gemiddeld vast vaker klaar dan de mannen die vaak klaarkomen.

Ik denk dat de seks beleving van vrouwen een stuk prettiger kan zijn dan die van een man.
kan... Natuurlijk kan dat.

En je aannames zijn echt prachtig. Ik geniet er van.
Mercedes weet wat mijn beperking is
Groene zeep op je rug, en af laten glijden
pi_183983901
quote:
17s.gif Op woensdag 26 december 2018 17:22 schreef Mickytjuh het volgende:

[..]

kan... Natuurlijk kan dat.

En je aannames zijn echt prachtig. Ik geniet er van.
geniet je tenminste nog ergens van
pi_183983924
quote:
17s.gif Op woensdag 26 december 2018 17:22 schreef Mickytjuh het volgende:

[..]

kan... Natuurlijk kan dat.

En je aannames zijn echt prachtig. Ik geniet er van.
Poëtisch toch, kan zo op de muur.
Aannames, zie het meer als... Visies.

Zo kijk ik er naar, of het de waarheid is laat ik in het midden.

En ik ontleen er plezier aan als ik een vrouw laat genieten.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_183984001
quote:
1s.gif Op woensdag 26 december 2018 17:19 schreef Vlicious87 het volgende:

[..]

O no he didn't.. :P
Nou meen ik gewoon serieus hoor.
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
pi_183984158
quote:
1s.gif Op woensdag 26 december 2018 17:28 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]

Nou meen ik gewoon serieus hoor.
Je kan ook gewoon zelf de leiding nemen, is niks mis mee natuurlijk ;). Af en toe is het leuk als het andersom is, maar neem liever zelf de leiding. Eerst de dame laten komen, want dan kan je meestal veel meer dingen doen dan wanneer ze niet is gekomen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')