abonnement Unibet Coolblue
  zondag 23 december 2018 @ 11:49:41 #1
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_183915723
https://www.nrc.nl/nieuws(...)de-toekomst-a3126746

De woningmarkt is extreem krap en dat wordt niet snel beter. Wat kunnen we eraan doen? Metropolen vormen, woontorens bouwen, fabriekshuizen kiezen. Of naar de rand van het land verhuizen.

Het stond er echt. Een advertentie van een Amsterdams appartement op Funda haalde in oktober het nieuws, zo onwaarschijnlijk was de vraagprijs. Zestig vierkante meter, 750.000 euro. Twaalf-en-half-duizend euro per vierkante meter. Op Twitter was men het snel eens: deze extreme uitwas was de ultieme waarschuwing dat het echt de verkeerde kant opgaat met de woningmarkt.

Wie nu kijkt op de huizenverkoopsite, ziet een streep door de vraagprijs. En daaronder: „Verkocht”.

Het tekort aan woningen in Nederland is in 2018 onontkoombaar geworden. De gevolgen zijn legio. Ongekend hoge huizenprijzen. Jonge starters, ouderen en gezinnen die geen betaalbaar huur- of koophuis kunnen vinden. Lange wachtlijsten in de sociale sector. Scheefwoners die blijven zitten omdat er geen alternatief beschikbaar is.

In mei presenteerde minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) met haar Woonagenda een ‘reddingsplan’ voor de woningmarkt. Na vier jaren herstel van de economische crisis is nu duidelijk hoe groot de problemen werkelijk zijn. De opdracht is ook bekend: er zijn één miljoen nieuwe huizen nodig, vóór pakweg 2035.

Hoe gaan we dat doen? Het aantal afgegeven bouwvergunningen daalt op jaarbasis – er zijn te weinig bouwplannen, en om de plannen die er wel zijn goed te keuren zijn er onvoldoende ambtenaren. De nieuwbouwproductie van 75.000 huizen per jaar, zoals minister Ollongren beoogt in haar Woonagenda, wordt dit en volgend jaar hoogstwaarschijnlijk niet gehaald, onder meer omdat er te weinig bouwvakkers zijn.

Er zijn meer ontwikkelingen van belang voor de woningmarkt; die van de bevolking bijvoorbeeld, en van de herontdekking van de stad. Waar moeten we rekening mee houden? En hoe ziet de woningmarkt er halverwege deze eeuw uit? NRC schetst de vier belangrijkste trends.

1. De metropool
Een megastad met grote haven, musea van wereldniveau, internationale techbedrijven en het nationale politieke centrum. Dat krijg je als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven opgaan in een metropool. Met woontorens aan de Amsterdamse Zuidas en de Rotterdamse haven, en het Groene Hart als stadspark.

Toen vastgoedadviseur Cushman & Wakefield in juni deze supergemeente als ‘stad van de toekomst’ presenteerde, waren de reacties uitgesproken negatief. Vooral Rotterdammers zien weinig in Nieuw Amsterdam, zoals de metropool moest gaan heten.

Het idee van de Randstad als metropool, met een eigen autonoom bestuur, is niet nieuw. Zo zei oud-burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan in 2017 te dromen van een Nederlands New York.

Grote steden zijn populair en blijven groeien, voorspellen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB). Met name in de Randstad blijft de bevolking toenemen. In 2015 schetsten PBL en CPB een scenario waarin ze uitgaan van een groot internationaal vertrouwen met bijbehorende veiligheid, florerende handel en globalisering. De Randstad groeit daarin anderhalf keer zo hard als de rest van Nederland.

„De meeste huishoudens willen nu eenmaal in een stedelijk milieu wonen”, zegt Dorien Manting, onderzoeker voor het PBL en hoogleraar bevolking en ruimte aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). „En ook jongeren en migranten gaan vooral in de grote steden en de Randstad wonen.”

In de praktijk willen mensen wel dichtbij, maar niet in het centrum wonen, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de Technische Universiteit Delft. „Mensen wonen het liefst in een rustige wijk dichtbij voorzieningen.”

Steden zullen die groei eerst proberen op te vangen binnen de eigen grenzen. Amsterdam heeft plannen voor de aanleg van Haven-Stad, een nieuwe wijk tussen Sloterdijk en de snelweg A10. Daar moeten ongeveer 70.000 huizen komen, voor 150.000 mensen.

Steden zullen ook meer de hoogte in gaan bouwen. Amsterdam, Utrecht, Den Haag én Rotterdam hebben dit jaar plannen gepresenteerd voor woontorens hoger dan 100 meter. De Zalmhaventoren in Rotterdam, nu in aanbouw, is in 2022 met 215 meter het hoogste gebouw van Nederland. Hoe lang nog? De Zuidas, Strijp-S in Eindhoven en andere locaties in de Rotterdamse haven bieden ook perspectief voor hoogbouw.

De toenemende bebouwing zal de grenzen tussen steden en randgemeenten doen vervagen. „Je ziet nu al dat randgemeenten stedelijke trekjes krijgen op de woningmarkt. De prijzen stijgen er harder dan elders in het land”, zegt Zef Hemel, hoogleraar grootstedelijke vraagstukken aan de UvA.

Databedrijf Calcasa, dat online woningtaxaties doet, becijferde in mei dat huizenprijzen in randgemeenten van de vier grote steden de laatste vijf jaar met 34 procent zijn gestegen – 9 procentpunt meer dan in de rest van Nederland.

De vraag is of de nationale overheid de vorming van metropolen toelaat. Sinds de wijziging van de Woningwet in 2015 ligt er al veel verantwoordelijkheid voor het ruimtelijk beleid bij gemeenten en provincies. Maar bijvoorbeeld bouwen in het Groene Hart kan niet, want dat houdt het Rijk tegen.

„Geef de toekomstige metropolen, de grote steden en hun randgemeenten, de bevoegdheden en de middelen om hun eigen problemen op te lossen”, betoogt Hemel. „In Duitsland heeft de instelling van metropoolregio’s in 1995 tot welvarende stedelijke gebieden als Hamburg, Frankfurt en München geleid. ” In de regio weten ze zelf wel wat goed voor ze is, wil hij maar zeggen.

2. De alleenstaande
De hoeksteen van de samenleving? Die woont in 2050 alleen. Hij huurt een klein appartement in een woontoren met inpandig zwembad, sportschool en kroeg, en recreëert in de stad om hem heen.

Alleenstaanden vormen dan de grootste groep in de Nederlandse samenleving. Nu telt een huishouden gemiddeld 2,2 mensen, in 2050 is dat 2,05. Vier van de tien huishoudens bestaan uit één persoon, nog maar een kwart van de bevolking bestaat uit gezinnen met kinderen.

Hoogleraar Manting: „De toename van het aantal alleenstaanden komt vooral door de vergrijzing. Kinderen vertrekken, ouderen blijven samen over. Vervolgens woont de vrouw nog een aantal jaren alleen nadat haar partner is overleden.”

Door de groei van het aantal alleenstaanden blijft ook het aantal huishoudens toenemen. In 2050 zijn er circa 9,3 miljoen, 1,5 miljoen meer dan nu, blijkt uit het scenario van PBL en CPB.

De vraag van alleenstaanden naar kleine woningen stimuleert de bouw van woontorens. Om zoveel mogelijk alleenstaanden een eigen plek te bieden, ontstaan complexen met gedeelde voorzieningen. Woontorens krijgen eigen horeca, sportfaciliteiten, een crèche of bibliotheek, expositieruimtes en gemeenschappelijke woonkamers en daktuinen.

Jongere alleenstaanden hebben doorgaans een flexibeler levensstijl, wisselen sneller van baan of woonplaats, en huren daarom vaker. Daardoor nemen huurwoningen in de vrije sector harder toe dan koop- en sociale huurwoningen.

Koopwoningen worden minder populair als de rente stijgt en hypotheeknormen strenger worden – wat toezichthouder De Nederlandsche Bank al jaren bepleit. Ook de hypotheekrenteaftrek daalt; de komende zes jaar wordt het maximale aftrektarief bijgesteld van 50 naar 37 procent.

3. De mismatch
Kleine kamers, donkere kleuren, schrootjes, enkel glas. Jarenzestig- en -zeventigwoningen hebben het allemaal. Als ze de komende decennia vrijkomen, doordat bewoners vertrekken of overlijden, blijken ze te oud om te verduurzamen en te lelijk om te restaureren. Aan de randen van Nederland komen ze massaal leeg te staan.

Vergrijzing gaat een grote rol spelen op de woningmarkt. Nu is 30 procent van de Nederlanders ouder dan 65, in 2050 is dat de helft. Manting: „Als de woningen van de babyboomers vrijkomen, levert dat per jaar meer woningen op dan nieuwbouw.”

Het probleem is de mismatch die ontstaat. Starters zoeken kleinere en modernere huizen dan de verouderde gezinswoningen die vrijkomen. Kunnen ze geen geschikte woonruimte vinden, dan trekken ze naar stedelijk gebied waar wel moderne huizen staan, en ook nog scholen, winkels en theaters.

Volgens PBL en CPB kan de bevolking in regio’s als Achterhoek, Oost-Groningen, Twente, Zeeland en Zuid-Limburg met 10 tot 25 procent krimpen. De Achterhoek zet daarom een ‘transformatiefonds’ op, om langdurig leegstaande woningen op te kopen en aan te passen aan de huidige vraag.

Ouderen zijn honkvaster dan jongeren en trekken minder snel weg, omdat zij vaak een uitgebreid sociaal netwerk hebben opgebouwd. Zij blijven niet zelden in dorpen wonen, terwijl jongeren naar de stad trekken. Toch ziet hoogleraar Manting signalen die erop wijzen dat ook ouderen in stedelijk gebied willen wonen. „In steden vind je moderne hofjes en andere grondgebonden [gelijkvloerse] en drempelloze woonvormen. Daar kan je dicht bij andere alleenstaanden wonen.”

Aan de rand van het land liggen toch ook kansen – vooral voor gezinnen. „Ik verwacht dat de huidige krimpgebieden zeer aantrekkelijk zullen zijn in 2050”, zegt Johan Conijn, hoogleraar woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam. „Want de afstanden tussen platteland en stad zijn door betere verbindingen sneller te overbruggen.”

4. Het fabriekshuis
Metselaar, stukadoor, elektricien – allemaal beroepen die in 2050 niet meer nodig zijn voor een nieuw huis. Wat zij maken, komt dan rechtstreeks uit de fabriek; bakstenen gelegd door robots, muren glad door nivellerend behang en alle bekabeling aansluitklaar in de vloeren.

Niet alleen moeten voor 2035 een miljoen huizen worden gebouwd, tussen 2040 en 2050 dienen ook minimaal een half miljoen naoorlogse woningen te worden vervangen, zegt hoogleraar Boelhouwer. „Die zijn dan zo oud, dat verbouwen en verduurzamen duurder is dan sloop en nieuwbouw.”

Verduurzaming speelt in al die werkzaamheden een belangrijke rol. In 2050 zijn alle woningen van het gas af en CO2-neutraal, hebben ze energielabel A en voorzien ze in eigen elektriciteit en warmte. Daarvoor moet ongeveer 90 procent van alle Nederlandse huizen een verbouwing ondergaan.

„Dat gaat honderden miljarden euro’s kosten”, zegt Boelhouwer. Maar het kan wel: in 2015 meldde de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur dat alle woningen in Nederland al in 2035 CO2-neutraal kunnen zijn, mits snel begonnen wordt met woningisolatie en installatie van energiezuiniger techniek als zonnepanelen en warmtepompen.

De huizen die straks van de fabrieksband afrollen, hebben dat allemaal. „Gerobotiseerde fabrieken kunnen in 2050 in enkele dagen complete, duurzame wijken doen verrijzen”, voorspelt hoogleraar Hemel. Minder mensen schakelen architecten en bouwvakkers in. Het gros van de huizen wordt, als Ikea-meubels, besteld uit catalogi en in de fabriek in elkaar gezet.

Zijn collega Boelhouwer ziet het iets anders: „Ik zie de automatisering van woningbouw wel toenemen, maar niet in die mate. Er wordt vooral aan de bovenkant van de markt bijgebouwd. Daar zit men niet te wachten op confectie.”

Wat voor gevolgen dat heeft voor de huizenprijzen is nog lastig in te schatten. Bouwkosten van fabriekshuizen zijn lager, maar de grondprijzen stijgen omdat de ruimte om te bouwen schaarser wordt, zegt hoogleraar Conijn. „In prijzen van nu zal het niet veel verschillen.” Voorlopig moet je je als huizenbezitter nog niet rijk rekenen.

===================
De Nederlandse woningmarkt is oververhit. Steeds meer huishoudens, te weinig huizen, en een gat tussen vraag en aanbod dat alleen maar lijkt te groeien. Wat valt daaraan te doen? In deze serie schetst NRC toekomstscenario’s en mogelijke oplossingen.

1. De woningmarkt is extreem krap en dat wordt niet snel beter. Vier trends voor de toekomst.

2. Hoe krijg je er snel een miljoen woningen bij als er niet genoeg bouwvakkers zijn? Robotisering biedt een uitkomst.

3. Een onderbelichte oorzaak van de trage woningproductie in Nederland is het tekort aan ambtenaren. Almere hanteert een lossere aanpak voor bouwplannen.

4. Voor ‘middeninkomens’ is de woningnood reëel. De komende tien jaar zijn er 200.000 middenhuurwoningen nodig. Maar wie gaat die neerzetten?

5. Overijssel kampt met zowel randstedelijke als krimpproblematiek: de stad Zwolle groeit, gemeenten in Twente krimpen. Zwolle zoekt de oplossing in samenwerken.

===================
EEN MILJOEN WONINGEN, HOEVEEL IS DAT EIGENLIJK?
Nederland moet tot 2035 één miljoen woningen bouwen, blijkt uit woningmarktprognoses. Door sloop komen er netto 800.000 woningen bij. Hoe groot is die bouwopgave? Zet je alle nieuwbouwwoningen naast elkaar in één stad, dan heeft die stad een woonoppervlakte van 110 km2.

Maar in een stad is ook ruimte nodig voor infrastructuur, groen en andere voorzieningen. Het aantal van 800.000 huizen is vergelijkbaar met de woningvoorraad van Amsterdam, Den Haag en Tilburg samen. De fictieve stad zou dus zomaar een vergelijkbaar oppervlakte kunnen hebben: 435 km2.

[ Bericht 0% gewijzigd door slashdotter3 op 24-12-2018 12:32:35 ]
pi_183916341
1 miljoen is nog steeds te weinig.

Het is een makkelijke vorm voor economische groei, want mensen worden slapend rijk en geven dit uit. Veel verandering hoef je niet te verwachten de aankomende deccennia of eeuwen.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_183916818
De grootste reden dat Nederland qua bevolking groeit is immigratie.

Stop daar dus mee, vooral met de kansarme immigratie.

Dan hoeven we lang niet zoveel nieuwe huizen te bouwen en kunnen we ons richten op het beter passend maken van de woningmarkt.

[ Bericht 0% gewijzigd door luxerobots op 23-12-2018 12:55:49 ]
pi_183916840
Bouwen. Bouwen. Bouwen.

En niet alleen doorsnee vinexwijken, maar ook de lucht in.
Ik denk dat we vooral de randstad op moeten geven als 'natuur blabla' en een soort tweedeling moeten maken. Randstad als groeiregio en daarbuiten op een veel minder hoog tempo en zo veel mogelijk op moderniseren inzetten en wel natuur inzetten.

Maar eerst de huidige randstad verdichten. Als ik in een willekeurige grote stad rondkijk, liggen er nog zat plekken braak. En dat is puur zonde. Amsterdam gaat daar wat aan doen gelukkig met Amsterdam Noord, Haven-stad in de toekomst, de Sluisbuurt, de as Amstel JC-Arena en Amstel III. In totaal dik 200.000 huizen.

Andere steden, klein tot groot, moeten ook zo gaan nadenken.

Goed en goedkoper ov stelsel als basis voor infra in de randstad met connecties naar buiten als levensader, is wel een must. Gewoon bizar dat NL zo'n bewonersdichtheid heeft en je in een dorp in de randstad bij een grotere stad om 2300 niet meer weg kunt komen zonder een auto. Of gewoon als vee vervoerd wordt tegen niet-eens-veel-goedkoper-dan-een-auto.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_183916910
quote:
0s.gif Op zondag 23 december 2018 12:50 schreef luxerobots het volgende:
De grootste reden dat Nederland qua bevolking groeit is immigratie.

Stop daar dus mee, vooral met de kansarme migratie.

Dan hoeven we lang niet zoveel nieuwe huizen te bouwen en kunnen we ons richten op het beter passend maken van de woningmarkt.
Dit ook.
Maar je ziet ook een tendens dat wij als NL'ers gewoon geen passende huizen kunnen vinden. Die kansloze migranten zitten niet in de koopmarkt bijvoorbeeld of zijn niet op zoek naar een middensegment huurhuis. Dat is onhaalbaar voor ze.
En juist in die klasse is een enorm te kort.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_183916993
quote:
1s.gif Op zondag 23 december 2018 12:55 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Dit ook.
Maar je ziet ook een tendens dat wij als NL'ers gewoon geen passende huizen kunnen vinden. Die kansloze migranten zitten niet in de koopmarkt bijvoorbeeld of zijn niet op zoek naar een middensegment huurhuis. Dat is onhaalbaar voor ze.
En juist in die klasse is een enorm te kort.
Vooral ouderen en starters vallen tussen wal en schip.

Statushouders en migranten zijn niet oververtegenwoordigd wat betreft seniorenwoningen, maar qua starterswoningen en goedkope eengezinswoningen natuurlijk wel. Daar zorgen zij alleen maar voor meer druk op de ketel.
pi_183917223
Zolang starterswoningen uit wanhoop als huurwoning word aangeboden aan asielzoekers (ken zelf ook zo'n familie die voor niks in een dikke koopwoning 'huurt' via de wooncorporatie plaatselijk).. en dan te bedenken dat dit dus al tientallen jaren al het geval is.. (ze wonen er al heel lang.. maar gaan wel weken lang op vakantie naar het oh zo onveilige thuisland.. )

Nee gaat de goeie kant op hoor.
pi_183917264
quote:
0s.gif Op zondag 23 december 2018 12:50 schreef luxerobots het volgende:
De grootste reden dat Nederland qua bevolking groeit is immigratie.

Stop daar dus mee, vooral met de kansarme immigratie.

Dan hoeven we lang niet zoveel nieuwe huizen te bouwen en kunnen we ons richten op het beter passend maken van de woningmarkt.
Dat weet de overheid zelf ook dondersgoed, maar ze doen er niets aan omdat omvolking het hele doel is.
  zondag 23 december 2018 @ 13:47:33 #9
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_183918014
quote:
1s.gif Op zondag 23 december 2018 12:55 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Dit ook.
Maar je ziet ook een tendens dat wij als NL'ers gewoon geen passende huizen kunnen vinden. Die kansloze migranten zitten niet in de koopmarkt bijvoorbeeld of zijn niet op zoek naar een middensegment huurhuis. Dat is onhaalbaar voor ze.
En juist in die klasse is een enorm te kort.
... tekort wegens scheefwoners die teveel verdienen voor hun huidige woning maar te weinig voor een alternatief.
Door scheefwoners gaan de huren ook omhoog en die gaan echt niet naar beneden als de volgende huurder een pauper is.
pi_183918235
Ben je trouwens wel ziek in je hoofd hoor, 60m2 voor 750.000 euro betalen.
pi_183918463
Quote:

Sterke groei van het aantal alleenstaanden

In 2015 zijn er in Nederland 2,9 miljoen alleenstaanden; dat wordt naar verwachting 3,4 miljoen in 2030. Dan bestaat 4 op 10 huishoudens uit een alleenstaand persoon. Het gaat hierbij om jongeren die uit huis alleen zijn gaan wonen, ‘exen’ van relaties die uit elkaar zijn gevallen, en ouderen die hun partner door sterfte hebben verloren. De groei van het aantal alleenstaanden met een half miljoen in de komende vijftien jaar komt vooral doordat steeds meer ouderen alleen achter blijven na het overlijden van hun partner. In 2030 is 40 procent van de alleenstaanden 65 jaar of ouder.

Veel alleenstaanden in grote steden en universiteitssteden
Vooral in de vier grote steden wonen veel alleenstaanden. Zo wonen in 2030 bijna 275.000 alleenstaanden in Amsterdam; in Rotterdam, Den Haag en Utrecht elk tussen de 100.000 en 150.000 . Ook in universiteitssteden wonen veel alleenstaanden. Naar al deze steden trekken veel jongeren voor opleiding en werk; het merendeel woont dan alleen. Ook trekken deze steden veel immigranten, die voor een groot deel alleen wonen.

Daar ook een hoog aandeel alleenstaanden
Niet alleen het aantal maar ook het aandeel alleenstaanden ligt hoog in de grote steden en de universiteitssteden. Groningen kent het hoogste percentage alleenstaanden van heel Nederland: 7 op de 10 huishoudens bestaat uit alleenstaanden in 2030. Ook in de vier grote steden ligt het aandeel hoog, daar is dan 1 op de 2 huishoudens een eenpersoonshuishouden
pi_183922975
Is er zoals bij veel andere zaken met wel of niet in trek zijn en daardoor een golfbeweging veroorzaakt dit ook bij waar mensen willen wonen? Of is de wens om in een stad te wonen nu wel een definitieve? Of wil men over, ik noem maar iets... 10 jaar, weer massaal op het platteland wonen?
  zondag 23 december 2018 @ 17:13:06 #13
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_183923025
quote:
0s.gif Op zondag 23 december 2018 13:16 schreef Infection het volgende:

[..]

Dat weet de overheid zelf ook dondersgoed, maar ze doen er niets aan omdat omvolking het hele doel is.
En als het 'omvolkt' is, gaat men dan wel bouwen? of zal men ook de volgende generatie weer 'omvolken'? Ik zie namelijk niet echt een plan hier.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  zondag 23 december 2018 @ 17:42:03 #14
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_183923685
quote:
0s.gif Op zondag 23 december 2018 12:51 schreef Red_85 het volgende:
Bouwen. Bouwen. Bouwen.

En niet alleen doorsnee vinexwijken, maar ook de lucht in.
Ik denk dat we vooral de randstad op moeten geven als 'natuur blabla' en een soort tweedeling moeten maken. Randstad als groeiregio en daarbuiten op een veel minder hoog tempo en zo veel mogelijk op moderniseren inzetten en wel natuur inzetten.

Maar eerst de huidige randstad verdichten. Als ik in een willekeurige grote stad rondkijk, liggen er nog zat plekken braak. En dat is puur zonde. Amsterdam gaat daar wat aan doen gelukkig met Amsterdam Noord, Haven-stad in de toekomst, de Sluisbuurt, de as Amstel JC-Arena en Amstel III. In totaal dik 200.000 huizen.

Andere steden, klein tot groot, moeten ook zo gaan nadenken.

Goed en goedkoper ov stelsel als basis voor infra in de randstad met connecties naar buiten als levensader, is wel een must. Gewoon bizar dat NL zo'n bewonersdichtheid heeft en je in een dorp in de randstad bij een grotere stad om 2300 niet meer weg kunt komen zonder een auto. Of gewoon als vee vervoerd wordt tegen niet-eens-veel-goedkoper-dan-een-auto.
De laatste 30 jaar is zo extreem veel gebouwd dat heel west, centraal en zuid-Nederland bijna volledig verstedelijkt is. Kap daar eens mee. Groen en ruimte zijn ook essentieel voor de leefbaarheid. Als we nog 20 jaar in dat tempo doorbouwen is er niks meer over.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_183925862
Prijzen kunnen niet omlaag, want mensen/banken die dan enorm veel geld verliezen. Pech gehad.
pi_183925904
Verschrikkelijk, het gemiddelde appartementencomplex in nederland heeft al de uitstraling van de grot van bin laden.
pi_183926096
quote:
1s.gif Op zondag 23 december 2018 17:42 schreef LXIV het volgende:

[..]

De laatste 30 jaar is zo extreem veel gebouwd dat heel west, centraal en zuid-Nederland bijna volledig verstedelijkt is. Kap daar eens mee. Groen en ruimte zijn ook essentieel voor de leefbaarheid. Als we nog 20 jaar in dat tempo doorbouwen is er niks meer over.
Lijkt me niet nodig om alles vol te bouwen en een metropool vormen is imho ook wat overtrokken. De randstad is inmiddels al een lappendeken maar het voelt naar mijn mening qua bebouwing beslist niet aan als een metropool of iets dat binnen 50 jaar een metropool wordt.





De prognoses voor Nederland lijken redelijk stabiel en de babyboomgeneratie sterft op een gegeven moment ook volledig uit.
pi_183926100
Fabriekshuizen uit China dus.
Zolang er geen gasaansluiting in aanwezig is schijnt alles geweldig te zijn.
pi_183926239
Woon- en werkgelegenheid moet veel beter over het land worden verspreid. Daarmee ga je in krimpgebieden krimp (en kapitaalvernietiging) tegen en ontzie je de grote steden. Als daar minder druk op ligt, hoeven de huizenprijzen daar ook niet zo explosief te stijgen. Betere spreiding zal ook fileproblemen verminderen en kan - als het goed wordt aangepakt - een gunstige invloed hebben op integratie van allochtonen.

Verder moet zo onderhand het besef eens gaan doordringen dat Nederland vol is. De verschillende claims die er liggen op grond - woningbouw, natuur, landbouw, etc. - maken dat er nagenoeg geen ruimte meer over is. De politiek zou een beleid moeten ontwikkelen om verdere bevolkingsgroei in Nederland te stuiten. Dat betekent onder meer dat er veel minder migranten naar binnen mogen én dat re-migratie actiever moet worden gestimuleerd.

Maar de problemen op de woningmarkt zijn zeker niet alleen aan migratie te wijten (in tegenstelling tot de groei van de bevolking). Er wordt gewoon te weinig gebouwd; niet in de laatste plaats omdat gemeenten weigeren om bouwgrond beschikbaar te stellen. Er ligt een landelijk actieplan; het is zaak dat minister Ollongren voortgang gaat afdwingen bij gemeenten en anders sancties oplegt.
pi_183926367
quote:
0s.gif Op zondag 23 december 2018 19:24 schreef WammesWaggel het volgende:
Fabriekshuizen uit China dus.
Zolang er geen gasaansluiting in aanwezig is schijnt alles geweldig te zijn.
Als er iets is waar men hier goed in is, is het overdrijven.

Berlijn is slechts een "entry" metropool met z'n 4,5 miljoen inwoners, Guangzhou kent 48 miljoen. De Randstad heeft er dan wel 8.219 maar dan heb je het over een vrij groot gestrekt gebied met gecombineerde steden, dorpen en weilanden ertussen. Volgens de prognoses van het CBS gaat het aantal inwoners in 2050 voor heel NL zelfs iets omlaag dus waarom zou je woontorens voor een hypothetische 48 miljoen willen?
pi_183926463
quote:
0s.gif Op zondag 23 december 2018 19:29 schreef Elfletterig het volgende:
Woon- en werkgelegenheid moet veel beter over het land worden verspreid. Daarmee ga je in krimpgebieden krimp (en kapitaalvernietiging) tegen en ontzie je de grote steden. Als daar minder druk op ligt, hoeven de huizenprijzen daar ook niet zo explosief te stijgen. Betere spreiding zal ook fileproblemen verminderen en kan - als het goed wordt aangepakt - een gunstige invloed hebben op integratie van allochtonen.
Uitstekend plan. Ga jij honderdduizenden Randstedelingen ervan overtuigen dat ze beter af zijn in Groningen en Drenthe?
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_183926552
quote:
1s.gif Op zondag 23 december 2018 13:47 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

... tekort wegens scheefwoners die teveel verdienen voor hun huidige woning maar te weinig voor een alternatief.
Door scheefwoners gaan de huren ook omhoog en die gaan echt niet naar beneden als de volgende huurder een pauper is.
Als de huren stijgen heb je het over de vrije sector, want in de sociale huur is er een duidelijke max. En daar verdien je niet per se te weinig, maar heb je vooral te weinig spaargeld voor een koopwoning of is het nog niet gelukt er een te bemachtigen.

En 1000 euro betalen voor een huurwoning vind ik geen scheef wonen hoor. Voor iemand met een veel lager inkomen is dat ook geen optie namelijk.
pi_183926574
quote:
10s.gif Op zondag 23 december 2018 19:39 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

Uitstekend plan. Ga jij honderdduizenden Randstedelingen ervan overtuigen dat ze beter af zijn in Groningen en Drenthe?
Deze week was nog in het nieuws dat Antillianen uit Rotterdam massaal naar Leeuwarden trekken: NWS / Leeuwarden wil af van Antillianen uit Rotterdam

Ook deze week in het nieuws: Hoe de Randstad naar Zwolle opschuift

Er is dus nu al sprake van een situatie waarbij Randstedelijke problematiek of kenmerken zich naar elders verplaatsen.

Ik ben ervan overtuigd dat het leven in grote delen van Oost-, Zuid- en Noord-Nederland stukken beter is, vanwege de afwezigheid van Randstad-problematiek en hectiek. Het enige dat de overheid hoeft te doen, is het bevorderen van werkgelegenheid in gebieden die ver bij de Randstad vandaan liggen. De spreiding van bevolking volgt dan vanzelf.
pi_183926601
quote:
10s.gif Op zondag 23 december 2018 19:39 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

Uitstekend plan. Ga jij honderdduizenden Randstedelingen ervan overtuigen dat ze beter af zijn in Groningen en Drenthe?
Mensen die over de Randstad als metropool spreken hebben imho nog nooit een metropool bezocht. Ik ben in meerdere gigantische metropolen geweest en het gevoel daar is compleet anders.

De hele "Randstad" bestaat imho nog steeds duidelijke losse steden met ieder hun eigen signatuur waarbij het echt nog heel lang gaat duren voor dat allemaal enigszins aanelkaar gegroeid is. Voor de wijken Utrecht en Amsterdam een feit zijn moet er nog wel wat gebeuren.
pi_183926747
quote:
0s.gif Op zondag 23 december 2018 19:44 schreef Elfletterig het volgende:

[..]

Deze week was nog in het nieuws dat Antillianen uit Rotterdam massaal naar Leeuwarden trekken: NWS / Leeuwarden wil af van Antillianen uit Rotterdam

Ook deze week in het nieuws: Hoe de Randstad naar Zwolle opschuift

Er is dus nu al sprake van een situatie waarbij Randstedelijke problematiek of kenmerken zich naar elders verplaatsen.

Ik ben ervan overtuigd dat het leven in grote delen van Oost-, Zuid- en Noord-Nederland stukken beter is, vanwege de afwezigheid van Randstad-problematiek en hectiek. Het enige dat de overheid hoeft te doen, is het bevorderen van werkgelegenheid in gebieden die ver bij de Randstad vandaan liggen. De spreiding van bevolking volgt dan vanzelf.
Probleem is vooral dat de veel mensen graag in de Randstad willen wonen. Daar verandert toenemende werkgelegenheid weinig aan, ben ik bang.

Overigens komen er wel meer Randstedelingen deze kant op. In veel gevallen gaat het echter om welgestelden die dichtbij het bos willen wonen of aan de Randmeren.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')