abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zondag 25 november 2018 @ 17:18:23 #1
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_183364295
registreer om deze reclame te verbergen
Waarom Frankrijks Le Maire Hoekstra dreigt met oorlog
De Franse minister Bruno Le Maire dreigt met oorlog tussen Duitsland en Frankrijk als kleinere EU-landen hun macht niet afstaan. Dat is gnant, schrijft Jelte Wiersma.

ANP-63522886-2048x1220.jpg?1

Glorieuzere momenten heeft Nederland in de Europese Unie zelden gehad. De Franse minister Bruno Le Maire (En Marche!) klaagde vrijdag in Parijs tegenover zijn bezoeker Wopke Hoekstra (CDA) dat Nederland vals speelt. Wat wil het geval: De Nederlandse regering waagde het in zijn hoofd te halen in januari een alliantie te smeden van acht en inmiddels tien EU-landen die zich keren tegen de Franse poging Duitsland te verleiden tot een verdere EU-integratie.

Hanze-alliantie wil strengere regels
Deze zogenoemde Hanze-alliantie vindt dat EU-landen zelf verantwoordelijk zijn voor hun financile huishouding en economische ontwikkeling en niet hun hand bij andere EU- en eurolanden behoren op te houden. Om landen tot financieel-economisch prudenter beleid te dwingen, wil de alliantie strengere regels die de Europese Commissie kan en moet handhaven.

Dat laatste is enigszins wensdenken, Duitsland en Frankrijk doen uiteindelijk toch wat ze willen en accepteren het gezag van ambtenaren in Brussel alleen als het ze uitkomt. Desondanks is het feit dat de Hanze-alliantie bestaat en dat Lemaire daarover klaagt al een overwinning voor initiatiefnemer Hoekstra.

Frankrijk wil met zoete woordjes Duitsland geld uit de zak kloppen
Bekijk ook het portret dat Elsevier Weekblad eerder over Wopke Hoekstra schreef


De Franse president Emmanuel Macron (En Marche!) wil zoals alle Franse presidenten vr hem niet worden gestoord bij zijn pogingen de Duitse bondskanselier met zoete woordjes over ‘Europa’ geld uit de zak te kloppen. Want zo ging het altijd en vaak nog steeds. Macron heeft de ene na de andere tte--tte met bondskanselier Angela Merkel (CDU). Zondag was hij ook alweer in Berlijn om Merkel te overtuigen toch vooral in te stemmen met zijn wensen om – zeg maar – de totale euro in te voeren.

Die totale euro heeft twee gevolgen: burgers van landen die wl prudent financieel-economisch beleid voeren worden verplicht een deel van hun geld af te staan aan burgers in landen die dat niet doen. Maar minstens zo belangrijk: Macht van lle EU-landen vloeit dan weg naar Brussel en Frankfurt. En wie domineert die EU-machtscentra? Duitsland en Frankrijk.

Frankrijk heeft minder, Duitsland meer macht in Europa gekregen
Macrons totale euro is dan ook een poging macht weg te halen bij kleinere landen. Dit is vanuit Frans perspectief begrijpelijk. De belangrijkste basis voor Frankrijks macht in Europa is de relatie met Duitsland. Maar de Franse macht is door de EU-uitbreiding oostwaarts vanaf 2004 en de eurocrisis vanaf 2009 verwaterd. De macht van Duitsland is daardoor juist toegenomen. Het is Macron er alles aan gelegen om Duitsland – dat ongemakkelijk is met die macht – op te sluiten in zoveel mogelijk EU-arrangementen. De totale euro verminderd de Duitse macht en die van kleine landen vergroot de gezamenlijke Duits-Franse macht. De winnaar in dat geval: Frankrijk.

Macron en Le Maire realiseren zich heel goed dat met Merkel nog tot uiterlijk 2021 aan het roer in Berlijn n het vervagen van de Duitse schuldgevoelens over de Tweede Wereldoorlog, zij wel eens de laatste Fransen kunnen zijn die Duitsland kunnen verleiden de macht in Europa te delen met Parijs. Want de kans is groot dat Merkels opvolger minder welwillend op Parijs’ gebedel zal reageren.

Die verduvelde Hanze-alliantie zit dwars
Macron en Le Maire zijn heel dicht bij het vergroten dan wel herstellen van Frankrijks macht in een onderonsje met Merkel maar die verduvelde Nederlanders zitten met hun Hanze-alliantie dwars. Tot vreugde van veel Duitsers onder wie ministers die vrezen dat Merkel de geldkraan naar Parijs open gaat zetten.

In gesprek met Hoekstra liet Le Maire zijn frustraties de vrije loop. Waren ze eindelijk van die verdomde Britten af en dachten ze Duitsland weer voor zichzelf te hebben, zitten de Nederlanders dwars. Nederland zou met de Hanze-alliantie ervoor zorgen dat de EU verzwakt raakt, zei Le Maire. Hij pleitte tegen ‘gesloten clubs’ in de EU. Daarbij vergat Le Maire voor het gemak dat Frankrijk telkens allianties bouwt dan wel probeert te smeden zonder anderen: een Club Med (Middellandse Zeegebied) onder Franse leiding is al lang een Parijse ambitie, een militaire met het Verenigd Koninkrijk (Lancaster House) heeft het al en het heeft een speciale vriendschapsband met Duitsland dat zelfs in verdragen is vastgelegd.

Vrede tussen Frankrijk en Duitsland als basis van de Europese Unie
Toen Le Maire na afloop van zijn treffen met Hoekstra werd gevraagd of de Duits-Franse ‘vriendschap’ ook niet een ‘gesloten club’ is, net zoals de Hanze-alliantie, zei hij: ‘Dat is totaal verschillend. Dit is niet een club. Dit is de basis van de Europese ambitie: vrede tussen Frankrijk en Duitsland. Dit is de basis van de Europese Unie’.

Hij vindt dat de kleine landen hun macht aan Duitsland en Frankrijk moeten overdragen want anders gaan Duitsland en Frankrijk elkaar weer te lijf.

Wat Lemaire hier zegt is ronduit bizar. Hij zegt dat alleen landen die elkaar zonder gemeenschappelijk clubje de hersens inslaan een gesloten alliantie mogen hebben. En hij zegt hiermee dat zonder de EU Duitsland en Frankrijk weer oorlog gaan voeren. Hij dreigt dus met oorlog als de EU niet verder integreert op Franse voorwaarden. Anders gezegd: Hij vindt dat de kleine landen hun macht aan Duitsland en Frankrijk moeten overdragen want anders gaan Duitsland en Frankrijk elkaar weer te lijf.

Kleine landen worden bijna natuurlijkerwijs in elkaars armen gedreven
In dit licht is het nauwelijks verwonderlijk dat de Hanzealliantie van eerst acht en later tien landen zo eenvoudig tot stand kwam. Frankrijks dreigen met oorlog, gebedel bij Merkel en poging kleine landen van hun macht te ontdoen zal die kleine landen bijna natuurlijkerwijs in elkaars armen drijven.

Aan Hoekstra de taak die alliantie bijeen te houden, krachtiger te maken en Duitsland te dwingen niet toe te geven aan de Franse wensen. Dat is een moeilijke en een grote verantwoordelijkheid. Maar noodzakelijk. Europa heeft een sterk Frankrijk nodig, niet een Frankrijk dat macht en geld uit Duitsland en kleinere landen naar zich te probeert te trekken om de eigen zwakte te camoufleren. Om als het zijn zin niet krijgt te dreigen met oorlog. Daarmee maakt Frankrijk zichzelf belachelijk.
====================================
In your face eurofielen De Axis Fr-Du is helemaal geen opmaat voor meer vrede. Juist eerder het tegenovergestelde, Gaat Nederland in de uitverkoop ?
pi_183364325
Dat liep de laatste keer zo goed af voor Frankrijk inderdaad
  zondag 25 november 2018 @ 17:23:53 #3
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_183364387
Frankrijk wil wel de lusten maar niet de lasten. Het is niet voor niks dat het land sinds 2003 zich nooit heeft kunnen houden aan begrotingsdisciplines. Bij de laatste meting 2017 voldeden ze er wel aan (omdat ze de prognoses en berekening kunstmatig hebben aangepast).
No way dat Frankrijk zelfredzaam is. Nu de Europese economie weer terug loopt.

Ze willen nog even snel cashen net als Itali.
pi_183364389
registreer om deze reclame te verbergen
Frankrijk :') :')
  zondag 25 november 2018 @ 17:25:33 #5
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
  zondag 25 november 2018 @ 17:40:00 #6
385501 Nikonlover
KLB aandachtshoer 2013
pi_183364672
3e wereldoorlog in maak -O- -O- -O-
Ik ben een Nikon :-)
pi_183364732
registreer om deze reclame te verbergen
Het botert al een tijdje niet tussen Nederland en Frankrijk:

4.jpg

4.jpg
NWS / Diplomatieke rel tussen Frankrijk en Nederland

Dit vond ik ook een treffende cross-post:
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 november 2018 17:42 schreef Bart2002 het volgende:
Wat mij altijd verbaast als ik dit soort dingen lees is het een "EU" maar denken we nog steeds in landen die lijnrecht verschillen in opvattingen. Het is dus een unie maar stiekem zijn het gewoon aparte landjes met hun agenda en belangen. Nog een reden waarom een unie kansloos is. De grote economische machten zullen altijd de zaak dicteren.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_183364752
Oorlog nooit meer in Uuropaaaaa
Eens kijken
pi_183364761
quote:
2s.gif Op zondag 25 november 2018 17:25 schreef Drugshond het volgende:
Bouw de landbouwsubsidies af en Frankrijk is een zinkend schip.
Ik teken voor oorlog laat die WWIII maar komen ben helemaal klaar met de EU :r
pi_183364766
Neem aan dat wij ons gewoon aansluiten bij Duitsland deze keer.
Knapen die storneren willen moeten mannen met automatische incasso's zijn
pi_183364775
Nederland weer neutraal dan, graag.

Maar wat is dit allemaal joh... kun je van zo'n club nog wel met goed fatsoen lid blijven?

Dijselbloem was al helemaal over mbt Frankrijks plannen trouwens, maar deze Hoekstra niet dus.
  zondag 25 november 2018 @ 17:50:09 #12
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_183364828
quote:
0s.gif Op zondag 25 november 2018 17:46 schreef rekoet het volgende:

[..]

Ik teken voor oorlog laat die WWIII maar komen ben helemaal klaar met de EU :r
Maar, laat me raden, je gaat zelf ergens veilig hoog en droog de oorlog afwachten op een eiland ergens in indonesie? :P
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  zondag 25 november 2018 @ 17:51:16 #13
385501 Nikonlover
KLB aandachtshoer 2013
pi_183364856
quote:
0s.gif Op zondag 25 november 2018 17:46 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
Neem aan dat wij ons gewoon aansluiten bij Duitsland deze keer.
Beter worden we gewoon bondgenoten met Rusland.
Ik ben een Nikon :-)
  zondag 25 november 2018 @ 17:52:24 #14
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_183364876
quote:
6s.gif Op zondag 25 november 2018 17:51 schreef Nikonlover het volgende:

[..]

Beter worden we gewoon bondgenoten met Rusland.
Wat nou als het weer een oorlog tegen de russen wordt en je wordt opgeroepen. Ga je dan weigeren? :P
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_183364882
quote:
2s.gif Op zondag 25 november 2018 17:50 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Maar, laat me raden, je gaat zelf ergens veilig hoog en droog de oorlog afwachten op een eiland ergens in indonesie? :P
Ik ga meevechten uiteraard met wie weet ik nog niet anders roep ik gewoon pang pang. Ik begreep dat we in Nederland genoeg munitie hebben voor 3 dagen van oorlogsvoering :')
  zondag 25 november 2018 @ 17:53:40 #16
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_183364897
quote:
0s.gif Op zondag 25 november 2018 17:52 schreef rekoet het volgende:

[..]

Ik ga meevechten uiteraard met wie weet ik nog niet anders roep ik gewoon pang pang. Ik begreep dat we in Nederland genoeg munitie hebben voor 3 dagen van oorlogsvoering :')
Precies. In WO3 maken een paar soldaten/kogels toch geen verschil. Waarschijnlijk wordt je hele eenheid neergemaaid door een eindeloze zwerm drones :P
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  zondag 25 november 2018 @ 17:54:46 #17
385501 Nikonlover
KLB aandachtshoer 2013
pi_183364912
quote:
2s.gif Op zondag 25 november 2018 17:52 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Wat nou als het weer een oorlog tegen de russen wordt en je wordt opgeroepen. Ga je dan weigeren? :P
Nee, in dienst en dan info doorspelen aan Rusland :D
Of ik vlucht naar Rusland ^O^
Ik ben een Nikon :-)
pi_183364928
Ze maken het wel steeds makkelijker om een afkeer van de EU te krijgen.
Rik: Hey guys, wouldn't it be AMAZING if all this money was real?
Vyvyan: Rik, that is the single most predictable and BORING thing anyone could ever say whilst playing Monopoly.
pi_183364981
quote:
2s.gif Op zondag 25 november 2018 17:53 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Precies. In WO3 maken een paar soldaten/kogels toch geen verschil. Waarschijnlijk wordt je hele eenheid neergemaaid door een eindeloze zwerm drones :P
Zonder grondtroepen kan je een oorlog nooit winnen :Y

Ik heb een schep gekocht bij de Hornbach ga alvast beginnen met het graven van loopgraven :7
pi_183365244
Nederlanders verzetten zich nooit ergens tegen, misschien kunnen we eerst de allochtonen sturen?
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_183365678
quote:
1s.gif Op zondag 25 november 2018 18:13 schreef halfway het volgende:
Nederlanders verzetten zich nooit ergens tegen, misschien kunnen we eerst de allochtonen sturen?
Die vechten wel ook al was het uit behoud van hun uitkeringen
pi_183365680
Ik snap er steeds minder van. Met wat een stel (EU) mongolen (met respect voor "echte" mongolen) hebben we toch te maken (vooral die rare fransman met dat foute haar). :{ Dit komt echt niet meer goed en is volkomen kansloos. Waar zijn ze mee bezig. Stel volstrekte Karpatenkoppen als je dat zo ziet. Gevaarlijke gekkies voeren daar het hoogste woord. Bommen op Brussel wat mij betreft. En op Frankrijk dan ook maar.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_183366127
quote:
0s.gif Op zondag 25 november 2018 18:39 schreef Bart2002 het volgende:
Ik snap er steeds minder van. Met wat een stel (EU) mongolen (met respect voor "echte" mongolen) hebben we toch te maken (vooral die rare fransman met dat foute haar). :{ Dit komt echt niet meer goed en is volkomen kansloos. Waar zijn ze mee bezig. Stel volstrekte Karpatenkoppen als je dat zo ziet. Gevaarlijke gekkies voeren daar het hoogste woord. Bommen op Brussel wat mij betreft. En op Frankrijk dan ook maar.
Snap je nu de Engelsen?
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_183366160
quote:
0s.gif Op zondag 25 november 2018 18:39 schreef Bart2002 het volgende:
Ik snap er steeds minder van. Met wat een stel (EU) mongolen (met respect voor "echte" mongolen) hebben we toch te maken (vooral die rare fransman met dat foute haar). :{ Dit komt echt niet meer goed en is volkomen kansloos. Waar zijn ze mee bezig. Stel volstrekte Karpatenkoppen als je dat zo ziet. Gevaarlijke gekkies voeren daar het hoogste woord. Bommen op Brussel wat mij betreft. En op Frankrijk dan ook maar.
We weten niet hoe zich dit gaat ontwikkelen, maar wrs is dit toch wel serieus een barstje.
pi_183366195
quote:
0s.gif Op zondag 25 november 2018 18:39 schreef Bart2002 het volgende:
Bommen op Brussel wat mij betreft. En op Frankrijk dan ook maar.
Brussel, Parijs n Londen. (En als het kan, maar graag wel met precisiewerk, op Amsterdam). Gewoon omdat al die steden toch allang verloren zijn.
”Hun geest zit gevangen in hun goede geweten. De domheid van de goeden is ondoorgrondelijk schrander. Maar dat is de waarheid: de goeden moeten farizeers zijn – ze hebben geen keuze.” - F.N.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')