abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_182954171
registreer om deze reclame te verbergen
Link naar het vorige topic: F&F / [Centraal] Cavia's met foto's deel 49 Tandjes-drama

Nuttige cavialinks:

Informatie:
- http://www.knoevel.net
- http://www.degrotecavia.nl
- http://www.caviarassen.nl

Caviafora, voor raad, advies en cavia's vinden
- http://www.caviagids.nl
- http://www.knoevel.nl/forum
- http://www.eccforum.nl
- http://www.nhdp.nl/caviaforum3
- Caviadokter

Caviashops:
- http://www.knoevelshop.nl (tip!)
- http://www.cafepress.com/cavycomic
- http://www.fretten.nl (let op, niet alles hier is geschikt voor cavia's, maar bv wel kooien en huisjes)
- http://www.zooplus.nl/
- http://www.witjesverzendhuis.com/
- http://www.purkshangmatten.nl/index.php
- https://www.slaaplekkerzacht.nl/
- https://www.huisdierplein.nl/
- http://www.agriwebshop.com/ (aubiose, ecobed)
- http://www.dierenkruiden.nl
- http://www.dieza.nl (ook kruiden!)

Caviaopvang:
- www.kuufke.com
- www.knoevel.net
- www.stichtingcavia.nl
- http://www.caviaopvangrozan.nl/
- Love & Care Nieuwegein (ook voor vakantieopvang)

Korte caviatips:

Huisvesting

- Cavia's leven graag in een groep. Wie cavia's gaat aanschaffen, wordt dan ook geadviseerd altijd minimaal tw dieren aan te schaffen. Twee cavia's hebben een kooi nodig van minstens 100x50 cm. Per cavia kun je ongeveer 20 cm in totaal erbij meten. Altijd geldt: hoe meer ruimte, hoe beter.
- Op de bodem moet een laag bodembedekking. Niet geschikt zijn kattengrind, stro en kranten. Wel geschikt zijn o.a. zaagsel, aubiose, houtkorrels, ecobed/bedxcel, vetbed en hemparade.
- Het hok moet op een tochtvrije plaats in huis staan. Niet direct tegen een verwarming aan. Liefst op een verhoging, omdat anders lles wat beweegt direct boven de diertjes gebeurt. Omdat de grootste vijand van wilde cavia's van boven komt (de roofvogel), worden cavia's erg schrikachtig hierdoor.
- De meest voorkomende kooien zijn dunabakken (met doorzichtige plastic bovenkap) en traliekooien (onder plastic, boven tralies). De ondergrond van het hok mag niet uit tralies bestaan, maar uit egaal materiaal (zoals kunststof of hout), omdat tralies de pootjes kunnen beschadigen.
- Als je handig bent, kun je ook zelf een kooi maken. Het voordeel is dat je dan zelf de maten kunt bepalen zodat de kooi precies in die ene hoek past en als je de voorkant van plexiglas maakt, heb je cavia-tv. Het nadeel is dat je wel handig moet zijn (of iemand moet kennen die handig is). Als je een beetje Duits kunt, kun je googelen op "meerschweinchenkfig selber bauen"

Inrichting

- In het hok kan een nachthuisje staan. Het ligt helemaal aan het baasje of de cavia hier schuw van blijft. Als je ze er regelmatig uithaalt wennen ze vanzelf. Omdat cavia's prooidieren zijn voelen ze zich veilig in een huisje. In dierenwinkels hebben ze talloze soorten huisjes. Zorg dat ze groot genoeg zijn. Wilgenbruggetjes zijn vaak een succes, maar je kunt ook gewoon een kartonnen doos gebruiken (wel met zo min mogelijk bedrukking en eerst al het plastic en eventuele nietjes eraf halen).
- Een cavia heeft een zwaar etensbakje nodig wat niet om kan klappen. Plastic bakjes willen ze nog weleens omver gooien. Zucht.
- Een drinkflesje, liefst met een inhoud van 300 ml of groter. Regelmatig schoonmaken! Dit kan bijvoorbeeld met een tandenborsteltje of een borsteltje dat ze in de dierenwinkel verkopen, maar je kunt ook droge rijst en een beetje water gebruiken, goed schudden en dan goed omspoelen.
- Hooi is een primaire levensbehoefte en moet altijd in het hok aanwezig zijn. Dit kan los op de bodem of in een hooiruif. Hooiballen worden vaak afgeraden omdat er gevallen bekend zijn waarbij de cavia er met zijn kop in is gekropen en toen is gestikt. Ze zijn niet altijd zo slim.
- een knaagsteen of liksteen hoort NIET in een caviakooi thuis. Deze levert verhoogde risico's op blaasproblemen op. Om aan te knagen bieden takken van wilgenbomen of fruitbomen een uitkomst. Er zijn ook brokken samengeperst hooi/kruiden te vinden in de dierenwinkel, als er maar geen mineralen en andere troep in zit.
- Speelgoed is niet nodig. Cavia's spelen niet graag, ze verwonden zich makkelijk aan klein speelgoed. Geen hamsterwieltjes of loopballen dus!
- Sommige cavia's vinden een hangmat erg leuk, of een lege wc-rol met kruiden(hooi) erin en dan de uiteindes dichtgevouwen, of wat gaten in het karton geknipt. Buizen zijn ook het einde, gebruik hiervoor bijvoorbeeld tunnels voor katten en konijnen en geen regenpijp of buizen voor ratten, want die zijn net te smal.

Eten en drinken

- Het hardvoer bestaat uit voer verrijkt met vitamine C. Bekende merken voor caviakorrel zijn Science Selective, Kasper Faunafoods, Garvo, Teurlings en Hope Farms (deze laatste is het meest verkrijgbaar in dierenwinkels en zeer geschikt). Gemengd voer is bijvoorbeeld van XtraVital, Care+, Gerty guinea pig of Evert van Puik. Hope Farms en Kasper hebben ook gemengd voer. Het nadeel van gemengd voer is dat de caaf gaat schiften en alleen de lekkere dingen opeet.
- Aanvullend op het hardvoer heeft een cavia altijd hooi nodig: nooit mag dit ontbreken in de kooi. Vrijwel ieder verkrijgbaar hooi is geschikt. Er bestaat ook kruidenhooi dat gegeven kan worden. Let wel op dat als je terug wilt stappen op normaal (goedkoper) hooi, sommige cavia's te verwend zijn en er minder van eten.
- Een cavia is gek op groenvoer en dient hier iedere dag wat van te krijgen. Vitamine C rijke groentes als witlof en paprika zijn geschikt. Andere groentes (slechts een greep uit de mogelijkheden) zijn andijvie, komkommer, winterpeen, bospeen (mt loof), spinazie, tomaat, suikermais (plus blad) en peterselie. Goedkoper (maar minder vitamine C rijk) zijn gras en paardenbloembladeren. Koolsoorten mogen wel, maar met mate, omdat hier snel gasvorming door ontstaat.
- Snoepjes (yoghurtdrops, knaagstengels;) zijn overbodig, maar moge met mate gegeven worden. Je doet ze net zoveel plezier met gezonde alternatieven waar kruiden in zitten verwerkt.
- Cavia's drinken na hun eerste 4 weken moedermelk niets anders meer dan schoon water. Gooi hier geen vitamine C druppels in: de vitamine C vervliegt razendsnel en je houdt vies drinkwater over. Geef liever iedere dag een vitamine C tabletje, zoals Roter met citroensmaak en Kruidvat met sinaasappelsmaak (gewoon voor mensen). De ene dierenarts zegt de versie met suiker, de andere zegt zonder suiker. Dus daar is nog niet echt duidelijkheid over. Soms moeten ze ze leren eten, terwijl andere cavia's vanaf dag 1 je vinger erbij opeten. Sommige cavia's moeten er nooit wat van weten.

Cavia's

- Mannetjes heten beren, vrouwtjes heten zeugen.
- Een cavia kan tussen de 4 (gemiddeld) en 8 (hoogbejaard) jaar oud worden
- Een normaal gewicht voor een pasgeboren cavia licht tussen de 60 en de 130 gram. Een volwassen zeug weegt gemiddeld tussen de 900 en 1500 gram, een beer tussen de 1000 en 1600 gram. Dit varieert echt enorm per cavia: het gewicht moet gewoon bij het dier passen.
- Cavia's zijn vanaf 4 weken vruchtbaar (zowel beren als zeugen). Zij zijn dan echter nog vl te jong om al in verwachting te raken. Zeugjes mogen pas gedekt worden rond de 5 maanden met een minimaal gewicht van ca. 700 gram. Ook moeten zij voor hun eerste jaar een nestje gehad hebben, in verband met het verharden van het bekken.
- Cavia's leven graag in een groep. Wie cavia's gaat aanschaffen, wordt dan ook geadviseerd altijd minimaal tw dieren aan te schaffen.
- Een goede combinatie is twee zeugen, twee beren (f allebei jong, f n oud en n jong, maar zelden tot nooit twee oude beren die niet eerder samenzaten) of een gecastreerde beer bij een zeug. Meer beren bij 1 of meer zeugen gaat vrijwel altijd fout. En ook dan kan het zijn dat de cavia's elkaar niet mogen, al gaat castraat met een zeugje eigenlijk altijd goed.

Geslachten

Een duidelijke site met veel voorbeeldfoto's is http://cavyspirit.com/sexing.htm . Kijk daar als je twijfelt over het geslacht van je cavia.

Gedrag

- Cavia's staan bekend om hun vrolijke geluid, dat ook wel whiepen genoemd wordt. Een duidelijke engelstalige site waar alle geluiden en betekenissen opstaan is http://www.treenspigs.com/fun/media.html .
- Cavia's die net gekoppeld zijn vertonen vaak dominantiegedrag. Dit lijkt op het gedrag dat een beer naar een zeug vertoond wanneer hij haar wil berijden. Dit gedrag bestaat voornamelijk uit lange, lage 'prrrrrrrrts' laten horen, wiebelen met het achterwerk en het berijden van de andere cavia('s). Dit gedrag kan, als uiting van dominantie, k bij zeugjes voorkomen.
- Zeker beertjes willen soms wel eens ruzie maken en mopperen op elkaar, vooral in het begin of als ze sterk zeugjes ruiken. Beren kun je altijd samen laten zitten totdat er bloed vloeit. Ze kunnen aardig wat verdragen, en een beetje happen is ook niet verkeerd als ze elkaar nog moeten leren kennen, maar als er wondjes ontstaan is het het teken dat dit duo niet samengaat.
- Cavia's hebben vaak 'de gekke vijf minuten', wat ook wel popcornen wordt genoemd. Hierbij rennen ze door het dolle heel rondjes door het hok, waarbij het zaagsel alle kanten op vliegt. Dit is geen gek gedrag, dit is alleen maar een teken dat ze het naar hun zin hebben.
- Cavia's eten hun eigen keutels. Dit is normaal: in de keutels blijven nuttige voedingsstoffen achter die pas bij een tweede keer opgenomen worden door het lichaam.

Wanneer naar de dierenarts?

Cavia's zijn kampioen in pijn verbergen. Vaak merk je pas dat ze ziek zijn als ze cht al behoorlijk ziek zijn. Hou afwijkend gedrag nauwlettend in de gaten! Een zieke cavia kan de volgende symptomen hebben:

- Stil in een hoekje zitten, weinig geluid maken, slecht reageren op omgeving.
- De vacht staat omhoog
- Troebele oogjes, vieze neus (verkoudheid), niesen, benauwdheid
- En oogje vochtig met een blauw waasje (ontsteking, makkelijk te verhelpen met een zalfje)
- Een rood plekje naast het tranende oog, ook een ontsteking waarvoor je een zalfje krijgt (cafzalf/cavasan)
- De cavia valt af. Altijd belangrijk om in de gaten te houden: afvallen gebeurt NOOIT zonder reden. Tot 20 gram is het niet zorgwekkend, gaat het harder en niet meer omhoog is er vaak een diepliggend probleem.
- De cavia eet niet meer of minder (ziekte of tandproblemen).
- De cavia heeft diarree, stinkende keutels of juist helemaal geen ontlasting meer.
- De cavia piept of kreunt bij het plassen, en/of heeft een rood gekleurd plasje (blaas of nierproblemen)
- De cavia heeft vreemde bultjes of bobbels.
- De huid is droog, schilferig en/of vertoond wondjes (schurft/schimmel)
- Er zitten witte of zwarte stippen in de vacht (luis)

Bij ieder gedrag dat je niet herkent van je cavia is contact met de DA voor ten minste telefonisch overleg geen overbodige luxe. Vraag daarbij even of de dierenarts ervaring heeft met cavia's, want het schijnt een vak apart te zijn.

En... vooral foto's posten!
Ja nus hons pris ne dira sa raison
Adroitement, se dolantement non.
pi_182954216
quote:
10s.gif Op maandag 5 november 2018 11:28 schreef 4EverBlackEyed het volgende:

[..]

Ze doet dit al vanaf kleins af aan en ik heb het de anderen nog nooit zien doen.
Je hebt er van die clowntjes erbij he. :D.

quote:
10s.gif Op maandag 5 november 2018 11:30 schreef 4EverBlackEyed het volgende:

[..]

Yup, maar meestal als ze door hebben dat vitamine c pilletjes hartstikke lekker zijn, staan ze er voor in de rij
Het kan zijn dat ze het niet lusten, omdat er een sinaasappel smaakje eraan zit. Ze zijn bij mij niet echt van de fruit, ondanks verwoede pogingen.
Ja nus hons pris ne dira sa raison
Adroitement, se dolantement non.
pi_182954280
quote:
7s.gif Op maandag 5 november 2018 11:35 schreef steelhead het volgende:

[..]

Je hebt er van die clowntjes erbij he. :D.

[..]

Het kan zijn dat ze het niet lusten, omdat er een sinaasappel smaakje eraan zit. Ze zijn bij mij niet echt van de fruit, ondanks verwoede pogingen.
Ja, ik vind het echt leuk als ze zo met dat pootje doet van: kom hier :')

Ze krijgen hier banaan, peer en appel en dat gaat best rap op, sinaasappel vinden sommige maar matig lekker en verder krijgen ze niet echt heel veel fruit.
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_182954376
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op maandag 5 november 2018 11:38 schreef 4EverBlackEyed het volgende:

[..]

Ja, ik vind het echt leuk als ze zo met dat pootje doet van: kom hier :')

Ze krijgen hier banaan, peer en appel en dat gaat best rap op, sinaasappel vinden sommige maar matig lekker en verder krijgen ze niet echt heel veel fruit.
Banaan, appel, aardbei, peer en nog wat ander fruit geprobeerd, maar ze staren er naar alsof ze water zien branden. Probeer het nog wel eens, aangezien ik net zo koppig ben.

Laatst stuk wortel erin, Frodo komt van onder het hutje pakt het en duikt weer onder. Dit ging met zo een hoge snelheid, dat Luke erbij stond en niet begreep wat er gebeurd was. _O- . Gelukkig voor hem kwam er meer wortel en groente.
Ja nus hons pris ne dira sa raison
Adroitement, se dolantement non.
pi_182954392
quote:
0s.gif Op maandag 5 november 2018 11:43 schreef steelhead het volgende:

[..]

Banaan, appel, aardbei, peer en nog wat ander fruit geprobeerd, maar ze staren er naar alsof ze water zien branden. Probeer het nog wel eens, aangezien ik net zo koppig ben.

Laatst stuk wortel erin, Frodo komt van onder het hutje pakt het en duikt weer onder. Dit ging met zo een hoge snelheid, dat Luke erbij stond en niet begreep wat er gebeurd was. _O- . Gelukkig voor hem kwam er meer wortel en groente.
Soms zie je echt van die vraagtekens op het gezichtje, dat is zo schattig
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_182954467
quote:
10s.gif Op maandag 5 november 2018 11:44 schreef 4EverBlackEyed het volgende:

[..]

Soms zie je echt van die vraagtekens op het gezichtje, dat is zo schattig
Dat ziet er leuk uit ja. Zeker bij die echte lobbessen.
Ja nus hons pris ne dira sa raison
Adroitement, se dolantement non.
  maandag 5 november 2018 @ 12:51:51 #7
85632 NijntjesUk
Nijntje is 'n uk..
pi_182955638
registreer om deze reclame te verbergen
Oekie voetbalde ook. Echt bewust ook, met een balletje.
Appel, aardbei, blauwe bessen, (water)meloen en druif gaat er hier goed in.

Sterkte Oscar, beestje verliezen is altijd verdrietig.
pi_182956167
quote:
0s.gif Op maandag 5 november 2018 12:51 schreef NijntjesUk het volgende:
Oekie voetbalde ook. Echt bewust ook, met een balletje.

O+
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  Eindredactie Games woensdag 7 november 2018 @ 07:54:35 #9
19054 crew  Oscar.
ElitePauper
pi_182993186
Arme scruf, hij is er echt van slag van ;( stopte ook met eten, lag alleen maar in zijn nachthok te slapen. Dus dan maar het nachthokje weg een paar keer per dag. Dan komt er tenminste wat leven in.

Ik heb trouwens ook een cavia knuffel gekocht. Die duw ik soms tegen hem aan, gewoon om hem een beetje boos te maken. Vervolgens pakt de knuffel zijn eten af, wordt ie ook boos van en eet ie meer zijn dagelijkse groentjes die hij moet eten. Anders liet ie het alleen maar liggen, want over een uur ligt het er toch nog :P
0% vet, Geen suiker toegevoegd
Twitter: @BuikschuiverNL
Xbox Live: Buikschuiver
Oscar, jij mag mijn landgoed als ik kom te overlijden. - Monkyyy
  Eindredactie Games woensdag 7 november 2018 @ 07:54:53 #10
19054 crew  Oscar.
ElitePauper
pi_182993188
quote:
0s.gif Op maandag 5 november 2018 12:51 schreef NijntjesUk het volgende:

Sterkte Oscar, beestje verliezen is altijd verdrietig.
Bedankt!
0% vet, Geen suiker toegevoegd
Twitter: @BuikschuiverNL
Xbox Live: Buikschuiver
Oscar, jij mag mijn landgoed als ik kom te overlijden. - Monkyyy
pi_182993525
Arme Scruf ;( je woont niet toevallig in de buurt van Amstelveen? Wij hebben twee beren van dik 1 jaar. Speeldate :P
Shit happens - twice a day if you're lucky
Tinuviel's romanti-kusje :P
25 mei: Towel Day!
Mensen :') en nu ABO-loos :{
pi_182993551
quote:
4s.gif Op woensdag 7 november 2018 07:54 schreef Oscar. het volgende:
Arme scruf, hij is er echt van slag van ;( stopte ook met eten, lag alleen maar in zijn nachthok te slapen. Dus dan maar het nachthokje weg een paar keer per dag. Dan komt er tenminste wat leven in.

Ik heb trouwens ook een cavia knuffel gekocht. Die duw ik soms tegen hem aan, gewoon om hem een beetje boos te maken. Vervolgens pakt de knuffel zijn eten af, wordt ie ook boos van en eet ie meer zijn dagelijkse groentjes die hij moet eten. Anders liet ie het alleen maar liggen, want over een uur ligt het er toch nog :P
Ahww Scruf, wel lief dat je een caviaknuffel hebt gekocht :@
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  Eindredactie Games woensdag 7 november 2018 @ 08:47:25 #13
19054 crew  Oscar.
ElitePauper
pi_182993574
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2018 08:44 schreef 4EverBlackEyed het volgende:

[..]

Ahww Scruf, wel lief dat je een caviaknuffel hebt gekocht :@
ik heb er altijd eentje die ruikt naar hun. Want stel dat er eentje ziek wordt, dan leg ik hem erbij en dan lijkt het net alsof de andere er is.

Maar ik kan niet de geur van een overleden caaf in het hok laten, dat zou pas zielig zijn.
0% vet, Geen suiker toegevoegd
Twitter: @BuikschuiverNL
Xbox Live: Buikschuiver
Oscar, jij mag mijn landgoed als ik kom te overlijden. - Monkyyy
pi_182993582
quote:
4s.gif Op woensdag 7 november 2018 08:47 schreef Oscar. het volgende:

[..]

ik heb er altijd eentje die ruikt naar hun. Want stel dat er eentje ziek wordt, dan leg ik hem erbij en dan lijkt het net alsof de andere er is.

Maar ik kan niet de geur van een overleden caaf in het hok laten, dat zou pas zielig zijn.
O+

Slim!
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_183026509
Je zou toch denken dat met je hoofd tegen een voetbankje aan liggen niet echt comfortabel is :')
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  zondag 25 november 2018 @ 09:17:14 #16
85632 NijntjesUk
Nijntje is 'n uk..
pi_183356576
Iemand gisteren het item over cavia's bij Kassa gezien?
Misselijkmakend. :{
pi_183356696
Ik wist dat het op was, maar ik wil het niet zien.
Tap tap tap
pi_183357380
Nee, moet het nog terugkijken.
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_183357443
Gisteren stond Sien ineens uit zichzelf op het plexiglas te bedelen :o Doet ze anders nooit. De hamsterkooi staat boven op de caviakooi dus ik was de hamster z'n eten en andijvie aan het geven en ineens hangt er zo'n cavia aan m'n trui :') We schrokken van elkaar.
Ik ben de castraat nu aan het leren de vitamine C aan te pakken, maar nu prop ik ze er nog een beetje in. Hij vindt het volgens mij wel lekker, maar wil gewoon niks van me aannemen.
Tap tap tap
pi_183379511
Heeft iemand ervaring met Discount4pets?
2 zakken SS 10 kg voor 36 euro.. best goedkoop
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_183379889
Ik wilde weer eens foto's van ze maken. Ze haten me.


toxBcJc.jpg
Tap tap tap
pi_183381889
quote:
0s.gif Op zondag 25 november 2018 09:17 schreef NijntjesUk het volgende:
Iemand gisteren het item over cavia's bij Kassa gezien?
Misselijkmakend. :{
Er staat ook een artikel op de website. Mijn hart brak wel een beetje na het lezen. Ik ga het dus niet kijken, omdat ik nu al boos genoeg ben. Dat het in dierenwinkels vaak fout gaat dat wist ik wel, maar dat die groothandels zo met dieren omgaan :( . Ergens is het natuurlijk wel te verwachten, dat het zo gebeurd.

Ik haal mijn cavia's liever bij de opvang. Beter voor de beestjes.
Ja nus hons pris ne dira sa raison
Adroitement, se dolantement non.
pi_183381916
quote:
0s.gif Op maandag 26 november 2018 13:53 schreef CherryLips het volgende:
Ik wilde weer eens foto's van ze maken. Ze haten me.


[ afbeelding ]
Hahaha, zo mooi dat de rode onder de andere probeert te kruipen, dan zien ze me vast niet :D .
Ja nus hons pris ne dira sa raison
Adroitement, se dolantement non.
  Moderator maandag 26 november 2018 @ 22:23:49 #24
155227 crew  Guppyfriend
zeg maar Guppy
pi_183391765
quote:
0s.gif Op zondag 25 november 2018 09:17 schreef NijntjesUk het volgende:
Iemand gisteren het item over cavia's bij Kassa gezien?
Misselijkmakend. :{
Gezien. Nu weet ik weer waarom ik altijd asiel spul heb. Geen caafs op het moment, maar toch
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
  dinsdag 27 november 2018 @ 12:48:05 #25
158518 Sjechov
Medisch Commercieel Actief!
pi_183399261
Kassa verhaal was erg triest. We wisten hier al van, maar om het te zien. Misselijk makend!
Je hoeft de wereld niet te snappen, je hoeft er alleen maar je weg in te vinden
pi_183635870
Ik haal mijn cavia's van MP, je bent er toch zelf bij wat je in huis haalt en hoe de beestjes erbij zitten.

Heb twee keer een cavia uit een opvang gehaald en dat is me matig bevallen (extreem angstig, wat natuurlijk wel te begrijpen is).
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_183636006
Al m'n caafs komen tegenwoordig uit de opvang. Het verschilt enorm met de angst. Joep is nu een dikke schijterd, maar Ollie was bijvoorbeeld echt een knuffel zo tam. Sien zit ertussenin: oppakken is kut maar als je eten hebt, mag je een hoop.
Tap tap tap
pi_183636030
Sowieso, als men eten heeft...
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_183636310
Hier zijn het ook 2 opvang-caafjes. Beiden schuchter en angstig, maar dat is toch vrij normaal voor prooi-dieren. Met name Bennie vindt het erg spannend als hij op schoot is / uit de kooi. Bram laat zich wat makkelijker aanhalen. En beiden zijn erg blij als ik met vers groenvoer kom :)
Shit happens - twice a day if you're lucky
Tinuviel's romanti-kusje :P
25 mei: Towel Day!
Mensen :') en nu ABO-loos :{
pi_183637781
Je hebt schuchter / angstig en extreem angstig.
Dit was echt pure angst en heel erg zielig, gelukkig vond ze haar hokgenoten wel leuk.
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  maandag 10 december 2018 @ 20:15:43 #31
158518 Sjechov
Medisch Commercieel Actief!
pi_183648368
“Durf te vragen”.
Wij zijn op zoek naar een leuk spelletje voor onze cavia’s om op zoek te moeten naar lekkers. Iemand een goed idee?
Daarbij zou ik ook iets willen weten over hitsigheid. Onze 2 dames lopen beide imponerend en kontje wiegent door de kooi. Kan ik er iets aan doen dat de rust sneller terug komt?
Je hoeft de wereld niet te snappen, je hoeft er alleen maar je weg in te vinden
pi_183648469
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2018 20:15 schreef Sjechov het volgende:
“Durf te vragen”.
Wij zijn op zoek naar een leuk spelletje voor onze cavia’s om op zoek te moeten naar lekkers. Iemand een goed idee?
Daarbij zou ik ook iets willen weten over hitsigheid. Onze 2 dames lopen beide imponerend en kontje wiegent door de kooi. Kan ik er iets aan doen dat de rust sneller terug komt?
Staat hier misschien iets tussen?

https://pin.it/urz4d35y2h4tnb

En wat de dames betreft: een castraat schijnt te helpen.
Tap tap tap
  dinsdag 11 december 2018 @ 12:40:43 #33
158518 Sjechov
Medisch Commercieel Actief!
pi_183659176
quote:
1s.gif Op maandag 10 december 2018 20:20 schreef CherryLips het volgende:

[..]

Staat hier misschien iets tussen?

https://pin.it/urz4d35y2h4tnb

En wat de dames betreft: een castraat schijnt te helpen.
Dat heb ik mijn vrouw ook eens gezegd, maar zij vind 2 genoeg 😢
Je hoeft de wereld niet te snappen, je hoeft er alleen maar je weg in te vinden
  dinsdag 11 december 2018 @ 16:35:25 #34
38849 Notorious_Roy
Doomed since 1889
pi_183664040
Ik heb hier al even niet gepost, maar kwam deze Tweet tegen die ik wel moest delen O+

opfleurtweets twitterde op dinsdag 11-12-2018 om 12:53:51 Lunchtijd, eet smakelijk allemaal! #opfleurtweet RT = lief https://t.co/ZXpkBzZxVl reageer retweet
The hardware is just a box you buy only because you want to play Mario games - Yamauchi
Mr. Zurkon doesn't need bolts, his currency is pain
Roy-O-Rama | Backlog | Wish-list
pi_183676406
quote:
10s.gif Op dinsdag 11 december 2018 16:35 schreef Notorious_Roy het volgende:
Ik heb hier al even niet gepost, maar kwam deze Tweet tegen die ik wel moest delen O+

opfleurtweets twitterde op dinsdag 11-12-2018 om 12:53:51 Lunchtijd, eet smakelijk allemaal! #opfleurtweet RT = lief https://t.co/ZXpkBzZxVl reageer retweet
Bij cavia's is het altijd lunchtijd O+
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_183719455
'Goede'morgen,
Een van mijn caafs heeft bloed in haar urine :'(
DA zegt dat het waarschijnlijk aan het droogvoer ligt (er zou veel calcium in zitten).

Ik gebruikte Beaphar met Kasperbrokken omdat ik daar alleen maar goede dingen over had gelezen en ben hier van geschrokken.
Kan ik al dat voer nu wegflikkeren of valt het wel mee? (Geloof dat er zo'n 0.8 aan calcium in zit. Ik ben helaas van huis dus kan niet kijken)

Ze is nu aan de antibiotica en pijnstillers, krijgt Spa blauw ipv kraanwater. Denk zelf dat ze nog wat vitamine D kan gebruiken. Wat kan ik nog meer doen? Maandag krijgt ze een tweede echo.
Alvast bedankt :)
pi_183719990
Niet zomaar vitamine D gaan geven! Dat werd mij in elk geval afgeraden. Heeft ze blaasontsteking dan? Sien had dat ook van de zomer, maar ik heb niks veranderd qua voer of water. Nu woon ik op de Veluwe en komt er sowieso vrij zacht water uit de kraan.
Ik gaf mijn caafs vroeger ook Kasper toen ik een nog vijf had, maar ze dronken zich een slag in de rondte en de dierenarts raadde dat merk af omdat het volgens haar voor blaasproblemen kon zorgen. Ik geef nu Science selective. Daar heb je nu ook een graanloze versie van. En Versele Laga complete schijnt ook goed te zijn.
Tap tap tap
pi_183720091
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2018 08:09 schreef CherryLips het volgende:
Niet zomaar vitamine D gaan geven! Dat werd mij in elk geval afgeraden. Heeft ze blaasontsteking dan? Sien had dat ook van de zomer, maar ik heb niks veranderd qua voer of water. Nu woon ik op de Veluwe en komt er sowieso vrij zacht water uit de kraan.
Ik gaf mijn caafs vroeger ook Kasper toen ik een nog vijf had, maar ze dronken zich een slag in de rondte en de dierenarts raadde dat merk af omdat het volgens haar voor blaasproblemen kon zorgen. Ik geef nu Science selective. Daar heb je nu ook een graanloze versie van. En Versele Laga complete schijnt ook goed te zijn.
Super bedankt voor je snelle reactie! De dierenarts heeft inderdaad ook ander voer meegegeven. Nu wat meer letten op het aantal calcium in het groenvoer en hopen dat het beter wordt. :)
pi_183720117
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 december 2018 08:24 schreef Aalscholver het volgende:

[..]

Super bedankt voor je snelle reactie! De dierenarts heeft inderdaad ook ander voer meegegeven. Nu wat meer letten op het aantal calcium in het groenvoer en hopen dat het beter wordt. :)
Stel je vraag anders even op Facebook, op de pagina Caviadokter
Dat wordt beheerd door dierenartsen die zich in cavia's hebben gespecialiseerd en die hebben me al meerdere keren geholpen. De beheerder geeft ook cursussen aan dierenartsen in Nederland en Belgi om hun kennis over cavia's te verbeteren, aangezien veel dierenartsen zelden cavia's zien. Die pagina heeft al eens een van m'n cavia's gered.
Tap tap tap
  vrijdag 14 december 2018 @ 09:59:54 #40
85632 NijntjesUk
Nijntje is 'n uk..
pi_183721124
Ik zou juist wel vit D geven, dat kan het teveel aan calcium aan zich binden en naar de juiste plek (de botten) brengen. Sterkte ermee!
pi_183721169
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2018 08:09 schreef CherryLips het volgende:
Niet zomaar vitamine D gaan geven! Dat werd mij in elk geval afgeraden. Heeft ze blaasontsteking dan? Sien had dat ook van de zomer, maar ik heb niks veranderd qua voer of water. Nu woon ik op de Veluwe en komt er sowieso vrij zacht water uit de kraan.
Ik gaf mijn caafs vroeger ook Kasper toen ik een nog vijf had, maar ze dronken zich een slag in de rondte en de dierenarts raadde dat merk af omdat het volgens haar voor blaasproblemen kon zorgen. Ik geef nu Science selective. Daar heb je nu ook een graanloze versie van. En Versele Laga complete schijnt ook goed te zijn.
Even voor mijn nieuwsgierigheid, maar waarom zou je graanloos voer willen geven? Ik zag het ook op de markt, maar ben benieuwd naar de voordelen.
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_183721240
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2018 09:59 schreef NijntjesUk het volgende:
Ik zou juist wel vit D geven, dat kan het teveel aan calcium aan zich binden en naar de juiste plek (de botten) brengen. Sterkte ermee!
Even gekopieerd van de dierenarts op FB:

Ik geef nooit vitamine D blind en lukraak. Het gebrek moet eerst KLINISCH aangetoond zijn dmv bloedonderzoek (en het is uiterst zeldzaam daar cavia's voldoende vitamine D via de voeding binnen krijgen). Hypervitaminose D verergert de klachten van blaasgruis en veroorzaakt botontkalking en secundaire tand- en nierproblemen.
Tap tap tap
pi_183721286
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2018 10:04 schreef 4EverBlackEyed het volgende:

[..]

Even voor mijn nieuwsgierigheid, maar waarom zou je graanloos voer willen geven? Ik zag het ook op de markt, maar ben benieuwd naar de voordelen.
Ze mogen blijkbaar niet te veel granen binnenkrijgen, maar wat 'te veel' is weet ik ook niet.
Tap tap tap
pi_183732652
Kreeg net te horen dat mijn caaf thuis ineens is overleden. Terwijl de da gewoon zei dat we ons geen zorgen hoefden te maken. Ik snap er niks van en ben erg geschrokken, boos en natuurlijk heel verdrietig. Het is heel snel gegaan en heb spijt dat ik deze dierenarts in vertrouwen nam. Zoveel vragen...
pi_183733876
Ik las het net al, wat sneu ;( Dan is het wel heel snel gegaan en had ze misschien al iets anders onder de leden ;( Daar valt dan heel weinig aan te doen.
Tap tap tap
pi_183734487
Ja ik voel me verschrikkelijk. Vooral omdat ik niet bij haar kon zijn dat moment... ze was echt een bijzonder cavia. Bedankt voor jullie reacties.
pi_183750801
Heeft iemand hier ervaring met het koppelen van zeugjes? Want ik was natuurlijk weer verliefd geworden maar Sien is ook weer zo'n kreng. Ik heb ze alledrie op neutraal terrein bij elkaar gezet, eerste uur was prima en gezellig, maar nu loopt Sien er steeds achteraan en pikken en opjagen ;( zal wel iets van rangorde zijn maar die kleine is nu helemaal moe.
Tap tap tap
pi_183761033
XBo8eap.jpg3Ck54OU.jpg
Tap tap tap
pi_183771862
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 december 2018 20:30 schreef CherryLips het volgende:
Heeft iemand hier ervaring met het koppelen van zeugjes? Want ik was natuurlijk weer verliefd geworden maar Sien is ook weer zo'n kreng. Ik heb ze alledrie op neutraal terrein bij elkaar gezet, eerste uur was prima en gezellig, maar nu loopt Sien er steeds achteraan en pikken en opjagen ;( zal wel iets van rangorde zijn maar die kleine is nu helemaal moe.
Ja, ik.. heb alleen maar zeugjes gehad
(Baby) Yanou en Spikey hebben ook 2 weken achter elkaar aangerend en daarna was het goed
De rest ging probleemloos :D
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_183775685
quote:
1s.gif Op zondag 16 december 2018 20:21 schreef 4EverBlackEyed het volgende:

[..]

Ja, ik.. heb alleen maar zeugjes gehad
(Baby) Yanou en Spikey hebben ook 2 weken achter elkaar aangerend en daarna was het goed
De rest ging probleemloos :D
Er is dus nog hoop. Gelukkig lijkt de castraat soms in te grijpen en dan krijgt hij een snauw van Sien. Wijven...
Tap tap tap
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')