Waarom deze topic?quote:Recruiter mag niet zomaar (ex-)bazen bellen voor referenties
MAG DAT?Wat vertel je wel of niet aan je baas? Wat zijn je rechten als werknemer? Hoe los je lastige kwesties het beste op? In deze rubriek wekelijks advies bij dilemma’s op de werkvloer. Aflevering 14: Kan je solliciteren zonder referenties op te geven?
De Kwestie
Stel, je wilt solliciteren voor een nieuwe baan, want op je huidige werkplek heb je ruzie met je leidinggevende(n). Je wordt uitgenodigd voor een gesprek en het ziet er goed uit, maar dan worden er om referenties gevraagd. Natuurlijk heb je liever niet dat de recruiter jouw leidinggevenden belt, want die hebben waarschijnlijk weinig positiefs over je te melden. Wat doe je? Kan je solliciteren zonder dat er referenties nagebeld worden?
Rini de Groot is voorzitter van de NVP Code commissie. Deze commissie stelde de sollicitatiecode op met basisregels voor bedrijven en sollicitanten. De Groot: ,,Indien een referentie wordt opgevraagd, moet daartoe aan de sollicitant vooraf om toestemming worden gevraagd. Het is een van de belangrijke punten in de code. Een werkgever kan bijvoorbeeld iemand uit jouw huidige organisatie kennen, en besluiten hem op te bellen. Maar misschien wil die sollicitant helemaal niet dat de werkgever weet van de sollicitatie. Wanneer een werkgever weet dat je solliciteert en dat ook helemaal niet verwacht, kan dat nare gevolgen hebben.”
Wanneer een sollicitant geen referentie opgeeft, is er voor recruiters geen mogelijkheid om toch iemand te bellen. De Groot: ,,Er is altijd vooraf toestemming nodig van de sollicitant om een referentie na te bellen. Wat een recruiter dan kan doen, is de vraag stellen waarom iemand geen referentie op wilt geven. Dat kan de sollicitant een reden voor hebben en die informatie kan ook heel belangrijk zijn.”
,,De code is geen wet, maar met de huidige AVG mag een werkgever niet meer zomaar informatie geven aan derden zonder dat een sollicitant hier nadrukkelijk toestemming voor heeft gegeven”, aldus De Groot.
Dat een recruiter eerst toestemming moet vragen voor het opvragen van referenties, weet Jacco Valkenburg van Recruit2: ,,Dat is al jaren gebruikelijk. Mijn persoonlijke ervaring is dat recruiters zich hier ook wel aan houden. Het gebeurt natuurlijk wel dat iemand niet op de hoogte is van dit soort codes. Dan gebeurt het nog wel eens dat iemand informeel navraag gaat doen.”
En wanneer iemand zelf helemaal geen referenties opgegeven heeft? Valkenburg: ,,Wat ik zelf altijd doe, is dat ik in de vacaturetekst al vermeld dat referenties gecheckt worden. Dan komt het niet meer als een verrassing dat er navraag gedaan wordt. Dit levert eigenlijk nooit problemen op.”
Referenties kunnen heel belangrijk zijn in een sollicitatieproces, waardoor sollicitanten ze eigenlijk altijd paraat moeten hebben, vindt Valkenburg. ,,Ten eerste zijn referenties van belang bij het checken van feitelijke informatie. Wanneer iemand zegt dat hij of zij ergens gewerkt heeft in een bepaalde functie, kan bij een HR-afdeling van een bedrijf gekeken worden of die informatie klopt. Daarnaast kan ik bij een directe leidinggevenden nog een beetje doorvragen over de persoon, en de informatie die je zelf al hebt opgehaald verifiëren”, aldus Valkenburg.
Er is bijna nooit een echt geldige reden om geen referenties op te geven, zegt Valkenburg: ,,Ik zou dan willen weten waarom dat is. Vroeger kon het nog weleens zijn dat er geen referentie te vinden was, maar door platformen als LinkedIn is iedereen te achterhalen. Het kan natuurlijk zijn dat iemand overleden is, maar dan ga je proberen een andere referentie te vinden.”
De Oplossing
,,Geen referentie kan eigenlijk gewoon niet”, stelt Valkenburg. ,,Het is gebruikelijk om de meest recente referenties op te geven, de laatste drie werkgevers bijvoorbeeld. Ouder dan tien jaar heeft ook weinig zin, dan had iemand misschien een totaal andere functie en dat is voor vandaag de dag niet meer relevant.”
Als sollicitant geef je in principe altijd referenties op. Wanneer je een conflict hebt met een leidinggevende, kun je er voor kiezen om iemand anders als referentie op te geven, of om aan de recruiter uit te leggen waarom jouw leidinggevende weinig positiefs over jou te melden zal hebben.
En als de schade al geleden is? De Groot: ,,Wanneer een referentie ongevraagd gebeld is, is dat al gebeurd en kun je dat niet meer terugdraaien. De code is geen wet zoals de AVG, dus er is vanuit de code geen juridische sanctie. Je kunt het wel aan een rechter voorleggen indien je er schade aan hebt overgehouden. Dan kom je misschien in aanmerking voor ene vergoeding.” Maar zover hoort het niet te komen. Iedere werkgever moet weten wat in dit kader wel en niet kan.
https://www.ad.nl/ad-werk(...)eferenties~a599459f/
AD.NL
Heleboel van die recruiters proberen mensen ook zo snel mogelijk ergens te stallen ongeacht of mensen geschikt zijn zodat zij dan weer een leuk factuurtje kunnen sturen...quote:Op maandag 5 november 2018 09:29 schreef Martijn137 het volgende:
[..]
een gesprek met je ex baas![]()
van die recruiting bureau's, redelijk wat ervaring mee maar gelukkig niet dat ze achter mijn rug om oud werkgevers van me gebeld hebben.
wel dat ze schaamteloos met mijn CV aan de haal ging zonder dat ik wist waar het lag....![]()
![]()
heb toch gemerkt dat mijn leukste banen die banen waren die niet via dat soort bureau's gingen
Ik. Voegen geen weinig waarde toe.quote:Op maandag 5 november 2018 08:42 schreef klaasweetalles het volgende:
Wie heeft er slechte ervaringen met recruiters
Verboden? Je bedoelt dat het strijdig is met de NVP Sollicitatiecode, neem ik aan.quote:Op maandag 5 november 2018 10:03 schreef Hexagon het volgende:
Dat is inderdaad streng verboden zonder toestemming.
Ik zou uitzoeken of je mogelijkheden hebt om die recruiter eens een fikse boete te laten betalen
volgens het bovenstaande stuk zou je een rechtszaak kunnen beginnen vanwege de nieuwe regels van het privacy statement.quote:Op maandag 5 november 2018 10:04 schreef baskick het volgende:
[..]
Verboden? Je bedoelt dat het strijdig is met de NVP Sollicitatiecode, neem ik aan.
toen ik druk aan het solliciteren was (ruim 2 jaar geleden) kreeg ik altijd de vraag of ze met referenties contact op nemen. dus daar heb ik nooit last van onder vonden.quote:Op maandag 5 november 2018 10:12 schreef klaasweetalles het volgende:
[..]
volgens het bovenstaande stuk zou je een rechtszaak kunnen beginnen vanwege de nieuwe regels van het privacy statement.
Je moet zelf toestemming gegeven hebben om referenties die je zelf gegeven heb te gebruiken.
Jij bent gewoon heel veel geld waard voor die recruitersquote:Op maandag 5 november 2018 10:24 schreef Martijn137 het volgende:
[..]
toen ik druk aan het solliciteren was (ruim 2 jaar geleden) kreeg ik altijd de vraag of ze met referenties contact op nemen. dus daar heb ik nooit last van onder vonden.
zoals al eerder gezegd bleek wel dat de recruiters schijt hadden aan afspraken die ik met ze maakte...
ik had contact met meerdere recruiters en ging op een gegeven moment op gesprek bij een bedrijf dat aangaf 8x mijn CV binnen had gekregen. waarvan 2 via bedrijven die had achteraf met mij overlegde en 5 die gewoon niks zeiden![]()
![]()
en dat is nou precies de situatie die ik wilde voorkomen.
In het kader van AVG? Ik ben benieuwd naar je uitleg. Je verstrekt referenties toch met als doel dat ze referent zijn en dus benaderd (kunnen) worden?quote:Op maandag 5 november 2018 10:12 schreef klaasweetalles het volgende:
[..]
volgens het bovenstaande stuk zou je een rechtszaak kunnen beginnen vanwege de nieuwe regels van het privacy statement.
Je moet zelf toestemming gegeven hebben om referenties die je zelf gegeven heb te gebruiken.
ja kloptquote:Op maandag 5 november 2018 10:48 schreef baskick het volgende:
[..]
In het kader van AVG? Ik ben benieuwd naar je uitleg. Je verstrekt referenties toch met als doel dat ze referent zijn en dus benaderd (kunnen) worden?
Toestemming is 1 van de 6 gronden (en gelijk de 'zwaarste') en kan hiervoor niet eens (in vrijheid) gegeven worden.quote:Op maandag 5 november 2018 10:50 schreef klaasweetalles het volgende:
[..]
ja klopt
,maar het gaat juist dat ze dat zonder toestemming doen....
dus ze lezen je CV en dan gaan ze al gelijk bellen met werkgevers zonder toestemming gevraagd te hebben
ik weet het, ik had mijn CV op een gegeven moment dus online gezet.quote:Op maandag 5 november 2018 10:45 schreef klaasweetalles het volgende:
[..]
Jij bent gewoon heel veel geld waard voor die recruiters
Je moet je CV maar is op Monsterboard plaatsen
Als je een beetje interessante CV heb dan stroomt je email boz zo vel en wordt je ook zomaar gebeld terwijl je gewoon aan het werk bent...
Al die recruiters doen heel de dag niets anders dan op dat soort boards interessant materiaal vinden...
Ik vind recruiters dom volkquote:Op maandag 5 november 2018 11:00 schreef Martijn137 het volgende:
[..]
ik weet het, ik had mijn CV op een gegeven moment dus online gezet.
zonder directe gegevens alleen een email. en daar stond dan wel mijn achternaam in.
nou dat doe ik echt nooit meer.
uiteindelijk vielen ze mijn vader lastig want die stond nog in het telefoonboek met zijn huis telefoon![]()
pleur toch op, als ik wil dat je me kan bellen zorg ik wel dat mijn nummer er bij staat.![]()
![]()
ik snap hun werk en ik heb er af en toe ook dankbaar gebruik van gemaakt maar er zijn bureau's die mij nog steeds lastig vallen... ondanks dat ik al vaker bedankt heb en gezegd heb dat ik wel met hunt contact op neem als ik dat nodig vind.....
Hoezo? Je bent niet verplicht via een recruiter ergens te gaan werken?quote:Op maandag 5 november 2018 11:59 schreef klaasweetalles het volgende:
Ze hebben heel veel macht binnen het bedrijfsleven om iemand wel of niet aan een goede baan te helpen. Dat is nog het meest vervelende van al dat recruiters tuig.
Je krijgt tegenwoordig in principe toch altijd met een recruiter te makenquote:Op maandag 5 november 2018 12:04 schreef baskick het volgende:
[..]
Hoezo? Je bent niet verplicht via een recruiter ergens te gaan werken?
Ik meen dat recruitment en HR niet hetzelfde is. En inhouse-recruiters zijn over het algemeen - in mijn ervaring - van een ander soort dan de W&S-cowboys.quote:Op maandag 5 november 2018 12:09 schreef klaasweetalles het volgende:
[..]
Je krijgt tegenwoordig in principe toch altijd met een recruiter te maken
Een interne of een externe. Een Interne noemt men meestal een HR functionaris maar het komt op hetzelfde neer alleen die zijn inderdaad alleen maar met sollicitatiebrieven bezig, maar sommige struinen zelf ook actief op Linkedin of Monsterboard.
Kwa werkzaamheden betreft zal het niet veel schelen. HR hebben natuurlijk ook een hoop werk aan intern personeelquote:Op maandag 5 november 2018 12:45 schreef baskick het volgende:
[..]
Ik meen dat recruitment en HR niet hetzelfde is. En inhouse-recruiters zijn over het algemeen - in mijn ervaring - van een ander soort dan de W&S-cowboys.
Ze doen werving en selectie - als eerste schifting - maar bepalen niet wie er aangenomen wordt...quote:Op maandag 5 november 2018 12:52 schreef klaasweetalles het volgende:
[..]
Kwa werkzaamheden betreft zal het niet veel schelen. HR hebben natuurlijk ook een hoop werk aan intern personeel
Hoewel die HR figuren tegenwoordig steeds meer die W&S buroos inschakelen om zelf een heleboel werk niet te doen.
Ze dekken zich zelf ook een stukje in. Want als er iemand aangenomen wordt en die blijkt toch niet aan de verwachtingen te voldoen kunnen ze weer lekker wijzen naar die werving en selectie bureaus.
ALs ze uiteindelijk de kandidaten bepalen die overblijven hebben ze een grote invloed.quote:Op maandag 5 november 2018 12:53 schreef baskick het volgende:
[..]
Zo'n W&S bureau maakt niet de uiteindelijke beslissing wie er aangenomen wordt, hoor. Ze doen werving en selectie - als eerste schifting - maar bepalen niet wie er aangenomen wordt...
Schandalig inderdaad. Tijdens een selectieproces letten op uiterlijk en gedrag.quote:Op maandag 5 november 2018 11:59 schreef klaasweetalles het volgende:
[..]
Ik vind recruiters dom volk
Ze handelen vaak naar persoonlijke voorkeur voor iemand, vaak beoordelen ze vaak ook iemand op het uiterlijk en gedrag tijdens het gesprek.
schandalig inderdaad,quote:Op maandag 5 november 2018 12:57 schreef manny het volgende:
[..]
Schandalig inderdaad. Tijdens een selectieproces letten op uiterlijk en gedrag.
Man man man
Dan nóg is het aan het bedrijf of ze van die selectie iemand aannemen, zelf doorzoeken of een ander bureau opnieuw laten zoeken (of de vacature terugtrekken).quote:Op maandag 5 november 2018 12:57 schreef klaasweetalles het volgende:
[..]
ALs ze uiteindelijk de kandidaten bepalen die overblijven hebben ze een grote invloed.
Staan soms echt factuurtjes tegenover van 5000 tot 50000 euro voor iemand die uiteindelijk is aangenomen. Nou noem dat maar is niets......
50 K is niets voor bepaalde leidinggevende functies binnen bedrijven of bepaalde functies op projectleiders niveau.quote:Op maandag 5 november 2018 13:10 schreef baskick het volgende:
[..]
Dan nog is het aan het bedrijf of ze van die selectie iemand aannemen, zelf doorzoeken of een ander bureau opnieuw laten zoeken (of de vacature terugtrekken).
Een recruitment fee van 50k? Ik meen dat het ergens tussen 15-25% van het uiteindelijk onderhandelde jaarsalaris van de kandidaat ligt. Daar doen ze werk voor en ontlasten daarmee de opdrachtgever (potentiële werkgever). Een bedrijf maakt zelf die afweging, he.
Wellicht. Hoe schaarser, hoe duurder, waarschijnlijk.quote:Op maandag 5 november 2018 13:14 schreef klaasweetalles het volgende:
[..]
50 K is niets voor bepaalde leidinggevende functies binnen bedrijven of bepaalde functies op projectleiders niveau.
Uiteindelijk bepaalt het bedrijf het nog altijd, maar als het volledig uitbesteed wordt dan is er
geen andere keuze.
Er zijn nu eenmaal bedrijven die zo te werk gaan in de praktijk.
Stel, recuiter X belt jou, dan kan deze wel zeggen dat bedrijf X een klant is, maar vaak zat is dat bullshit. Ga jij er op in, dan gaan ze naar bedrijf X toe, en zeggen ze dat ze een goede kandidaat hebben. Bedrijf X denkt: Opflikkeren kutrecruiter en jij denkt: Ik heb een sollicitatie bij bedrijf X openstaan, dus die hoef ik niet meer te benaderen..quote:Op maandag 5 november 2018 13:45 schreef Daboman het volgende:
Ik erger me juist meer aan het feit dat je bijna niet meer om ze heen kunt. Referenties vragen ze bijna niet meer, vroeger was dat veel meer. Vaak weten ze wel waar de mensen weg moeten en dan ben je gewoon een van de getroffenen
6 maanden bruto salaris als fee (voor de headhunter) kreeg ik ooit als offerte voor een kandidaat. Dat was iets meer dan 50k voor die functie.quote:Op maandag 5 november 2018 13:20 schreef baskick het volgende:
[..]
Wellicht. Hoe schaarser, hoe duurder, waarschijnlijk.
wow, je klinkt wel behoorlijk op je tenen getrapt. Ik had het inderdaad niet zozeer over corporate recruiters, deze zijn meestal veel beter inderdaad. Maar die 3rd party recruiters zijn uiteraard allemaal preferred supplierquote:Op maandag 5 november 2018 13:53 schreef jroz het volgende:
[..]
Stel, recuiter X belt jou, dan kan deze wel zeggen dat bedrijf X een klant is, maar vaak zat is dat bullshit. Ga jij er op in, dan gaan ze naar bedrijf X toe, en zeggen ze dat ze een goede kandidaat hebben. Bedrijf X denkt: Opflikkeren kutrecruiter en jij denkt: Ik heb een sollicitatie bij bedrijf X openstaan, dus die hoef ik niet meer te benaderen..
En dan hebben we natuurlijk ook nog hun website, vol met vacatures die niet bestaan. Wellicht dat jij adh hiervan denkt dat je niet buiten hun om kan?
Die ratten zoals hierboven beschreven zijn wel heel anders dan corporate recruiters. De vraag is nu groter dan het aanbod, dus dan moet een bedrijf meer moeite doen iemand binnen te halen. Wachten op die ene goede sollicitant werkt dan niet, dus dan maar via een corporate recruiter. Die wijs ik overigens altijd netjes af, itt w&s ratten. Mijn ervaring met corporate recruiters is dat die wel eerlijk zijn.
edit: Oh, en als jij zegt dat recruiters selecteren op uiterlijk.... Supertof, mijn zelfvertrouwen gaat meteen weer een paar punten omhoog
Een headhunter is ook wat anders dan een bureau-recruiter. En gezien het maandsalaris ging het in jouw geval niet om een starter, gok ik.quote:Op maandag 5 november 2018 14:02 schreef manny het volgende:
[..]
6 maanden bruto salaris als fee (voor de headhunter) kreeg ik ooit als offerte voor een kandidaat. Dat was iets meer dan 50k voor die functie.
Toen ik aangaf dat ik dat wel een beetje veel vond voor dat beetje werk kreeg ik als reactie "dit is marktconform".
Jammer. Geen handel dan.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |