abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_182432440


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) (ook veruit de duurste) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.
pi_182435484
Ikea heeft ook van die panelen die in het dak verzinken. Zie je niet veel in NL. Vind het wel strak.
pi_182440900
Vraag. Het aarden van het frame van de panelen, kan dat gewoon over dr reguliere aarde draad (geen groen) naar de meterkast of moet dat apart? Ik heb namelijk in het verleden alleen blauw, bruin en groen geel extra gelegd en geen aarde draad.
pi_182441225
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 21:40 schreef koentjuh18 het volgende:
Vraag. Het aarden van het frame van de panelen, kan dat gewoon over dr reguliere aarde draad (geen groen) naar de meterkast of moet dat apart? Ik heb namelijk in het verleden alleen blauw, bruin en groen geel extra gelegd en geen aarde draad.
Dit legt het wel uit:

https://www.zonnepanelen.net/aarden-zonnepanelen/

Aanvulling:

quote:
De aardingskabel moet minimaal 6mm2 zijn. De kabel moet worden aangesloten op een goed aardingspunt. Vaak wordt de aardingskabel aangesloten op de omvormer. De omvormer is natuurlijk ook geaard maar omdat de aardingskabel van de omvormer naar de hoofdaarde vaak slechts 2,5mm2 is heeft dit weinig zin.
Lijkt dus niet zomaar te mogen met de bestaande kabel.
Bij mijn installatie is inderdaad een aardingsrail geplaatst bij de omvormers met een extra 6mm2 kabel die tot aan de meterkast is getrokken en waar ook de omvormers op geaard zijn.
Er moesten toch al kabels naar de meterkast dus deze gelijk meegenomen.

Zie aarderail (links onderaan, zit grijs kapje overheen) bij mijn installatie:



[ Bericht 11% gewijzigd door TheFreshPrince op 10-10-2018 22:03:06 ]
pi_182447970
quote:
1s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 14:58 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik zag pas Ja Solar voorbij komen in zo’n offerte, lijkt me vrij standaard.
Dat is inderdaad een "normaal" paneel.

quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2018 17:43 schreef Ill-Skillz het volgende:
Ikea heeft ook van die panelen die in het dak verzinken. Zie je niet veel in NL. Vind het wel strak.
Heeft niks met de panelen te maken, maar met het montage systeem.
Gebruiken wij ook.

IRFTS Easy Roof
GSE In-Roof

Om er 2 te noemen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_182454346
quote:
0s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 10:53 schreef bambino het volgende:

[..]

Dat is inderdaad een "normaal" paneel.

[..]

Heeft niks met de panelen te maken, maar met het montage systeem.
Gebruiken wij ook.

IRFTS Easy Roof
GSE In-Roof

Om er 2 te noemen.
Thanks voor de info.
Waarom zie je dit zo weinig in NL?
pi_182455076
Ik wil uitbreiden!

Ik heb inmiddels een dakterras erbij gekregen en wil hier een afdakje van zonnepanelen op maken. Heb nu:

Solaredge SE3000
Solaredge P370 optimizers
8x Sunpower E20-327Wp panelen

Samen dus 2620Wp en de omvormer zou 3750Wp aan panelen kunnen hebben volgens de specificaties. Maximum AC output blijft dan steken op 3000W, met 125% aan panelen.

Nu lijkt het makelijkste 3 Sunpower panelen (en 3 Optimizers) erbij, maar die zijn nog altijd vrij prijzig. Maar met de Optimizers kan ik ook andere merken combineren.Ik zat ik te kijken naar 3x Ja Solar 300w of 4x 270w, ook leuk om te zien hoe deze presteren tegenover de Sunpowers met de jaren.

Verstandig, of beter om alle panelen hetzelfde te houden?
.
pi_182455353
quote:
1s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 17:18 schreef Fer het volgende:
Solaredge SE3000
Is het de Solaredge SE3000 of de SE3000 HD Wave versie?

De SE3000 mag 135% overdimensioneren, de SE3000HD Wave mag tot 155%.
Dus 4050Wp of 4650Wp.

quote:
Nu lijkt het makelijkste 3 Sunpower panelen (en 3 Optimizers) erbij, maar die zijn nog altijd vrij prijzig. Maar met de Optimizers kan ik ook andere merken combineren.Ik zat ik te kijken naar 3x Ja Solar 300w of 4x 270w, ook leuk om te zien hoe deze presteren tegenover de Sunpowers met de jaren.

Verstandig, of beter om alle panelen hetzelfde te houden?
Nee, die kan je juist mooi mixen met wat anders, geen probleem zolang je maar binnen de specs van de optimizers blijft, dus 60 of 72 cells panelen.

quote:
Solaredge SE3000
Solaredge P370 optimizers
8x Sunpower E20-327Wp panelen
Die Sunpower E20-327Wp zijn toch 96 cells panelen? Die mogen niet aan de P370 optimizers, daar is de P400 of P500 voor. Het voltage kan op een koude heldere dag met veel zon te hoog zijn en je optimizers beschadigen. Die 60 volt grens (Vmpp) van de P370 bereiken ze al bij ongeveer -5 graden Celsius op een heldere dag, om nog maar niet te spreken over de open klemspanning (VOC) die nog fors hoger is.

De P400 / P500 mogen tot 80 volt.

Zie: https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-power-optimizer-datasheet-nld.pdf en https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-P5-series-add-on-power-optimizer-datasheet-na.pdf

Een oplossing kan zijn om je P370's door te schuiven naar je nieuwe panelen en voor de Sunpowers nieuwe P500's aan te schaffen. Wat je overhoudt op MP.

[ Bericht 20% gewijzigd door TheFreshPrince op 11-10-2018 18:07:23 ]
pi_182456326
Misschien zijn ze dan wel P500. Kan de documentatie even niet controleren.
.
pi_182456482
quote:
1s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 18:39 schreef Fer het volgende:
Misschien zijn ze dan wel P500. Kan de documentatie even niet controleren.
Kan ook natuurlijk ;)
Kan je het niet zien via de portal van SolarEdge?
pi_182456584
quote:
0s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 18:50 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Kan ook natuurlijk ;)
Kan je het niet zien via de portal van SolarEdge?
Nee alleen info over het paneel, merk/type sn vermogen enz.
.
pi_182456719
quote:
1s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 18:56 schreef Fer het volgende:

[..]

Nee alleen info over het paneel, merk/type sn vermogen enz.
Bij "logical layout" -> "string" -> "inverter" helemaal uitklappen zou het er wel bij moeten staan dacht ik.
Is alweer even geleden dat ik er voor het laatst heb rondgekeken, mijn huidige set hangt nog niet aan het internet.
pi_182462528
Wat zijn de regels voor invoeden op de bestaande groep tegenwoordig?

Vroeger kon je 625w met een omvormer in het stopcontact aansluiten. Die zijn verboden, maar volgens Victron zou je nu tot 9A! mogen mogen invoeden met een omvormer direct aangesloten op de bestaande groep van 16A.
.
pi_182462841
quote:
1s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 22:36 schreef Fer het volgende:
Wat zijn de regels voor invoeden op de bestaande groep tegenwoordig?

Vroeger kon je 625w met een omvormer in het stopcontact aansluiten. Die zijn verboden, maar volgens Victron zou je nu tot 9A! mogen mogen invoeden met een omvormer direct aangesloten op de bestaande groep van 16A.
quote:
Secundair invoeden
Verderop in de nieuwe NEN 1010 staat een
hoofdstuk over parallel invoeden. Van
Velthoven: “Enerzijds wordt gesteld dat
parallel werkende voedingsbronnen (zoals aan
een pv-installatie) op een aparte eindgroep
moeten worden aangesloten, terwijl een
volgende bepaling toelaat dat een dergelijke
voedingsbron -weliswaar onder strikte
voorwaarden - ook aan de secundaire zijde
van een eindgroep mag worden aangesloten.”
Situatieschets voeding verdeelinrichting.
Nieuwe NEN 1010 tegenstrijdig over
aansluiten zonnepanelen.
Het aansluiten van een pv-omvormer op een
bestaande eindgroep blijft dus toegestaan.
Sterker nog, de eis dat dit beperkt moet
blijven tot 2,25 ampère is van de baan. “De
hoeveelheid stroom hangt af van de toegepaste
bekabeling, bijvoorbeeld doorsnede en
materiaal, en de plaatselijke omstandigheden
zoals warmteafgifte. In een stenen of
betonnen wand die de warmte goed afvoert
kun je er meer stroom doorheen laten gaan
dan als de bedrading in een isolerende wand
ligt. Het is dus belangrijk om de voorschriften
voor kabelberekening hierbij goed op te
volgen, dan hoeft deze aansluitmethode niet
direct een gevaar op te leveren.”

9 ampère?
Omvormerfabrikant Mastervolt stelt op zijn
website ‘Pv-omvormers tot 2kWac op
gecombineerde groep toegestaan’. Dat
betekent dat een installateur een nieuwe
pv-installatie tot 8 zonnepanelen (max 2070
Wattac) niet meer op een aparte zekering in de
meterkast hoeft aan te sluiten. ‘Deze voorwaarden
houden in de praktijk een verruiming in: er
mag in de meeste gevallen ruim 9 A worden
teruggevoed.’ NEN-secretaris Van Velthoven
vindt het onverstandig van Mastervolt zo
ruimhartig over versoepeling spreekt en
adviseert installateurs nadrukkelijk om bij deze
aansluitmethode eerst een kabelberekening uit
te voeren. “Om -zoals ook is voorgeschreven in
de voorwaarden in NEN 1010:2015- vast te
stellen hoeveel extra stroom is toegelaten op
betrefende eindgroep.” Alleen als via een
berekening wordt aangetoond dat de extra
stroom vervoerd kan worden, levert de
installateur een veilige installatie op, waarschuwt
Van Velthoven, die erkent dat het geen
gemakkelijke berekening is. “Dat is het
vakmanschap van de installateur. Het hangt af
van hoe de installatiemethode is. Als je in
plaats van draad-in-buis drie-aderige kabel
gebruikt, wellicht van 1,5 mm2
, dan heb je
mogelijk veel minder speling. In sommige
gevallen is zelfs meer ruimte dan de door
Mastervolt gemelde 9 ampère. Op het
technologie-forum Tweakers verbazen ook
forumleden zich over de 9 ampère die
Mastervolt noemt en de verwarring die dit
geeft bij pv-installateurs. ‘Ik zou het sowieso
niet riskeren zonder onderverdeling. Als er iets
gebeurt, dan wordt de installateur aansprakelijk
gesteld. Zo’n onderverdeling zijn de kosten
nu ook weer niet.’

Complex
Technicus Roderick van Domburg ziet de bui al
hangen. ‘De nieuwe richtlijn lijkt me technisch
correct, volledig en veilig, maar ook complex.
Dat werkt wel in de hand dat installateurs
‘gewoon 2 kW aansluiten, want dat mag van
NEN 1010’ zonder dat ze voldoende kennis
hebben van de randvoorwaarden.’ Michiel uit
Tilburg zegt op Tweakers dat Mastervolt met
die 9 ampere wel dicht op de grens gaat zitten.
‘Bij mij gaat wel 90% van de kabel door beton,
maar de 10% gaat ook door gipsblokken
muurtjes en aardig dicht langs radiatoren, dat
haal ik nooit met die 30 graden als grens.’ Hij
vraagt zich ook af wat al die lasverbindingen
voor invloed hebben op de berekening. ‘Kijk ik
naar mijn schuur (dus 9A invoegen op mijn
huiskamer groep) dan moet ik door een rottige
kabel naar de huiskamer met een hoop
koppelstukken voordat ik bij de meterkast ben.
Dat vind ik wat discutabel door de vele
koppelstukken die daar zitten.’ Van Velthoven
van de NEN 1010-normcommissie geeft voor
zo’n situatie een helder advies: “Bij twijfel is het
veel verstandiger om te kiezen voor de andere
aansluitmethode: een aparte eindgroep.” Zowel
bij een eigen eindgroep als aansluiting op een
bestaande eindgroep moet het om een vaste
verbinding gaan. Een stekker-verbinding is
verboden.
Bron: http://magazine.installatiejournaal.nl/digitaleeditie/2016/2/20160331___/1_38/lowres_page.pdf

Het mag blijkbaar, mits goed berekend, tot 2kW / 9A maar advies is: nieuwe groep, veilig en kost de kop niet.

[ Bericht 12% gewijzigd door TheFreshPrince op 11-10-2018 22:53:14 ]
pi_182463042
quote:
Ik betwijfel of ze het zelf wel snappen?

Het heeft toch vooral met de vertakkingen van het netwerk te maken? Zodra er tussen groepenkast en omvormer nog een aftakking zit, waarop meerder zware verbruikers kunnen zitten, kan er over aftakking meer dan 16A lopen of zodra er een verlengsnoer aangesloten wordt met 2 frietpannen oid, kan er teveel stroom door het verlengsnoer, zonder dat de groep springt.
.
pi_182463116
quote:
1s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 22:52 schreef Fer het volgende:

[..]

Ik betwijfel of ze het zelf wel snappen?

Het heeft toch vooral met de vertakkingen van het netwerk te maken? Zodra er tussen groepenkast en omvormer nog een aftakking zit, waarop meerder zware verbruikers kunnen zitten, kan er over aftakking meer dan 16A lopen of zodra er een verlengsnoer aangesloten wordt met 2 frietpannen oid, kan er teveel stroom door het verlengsnoer, zonder dat de groep springt.
Het blijft mooie materie, ik zou het er niet op wagen.
Mijn omvormers zijn met ieder een eigen 5-aderige kabel (3-fase) van 4mm2 in de meterkast op een eigen groep gezet. Het is geen speelgoed, het moet minimaal 25 jaar veilig kunnen functioneren.
pi_182468748
quote:
1s.gif Op donderdag 11 oktober 2018 16:46 schreef Ill-Skillz het volgende:

[..]

Thanks voor de info.
Waarom zie je dit zo weinig in NL?
Omdat de meeste mensen al een dak hebben. Dus dan zet je de panelen erop.

Dit montage systeem is 2x zo duur als een op-dak systeem (35 euro of 70 euro ex per paneel) en het kost 1,5x zoveel arbeid.

Weinig mensen die dat er voor over hebben om het maar iets mooier te maken.

Wij plaatsen het wel overigens, dit jaar denk ik een stuk of 10.
Dat zijn óf mensen die een nieuw dak nodig hebben óf mensen die het nieuw bouwen (hetzij het huis, hetzij een schuur/aanbouw etc).

Als ik persoonlijk mijn situatie bekijk zou ik nooit in-dak genomen hebben op mijn huis, dat uiterlijk boeit me echt nul, want anderen er van vinden nog minder. Het gaat om de opgewekte stroom.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_182468985
Wij hebben een SMA omvormer en sinds november vorig jaar een nieuwe router gekregen van onze provider, met daarbij ook een ander ip adres ofzo denk ik. Maar het lukt mij sinds die tijd niet meer om onze omvormer uit te lezen met de app van SMA. Ik moet iets aanpassen aan de instellingen, maar ben echt een leek daarmee.

Hoe krijg ik dit voor elkaar?
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182469053
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 10:24 schreef Patroon het volgende:
Wij hebben een SMA omvormer en sinds november vorig jaar een nieuwe router gekregen van onze provider, met daarbij ook een ander ip adres ofzo denk ik. Maar het lukt mij sinds die tijd niet meer om onze omvormer uit te lezen met de app van SMA. Ik moet iets aanpassen aan de instellingen, maar ben echt een leek daarmee.

Hoe krijg ik dit voor elkaar?
Is de omvormer bekabeld of via WiFi aangesloten? In geval van WiFi wel aangemeld op de nieuwe router?

Dan... kan hij via DHCP automatisch een IP hebben gekregen van de router, in dat geval zal je moeten inloggen in je router (of modem) en bij DHCP kijken welke adressen er uitgedeeld zijn. Met wat geluk herken je in die lijst je SMA omvormer en anders (zoveel zullen het er niet zijn?) probeer je alle uitgedeelde IP-adressen uit.

Stond hij met een vast IP ingesteld dan is het wat lastiger. Ik weet niet hoe het werkt bij zo'n SMA omvormer maar wss kan je in het menu de omvormer op DHCP zetten. Als dat niet lukt, weet je het IP nog van de omvormer?
pi_182469221
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 10:28 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Is de omvormer bekabeld of via WiFi aangesloten? In geval van WiFi wel aangemeld op de nieuwe router?

Dan... kan hij via DHCP automatisch een IP hebben gekregen van de router, in dat geval zal je moeten inloggen in je router (of modem) en bij DHCP kijken welke adressen er uitgedeeld zijn. Met wat geluk herken je in die lijst je SMA omvormer en anders (zoveel zullen het er niet zijn?) probeer je alle uitgedeelde IP-adressen uit.

Stond hij met een vast IP ingesteld dan is het wat lastiger. Ik weet niet hoe het werkt bij zo'n SMA omvormer maar wss kan je in het menu de omvormer op DHCP zetten. Als dat niet lukt, weet je het IP nog van de omvormer?
Poeh veel vragen...ik zal als ik thuis ben even kijken. Ik kan via het scherm van de omvormer kijken wat het ip adres van de omvormer is.

De omvormer is niet bekabeld maar via wifi. De omvormer is niet aangemeld op de nieuwe router.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182469273
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 10:41 schreef Patroon het volgende:

[..]

Poeh veel vragen...ik zal als ik thuis ben even kijken. Ik kan via het scherm van de omvormer kijken wat het ip adres van de omvormer is.

De omvormer is niet bekabeld maar via wifi.
Ok, het eerste wat je zeker moet weten is dat je omvormer ingesteld is op de WiFi van je nieuwe router, anders zal het sowieso niet werken ;)

Als dat het geval is, en je kan het LAN-IP achterhalen, zou je dat IP hier kunnen posten? Daarna kunnen we met een laptop of PC uitvinden of dat IP gelijk is aan de range van het thuisnetwerk. Maar eerst deze punten maar...

Tot februari zat ik 21 jaar in de ICT buitendienst dus we komen er vast wel uit :P
pi_182469333
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 10:43 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ok, het eerste wat je zeker moet weten is dat je omvormer ingesteld is op de WiFi van je nieuwe router, anders zal het sowieso niet werken ;)

Als dat het geval is, en je kan het LAN-IP achterhalen, zou je dat IP hier kunnen posten? Daarna kunnen we met een laptop of PC uitvinden of dat IP gelijk is aan de range van het thuisnetwerk. Maar eerst deze punten maar...

Tot februari zat ik 21 jaar in de ICT buitendienst dus we komen er vast wel uit :P
Top. Gaaf dat je wil helpen. Ik zal vanavond of zondag even bovenstaande vragen proberen te beantwoorden. Als het wat teveel offtopic is wil ik het ook wel via DM regelen.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182469474
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 10:47 schreef Patroon het volgende:

[..]

Top. Gaaf dat je wil helpen. Ik zal vanavond of zondag even bovenstaande vragen proberen te beantwoorden. Als het wat teveel offtopic is wil ik het ook wel via DM regelen.
Zo offtopic lijkt het me niet, er zullen vast meer mensen met omvormers zijn die tegen dit probleem aanlopen.
pi_182470512
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 10:56 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zo offtopic lijkt het me niet, er zullen vast meer mensen met omvormers zijn die tegen dit probleem aanlopen.
Oja, nog even een vraag waar ik vanavond sowieso tegen aan ga lopen, hoe kom ik in mijn router?
Maar ik kan 't mis hebben...
  vrijdag 12 oktober 2018 @ 12:11:09 #25
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_182470639
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 12:02 schreef Patroon het volgende:

[..]

Oja, nog even een vraag waar ik vanavond sowieso tegen aan ga lopen, hoe kom ik in mijn router?
Ip adres intypen
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_182470852
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 12:11 schreef daNpy het volgende:

[..]

Ip adres intypen
En hoe weet ik die? Ik ben echt een mega noob met dit.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182471729
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 12:23 schreef Patroon het volgende:

[..]

En hoe weet ik die? Ik ben echt een mega noob met dit.
Eerst maar ff zien of je omvormer met WiFi verbonden is ;)
pi_182472340
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 13:22 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Eerst maar ff zien of je omvormer met WiFi verbonden is ;)
Dat moet ik toch in de router zien?
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182477500
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 14:09 schreef Patroon het volgende:

[..]

Dat moet ik toch in de router zien?
Dat moet je op de omvormer kunnen zien lijkt me :P
pi_182477757
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 19:46 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat moet je op de omvormer kunnen zien lijkt me :P
IP van omvormer is 192.168.1.100

Ik kan niet zien of die in wifi netwerk zit.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182478047
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 19:56 schreef Patroon het volgende:

[..]

IP van omvormer is 192.168.1.100

Ik kan niet zien of die in wifi netwerk zit.
Ah mooi dat je dat iig achterhaald hebt.

Nu is het zaak om uit te zoeken of je thuisnetwerk in dezelfde "range" (subnet) zit als je omvormer

Als je op je PC of laptop met de rechter muisknop op je startknop klikt en dan "opdrachtprompt" kiest, krijg je een zwart venstertje.
Vervolgens type je daar "ipconfig" gevolgd door enter.

Wat staat er dan achter IPv4 Address?
pi_182479363
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 20:14 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ah mooi dat je dat iig achterhaald hebt.

Nu is het zaak om uit te zoeken of je thuisnetwerk in dezelfde "range" (subnet) zit als je omvormer

Als je op je PC of laptop met de rechter muisknop op je startknop klikt en dan "opdrachtprompt" kiest, krijg je een zwart venstertje.
Vervolgens type je daar "ipconfig" gevolgd door enter.

Wat staat er dan achter IPv4 Address?
Als ik met rechtermuiskop op de startknop druk zie ik wel uitvoeren staan, maar als ik daar ipconfig typ, gebeurd er niets.

Edit: met google al gevonden:

Wireless LAN adapter Wi-Fi:

IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.2.6
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182479460
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 21:16 schreef Patroon het volgende:

[..]

Als ik met rechtermuiskop op de startknop druk zie ik wel uitvoeren staan, maar als ik daar ipconfig typ, gebeurd er niets.
Ik denk dat je een stap overslaat of geen Windows 10 hebt?
Maar je kan ook CMD typen gevolgd door enter, dan krijg je dat zwarte venster waar je ipconfig kan typen ook.
pi_182479484
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 21:20 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik denk dat je een stap overslaat of geen Windows 10 hebt?
Maar je kan ook CMD typen gevolgd door enter, dan krijg je dat zwarte venster waar je ipconfig kan typen ook.
Zie mijn ninjaedit 8-)
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182479681
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 21:21 schreef Patroon het volgende:

[..]

Zie mijn ninjaedit 8-)
PC IP: 192.168.2.6

Omvormer IP: 192.168.1.100

Ze zitten niet in hetzelfde subnet / IP range (het derde cijfer is verschillend, de eerste 3 cijfers zouden gelijk moeten zijn).

Je PC heeft internet, dus die zit wel op de router en 192.168.2.x is dus het correcte subnet.
Je omvormer zit op het verkeerde subnet dus die zal sowieso geen toegang tot internet hebben zo.

Nu is dus de vraag:
- is je omvormer verbonden met het WiFi netwerk...

Zie je een WiFi netwerk met de naam SMAxxxxxxx nogwat ??
pi_182479719
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 21:31 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

PC IP: 192.168.2.6

Omvormer IP: 192.168.1.100

Ze zitten niet in hetzelfde subnet / IP range, het derde cijfer is verschillend.

Je PC heeft internet, dus die zit wel op de router en 192.168.2.x is dus het correcte subnet.

Nu is dus de vraag:
- is je omvormer verbonden met het WiFi netwerk...

Zie je een WiFi netwerk met de naam SMAxxxxxxx nogwat ??
Kan ik dat met de laptop gewoon zien bij de wifi netwerken?
Daar staat iig geen SMA wifi bij.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182479739
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 21:32 schreef Patroon het volgende:

[..]

Kan ik dat met de laptop gewoon zien bij de wifi netwerken?
Ja, of smartphone.

quote:
Daar staat iig geen SMA wifi bij.
Ok, dan staat hij niet in configuratiemodus dus heb je ook niets aan de app om hem in te stellen.

Even verder zoeken...
pi_182479771
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 21:33 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja, of smartphone.
staat er niet bij.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182480084
Ik zie zo snel alleen maar handleidingen om bij eerste installatie de omvormer in te stellen op je WiFi netwerk. Je ziet dan een SMAxxxxxx netwerk, daar verbind je mee (wachtwoord staat op de sticker op de zijkant van de omvormer) en dan kan je met de app je omvormer aanmelden op je gewone WiFi netwerk.

Maar nergens informatie hoe je dat later aanpast. Netwerk instellingen kan je wel aanpassen via de app maar dan moet je eerst verbinding hebben met de omvormer... iets met kip-ei...

De snelste oplossing zou zijn om de omvormer-instellingen te resetten, dan kan je je aanmelden op de WiFi van je omvormer en je omvormer aanmelden bij je router. Maar ik weet niet of dat tot problemen kan leiden met bijvoorbeeld de statistieken.
pi_182480150
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 21:44 schreef MaGNeT het volgende:
vormer-instellingen te resetten, dan kan je je aanmelden op de WiFi van je omvormer en je omvormer aanmelden bij je router. Maar ik weet niet of dat tot problemen kan leiden met bijvoorbeeld de statistieken.
Ik kan wel met bluetooth verbinding in de omvormer, maar kan dan verder niet zoveel wijzigen lijkt het.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182480176
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 21:47 schreef Patroon het volgende:

[..]

Ik kan wel met bluetooth verbinding in de omvormer, maar kan dan verder niet zoveel wijzigen lijkt het.
Oh, ook prima :D

Zie je wel iets over DHCP staan? Of iets over "network" of "network settings"?
pi_182480323
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 21:47 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Oh, ook prima :D

Zie je wel iets over DHCP staan? Of iets over "network" of "network settings"?
Ik zal er morgen even mee verder, moet zo weg...bedankt tot zover!
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_182480431
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 21:52 schreef Patroon het volgende:

[..]

Ik zal er morgen even mee verder, moet zo weg...bedankt tot zover!
Ok :P
pi_182485940
Zonnepanelen zijn wel lekker aan het dalen in prijs zeg. 105e inclusief btw voor 280 watt. Dat is 0,30 euro/wp ex btw.
  zaterdag 13 oktober 2018 @ 07:57:18 #45
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_182486033
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 oktober 2018 07:41 schreef Randy_S het volgende:
Zonnepanelen zijn wel lekker aan het dalen in prijs zeg. 105e inclusief btw voor 280 watt. Dat is 0,30 euro/wp ex btw.
Welke panelen en waar te koop?
pi_182494186
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 oktober 2018 07:57 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Welke panelen en waar te koop?
https://www.installand.nl(...)-wp-poly-zwart-frame
pi_182494253
quote:
Poly paneel, niet heel mooi op je dak. Ideaal voor zonneparken of platte daken.
pi_182494547
Gaat bij mij gewoon op de achterkant van het huis. Zie het toch bijna niet.
pi_182497773
Ik zit nu op +8% tov heel vorig jaar
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
  zaterdag 13 oktober 2018 @ 23:47:28 #50
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_182503103
quote:
Wel een onbekend en lelijk paneel.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')