FOK!forum / Culinesse à gogo / Niet hypegevoelige kookboeken
AlexanderCmaandag 17 september 2018 @ 13:38
Hallo iedereen,
Ik ben op zoek naar goeie kookboeken die niet de hypes volgen zoals recepten met "superfood", maar gewoon de oude en vertrouwde recepten.

Dus geen qinoaburgers! :(

Alvast bedankt O+
Doedezemaarmaandag 17 september 2018 @ 13:40
quote:
0s.gif Op maandag 17 september 2018 13:38 schreef AlexanderC het volgende:
Hallo iedereen,
Ik ben op zoek naar goeie kookboeken die niet de hypes volgen zoals recepten met "superfood", maar gewoon de oude en vertrouwde recepten.

Dus geen qinoaburgers! :(
ga naar de kringloop en haal daar basiskookboeken uit de jaren zestig en zeventig.
AlexanderCmaandag 17 september 2018 @ 13:41
quote:
1s.gif Op maandag 17 september 2018 13:40 schreef Doedezemaar het volgende:

[..]

ga naar de kringloop en haal daar basiskookboeken uit de jaren zestig en zeventig.
Ik ga liever naar de bieb
Woelwatermaandag 17 september 2018 @ 13:43
ga naar de bieb en haal daar basiskookboeken uit de jaren zestig en zeventig.
ChrisCartermaandag 17 september 2018 @ 13:59
Margriet basiskookboek.
AlexanderCmaandag 17 september 2018 @ 14:03
quote:
0s.gif Op maandag 17 september 2018 13:59 schreef ChrisCarter het volgende:
Margriet basiskookboek.
Ik heb basiskookboek van libelle gevonden :')

Staat zeker enkel in hoe je pasta moet koken etc. Ik ga kijken.
ChrisCartermaandag 17 september 2018 @ 14:04
quote:
0s.gif Op maandag 17 september 2018 14:03 schreef AlexanderC het volgende:

[..]

Ik heb basiskookboek van libelle gevonden :')

Staat zeker enkel in hoe je pasta moet koken etc. Ik ga kijken.
Die van de Margriet is ruim 600 paginas groot en er staan naast de basisrecepten nog een hele hoop in. Wat je zoekt dus.
Grippermaandag 17 september 2018 @ 14:08
Boeken zoals de zilveren lepel, met de klassieke italiaanse keuken, zijn ook allesbehalve hype gevoelig.
BasEnAadmaandag 17 september 2018 @ 14:10
Handboek Kooktechnieken van Le Cordon Blue
Ludachristmaandag 17 september 2018 @ 14:11
Gewoon elk normaal kookboek zonder de woorden 'green', 'happiness', 'sport' of 'superfood' in de titel zal het wel goed doen.

Als alternatief zou je een boek in de winkel open kunnen slaan om te kijken of de recepten daarin je niet al te hypegevoelig lijken. Dat is wel een stap voor gevorderden.
AlexanderCmaandag 17 september 2018 @ 14:17
quote:
7s.gif Op maandag 17 september 2018 14:11 schreef Ludachrist het volgende:
Dat is wel een stap voor gevorderden.
:'(
Ludachristmaandag 17 september 2018 @ 14:18
quote:
0s.gif Op maandag 17 september 2018 14:17 schreef AlexanderC het volgende:

[..]

:'(
Ja, het is namelijk een dubbele Fok!-valstrik. Je moet er namelijk niet alleen voor naar buiten, je loopt ook nog het risico dat iemand je in de winkel aanspreekt met de vraag of je het kunt vinden. Daar moet je wel héél goed op voorbereid zijn, anders kan je niet goed uitleggen dat je een normaal kookboek zoekt dat je over tien jaar ook nog kunt gebruiken zonder al die modedingen als superfoods.
Klaplopermaandag 17 september 2018 @ 14:27
Wannée
Doedezemaarmaandag 17 september 2018 @ 14:34
quote:
1s.gif Op maandag 17 september 2018 14:27 schreef Klaploper het volgende:
Wannée
die heb ik hier inderdaad in de kast staan, van mijn mama geweest O+
Maar goed, Jamie Oliver zou ook nog een optie kunnen zijn, al is dat misschien wel een grote stap verwijderd van oud en vertrouwd.
Margriet, Libelle en Blue Band hadden ook prima basiskookboeken
Jordy-Bmaandag 17 september 2018 @ 14:38
Ga toch naar de kringloop en blader eens door de koken zonder grenzen-boeken van lekturama. Herkenbaar aan de groene kaft met gouden lettering.

Wat een geinige klassieke kookboeken zijn dat. :)
Jordy-Bmaandag 17 september 2018 @ 14:45
quote:
1s.gif Op maandag 17 september 2018 14:34 schreef Doedezemaar het volgende:

[..]

die heb ik hier inderdaad in de kast staan, van mijn mama geweest O+
Maar goed, Jamie Oliver zou ook nog een optie kunnen zijn, al is dat misschien wel een grote stap verwijderd van oud en vertrouwd.
Margriet, Libelle en Blue Band hadden ook prima basiskookboeken
Jamie Oliver waait van trend naar trend. Hij is er mede schuldig aan dat gerechten op leisteen en dakpannen geserveerd werden. }:|

[ Bericht 0% gewijzigd door Jordy-B op 17-09-2018 14:58:09 ]
potjecrememaandag 17 september 2018 @ 15:35
Het allermakkelijkste kookboek ter Wereld van J.F. Mallet.
AlexanderCmaandag 17 september 2018 @ 15:40
quote:
1s.gif Op maandag 17 september 2018 14:27 schreef Klaploper het volgende:
Wannée
quote:
0s.gif Op maandag 17 september 2018 15:35 schreef potjecreme het volgende:
Het allermakkelijkste kookboek ter Wereld van J.F. Mallet.
Ben benieuwd, ik ga kijken.
mailymaandag 17 september 2018 @ 15:55
2hcjlew.jpg
Red_85maandag 17 september 2018 @ 16:12
quote:
1s.gif Op maandag 17 september 2018 13:40 schreef Doedezemaar het volgende:

[..]

ga naar de kringloop en haal daar basiskookboeken uit de jaren zestig en zeventig.
Jussoep uit de Wanée..
nnnNNooouu.
boriszmaandag 17 september 2018 @ 16:22
Zilveren Lepel.
Dragonberrymaandag 17 september 2018 @ 18:19
Wat wil je koken? Ik heb het boek Rudolph kookt, van Rudolph van veen, en daar staan heel veel goede basis recepten in.
De boeken van Nigella Lawson zijn ook leuk en meestal vrij basic.
cablegunmastermaandag 17 september 2018 @ 18:22
quote:
0s.gif Op maandag 17 september 2018 15:55 schreef maily het volgende:
[ afbeelding ]
Goed boek ^O^ .
Spanky78maandag 17 september 2018 @ 18:28
Zilveren lepel , escoffier,Larousse, alle basis staat daar in. Frans en Italiaans. Daarmee kun je wel even vooruit.
qltelmaandag 17 september 2018 @ 19:01
Wannee of Margriet inderdaad.
AlexanderCmaandag 17 september 2018 @ 19:09
quote:
0s.gif Op maandag 17 september 2018 18:19 schreef Dragonberry het volgende:
Wat wil je koken?
Hollands, Italiaans, Duits, Aziatisch en Amerikaans. Vanalles en nog wat dus.
Geerdmaandag 17 september 2018 @ 19:12
Kijk op youtube alles van de eurokok martingod _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_
Pietverdrietmaandag 17 september 2018 @ 19:20
Nederlandse keuken: de wannee, Margriet kookboek, niets mis mee
Franse keuken: de kunst van het koken van Julia Child en Simone Beck, De Franse keuken van Escoffier
Mexicaans: My Mexico: A Culinary Odyssey with Recipes van Diane Kennedy
joods: The Book of Jewish Food: An Odyssey from Samarkand to New York van Claudia Roden
Italiaans: Zilveren Lepel is al genoemd, maar De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten van Pellegrino Artusi is een geweldig goed boek
Indisch: Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuyk. Goed en gratis te downloaden: Het kookboek van de koninklijke marine, salamat makan https://www.kvmo.nl/image(...)marine1269977934.pdf
Bramitodinsdag 18 september 2018 @ 11:32
Basis kookboek: KOOK OOK. https://www.bol.com/nl/p/kook-ook/1001004005750270/
vosssdinsdag 18 september 2018 @ 11:41
quote:
1s.gif Op maandag 17 september 2018 19:12 schreef Geerd het volgende:
Kijk op youtube alles van de eurokok martingod _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_

_O_
UIO_AMSdinsdag 18 september 2018 @ 11:59
De standaard in Vlaanderen is Ons Kookboek:

cms_visual_235261.jpg_1429244138000_300x374.jpg

Van de KVLV (Het Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen is een katholieke Vlaamse vrouwenvereniging. De KVLV is ontstaan als vrouwenvereniging van de Belgische Boerenbond).

Is het meest gebruikte kookboek in mijn boekenkast. 960 pagina's kookgenot. Net zoiets als de Wannée in Nederland, maar dan beter en uitgebreider. Naar mijn mening dan.
Postbus100dinsdag 18 september 2018 @ 12:17
Koken met Karin heeft ook leuke recepten
Maerwynndinsdag 18 september 2018 @ 12:22
415765751-het-complete-kookboek.jpg
mailydinsdag 18 september 2018 @ 12:25
quote:
1s.gif Op maandag 17 september 2018 19:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Nederlandse keuken: de wannee, Margriet kookboek, niets mis mee
Franse keuken: de kunst van het koken van Julia Child en Simone Beck, De Franse keuken van Escoffier
Mexicaans: My Mexico: A Culinary Odyssey with Recipes van Diane Kennedy
joods: The Book of Jewish Food: An Odyssey from Samarkand to New York van Claudia Roden
Italiaans: Zilveren Lepel is al genoemd, maar De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten van Pellegrino Artusi is een geweldig goed boek
Indisch: Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuyk. Goed en gratis te downloaden: Het kookboek van de koninklijke marine, salamat makan https://www.kvmo.nl/image(...)marine1269977934.pdf
Julia Child O+ .
Daar is nog heel veel van te zien op youtube.
Postbus100dinsdag 18 september 2018 @ 12:46
quote:
0s.gif Op maandag 17 september 2018 15:55 schreef maily het volgende:
[ afbeelding ]
Behoorlijk tijdloos, maar toch ook wel ouderwets.
Postbus100dinsdag 18 september 2018 @ 12:55
quote:
1s.gif Op maandag 17 september 2018 14:04 schreef ChrisCarter het volgende:

[..]

Die van de Margriet is ruim 600 paginas groot en er staan naast de basisrecepten nog een hele hoop in. Wat je zoekt dus.
Maar die van Margriet bakt toch taarten met margarine?
#ANONIEMdinsdag 18 september 2018 @ 13:36
quote:
Rip Martin.
#ANONIEMdinsdag 18 september 2018 @ 13:36
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 september 2018 12:55 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Maar die van Margriet bakt toch taarten met margarine?
Dat kan je niet maken.
AlexanderCdinsdag 18 september 2018 @ 16:40
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 september 2018 12:55 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Maar die van Margriet bakt toch taarten met margarine?
:o
Postbus100dinsdag 18 september 2018 @ 16:49
Misschien verwar ik margriet wel met die van blueband, maar ik zie margriet er ook voor aan. o|O
Doedezemaardinsdag 18 september 2018 @ 16:51
Ja boeiend dat ze margarine gebruiken, zelf pak je gewoon roomboter en klaar. Nu bak ik nooit taarten, maar dat lijkt me vrij eenvoudig aan te passen zo.
derLudolfdinsdag 18 september 2018 @ 17:47
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 september 2018 12:55 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Maar die van Margriet bakt toch taarten met margarine?
Dat doet deze, in deze druk, ook
quote:
0s.gif Op maandag 17 september 2018 15:55 schreef maily het volgende:
[ afbeelding ]
Ook een 'hype' destijds denk ik. Geen idee wat ze in de huidige drukken gebruiken.
Hopelijk gewoon weer boter.
Postbus100dinsdag 18 september 2018 @ 20:03
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 september 2018 17:47 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Dat doet deze, in deze druk, ook

[..]

Ook een 'hype' destijds denk ik. Geen idee wat ze in de huidige drukken gebruiken.
Hopelijk gewoon weer boter.
Ja, klopt. En die van Henderson wordt ook nog steeds in nieuwe drukken op de markt gebracht dus misschien hebben ze het daarin ook aangepast.
derLudolfdinsdag 18 september 2018 @ 20:05
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 september 2018 20:03 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Ja, klopt. En die van Henderson wordt ook nog steeds in nieuwe drukken op de markt gebracht dus misschien hebben ze het daarin ook aangepast.
Mijn ma heeft precies zo'n kookboek als afgebeeld. Denk dat ik eens een nieuwe koop, ter vergelijking.
Postbus100dinsdag 18 september 2018 @ 20:13
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 september 2018 20:05 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Mijn ma heeft precies zo'n kookboek als afgebeeld. Denk dat ik eens een nieuwe koop, ter vergelijking.
Ik heb die ouwe ook :7 (ergens in een verhuisdoos)
derLudolfdinsdag 18 september 2018 @ 20:15
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 september 2018 20:13 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Ik heb die ouwe ook :7 (ergens in een verhuisdoos)
Ligt hier in de keukenla. Letterlijk een naslagwerk
Syrenadinsdag 18 september 2018 @ 20:16
quote:
Aanrader ^O^ . Recepten kloppen en staat ook veel info in over materialen etc.
Pietverdrietdinsdag 18 september 2018 @ 20:17
Zo ben ik nog steeds op zoek naar de wannee of de zilveren lepel van de Duitse keuken, maar heb de indruk dat zoiets niet bestaat. Honderden hype en trendy van tv koks en anderen, maar maken geen indruk.
derLudolfdinsdag 18 september 2018 @ 20:18
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 september 2018 20:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Zo ben ik nog steeds op zoek naar de wannee of de zilveren lepel van de Duitse keuken, maar heb de indruk dat zoiets niet bestaat. Honderden hype en trendy van tv koks en anderen, maar maken geen indruk.
Grundkochbuch van Dr Oetker?
Pietverdrietdinsdag 18 september 2018 @ 20:22
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 september 2018 20:18 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Grundkochbuch van Dr Oetker?
Huiver, alsof je een Unilever kookboek aanraad.
Pietverdrietdinsdag 18 september 2018 @ 20:23
Heb op basis van de kritieken Der goldene Plachutta besteld, eigenlijk Weens/ Oostenrijks, maar ben benieuwd
derLudolfdinsdag 18 september 2018 @ 20:25
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 september 2018 20:22 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Huiver, alsof je een Unilever kookboek aanraad.
Oh, ze hebben best een collectie aan kookboeken zag ik, een aantal klinken best interessant.
Pietverdrietdinsdag 18 september 2018 @ 20:27
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 september 2018 20:25 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Oh, ze hebben best een collectie aan kookboeken zag ik, een aantal klinken best interessant.
Niet vergelijkbaar met bv Julia Child
Pietverdrietdinsdag 18 september 2018 @ 20:28
Oh, nog een klassieker, Europese restaurant keuken. Eugen Pauli complete leerboek van de keuken. Is het lesboek van SVH
Isabeauwoensdag 19 september 2018 @ 10:27
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 september 2018 20:28 schreef Pietverdriet het volgende:
Oh, nog een klassieker, Europese restaurant keuken. Eugen Pauli complete leerboek van de keuken. Is het lesboek van SVH
Die heb ik ook *O*

Wel vooral grote porties 8-)
derLudolfwoensdag 19 september 2018 @ 11:45
quote:
0s.gif Op woensdag 19 september 2018 10:27 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Die heb ik ook *O*

Wel vooral grote porties 8-)
Ik kook zomers regelmatig voor 65 personen. Dus klinkt wel als een leuk boek :+
mailywoensdag 19 september 2018 @ 11:51
quote:
1s.gif Op woensdag 19 september 2018 11:45 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Ik kook zomers regelmatig voor 65 personen. Dus klinkt wel als een leuk boek :+
Que ..... wow .....
derLudolfwoensdag 19 september 2018 @ 11:58
quote:
0s.gif Op woensdag 19 september 2018 11:51 schreef maily het volgende:

[..]

Que ..... wow .....
Uitwisselingsprogramma met zoveel deelnemers. Ik ben verantwoordelijk voor inkoop en eten :)
mailywoensdag 19 september 2018 @ 12:00
quote:
1s.gif Op woensdag 19 september 2018 11:58 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Uitwisselingsprogramma met zoveel deelnemers. Ik ben verantwoordelijk voor inkoop en eten :)
Uitdaging ^O^ :Y)
Jordy-Bwoensdag 19 september 2018 @ 13:22
quote:
1s.gif Op maandag 17 september 2018 19:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Indisch: Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuyk. Goed en gratis te downloaden: Het kookboek van de koninklijke marine, salamat makan https://www.kvmo.nl/image(...)marine1269977934.pdf
_O_

Alleen al de lijst met recepten is ruim 18 pagina's :D
AlexanderCwoensdag 19 september 2018 @ 18:32
quote:
0s.gif Op maandag 17 september 2018 15:35 schreef potjecreme het volgende:
Het allermakkelijkste kookboek ter Wereld van J.F. Mallet.
Deze is wel fijn ja.
Staat overal een plaatje bij, dan weet ik tenminste hoe het eruit moet komen te zien.
Goitskezaterdag 22 september 2018 @ 16:50
Heb het kookboek staan, staan allerlei normale dingen. Mijn eerste kookboek en ook de enige die ik al zo lang heb. Ooit gekocht bij de Slegte voor een tientje ofzo. Zal straks even ISBN checken.

Het kookboek voor meisjes van 8 tot 88 staan ook dingen als draadjesvlees en hachee enzo in

Daarnaast ben ik groot fan van de kookbijbels van de uitgeverij Carrera
Ik heb hier de Soep, pasta, pizza, bak, koekjes en saladebijbel staanStamppotbijbel komt 1 november uit en die heb ik gereserveerd bij bol.com
Goitskezaterdag 22 september 2018 @ 17:01
quote:
ja deze bedoelde ik dus alleen die van mij heeft een andere kaft.