abonnement Unibet Coolblue
  zondag 12 augustus 2018 @ 11:05:20 #1
46705 Kleffe_Dop
Sic Mundus Creatus Est
pi_181124669


quote:
10s.gif Op maandag 21 mei 2018 19:50 schreef Drugshond het volgende:
https://www.finanzen.nl/valuta/euro-turkse-lira-koers



Turkish President Recep Tayyip Erdogan said he intends to tighten his grip on the economy and take more responsibility for monetary policy if he wins an election next month.
--------------
Alsof hij de buitenlandse markt kan besturen. 8)7
--------------

With the Turkish lira at a record low against the dollar and down this year against all 17 major currencies tracked by Bloomberg, Erdogan told Bloomberg TV in London on Monday that after the vote transforms Turkey into a full presidential system, he expects the central bank will have to heed his calls for lower interest rates.

https://www.bloomberg.com(...)-on-turkey-s-economy
========================================
In slechts 13 jr tijd heeft die munt 75 % aan waarde verloren.
Zie grafiek. https://finance.yahoo.com/quote/TRY%3DX?p=TRY%3DX&guccounter=1
----------------------------------
Het zal wel aan mij liggen, maar gaat Turkije niet heel erg stuk.

Nu een beter artikel die inhoudelijk beter is.
Supergroei Turkse economie stuit op wantrouwen
Economische groei


Van een bijna recessie naar een van de snelst groeiende economieën: de Turkse economie heeft zich hersteld. Maar twijfels zijn er, veel twijfels.

De Turkse economie groeide met 5,1 procent in het tweede kwartaal. Kan dat wel, vragen critici zich af.
[ afbeelding ]

In Turkije lijkt zich een economisch wonder te voltrekken. Twee weken geleden publiceerde het statistische instituut Türkstat de cijfers van het tweede kwartaal. Daaruit bleek dat Turkije met 5,1 procent één van de snelst groeiende economieën van de G20 is. Alleen China en India doen het beter. Veel experts reageerden sceptisch, net als bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers.

„Ik was geschokt door de cijfers”, zegt Murat Ucer, een econoom die voor adviesbureau Global Source Turkije volgt. „Ik heb die nacht geen oog dicht gedaan. Mijn prognoses waren veel voorzichtiger. Het verhaal dat ik aan mijn klanten vertelde, moest ik ineens grondig bijstellen.”

Veel economen en analisten kunnen moeilijk geloven dat de Turkse economie zo snel is hersteld na een uitermate slecht jaar. De mislukte coup leidde bijna tot een recessie, de regering wist met veel kunst en vliegwerk een valutacrisis af te wenden, en de toerismesector, een belangrijke bron van buitenlands geld, is nog niet uit de crisis. Hoe kon Türkstat dan toch met zulke sterke cijfers op de proppen komen?

Commerzbank, de tweede bank van Duitsland, bracht zelfs een rapport uit met de veelzeggende titel ‘Turkey – Are you kidding me?’. Daarin concludeert Lutz Karpowitz, strateeg opkomende markten, dat de Turkse groeicijfers „meer dan twijfelachtig” zijn en mogelijk zelfs het gevolg zijn van „politieke beïnvloeding”. Een zware aantijging, die overigens niet wordt onderbouwd.

Spiegelt Türkstat de economische situatie inderdaad mooier voor dan zij is, wellicht om de regering politiek uit de wind te houden tot de verkiezingen van 2019?

Nieuwe rekenmethode
De achterdocht over de groeicijfers begon toen Türkstat eind vorig jaar een nieuwe rekenmethode invoerde. Ineens bleek de gemiddelde levensstandaard in Turkije 20 procent hoger te liggen. Ook stelde Türkstat het bruto binnenlands product (bbp) van 2015 bij van 720 miljard dollar naar 861 miljard. Kortom, de omvang van de Turkse economie was met terugwerkende kracht 20 procent groter. En de economische groei sinds 2009 was ineens 1,8 procent hoger.

De invoering van de nieuwe rekenmethode kwam overigens niet uit de lucht vallen. Daar is drie jaar lang aan gewerkt, onder toeziend oog van het Europese statistiekbureau Eurostat. De vorige methode was beperkt en achterhaald, daar was iedereen het over eens. De nieuwe groeicijfers zijn gebaseerd op een veel grotere hoeveelheid data, in lijn met Europese standaarden.

Ondanks alle scepsis, is er geen enkele aanwijzing dat de regering druk heeft uitgeoefend op Türkstat

Zo gebruikt Türkstat nu de gegevens van de nationale inkomensadministratie en van het instituut voor sociale zekerheid, waardoor kleine en middelgrote bedrijven ook worden meegewogen in de omvang van de economie. Daarnaast kreeg Türkstat na een lang bureaucratisch gevecht toegang tot de annalen van het ministerie van Financiën. Die nieuwe gegevens leiden uiteraard tot andere groeicijfers, maar het resultaat valt of staat bij de rekenmethode.

Tegenstrijdigheden
„De veranderingen in het Turkse bbp en de groeipercentages zijn erg groot, niet alleen vanuit een absoluut perspectief, maar vooral in vergelijking met andere gevallen van herziening naar Europese standaarden of Verenigde Naties standaarden”, stelt Erik Meyersson, econoom bij Goldman Sachs. „In OESO-landen hebben zulke herzieningen een veel kleinere invloed gehad op het bbp en, althans gemiddeld, vrijwel geen effect gehad op de groei van het bbp.”

Hoe dat kan, is een raadsel. „Het probleem is dat we niet weten hoe ze tot deze cijfers zijn gekomen”, zegt Aykut Erdogdu, de tweede man van oppositiepartij CHP. „Als Türkstat zijn rekenmethode bekend zou maken, dan zouden ze hun gelijk kunnen bewijzen. Maar ik denk niet dat ze dat van plan zijn. Het wachten is op het rapport van Eurostat. Zij zullen de nieuwe methode zorgvuldig doorlichten, want er zijn zo veel tegenstrijdigheden.”

Ondanks alle scepsis, is er geen enkele aanwijzing dat de regering druk heeft uitgeoefend op Türkstat. „Het rapport van Commerzbank is te speculatief”, zegt een analist die anoniem wil blijven. „We zijn allemaal gefrustreerd over de cijfers. Ik denk dat een analist van de bank er genoeg van had en zijn nek heeft uitgestoken. Maar het is meer een opiniestuk dan een onderzoeksrapport.”

‘Groei op steroïden’
Er zijn ook andere geluiden. Timothy Ash, Turkije-expert van vermogensbeheerder Blue Bay Asset Management, vindt 5 procent groei niet zo vreemd, gezien de omstandigheden. „Voor het referendum heeft de regering veel geld in de economie gepompt om een recessie af te wenden. Er waren belastingverlagingen, staatsgaranties voor banken, schuldverlichting voor bedrijven. De export nam toe dankzij de goedkope lira en de economische opleving in Europa.”

Ucer noemt het zelfs ‘groei op steroïden’. „De regering heeft een hoop beleidsruimte gebruikt om een recessie af te wenden. Zulke groei is niet vol te houden, want de structurele problemen zijn niet opgelost. De groei is onevenwichtig en komt voor een groot deel van de bouwsector. Er wordt weinig geïnvesteerd in machines, een indicatie van toekomstige groei. En Turkije kampt nog altijd een structureel tekort op de lopende rekening.”

Met inflatie van ruim 11 procent, werkloosheid van ruim 10 procent, en een flinke belastingverhoging die vorige week werd aangekondigd, merken veel Turken weinig van de 5,1 procent groei. Uit een recent opinie-onderzoek aan van de zakenkrant Dünya bleek dat het vertrouwen in de economie afneemt. Het percentage dat de economie ziet als het grootste probleem steeg van 39 in het eerste kwartaal naar 49 procent in het tweede. Slechts 46 procent van de respondenten dacht dat Turkije welvarender zou zijn over vijf jaar. „Dit is zonder twijfel het meest gehate herstel in de historie”, concludeerde Istanbul Analytics.
---------------------------------------------------------------------------------------
Dit alles heeft te maken dat Erdogan steeds meer invloed probeert uit te oefenen op hun eigen centrale bank. Maar het is nu ook fair om te zeggen dat Turkije in een financiële zeepbel leeft.

Griekenland, Italië, ik zet nu mijn geld op Turkije die klapt. Laatst genoemde is gelukkig geen EU-land.
hier verder!


https://turksemedia.nl/ha(...)xplosief-toegenomen/
Ruilhandel, DAT is de oplossing tussen zulke landen , en jij koopt net zoveel van mij als ik van jou


pi_181125047
quote:
0s.gif Op zondag 12 augustus 2018 10:44 schreef michaelmoore het volgende:

ik verwacht dat het IMF gaat ingrijpen

De Turkse economie om zeep helpen heeft flinke consequenties voor EU en stabiliteit in de wereld

Hopelijk hebben de Turken hier mee geleerd om geen dictator te kiezen
Ik ben er verre van overtuigt dat de bevolking de les echt geleerd heeft, eerder wijst men het buitenland als schuldige aan. Introspectie is nog geen mentale eigenschap die in een land als Turkije veel opgeld doet. Het lijkt me dan ook veel te vroeg voor het IMF om in te grijpen. IMF steun zolang Erdogan in het zadel zit lijkt me ook immoreel. Erdo kan beter bij China of Rusland aankloppen voor hulp zoals ook Maduro doet.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
pi_181125105
quote:
0s.gif Op zondag 12 augustus 2018 11:24 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Ik ben er verre van overtuigt dat de bevolking de les echt geleerd heeft, eerder wijst men het buitenland als schuldige aan. Introspectie is nog geen mentale eigenschap die in een land als Turkije veel opgeld doet. Het lijkt me dan ook veel te vroeg voor het IMF om in te grijpen. IMF steun zolang Erdogan in het zadel zit lijkt me ook immoreel. Erdo kan beter bij China of Rusland aankloppen voor hulp zoals ook Maduro doet.
Slechte politiek en nog zo'n internationale houding hebben moeten niet beloond worden inderdaad.
  zondag 12 augustus 2018 @ 12:24:35 #4
229532 Twiitch
Speelt met zichzelf
pi_181126164
quote:
0s.gif Op zondag 12 augustus 2018 10:44 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

nee , hoger

ik verwacht dat het IMF gaat ingrijpen

De Turkse economie om zeep helpen heeft flinke consequenties voor EU en stabiliteit in de wereld

Hopelijk hebben de Turken hier mee geleerd om geen dictator te kiezen
Nog losstaand van de bedenkingen die ik heb over of het IMF überhaupt geld wilt steken in een land waar een regering niet van plan lijkt om de echte problemen aan te pakken:

Jij denkt dat Erdogan hulp van het IMF zou accepteren? Dat is wel een gigantische politieke flater voor hem. Eerst miepen over een economische oorlog tegen Turkije en dan IMF steun accepteren. Dat is enorm gezichtsverlies en dat zie ik hem niet zo 1,2,3 doen. Hij heeft er namelijk vooral baat bij om het "wij versus hen" verhaal in stand te houden, dat rijmt niet met buitenlandse steun.
pi_181126243
quote:
7s.gif Op zondag 12 augustus 2018 12:24 schreef Twiitch het volgende:

[..]

Nog losstaand van de bedenkingen die ik heb over of het IMF überhaupt geld wilt steken in een land waar een regering niet van plan lijkt om de echte problemen aan te pakken:

Jij denkt dat Erdogan hulp van het IMF zou accepteren? Dat is wel een gigantische politieke flater voor hem. Eerst miepen over een economische oorlog tegen Turkije en dan IMF steun accepteren. Dat is enorm gezichtsverlies en dat zie ik hem niet zo 1,2,3 doen.
Vooralsnog lijken dan de IMF gesprekken ook gebaseerd op niets, de Turkse staat zegt van niets te weten en IMF zegt dat er nergens een beroep op is gedaan.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 12-08-2018 12:29:05 ]
pi_181126457
Erdogan heeft aangekondigd voortaan de handel met China, Iran en Rusland te bedrijven met de nationale munten van de respectievelijke landen.
  zondag 12 augustus 2018 @ 12:45:45 #7
24533 ACT-F
Onmeunige gaspedoal emmer
pi_181126536
quote:
11s.gif Op zondag 12 augustus 2018 12:41 schreef Triggershot het volgende:
Erdogan heeft aangekondigd voortaan de handel met China, Iran en Rusland te bedrijven met de nationale munten van de respectievelijke landen.
Een beetje voorspelbaar.
Bekijk de webcam via UStream. Luister naar Gutter FM
pi_181126715
quote:
11s.gif Op zondag 12 augustus 2018 12:41 schreef Triggershot het volgende:
Erdogan heeft aangekondigd voortaan de handel met China, Iran en Rusland te bedrijven met de nationale munten van de respectievelijke landen.
Dat lijkt me weinig zoden aan de dijk te zetten want Iran en Rusland hebben nu niet bepaald stabiele valuta. De chinese renminbi is binnen een geringe bandbreedte gekoppeld aan de $, dus t.o.v. de Lira is de Yuan ook tering duur. De lamme leidt de blinde in dit geval en het lijkt me geen signaal waar de financiele markten erg positief op zullen reageren.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
  zondag 12 augustus 2018 @ 13:07:23 #9
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_181126972
Wanneer gaat er weer gehandeld worden normaal eigenlijk? Heb dat nooit helemaal begrepen met valuta. Als de beurzen maandag in Azie opengaan? Of in Turkije? Of in de VS?
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  zondag 12 augustus 2018 @ 13:11:51 #10
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_181127092
quote:
7s.gif Op zondag 12 augustus 2018 12:24 schreef Twiitch het volgende:

[..]

Nog losstaand van de bedenkingen die ik heb over of het IMF überhaupt geld wilt steken in een land waar een regering niet van plan lijkt om de echte problemen aan te pakken:

Jij denkt dat Erdogan hulp van het IMF zou accepteren? Dat is wel een gigantische politieke flater voor hem. Eerst miepen over een economische oorlog tegen Turkije en dan IMF steun accepteren. Dat is enorm gezichtsverlies en dat zie ik hem niet zo 1,2,3 doen. Hij heeft er namelijk vooral baat bij om het "wij versus hen" verhaal in stand te houden, dat rijmt niet met buitenlandse steun.
Dan moet ie maar op de Erdonomics vertrouwen en op zijn schoonzoon
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zondag 12 augustus 2018 @ 13:13:30 #11
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_181127135
quote:
11s.gif Op zondag 12 augustus 2018 12:41 schreef Triggershot het volgende:
Erdogan heeft aangekondigd voortaan de handel met China, Iran en Rusland te bedrijven met de nationale munten van de respectievelijke landen.
hij drijft de EU en Turkije uit elkaar,

Of dat verstandig is
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zondag 12 augustus 2018 @ 13:14:11 #12
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_181127151
Alsof China en Rusland met Turkije zulke goede bondgenoten zullen worden. Totaal verschillende culturen.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_181127360
quote:
2s.gif Op zondag 12 augustus 2018 13:14 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Alsof China en Rusland met Turkije zulke goede bondgenoten zullen worden. Totaal verschillende culturen.
Het zijn alle 3 landen met een min of meer totalitair regieme en dat is denk ik de bindende factor.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
  zondag 12 augustus 2018 @ 13:22:59 #14
6484 ExTec
<subtitle here>
pi_181127385
quote:
2s.gif Op zondag 12 augustus 2018 13:14 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Alsof China en Rusland met Turkije zulke goede bondgenoten zullen worden. Totaal verschillende culturen.
Daarbij is handelen met China, goed voor China. En voor de rest voor niemand.

Neem een snelweg af bij een Chinese (staats) onderneming. Die gaan ze dan netjes bouwen voor je, maar ze vliegen wel de arbeiders in. Vanuit China. :')

Eind resultaat: jij hebt een snelweg. China de economische groei.

En rusland/Poetin zijn gewoon niet te vertrouwen, verder dan dat je ze kunt gooien. Die zie ik er echt voor aan om zich te laten 'betalen' in grondgebied.
&lt;signature here&gt;.
pi_181127443
Iran en Rusland lopen economisch ook niet goed, de Iraanse valuta gaat ook door de plee.
Dat zijn beide ook nog eens strategische concurrenten.

De Chinezen zuigen je alleen maar leeg en de MHP is niet zo dol op de Chinezen ivm het misbruik van de Oeigoeren.

Eigenlijk is het westen de ideale partner, maarja..
  zondag 12 augustus 2018 @ 13:29:12 #16
6484 ExTec
<subtitle here>
pi_181127555
quote:
0s.gif Op zondag 12 augustus 2018 13:25 schreef WammesWaggel het volgende:

De Chinezen zuigen je alleen maar leeg en de MHP is niet zo dol op de Chinezen ivm het misbruik van de Oeigoeren.
China houd niet van moslims nee. Rusland houd ook niet van moslims.

Niemand houd van moslims.
&lt;signature here&gt;.
  zondag 12 augustus 2018 @ 13:33:26 #17
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_181127652
quote:
0s.gif Op zondag 12 augustus 2018 13:29 schreef ExTec het volgende:

[..]

China houd niet van moslims nee. Rusland houd ook niet van moslims.

Niemand houd van moslims.
Dat klopt
,moskeeën zijn niet gewenst daar
zeker in Rusland niet, die hebben echt niks met Allah

Als Turkije uit de NAVO gaat dan moet ze ook geen preferred handelspartner van de EU meer zijn
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zondag 12 augustus 2018 @ 13:39:08 #18
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_181127796
Wat er volgende week gaat gebeuren.

Mwah, Ik denk een Navy Seal reddingsactie om die gast vrij te peuteren.
======================
Als deze klopt dan mogen jullie mij God noemen.
  zondag 12 augustus 2018 @ 13:40:31 #19
6484 ExTec
<subtitle here>
pi_181127828
quote:
0s.gif Op zondag 12 augustus 2018 13:33 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

Dat klopt
,moskeeën zijn niet gewenst daar

zeker in Rusland niet
Rusland gedoogd ze min of meer, maar één keertje uit de pas lopen en we hebben Tsjetsjenië all over. En dan maakt Rusland ze gewoon af bij bosjes. En vervelende westerse journalisten schieten ze gewoon af, dus we hebben geen idee.

En China is niet erg veel anders natuurlijk.

In dat licht is erdogan gewoon een kleuter. Boe-fuckin'-hoe, Trump wil niet meer met me spelen. Dan zoek ik wel andere 'vrienden'. Uh huh. Moet je wel helder hebben wie je denkt dat je echte vrienden zijn.

Maar zoals opgemerkt, alles moslim op deze planeet doet niet aan introspectie. En erdogan z'n zeppelin-sized ego belet hem om het e.e.a. correct waar te nemen.
&lt;signature here&gt;.
  zondag 12 augustus 2018 @ 13:41:47 #20
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_181127867
quote:
0s.gif Op zondag 12 augustus 2018 12:28 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Vooralsnog lijken dan de IMF gesprekken ook gebaseerd op niets, de Turkse staat zegt van niets te weten en IMF zegt dat er nergens een beroep op is gedaan.
Omdat Turkije zich niet wil conformeren aan de basiseisen van noodsteun. Dat zou ook een heel grote knieval zijn voor Turkije. En in dat gebied zitten ze nog lang niet.
  zondag 12 augustus 2018 @ 13:42:53 #21
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
  zondag 12 augustus 2018 @ 13:43:41 #22
6484 ExTec
<subtitle here>
pi_181127905
quote:
6s.gif Op zondag 12 augustus 2018 13:39 schreef Drugshond het volgende:
Wat er volgende week gaat gebeuren.

Mwah, Ik denk een Navy Seal reddingsactie om die gast vrij te peuteren.
======================
Als deze klopt dan mogen jullie mij God noemen.
Laten we gewoon hopen van niet.

Trump heeft tot nader order de verleiding kunnen weerstaan om z'n belachelijk grote en sterke legers in te zetten om zijn waan van de dag in zijn voordeel te beslechten.

Op het moment dat hij dat gaat doen, is de wereld een andere plek dan dat het nu is.
&lt;signature here&gt;.
  zondag 12 augustus 2018 @ 13:48:36 #23
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_181128039
quote:
0s.gif Op zondag 12 augustus 2018 13:43 schreef ExTec het volgende:

[..]

Laten we gewoon hopen van niet.

Trump heeft tot nader order de verleiding kunnen weerstaan om z'n belachelijk grote en sterke legers nog niet in te zetten om zijn waan van de dag in zijn voordeel te beslechten.

Op het moment dat hij dat gaat doen, is de wereld een andere plek dan dat het nu is.
Het is zeker geen ondenkbaar scenario. Take-Run-Hide & low collateral. En je maakt er een gruwelijk statement mee.
Bin Laden in Pakistan duurde jaren van informatie en planning
Die pastoor in Turkije slechts dagen van informatie (planning onbekend).

Het is gewoon een nauwkeurig geplaatste speldenprik.
===========
Maar dat is iets wat ik zou kunnen bedenken. Maar ligt feitelijk buiten de scope van dit topic.
pi_181128042
quote:
6s.gif Op zondag 12 augustus 2018 13:39 schreef Drugshond het volgende:
Wat er volgende week gaat gebeuren.

Mwah, Ik denk een Navy Seal reddingsactie om die gast vrij te peuteren.

Zou een domme actie zijn want alle nog in Turkije verblijvende amerikan zullen terstond in gijzeling worden genomen door Erdo. Je zult voordat je dat doet dus eerst al je staatburgers terug moeten halen. Stuurt de VS op een reisverbod en terugkeer van hun burgers aan dan zou dat een signaal kunnen zijn.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
pi_181128051
Ik denk uiteindelijk dat de EU ingrijpt, als ze slim zijn in ieder geval.
Croce e delizia cor. Misterioso, Misterioso altero, croce e delizia al cor.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')