Waar at jij vandaag, (eer-)gisteren, ergens deze week?Waar?Het
Amsterdammertje, Loenen aan de Vecht
Wanneer?Afgelopen Weekend
Wat at je?Het 6 gangen verrassingsmenu
• MAKREEL
Gepekelde en gemarineerde makreelfilet met diverse bereidingen van tomaat en harissa
• INKTVIS
Zacht gegaarde inktvis met warm gerookte asperge, diverse soorten zeewier, zwarte kroepoek en lardo dressing
• KALF
Cannelloni gevuld met gestoofde kalfsnek en eendenlever, geserveerd met zoetzure artisjok, lavas en olijf
• RODE MUL
Rode mul filet met een crème van waterkers, doperwten, hangop van geitenyoghurt en bouillabaissesaus van mul
• WIEDENLAM
Diverse bereidingen van Wiedenlam met kokkels, zilte groenten en een crème van broccoli en eigen jus
• AARDBEI
Gemarineerde aardbei, sorbet van aardbei en tonic en aardbei eiwitschuim gevuld met een ijspastille van verveine
Met vooraf een amuse van een zwarte ravioli van een soort van kroepoek en gevuld met een creme van mierikswortel en knoflook, en een 'reis om de wereld' van een ei gevuld met eierdooier, appelstroop en haringkuit, een soort chipsfrietjes met een overtuigende replica van de kaas op Hamka's en nog 2 gerechtjes die ik alweer vergeten ben. Daarna koffie met friandises.
Impressie?Naar wat een reeks van wat minder indrukwekkende restaurantervaringen vond ik het weer eens tijd om goed uit te pakken, dus zijn we opgetogen naar het dichtstbijzijnde sterrenrestaurant (technisch gezien zou Tante Koosje ongeveer 50 m dichter bij zijn, maar daarvan sprak me de kaart wat minder aan). We waren dus voorbereid op een culinair indrukwekkende avond. In een willekeurig ander restaurant was het ook allemaal best prima geweest, maar bij een ster ligt de lat (en mijn verwachting) toch net wat hoger. Bij kleine details en schoonheidsfoutjes die je het restaurant om de hoek wel vergeeft, verwacht je hier toch wat meer perfectie.
Maar nu het eten: Op zich dikke prima, al werd er naar mijn gevoel wat te geforceerd met schuimpjes, crempjes, gelletjes en andere tierlanteintjes gewerkt, zonder dat dit direct de smaak ten goede kwam. Maar dat is vooral mijn eigen voorkeur en niet echt een objectief criterium.
Bij de amuses vielen het ei gevuld met eigeel, appelstroop en haringkuit op, een verrassende smaakcombinatie die wonderwel werkte. Niet iets wat ik snel elke dag zou willen eten, maar de zoet/zuur/zilt-combinatie was een stuk lekkerder dan hij klinkt ('Juk!¨
) Ook de minifrietjes met kaasmengsel dat precies smaakte zoals het spul op de Hamka's smaakt. Niet per sé ontzettend lekker, maar wel fascinerend dat een topkok in de keuken het industriele kaaspoeder van Croky overtuigend heeft weten te repliceren.
De gerechten zelf begonnen wat teleurstellend, met gelukkig een culinair orgasme naar het einde toe. Maar daarover zo meer.
De makreel werd geserveerd met een aantal bereidingen van tomaat, waaronder een bolletje tomatenijs met harissa. Vooral de tomatenbereidingen waren ontzettend smaakvol en goed bereid. Ik kon me alleen bij het gerecht niet aan het gevoel onttrekken dat de makreel er alleen maar bij lag omdat ze geen vegetarisch gerecht durfden te serveren: de tomatenbereidingen waren zo overheersend en smaakvol en pittig (harissa), dat de gemarineerde makreel totaal wegviel. Je begint je echt af te vragen of de kok het wel geproefd heeft, want de balans was echt zoek. Zeker niet vies (de tomaat was ronduit lekker zelfs), maar wel merkwaardig, de makreel voegde echt helemaal niets toe aan het gerecht.
De zacht gegaarde inktvis was blijkbaar op de barbeque bereid (er stond een grote green egg in de keuken), maar daar was weinig van te proeven. Niet per se erg, want het lekker was hij zeker. Helemaal overtuigen deed het gerecht als totaal niet: het waren een hoop vakkundig en lekker gemaakte bereidingen van zeewier (gekookt, krokant) en lekkere kroepoek, maar het bleven allemaal losse elementjes in plaats van een totaal te vormen. Doet er niets aan af dat het lekker en interessant was.
De Canneloni was vervolgens wel echt teleurstellend. Ik snap echt niet hoe een sterrentent zo'n smakeloze aanfluiting durft te serveren. Goed bereid, structuur prima, maar volgens mij heeft werkelijk niemand in de keuken geproefd wat ze aan het maken waren. Er zat totaal geen smaak aan het hele gerecht behalve aan een fliebertje zoet-zure artichoc en een paar stukjes nogal penetrant smakende, uit de toon vallende reuzenolijf. Ik heb hier serieus het gevoel bij dat iemand zout, peper of andere kruiden is vergeten toe te voegen. Echt een complete misser, die ik zelfs bij een willekeurig eetcafe jammer had gevonden. Nou is smaak tot op zekere hoogte iets persoonlijks, maar ik kan me gewoon niet voorstellen dat dit was zoals het gerecht bedoeld is. Ik vraag me echt af wat er gebeurt zou zijn als ze dit aan een inspecteur van Michelin hadden durven te serveren.
Gelukkig ging het daarna stijl omhoog qua niveau: De rode mul was perfect gebakken en lag op een soort 'stellage' in de de bouillabaisse waardoor hij zijn knapperigheid en structuur behield. De bouillabaisse zelf was ook heerlijk smaakvol, met wat bijpassende frisheid en wrangheid van de yoghurt. Gewoon perfect. En niets anders dan perfect.
Het wiedenlam was bijna even perfect, terwijl het gerecht nu ook veel meer dan eerdere gerechten een geheel vormde (of zou het door de wijn komen?). Vlees perfect rosé gebakken, lekker sappig, mooi stukje stoofvlees. Als er al kritiek op dit gerecht is, dan is het dat de hoeveelheid vlees wel karig was voor een hoofdgerecht. Maar qua smaak en bereiding echt ruim op het niveau dat je verwacht.
We dronken er een fles Pinot Noit uit Ulestraten bij.
Wat betreft de bediening: Het is allemaal wel erg efficient en doelmatig ingericht. De hele bediening doet de hele zaak, je krijgt dus ook telkens iemand anders aan je tafel. Persoonlijk vind ik dit wel jammer omdat je daardoor ook geen persoonlijke band met de bediening opbouwt en de bediening minder goed in de gaten heeft wat voor type klant je voor je hebt. Wel is iedereen van de bediening, zonder uitzondering, profesioneel, alert en deskundig. Maar dat gebrek aan persoonlijkheid gaf mij wel een beetje het gevoel van een strandtent, een uitermate profesionele en luxe strandtent weliswaar, maar je blijft je een beetje een klant in een eetfabriek voelen.
Ook werken ze nogal gestandariseerd. De gasten lijken in groepen ingedeeld te worden die dan telkens tegelijkertijd hun volgende gerecht krijgen. Dus ongeacht of je nu snel of langzaam eet, haast hebt of niet, je zult moeten wachten totdat de laatste van 'jouw' groep zijn eten op heeft. Dat massale blijkt ook uit het (subtiele) gepush van het menu en wijnarrangement bij binnenkomst. Je moet echt nadrukkelijk vragen om de kaart te mogen zien en á la carte eten of iets anders dan het 4, 5 of 6 gangen menu (zoals het 8 gangen menu) wordt niet bepaald gestimuleerd. Dat bleek ook toen ik bij het dessert om een dessertwijn vroeg: Eigenlijk had ik zin een een mierzoete, sauterne-achtige wijn, maar voordat ik het ook maar doorhad, stond er ongevraagd de mousserende rosé uit het wijnarrangement voor mijn neus. Op dat moment had ik ook geen zin om hierover in discussie te gaan, maar bij een restaurant van dit niveau verwacht je toch een persoonlijkere benadering met meer aandacht voor de klant. Anders ga ik wel een biefstuk eten bij Loetje.
Kosten?275, voor twee personen incl drank.
Cijfer?Vind ik lastig. Normaal zou ik zeggen een 7-.
Maar bij een sterrenrestaurant verwacht ik toch net wat minder schoonheidsfoutjes bij het eten en een wat persoonlijkere benadering. Met dat gevoel erbij, vindt ik het eigenlijk maar net een voldoende. Een 6 ofzo. Daarintegen is het wel weer best betaalbaar vergeleken met andere restaurants.
[ Bericht 1% gewijzigd door stavromulabeta op 13-08-2018 22:04:00 ]