Nieuwe versie gemaakt en die is helemaal goedgekeurd.
Recept.
Voor het roomijs:300 ml volle melk, 200 ml slagroom, 3 eidooiers, 175 gram suiker, vanillestokje.
Schraap het vanillestokje uit en breng deze samen met de melk en slagroom aan de kook.
Klop ondertussen de eidooiers met de suiker luchtig. Schenk een klein beetje van de kokende room bij de eieren en klop snel door. Voeg beetje bij beetje de rest toe.
Schenk deze custard terug in de pan en verwarm door tot het mengsel dikker begint te worden. Het mag niet koken, maar moet rond de 80˚C blijven.
Tegelijkertijd maak je de karamelsaus:
50 ml water, 200 gr suiker , 175 ml slagroom, 45 gr boter in blokjes, 2 tl zeezout.
Maak de karamelsaus door het water en suiker in een pannetje te doen en aan de kook te brengen. Laat dit op middelhoog vuur pruttelen zonder te roeren.
Warm ondertussen de slagroom een minuut op in de magnetron.
Als het suikermengsel amberkleurig is mag de pan direct van het vuur. Schenk de slagroom voorzichtig bij de karamel. Roer dit direct door, totdat het is gezakt en je een gladde saus hebt. Voeg dan de boter toe en roer door tot alles is opgenomen. Voeg op het laatst het zout toe.
De helft van de karamelsaus in een diepe schaal bij het roomijs voegen en goed doorroeren en dan helemaal laten afkoelen. Ik heb het een dag in de koeling laten staan. De andere helft van de karamelsaus in een schenkkan ook in de koeling bewaren.
De volgende dag het karamel/roomijsmengsel in de ijsmachine en ca. 55 minuten laten draaien.
Tegelijkertijd een reep karamel-zeezoutchocolade in hele kleine brokjes snijden/verpulveren.
De karamelsaus weer verdunnen door even opwarmen in een magnetron of met schenkkan en al even in heet water te zetten.
Als het ijs goed uit de ijsmachine komt een laagje ijs in een bewaarbak, daar overheen een laagje karamel en wat brokjes chocolade, dat herhalen totdat het ijs helemaal in de bewaarbak zit en afsluiten met een laagje karamel en chocolade. Bewaarbak minimaal nog 3 uur in vriezer zetten.
De overgebleven karamelsaus bewaren en bij het serveren nog wat over de bolletjes ijs schenken.
Resultaat in de bewaarbak:
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer