tja, tegenwoordig doet iedereen rechten en als je na gaat dat steeds meer juridisch werk geautomatiseerd wordt en het nou eenmaal ook niet de moeilijkste studie is en dan krijg je dat.quote:Op woensdag 4 april 2018 16:56 schreef jogy het volgende:
[..]
Dat is wel een dingetje ja. Wist ook niet dat de markt voor juristen eigenlijk zo krap was.
Wat dat betreft zijn het ook een stel autisten in de techniek. Heb ook weleens buiten mijn vakgebied gesoliciteerd, maar vaak is het voor hun ook te moelijk om eens over de schutting te kijken bij een ander, terwijl het vaak erg vergelijkbaar is. Troubleshooten en natuurwetten veranderen niet.quote:Op woensdag 4 april 2018 17:03 schreef Kronkos het volgende:
[..]
tja, tegenwoordig doet iedereen rechten en als je na gaat dat steeds meer juridisch werk geautomatiseerd wordt en het nou eenmaal ook niet de moeilijkste studie is en dan krijg je dat.
Waar ik me wel aan erger is dat het gewoon tegen mij wordt gebruikt bij sollicitaties als ik buiten mijn vakgebied solliciteer. Mensen gaan er gelijk vanuit dat je echt niks met handen kan en niet met cijfers overweg kunt.
Ik heb met ketellassers samengewerkt. Dat is echt specialistisch werk.quote:Op woensdag 4 april 2018 14:50 schreef Cherni het volgende:
Daarbij stuurde ze ook lassers aan. En dat waren stuk voor stuk vaklui. Veel respect voor lassers in het veld gekregen die op enorme hoogtes in tenten hun montage lassen maakte.
Yep veelal keur en dan exotische metalen. Op de werkplaatstekeningen de isometrics maakte je de stuklijsten en maakte je lasdetails en gaf je aan of et gegloeid en voorverwarmd moest worden en het soort las onderzoek. Van rontgen tot ultrasoon. En gaf je het afpersen aan. Maar de gedetailleerde lasprocedures werden gemaakt door specialisten.quote:Op donderdag 5 april 2018 09:36 schreef blomke het volgende:
[..]
Ik heb met ketellassers samengewerkt. Dat is echt specialistisch werk.
Procestechnoloog, i.h.b. energietechnoloog. T/m superkritische ketels aan toe.quote:Op donderdag 5 april 2018 12:40 schreef Cherni het volgende:
Jij bent technoloog als ik het goed heb? Daar ging ik ook vaak mee in overleg om de dimensies van equipment vast te leggen bij drukvaten, pompen etc etc. En een risico analyse.
Kijk ook eens naar avondopleidingen in Belgie. Spotgoedkoop en vakgericht. Bijv. bij Syntra.quote:Op woensdag 4 april 2018 00:14 schreef Chinless het volgende:
[..]
Interessant. Ga eens zoeken of dit ook in Brabant kan. Zit in vergelijkbare situatie als TS... behalve dan dat ik geen HBO heb, maar wel werk op WO niveau uitvoer en dus ook 8uur+ achter de computer zit.
nooit gelast zeker?quote:Op dinsdag 3 april 2018 23:15 schreef Fer het volgende:
Als je slim bent zou ik eerder voor iets als timmerman gaan ofzo. Lassen/boren/schilderen gaat toch wel snel vervelen als je je geld ermee moet verdienen.
wij doen een beetje hetzelfde. Werk nu als mechanical engineer en projectleidershulpje. Ben vraagbaak voor ~10 fitters en lassers en 8 electiciens tijdens een upgradeproject in 1 van onze fabrieken.quote:Op donderdag 5 april 2018 12:40 schreef Cherni het volgende:
[..]
Yep veelal keur en dan exotische metalen. Op de werkplaatstekeningen de isometrics maakte je de stuklijsten en maakte je lasdetails en gaf je aan of et gegloeid en voorverwarmd moest worden en het soort las onderzoek. Van rontgen tot ultrasoon. En gaf je het afpersen aan. Maar de gedetailleerde lasprocedures werden gemaakt door specialisten.
Jij bent technoloog als ik het goed heb? Daar ging ik ook vaak mee in overleg om de dimensies van equipment vast te leggen bij drukvaten, pompen etc etc. En een risico analyse.
Piping engineer was een leuk vak toen je nog een tekentafel had en daardoor alles mocht en moest uitzoeken als hoofdconducteur. Bij de intrede van Autocad en 3d applicaties had ik er geen zin meer in en bovendien was nooit thuis.
Maar iemand die nu hbo wtb volgt is die tak zeker tot nadenken waard. Het is ontzettend divers.
En altijd werk want er is een gigantisch tekort in die richting van de wtb.
Als je de lay-out mag maken vanaf een P&I dan ga je ook in overleg. met elektro/meet en regelgeving en de civiele afdeling ivm plaats kabelgoten en aansturing regelkleppen. Je zet het concept op van een staalconstructie maar een staalconstructeur werkt het uit met berekingen etc. Wat je doet is hem de gewichten doorgeven van alle potten en pannen die in die constructie komen te hangen gevuld met water. Dan heb je nog te maken met expansie van leidingen die je opvangt door een loep te maken of gebruikt veerhangers of veerpotten.
Het is wel meer een praktisch beroep dan een theoretisch beroep.
Ik kan er een boek over schrijven zo divers is dat vak wel.
Valt echt wel mee. Je hebt hele goede overdruk middelen afzuigunitd etc waardoor jij geen last hebt van de lasrook. Je moet sowieso niet met je kop precies boven de pluim gaan hangen.quote:Op vrijdag 6 april 2018 22:32 schreef tstile het volgende:
[..]
Kijk ook eens naar avondopleidingen in Belgie. Spotgoedkoop en vakgericht. Bijv. bij Syntra.
PS lassen schijnt wel zwaar ongezond te zijn.
In het ideale geval wel ja.... op veel plekken is de afzuiging afwezig of niet optimaal...quote:Op zaterdag 7 april 2018 08:25 schreef Najieto het volgende:
[..]
Valt echt wel mee. Je hebt hele goede overdruk middelen afzuigunitd etc waardoor jij geen last hebt van de lasrook. Je moet sowieso niet met je kop precies boven de pluim gaan hangen.
Volgens mij moeten lasplekken aan de ARBO voorschriften voldoen. Als dat niet het geval is, heb je het recht het werk te stoppen totdat de werkgever behoorlijke maatregelen heeft genomen.quote:Op zaterdag 7 april 2018 08:53 schreef tstile het volgende:
In het ideale geval wel ja.... op veel plekken is de afzuiging afwezig of niet optimaal...
Zoals ik het zie zijn er 3 serieuze gevaren aan lassen.
-Ogen, indirect licht, foutjes op de werkvloer, lasbril moet je ook maar op vertrouwen. Oogziektes onder lassers zijn veel meer dan gemiddeld. Dat komt vooral bij latere leeftijd...
-Gehoor. Slakken hameren, slijptol etc. Allemaal dingen waarbij je eigenlijk gehoorbescherming moet dragen maar dat wordt vaak niet gedaan. Zo heb ik op lascursus (waar ze dus alles zouden moeten weten en veiligen zouden moeten werken) gehoorbeschadiging opgelopen van het slakken hameren... Ook al werk je zelf goed, wie zegt dat de rest van de werkplek dat ook doet.
-longen, op een ideale werkplek zal dat goed gaan met afzuiging. Helaas nog genoeg plekken waar dat niet mogelijk is. Hier zijn ook genoeg onderzoeken naar geweest dat lassers toch een hoop rotzooi binnenkrijgen.
Niet in elk land treffen ze dit soort maatregelingen. Nederlanders en Ieren werden in de jaren 80 en 90 gezien als beste lassers. Of dat nu nog zo is durf ik niet te zeggen.quote:Op zaterdag 7 april 2018 09:42 schreef blomke het volgende:
[..]
Volgens mij moeten lasplekken aan de ARBO voorschriften voldoen. Als dat niet het geval is, heb je het recht het werk te stoppen totdat de werkgever behoorlijke maatregelen heeft genomen.
Vreemd is het niet want er is gewoon een tekort aan goede lassers. Ik ben ook lasser en de banen liggen voor het oprapen.quote:Op zaterdag 7 april 2018 10:18 schreef Cherni het volgende:
[..]
Niet in elk land treffen ze dit soort maatregelingen. Nederlanders en Ieren werden in de jaren 80 en 90 gezien als beste lassers. Of dat nu nog zo is durf ik niet te zeggen.
Het is vreemd dat lassers nu uit Venezuela komen om hier fotolaswerk te komen verrichten. Dus we hebben zeker een tekort.
Ben ik met je eens. Zelf doe ik nu tig lassen en heb een goede adflow met overdruk kap. Als ik dan kijk bij de jongens die staal aan het lassen zijn in een andere hal staat die helemaal blauw van de rook omdat ze vertikken om een afzuiger erbij te pakken. Ze doen zelfs gegalvaniseerd staal lassen zonder overdruksysteem terwijl ze dat wel hebben.quote:Op zaterdag 7 april 2018 08:53 schreef tstile het volgende:
[..]
In het ideale geval wel ja.... op veel plekken is de afzuiging afwezig of niet optimaal...
/..knip..
Ik ben verder gek op lassen, vandaar ook die cursus. Maar ik heb ooit iemand gesproken die door z'n beroep naar de kloten is gegaan. Dat was dan wel een ander beroep, namelijk schoonmaken van tankers in de haven, de binnenkant dus....
Kies bewust
Maar het is en blijft zwaar werk.
Je hebt gelijk en dat is voor alle werkplekken. De realiteit is jammergenoeg anders. In een gecontroleerde omgeving zoals een fabriek kan dat. Maar op lokatie gaat het gewoon een hoop extra tijd en geld kosten om de juiste voorbereidingen te treffen. Bedrijven die dan alles volgens de regels doen kunnen niet meer concurreren want ze zijn dan duurder dan de sjoemelaars...quote:Op zaterdag 7 april 2018 09:42 schreef blomke het volgende:
[..]
Volgens mij moeten lasplekken aan de ARBO voorschriften voldoen. Als dat niet het geval is, heb je het recht het werk te stoppen totdat de werkgever behoorlijke maatregelen heeft genomen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |