abonnement bol.com Unibet Coolblue
  donderdag 15 maart 2018 @ 18:55:36 #51
463668 MrRatio
Never underestimate ratio
pi_177843870
quote:
0s.gif Op woensdag 14 maart 2018 21:48 schreef ExtraWaskracht het volgende:
Het punt met waterdamp is juist dat het eruit regent en dus meer gedreven wordt door broeikasgassen die langer in de atmosfeer rondhangen. Het is in die zin dus meer een volger. Maar goed, het is alsof je tegen een muur lult. Nu is CO2 ook geen broeikasgas meer .... waarom ga je die onzin niet elders verkondigen? Het doet me wat denken aan die pipo ooit in WFL die bleef volhouden dat relativiteit onzin was... vermoeiend.
Het percentage waterdamp schommelt inderdaad, toch altijd ver boven het CO2 gehalte-of het nu regent of niet.

Een extra reden voor de verwaarloosbare infraroodabsorptie door CO2 in vergelijking met de aanwezigheid van een sloot aan waterdamp zijn de verschillende absorptiespectra:
Environmentalism and its most extreme version, global warming alarmism, asks for an almost unprecedented expansion of government intrusion and intervention into our lives and of government control over us.
Václav Klaus
  donderdag 15 maart 2018 @ 19:37:04 #52
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_177844896
Zoals je plaatje zelf al laat zien is het niet verwaarloosbaar en daarbij zorgt de opwarming dmv CO2 en andere broeikasgassen voor meer waterdamp. Het is voor zover ik weet het belangrijkste feedback mechanisme waarmee broeikasgassen die langdurig in de atmosfeer verblijven de temperatuur beïnvloeden. Dus je bent wat op het spoor, maar mist klaarblijkelijk het linkje.
pi_177860922
Waarom staan in het plaatje van meneer ratio geen percentages. Men lijkt daar te impliceren dat de co2 concentratie niets uitmaakt.
pi_177865673
15-03-2018

Dagen worden iets langer door de opwarming van de aarde

In de afgelopen 25 jaar zijn de dagen op aarde ongeveer 0,2 milliseconde langer geworden.

Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Thomas Frederikse, verbonden aan de TU Delft. De langere dagen zijn te herleiden naar het smelten van landijs. Met name Groenland en Antarctica verliezen zo flink wat massa. En die massa (vloeibaar water) verplaatst zich richting de evenaar, waardoor de massaverdeling op aarde verandert. “Net als een kunstschaatser die de armen strekt tijdens een pirouette, gaat de aarde hierdoor ietsjes langzamer draaien, waardoor de dagen tegenwoordig iets langer duren,” stelt Frederikse. Het betekent niet dat je nu opeens veel meer kunt doen op een dag. Zijn berekeningen wijzen uit dat de dagen in 25 jaar tijd zo’n 0,2 milliseconden langer zijn geworden.

Achterliggende factoren
Frederikse baseert zijn conclusie op een nauwkeurig onderzoek naar de gemiddelde zeespiegelstijging wereldwijd en de factoren die daaraan ten grondslag liggen. “Allerlei factoren spelen een rol: bijvoorbeeld het smelten van landijs, het uitzetten van het zeewater door stijgende temperaturen, maar ook het gebruik van grondwater en de opslag van grote hoeveelheden zoetwater op het land in stuwmeren. Een andere factor is de zogenaamde GIA (glacial isostatic adjustment). Dit is het ‘terugveren’ van het land na de ijstijden.”

Overal weer anders
Doordat er zoveel factoren van invloed zijn op zeespiegelstijging, is deze stijging overal ter wereld anders. Sterker nog: er is geen enkele plek op aarde waar de zeespiegel precies het wereldwijde gemiddelde volgt, zo stelt Frederikse. “Om regionale patronen te begrijpen en regionale toekomstscenario’s te kunnen ontwikkelen, is een goed begrip van de relevante onderliggende processen en bijbehorende regionale patronen nodig.” Zijn onderzoek suggereert dat we daar gelukkig een steeds beter beeld van krijgen. “Tegenwoordig kunnen lokale en globale zeespiegelveranderingen nauwkeurig worden geschat met behulp van satellieten. In de periode vóór het satelliet-tijdperk hadden we slechts de beschikking over lokale zeespiegelmetingen op een beperkt aantal plaatsen. In dit proefschrift heb ik kunnen bevestigen dat de gemeten zeespiegelstijgingen uit de decennia vóór de satellietmetingen, goed verklaard kunnen worden door de som van alle relevante fysische processen.”

“Het afsmelten van gletsjers en Groenland voelen we hier bijna niet, maar van Antarctica krijgen we de volle laag”

Noordzee
Frederikse illustreert dat aan de hand van een voorbeeldje: onze eigen Noordzee. “Als fysische processen nemen we het massaverlies van gletsjers en ijskappen, het uitputten van grondwaterreservoirs, het vasthouden van water achter stuwdammen, GIA, veranderingen van het specifieke volume van zeewater, lokale windeffecten en luchtdrukveranderingen in beschouwing. We hebben al deze verschillende invloeden voor onder meer de Noordzee weten te ontrafelen en precies gemodelleerd. De stijging van de zeespiegel in de Noordzee bedraagt in de periode 1958-2014 ‘slechts’ zo’n 8 cm. Dat is vergelijkbaar met de wereldwijd gemiddelde stijging over deze periode, die ongeveer 1,5 mm per jaar bedraagt, maar de onderliggende oorzaken verschillen wel: het afsmelten van gletsjers en Groenland voelen we hier bijna niet, maar van Antarctica krijgen we de volle laag.” Doordat we de factoren die aan ‘onze’ regionale zeespiegelstijging ten grondslag liggen, nu kennen, kunnen we ook beter voorspellen wat onze Noordzee te wachten staat. Dat Antarctica de drijvende kracht achter onze zeespiegelstijging is, is volgens Frederikse slecht nieuws. “Want in een toekomstige warmere wereld gaat de ijskap van Antarctica mogelijk veel massa verliezen.”

Het onderzoek van Frederikse bevestigt bovendien recente studies die aantonen dat de zeespiegel versneld stijgt. “Zeespiegelstijging is complex maar we hebben de meeste factoren nu allemaal wel zo’n beetje in kaart. Daardoor worden de modellen en de voorspellingen beter; dat is het goede nieuws. Het beeld dat ontstaat, is dat de zeespiegel stijgt, en dat er bovendien een forse versnelling in de stijging zit (met aanzienlijke regionale verschillen). Dat komt niet alleen uit modelberekeningen, maar de metingen tonen aan dat het nu al gebeurt. Dat is het slechte nieuws.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177867967
Hoeveel korter zijn de dagen dan geweest in ijstijden? :P
pi_177869056
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 maart 2018 18:32 schreef Basp1 het volgende:
Hoeveel korter zijn de dagen dan geweest in ijstijden? :P
Er lag meer ijs tijdens de ijstijden, en dat was niet prettig.
Weten wat men weet en weten wat men niet weet: dat is kennis - Confucius
  zaterdag 17 maart 2018 @ 00:04:00 #57
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_177874557
quote:
FEMA Drops 'Climate Change' From Its Strategic Plan (NPR)

The Federal Emergency Management Agency, the federal government's first responder to floods, hurricanes and other natural disasters, has eliminated references to climate change from its strategic planning document for the next four years.

That document, released by FEMA on Thursday, outlines plans for building preparedness and reducing the complexity of the agency.

"Disaster costs are expected to continue to increase due to rising natural hazard risk, decaying critical infrastructure, and economic pressures that limit investments in risk resilience. As good stewards of taxpayer dollars, FEMA must ensure that our programs are fiscally sound. Additionally, we will consider new pathways to long-term disaster risk reduction, including increased investments in pre-disaster mitigation."

The document does not say what could be contributing to "rising natural hazard risk," or what conditions could require the "increased investments in pre-disaster mitigation."

Similarly, under a section about "Emerging Threats," the document cites cybersecurity and terrorism. There are no references to global warming, rising sea levels, extreme weather events or any other term related to the potential impact of rising surface temperatures.

In an email to NPR, FEMA Public Affairs Director William Booher said,

"It is evident that this strategic plan fully incorporates future risks from all hazards regardless of cause. Building upon the foundation established by FEMA's previous two Strategic Plans, this plan commits the agency, and the nation, to taking proactive steps to increasing pre-disaster investments in preparedness and mitigation."

The agency's Strategic Plan was issued with the signature of Administrator Brock Long.

As Bloomberg reports,

"Brock Long, whom President Donald Trump appointed to run FEMA last year, has equivocated on whether climate change is real and man-made. 'The term climate change has become such a political hot button that, I think, I keeps us from having a real dialogue,' he told Bloomberg in an interview last summer."

FEMA officials did not immediately respond to a request for comment.
Treurige gewaarwording deze politieke "correctheid" door de republikeinen.
pi_177875624
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 maart 2018 19:29 schreef de_tevreden_atheist het volgende:

[..]

Er lag meer ijs tijdens de ijstijden, en dat was niet prettig.
In de regionen waar wij nu leven maar hoe was het leven rond de evenaar verder hoe lang was een dag toen? Want dat was mijn initiële vraag.
pi_177879635
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 maart 2018 01:16 schreef Basp1 het volgende:

[..]

In de regionen waar wij nu leven maar hoe was het leven rond de evenaar verder hoe lang was een dag toen? Want dat was mijn initiële vraag.
Daglengte was iets korter, misschien een minuut, hier is de geschatte daglengte van de laatste 600 miljoen jaar, ijstijden zitten in het eerste miljoen links.


Tijdens de ijstijden waren de tropen een stuk droger en iets koeler
http://onlinelibrary.wile(...)2i027p03889/abstract
quote:
Simulation of the tropical climate of an ice age
Syukuro Manabe, Douglas G. Hahn
First published: 20 September 1977
DOI: 10.1029/JC082i027p03889

Abstract

Numerical time integrations of a general circulation model of the atmosphere are performed with both modern and ice age boundary conditions. It is shown that the climate of continental portions of the tropics in the ice age simulation is much drier than that of the modern climate simulation. According to comparisons of results from the two experiments, tropical continental aridity of the ice age results from stronger surface outflow from (or weaker surface inflow into) continents. The intensification of outflow from (or weakening of inflow into) tropical continental regions results from the fact that in response to ice age boundary conditions, atmospheric temperature is reduced more over continents than over oceans. With the exception of high latitudes, boundary condition differences between the two experiments consist mainly of changes of the prescribed values of sea surface temperature and continental albedo. In order to evaluate the relative contributions of these changes in producing continental tropical aridity in the ice age simulation, a third numerical experiment is time-integrated in which a hybrid combination of ice age sea surface temperatures and modern continental albedo values is prescribed. From intercomparisons between results from this and the previous two experiments it is shown that the effect of increased continental albedo is mainly responsible for the weak Asian monsoon in the ice age simulation.
Weten wat men weet en weten wat men niet weet: dat is kennis - Confucius
  zaterdag 17 maart 2018 @ 11:47:58 #60
463668 MrRatio
Never underestimate ratio
pi_177879779
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 maart 2018 12:29 schreef Basp1 het volgende:
Waarom staan in het plaatje van meneer ratio geen percentages. Men lijkt daar te impliceren dat de co2 concentratie niets uitmaakt.
Omdat het dan wel erg druk wordt op de kleine y-asjes voor iedere component. Vanuit de bovenste grijze spectrum is aannemelijk te maken dat alle y-assen lineair zijn.
De 1 graad temperatuurstijging in de afgelopen 140 jaar is veroorzaakt door 120 ppm CO2 toename. Niet te verwachten van de infrarood absorptie.

Een resultaat van de broeikashypothese is dat er een hotspot tussen de 5 en 15 kilometer hoogte gaat vormen door de extra CO2. Vol bravoure gemeld in het assessment report van 2007 van het IPCC.
Hier probeert de IPCC het recht te praten: http://www.ipcc.ch/public(...)g1/en/ch9s9-2-2.html

Hier eens geen plaatje vanuit Wattsupwiththat.com maar van het ipcc zelf:


Deze hotspot bleek niet te vinden via weerballon-metingen.

Dus ligt het aan de meetmethode:
Observational uncertainties for climate variables, uncertainties in forcings such as aerosols, and limits in process understanding continue to hamper attribution of changes in many aspects of the climate system, making it more difficult to discriminate between natural internal variability and externally forced changes. Increased understanding of uncertainties in radiosonde and satellite records makes assessment of causes of observed trends in the upper troposphere less confident than an assessment of overall atmospheric temperature changes.

http://joannenova.com.au/(...)loons-work-properly/

[ Bericht 12% gewijzigd door MrRatio op 17-03-2018 11:53:29 ]
Environmentalism and its most extreme version, global warming alarmism, asks for an almost unprecedented expansion of government intrusion and intervention into our lives and of government control over us.
Václav Klaus
pi_177905643
Hoera voor het skepsis van de_tevreden_atheist over de Dragon Slayer links waar MrRatio mee aan komt zetten!

Bijzonder te zien hoe doorzichtig MrRatio zijn geloof in het mandje legt dat hem toevallig het beste uit komt. Zo wordt Arrhenius afgewezen maar Angstrom geaccepteerd wat zowieso wel een beetje vreemd is want A) het was Tyndall die de absorbtie eigenschappen van CO2 en waterdamp had vastgesteld waar Arrhenius mee ging rekenen en B) Zowel de metingen van Tyndall als (de assistent van) Angstrom waren primitief naar moderne maatstaven en in het geval van Angstrom ook nog eens niet correct uitgevoerd. In hun metingen werden de individuele spectraallijnen uitgesmeerd tot banden. Hierdoor konden ze de spectraallijnen van CO2 en waterdamp niet voldoende van elkaar onderscheiden om een goed antwoord te geven op de vraag of waterdamp CO2 afdekt in de belangrijke 15um band.

Die vraag werd pas in de periode 1945-1955 beantwoord door wetenschappers van het Amerikaanse leger dat voor hun hittezoekende raketten emissie en absorptie van straing in de atmosfeer wilden begrijpen. Zij toonden met veel nauwkeurige metingen aan dat CO2 en waterdamp elkaar in de belangrijke band rondom 15 um (waar de straling van de aarde het sterkst is) niet overlappen. Dit effect was trouwens al eerder theoretisch beschreven door o.a. Guy Callendar in ~1930, wederom een mooi voorbeeld van theoretische voorspellingen die pas later door metingen bevestigd worden als gevolg van gebrekkige meetkwaliteit (hint: tropical hotspot!).

Sterker nog, op grotere hoogte is er duidelijk ruimte tussen de spectraallijnen te zien (het gevolg van omgekeerde pressure broadening). Bovendien is hoog in de atmosfeer, waar de aarde de bulk van zijn warmte kan uitstralen naar de ruimte, veel minder waterrdamp en is CO2 het primaire broeikasgas. Dus toen Gilbert Plass in 1955 op basis van de betere spectraalmetingen en betere theoretische onderbouwing opnieuw ging rekenen bleek dat Arrhenius in grote lijnen toch gelijk had!

In de terminologie van de nep-skeptici: Red team en blue team hebben begin vorige eeuw decennia gevochten om de beste hypothese. Blue team won door het beste bewijs. Get over it.

Niet verrassend lijkt MrRatio ervoor te kiezen om de veel betere meetnauwkeurighed van de afgelopen 70+ jaar te negeren omdat een enkel vroeg en onnauwkeurig antwoord hem het beste uit komt? Dat lijkt een patroon, want ook rondom de tropische hotspot geloofd hij kritiekloos onnauwkeurige metingen die hem goed uitkomen.

De absorptie/emissie, spectraallijnen en atmosferische stralingstheorie wordt al decennia lang zo goed begrepen dat de theoretische TOA emissie van de aarde niet te onderscheiden valt van de gemeten emissie. Dat MrRatio nog over dergelijke onderwerpen nog twijfel probeert te zaaien zegt genoeg over hem. In realiteit, wanneer goed begrepen theorie en metingen afwijken dan zijn vaak de metingen onjuist en is het een kwestie van tijd tot de metingen nauwkeurig genoeg zijn om de theorie te bevestigen. Zeker als je weet dat de aarde goed bemeten knap lastig is, al helemaal hoog in de atmosfeer.

Voorbeeldje uit Goody & Jung 1989:

Bron (zeer lezenswaardig!)
Verder lezen: The Discovery of Global Warming: CO2
pi_177918197
Dan weet je ook dat alle wetenschappers tot 1985 vonden dat opwarming door co2 goed nieuws was, totdat de milieubeweging er mee aan de haal ging.
https://books.google.nl/b(...)amelioration&f=false
(New Scientist 1981)

De aarde wordt groener
https://www.nasa.gov/feat(...)ation-greening-earth
Weten wat men weet en weten wat men niet weet: dat is kennis - Confucius
  zondag 18 maart 2018 @ 21:40:41 #63
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_177918526
quote:
1s.gif Op zondag 18 maart 2018 21:30 schreef de_tevreden_atheist het volgende:

Dan weet je ook dat alle wetenschappers tot 1985 vonden dat opwarming door co2 goed nieuws was, totdat de milieubeweging er mee aan de haal ging.
Of iets goed of slecht nieuws is is een (politieke) mening, geen wetenschappelijke uitspraak.

Met dat in het achterhoofd is het mij eigenlijk een raadsel waarom je de mening van in het bijzonder wetenschappers interessant vindt.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_177920432
quote:
1s.gif Op zondag 18 maart 2018 21:30 schreef de_tevreden_atheist het volgende:
Dan weet je ook dat alle wetenschappers tot 1985 vonden dat opwarming door co2 goed nieuws was, totdat de milieubeweging er mee aan de haal ging.
https://books.google.nl/b(...)amelioration&f=false
(New Scientist 1981)

De aarde wordt groener
https://www.nasa.gov/feat(...)ation-greening-earth
[ afbeelding ]
Wat bedoel je met alle wetenschappers?
pi_177939003
quote:
1s.gif Op zondag 18 maart 2018 22:57 schreef Zwoerd het volgende:

[..]

Wat bedoel je met alle wetenschappers?
De consensus (97%) :P
Weten wat men weet en weten wat men niet weet: dat is kennis - Confucius
pi_177940153
quote:
1s.gif Op maandag 19 maart 2018 19:13 schreef de_tevreden_atheist het volgende:

[..]

De consensus (97%) :P
Die hebben dan een paradigma verschuiving gehad. :D
  maandag 19 maart 2018 @ 20:35:19 #67
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_177941132
quote:
1s.gif Op maandag 19 maart 2018 19:13 schreef de_tevreden_atheist het volgende:

[..]

De consensus (97%) :P
Die '97% consensus' slaat zover ik weet op het percentage wetenschappelijke publicaties dat gaat over klimaatverandering en dat antropogene klimaatverandering direct of indirect steunt.

Het gaat niet over klimaatwetenschappers, en al zeker niet over wetenschappers in het algemeen. (Laat staan over 'alle wetenschappers tot 1985'. Dat slaat echt nergens op.)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_177978212
quote:
1s.gif Op zondag 18 maart 2018 21:30 schreef de_tevreden_atheist het volgende:
Dan weet je ook dat alle wetenschappers tot 1985 vonden dat opwarming door co2 goed nieuws was
Gek genoeg had ik geen idee!

Een groepje vooraanstaande klimaatwetenschappers waaronder Roger Revelle, Wallace Broecker en Charles Keeling schreef in 1965 aan de Amerikaanse president:
quote:
CLIMATIC EFFECTS OF POLLUTION

Carbon dioxide is being added to the earth's atmosphere by the burning of coal, oil and natural gas at the rate of 6 billion tons a year. By the year 2000 there will be about 25% more CO2 in our atmosphere than at present. This will modify the heat balance of the atmosphere to such an extent that marked changes in climate, not controllable through local or even national efforts, could occur. Possibilities of bringing about countervailing changes by deliberately modifying other processes that affect climate may then be very important.
Bron: Restoring the quality of our environment. Report of the environmental pollution panel. US President's science advisory committee. 1965.

In 1981 schreven een paar ervaren klimaatwetenschappers een assessment van de beste computer modellen en vergeleken die met de geobserveerde historische veranderingen:
quote:
The effects of CO2 may not be detectable until around the turn of the century. By this time, atmospheric CO2 concentration will probably have become sufficiently high (and we will be committed to further increases) that a climatic change significantly larger than any which has occurred in the past century would be unavoidable. To avert such a change it is possible that decisions will have to be made (for example, to reduce athropogenic CO2 emissions) some time before unequivocal observational 'proof' tof the effects of CO2 on climate is available.
Bron: Tom Wigley & Phil Jones. Detecting CO2-Induced Climatic Change. Nature 1981

Ook andere wetenschappers waarschuwden al voor AGW, zoals zwaargewicht en pionier van de moderne klimaatmodel Syukuro Manabe die in de periode 1967 - 1975 een reeks invloedrijke artikelen publiceerde. Iets later gevolgd door o.a. bekende namen als Mike McCracken en James Hansen. Allemaal voor 1985. Zelfs Shell en Exxon/Esso waren tegen 1985 na intern onderzoek al tot op detailniveau op de hoogte van de significantie en potentiele gevaren.

quote:
, totdat de milieubeweging er mee aan de haal ging.
Gezien bovenstaande, lijkt me het eerder andersom. Hoe kom je daarbij?
quote:
Dat artikel gaat alleen over Groot Brittannie en de schrijver was geen klimaatwetenschapper :D

Hoe zie je dit nou als bewijs van je stelling 'dat alle klimaatwetenschappers vonden dat CO2 goed nieuws was'?

quote:
Dit is een veel te simplistisch argument. Planten nemen tot nu toe circa 25% van onze emissies op, vergroening is inderdaad een logisch vervolg. Maar de suggestie dat 'CO2 is goed voor planten' gaat voorbij aan of dit goed is voor mensen, of de vergroening wel allemaal door CO2 komt, of de CO2-gedreven vergroening in de toekomst ook blijft doorgaan en gaat voorbij aan alle andere positieve/negatieve effecten van AGW.

De belangrijkste reden dat de vroege klimaatwetenschap de CO2 toename niet als een probleem zag was dat de uitstoot zoveel lager lag dan in de tweede helft van de 20e eeuw en in de 21e eeuw. Ze konden zich niet voorstellen dat we jaarlijks 30GtC zouden uitstoten. Met de emissies van de begin-20e eeuw zou het honderden jaren duren voor een siginificante opwarming. Daarnaast werd eerst nog -onterecht- gedacht dat de oceanen wel alle emissies direct zouden bufferen, reeds sinds decennia weet men wel beter. Kennis evolueert (bij echte skeptici).

[ Bericht 0% gewijzigd door cynicus op 21-03-2018 10:07:45 ]
  donderdag 22 maart 2018 @ 19:19:41 #69
463668 MrRatio
Never underestimate ratio
pi_178018030
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 09:54 schreef cynicus het volgende:


In 1981 schreven een paar ervaren klimaatwetenschappers een assessment van de beste computer modellen en vergeleken die met de geobserveerde historische veranderingen:

[..]

Bron: Tom Wigley & Phil Jones. Detecting CO2-Induced Climatic Change. Nature 1981

Ook andere wetenschappers waarschuwden al voor AGW, zoals zwaargewicht en pionier van de moderne klimaatmodel Syukuro Manabe die in de periode 1967 - 1975 een reeks invloedrijke artikelen publiceerde. Iets later gevolgd door o.a. bekende namen als Mike McCracken en James Hansen. Allemaal voor 1985. Zelfs Shell en Exxon/Esso waren tegen 1985 na intern onderzoek al tot op detailniveau op de hoogte van de significantie en potentiele gevaren.


Dat artikel gaat alleen over Groot Brittannie en de schrijver was geen klimaatwetenschapper :D

Hoe zie je dit nou als bewijs van je stelling 'dat alle klimaatwetenschappers vonden dat CO2 goed nieuws was'?

[..]

Dit is een veel te simplistisch argument. Planten nemen tot nu toe circa 25% van onze emissies op, vergroening is inderdaad een logisch vervolg. Maar de suggestie dat 'CO2 is goed voor planten' gaat voorbij aan of dit goed is voor mensen, of de vergroening wel allemaal door CO2 komt, of de CO2-gedreven vergroening in de toekomst ook blijft doorgaan en gaat voorbij aan alle andere positieve/negatieve effecten van AGW.

De belangrijkste reden dat de vroege klimaatwetenschap de CO2 toename niet als een probleem zag was dat de uitstoot zoveel lager lag dan in de tweede helft van de 20e eeuw en in de 21e eeuw. Ze konden zich niet voorstellen dat we jaarlijks 30GtC zouden uitstoten. Met de emissies van de begin-20e eeuw zou het honderden jaren duren voor een siginificante opwarming. Daarnaast werd eerst nog -onterecht- gedacht dat de oceanen wel alle emissies direct zouden bufferen, reeds sinds decennia weet men wel beter. Kennis evolueert (bij echte skeptici).
In de 70-er jaren waren er vele geleerden die zich zorgen maakten over Global Cooling, door het in de lucht brengen van aerosolen die zonlicht zou blokkeren.

Dit was de situatie zoals die te lezen was in het de IPCC rapportage, in 1990:


De medievel warm period kan niet verklaard worden met luchtverontreiniging, net zo min als de koude Dalton en Maunder minima.
Zoals bekend: Kennis evolueert
Environmentalism and its most extreme version, global warming alarmism, asks for an almost unprecedented expansion of government intrusion and intervention into our lives and of government control over us.
Václav Klaus
pi_178018113
quote:
0s.gif Op donderdag 22 maart 2018 19:19 schreef MrRatio het volgende:

[..]

In de 70-er jaren waren er vele geleerden die zich zorgen maakten over Global Cooling, door het in de lucht brengen van aerosolen die zonlicht zou blokkeren.
Bron hiervan?
Niet meer aanwezig in dit forum.
  donderdag 22 maart 2018 @ 19:39:53 #71
463668 MrRatio
Never underestimate ratio
pi_178018645
Environmentalism and its most extreme version, global warming alarmism, asks for an almost unprecedented expansion of government intrusion and intervention into our lives and of government control over us.
Václav Klaus
  donderdag 22 maart 2018 @ 21:27:58 #73
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_178021924
quote:
0s.gif Op donderdag 22 maart 2018 19:41 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat je kunt googlen geloof ik zo. Maar heb je ook een bron? Notrickszone e.d. kun je wat mij betreft in je hol stoppen.
Global dimming is wel waarschjijnlijk een echt effect. Aerosolen hebben gemiddeld een netto negatief effect op de forcing. Het wordt ook wel eens als voorstel geopperd om de opwarming te vertragen.

Zie bv. dit artikeltje uit Nature: Aerosols and their Relation to Global Climate and Climate Sensitivity.

Met onder andere deze grafiek:


Ik heb alleen geen idee waarom er over begonnen wordt?
pi_178022073
quote:
0s.gif Op donderdag 22 maart 2018 21:27 schreef ExtraWaskracht het volgende:

[..]

Ik heb alleen geen idee waarom er over begonnen wordt?
Mja, MrRatio lijkt daar te beweren dat voor 1985 men zich eerder zorgen maakte om het exacte tegenovergestelde waar men zich nu zorgen om maakt, en dat te willen gebruiken om de geloofwaardigheid van de huidige zorgen te bestrijden.

Ik zou zeggen: dan neemt mijnheer Ratio wel een behoorlijk loopje met de feiten.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  donderdag 22 maart 2018 @ 21:35:36 #75
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_178022153
quote:
10s.gif Op donderdag 22 maart 2018 21:32 schreef Molurus het volgende:

[..]

Mja, MrRatio lijkt daar te beweren dat voor 1985 men zich eerder zorgen maakte om het exacte tegenovergestelde waar men zich nu zorgen om maakt, en dat te willen gebruiken om de geloofwaardigheid van de huidige zorgen te bestrijden.

Ik zou zeggen: dan neemt mijnheer Ratio wel een behoorlijk loopje met de feiten.
Ik durf niet goed te zeggen of hij in dit geval een loopje neemt met de feiten, maar wmb iig wel met de ratio. Zo bezien probeert hij zaken te verbinden welke niet logisch te verbinden zijn.
pi_178022454
quote:
0s.gif Op donderdag 22 maart 2018 19:19 schreef MrRatio het volgende:

[..]

In de 70-er jaren waren er vele geleerden die zich zorgen maakten over Global Cooling, door het in de lucht brengen van aerosolen die zonlicht zou blokkeren.


Die zaten er idd ook tussen (niet zoveel als die opwarming verwachtten, maar goed). Uiteindelijk bleek al vrij snel dat global warming door CO2 het geval was.

Wat is je punt precies?
pi_178022852
quote:
1s.gif Op donderdag 22 maart 2018 21:44 schreef Zwoerd het volgende:

[..]

Die zaten er idd ook tussen (niet zoveel als die opwarming verwachtten, maar goed). Uiteindelijk bleek al vrij snel dat global warming door CO2 het geval was.

Wat is je punt precies?
Dat jij nu aan orwelliaanse geschiedsvervalsing doet. :N
Weten wat men weet en weten wat men niet weet: dat is kennis - Confucius
  donderdag 22 maart 2018 @ 22:03:16 #78
463668 MrRatio
Never underestimate ratio
pi_178022963
quote:
0s.gif Op donderdag 22 maart 2018 19:41 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat je kunt googlen geloof ik zo. Maar heb je ook een bron? Notrickszone e.d. kun je wat mij betreft in je hol stoppen.
Ik weet inmiddels wel dat jij notrickszone.com niet kunt beoordelen, in verband met een gebrek aan kennis. Wat doe je eigenlijk hier?
Environmentalism and its most extreme version, global warming alarmism, asks for an almost unprecedented expansion of government intrusion and intervention into our lives and of government control over us.
Václav Klaus
  donderdag 22 maart 2018 @ 22:03:43 #79
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_178022977
quote:
1s.gif Op donderdag 22 maart 2018 21:59 schreef de_tevreden_atheist het volgende:

[..]

Dat jij nu aan orwelliaanse geschiedsvervalsing doet. :N
Ehhh, come again? Ik hou niet zo van het strooien met filmpjes, maar neem svp 7 minuten de tijd om dit filmpje van potholer54 te bekijken, specifiek hierover:

  donderdag 22 maart 2018 @ 22:22:22 #80
463668 MrRatio
Never underestimate ratio
pi_178023563
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 09:54 schreef cynicus het volgende:

Een groepje vooraanstaande klimaatwetenschappers waaronder Roger Revelle, Wallace Broecker en Charles Keeling schreef in 1965 aan de Amerikaanse president:

CLIMATIC EFFECTS OF POLLUTION

Carbon dioxide is being added to the earth's atmosphere by the burning of coal, oil and natural gas at the rate of 6 billion tons a year. By the year 2000 there will be about 25% more CO2 in our atmosphere than at present. This will modify the heat balance of the atmosphere to such an extent that marked changes in climate, not controllable through local or even national efforts, could occur. Possibilities of bringing about countervailing changes by deliberately modifying other processes that affect climate may then be very important.
[..]

Bron: Restoring the quality of our environment. Report of the environmental pollution panel. US President's science advisory committee. 1965.

Kennis evolueert (bij echte skeptici).
De indruk werd gewekt dat Global Warming al tientallen jaren bewezen is door wetenschappers. Zo eenvoudig is dat niet. Na enkele minuten zoeken via Google is al snel duidelijk dat er ook heel andere geluiden te horen waren als je ernaar zoekt. Net als nu eigenlijk...

Een andere president kreeg ook een brief van verontruste wetenschappers over een klimaatramp, maar nu in de richting van Global Cooling

The year 1972 remains infamous in the annals of meteorology for extreme weather events all around the globe. Towards the end of that year, in a letter dated 3 December 1972, two geologists George Kukla and Robert Matthews warned President Nixon that…

…a global deterioration of climate, by order of magnitude larger than any hitherto experienced by civilized mankind is a very real possibility and indeed may be due very soon.

When geologists say ‘very soon’ it is wise to hesitate, but Kukla and Matthews were quick to remove any suggestion that they might be talking only in terms of millennia-metered geological time. ‘The present cooling now underway in the Northern Hemisphere’, they went on to explain, ‘could be the start of this expected shift’. In other words, it looked every bit like the stable mild climate of recent millennia has already ended.

Bonus:
Environmentalism and its most extreme version, global warming alarmism, asks for an almost unprecedented expansion of government intrusion and intervention into our lives and of government control over us.
Václav Klaus
pi_178026025
quote:
1s.gif Op donderdag 22 maart 2018 21:59 schreef de_tevreden_atheist het volgende:

[..]

Dat jij nu aan orwelliaanse geschiedsvervalsing doet. :N
Ok, leg maar uit op welke manier ik dat zou doen.
  vrijdag 23 maart 2018 @ 00:56:49 #82
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_178026390


[ Bericht 50% gewijzigd door ExtraWaskracht op 23-03-2018 09:18:43 ]
  vrijdag 23 maart 2018 @ 01:15:45 #83
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_178026495
quote:
Should oil companies pay for climate change? Yes, there is evidence
By Ann Carlson and Peter C. FrumhoffMarch 20, 2018 Updated: March 21, 2018 10:31am

On Wednesday, a federal judge will hold a “climate science tutorial” as part of San Francisco’s and Oakland’s nuisance cases against five oil giants for damages related to sea level rise. He has invited plaintiffs and defendants to present the history of climate science and “the best science now available on global warming, glacier melt, sea rise and coastal flooding.” Last week another federal court rejected oil companies’ efforts to get nuisance cases filed against them by Imperial Beach (San Diego County) and Marin and San Mateo counties moved from state courts into the federal system. The decision dealt the companies a huge blow, given favorable California law.

At the heart of both cases are these central questions: What did fossil fuel producers know about climate change and its causes and effects, when did they know it, and how did their public statements square with what they knew? The answers could help determine whether these companies should pay for some of the billions of dollars needed to protect Californians from rising seas and damage from drought, wildfire and other extreme events worsened by climate change.

A decade ago, courts dismissed a series of nuisance suits brought against fossil fuel emitters alleging they should be held responsible for their greenhouse gas emissions. Judges dismissed the cases largely on grounds that plaintiffs lacked the evidence to show that coal-burning power plants and other big emitters caused specific climate harms. Today plaintiffs can show, based on new scientific studies, the clear connection between heat-trapping emissions and worsening impacts.

Scientists have found, for example, that carbon emissions traced to the products of 20 large fossil fuel producers have contributed about 15 percent of global sea level rise — and more than 6 percent result from emissions traced to ExxonMobil, Chevron and BP, the three largest sources, alone. Scientists can also now characterize how climate change has worsened the extent and severity of specific extreme events, such as California’s recent multiyear drought.

These “climate attribution studies” are relevant to the question of company responsibility for climate harms. So, too, is the accumulating evidence of companies’ deception on the issue. Enterprising journalists at the Columbia School of Journalism and the Los Angeles Times published an exposé showing that ExxonMobil claimed for years that climate science was too uncertain to warrant action while privately incorporating the science they were publicly dismissing into business plans to protect their drilling operations in a warming Arctic. Meanwhile, ExxonMobil and other fossil fuel companies financed an enormous multimillion-dollar disinformation campaign to manufacture doubt about climate science. They employed a vast network of trade associations and lobby groups, think tanks and politicians to distort the realities and risks of global warming to block policies that would reduce carbon emissions.

These two changes mean that for the first time, communities affected by climate change stand a real chance of holding fossil fuel companies accountable. The communities have also made some smart strategic choices this time around. Instead of suing power plants, they have chosen to sue the producers and extractors of petroleum products. Evidence tracing rising temperatures and sea levels back to the products of individual fossil energy companies may make it easier for courts to find defendants responsible for a proportion of climate harms. The plaintiff communities have also sued in California courts, where recent nuisance cases make clear that defendants who conceal the dangers of their activities and engage in campaigns against regulation are more likely to be found liable for their actions. The fossil fuel companies are right to be afraid to be in California courts.

The lawsuits may take years to resolve. But at a time when the federal government has retreated from climate leadership, they are an important lever to force big oil to take responsibility for their actions and diminish their ability to thwart sensible climate policies.

The cases also shine a light on the companies’ deceptive behavior and role in creating public confusion about the causes of climate change. And eventually, they can help California communities lead the fight to ensure companies pay for the climate damage their products are already costing to lives and livelihoods.

Ann Carlson is a professor of environmental law at the UCLA School of Law. Peter C. Frumhoff is the director of science and policy and chief climate scientist at the Union of Concerned Scientists.
Ik heb nog geen update gezien over wat deze historische update betekende voor deze rechter.
pi_178027945
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 maart 2018 00:00 schreef Zwoerd het volgende:

[..]

Ok, leg maar uit op welke manier ik dat zou doen.
Zie de post van MrRatio van donderdag 22 maart 2018 @ 22:22 • 80 ^O^
Weten wat men weet en weten wat men niet weet: dat is kennis - Confucius
pi_178028612
quote:
1s.gif Op vrijdag 23 maart 2018 06:37 schreef de_tevreden_atheist het volgende:

[..]

Zie de post van MrRatio van donderdag 22 maart 2018 @ 22:22 • 80 ^O^
Ik begrijp het nog steeds niet. Of waren Kukla en Matthews destijds de enige wetenschappers :?
pi_178028956
quote:
0s.gif Op donderdag 22 maart 2018 22:03 schreef MrRatio het volgende:

[..]

Ik weet inmiddels wel dat jij notrickszone.com niet kunt beoordelen, in verband met een gebrek aan kennis. Wat doe je eigenlijk hier?
Waarom worden 9 van de 10 no tricks artikelen die door jou hier geplaatst worden door cynicus afgeserveerd? :D

En dan moeten we geloven dat jij zogenaamd meer kennis als molorus zou hebben. Zitten we hier bij een slechte cabaret voorstelling?
  vrijdag 23 maart 2018 @ 09:22:44 #87
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_178029403
Er is ook gewoon een onderzoek naar gedaan:

THE MYTH OF THE 1970s GLOBAL COOLING SCIENTIFIC CONSENSUS

Abstract

Climate science as we know it today did not exist in the 1960s and 1970s. The integrated enterprise embodied in the Nobel Prizewinning work of the Intergovernmental Panel on Climate Change existed then as separate threads of research pursued by isolated groups of scientists. Atmospheric chemists and modelers grappled with the measurement of changes in carbon dioxide and atmospheric gases, and the changes in climate that might result. Meanwhile, geologists and paleoclimate researchers tried to understand when Earth slipped into and out of ice ages, and why. An enduring popular myth suggests that in the 1970s the climate science community was predicting “global cooling” and an “imminent” ice age, an observation frequently used by those who would undermine what climate scientists say today about the prospect of global warming. A review of the literature suggests that, on the contrary, greenhouse warming even then dominated scientists' thinking as being one of the most important forces shaping Earth's climate on human time scales. More importantly than showing the falsehood of the myth, this review describes how scientists of the time built the foundation on which the cohesive enterprise of modern climate science now rests.
  vrijdag 23 maart 2018 @ 09:38:31 #88
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_178029689
quote:
1s.gif Op vrijdag 23 maart 2018 08:48 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Waarom worden 9 van de 10 no tricks artikelen die door jou hier geplaatst worden door cynicus afgeserveerd? :D

En dan moeten we geloven dat jij zogenaamd meer kennis als molorus zou hebben. Zitten we hier bij een slechte cabaret voorstelling?
Dat ie nog steeds met die site aan durft te komen is inderdaad niks minder dan bizar. Inmiddels kunnen we dat toch wel gewoon bewezen oplichters noemen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 23 maart 2018 @ 09:51:09 #89
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_178029886
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 maart 2018 09:22 schreef ExtraWaskracht het volgende:
Er is ook gewoon een onderzoek naar gedaan:

THE MYTH OF THE 1970s GLOBAL COOLING SCIENTIFIC CONSENSUS

^O^

Ergens is het natuurlijk diep en diep triest dat dit uberhaupt moet worden onderzocht. Zo hardnekkig zijn de 'scepticische' verspreiders van moedwillige nonsens.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_178030293
Het onderwerp veranderd langzaam weer, dus het is niet helmaal helder wie het waar niet mee eens is.

De_tevreden_atheist begon met de stelling dat "alle wetenschappers" voor 1985 vonden dat opwarming goed was. Ik denk toch wel aangetoond te hebben dat die stelling niet houdbaar is. Kan/durft de_tevreden_atheist dat bevestigen?

MrIrratio begon daarna na een quote van mij over global cooling (doepalen verzetten), alsof dat mijn argument tegen de_tevreden_atheist zou ontkrachten.

Maargoed, laten we eens kijken naar de beweringen van MrRatio.

Er waren in de jaren '70 inderdaad een aantal publicaties die global cooling voorspelden. Dit was voornamelijk als gevolg van de sterke toename van aerosol uitstoot door kolencentrales. Dat signaal zou de CO2 opwarming overstemmen. Dat dit achteraf onjuist blijkt komt voort uit twee dingen: CO2 emissies zijn cumulatief, ze accumuleren in de atmosfeer, terwijl aerosols een korte verblijftijd hebben, uiteindelijk zou de CO2 forcering de aerosol forcering overwinnen. Het tweede punt is de introductie van diverse Clean Air Acts over de wereld waardoor de aerosol uitstoot drastisch is afgenomen terwijl CO2 emissies zijn blijven toenemen.

Desondanks waren er in dezelfde periode flink meer studies die global warming verspelden, zoals je kunt zien in onderstaande grafiek:

Bron: Peterson et. al. Bulletin of the American Meteorological Society, 2008

De suggestie dat de klimaatwetenschap Global Cooling voorspelde in de jaren '70 is dan ook onjuist. Het was meer een media onderwerp.

Om te achterhalen wat wel een accurate weergave van de stand van de klimaatwetenschap in die periode kunnen we kijken naar een assessment rapport uit die tijd van de US National Academy of Sciences. Uit het voorwoord:
quote:
[..]we do not have a good quantitative understanding of our climate machine and what determines its course. Without the fundamental understanding, it does not seem possible to predict climate[..]
Bron: Understanding Climate Change, A Program for Action. US Committee for GARP. Washington, DC: National Academy of Sciences. 1975

De correctere stelling zou zijn dat er in de jaren '70 nog geen consensus was over de gecombineerde gevolgen van de diverse veranderende factoren in het klimaatsysteem.

Kan de_tevreden_atheist nog bevestigen dat niet 'alle wetenschappers' dachten dat opwarming goed is, of negeer je mijn weerleggingen wederom?
  zaterdag 24 maart 2018 @ 16:49:18 #91
463668 MrRatio
Never underestimate ratio
pi_178059268
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 maart 2018 01:15 schreef ExtraWaskracht het volgende:

[..]

Ik heb nog geen update gezien over wat deze historische update betekende voor deze rechter.
Dit is BNW spul.

De rechter heeft wijs besloten en deze zaak stopgezet.
Environmentalism and its most extreme version, global warming alarmism, asks for an almost unprecedented expansion of government intrusion and intervention into our lives and of government control over us.
Václav Klaus
  zaterdag 24 maart 2018 @ 16:56:04 #92
463668 MrRatio
Never underestimate ratio
pi_178059390
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 maart 2018 10:14 schreef cynicus het volgende:
Het onderwerp veranderd langzaam weer, dus het is niet helmaal helder wie het waar niet mee eens is.

De_tevreden_atheist begon met de stelling dat "alle wetenschappers" voor 1985 vonden dat opwarming goed was. Ik denk toch wel aangetoond te hebben dat die stelling niet houdbaar is. Kan/durft de_tevreden_atheist dat bevestigen?

MrIrratio begon daarna na een quote van mij over global cooling (doepalen verzetten), alsof dat mijn argument tegen de_tevreden_atheist zou ontkrachten.

Maargoed, laten we eens kijken naar de beweringen van MrRatio.

Er waren in de jaren '70 inderdaad een aantal publicaties die global cooling voorspelden. Dit was voornamelijk als gevolg van de sterke toename van aerosol uitstoot door kolencentrales. Dat signaal zou de CO2 opwarming overstemmen. Dat dit achteraf onjuist blijkt komt voort uit twee dingen: CO2 emissies zijn cumulatief, ze accumuleren in de atmosfeer, terwijl aerosols een korte verblijftijd hebben, uiteindelijk zou de CO2 forcering de aerosol forcering overwinnen. Het tweede punt is de introductie van diverse Clean Air Acts over de wereld waardoor de aerosol uitstoot drastisch is afgenomen terwijl CO2 emissies zijn blijven toenemen.

Desondanks waren er in dezelfde periode flink meer studies die global warming verspelden, zoals je kunt zien in onderstaande grafiek:
[ afbeelding ]
Bron: Peterson et. al. Bulletin of the American Meteorological Society, 2008

De suggestie dat de klimaatwetenschap Global Cooling voorspelde in de jaren '70 is dan ook onjuist. Het was meer een media onderwerp.

Om te achterhalen wat wel een accurate weergave van de stand van de klimaatwetenschap in die periode kunnen we kijken naar een assessment rapport uit die tijd van de US National Academy of Sciences. Uit het voorwoord:

[..]

Bron: Understanding Climate Change, A Program for Action. US Committee for GARP. Washington, DC: National Academy of Sciences. 1975

De correctere stelling zou zijn dat er in de jaren '70 nog geen consensus was over de gecombineerde gevolgen van de diverse veranderende factoren in het klimaatsysteem.

Kan de_tevreden_atheist nog bevestigen dat niet 'alle wetenschappers' dachten dat opwarming goed is, of negeer je mijn weerleggingen wederom?
Mmmm, ik ben het voor meer dan 99% eens met de bijdragen van de tevreden atheïst, maar hier maakte hij/zij een slip of de pen. Er is geen bewijs dat alle wetenschappers opwarming goed vonden. Ik kan me wel voorstellen dat er een meerderheid is die er zo over denkt, maar 100% van de wetenschappers-dat hoeft niet het geval te zijn. Ik kan me voorstellen dat een professor Iberische dichtkunst er geen mening over heeft.

Ik zag een stukje tekst over een gesuggereerde consensus in de 70er jaren dat wetenschappers global warming door CO2 vreesden. Ik heb daar enkele voorbeelden tegenover gezet. Zo helder was het niet.
Het is geen alles of niets discussie.

"De suggestie dat de klimaatwetenschap Global Cooling voorspelde in de jaren '70 is dan ook onjuist. Het was meer een media onderwerp"
O ja?

Hansen van Nasa in 1981: "[T]he temperature in the Northern Hemisphere decreased by about 0.5°C between 1940 and 1970, a time of rapid CO2 buildup. ... Northern latitudes warmed ~ 0.8°C between the 1880's and 1940, then cooled - 0.5°C between 1940 and 1970."



Dat was een van de argumenten, de temperatuur steeg tussen 1900 en 1940, en daalde daarna tussen 1940 en 1970- om tot 2000 weer te stijgen, en stabiel te blijven-of zelfs lichtjes dalen- vanaf 2000.
Het in 1970 extrapoleren van de temperatuurdaling tussen 1940 en 1970 naar de verre toekomst maakt een nieuwe ijstijd aannemelijk.

Het was meer een media-onderwerp. Als ik even zoek kom ik van alles tegen:

National Academy of Sciences, 1975 "Starr and Oort (1973) have reported that, during the period 1958-1963, the hemisphere's (mass-weighted) mean temperature decreased by about 0.6 °C. ... Since the 1940's, mean temperatures have declined and are now nearly halfway back to the 1880 levels. ... There seems little doubt that the present period of unusual warmth will eventually give way to a time of colder climate ... [T]here is a finite probability that a serious worldwide cooling could befall the earth within the next hundred years. ... [A]s each 100 years passes, we have perhaps a 5 percent greater chance of encountering its [the next glacial's] onset."

NOAA, 1974 "Many climatologists have associated this drought and other recent weather anomalies with a global cooling trend and changes in atmospheric circulation which, if prolonged, pose serious threats to major food-producing regions of the world. ... Annual average temperatures over the Northern Hemisphere increased rather dramatically from about 1890 through 1940, but have been falling ever since. The total change has averaged about one-half degree Centigrade, with the greatest cooling in higher latitudes."
"[T]he average growing season in England is already two weeks shorter than it was before 1950. Since the late 1950's, Iceland's hay crop yield has dropped about 25 percent, while pack ice in waters around Iceland and Greenland ports is becoming the hazard to navigation it was during the 17th and 18th centuries. ... Some climatologists think that if the current cooling trend continues, drought will occur more frequently in India--indeed, through much of Asia, the world's hungriest continent. ... Some climatologists think that the present cooling trend may be the start of a slide into another period of major glaciation, popularly called an 'ice age'."

Cimorelli and House, 1974 "[B]etween 1880 and 1940 a net warming of about 0.6°C occurred, and from 1940 to the present our globe experienced a net cooling of 0.3°C. ... [I]t has since been found that the rate of temperature increase decreases with increasing CO2 ... [A]n increase in man-made global particulates by a factor of 4.0 will initiate an ice-age. In order that we safeguard ourselves and future generations from a self-imposed ice-age it is necessary that we effectively monitor global concentrations of particulate matter."

8. National Academy of Sciences, 1975 "Starr and Oort (1973) have reported that, during the period 1958-1963, the hemisphere's (mass-weighted) mean temperature decreased by about 0.6 °C. ... Since the 1940's, mean temperatures have declined and are now nearly halfway back to the 1880 levels. ... There seems little doubt that the present period of unusual warmth will eventually give way to a time of colder climate ... [T]here is a finite probability that a serious worldwide cooling could befall the earth within the next hundred years. ... [A]s each 100 years passes, we have perhaps a 5 percent greater chance of encountering its [the next glacial's] onset."

Hare, 1971 "[M]ost recent years of hemispheric surface temperatures (Mitchell, 1970) show rises of about 0.6C over the 0-80N belt between 1880 and 1940, followed by a subsequent decline to current temperatures about 0.3C above 1880. ... It is clear, however, that sound meteorological estimates of the troposphere and surface warming to be expected from this increase [in CO2] (e.g., Manabe and Wetherland, 1967) do not account for the observed temperatures variations. The rise between 1880 and 1940 was much greater than the computed carbon dioxide effect, and since 1940 temperatures have actually fallen as the rise in [CO2] mixing ratio accelerated."
Gribbin, 1975 "A recent flurry of papers has provided further evidence for the belief that the Earth is cooling. There now seems to be little doubt that changes over the past few years are more than a minor statistical fluctuation. ... The observed cooling corresponds to a re-establishment of the 'Little Ice Age' which persisted for several hundred years up to the end of the nineteenth century"

Flohn, 1974 "Since about 1945 [to 1974], global cooling, on a scale of -0.01°C/yr [-0.3°C total], has reversed the warming trend of the first decades of our century. ... A large majority of the participants of the symposium concluded that the present warm epoch has reached its final phase [...]-the natural end of this interglacial epoch is 'undoubtedly near'."

Denton and Karlén, 1973 "Viewed as a whole, therefore, the Holocene experienced alternating intervals of glacier expansion and contraction that probably were superimposed on the broad climatic trends recognized in pollen profiles and deep-sea cores. Expansion intervals lasted up to 900 yr and contraction intervals up to 1750 yr. ... Should this pattern continue to repeat itself, the [ongoing, current] Little Ice Age will be succeeded within the next few centuries by a long interval of milder climates similar to those of the Roman Empire and Middle Ages. ... Holocene glacier and climatic fluctuations, because of their close correlation with short-term C14 variations, were caused by varying solar activity."

Brinkmann, 1979 "Concern about the impact of the recent downward trend in the average surface temperature for the 'Northern Hemisphere' (Reitan, 1974; Angell and Korshover, 1975) on the world food supply has led to an increasing interest in possible changes in the length of the growing season (NRC, 1976; NRC, 1977). ... Increased variability has been proposed to be linked to hemispheric cooling [...] would cause greater extremes in weather (Bryson, 1975; Lamb, 1975)."

Bryson and Wendland, 1975 "Since 1940, the effect of the rapid rise of atmospheric turbidity appears to have exceeded the effect of rising carbon dioxide, resulting in a rapid downward trend of temperature. There is no indication that these trends will be reversed, and there is some reason to believe that man-made pollution will have an increased effect in the future."

Collis, 1975 "It is not clear how such favorable and relatively consistent conditions are related to the higher temperatures in this century or the peaking of temperatures around 1940. The reversal of this warming trend, however, could mark the beginning of a new ice age"

Schneider, 1974 "In the last century it is possible to document an increase of about 0.6°C in the mean global temperature between 1880 and 1940 and a subsequent fall of temperature by about 0.3°C since 1940. In the polar regions north of 70° latitude the decrease in temperature in the past decade alone has been about 1°C, several times larger than the global average decrease. Up till now, past climatic changes (except possibly those of the last few decades [of cooling temperatures]) could hardly have been caused by man's activities. ... Some scientists already feel that particles might be responsible for the recently observed decrease in the earth's temperature"

Gates, 1976 "Recorded data show that from 1940 to the early 1970s the average temperature in the Northern Hemisphere slowly decreased, with a net cooling of approximately 1°F [-0.55 °C] over the continents and less cooling over the oceans. We also know that during the period from about 1890 to 1940 the air over at least the continents of the Northern Hemisphere underwent a gradual warming of over 1.5°F [+0.83°C]. ... Whether such fluctuations are primarily the result of man's activities or are only natural climatic variations remains an open question."

En zo kan ik nog tientallen andere wetenschappelijke bronnen. Dus de opmerking van Cynicus, het was maar een media-dingetje is hierbij hopelijk begrepen weerlegd te zijn. Zo niet, dan kan ik hier nog tientallen voorbeelden extra hier plaatsen.

[ Bericht 28% gewijzigd door MrRatio op 24-03-2018 20:02:00 ]
Environmentalism and its most extreme version, global warming alarmism, asks for an almost unprecedented expansion of government intrusion and intervention into our lives and of government control over us.
Václav Klaus
pi_178059573
In 1971 waren er drie klimaatwetenschappers in Nederland, het was de vakgroep van CJE Schuurmans met twee studentassistenten die zich voornamelijk met de geschiedenis van de meteorologie bezighielden.
Weten wat men weet en weten wat men niet weet: dat is kennis - Confucius
  zaterdag 24 maart 2018 @ 18:46:31 #94
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_178061365
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 16:49 schreef MrRatio het volgende:

[..]

Dit is BNW spul.

De rechter heeft wijs besloten en deze zaak stopgezet.
[citation needed]
  zaterdag 24 maart 2018 @ 20:01:27 #95
463668 MrRatio
Never underestimate ratio
pi_178062608
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 18:46 schreef ExtraWaskracht het volgende:

[..]

[citation needed]
De zaak zelf: http://dailycaller.com/20(...)ng/?utm_medium=email
http://dailycaller.com/20(...)iracy-exxon-chevron/
http://www.climatedepot.c(...)bal-warming-science/

Hier het materiaal van de verdediging van Chevron:
http://blogs2.law.columbi(...)-317-cv-06011_na.pdf

Knut Angstrom komt ook hierin nog even langs:
“The remainder of Angstrom’s paper is devoted to a destructive criticism of the theories put forth
by the Swedish chemist, S. Arrhenius, in which the total absorption of CO2 is quite inadmissibly inferred from data which include the combined absorption of CO2 and the vapor of water.”
Knut Armstrong on Atmospheric Absorption, Monthly Weather Rev., June 1901, at 268

Ik zou zelf als verdediging een heel ander stukje aangeleverd hebben. Ik zou bijvoorbeeld dit plaatje bijgesloten hebben, data van de NOAA, onder de hoede van klimaat activist James Hansen.


In 1940 was het CO2 gehalte aanzienlijk lager dan nu, en toch bij dezelfde temperatuur.

[ Bericht 2% gewijzigd door MrRatio op 24-03-2018 20:07:53 ]
Environmentalism and its most extreme version, global warming alarmism, asks for an almost unprecedented expansion of government intrusion and intervention into our lives and of government control over us.
Václav Klaus
  zaterdag 24 maart 2018 @ 23:20:27 #96
463668 MrRatio
Never underestimate ratio
pi_178067126
En nog een link over de rechtszaak: https://principia-scienti(...)unk-climate-science/
Environmentalism and its most extreme version, global warming alarmism, asks for an almost unprecedented expansion of government intrusion and intervention into our lives and of government control over us.
Václav Klaus
  zondag 25 maart 2018 @ 01:39:31 #97
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_178069220
Iets minder gekleurde bronnen zou wel fijn zijn. Hier nog een artikel erover: https://www.scientificame(...)limate-change-trial/

Interessante quote wel:

quote:
Garbow, the Chevron lawyer, noted "that it is extremely likely that human influence has been the dominant cause of observed warming since the mid-20th century."
Vind je het zelf niet gek dat oliebedrijven wel denken dat de IPCC rapportages hout snijden en dat ze aangeven dat het extreem waarschijnlijk is dat wij mensen voor de opwarming sinds midden 20e eeuw hebben gezorgd, terwijl je zelf regelmatig verwoordt dat het allemaal onzin is?

Misschien dat ik er verder overheen heb gelezen, maar kun je svp even aangeven waar jouw claim te lezen is?
quote:
De rechter heeft wijs besloten en deze zaak stopgezet.


[ Bericht 44% gewijzigd door ExtraWaskracht op 25-03-2018 03:02:48 ]
  zondag 25 maart 2018 @ 10:50:51 #98
463668 MrRatio
Never underestimate ratio
pi_178072989
quote:
0s.gif Op zondag 25 maart 2018 01:39 schreef ExtraWaskracht het volgende:
Iets minder gekleurde bronnen zou wel fijn zijn. Hier nog een artikel erover: https://www.scientificame(...)limate-change-trial/

Interessante quote wel:

[..]

Vind je het zelf niet gek dat oliebedrijven wel denken dat de IPCC rapportages hout snijden en dat ze aangeven dat het extreem waarschijnlijk is dat wij mensen voor de opwarming sinds midden 20e eeuw hebben gezorgd, terwijl je zelf regelmatig verwoordt dat het allemaal onzin is?

Misschien dat ik er verder overheen heb gelezen, maar kun je svp even aangeven waar jouw claim te lezen is?

[..]

Oh boy, klagen over gekleurdheid van bronnen en dan komen met Scientific American....die de klimaatkopij krijgt van climatewire.com

De advocaten ging het niet om waarheidsvinding maar om hun zaak te winnen. De verdediging citeerde IPCC materiaal, waar nogal wat tegenstrijdigheden in zijn komen te zitten in de afgelopen jaren. In de rechtbank is het een slimme zet om de IPCC bronnen te gebruiken. Wanneer de verdediging komt met bronnen geplukt van wattsupwiththat.com of van notrickszone.com hadden er waarschijnlijk meerdere klimaatgekkies al schuimbekkend over de vloer van de rechtszaal liggen kronkelen. De verdediging gekozen voor een kortlopend proces, niet op een wetenschappelijk inhoudelijke discussie. Zoals ik hierboven al eerder eerder liet zien komt ook Knut Angstrom ook in het verhaal voor. Als de verdachte CO2 is, dan is daar sluitend bewijs voor nodig- en het IPCC komt niet verder dan 'very likely', ondersteund met mooie plaatjes van numerieke modellen.
De rechter is wel een voorbeeld, vroeg aan de klagers of CO2 van een bosbrand ook broekaseffect geeft, na lang ontwijken zei de klager dat dit CO2 zich anders gedraagt dan wanneer het uit fossiele brandstoffen komt.

De rechtszaak in Nederland, in eerste instantie gewonnen door Urgenda, mag van mij ook per direct gestopt worden. Dat is geen goed voorbeeld van een goed ingelezen rechter.
Zoals je had kunnen lezen in mijn posting waarin het materiaal van de verdediging is genoemd heeft de verdediging vooral 'likely' en 'very likely' cursief gezet. In een rechtbank is
Environmentalism and its most extreme version, global warming alarmism, asks for an almost unprecedented expansion of government intrusion and intervention into our lives and of government control over us.
Václav Klaus
  zondag 25 maart 2018 @ 11:08:07 #99
44703 ExtraWaskracht
Laat maar lekker draaien
pi_178073277
Scientific American als gekleurd zien ... over BNW gesproken. Er komt zoals wel vaker niet veel zinnigs bij je uit.

Als de advocaat van Chevron opmerkt: "that it is extremely likely that human influence has been the dominant cause of observed warming since the mid-20th century," dan kunnen we denk ik wel vaststellen dat dat hun standpunt is. Dat standpunt kan in een andere zaak inderdaad anders zijn, maar ben ik nog niet tegen gekomen en kan niet zomaar diametraal anders zijn, want dan hebben ze wat uit te leggen.

In hun publieke uitingen gaan ze ook uit van de realiteit van klimaatverandering door mensen... ze hebben er ook bv. deze pagina aan gewijd: https://www.chevron.com/corporate-responsibility/climate-change

Daar zijn ze ook niet uniek in. Hoewel ze wat omslachtig op hun pagina over klimaatverandering en het omgaan met risico's schrijven, staat op de site van Shell vrij duidelijk:

quote:
We recognise the significance of climate change, along with the role energy plays in helping people achieve and maintain a good quality of life. A key role for society - and for Shell - is to find ways to provide much more energy with less carbon dioxide.
Hoe dan ook, nogmaals, misschien dat ik er verder overheen heb gelezen, maar kun je svp even aangeven waar jouw claim te lezen is?
quote:
De rechter heeft wijs besloten en deze zaak stopgezet.


[ Bericht 8% gewijzigd door ExtraWaskracht op 25-03-2018 11:38:54 ]
  zondag 25 maart 2018 @ 12:10:08 #100
463668 MrRatio
Never underestimate ratio
pi_178074388
Oliemaatschappijen voeren een PR beleid. Shell zou zijn eigen glazen ingooien wanneer Shell zou ropen: Global warming is een hoax!, alleen domme mensen geloven hierin, AGW is een religieuze cult, AGW is wetenschapsontkenning,
Bovendien worden nu kolencentrales onder druk gezet, Shell vind dat prima, want meer verkoop van aardgas.
Dus oliemaatschappijen spelen het spelletje mee. De advocaten van Chevron gingen voor de juridische winst, niet voor de wetenschappelijke waarheid. Door mensen veroorzaakt omvat ook de priemende vinger naar CFK's, en naar CH4 en N2O uit landbouw waarvan natuurlijk de oliemaatschappijen zeggen: dat hebben wij dus niet gedaan!

En ondertussen vinden archeologen overblijfselen van gerst teelt op Groenland, 1000 jaar terug. Met een bescheiden CO[sub2[/sub] gehalte in de atmosfeer.
http://sciencenordic.com/vikings-grew-barley-greenland
Ik verwacht niet dat Scientas.nl en de ScientificAmerican dit feit binnenkort publiceren.

Huh, de warme temperaturen van nu zijn toch unprecedented?
Environmentalism and its most extreme version, global warming alarmism, asks for an almost unprecedented expansion of government intrusion and intervention into our lives and of government control over us.
Václav Klaus
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')