FOK!forum / Culinesse à gogo / Ik kom er niet uit: om groeten te snijden?
THEFXRwoensdag 7 maart 2018 @ 13:10
Wat is de makkelijkste manier om groenten te snijden?
Daarmee bedoel ik licht genoeg om makkelijk te hanteren, maar zwaar genoeg om door de groenten heen te gaan

1) Nakiri
images?q=tbn:ANd9GcSGiCzPqgaWT7pDUlvRw5VZ82mxnmB8vVpSsT08JA5AG3eaCcymfg

2) santokumes
sabatier-santoku-mes-zilver-5013314719426.jpg?w=966&h=966&fmt.jpeg.interlaced=true

3) Chinees hakbijltje
images?q=tbn:ANd9GcTJ6X_03OQS_VhzV7O8XTvKxT3dmBiq8m_BlxlKFOnvgSt6rx1G

[ Bericht 0% gewijzigd door THEFXR op 07-03-2018 14:17:33 ]
RobinOokwoensdag 7 maart 2018 @ 13:16
Ik heb alleen ervargin met een Westers koksmes en een santokumes en heb toch wel voorkeur voor het laatste. Daarmee kun je op zijn Westers "snijden" èn zijn Oosters "hakken".
nogeenoudebekendewoensdag 7 maart 2018 @ 13:18
bamipakket_898_617_84_c1.jpg

Nu we dat uit de weg hebben, persoonlijk gewoon met een santoku. Die bijlen kan ik niet zo mee overweg.

Voor fijnsnijden heb je ook nog deze...

4db81519d3d2ac1a3d5c9f857f53a68d.jpg

Maar wederom kan ik daar ook niet zo mee overweg.
Krolliewoensdag 7 maart 2018 @ 13:25
Hoe wil je je groeten gesneden hebben? Hartelijk of hatelijk?
Ridocarwoensdag 7 maart 2018 @ 13:29
quote:
1s.gif Op woensdag 7 maart 2018 13:25 schreef Krollie het volgende:
Hoe wil je je groeten gesneden hebben? Hartelijk of hatelijk?
Dit.

Ik dacht bij de tt eerst aan een typo, maar aangezien in de op ook "groeten" staat...
CoolGuywoensdag 7 maart 2018 @ 13:29
quote:
1s.gif Op woensdag 7 maart 2018 13:25 schreef Krollie het volgende:
Hoe wil je je groeten gesneden hebben? Hartelijk of hatelijk?
Ik dacht ook eerst dat het een typfout was, maar het is consequent in de OP.
NoXiawoensdag 7 maart 2018 @ 13:45
Groetjes terug TS.

gr. gr.
THEFXRwoensdag 7 maart 2018 @ 14:06
quote:
1s.gif Op woensdag 7 maart 2018 13:25 schreef Krollie het volgende:
Hoe wil je je groeten gesneden hebben? Hartelijk of hatelijk?
;(
mascara-klodderwoensdag 7 maart 2018 @ 14:18
Santoku favoriet hier :)
THEFXRwoensdag 7 maart 2018 @ 14:19
quote:
14s.gif Op woensdag 7 maart 2018 13:18 schreef nogeenoudebekende het volgende:
[ afbeelding ]

Nu we dat uit de weg hebben, persoonlijk gewoon met een santoku. Die bijlen kan ik niet zo mee overweg.

Voor fijnsnijden heb je ook nog deze...

[ afbeelding ]

Maar wederom kan ik daar ook niet zo mee overweg.
het lijkt een beetje op een mini kaassnijder
golferwoensdag 7 maart 2018 @ 14:25
Nakiri
Groetjes!
nogeenoudebekendewoensdag 7 maart 2018 @ 14:28
quote:
0s.gif Op woensdag 7 maart 2018 14:19 schreef THEFXR het volgende:

[..]

het lijkt een beetje op een mini kaassnijder
Ja, je ziet het slecht op de foto maar een fijnsnijder heeft twee messen. Een dubbel kaasmes dus. Onvoorstelbaar, honderdmiljoenmiljard foto's maar allemaal van voren waardoor het een enkel mes lijkt. :').
THEFXRwoensdag 7 maart 2018 @ 14:33
quote:
7s.gif Op woensdag 7 maart 2018 14:28 schreef nogeenoudebekende het volgende:

[..]

Ja, je ziet het slecht op de foto maar een fijnsnijder heeft twee messen. Een dubbel kaasmes dus. Onvoorstelbaar, honderdmiljoenmiljard foto's maar allemaal van voren waardoor het een enkel mes lijkt. :').
056eb978c899ae3d720a81341f807d81.jpg
RobinOokwoensdag 7 maart 2018 @ 14:42
quote:
0s.gif Op woensdag 7 maart 2018 14:33 schreef THEFXR het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Ik heb een enkele gehad.
Is kut.
Weggegooid.
Ferrari_Tapewoensdag 7 maart 2018 @ 15:04
quote:
0s.gif Op woensdag 7 maart 2018 13:29 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Ik dacht ook eerst dat het een typfout was, maar het is consequent in de OP.
De groenten en tot sinas!
nogeenoudebekendewoensdag 7 maart 2018 @ 15:08
quote:
0s.gif Op woensdag 7 maart 2018 14:33 schreef THEFXR het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
^O^.

quote:
0s.gif Op woensdag 7 maart 2018 14:42 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ik heb een enkele gehad.
Is kut.
Weggegooid.
De dubbele ook. Lastig slijpen en het vreet snijplanken.
liedetectorwoensdag 7 maart 2018 @ 15:16
gewoon een koksmes en voor dikke harde kolen kan ik een goed broodmes ook aanraden als je het fijn gesneden wil hebben.....
fotostarterwoensdag 7 maart 2018 @ 16:19
Voor grote, harde stevige groentes voldoet een prima koksmes.
Voor het kleinere friemelspul een Herdersmesje.

Althans, dat gebruik ik, en vind dat perfect :D
Pietverdrietwoensdag 7 maart 2018 @ 18:55
Messen hoeven helemaal niet zwaar te zijn, ze moeten scherp zijn
Spanky78woensdag 7 maart 2018 @ 18:59
Nakiri, maar dan is snijtechniek wel wat anders. Werkt verder prima.

Een gewoon goed koksmes werkt ook prima. Maar ik vind met name voor dunne plakjes en rechte sneden de nakiri top.
Janneke141woensdag 7 maart 2018 @ 19:00
Je moet de groeten van Hak hebben. Die hoef je niet meer te snijden.
THEFXRwoensdag 7 maart 2018 @ 19:37
quote:
0s.gif Op woensdag 7 maart 2018 19:00 schreef Janneke141 het volgende:
Je moet de groeten van Hak hebben. Die hoef je niet meer te snijden.
_O- _O-
Postbus100woensdag 7 maart 2018 @ 20:53
quote:
0s.gif Op woensdag 7 maart 2018 19:00 schreef Janneke141 het volgende:
Je moet de groeten van Hak hebben. Die hoef je niet meer te snijden.
Daar was het natuurlijk op wachten :D En anders had ik hem ingekopt :7
Krolliedonderdag 8 maart 2018 @ 10:36
quote:
0s.gif Op woensdag 7 maart 2018 19:00 schreef Janneke141 het volgende:
Je moet de groeten van Hak hebben. Die hoef je niet meer te snijden.
:D :D :D
Frozen-assassindonderdag 8 maart 2018 @ 10:38
Santokumes lijkt me prima geschikt. Als een mes maar scherp is overigens dan snijdt het prima.
THEFXRdonderdag 8 maart 2018 @ 16:39
ik denk dat het deze wordt, heeft volgens de KS een HRC van 57.

vardagen-groentemes-grijs__0396835_PE566197_S4.JPG

http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/60294716/
SummerBreezezondag 11 maart 2018 @ 15:15
quote:
0s.gif Op donderdag 8 maart 2018 16:39 schreef THEFXR het volgende:
ik denk dat het deze wordt, heeft volgens de KS een HRC van 57.

[ afbeelding ]

http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/60294716/
Ik vond hem ook wel interessant, maar koop een mes pas nadat ik hem in de hand heb gehad. En de snijbeweging mee heb gemaakt.
Beide dingen hebben me bij IKEA bijna een half uur soebatten gekost met als zwaarstwegende argument dat ik het artikel anders binnen een paar minuten na aanschaf toch wel weer geretourneerd had.
Dus uiteindelijk maakt het meisje van de afdeling 'koken en tafelen' onder diep gezucht het met los van de plexiglas plaat waar het op gemonteerd zat om het er binnen 10 seconden weer op terug te monteren.
Man wat ligt dat met belabberd in de hand zeg... Ik heb kleine handjes, maar zelfs ik voorzag vrij snel kramp in mijn vingers te krijgen door het kleine heft
THEFXRzondag 11 maart 2018 @ 17:17
quote:
0s.gif Op zondag 11 maart 2018 15:15 schreef SummerBreeze het volgende:

[..]

Ik vond hem ook wel interessant, maar koop een mes pas nadat ik hem in de hand heb gehad. En de snijbeweging mee heb gemaakt.
Beide dingen hebben me bij IKEA bijna een half uur soebatten gekost met als zwaarstwegende argument dat ik het artikel anders binnen een paar minuten na aanschaf toch wel weer geretourneerd had.
Dus uiteindelijk maakt het meisje van de afdeling 'koken en tafelen' onder diep gezucht het met los van de plexiglas plaat waar het op gemonteerd zat om het er binnen 10 seconden weer op terug te monteren.
Man wat ligt dat met belabberd in de hand zeg... Ik heb kleine handjes, maar zelfs ik voorzag vrij snel kramp in mijn vingers te krijgen door het kleine heft
niet echt een gemotiveerde werkneemster, zo te horen
autoknutselaarzondag 11 maart 2018 @ 17:35
Aardappelschilmesje.jpg
Spanky78zondag 11 maart 2018 @ 18:57
quote:
0s.gif Op zondag 11 maart 2018 15:15 schreef SummerBreeze het volgende:

[..]

Ik vond hem ook wel interessant, maar koop een mes pas nadat ik hem in de hand heb gehad. En de snijbeweging mee heb gemaakt.
Beide dingen hebben me bij IKEA bijna een half uur soebatten gekost met als zwaarstwegende argument dat ik het artikel anders binnen een paar minuten na aanschaf toch wel weer geretourneerd had.
Dus uiteindelijk maakt het meisje van de afdeling 'koken en tafelen' onder diep gezucht het met los van de plexiglas plaat waar het op gemonteerd zat om het er binnen 10 seconden weer op terug te monteren.
Man wat ligt dat met belabberd in de hand zeg... Ik heb kleine handjes, maar zelfs ik voorzag vrij snel kramp in mijn vingers te krijgen door het kleine heft
Wat verwacht je dan voor tien euro...
SummerBreezemaandag 12 maart 2018 @ 13:28
quote:
1s.gif Op zondag 11 maart 2018 18:57 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Wat verwacht je dan voor tien euro...
ik verwachtte er een 'leuk' mes voor op vakantie bij te hebben. Bijna alles is beter dan de meuk die in de meeste vakantiehuizen aanwezig zijn, en om nou mijn eigen goede messen elke keer mee te zeulen is ook weer zo wat...
#ANONIEMmaandag 12 maart 2018 @ 13:31
ik ben team santoku. Koksmes is ook oke
derLudolfmaandag 12 maart 2018 @ 19:28
Hmmm, ik vind een koksmes fijner dan een Santuko, blijkbaar ben ik in de minderheid....
FlippingCoinmaandag 12 maart 2018 @ 19:34
quote:
1s.gif Op woensdag 7 maart 2018 18:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Messen hoeven helemaal niet zwaar te zijn, ze moeten scherp zijn
Wat gebruik jijzelf?
Spanky78maandag 12 maart 2018 @ 19:37
quote:
1s.gif Op maandag 12 maart 2018 19:28 schreef derLudolf het volgende:
Hmmm, ik vind een koksmes fijner dan een Santuko, blijkbaar ben ik in de minderheid....
Ik ben van koksmes + nakiri
Pietverdrietmaandag 12 maart 2018 @ 19:41
quote:
1s.gif Op maandag 12 maart 2018 19:34 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]

Wat gebruik jijzelf?
Heb erg veel messen, Zwilling 5 ster serie, Goldhamster, Robert Herder, huismerkmessen van Hanos, zelfs van de Aldi. Engelse, Franse, Japanse. Heb meer dan 100 stuks, kan het niet laten ze te kopen als ik wat leuks zie.
Meeste gebruik ik de Robert Herder messen en de Zwilling
FlippingCoindinsdag 13 maart 2018 @ 17:34
quote:
1s.gif Op maandag 12 maart 2018 19:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb erg veel messen, Zwilling 5 ster serie, Goldhamster, Robert Herder, huismerkmessen van Hanos, zelfs van de Aldi. Engelse, Franse, Japanse. Heb meer dan 100 stuks, kan het niet laten ze te kopen als ik wat leuks zie.
Meeste gebruik ik de Robert Herder messen en de Zwilling
Ah dat is een flinke verzameling. ^O^

Cool.
mailydonderdag 15 maart 2018 @ 15:29
quote:
0s.gif Op woensdag 7 maart 2018 19:00 schreef Janneke141 het volgende:
Je moet de groeten van Hak hebben. Die hoef je niet meer te snijden.
_O-
Red_85vrijdag 16 maart 2018 @ 01:47
quote:
1s.gif Op maandag 12 maart 2018 19:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb erg veel messen, Zwilling 5 ster serie, Goldhamster, Robert Herder, huismerkmessen van Hanos, zelfs van de Aldi. Engelse, Franse, Japanse. Heb meer dan 100 stuks, kan het niet laten ze te kopen als ik wat leuks zie.
Meeste gebruik ik de Robert Herder messen en de Zwilling
'Heb jij een issue?'

Kreeg ik als vraag toen ik mijn kleine lade opende en daar op een altaar 5 Herders van klein tot groot had liggen...

Hoe is dat bij jou?
RobinOokvrijdag 16 maart 2018 @ 07:50
quote:
0s.gif Op maandag 12 maart 2018 13:28 schreef SummerBreeze het volgende:

[..]

ik verwachtte er een 'leuk' mes voor op vakantie bij te hebben. Bijna alles is beter dan de meuk die in de meeste vakantiehuizen aanwezig zijn, en om nou mijn eigen goede messen elke keer mee te zeulen is ook weer zo wat...
Doe ik wel. Mijn koksmes én damesfileermesje. *)
Pietverdrietvrijdag 16 maart 2018 @ 07:59
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 maart 2018 01:47 schreef Red_85 het volgende:

[..]

'Heb jij een issue?'

Kreeg ik als vraag toen ik mijn kleine lade opende en daar op een altaar 5 Herders van klein tot groot had liggen...

Hoe is dat bij jou?
Had in mijn vorige huis een nieuwe buurman op de koffie, een agent, die vond mijn messenverzameling nogal eng
THEFXRvrijdag 16 maart 2018 @ 10:27
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 maart 2018 07:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Had in mijn vorige huis een nieuwe buurman op de koffie, een agent, die vond mijn messenverzameling nogal eng
vooral als je zegt dat ze vlijmscherp zijn :D
Bramitovrijdag 16 maart 2018 @ 13:37
Koksmes of santuko, met een voorkeur voor de santuko.

quote:
1s.gif Op maandag 12 maart 2018 19:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb erg veel messen, Zwilling 5 ster serie, Goldhamster, Robert Herder, huismerkmessen van Hanos, zelfs van de Aldi. Engelse, Franse, Japanse. Heb meer dan 100 stuks, kan het niet laten ze te kopen als ik wat leuks zie.
Meeste gebruik ik de Robert Herder messen en de Zwilling
Dit vind ik vooral heel gaaf bij andere mensen. Prachtig mooi en heel cool, maar is zou dood nerveus worden van de ruimte die ze innemen.

Volgens mij heeft Spanky78 ook en mooie verzameling, toch?
Spanky78vrijdag 16 maart 2018 @ 18:51
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 maart 2018 07:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Had in mijn vorige huis een nieuwe buurman op de koffie, een agent, die vond mijn messenverzameling nogal eng
Ik heb er geen honderd maar wel meer dan twintig. Zwillings, herder, chinese bijltjesdag, broodmessen, fileermessen, petty.... maar mijn Japanse messen zijn me het meest lief.

Standaard gebruik ik mijn Japanse koksmes, nakiri en herder Schilmesje het meest. En mijn zwilling broodmes.de rest is eigenlijk zelden nodig.
Red_85vrijdag 16 maart 2018 @ 20:19
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 maart 2018 07:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Had in mijn vorige huis een nieuwe buurman op de koffie, een agent, die vond mijn messenverzameling nogal eng
Dat dus.
Snap er echt helemaal niks van. Gewoon een goede gereedschapsset.
Red_85vrijdag 16 maart 2018 @ 20:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 maart 2018 10:27 schreef THEFXR het volgende:

[..]

vooral als je zegt dat ze vlijmscherp zijn :D
Zeg ik er ook meestal bij.

Ik haat botte messen of iets waar je op moet drukken
Krolliedinsdag 20 maart 2018 @ 07:49
Je moet deze hebben!

35hgxas.jpg
mailydinsdag 20 maart 2018 @ 12:35
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 maart 2018 07:49 schreef Krollie het volgende:
Je moet deze hebben!

[ afbeelding ]
Oja :D
autoknutselaarwoensdag 21 maart 2018 @ 09:04
e12d6ea3ed8cfa2d29df85eb84fd045c.jpg
THEFXRwoensdag 21 maart 2018 @ 15:30
quote:
daar snij je geen kool mee
autoknutselaarwoensdag 21 maart 2018 @ 18:50
quote:
0s.gif Op woensdag 21 maart 2018 15:30 schreef THEFXR het volgende:

[..]

daar snij je geen kool mee
Je kan een kool gewoon kapot stampen en dan eventueel nog in kleinere stukjes snijden met je keukenmesje.
THEFXRdonderdag 22 maart 2018 @ 23:43
Het is deze geworden, direct scherp en een groot handvat

.
4wNorYb.jpg
Bugnovrijdag 23 maart 2018 @ 20:35
#TeamKoksmes.

Heb nu een Global, maar wil graag een nieuwe. Iemand tips? Mijn buurman zweert bij z'n Sabatier.
THEFXRvrijdag 23 maart 2018 @ 22:49
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 maart 2018 20:35 schreef Bugno het volgende:
#TeamKoksmes.

Heb nu een Global, maar wil graag een nieuwe. Iemand tips? Mijn buurman zweert bij z'n Sabatier.
das een moeilijke, het moet nl goed in de hand liggen, heb je grote of kleine handen?
Pietverdrietvrijdag 23 maart 2018 @ 23:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 maart 2018 20:35 schreef Bugno het volgende:
#TeamKoksmes.

Heb nu een Global, maar wil graag een nieuwe. Iemand tips? Mijn buurman zweert bij z'n Sabatier.
Wil je een zwaar mes of een licht mes, zoals de global?
Onder de naam Sabatier is vreselijk veel meuk op de markt en op zijn best is het niet beter dan Global.
THEFXRzaterdag 24 maart 2018 @ 04:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 maart 2018 20:35 schreef Bugno het volgende:
#TeamKoksmes.

Heb nu een Global, maar wil graag een nieuwe. Iemand tips? Mijn buurman zweert bij z'n Sabatier.
weet niet hoe ver je van Duitsland woont of er weleens doorheen komt, maar heb al een tijdje deze op het oog (niet leverbaar in NL of BE) https://www.ikea.com/de/de/catalog/products/90257576/
Bugnozaterdag 24 maart 2018 @ 06:55
Niet heel grote handen. De Global vind ik op zich prima snijden, maar denk dat ik zwaarder fijner vind. Duitsland is wel een eind weg helaas.
Pietverdrietzaterdag 24 maart 2018 @ 08:43
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 06:55 schreef Bugno het volgende:
Niet heel grote handen. De Global vind ik op zich prima snijden, maar denk dat ik zwaarder fijner vind. Duitsland is wel een eind weg helaas.
Kijk eens naar Zwilling 5 ster
Erg degelijke messen.
Pietverdrietzaterdag 24 maart 2018 @ 08:44
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 04:02 schreef THEFXR het volgende:

[..]

weet niet hoe ver je van Duitsland woont of er weleens doorheen komt, maar heb al een tijdje deze op het oog (niet leverbaar in NL of BE) https://www.ikea.com/de/de/catalog/products/90257576/
Hout is mooi. Maar niet erg praktisch, laat het iets te lang in water liggen en het zwelt op
Spanky78zaterdag 24 maart 2018 @ 08:46
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 08:43 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kijk eens naar Zwilling 5 ster
Erg degelijke messen.
Zwilling is prima spul. Herder is ook goed. Als je meer uit te geven hebt is Japans echt wel superieur. Tegenwoordig maakt zwilling ook Japanse stijl messen trouwens. Of tenminste, Europese stijl, Japans gesmeed, want dat is de truc.

Geen bandstaal, maar een kern van keihard staal en daaromheen wat flexibeler staal, eventueel laagjes damast, om breekbaarheid trekken voorkomen.

Dun, vlijmscherpe en kunstwerken om te zien. Wel prijzig.
Pietverdrietzaterdag 24 maart 2018 @ 09:07
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 08:46 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Zwilling is prima spul. Herder is ook goed. Als je meer uit te geven hebt is Japans echt wel superieur. Tegenwoordig maakt zwilling ook Japanse stijl messen trouwens. Of tenminste, Europese stijl, Japans gesmeed, want dat is de truc.

Geen bandstaal, maar een kern van keihard staal en daaromheen wat flexibeler staal, eventueel laagjes damast, om breekbaarheid trekken voorkomen.

Dun, vlijmscherpe en kunstwerken om te zien. Wel prijzig.
Het liefst het ik een kern van koolstofstaal, heerlijk aan te zetten, extreem scherp te houden. Meeste koksmessen van chroom/nikkel/vandium/molybdeen staal zijn keihard en taai. Worden vaak niet optimaal geslepen verkocht en zijn nauwelijks zelf te slijpen
Spanky78zaterdag 24 maart 2018 @ 10:23
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 09:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het liefst het ik een kern van koolstofstaal, heerlijk aan te zetten, extreem scherp te houden. Meeste koksmessen van chroom/nikkel/vandium/molybdeen staal zijn keihard en taai. Worden vaak niet optimaal geslepen verkocht en zijn nauwelijks zelf te slijpen
Da's het mooie van Japans staal. Dat is niet roestvrij, maar wel keihard en niet echt taai. Staal staal eromheen is wel taai, dus je mes breekt alsnog niet.

Slijpen is goed te doen, maar niet heel makkelijk vanwege het harde staal.

Een zwilling slijp je makkelijker, maar die is zijn echte scherpte snel kwijt, terwijl mijn Japanse messen maanden scherp blijven met af en toe stroppen.
Bugnozaterdag 24 maart 2018 @ 10:42
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 08:46 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Zwilling is prima spul. Herder is ook goed. Als je meer uit te geven hebt is Japans echt wel superieur. Tegenwoordig maakt zwilling ook Japanse stijl messen trouwens. Of tenminste, Europese stijl, Japans gesmeed, want dat is de truc.

Geen bandstaal, maar een kern van keihard staal en daaromheen wat flexibeler staal, eventueel laagjes damast, om breekbaarheid trekken voorkomen.

Dun, vlijmscherpe en kunstwerken om te zien. Wel prijzig.
Welk Japanse koksmes zou je aanraden?

Heb met een hakbijltje van Global wel gehad dat ie na een keer vallen op het lemmet direct doormidden brak :(

Zwilling ga ik bekijken.
Spanky78zaterdag 24 maart 2018 @ 10:53
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 10:42 schreef Bugno het volgende:

[..]

Welk Japanse koksmes zou je aanraden?

Heb met een hakbijltje van Global wel gehad dat ie na een keer vallen op het lemmet direct doormidden brak :(

Zwilling ga ik bekijken.
Er is in Japans staal heel veel te krijgen. Maar dat is wel wat duurder dan een zwilling. Meestal handgesmede messen, dus tsja.

https://japanesechefsknife.com

Ja, Hattori is echt de beste messensmid, niet alleen in kill bill...

https://www.chefknivestogo.com/japanese-knives.html

Er zijn er nog wel meer. Beetje zoeken en ook inlezen op staalsoort.
THEFXRzaterdag 24 maart 2018 @ 12:35
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 10:23 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Da's het mooie van Japans staal. Dat is niet roestvrij, maar wel keihard en niet echt taai. Staal staal eromheen is wel taai, dus je mes breekt alsnog niet.

Slijpen is goed te doen, maar niet heel makkelijk vanwege het harde staal.

Een zwilling slijp je makkelijker, maar die is zijn echte scherpte snel kwijt, terwijl mijn Japanse messen maanden scherp blijven met af en toe stroppen.
er is zoveel staal voorhanden, ik vind zwilling echt overrated, echt duur voor wat je krijgt.
duits staal, finland, China, India, Pakistan, etc
.
voor $349, heb je wel het ultieme Japanse mes
http://www.yanagiknife.com/akazawa-chou-ao-sintan-wa-gyuto
mailydinsdag 27 maart 2018 @ 17:09
2nsthkp.jpg