THEFXR | woensdag 7 maart 2018 @ 13:10 |
Wat is de makkelijkste manier om groenten te snijden? Daarmee bedoel ik licht genoeg om makkelijk te hanteren, maar zwaar genoeg om door de groenten heen te gaan 1) Nakiri 2) santokumes 3) Chinees hakbijltje [ Bericht 0% gewijzigd door THEFXR op 07-03-2018 14:17:33 ] | |
RobinOok | woensdag 7 maart 2018 @ 13:16 |
Ik heb alleen ervargin met een Westers koksmes en een santokumes en heb toch wel voorkeur voor het laatste. Daarmee kun je op zijn Westers "snijden" èn zijn Oosters "hakken". | |
nogeenoudebekende | woensdag 7 maart 2018 @ 13:18 |
Nu we dat uit de weg hebben, persoonlijk gewoon met een santoku. Die bijlen kan ik niet zo mee overweg. Voor fijnsnijden heb je ook nog deze... Maar wederom kan ik daar ook niet zo mee overweg. | |
Krollie | woensdag 7 maart 2018 @ 13:25 |
Hoe wil je je groeten gesneden hebben? Hartelijk of hatelijk? | |
Ridocar | woensdag 7 maart 2018 @ 13:29 |
Dit. Ik dacht bij de tt eerst aan een typo, maar aangezien in de op ook "groeten" staat... | |
CoolGuy | woensdag 7 maart 2018 @ 13:29 |
Ik dacht ook eerst dat het een typfout was, maar het is consequent in de OP. | |
NoXia | woensdag 7 maart 2018 @ 13:45 |
Groetjes terug TS. gr. gr. | |
THEFXR | woensdag 7 maart 2018 @ 14:06 |
| |
mascara-klodder | woensdag 7 maart 2018 @ 14:18 |
Santoku favoriet hier | |
THEFXR | woensdag 7 maart 2018 @ 14:19 |
het lijkt een beetje op een mini kaassnijder | |
golfer | woensdag 7 maart 2018 @ 14:25 |
Nakiri Groetjes! | |
nogeenoudebekende | woensdag 7 maart 2018 @ 14:28 |
Ja, je ziet het slecht op de foto maar een fijnsnijder heeft twee messen. Een dubbel kaasmes dus. Onvoorstelbaar, honderdmiljoenmiljard foto's maar allemaal van voren waardoor het een enkel mes lijkt. . | |
THEFXR | woensdag 7 maart 2018 @ 14:33 |
| |
RobinOok | woensdag 7 maart 2018 @ 14:42 |
Ik heb een enkele gehad. Is kut. Weggegooid. | |
Ferrari_Tape | woensdag 7 maart 2018 @ 15:04 |
De groenten en tot sinas! | |
nogeenoudebekende | woensdag 7 maart 2018 @ 15:08 |
. De dubbele ook. Lastig slijpen en het vreet snijplanken. | |
liedetector | woensdag 7 maart 2018 @ 15:16 |
gewoon een koksmes en voor dikke harde kolen kan ik een goed broodmes ook aanraden als je het fijn gesneden wil hebben..... | |
fotostarter | woensdag 7 maart 2018 @ 16:19 |
Voor grote, harde stevige groentes voldoet een prima koksmes. Voor het kleinere friemelspul een Herdersmesje. Althans, dat gebruik ik, en vind dat perfect | |
Pietverdriet | woensdag 7 maart 2018 @ 18:55 |
Messen hoeven helemaal niet zwaar te zijn, ze moeten scherp zijn | |
Spanky78 | woensdag 7 maart 2018 @ 18:59 |
Nakiri, maar dan is snijtechniek wel wat anders. Werkt verder prima. Een gewoon goed koksmes werkt ook prima. Maar ik vind met name voor dunne plakjes en rechte sneden de nakiri top. | |
Janneke141 | woensdag 7 maart 2018 @ 19:00 |
Je moet de groeten van Hak hebben. Die hoef je niet meer te snijden. | |
THEFXR | woensdag 7 maart 2018 @ 19:37 |
| |
Postbus100 | woensdag 7 maart 2018 @ 20:53 |
Daar was het natuurlijk op wachten En anders had ik hem ingekopt | |
Krollie | donderdag 8 maart 2018 @ 10:36 |
| |
Frozen-assassin | donderdag 8 maart 2018 @ 10:38 |
Santokumes lijkt me prima geschikt. Als een mes maar scherp is overigens dan snijdt het prima. | |
THEFXR | donderdag 8 maart 2018 @ 16:39 |
ik denk dat het deze wordt, heeft volgens de KS een HRC van 57. http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/60294716/ | |
SummerBreeze | zondag 11 maart 2018 @ 15:15 |
Ik vond hem ook wel interessant, maar koop een mes pas nadat ik hem in de hand heb gehad. En de snijbeweging mee heb gemaakt. Beide dingen hebben me bij IKEA bijna een half uur soebatten gekost met als zwaarstwegende argument dat ik het artikel anders binnen een paar minuten na aanschaf toch wel weer geretourneerd had. Dus uiteindelijk maakt het meisje van de afdeling 'koken en tafelen' onder diep gezucht het met los van de plexiglas plaat waar het op gemonteerd zat om het er binnen 10 seconden weer op terug te monteren. Man wat ligt dat met belabberd in de hand zeg... Ik heb kleine handjes, maar zelfs ik voorzag vrij snel kramp in mijn vingers te krijgen door het kleine heft | |
THEFXR | zondag 11 maart 2018 @ 17:17 |
niet echt een gemotiveerde werkneemster, zo te horen | |
autoknutselaar | zondag 11 maart 2018 @ 17:35 |
Spanky78 | zondag 11 maart 2018 @ 18:57 |
Wat verwacht je dan voor tien euro... | |
SummerBreeze | maandag 12 maart 2018 @ 13:28 |
ik verwachtte er een 'leuk' mes voor op vakantie bij te hebben. Bijna alles is beter dan de meuk die in de meeste vakantiehuizen aanwezig zijn, en om nou mijn eigen goede messen elke keer mee te zeulen is ook weer zo wat... | |
#ANONIEM | maandag 12 maart 2018 @ 13:31 |
ik ben team santoku. Koksmes is ook oke | |
derLudolf | maandag 12 maart 2018 @ 19:28 |
Hmmm, ik vind een koksmes fijner dan een Santuko, blijkbaar ben ik in de minderheid.... | |
FlippingCoin | maandag 12 maart 2018 @ 19:34 |
Wat gebruik jijzelf? | |
Spanky78 | maandag 12 maart 2018 @ 19:37 |
Ik ben van koksmes + nakiri | |
Pietverdriet | maandag 12 maart 2018 @ 19:41 |
Heb erg veel messen, Zwilling 5 ster serie, Goldhamster, Robert Herder, huismerkmessen van Hanos, zelfs van de Aldi. Engelse, Franse, Japanse. Heb meer dan 100 stuks, kan het niet laten ze te kopen als ik wat leuks zie. Meeste gebruik ik de Robert Herder messen en de Zwilling | |
FlippingCoin | dinsdag 13 maart 2018 @ 17:34 |
Ah dat is een flinke verzameling. Cool. | |
maily | donderdag 15 maart 2018 @ 15:29 |
| |
Red_85 | vrijdag 16 maart 2018 @ 01:47 |
'Heb jij een issue?' Kreeg ik als vraag toen ik mijn kleine lade opende en daar op een altaar 5 Herders van klein tot groot had liggen... Hoe is dat bij jou? | |
RobinOok | vrijdag 16 maart 2018 @ 07:50 |
Doe ik wel. Mijn koksmes én damesfileermesje. | |
Pietverdriet | vrijdag 16 maart 2018 @ 07:59 |
Had in mijn vorige huis een nieuwe buurman op de koffie, een agent, die vond mijn messenverzameling nogal eng | |
THEFXR | vrijdag 16 maart 2018 @ 10:27 |
vooral als je zegt dat ze vlijmscherp zijn | |
Bramito | vrijdag 16 maart 2018 @ 13:37 |
Koksmes of santuko, met een voorkeur voor de santuko. Dit vind ik vooral heel gaaf bij andere mensen. Prachtig mooi en heel cool, maar is zou dood nerveus worden van de ruimte die ze innemen. Volgens mij heeft Spanky78 ook en mooie verzameling, toch? | |
Spanky78 | vrijdag 16 maart 2018 @ 18:51 |
Ik heb er geen honderd maar wel meer dan twintig. Zwillings, herder, chinese bijltjesdag, broodmessen, fileermessen, petty.... maar mijn Japanse messen zijn me het meest lief. Standaard gebruik ik mijn Japanse koksmes, nakiri en herder Schilmesje het meest. En mijn zwilling broodmes.de rest is eigenlijk zelden nodig. | |
Red_85 | vrijdag 16 maart 2018 @ 20:19 |
Dat dus. Snap er echt helemaal niks van. Gewoon een goede gereedschapsset. | |
Red_85 | vrijdag 16 maart 2018 @ 20:20 |
Zeg ik er ook meestal bij. Ik haat botte messen of iets waar je op moet drukken | |
Krollie | dinsdag 20 maart 2018 @ 07:49 |
Je moet deze hebben! | |
maily | dinsdag 20 maart 2018 @ 12:35 |
Oja | |
autoknutselaar | woensdag 21 maart 2018 @ 09:04 |
THEFXR | woensdag 21 maart 2018 @ 15:30 |
daar snij je geen kool mee | |
autoknutselaar | woensdag 21 maart 2018 @ 18:50 |
Je kan een kool gewoon kapot stampen en dan eventueel nog in kleinere stukjes snijden met je keukenmesje. | |
THEFXR | donderdag 22 maart 2018 @ 23:43 |
Het is deze geworden, direct scherp en een groot handvat . | |
Bugno | vrijdag 23 maart 2018 @ 20:35 |
#TeamKoksmes. Heb nu een Global, maar wil graag een nieuwe. Iemand tips? Mijn buurman zweert bij z'n Sabatier. | |
THEFXR | vrijdag 23 maart 2018 @ 22:49 |
das een moeilijke, het moet nl goed in de hand liggen, heb je grote of kleine handen? | |
Pietverdriet | vrijdag 23 maart 2018 @ 23:23 |
Wil je een zwaar mes of een licht mes, zoals de global? Onder de naam Sabatier is vreselijk veel meuk op de markt en op zijn best is het niet beter dan Global. | |
THEFXR | zaterdag 24 maart 2018 @ 04:02 |
weet niet hoe ver je van Duitsland woont of er weleens doorheen komt, maar heb al een tijdje deze op het oog (niet leverbaar in NL of BE) https://www.ikea.com/de/de/catalog/products/90257576/ | |
Bugno | zaterdag 24 maart 2018 @ 06:55 |
Niet heel grote handen. De Global vind ik op zich prima snijden, maar denk dat ik zwaarder fijner vind. Duitsland is wel een eind weg helaas. | |
Pietverdriet | zaterdag 24 maart 2018 @ 08:43 |
Kijk eens naar Zwilling 5 ster Erg degelijke messen. | |
Pietverdriet | zaterdag 24 maart 2018 @ 08:44 |
Hout is mooi. Maar niet erg praktisch, laat het iets te lang in water liggen en het zwelt op | |
Spanky78 | zaterdag 24 maart 2018 @ 08:46 |
Zwilling is prima spul. Herder is ook goed. Als je meer uit te geven hebt is Japans echt wel superieur. Tegenwoordig maakt zwilling ook Japanse stijl messen trouwens. Of tenminste, Europese stijl, Japans gesmeed, want dat is de truc. Geen bandstaal, maar een kern van keihard staal en daaromheen wat flexibeler staal, eventueel laagjes damast, om breekbaarheid trekken voorkomen. Dun, vlijmscherpe en kunstwerken om te zien. Wel prijzig. | |
Pietverdriet | zaterdag 24 maart 2018 @ 09:07 |
Het liefst het ik een kern van koolstofstaal, heerlijk aan te zetten, extreem scherp te houden. Meeste koksmessen van chroom/nikkel/vandium/molybdeen staal zijn keihard en taai. Worden vaak niet optimaal geslepen verkocht en zijn nauwelijks zelf te slijpen | |
Spanky78 | zaterdag 24 maart 2018 @ 10:23 |
Da's het mooie van Japans staal. Dat is niet roestvrij, maar wel keihard en niet echt taai. Staal staal eromheen is wel taai, dus je mes breekt alsnog niet. Slijpen is goed te doen, maar niet heel makkelijk vanwege het harde staal. Een zwilling slijp je makkelijker, maar die is zijn echte scherpte snel kwijt, terwijl mijn Japanse messen maanden scherp blijven met af en toe stroppen. | |
Bugno | zaterdag 24 maart 2018 @ 10:42 |
Welk Japanse koksmes zou je aanraden? Heb met een hakbijltje van Global wel gehad dat ie na een keer vallen op het lemmet direct doormidden brak Zwilling ga ik bekijken. | |
Spanky78 | zaterdag 24 maart 2018 @ 10:53 |
Er is in Japans staal heel veel te krijgen. Maar dat is wel wat duurder dan een zwilling. Meestal handgesmede messen, dus tsja. https://japanesechefsknife.com Ja, Hattori is echt de beste messensmid, niet alleen in kill bill... https://www.chefknivestogo.com/japanese-knives.html Er zijn er nog wel meer. Beetje zoeken en ook inlezen op staalsoort. | |
THEFXR | zaterdag 24 maart 2018 @ 12:35 |
er is zoveel staal voorhanden, ik vind zwilling echt overrated, echt duur voor wat je krijgt. duits staal, finland, China, India, Pakistan, etc . voor $349, heb je wel het ultieme Japanse mes http://www.yanagiknife.com/akazawa-chou-ao-sintan-wa-gyuto | |
maily | dinsdag 27 maart 2018 @ 17:09 |