abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator zaterdag 17 februari 2018 @ 14:39:23 #1
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_177255644
registreer om deze reclame te verbergen
Na wat gezocht te hebben bleek dat er binnen DIG geen topic is over smart home / thuis automatisering / Home Automation (HA). Ik weet niet of er hier meer mensen zijn die daar mee bezig zijn, maar ik dacht, laat ik er eens een topic over openen :)

Met HA kun je op verschillende manieren beginnen. Neem de Klik Aan Klik Uit units die je vroeger (en nog steeds) hebt, waarmee je met een druk op de afstandsbediening een lamp aan kunt laten gaan, zonder op te moeten staan van de bank. Handig.

Of je thermostaat, een Nest bv, die best veel mensen hebben, waardoor je op afstand je temperatuur in huis kunt regelen, zodat je in een lekker warm huis thuis komt. Philips Hue, waarmee je lampen automatisch aan uit of uit kunt laten gaan, of aan of uit kunt zetten met de app. Het zijn allemaal dingen die in principe je wooncomfort een beetje verhogen. Daarnaast is het ook gewoon leuk om mee bezig te zijn :P

Maar wat nou als je wat meer wil dan dat? Wat als je dingen automatisch wil laten gaan, zonder dat er handelingen van jou nodig zijn? Dan kom je al snel uit bij een HA Controller. Die komen er in allerlei soorten, maten en prijzen. Ze doen allemaal ongeveer hetzelfde, maar de ene kan wat meer dan de andere, of werkt net wat handiger.

Die KaKu waar ik eerder over sprak? Dat werkt met een 433Mhz signaal. Maar die Philips Hue? Die werken obv het zogenaamde Zigbee protocol. Ze spreken elkaars taal niet dus heb je gescheiden systemen.

Toen ik mijn huidige huis kocht wilde ik eens voorzichtig gaan beginnen met wat aan HA te doen, maar welke controller koop je dan? Belangrijk om te weten is dat veel bedrijven die een controller uitbrengen, ook zelf direct sensoren en andere slimmigheden op de markt brengen, die te koppelen zijn met hun eigen sensoren. Dat is mooi, want dan heb je het bovenstaande issue dat ze elkaars taal niet spreken dus ook niet. Sommige controllers gaan iets verder dan hun eigen producten. Neem bijvoorbeeld Somfy. Iedereen kent deze wel, van de rolluikmotoren etc. Somfy kun je koppelen met bijvoorbeeld Philips Hue. Is het avond? Mooi, rolluik(en) naar beneden, en tegelijkertijd de lampen aan. Tof!

Maar ja, die lamp in de hoek daar, die zit nog op een KaKu schakelaar, die doet dus niet mee. Tevens heeft bijvoorbeeld Somfy ook hun eigen deur/raam sensoren. Dat is leuk, dan weet je wanneer een deur open gaat (bijvoorbeeld als je niet thuis bent), maar zo'n sensor kost wel rond de 80 euro per stuk.

Zijn er dan geen goedkopere alternatieven? Jawel, maar die zijn niet altijd zomaar koppelbaar met je controller. Sure, je kunt bijvoorbeeld een USB dongle kopen die de mogelijkheid geeft tot bijvoorbeeld het Z-Wave (Plus) protocol, maar ja, dan moet je alweer een uitbreiding kopen op het systeem dat je al hebt, kost dus weer extra geld.

Bovenstaande is ongeveer het proces waar ik doorheen liep, toen ik op zoek ging naar de (on)mogelijkheden van de verschillende controllers die er op de markt zijn. Ik wilde een controller die zoveel mogelijk protocollen sprak, right out of the box. En ik kwam uit bij de Homey, van Athom.

v85A1yB.jpg

Ik heb dit apparaat gekocht, omdat deze meerdere protocollen spreekt, namelijk:

433.92 MHz, 868 Mhz, Bluetooth, Bluetooth Smart, Somfy RTS, Z-wave, Z-wave Plus, ZigBee, Infrarood.

Daarmee heb je de 'grote protocollen' wel te pakken. Het grote voordeel hiervan is dat je niet meer vast zit aan een bepaald merk (met bijbehorende prijzen).

Met andere woorden, het is nu mogelijk om als een bewegingssensor van Philips Hue (zigbee) beweging detecteert, een lamp die op een Kaku unit (433Mhz) zit aan te laten gaan, maar kan bijvoorbeeld ook dienen als input om een Fibaro tussenstekker (Z-Wave Plus) aan of uit te laten gaan.

Stel je gaat in de ochtend werken, en je staat op. Je loopt voorbij de sensor die beneden in de keuken een lamp aan zet, en direct ook de stekker aan schakelt waar je koffie machine op zit, zodat je koffie klaar is op het moment dat jij klaar bent op de badkamer, waar ook nog een lampje is aan gegaan vanwege diezelfde (of een andere) bewegingssensor.

Je kunt ook zo ver gaan dat die lamp na een X aantal minuten weer uit gaat, of als diezelfde sensor bijvoorbeeld 60 seconden lang geen beweging meer heeft gedetecteerd. Omdat je een wekker hebt gezet en Homey dat weet, kan hij ook al je Nest / andere thermostaat) een uur van tevoren vertellen om te gaan verwarmen, zodat het warm is als je beneden komt.

Dat is de grote kracht van Homey. Het aantal verschillende protocollen dat hij aan kan, gecombineerd met de apps die je kunt installeren op Homey, waardoor ineens een hele range aan apparaten van bv een bepaald merk aan te sturen zijn.

Ik heb zelf in huis:

Athom Homey.
Verschillende Z-Wave Plus deur/raam sensoren.
Z-Wave Plus bewegingssensor.
2 Philips Hue Sensoren.
Philips Hue lampen.
KlikAan KlikUit units voor lampen.
Somfy RTS motor voor het rolluik (wordt in toekomst uitgebreid).

Is het alleen maar leuk, of levert het ook voordelen op?

Dat is maar hoe je het wil zien. Ik vind het makkelijk dat alles automatisch kunt laten gaan, of als je bv bent vergeten je droger uit te schakelen, je dat vanaf je telefoon kunt doen. Meest recente voorbeeld van wat ik heb gedaan is dat ik een Fibaro tussenstekker (die ook het verbruik bijhoudt) heb gezet tussen het stopcontact in de muur, en de verlengkabel waarop alle stekkers zitten van de audio/video op onze slaapkamer. Daardoor kwam ik er achter dat het standby hebben van de verschillende apparaten 87 watt per uur kostte ongeveer, en dat 24 uur per dag, 7 dagen per week. Omdat die stekker op afstand uit te schakelen is staat alles nu uit.

Kosten

Tja, dat is altijd een belangrijke natuurlijk. Niet elke sensor kost evenveel, maar ook niet elke sensor kn even veel. Bijvoorbeeld. De Fibaro sensoren die ik heb op de buitendeur en de tuindeuren hebben ook een ingebouwde temperatuursensor. De sensoren die ik heb op de binnendeuren hebben dat niet, maar zijn daarom ook een stukje goedkoper.

De Homey Controller kost 299 euro.
Ik heb meerdere sensoren van Hank op de binnendeuren, die kosten ongeveer 35 euro per stuk.
De Fibaro multi-sensor kost rond de 60 euro, net als de deursensoren op de buitendeuren/ramen.
De tussenstekkers van Fibaro kosten ook rond de 60 euro. Daarvan heb ik er momenteel 5. Dan heb ik ook nog een NodOn tussenstekker, en die kost ongeveer 45 euro. Het prijsverschil zit hem (denk ik) in de grootte (of juist niet) van de stekker. De NodOn is een stukje lomper dan de Fibaro. De Fibaro hebben ook nog een lichtring die verandert op basis van het verbruik van dat moment. Overigens is dit (en nog hl veel meer) allemaal instelbaar op de stekker.

Je hebt ook goedkopere stekkers die schakelbaar zijn, van Neo Coolcam, maar die hebben een belangrijk nadeel. Ze dienen niet als repeaters voor het Z-Wave mesh netwerk.

Wat betekent dat?

Z-Wave is het protocol, en veel sensoren en stekkers praten via dat protocol met de controller. Maar die controller heeft geen ongelimiteerd bereik. Met andere woorden, een deur sensor die in ons geval op de zolder hangt, en door een batterijtje gevoed wordt, kan niet Homey rechtstreeks bereiken, want een te grote afstand, en krijgt zijn signalen dus bij Homey door over verschillende nodes heen te gaan. Die vertraging merk je niet, maar je hebt wl nodes nodig om je gehele huis 'gedekt' te krijgen. Die nodes worden gevormd door alles wat gn batterijvoeding, maar netstroomvoeding heeft', in dit geval dus mijn Fibaro tussenstekkers. Die van Neo Coolcam doen dit niet, daarom heb ik die niet.

Hoe ziet mijn Z-Wave Mesh er dan uit? Nou, zo:

37wqcCO.jpg

Het is een beetje een rommelige OP geworden, maar dat wil ik nog aanpassen/verder uitbreiden, dan wel met meer posts komen.

Hopelijk zijn er meer mensen hier die bezig zijn met HA. Vragen? Opmerkingen? Ervaringen? Moeilijkheden? Deel ze hier! :)
Breitling - Instruments for Professionals
pi_177256141
Tof! Kan de pics verder niet zien vanaf werk maar dat komt later wel. Ik pak het rustig aan bij ons, deels vanwege de kosten en deels vanwege de kinderschoenen waarin alles nog staat.

Bij ons op dit moment alleen de volgende dingen:
- Nest (wat nu met vloerverwarming een heel dure thermostaat is geworden die vrij weinig doet behalve mooi wezen).
- IKEA Tradfri. Oorspronkelijk uit nood gekozen omdat we bij ons in de slaapkamer nog niet aan electra/verlichting/nieuwe schakelaars toegekomen worden, nu breid ik het langzaam uit naar vrijwel elke kamer.

Het is dus vooral voor het dagelijks gemak, nog niet full on alles geautomatiseerd.

Wat ik eigenlijk op lange termijn zou willen, maar dat is dan ook wellicht in een ander (evt. nieuw te bouwen) huis is meer een aansturing zoals Femme van Tweakers voor elkaar heeft. Eigen software, met apparatuur wat zelf in te regelen valt zodat je niet afhankelijk bent van derden.
Rui Pereira: "You're an artist, you don't give a fuck!"
pi_177257218
wat ik eigenlijk overal mis, wat is het sluipverbruik van al die slimme apparaten?
Normaal gesproken is een lamp gewoon uit, nu niet want anders kan je ze niet bedienen, dat verbruikt energie maar hoeveel?
  Moderator zaterdag 17 februari 2018 @ 16:17:36 #4
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_177257505
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 februari 2018 15:57 schreef mschol het volgende:
wat ik eigenlijk overal mis, wat is het sluipverbruik van al die slimme apparaten?
Normaal gesproken is een lamp gewoon uit, nu niet want anders kan je ze niet bedienen, dat verbruikt energie maar hoeveel?
Je bedoelt die Philips Hue lampen? Ik heb geen idee. Ik heb ze al jaren. Het klopt inderdaad dat je de knop van de armatuur waar je de lamp in draait altijd op 'aan' moet staan, omdat anders die Hue lamp niet bereikbaar is, maar hoeveel dat verbruikt, ik heb geen enkel idee, maar nauwelijks iets.

Ik denk dat die 87 watt per uur die ik nu spaar omdat ik dus de Audio/Video op onze slaapkamer geheel uit kan zetten en de standby van tv, versterker, mediaspeler, subwoofer en playstation 4 dus niet meer verbruikt omdat de stekker niet aan is, alleen al veel en veel meer is dan wat alle smart stekkers samen verbruiken.

En dan reken ik nog niet de lekstroom mee van de wasmachine en droger die dus nu (automatisch) uitgeschakeld worden op het moment dat ze niet aan staan. :)

Van de andere kant, omdat ik dus eigenlijk een besparing zie in het maandelijkse verbruik bespaart het me geld, maar zelfs als dat niet zo was geweest had ik dat geen issue gevonden, omdat het gemak en de lol ervan me dat waard is. :)
Breitling - Instruments for Professionals
  Moderator zaterdag 17 februari 2018 @ 16:23:30 #5
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_177257605
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 februari 2018 14:57 schreef house_is_a_feeling het volgende:
Tof! Kan de pics verder niet zien vanaf werk maar dat komt later wel. Ik pak het rustig aan bij ons, deels vanwege de kosten en deels vanwege de kinderschoenen waarin alles nog staat.

Bij ons op dit moment alleen de volgende dingen:
- Nest (wat nu met vloerverwarming een heel dure thermostaat is geworden die vrij weinig doet behalve mooi wezen).
- IKEA Tradfri. Oorspronkelijk uit nood gekozen omdat we bij ons in de slaapkamer nog niet aan electra/verlichting/nieuwe schakelaars toegekomen worden, nu breid ik het langzaam uit naar vrijwel elke kamer.

Het is dus vooral voor het dagelijks gemak, nog niet full on alles geautomatiseerd.

Wat ik eigenlijk op lange termijn zou willen, maar dat is dan ook wellicht in een ander (evt. nieuw te bouwen) huis is meer een aansturing zoals Femme van Tweakers voor elkaar heeft. Eigen software, met apparatuur wat zelf in te regelen valt zodat je niet afhankelijk bent van derden.
Ja, dat is inderdaad heel tof, maar ik programmeer niet, dus dat is dan weer geen optie :)

Overigens, dat Trdfi werkt samen met Philips Hue. Hue heeft een bridge, maar daar kun je ook die Ikea lampen op 'aansluiten'. Hue werkt dan weer met Homey, maar omdat Hue werkt via het ZigBee protocol, en Homey dat protocol ondersteunt kn ik de lampen ook rechtstreeks aan Homey hangen, zonder die bridge.

Ik zie echter in jouw/jullie topic dat jullie met Homekit werken. Dat is inderdaad een alternatief voor Homey, maar volgens mij spreekt Homekit niet standaard alle protocols? Overigens, prachtig huis maken jullie er van _O_

[ Bericht 5% gewijzigd door CoolGuy op 17-02-2018 17:32:47 ]
Breitling - Instruments for Professionals
pi_177257663
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 februari 2018 15:57 schreef mschol het volgende:
wat ik eigenlijk overal mis, wat is het sluipverbruik van al die slimme apparaten?
Normaal gesproken is een lamp gewoon uit, nu niet want anders kan je ze niet bedienen, dat verbruikt energie maar hoeveel?
Voor dat klik aan klik uit is dat ongeveer 0,5 Watt
  Moderator zaterdag 17 februari 2018 @ 16:40:10 #7
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_177257900
registreer om deze reclame te verbergen
(energie) inzichten

Omdat alles smart is, kun je de gekste statistieken bijhouden. Bijvoorbeeld, op de stekkers kun je het actuele verbruik zien, het cumulatieve verbruik, de tijden wanneer ze aan hebben gestaan, etc etc. Van een deur sensor kun je zien hoe vaak hij geactiveerd is, hoe laat dat was, en zo verder.

Dat wordt allemaal overzichtelijk weergegeven per apparaat, en kun je dus zelf opvragen:

KnUBYok.jpg

Nu komt bovenstaand plaatje uit een zogenaamd Inzicht, en dat gaat dus over tijd gezien. Het is daar overigens ook mogelijk om het cumulatieve totaalverbruik in een diagram te laten zien. Je kunt er echter ook voor kiezen er op de stekker (in de software, niet op de daadwerkelijke stekker) naar te kijken. Dat ziet er dan zo uit.

Droger en wasmachine:

5NXG3BN.jpg

Hier boven is dus te zien wat het actuele verbruik is van dat moment, maar ook wat op die stekker in totaal is verbruikt sinds de laatste keer dat hij op 0 is gezet (wat ik nog nooit heb gedaan, en ik gebruik ze sinds 9 oktober 2017). De stekkers zelf zien er als volgt uit (deze 2 zijn in de kelder, waar de wasmachine en droger staan):

aqOKBup.jpg
Breitling - Instruments for Professionals
  Moderator zaterdag 17 februari 2018 @ 17:09:28 #8
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_177258346
Flows

Flows, of scenario's, zoals het in andere software genoemd wordt, zijn die dingen that let the magic happen :)

Het werkt volgens het ALS-EN-(OF)-DAN principe. ALS dit (EN eventueel dit OF dat) DAN doe X.

Het simpelste is natuurlijk een ALS dit, DAN doe dat. ALS het contactalarm van de voordeur aan gaat, DAN stuur een pushbericht naar mijn smartphone. Daarvoor hoef je dus niet verbinding te hebben met het wifi netwerk thuis, het werkt waar je ook maar bent. Zo'n flow ziet er in de software als volgt uit:

ysherTe.jpg

Voor bijvoorbeeld de brievenbus, ziet dat er als volgt uit:

qpIJwX6.jpg

Hoe ziet dat er dan op de telefoon uit? Nou, zo:

vk13uRn.jpg

Bij de brievenbus flow zie je in de DAN kolom ook staan 'zeg iets'. Homey kan praten, dus de zin die je ingeeft in die flow card wordt door Homey uitgesproken. Als ik dus bijvoorbeeld in de keuken ben, dan hoor ik Homey zeggen "Er is post bezorgd!".

Je kunt hele ingewikkelde flows maken, die van tig variabelen afhankelijk zijn, maar dat gaat te ver om hier helemaal uit te leggen, we zijn pas bij het begin :)

Omdat Homey een app heeft, waarin je kunt instellen in welke straal om de locatie van Homey heen je je nog in je 'thuisgebied' bevindt, kun je ook zeggen dat je een pushbericht wil als iemand het thuis gebied heeft verlaten, of juist thuis komt. Je zou dan bijvoorbeeld een flow kunnen maken die zegt van.

ALS lampen in de woonkamer uit zijn, EN iemand (of zelfs een specifiek persoon) komt thuis, EN de tijd is tussen 19:00u en 22:00u 's avonds, DAN schakel specifieke lampen in de woonkamer in. Ik heb dit zelf niet, omdat ik in heb gesteld dat de lampen aan moeten gaan als de zon onder gaat op een door de weekse dag:

xD0rbuX.jpg

Omdat de zon elke dag een klein beetje later onder gaat, en Homey die zonsondergangtijd ophaalt van internet, gaan de lampen ook elke avond een klein beetje later aan. In bovenstaand voorbeeld gaan de lampen gewoon aan, maar je kunt ook bijvoorbeeld instellen op welke kleur ze aan moeten gaan, en met welke helderheid. :)

Voor het weekend heb ik dezelfde flow, maar dan gaan er ook nog 2 KaKu lampen mee aan in de woonkamer (zie hier wederom de kracht van het kunnen combineren van meerdere protocollen in 1 flow/scenario/actie).
Breitling - Instruments for Professionals
pi_177276771
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 februari 2018 16:23 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Ja, dat is inderdaad heel tof, maar ik programmeer niet, dus dat is dan weer geen optie :)

Overigens, dat Trdfi werkt samen met Philips Hue. Hue heeft een bridge, maar daar kun je ook die Ikea lampen op 'aansluiten'. Hue werkt dan weer met Homey, maar omdat Hue werkt via het ZigBee protocol, en Homey dat protocol ondersteunt kn ik de lampen ook rechtstreeks aan Homey hangen, zonder die bridge.

Ik zie echter in jouw/jullie topic dat jullie met Homekit werken. Dat is inderdaad een alternatief voor Homey, maar volgens mij spreekt Homekit niet standaard alle protocols? Overigens, prachtig huis maken jullie er van _O_
HomeKit is inderdaad een dingetje van Apple. Het is lang niet zo uitgebreid als alternatieven maar hier was vooral de insteek: het moet werken, en het moet simpel werken met de apparaten die wij al in huis hebben. Het was dan een nobrainer gezien we qua telefoons beiden onze ziel verkocht hebben aan Cupertino en het vrij onwaarschijnlijk is dat dat op korte termijn gaat veranderen. Wellicht dat er een HomePod of een Echo bij gaat komen. De HomePod moet ik nog eens beluisteren want het schijnt dat dat ding een machtig geluid kan leveren, maar is qua smart functies best dom en niet echt een aanvulling op wat een telefoon met Siri kan. Wel was ik gewend om de tv compleet te besturen via de Xbox One icm Kinect (want lui! alles via voice control), maar voor de rust in de kamer heb ik de kinect al afgekoppeld en de nieuwe televisie neemt heel wat mediaplayer functionaliteit over. Dus hoe gaan we dit oplossen..? Voorlopig heb ik m'n ogen op Harmony van Logitech met Amazon Echo die het eea kan overnemen via de stem.

Moet nou zeggen dat stroomverbruik/sluipverbruik etc monitoren mij eigenlijk niet zo veel kan boeien. Het is volgens mij nog altijd niet helemaal rendabel om te investeren in sensoren/stopcontactmeters met het idee om te besparen want de beste manier om dat te doen is in principe alles zelf uitschakelen en uitgeschakeld houden wanneer je het niet gebruikt.

Ik ga nog wel denk binnenkort pielen met Domoticz en dan aangesloten aan de meterkast om de totale waardes eens in de gaten te houden, maar dat is meer voor de heb dan dat ik er daadwerkelijk waardevolle data uit haal.

Verder ben ik wel ondertussen blij met de verlichting setup. Bij thuiskomen bepaalde lampen die aangaan, naar bed gaan is alles met 1 druk op de knop of 1 commando naar Siri toe uit. Die kleine gemakken, daar doen we het voor c_/ & thx btw :)
Rui Pereira: "You're an artist, you don't give a fuck!"
  Moderator zondag 18 februari 2018 @ 20:16:27 #10
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_177285181
quote:
0s.gif Op zondag 18 februari 2018 13:58 schreef house_is_a_feeling het volgende:

[..]

HomeKit is inderdaad een dingetje van Apple. Het is lang niet zo uitgebreid als alternatieven maar hier was vooral de insteek: het moet werken, en het moet simpel werken met de apparaten die wij al in huis hebben. Het was dan een nobrainer gezien we qua telefoons beiden onze ziel verkocht hebben aan Cupertino en het vrij onwaarschijnlijk is dat dat op korte termijn gaat veranderen. Wellicht dat er een HomePod of een Echo bij gaat komen. De HomePod moet ik nog eens beluisteren want het schijnt dat dat ding een machtig geluid kan leveren, maar is qua smart functies best dom en niet echt een aanvulling op wat een telefoon met Siri kan. Wel was ik gewend om de tv compleet te besturen via de Xbox One icm Kinect (want lui! alles via voice control), maar voor de rust in de kamer heb ik de kinect al afgekoppeld en de nieuwe televisie neemt heel wat mediaplayer functionaliteit over. Dus hoe gaan we dit oplossen..? Voorlopig heb ik m'n ogen op Harmony van Logitech met Amazon Echo die het eea kan overnemen via de stem.

Moet nou zeggen dat stroomverbruik/sluipverbruik etc monitoren mij eigenlijk niet zo veel kan boeien. Het is volgens mij nog altijd niet helemaal rendabel om te investeren in sensoren/stopcontactmeters met het idee om te besparen want de beste manier om dat te doen is in principe alles zelf uitschakelen en uitgeschakeld houden wanneer je het niet gebruikt.

Ik ga nog wel denk binnenkort pielen met Domoticz en dan aangesloten aan de meterkast om de totale waardes eens in de gaten te houden, maar dat is meer voor de heb dan dat ik er daadwerkelijk waardevolle data uit haal.

Verder ben ik wel ondertussen blij met de verlichting setup. Bij thuiskomen bepaalde lampen die aangaan, naar bed gaan is alles met 1 druk op de knop of 1 commando naar Siri toe uit. Die kleine gemakken, daar doen we het voor c_/ & thx btw :)
Ja. Mijn vrouw heeft een iPhone maar ik niet, dus Homekit gaat ´t hier niet worden. Ik heb de TV inderdaad ook op Homey zitten, en de versterker en en en, maar ik heb nog geen voice control. Homey heeft wel voice control, maar dat werkt, nou, laten we zeggen, niet geweldig.

Maar, Homey is te koppelen aan zowel Google Home als Amazon Alexa. Dat is wel interessant, want waar ik een paar maanden geleden nog dacht daar niet aan te beginnen vind ik dat Google Home toch wel steeds interessanter worden, dus dat gaat er toch wel komen denk ik.

Nee, sluipverbruik interesseert mij ook niet in die zin dat ik probeer elke watt te besparen, maar toen ik zag dat ik 87 watt standby verbruik had, alleen al op de slaapkamer, heb ik dus wel een flow (eigenlijk 2) daarvoor geschreven.

De stekker waar alles op zit is uit, tenzij de bewegingssensor beweging bemerkt, vanaf 19u in de avond. Dan gaat die stekker aan. Als dan binnen 180 seconden het verbruik niet stijgt boven de 90 watt wordt er blijkbaar niets aan gezet, en gaat de stekker weer uit:

OeaEZ48.jpg

In de eerste flow wordt er, als de bewegings sensor af gaat, gecontroleerd de tijd tussen 19u en 22u ligt. Mijn vrouw is later dan ik thuis, en ik ben eigenlijk altijd beneden, maar als ik dan gauw een keer naar boven loop, dan wil ik niet dat die stekker aan gaat, en dat voorkom ik door te eisen dat een specifiek persoon (mijn vrouw) in het thuisgebied van Homey moet zijn, (en dat die stekker op dat moment uit is). Als aan die voorwaarden wordt voldaan, dan wordt de stekker aan geschakeld, en begint er een timer van 3 minuten af te lopen.

De 2e flow is simpeler. Die flow wordt getriggered op het moment dat die 3 minuten voorbij zijn. Als tegen die tijd het totaalverbruik niet boven de 90 watt is gestegen wordt de stekker weer uitgeschakeld.

Waar ik uiteindelijk naar toe wil is dat ik nauwelijks nog op een knop hoef te drukken. De lichten in de verschillende ruimtes (muv de keuken en de badkamer, want nog niet geautomatiseerd) gaan automatisch aan en uit. De keuken niet omdat daar 13 spots zijn ingebouwd, om die allemaal te vervangen voor Philips Hue vind ik wat t, maar ik denk dat ik daar een module achter de lichtschakelaar ga inbouwen waardoor ik het eea toch kan automatiseren.

Op de badkamer zijn 3 spots in het plafond ingebouwd, en daar komt wel Philips Hue. Ik had het plan om over 5 jaar de badkamer te vernieuwen, maar bij nader inzien vind ik het handiger om dat te doen vr onze kleine ter wereld komt, dus ik ben nu in het proces van offertes opvragen, want als het voor de geboorte gaat gebeuren, dan zal dat in april gebeuren.

ALS dat gebeurd dan moet de verwarming daar afgekoppeld worden, waardoor ik ook direct de mogelijkheid heb om op alle verwarmingen de afsluiters te vervangen voor thermostatische afsluiters, en dan scoor ik ook direct dat Honeywell Evohome pakket. Dat is zeg maar zoiets als Nest, met dat verschil dat je dan per ruimte kan instellen hoe warm het in die ruimte moet zijn. Dan komen ook direct Philips Hue GU10 spots op de badkamer, want dan kan dat allemaal in 1 moeite door en is dat allemaal mooi klaar voor de kleine er is. :)

Inderdaad, die kleine gemakken is waar je het voor doet. Nou ja, dat, en omdat het gewoon leuk is om er mee te spelen. Maar goed, ik wil nog zoveel, ik wil nog smart verlichting in de gehele tuin, een camera in de achtertuin, licht achter de poort in de tuin, een deurbel met camera, etc etc. Komt allemaal, gewoon stapje voor stapje :P

[ Bericht 7% gewijzigd door CoolGuy op 18-02-2018 20:49:09 ]
Breitling - Instruments for Professionals
  zondag 18 februari 2018 @ 20:22:22 #11
13546 XL
In de zin van Extra Lars
pi_177285308
Ik moet dit topic ook eens helemaal lezen, maar haal het alvast maar mijn active topics.

Ik heb philips hue, elgato eve thermo, room & energy en Abus Smartvest alarm
Die Scheie bleibt gleich, nur die Fliegen ndern sich| Kurt Cobain sagte mir, Ich soll kommen wie ich bin
en de kikker zei: "Je moet me nog kussen!" en ik stak de kikker terug in mijn binnenzak en zei: "Nee, ik heb veel liever een babbelende kikker!"
pi_177290856
Omdat ik ook alle verschillende soorten ha apparatuur wilde gebruiken met 1 controller heb ik gekozen voor Domoticz. Dit draait op een Raspberry PI en wordt heel goed up to date gehouden.
Ik vind het voordeel van DOmoticz dat het ook de vele "onbekende" protocollen uit china e.d. kan integreren.
The Force is like Duck-tape, it has a light side, a dark side and it holds the universe together
pi_177291149
Ik heb nu alleen wat Yeelight lampen. Ik ga met een paar maanden verhuizen en wil ik het wat groter aanpakken. Ik weet alleen nog niet erg hoe.
De biersmiley.
Nuchter zijn is een ongemakkelijke situatie.
  Moderator maandag 19 februari 2018 @ 09:02:29 #14
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_177291928
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2018 08:06 schreef dimmak het volgende:
Ik heb nu alleen wat Yeelight lampen. Ik ga met een paar maanden verhuizen en wil ik het wat groter aanpakken. Ik weet alleen nog niet erg hoe.
Oke, weet je wel 'wat'? Want dan kunnen we wellicht kijken hoe je invulling kunt geven aan de 'hoe'. :)
Breitling - Instruments for Professionals
pi_177291988
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2018 09:02 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Oke, weet je wel 'wat'? Want dan kunnen we wellicht kijken hoe je invulling kunt geven aan de 'hoe'. :)
Ligt er voornamelijk aan wat er straks mogelijk is. Ik huur het voor max 2 jaar, daarna ga ik naar een koophuis. Dus misschien blijft het bij wat Yeelights en een Google Home. Bij mijn nieuwbouwhuis wil ik het wel groter aanpakken.
De biersmiley.
Nuchter zijn is een ongemakkelijke situatie.
  Moderator maandag 19 februari 2018 @ 09:17:05 #16
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_177292177
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2018 09:06 schreef dimmak het volgende:

[..]

Ligt er voornamelijk aan wat er straks mogelijk is. Ik huur het voor max 2 jaar, daarna ga ik naar een koophuis. Dus misschien blijft het bij wat Yeelights en een Google Home. Bij mijn nieuwbouwhuis wil ik het wel groter aanpakken.
Oh, dus we praten over ergens in 2020? Ja, dat duurt nog wel even.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_177292237
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2018 09:17 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Oh, dus we praten over ergens in 2020? Ja, dat duurt nog wel even.
Nou ik ga tijdelijk straks naar een andere woning, waar ik al een beetje wil kloten, maar dat is eerst huur. Dus daar zal niet al te veel mogelijk zijn.
De biersmiley.
Nuchter zijn is een ongemakkelijke situatie.
  Moderator maandag 19 februari 2018 @ 09:30:24 #18
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_177292427
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2018 09:19 schreef dimmak het volgende:

[..]

Nou ik ga tijdelijk straks naar een andere woning, waar ik al een beetje wil kloten, maar dat is eerst huur. Dus daar zal niet al te veel mogelijk zijn.
Hmja, want het moet ook weer allemaal weg gehaald worden natuurlijk. Ja, dat maakt het niet makkelijker.
Breitling - Instruments for Professionals
  Moderator maandag 19 februari 2018 @ 09:31:19 #19
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_177292447
Ik had eigenlijk wel verwacht dat er (veel) meer mensen met HA bezig waren hier :)
Breitling - Instruments for Professionals
  Forum Admin maandag 19 februari 2018 @ 10:57:37 #20
34614 crew  jogy
Hersenflatulent
pi_177293971
Leuk en informatief topic. Ik zit er hevig aan te denken om dit ook eens te gaan doen zodra we verhuizen, toevallig hoorde ik mijn vriendin dit weekend positief reageren op het automatisch aangaan van lichten toen ze ergens binnen stapte dus dat is in ieder geval al een ingang naar echte home automation die ze waarschijnlijk niet voor ogen heeft. maar als het allemaal heel simpel is en 'vanzelf' gaat (lijkt te gaan) dan kan ik haar vast wel overtuigen :P.
Iedereen is de hoofdrolspeler van zijn eigen comedie.
'Goatboy is hurt by your indifference'
Vrijheid
Dean Radin presenteert: "Science and the taboo of psi"
  Moderator maandag 19 februari 2018 @ 11:54:49 #21
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_177295135
quote:
14s.gif Op maandag 19 februari 2018 10:57 schreef jogy het volgende:
Leuk en informatief topic. Ik zit er hevig aan te denken om dit ook eens te gaan doen zodra we verhuizen, toevallig hoorde ik mijn vriendin dit weekend positief reageren op het automatisch aangaan van lichten toen ze ergens binnen stapte dus dat is in ieder geval al een ingang naar echte home automation die ze waarschijnlijk niet voor ogen heeft. maar als het allemaal heel simpel is en 'vanzelf' gaat (lijkt te gaan) dan kan ik haar vast wel overtuigen :P.
Moeilijke vriendin ja? :P mijn vrouw vindt dit dus echt allemaal totaal geen issue :P

Voor die lampen heb je aan een Hue pkketje icm een Hue bewegingssensor genoeg. Heb je verder geen controller of niks voor nodig, dat kan Hue out of the box al. ^O^
Breitling - Instruments for Professionals
  Forum Admin maandag 19 februari 2018 @ 11:58:21 #22
34614 crew  jogy
Hersenflatulent
pi_177295215
quote:
0s.gif Op maandag 19 februari 2018 11:54 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Moeilijke vriendin ja? :P mijn vrouw vindt dit dus echt allemaal totaal geen issue :P

Voor die lampen heb je aan een Hue pkketje icm een Hue bewegingssensor genoeg. Heb je verder geen controller of niks voor nodig, dat kan Hue out of the box al. ^O^
Neuh, ze zal me niet verhinderen als ik het nou eenmaal leuk vind maar wil wel rekening houden met het feit dat ze niet bepaald technisch is wat dat betreft en ook geen trek heeft om een app te moeten openen om iets simpels voor elkaar te krijgen .

Dus de basics gewoon simpel en functioneel en dan voor mezelf de verdere diepgang, stroom schema's en wat mij betreft een google home ding die me kan helpen met het besturen van alles en nog wat. lijkt me geweldig.

Dus dat hue zonder controller kan natuurlijk niet werken ( hue hue) en als we toch zo'n controller hebben kunnen we er net zo goed gebruik van maken voor de rest van de zaken.
Iedereen is de hoofdrolspeler van zijn eigen comedie.
'Goatboy is hurt by your indifference'
Vrijheid
Dean Radin presenteert: "Science and the taboo of psi"
  Moderator maandag 19 februari 2018 @ 12:21:08 #23
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_177295784
quote:
10s.gif Op maandag 19 februari 2018 11:58 schreef jogy het volgende:

[..]

Neuh, ze zal me niet verhinderen als ik het nou eenmaal leuk vind maar wil wel rekening houden met het feit dat ze niet bepaald technisch is wat dat betreft en ook geen trek heeft om een app te moeten openen om iets simpels voor elkaar te krijgen .

Dus de basics gewoon simpel en functioneel en dan voor mezelf de verdere diepgang, stroom schema's en wat mij betreft een google home ding die me kan helpen met het besturen van alles en nog wat. lijkt me geweldig.

Dus dat hue zonder controller kan natuurlijk niet werken ( hue hue) en als we toch zo'n controller hebben kunnen we er net zo goed gebruik van maken voor de rest van de zaken.
Oh zo. Ja als dat bij ons gebeurt roept ze mij gewoon, ze gaat niet op telefoons in apps lopen klooien, daar heeft ze geen trek in, dus ik zal moeten accepteren dat als er iets aan de hand is, ik het ook mag oplossen :) Wel direct een extra incentive om het (mijn-)vrouw vriendelijk te implementeren.

Jawel, Hue kn zonder de bijbehorende Hue bridge (wat ook een controller is natuurlijk) werken, maar dan moet je een andere controller hebben die ook Zigbee spreekt (Homey doet dat dus), dus ik zou mijn lampen rechtstreeks aan Homey kunnen hangen. Dat heb ik (nog) niet gedaan, en ik weet ook niet of ik dat ga doen. Maar, Homey heeft wel een Hue app, en daarmee kan ik dus, ondanks dat ik de Hue bridge ertussen heb, de lampen aan laten sturen door Homey.

Maar inderdaad. De Hue bridge stuurt alleen maar Hue aan. Een controller die meer kan dan Hue kun je inderdaad ook inzetten voor andere dingen. Dus tegen je vrouw zeg je dan gewoon dat bij dat Hue nog een extra controller hoort, en dat is je toegang tot een wereld van automatisering :P

Uiteraard heb ik al nagedacht over hoe ik het mijn vrouw makkelijk ga maken, dus ik wil in de toekomst door het huis heen 2 of 3 tablets ophangen, waar gewoon HomeyDash (evt icm Virtual Devices) op draait en constant op actief is, waardoor ze de belangrijke dingen als licht , temperatuur en alarm in specifieke ruimten heel makkelijk kan bedienen.
Breitling - Instruments for Professionals
  Forum Admin maandag 19 februari 2018 @ 16:54:22 #24
34614 crew  jogy
Hersenflatulent
pi_177303025
Ik zal me waarschijnlijk in het begin niet echt in kunnen houden om er grapjes mee uit te halen bedenk ik me nu :@. Dat wanneer mijn vriendin binnenkomt het hele huis roze wordt of zo. maar die Homey is een Nederlands product of zie ik dat verkeerd? Wel een tof ding.
Iedereen is de hoofdrolspeler van zijn eigen comedie.
'Goatboy is hurt by your indifference'
Vrijheid
Dean Radin presenteert: "Science and the taboo of psi"
  Moderator maandag 19 februari 2018 @ 16:55:54 #25
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_177303058
quote:
9s.gif Op maandag 19 februari 2018 16:54 schreef jogy het volgende:
Ik zal me waarschijnlijk in het begin niet echt in kunnen houden om er grapjes mee uit te halen bedenk ik me nu :@. Dat wanneer mijn vriendin binnenkomt het hele huis roze wordt of zo. maar die Homey is een Nederlands product of zie ik dat verkeerd? Wel een tof ding.
Ja, is een Nederlands product. Je moet hem dus niet hebben voor spraakondersteuning (maar Amazon Alexa en Google Home worden ook ondersteund, of andersom eigenlijk denk ik) maar gewoon om dingen te automatiseren waar je dan geen omkijken meer naar hebt.
Breitling - Instruments for Professionals
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')