abonnement Unibet Coolblue
  Moderator woensdag 13 december 2017 @ 10:43:51 #76
362868 crew  Slobeend
of all places
pi_175689083
Oké Herman, dankje.
quote:
Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, vindt het logisch dat Chris Froome niet voorlopig geschorst is na zijn verdachte dopingtest in de Vuelta a España. Bij de Britse renner werd een abnormale hoeveelheid gevonden van het middel salbutamol, een medicijn tegen astma.
"Het is volstrekt logisch dat hij niet voorlopig geschorst is", zegt Ram tegen NUsport. "Dat kan alleen als de bond de stellige overtuiging heeft dat er sprake is van een zware overtreding op de dopingregels. Het is nog helemaal niet duidelijk of dat bij Froome het geval is."

"Er zijn natuurlijk ontzaglijk veel astmapatiënten in de sport, er zijn dan ook voortdurend zaken over dit middel. Dat ik vandaag door journalisten wordt gebeld, komt alleen door de grote naam van de renner. Maar op zich is dit geen bijzondere zaak."

Bij Froome werd na de achttiende etappe van de Vuelta 2000 nanogram per milliliter van het middel gevonden, tweemaal zoveel als de maximaal toegestane hoeveelheid. Volgens zijn ploeg Sky kan die afwijkende concentratie verklaard worden door allerlei factoren, zoals de reactie van salbutamol op het voedselgebruik en andere medicijnen, uitdroging of het tijdstip van de inname van het medicijn ten opzichte van de dopingtest.

Ram zegt niet meteen raar op te kijken van die verklaring. "Er is een bepaalde maximum hoeveelheid per 24 uur vastgesteld, maar het is niet zo dat een dosering van het astmamedicijn bij ieder persoon op dezelfde manier in zijn afscheiding terechtkomt. Zo werkt het menselijk lichaam niet."

Duizend nanogram per milliliter salbutamol is toegestaan. "Froome zal moeten aantonen dat hij dit middel alleen als medicijn heeft gebruikt", aldus Ram.

De letterlijke tekst in de dopingwetgeving over salbutamol is als volgt: "De aanwezigheid van salbutamol in de urine groter dan 1000 ng/ml wordt niet gezien als bedoeld therapeutisch gebruik van deze stof en wordt als een belastend analyseresultaat beschouwd, tenzij een sporter kan bewijzen - door middel van een gecontroleerd farmacokinetisch onderzoek - dat dit afwijkende resultaat het gevolg is van het gebruik van een therapeutische geïnhaleerde dosis tot het bovengenoemde maximum."

De directeur van de Dopingautoriteit durft zich niet aan een voorspelling te wagen of de viervoudig Tourwinnaar gestraft wordt voor zijn hoge salbutamolwaarde. "Dat is heel moeilijk te zeggen, ik heb op dit moment nog niet alle informatie."
pi_175689128
Boven 2000ng/ml en dan dat niet betitelen als zware overtreding :D
  woensdag 13 december 2017 @ 10:47:44 #78
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_175689154
quote:
0s.gif Op woensdag 13 december 2017 10:46 schreef Frozen-assassin het volgende:
Boven 2000ng/ml en dan dat niet betitelen als zware overtreding :D
Wat Vroem want SKY.
  woensdag 13 december 2017 @ 10:49:09 #79
406034 Bugno
Campione d. Mondo 91/92
pi_175689183
Als Froome niet gaat hangen, dan wordt zijn bezoek aan de Tour nog wel een klapje erger dan wat Lance heeft doorstaan, qua publiek.
Fitter. Happier. More productive
---------------------------------------------------
If you think in terms of a year, plant a seed; if in terms of ten years, plant trees; if in terms of 100 years, teach the people. - Confucius
  woensdag 13 december 2017 @ 10:52:28 #80
311938 Kopiko
We were so happy...
pi_175689252
quote:
0s.gif Op woensdag 13 december 2017 10:49 schreef Bugno het volgende:
Als Froome niet gaat hangen, dan wordt zijn bezoek aan de Tour nog wel een klapje erger dan wat Lance heeft doorstaan, qua publiek.
The Roast of Froome :)
  woensdag 13 december 2017 @ 10:54:07 #81
62913 Blik
The one and Only!
pi_175689282
Sowieso al bizar dat er zogenaamd ontzettend veel sporters zijn met astma. Wordt gewoon als excuus gebruikt om attesten te krijgen om zo je prestaties te kunnen verbeteren
pi_175689444
Herman Ram is een drinker denk ik als ik dat stuk lees.
Jack does it in real time...
  Moderator woensdag 13 december 2017 @ 11:03:46 #83
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_175689503
quote:
0s.gif Op woensdag 13 december 2017 10:31 schreef Bugno het volgende:
Hier een blik in huize R_R:

[ afbeelding ]
Mijn jaar kan niet meer stuk.
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
pi_175689505
Thijs gaat los.

quote:
Abnormale plas Froome is het gevolg van Sky-beleid

Chris Froome en Sky zitten in vieze papieren. In de afgelopen Vuelta a España werd er in de urine van Froome een te grote hoeveelheid van het middel salbutamol aangetroffen. Maar de problemen zijn bepaald niet incidenteel.

Door Thijs Zonneveld

Die arme, arme Chris Froome. Stond ie aan de leiding van de Ronde van Spanje, kreeg hij een acute astma-aanval waarvoor hij nog maar eens een extra dosis salbutamol moest nemen. En zul je nét zien dat ze dat terug hebben gevonden in zijn plasje. Wat een pech.

Alweer.

Laten we wel wezen: het is niet de eerste keer. Integendeel. Dat er tijdens de afgelopen Vuelta een te grote hoeveelheid salbutamol in de urine van Froome is aangetroffen staat niet op zichzelf. Het is een herhaling van zetten: wéér gaan ze bij Sky over het randje van het toelaatbare en moeten ze in de verdediging.

In feite is deze aflevering van de geloofwaardigheidsaffaire bij Sky de laatste in een soap die nu al meer dan twee jaar aan sleept. Uit gehackte en gepubliceerde documenten bleek in september 2016 al dat zowel Chris Froome als Bradley Wiggins op dubieuze wijze medische attesten verkregen voor het gebruik van verboden middelen. De focus lag tot nog toe vooral op Wiggins, die een uitgebreide cortisonenkuur onderging in de door hem gewonnen Tour de France van 2012, vanwege de mógelijkheid dat hij een allergische aanval zou krijgen.

Dat de UCI daarvoor überhaupt toestemming gaf was al een farce, maar ook dat stond niet op zichzelf. In 2014 kreeg Chris Froome toestemming om tijdens de Ronde van Romandië prednison (een paardenmiddel dat ontstekingen remt, maar ook een euforisch gevoel kan geven) te gebruiken. Daarbij werd niet de juiste procedure gevolgd: de dokter van Sky regelde het attest via een achterdeurtje bij de inmiddels ontslagen UCI-medewerker Mario Zorzoli. Froome had die prednison destijds naar eigen zeggen nodig omdat hij leed aan zwaar ontstoken luchtwegen. Dat weerhield hem er overigens niet van om de concurrentie op een hoopje te rijden.

In de afgelopen Vuelta gebeurde iets vergelijkbaars, volgens Sky en Froome. In de laatste week zou Froome zijn getroffen door een astma-aanval. Froome, op de site van Sky: ,,Mijn astma werd erger dus ik volgde het advies van de dokter om mijn salbutamol-dosering te verhogen.” In het bewuste plasje van Froome is 2000 nanogram per milliliter salbutamol aangetroffen. Dat is twee keer de toegestane hoeveelheid. Om dat bij elkaar te puffen via een astma-inhaler moet je jezelf de moeder puffen. Voor de duidelijkheid: salbutamol zet de luchtwegen open, maar het heeft ook een prestatiebevorderend effect - waarschijnlijk omdat de lever meer glucose aanmaakt. Het is beperkt toegestaan voor astmapatiënten.

De aangetroffen hoeveelheid betekent ook dat Froome een joekel van een probleem heeft. Ter vergelijking: de Italiaanse sprinter Alessandro Petacchi kreeg een jaar schorsing toen er bij een waarde van 1320 werd aangetroffen. En zijn landgenoot Diego Ulissi moest vier maanden langs de kant zitten nadat er een salbutamolwaarde van 1900 werd gevonden.

Je kunt er bij Sky niet omheen dat de affaires rond verboden middelen een patroon zijn. Medische attesten, astma-medicijnen, ontstekingsremmers met een prestatiebevorderend effect: ze zijn deel van de marginal gain-strategie van Sky. De voormalige Sky-coach Shane Sutton gaf het recentelijk ook toe in een interview: Sky gebruikt (beter gezegd: misbruikt) het medische systeem voor prestatiedoeleinden. Ze zoeken de grenzen op én gaan er overheen. En daarna zetten ze alles op alles om de boel weer recht te breien – waarbij ze keer op keer bijna verzuipen in het moeras van hun eigen leugens en verdraaiingen. Het is een treurige constatering, maar van de ronkende woorden die manager Dave Brailsford sprak bij de oprichting van de ploeg (,,Dit is de meest ethische en transparante ploeg ooit”) is helemaal niets terechtgekomen.

Conflict
Wat nu volgt is een – waarschijnlijk lang aanslepend – juridisch en farmaceutisch conflict. Sky moet via laboratoriumtesten aantonen dat Froome tijdens de Vuelta niet de toegestane dosis heeft overschreden. In het persbericht op hun site sorteren ze alvast voor op hun verdedigingsstrategie: de abnormaal hoge waarde in de urine van Froome zou zijn veroorzaakt door ,,fysiologische issues die het metabolisme en de uitscheiding van salbutamol beïnvloeden”. In het verleden is die verdediging zelden succesvol geweest, maar áls er een ploeg de middelen heeft om dure advocaten en farmaceuten te betalen, dan is het Sky. Lukt dat niet, dan wordt Froome geschorst en moet hij zijn Vuelta-zege inleveren.

Maar hoe het ook afloopt; het is belangrijk om in te zien dat het geen incident is. De abnormale plas van Froome is het gevolg van beleid. Wie altijd op het randje wil fietsen, valt er vanzelf een keer vanaf.
pi_175689566
hadden AleJet en Ulissi ook een attest trouwens?
Cancellara; "Tweede worden is gemakkelijker dan eerste worden"
FOK!sport *O* ✩ ✩ ✩ Ajax O+
  Moderator woensdag 13 december 2017 @ 11:07:12 #86
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_175689573
Wel lekker man. Astmaverhaaltje weer uit de kast gehaald. Iedereen weet dat Froompje al zijn hele leven lang astma heeft. Nouja, buiten de schrijver van zijn biografie dan, want in dat boek komt astma niet voor. _O-

Heerlijk man, eventjes een keer of 30 puffen. Volstrekt normaal. Niks aan de hand. Wat valt dat professionele Sky toch weer heerlijk door de mand. Licht uit, ploeg weg.
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
pi_175689621
Ik vind het niet zo indrukwekkend.

Eerder lekte al uit dat Froome dit medicijn gebruikt [en niet altijd]:

“In nine years as a professional, I’ve twice required a TUE for exacerbated asthma, the last time was in 2014,” he added.

Als hij weer een TUE [vrijstelling voor medicatie] heeft aangevraagd rond de Vuelta kan het best te verklaren zijn dat hij te hoge waardes van dit middel had als het op het verkeerde moment of met het verkeerde voedsel werd toegediend [of een dubbele dosis op aanraden van de dokter].

Het is ook geen enorm bijzonder middel overigens.
  woensdag 13 december 2017 @ 11:11:59 #88
168304 Mani89
We try not to sexualize them.
pi_175689676
quote:
0s.gif Op woensdag 13 december 2017 11:03 schreef Pistolero het volgende:
Thijs gaat los.

[..]

THIJS THIJS THIJS
Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep. Kom Terug.
  Moderator woensdag 13 december 2017 @ 11:12:36 #89
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_175689695
quote:
0s.gif Op woensdag 13 december 2017 11:09 schreef DeParo het volgende:
Ik vind het niet zo indrukwekkend.

Eerder lekte al uit dat Froome dit medicijn gebruikt [en niet altijd]:

“In nine years as a professional, I’ve twice required a TUE for exacerbated asthma, the last time was in 2014,” he added.

Als hij weer een TUE [vrijstelling voor medicatie] heeft aangevraagd rond de Vuelta kan het best te verklaren zijn dat hij te hoge waardes van dit middel had als het op het verkeerde moment of met het verkeerde voedsel werd toegediend [of een dubbele dosis op aanraden van de dokter].
Je zou natuurlijk ook eerst het topic kunnen lezen.
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
  woensdag 13 december 2017 @ 11:18:52 #90
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_175689811
quote:
0s.gif Op woensdag 13 december 2017 11:11 schreef Mani89 het volgende:

[..]

THIJS THIJS THIJS
THIJS :') en in de zomer zit hij weer aan tafel om te zien hoe hard ze allemaal rijden :')___________! Thijs moet dan z'n bek is open doen.
pi_175689832
quote:
1s.gif Op woensdag 13 december 2017 11:06 schreef franklop het volgende:
hadden AleJet en Ulissi ook een attest trouwens?
Uiteraard
  Moderator woensdag 13 december 2017 @ 11:20:50 #92
362868 crew  Slobeend
of all places
pi_175689844
quote:
0s.gif Op woensdag 13 december 2017 11:18 schreef xzaz het volgende:

[..]

THIJS :') en in de zomer zit hij weer aan tafel om te zien hoe hard ze allemaal rijden :')___________! Thijs moet dan z'n bek is open doen.
is :')
pi_175689864
quote:
0s.gif Op woensdag 13 december 2017 11:20 schreef showtimer het volgende:

[..]

Uiteraard
Dan is het een goede referentie qua strafmaat

Ben benieuwd
Cancellara; "Tweede worden is gemakkelijker dan eerste worden"
FOK!sport *O* ✩ ✩ ✩ Ajax O+
  woensdag 13 december 2017 @ 11:22:50 #94
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_175689892
Altijd al geweten dat Froem een pakhaas is.
  woensdag 13 december 2017 @ 11:22:51 #95
406034 Bugno
Campione d. Mondo 91/92
pi_175689893
quote:
14s.gif Op woensdag 13 december 2017 11:21 schreef franklop het volgende:

[..]

Dan is het een goede referentie qua strafmaat

Ben benieuwd
Ja, maar Froome heeft astma en volgde gewoon zijn doktersadvies. De bijbehorende doktersverklaring hebben we trouwens niet meer, omdat de kat die opgegeten heeft. We hebben het bonnetje van de middelen ook niet meer, want dat hoefde niet, zei de apotheker.
Fitter. Happier. More productive
---------------------------------------------------
If you think in terms of a year, plant a seed; if in terms of ten years, plant trees; if in terms of 100 years, teach the people. - Confucius
pi_175689958
quote:
14s.gif Op woensdag 13 december 2017 11:21 schreef franklop het volgende:

[..]

Dan is het een goede referentie qua strafmaat

Ben benieuwd
Yates daarentegen had geen attest, de sufferd. ;(
  woensdag 13 december 2017 @ 11:32:29 #97
454292 Koffieplanter
Violence. Speed. Momentum.
pi_175690100
Boeiend, er gaat toch niets gebeuren.
Put these foolish ambitions to rest.
  woensdag 13 december 2017 @ 11:33:30 #98
406034 Bugno
Campione d. Mondo 91/92
pi_175690118
quote:
0s.gif Op woensdag 13 december 2017 11:25 schreef showtimer het volgende:

[..]

Yates daarentegen had geen attest, de sufferd. ;(
Yaids :')
Fitter. Happier. More productive
---------------------------------------------------
If you think in terms of a year, plant a seed; if in terms of ten years, plant trees; if in terms of 100 years, teach the people. - Confucius
  woensdag 13 december 2017 @ 11:35:39 #99
39333 Zelva
Fortunate observer of time
pi_175690157
quote:
0s.gif Op woensdag 13 december 2017 08:51 schreef TheArt het volgende:

[..]

Froome is zelf geïnformeerd op 20 sep en dat was dus op de dag van het WK tijdrijden.
En gewoon daarna continue blijven doen alsof er niets aan de hand is _O- Echt hè.

Sowieso wel een geluk dat Cookson van de Sky-kliek niet meer aan de macht is bij de UCI.
pi_175690174
chrisfroome twitterde op woensdag 13-12-2017 om 11:32:31 Thank you for all the messages of support this morning. I am confident that we will get to the bottom of this. Unf… https://t.co/ufssZ2myPG reageer retweet
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')