SPOILER: Brushes? Wat zijn dat?Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Deze uitleg zal puur gaan over Photoshop, maar Gimp en Paint.net zijn goede, gratis alternatieven met veel van dezelfde mogelijkheden.
Als je Photoshop opent, zal je beginscherm er ongeveer zo uitzien:
Als de tooltjes aan de linkerkant er anders uit zien, klik dan in het menu bovenin op Venster, ga dan naar Werkruimte en kies dan Essentiële Elementen (standaardinstelling).
De functies van de tools; (Als je met de rechter muisknop op zo'n tool klikt, krijg je overigens meer mogelijkheden)
- Verplaatsen. Hiermee verplaats je hetgeen wat in de laag zit wat actief is. Telkens als je bijvoorbeeld iets kopieert en plakt, vormt dat een nieuwe laag in je werkstukje. Een photoshopje is meestal veel knip-, plak-, verschuif-, vergroot/verklein- en roteerwerk.
- Rechthoekig selectiekader; om heel grof iets rechthoekigs te selecteren om te knippen, deleten of wat dan ook, maar met zo'n selectie kun je er ook voor zorgen dat alle veranderingen die je toepast, puur alleen in die selectie plaats vinden. Het menu-item "Selecteren" heeft veel meer mogelijkheden op dit gebied. Zo kun je bijvoorbeeld alles van een specifieke kleur selecteren, of de selectie omkeren. (dat je bijvoorbeeld in plaats van de persoon die je geselecteerd hebt, ineens juist alles om hem heen selecteert.)
- Lasso: voor zeer grof selecteren van iets. Met de rechter muisknop op de tool kun je ook voor de magnetische lasso gebruiken; die zoekt een beetje naar de randjes van hetgeen wat je aan het selecteren bent. Nog steeds erg grof werk, maar het kan handig zijn.
- Snelle selectie / Toverstaf: Klik hiermee op hetgeen wat je wil selecteren. De toverstaf is voor simpele dingen; die kun je met 1 klik te pakken krijgen. Met de snelle selectie is het klik en sleep tot die knipperende streepjes het hele object omlijnen en ze niet binnenin het object meer te zien zijn.
Het helpt enorm als je de grootte van de brush verandert hiervoor; links bovenin zie je hiervoor een bolletje met een getalletje.
Als je het geselecteerd hebt, kun je met Ctrl + c en Ctrl + v het kopiëren en plakken. Mocht het er niet mooi uit zien, kun je met Ctrl + alt + z stappen terug gaan en dan bijvoorbeeld met het menu-item "Selecteren" naar "bewerken" gaan en dan de selectie vloeiend maken of vergroten / verkleinen.
- Uitsnijden: gebruik ikzelf nooit, dus skip! Lijkt een uitgebreidere versie te zijn van Afbeelding - Uitsnijden wat erg handig is als je alleen maar een stuk van het plaatje wil gebruiken.
- Pipet; hiermee selecteer je een kleur in het plaatje. Ikzelf gebruik deze tool nooit zo; ik pak gewoon het penseel en houd de alt-toets ingedrukt, selecteer de kleur, laat de alt-toets los en gebruik het penseel.
- Snel retoucheerpenseel: Ligt er een dikke bolus van een hond in het gras? Met 1 klik is-ie weg! Is er tekst over een landschapje (dat verder vrij egaal is) ? Optyfen er mee, met deze tool!
Het Retoucheerpenseel dat onder de rechter muisknop zit, houdt rekening met 1 enkele plek waar je hem eerst (met de alt-toets) op klikt; de retouchering houdt rekening met wat daar zit. Een tool die ik zelf eigenlijk veel te weinig gebruik.
- Penseel. Een kwast. Okee, next!
Nee, onzin. Dit is de tool die je echt het meeste gaat gebruiken, met name met laagmaskers.SPOILER: Laagmaskers? Wablief?Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Let op: je kunt de hardheid van het penseel veranderen. Vaak is een zachte penseel veel prettiger voor natuurlijke vormen en overgangen, maar het werkt wel minder secuur.
Ook belangrijk; het penseel kun je qua dekking en stroming ook lichter maken, dus dat wit niet ineens allesbedekkend wit is.
Onder de rechter muisknop vind je ook de kleur vervangings tool
- Kloonstempel. Werkt zo'n beetje als de Retoucheringstool. Zie je een lelijke paal voor een mooie striuk; selecteer een deel van de struik en gebruik dat als stempel voor over de paal heen. Af en toe moet je even een nieuw stukje struik selecteren om te voorkomen dat het echt een lelijk duplicaat stuk van de struik gaat worden.
Helemaal mooi; je kunt een stuk van een andere layer gebruiken voor het stempelen!
- Historiepenseel; daarmee kun je iets terughalen van wat je eerder gedaan hebt. Ooit een filmpje van gezien, leek op zich wel handig, maar geen idee wanneer ik het ooit zou gebruiken.
- Gummetje. Daarmee gum je wat weg. (Wie had dat ooit gedacht?) Gebruik dit zo min mogelijk! Dingen die je hier mee weg gumt, blijven weg! Gebruik liever layer masks; let zwart gum je dingen ook zo uit, maar met wit haal je ze weer terug!
- Emmertje: egale oppervlakken kun je hiermee in één keer van een kleur voorzien.
Onder de rechter muisknop zit een verloop tool waarmee je de ene kleur in de andere over kunt laten lopen. (Gebruik ikzelf nooit.)
- Vervagen / verscherpen / natte vinger. Als je stukjes van je plaatje wat vager wil maken (verscherpen heeft zelden echt een mooi effect), kan dat hiermee. Selecteer ook hiermee hoe groot je de kwast wil hebben. Met Natte vinger kun je stukken van het plaatje wat verschuiven / uitrekken. Lekker vingerverven! Handige tool om iemand een grote neus of dikke buik te geven. Voor langere neuzen en scheve ogen heeft de nieuwste Photoshop trouwens in het menu-item "Filter" bij "Uitvloeien" ook een gezichtsherkenner waarbij je van alles aan het gezicht kunt veranderen.
Wil je het hele plaatje vervagen, kies dan Filter - Vervagen - Gaussiaans vervagen.
- Tegenhouden / Doordrukken / Spons: Erg nuttige tools! Met tegenhouden maak je iets lichter van kleur. Selecteer wat je lichter wil maken: de hooglichten, middentonen of schaduwen. In het algemeen is het beter van licht naar donker te werken, dus begin met de hooglichten en eindig met de schaduwen, anders krijg je snel een grijze brei (tenzij je iets specifieks voor ogen hebt.)
Doordrukken werkt precies het tegenovergestelde; je maakt er iets donkerder mee. Werk hiermee juist van donker naar licht; in de meeste gevallen krijg je de mooiste resultaten als je met de schaduwen begint en met de hooglichten eindigt. Werk met NIET 100% dekkende kwasten hiermee! Schuif het terug naar 20% of whatever en klik liever wat vaker dan.
Met de spons kun je verzadiging verminderen of iets juist extra verzadigen.
- Pen. ooit wat mee uitgeprobeerd, nooit meer aangeraakt. Kun je lijnen mee trekken waar je bogen in kunt maken om iets mee te selecteren enzo, Mij te omslachtig.
- Horizontale tekst; Kun je tekst mee typen. Hier kun je uiteraard allerlei lettertypes mee gebruiken. Met laagstijlen kun je hier schuine kanten, reliëf en contour aan toevoegen, of een slagschaduw, lijntjes er omheen enz enz enz. Dit geldt voor alle soorten lagen die je toepast, maar met tekst is dit extra aantrekkelijk. Uitleg hierover komt later wel, net als hoe je bijvoorbeeld gouden letters kunt maken. Hell, als je wil kun je letters zelfs een panterprint met uitstekende haartjes geven! Of je laat de letters helemaal verdwijnen en houdt alleen de effecten over zoals contouren en de schaduw. Mogelijkheden genoeg!
- Padselectie; ik heb wel eens met paden gewerkt. Kun je erg leuke dingen mee doen, maar daar heb ik deze tool niet voor gebruikt.
- Aangepaste vorm: kun je ovalen, rechthoeken, lijnen en andere vormen mee maken, al dan niet met een lijntje er omheen. Als ik een tekstballon wil maken om iemand iets te laten zeggen, kies ik meestal een ovaal en leg er een bliksemflits onder, die ik vervolgens roteer en met de kwast wat bewerk om het één geheel met het ovaal te maken.
- Handje: is geen voetje.
- Zoomen: inzoomen, uitzoomen. Ga je ook heel erg vaak gebruiken, natuurlijk.
[ Bericht 9% gewijzigd door ToT op 16-11-2017 22:43:40 ]
Kloptquote:Op vrijdag 3 november 2017 15:00 schreef ijs_beer het volgende:
Belangrijkste om photoshop te leren is gewoon gaan aanklooien en al doende leren.
Goed topic trouwens
Thanks!quote:Op zaterdag 4 november 2017 02:01 schreef richolio het volgende:
Goed topic man
Volgens mij is er ook best wel wat tijd in die OP gestoken, goeie info
quote:
Thx!quote:Op zondag 5 november 2017 11:01 schreef Rapporteer-Deze-Gebruiker het volgende:
Goed topic, hulde voor de moeite die je er in hebt gestoken!
Thx!quote:
quote:
Ik denk inderdaad dat dit ruim voldoende is om mee te doen in de Painttopics. Als ik iets specifieks wil moet ik ook even googlen.quote:Op zaterdag 11 november 2017 10:41 schreef ToT het volgende:
[..]Thx man!
Ik zit er nog over te denken wat nog meer uit te leggen, maar de meeste paintjes hier in [ONZ] zijn gebaseerd op wat ik hier al heb uitgelegd.
Zat ik ook aan te denken, maar om eerlijk te zijn worstel ik zelf nog steeds aardig met gifjes!quote:Op zaterdag 11 november 2017 11:03 schreef 44rdbei het volgende:
[..]
Ik denk inderdaad dat dit ruim voldoende is om mee te doen in de Painttopics. Als ik iets specifieks wil moet ik ook even googlen.
Misschien nog wat uitleg over gifjes maken? Is natuurlijk bijzaak in Photoshop maar wel leuk om te doen.
quote:Op zaterdag 11 november 2017 15:23 schreef ToT het volgende:
[..]
Klik, klik, klik, klik, klik, klik, klik!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |