abonnement bol.com Unibet Coolblue
  User die je het meest gemist hebt 2022 woensdag 9 augustus 2017 @ 17:07:56 #1
78918 SeLang
Black swans matter
pi_173022844
Reisverslag Schotland, 13 - 31 juli 2017

Een korte reis dit keer en helaas nog korter dan ik van plan was. Na dagen achter elkaar heel slecht weer en geen vooruitzicht op verbetering binnen redelijke termijn besloot ik om eerder terug te komen. Ik had op dat moment gelukkig al veel kunnen doen en een mooie tijd gehad dus dat maakt de beslissing dan wat makkelijker.

Doel van deze reis was veel wandelen in de heuvels en wat nieuwe Munros (heuvels boven de 3000 ft) toevoegen aan mijn lijst. Hieronder zie je een kaartje met de gelopen routes en Munros

Wandelingen

1) Ben Lomond
2) Beinn Mhanach
3) Beinn Achaladair + Beinn a' Chreachain
4) Stob Diamh + Ben Cruachan
5) Beinn a' Chochuill + Beinn Eunaich
6) Stob a' Choire Odhar + Stob Ghabhar ("Black Mount")
7) Beinn Dubhchraig + Ben Oss
8) Beinn Laoigh + Beinn a' Chleibh
9) Beinn Dorain + Beinn an Dothaidh
10) Ben Starav + Beinn nan Aighenan + Glas Bheinn Mhor
11) Meall a' Bhuird + Creise
12) Sgor na h-Ulaidh


Kaartje: De wandelingen met de Munros als blauwe markers

Na een autorit van ongeveer 10 uur vanaf mijn huis kwam ik aan bij Loch Lomond, waar ik voor 7 kampeerde op de Sallochy campsite die erg populair is bij mensen die de West Highland Way lopen. Dit ligt dicht bij de start van de route naar Ben Lomond. Dit is waarschijnlijk de meest beklommen Munro van allemaal en ook de meest zuidelijke maar ik was er nog nooit op geweest.

De dag begon mooi zonnig maar ergens halverwege de wandeling ging ik de wolken in. Dus op het hogere deel van de wandeling liep ik helaas in regen en mist. Eenmaal terug beneden was het opnieuw mooi weer.


Uitzicht op Loch Lomond vanaf Ben Lomond op het moment dat ik de wolken in ging

Na Ben Lomond verplaatste ik me naar By The Way campsite (8), ook weer zo'n typische West Highland Way campsite. Hier bleef ik 9 dagen staan want het was een goede basis voor de Tyndrum-, Cruachan- en Bridge of Orchy Munros.

De eerste dag aldaar was de hele dag door harde regen en wind en besloot ik om in mijn tent te blijven. Niet leuk om dat gelijk de tweede dag van mijn reis te doen maar het bleek wel een goede beslissing want er viel echt niets mee aan te vangen.

De volgende dag was redelijk weer. Zwaar bewolkt en een beetje motregen maar de heuvels zaten gelukkig niet helemaal in de mist. Daarom een wandeling naar Beinn Mhanach die vooral mooi was door de lange in- en uitloop. En op het eind kwam zowaar de zon nog even kijken.


Na de beklimming van Beinn Mhanach (regen, mist en loeiharde wind op de top) loop ik terug door dit prachtige groene landschap dat helemaal opfleurt als de zon tevoorschijn komt. Al met al toch een schitterende dag

Voor de volgende dag staat een mooi rondje op het programma:' Beinn Achaladair en Beinn a' Chreachain. Bij goed weer zou dit een schitterende hoge promenade moeten zijn maar op het hoge deel loop ik weer de hele dag in motregen, mist en loeiharde wind. Net als ik begin af te dalen breekt het opeens open en als ik terug ben bij mijn auto is er een prachtige blauwe lucht.


Foto genomen tijdens de afdaling can Beinn a' Chreachain, net als de omstandigheden verbeteren. Een groot deel van de tocht kon ik mijn eigen schoenen amper zien

De volgende dag is het stralend weer! En op dat soort dagen doe ik natuurlijk een extra mooie tocht. In dit geval: het hoefijzer Stob Diamh en Ben Cruachan. Dit staat bekend als n van de mooiste tochten in dit gedeelte van Schotland. Het werd inderdaad een schitterende dag!


Foto vanaf een punt dicht bij de summit van Stob Diamh. Het Cruachan Reservoir (stuwmeer links) lijkt hier op de begane grond te zijn maar is ca 400 meter klimmen. Rechts Ben Cruachan. Het langgerekte meer links in de verte is Loch Awe.


Ben Cruachan. Het is nog een leuke scramble voordat je daar bovenop staat.


Hier op de top van Ben Cruachan kijk ik nog even terug op de ridge waar ik overheen gekomen ben.

De volgende dag belooft redelijk weer s'morgens maar verslechterende omstandigheden naarmate de dag vordert. Vandaag beklim ik Beinn a'Chochuill en Beinn Eunaich. Dit zijn de buren van de heuvels van gisteren en ik hoop dat ik de summit van de eerste Munro bereik als die nog wolkenvrij is.


Uitzicht vanaf Beinn a'Chochuill op Ben Cruachan die net in de binnenrollende bewolking steekt.

De tweede Munro van de dag (Beinn Eunaich) is een makkelijke bealach (col) over maar de wind is weer zo hard dat je er echt in moet gaan hangen om niet weg te waaien. Verder verlies ik de race tegen de wolken en loop al snel weer door dichte mist. Wat een contrast met gisteren.

Voor de volgende dag is redelijk weer voorspeld met een grote kans dat in elk geval de Munro toppen wolkenvrij zijn. Daarom voor deze dag weer een extra mooie tocht: Black Mount (de Munros Stob a' choire Odhair en Stob Ghabhair)


Black Mount stelt inderdaad niet teleur. Hier het uitzicht op Coirein Lochain en in de verte Rannoch Moor met diverse meertjes


Rechts achter Loch Tulla en links in de verte Rannoch moor

Helaas is het weer even gedaan met het mooie weer. De volgende dag beklim ik door regen en mist Beinn Dubhchraig + BenOss met vrij lange in- en uitloop door enorm drassig landschap. De dag erna Beinn Laoigh + Beinn a'Chleibh (ook nat en mistig). Geen foto's want dat had totaal geen zin.

De dag daarna een beklimming van Beinn Dorain en Beinn an Dothaidh. Hier waren de omstandigheden wat beter dus dat was een leuke tocht, ook al was het boven bijna alleen maar mist.


Toen ik zat te snacken op de top van Beinn Dorain brak het heel eventjes een paar minuten open. Net lang genoeg om te weten wat je allemaal mist...


Hier weer eventjes een flinke opening. Loch Lyon is zichtbaar in de verte. Dit soort momenten zijn vaak mooier dan een heldere blauwe lucht.

Maar... voor de volgende dag is stralend weer voorspeld! Dus die dag ga ik gebruiken voor de mooiste en langste tocht van deze reis. Eerst verplaats ik echter naar Glen Coe Mountain campsite (6) die beter is gepositioneerd voor mijn plannen voor de komende dagen.

De weerman blijkt een goede voorspelling te hebben gedaan want ik wordt wakker met een zonnetje op mijn tent. Vroeg op pad dus voor een lange dag met 3 Munros: Ben Starav, Beinn nan Aighenan en Glas Bheinn Mhor.


Zo ziet Ben Starav eruit als ik daar s'morgens aankom. Dan krijg je wel zin om te wandelen!


De inloop valt nog best tegen want erg nat door de regen van de laatste tijd en het is windstil dus de midges hebben vrij spel. Echter na enkele honderden meters geklommen te hebben wordt dat allemaal beter en wordt het echt genieten. Het doet erg alpine aan met de puntige heuvels.


Op de top van Ben Starav heb ik dit schitterende uitzicht op Glen Etive met daarachter de Glen Coe mountains!


Iets verder naar links dit uitzicht op Loch Etive


...en uitzicht naar het westen met ook hier Loch Etive als prominente feature. Vanaf hier zijn ook o.a. Ben More op het eiland Mull en de Cuillins op Skye zichtbaar.


Deze ridge wordt gevolgd naar Glas Bheinn Mhor. Voor Beinn nan Aighenan moet je rechts naar beneden en dan weer omhoog (en dezelfde weg terug naar de ridge). Mijn conditie is echter top dus het is allemaal puur genieten.

Dit was de mooiste en langste tocht van de hele reis, een wandeling van 12 uur.

De volgende dag is het nog steeds mooi weer (al was dat niet voorspeld). Ik doe weer een tocht met twee Munros: Meall a' Bhuird en Creise. Die wandeling begint vanaf de campsite dus dat is handig.


Terugkijkend op Meall a' Bhuird vanaf een punt niet ver van de summit van Creise.

Nu volgen er 4 regendagen waar weinig mee valt aan te vangen. En dagje ga ik shoppen in Fort William, de andere drie dagen luister ik naar audioboeken in mijn tent. Ondertussen bouwt een veldmuis een nest onder mijn tent. Ik hoor en zie dat beest wel steeds maar dat hij een nest had gebouwd inclusief een stelsel van vluchtgangen ontdek ik pas later als ik mijn tent afbreek.

Eindelijk lijkt er weer een redelijke dag aan te breken dus ik besluit om weer een wandeling te gaan doen. Dit keer een klim naar Sgor na h-Ulaidh. Het terrein is weer boggy as hell en ik sta regelmatig tot m'n enkels in de nattigheid. Alles boven de 600 meter is regen en mist.


Sgor na h-Ulaidh met z'n kop in de wolken. Ondanks alle "ontberingen" is het toch weer mooi als de wolken eventjes wat wegtrekken.

Aangezien de voorspelling was dat het de komende dagen nog slechter zou worden en dat er weinig verandering in zou komen voor de komende 7-10 dagen besluit ik om het hier dan maar bij te laten.

Al met al is dit toch weer een mooie reis geweest. Wel natter en mistiger geweest dan gemiddeld maar ook enkele topdagen.

Appendix: Beklommen Munros
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
Munro                Hoogte     Regio                     Datum
Ben Lomond              974     Arrochar Alps             July 14, 2017
Beinn Mhanach           953     Bridge of Orchy Hills     July 16, 2017
Beinn Achaladair       1038     Bridge of Orchy Hills     July 17, 2017
Beinn a' Chreachain    1081     Bridge of Orchy Hills     July 17, 2017
Stob Diamh              998     Cruachan Hills            July 18, 2017
Ben Cruachan           1126     Cruachan Hills            July 18, 2017
Beinn a' Chochuill      980     Cruachan Hills            July 19, 2017
Beinn Eunaich           989     Cruachan Hills            July 19, 2017
Stob a' Choire Odhair   945     Glen Etive Hills          July 20, 2017
Stob Ghabhar           1090     Glen Etive Hills          July 20, 2017
Beinn Dubhchraig        978     Tyndrum Hills             July 21, 2017
Ben Oss                1029     Tyndrum Hills             July 21, 2017
Ben Lui (Beinn Laoigh) 1130     Tyndrum Hills             July 22, 2017
Beinn a' Chleibh        916     Tyndrum Hills             July 22, 2017
Beinn Dorain           1076     Bridge of Orchy Hills     July 23, 2017
Beinn an Dothaidh      1004     Bridge of Orchy Hills     July 23, 2017
Ben Starav             1078     Glen Etive Hills          July 24, 2017
Beinn nan Aighenan      960     Glen Etive Hills          July 24, 2017
Glas Bheinn Mhor        997     Glen Etive Hills          July 24, 2017
Meall a' Bhuiridh      1108     Glen Etive Hills          July 25, 2017
Creise                 1100     Glen Etive Hills          July 25, 2017
Sgor na h-Ulaidh        994     Glencoe Hills             July 30, 2017


[ Bericht 0% gewijzigd door SeLang op 09-08-2017 17:20:36 ]
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  Heeft over alles een mening 2022 woensdag 9 augustus 2017 @ 17:32:25 #2
31936 Dr_Flash
CubeMeister
pi_173023298
Vet. Had je ook een stappenteller mee?
Salivili hipput tupput tapput ppyt tipput hilijalleen
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 9 augustus 2017 @ 17:50:15 #3
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_173023583
Mooie tocht weer. _O_
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_173023653
Heel gaaf O+ _O_
pi_173023844
Mooi zeg!! ^O^
[i]And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music.[/i]
I loved to discover how unique and strange humanity is. How we are all, deep down, nerdy weirdos.
  woensdag 9 augustus 2017 @ 18:18:59 #6
93505 SaskiaR
The sword of ice and fire
pi_173024063
Ooh heel gaaf! Regen helaas bekend ja, heb al eens een week rond Ullapool afgebroken daardoor ;(
Carpe diem, quam minimum credula postero.
  Meest relativerende user 2022 woensdag 9 augustus 2017 @ 18:48:26 #7
357044 Budapestenaar
pi_173024422
O+ Schotland

Mooi verslag! Ik ken de omgeving maar ben nooit die bergen op geweest. Als ik deze foto's bekijk heb ik heel wat gemist! |:(
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 9 augustus 2017 @ 18:56:26 #8
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_173024568
quote:
1s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 18:18 schreef SaskiaR het volgende:
Ooh heel gaaf! Regen helaas bekend ja, heb al eens een week rond Ullapool afgebroken daardoor ;(
Ullapool is lelijk in de regen. :P
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  woensdag 9 augustus 2017 @ 19:39:40 #9
93505 SaskiaR
The sword of ice and fire
pi_173025462
quote:
10s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 18:56 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Ullapool is lelijk in de regen. :P
Ach, al snel beter dan pak 'm beet Milton Keynes (bij regen of zonneschijn).
Carpe diem, quam minimum credula postero.
  User die je het meest gemist hebt 2022 donderdag 10 augustus 2017 @ 10:19:18 #10
78918 SeLang
Black swans matter
pi_173035364
quote:
14s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 17:32 schreef Dr_Flash het volgende:
Vet. Had je ook een stappenteller mee?
Nee wat moet ik daarmee :). Afstanden en dergelijke weet ik toch wel (GPS tracks)

quote:
10s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 18:56 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Ullapool is lelijk in de regen. :P
Ullapool is altijd tof imo. Overigens heb ik Ullapool nog nooit gezien in droog weer.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  donderdag 10 augustus 2017 @ 14:17:04 #11
273461 AlwaysHappy
You've Been Gilmored!
pi_173040524
Tof verslag hoor! O+ Mooie foto's ook. Denk alleen niet dat het iets voor mij is. Qua natuur ziet het er vrij...eentonig uit of zo. Prachtige foto's wel!
Nintendo Switch: SW-1156-9327-1516 | Xbox Series X: Alwayshappyz | Photographer: D750, 24mm, 50mm, 85mm | TV Shows: Gilmore Girls, Grey's Anatomy, His Dark Materials, Veronica Mars, Fringe, The Good Wife, The Crown & More.
pi_174490717
quote:
0s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 10:19 schreef SeLang het volgende:
Nee wat moet ik daarmee :). Afstanden en dergelijke weet ik toch wel (GPS tracks)
Bedankt voor het posten! Mooie reis weer zoals altijd, met mooie photos! ^O^

Als je naar Schotland gaat maak je toch gebruik van een andere tent dan als je op lange afstand wandeltochten gaat?

Ben wel benieuwd naar de gps tracks stats van deze tocht :@
It All Goes Back in the Box
  User die je het meest gemist hebt 2022 woensdag 18 oktober 2017 @ 14:50:24 #13
78918 SeLang
Black swans matter
pi_174493633
quote:
0s.gif Op woensdag 18 oktober 2017 12:03 schreef Aventuras het volgende:

Als je naar Schotland gaat maak je toch gebruik van een andere tent dan als je op lange afstand wandeltochten gaat?
De reis in dit verslag heb ik met de auto gedaan en dan vanaf een kampeerplek (waar ik meerdere dagen blijf) dagtochten gemaakt. De tent is dan niet kritisch (mag relatief groot en zwaar zijn). Voor deze reis heb ik een goedkoop Vango Tentje gebruikt (Tempest 300).

Echter, als ik ga backpacken in Schotland gebruik ik meestal mijn Terra Nova Voyager Superlite. Die is kleiner, lichter, maar wel dual skin (Schotland is nat).

quote:
Ben wel benieuwd naar de gps tracks stats van deze tocht :@
Zoals gezegd was dit een verzameling van dagtochten (zie kaartje in de OP). Ik heb geen stats van de hele reis maar van de individuele tochten kan ik ze wel opzoeken als je belangstelling hebt voor een specifieke tocht. Meestal heb ik gewoon de GPS tracks van WalkHighlands.co.uk gevolgd of een variatie daarop.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_174516180
quote:
0s.gif Op woensdag 18 oktober 2017 14:50 schreef SeLang het volgende:
Zoals gezegd was dit een verzameling van dagtochten (zie kaartje in de OP). Ik heb geen stats van de hele reis maar van de individuele tochten kan ik ze wel opzoeken als je belangstelling hebt voor een specifieke tocht. Meestal heb ik gewoon de GPS tracks van WalkHighlands.co.uk gevolgd of een variatie daarop.
Ok, die website is wel goed genoeg, je hoeft het niet helemaal op te zoeken. Ik dacht dat je misschien een excel grafiek had met allerlij interessante gegevens. *)

Handige website wel, met uitgebreide informatie! Loop je dan echt precies dezelfde route als aangegeven of is het ook een beetje improviseren? Welk apparaat gebruik je voor die gps tracks? Kan het gewoon met een mobiel misschien?

Mooie tenten wel! Al ziet die Terra Nova er best prijzig uit.
It All Goes Back in the Box
  User die je het meest gemist hebt 2022 donderdag 19 oktober 2017 @ 17:28:43 #15
78918 SeLang
Black swans matter
pi_174517974
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 16:10 schreef Aventuras het volgende:

[..]

Ok, die website is wel goed genoeg, je hoeft het niet helemaal op te zoeken. Ik dacht dat je misschien een excel grafiek had met allerlij interessante gegevens. *)

Handige website wel, met uitgebreide informatie! Loop je dan echt precies dezelfde route als aangegeven of is het ook een beetje improviseren? Welk apparaat gebruik je voor die gps tracks? Kan het gewoon met een mobiel misschien?

Mooie tenten wel! Al ziet die Terra Nova er best prijzig uit.
Ik gebruik die tracks als leidraad maar ik improviseer ook veel. In de heuvels is er vaak gewoon n voor de hand liggende route. Maar vooral als de hellingen grasachtig zijn dan wijk ik daar nogal eens vanaf en maak mijn eigen route.

Er zijn apps waarin je gpx tracks kunt importeren maar ik gebruik altijd mijn oude (10 jaar inmiddels) vertrouwde Garmin 60CSx omdat die veel robuuster is dan een telefoon en vooral waterdicht (geen probleem in de stromende regen). Bovendien gaan de batterijen langer mee en zijn die onderweg vervangbaar.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_174644735
Mooi verslag SeLang maar ik miste er wel iets op: :Y) Niet dat het schots eten bijzonder is maar een tafel met eten en drinken maakt het net iets meer "aangekleed."
pi_174645860
quote:
0s.gif Op donderdag 19 oktober 2017 17:28 schreef SeLang het volgende:
Ik gebruik die tracks als leidraad maar ik improviseer ook veel. In de heuvels is er vaak gewoon n voor de hand liggende route. Maar vooral als de hellingen grasachtig zijn dan wijk ik daar nogal eens vanaf en maak mijn eigen route.

Er zijn apps waarin je gpx tracks kunt importeren maar ik gebruik altijd mijn oude (10 jaar inmiddels) vertrouwde Garmin 60CSx omdat die veel robuuster is dan een telefoon en vooral waterdicht (geen probleem in de stromende regen). Bovendien gaan de batterijen langer mee en zijn die onderweg vervangbaar.
Een Garmin klinkt opzich wel logisch ja! Is er al een nieuwe reis in de planing? Ben namelijk bijna door al je reisverslagen heen. *)
It All Goes Back in the Box
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')