abonnement Unibet Coolblue
pi_177196386
14-02-2018

Levensgrote gebeeldhouwde dromedarissen ontdekt in Saoedi-Arabi

De unieke relifs zouden ongeveer 2000 jaar oud zijn.

Archeologen ontdekten de sculpturen, die zijn uitgehouwen in een aantal rotsen, in het noordwesten van Saoedi-Arabi. Hoewel de relifs gerodeerd en niet langer intact zijn, konden de archeologen in totaal toch zo’n twaalf kameel- en paardachtigen identificeren. Alle dieren zijn afgebeeld in een natuurlijke setting, dus zonder zadel of bit. Bovendien zijn ze levensgroot weergegeven.


De dromedaris en de ezel. Afbeelding: Antiquity – CNRS / MADAJ, G. Charloux.

Ezel
Hoewel alle relifs bijzonder zijn, is er n scne die er echt uitspringt. Deze laat een ontmoeting tussen een dromedaris en een ezel zien. Het is bijzonder, omdat de ezel eigenlijk zelden terugkomt in rotskunst.

Functie
Het is lastig om de relifs te dateren, zo stellen de onderzoekers in het blad Antiquity. Maar ze vermoeden – afgaand op een vergelijking met relifs in Petra (Jordani) dat deze in de eerste eeuwen voor of na Christus tot stand zijn gekomen. De functie van de relifs is onduidelijk. De archeologen wijzen erop dat ze zich in de woestijn bevinden, op een plek die ongeschikt is voor permanente bewoning. Wel waren er rond het begin van de jaartelling karavaanroutes in de buurt te vinden. Mogelijk was het dan ook een plek waar reizigers konden rusten en/of een plek voor aanbidding

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177255454
quote:
Ontdek het zusje van de Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal... in Zuid-Korea

Het is een vertrouwde aanblik voor wie vanuit Brussel-Centraal naar de Pachecolaan wandelt: de monumentale westgevel van de Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal. Hoog boven een reeks brede trappen rijzen de twee torens hemelwaarts met mooi ertussenin een spitse geveltop met torentjes en pinakels. Gotiek in zijn zuiverste vorm. Maar wist u dat de kathedraal een "tweelingzusje" heeft... op een heuvel in de Zuid-Koreaanse hoofstad Seoel?

Kathleen Heylen
12:49
https://www.vrt.be/vrtnws(...)en-sint-goedelekath/
:P
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 19 februari 2018 @ 18:43:39 #228
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_177305005
Determinatiemiddag foto’s Nederlands-Indi

Museum Bronbeek in Arnhem houdt op zaterdag 10 maart 2018 de fotodeterminatiemiddag ‘Mijn opa was een…’. Iedereen kan van 12.00 tot 17.00 uur bij een team van experts terecht met vragen over (familie)foto’s die men zelf meebrengt en die betrekking hebben op Nederlands-Indi en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger.

Experts analyseren de foto’s aan de hand van kleding en uniformen, wapens, materieel en gebouwen. Behalve foto’s zijn ook documenten, onderscheidingen en (delen van) uniformen welkom om te laten bekijken. Desgewenst kan men advies en informatie krijgen over nader (genealogisch) onderzoek. Voor deelname geldt het toegangstarief van het museum. Kijk daarvoor op: www.museumbronbeek.nl.

Reserveren is noodzakelijk via: nb.ravensbergen@mindef.nl.

(Vliegende Hollander)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_177325478
20-02-2018

Heiligdom van de Maya's ontdekt in 's werelds grootste onderwatergrot

Ook zijn er resten van megafauna en prehistorische mensen ontdekt.

Vorige maand ontdekten onderzoekers in Mexico de grootste onderwatergrot ter wereld. De grot is zeker 347 kilometer lang en bevindt zich in een gebied waar de Maya’s ooit de dienst uitmaakten. Archeologen voorspelden vorige maand dan ook al dat in de grot wel eens belangrijke sporen van de Maya’s te vinden konden zijn. En ze hadden gelijk. Tijdens een expeditie zijn talloze sporen van de Maya’s ontdekt, waaronder een heiligdom dat gewijd is aan Ek Chuaj: de god van de handel.


In de grot is ook keramiek teruggevonden. Afbeelding: Archivo Gran Acuifero Maya / INAH.

Keramiek
In totaal zijn in het grottensysteem zo’n 138 archeologische vindplaatsen ontdekt die met de Maya’s samenhangen. Behalve het heiligdom is er ook keramiek van de Maya’s ontdekt. Waarschijnlijk beschouwden de Maya’s de grot als een heilige plaats, aldus de archeologen. Dat leiden ze niet alleen af uit de aanwezigheid van een afbeelding van de god van de handel, maar ook uit de ontdekking van menselijke resten die ervan getuigen tijdens ceremonien te zijn ingezet.


Een teruggevonden fragment van een beeld van de god van de handel voor wie in de grot een heiligdom werd ingericht. Afbeelding: Archivo Gran Acuifero Maya / INAH.

Pleistoceen
Minstens zo interessant zijn echter de ontdekkingen die vele duizenden jaren ouder zijn. Zo zijn in de grot skeletresten teruggevonden van zeker twee mensen die naar schatting zo’n 9000 jaar geleden leefden. Ook zijn resten van megafauna die ten tijde van het Pleistoceen (een periode tussen 2,58 miljoen tot 11.700 jaar geleden) leefden. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan gigantische grondluiaards en voorouders van de moderne olifanten.


Resten uit het Pleistoceen. Afbeelding: Archivo Gran Acuifero Maya / INAH.

Droog en nat
Vandaag de dag staat het grottensysteem onder water. Op sommige plekken is het water wel 100 meter diep. Maar de vondsten bewijzen dat dat in het verleden anders is geweest. De grotten moeten herhaaldelijk droog hebben gestaan, waardoor mensen en dieren er gemakkelijk binnen konden wandelen. Dat zou bijvoorbeeld het geval zijn geweest tijdens de laatste ijstijd. Maar toen de aarde opwarmde en het ijs smolt, kwam de grot waarschijnlijk al rap weer onder water te staan. Dankzij die verandering zijn de resten van de megafauna en prehistorische mensen opvallend goed bewaard gebleven, aldus de archeologen.


Een in de grot teruggevonden masker. Afbeelding: Archivo Gran Acuifero Maya / INAH.

Volgens de Mexicanen bewijzen de vondsten dat deze grot “de belangrijkste onder water staande archeologische vindplaats ter wereld is”. Onderzoekers zijn dan ook nog lang niet klaar met deze grot. Zo zal deze de komende tijd nog verder in kaart worden gebracht. Naast nieuwe archeologische vondsten kan het ook zomaar leiden tot een nieuw record. Aangenomen wordt dat deze grootste onderwatergrot ter wereld nog in verbinding staat met andere nabijgelegen grotten, waardoor deze gemakkelijk 500 kilometer lang kan blijken te zijn. Daarnaast zal er onderzoek gedaan worden naar de waterkwaliteit en de maatregelen die wellicht getroffen moeten worden om de grot en de archeologische ontdekkingen die deze nog herbergt te beschermen.


(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177337599
20-02-2018

Romeinse bokshandschoenen gevonden bij Muur van Hadrianus



Bij de Muur van Hadrianus in Groot Brittanni zijn twee Romeinse bokshandschoenen gevonden. de handschoenen komen uit het jaar 120 na Christus. Extra bijzonder: de handschoenen passen nog steeds!

Romeinse cavaleriebarak

De bokshandschoenen zijn gevonden op de archeologische site Vindolanda, een Romeins fort aan de muur van Hadrianus in noord-Engeland. De handschoenen lagen in cavaleriebarak die stamt uit de tijd van voor de bouw van de Muur van Hadrianus. Bij de opgegraven barak werden veel meer vondsten gedaan, waaronder een zwaard, kammen, dobbelstenen en meer leren voorwerpen, waarschijnlijk schoenen.

Gebruikte bokshandschoenen

De twee gevonden bokshandschoenen vormen geen paar. De een is groter dan de ander en is ook behoorlijk versleten door intensief gebruik. Op die handschoen zijn ook sporen van reparatie teruggevonden. De kleinere handschoen werd in nagenoeg perfecte staat gevonden, wel staat een afdruk van de knokkels van de drager nog in deze handschoen.

Cestus

Het vakmanschap waarmee de handschoenen zijn gemaakt is opvallend. De handschoenen passen nog om een moderne hand. Dan zit zo'n handschoen, of beter gezegd: cestus wel anders dan wij gewend zijn. De 'handschoenen' zijn meer een soort knokkelbeschermers. Natuurlijk materiaal dat in het leer verpakt zat, moest de knokkels beschermen tegen de harde klappen.

Boksen populaire sport bij Romeinen

Boksen was een populaire sport onder de Romeinen. Waarschijnlijk was boksen voor de soldaten die in de barak gelegerd waren een deel van de training, maar waarschijnlijk vonden er ook wedstrijden plaats voor toeschouwers.

Bron en afbeelding:

Vindolanda Trust

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177350074
quote:
DINSDAG 20 FEBRUARI 2018, 18:23

Museum Oudheden Leiden telt al 200 jaar mee op wereldniveau

LEIDEN - Koning Willem de Eerste stichtte het in 1818: het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. En dus bestaat het museum dit jaar precies 200 jaar. En dat wordt in het museum dan ook uitgebreid gevierd met verschillende tentoonstellingen. Het Rijksmuseum voor Oudheden is in de loop der jaren op wereldniveau een belangrijke rol gaan spelen op het gebied van archeologie.

De Egypte-collectie heeft zich in de loop der jaren in de top 10 van wereld genesteld en mede daarom is de directeur apetrots op dit jubileum. 'Het is een hele bijzondere verjaardag', zegt directeur Wim Weijland van het museum. 'Er zijn maar een paar musea in Nederland die kunnen zeggen dat ze zo lang bestaan.'

Het museum begon in 1818 in de Houtstraat. In de eerste 17 jaar werden er enorme sommen geld beschikbaar gesteld door Willem de Eerste. Daarmee werden gezanten op pad gestuurd en die kochten in het Middellandse Zee-gebied collecties op. 'Vooral de Egypte-collectie was in 1828 een enorme aanwinst', weet Weijland. 'Dat was in een keer een koop van 5.000 stukken.'

Collectie van hoge kwaliteit

Daarmee haalde het museum niet alleen kwantiteit in huis, maar ook kwaliteit, omdat het zo vroeg werd aangekocht. Inmiddels telt het Rijksmuseum voor Oudheden dan ook internationaal mee als het gaat om Egypte. De grote overzichtstentoonstelling 'Al tweehonderd jaar van nu' begint 25 april aanstaande.
voor video zie: https://www.omroepwest.nl(...)-mee-op-wereldniveau
pi_177361547
21-02-2018

Mysterie verklaard: waarom Turkse ‘poort naar de hel’ zo dodelijk is


 Thinkstock

Wetenschap Wetenschappers hebben het mysterie ontrafeld rond een tempel voor Pluto in de oude stad Hirapolis, vlak bij Pamukkale in het huidigeTurkije. Dieren die te dicht bij deze ‘poort naar de hel’ kwamen, overleefden het niet, priesters wl. Een nieuwe studie wijst uit dat de giftige dampen die uit de offergrot opstegen vooral uit dodelijk geogenische koolstofdioxide bestonden.

Ook het laatste decennium nog vielen vogels die te dicht bij Ploutonion (‘poort naar de hel’) vlogen dood neer. De overlevering wil dat de adem van Hades - de Griekse naam voor Pluto, god van de onderwereld - dodelijk was. In de Griekse en Romeinse oudheid werd ook beweerd dat mensen bedwelmd werden door de giftige dampen. Maar priesters konden blijkbaar wel overleven op de heilige plek.

Onderzoekers ontdekten dat de dampen voornamelijk bestaan uit dodelijke concentraties CO2-gassen, die opborrelen uit de aardkorst. De nieuwe studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Archaeological And Anthropological Sciences.

Meer dan 2.000 jaar geleden schreef de Griekse historicus en geograaf Strabo al: “Deze ruimte is gevuld met dampen, zo mistig en dicht dat je nauwelijks de grond kunt zien. Elk dier dat binnenkomt, valt onmiddellijk dood. Ik gooide er mussen in en ze bliezen meteen hun laatste adem uit en vielen neer.”


 Thinkstock

Het heiligdom werd in 2011 door Italiaanse archeologen opnieuw blootgelegd. Tijdens de opgravingen stelden ze al vast dat de dampen verscheidene vogels hadden gedood. In de kleine tempel offerden priesters stieren aan Pluto, terwijl ze zelf lichtjes hallucineerden door de giftige dampen. Die blijken nu op te stijgen uit een onderaardse kamer waar een warmwaterbron boven een breuklijn ligt.

In de grot zelf kon de CO2-concentratie oplopen tot 91 procent, wat dodelijk is voor mens en dier. Rond de tempel konden priesters het hoofd hoog genoeg houden om zelf niet te bezwijken. Daar waren de concentraties veel lager. Vandaag ontsnappen volgens het onderzoek nog altijd kleinere gifwolken uit de grot, “die verbazingwekkend genoeg fataal kunnen zijn voor insecten, vogels en zoogdieren”.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 22 februari 2018 @ 13:18:44 #233
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_177367619


quote:
Ancient Britons 'replaced' by newcomers

The ancient population of Britain was almost completely replaced by newcomers about 4,500 years ago, a study shows.

The findings mean modern Britons trace just a small fraction of their ancestry to the people who built Stonehenge.

The astonishing result comes from analysis of DNA extracted from 400 ancient remains across Europe.

The mammoth study, published in Nature, suggests the newcomers, known as Beaker people, replaced 90% of the British gene pool in a few hundred years.

Lead author Prof David Reich, from Harvard Medical School in Cambridge, US, said: "The magnitude and suddenness of the population replacement is highly unexpected."
Vr het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_177476664
24-02-2018

Oude necropolis ontdekt in zuiden van Egypte


 REUTERS

In de Zuid-Egyptische stad Minya is een oude necropolis ontdekt, zo heeft het Egyptische ministerie van Oudheden aangekondigd. De begraafplaats telt onder meer een gouden masker, 40 sarcofagen, een duizendtal beelden, sieraden en andere artefacten.

“Het is slechts het begin van een nieuwe ontdekking, en ik denk dat we zeker vijf jaar werk zullen hebben op de begraafplaats”, vertelde minister van Antiquiteiten Khaled al-Enany aan de verslaggevers op de plaats van de ontdekking.

De opgravingswerken begonnen in 2017, en onder meer teams uit Mnchen, Hildesheim en Egypte werkten in het gebied. “De ontdekking is belangrijk omdat ze verschillende aspecten van het leven van de oude Egyptenaren blootlegt”, zei al-Enany.

Egypte heeft de afgelopen maanden al een aantal ontdekkingen aangekondigd, waaronder verschillende graftombes in de zuidelijke stad Luxor.
Het land probeert zijn toerisme weer aan te zwengelen, dat traditioneel een belangrijke bron van inkomsten is. De toeristische sector kreeg zware klappen door de onrust die volgde op de opstand tegen oud-dictator Hosni Moebarak in 2011.


 REUTERS


 EPA


 EPA


 EPA

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177543297
01-03-2018

Oudste tatoeage ter wereld ontdekt op Egyptische mummie die al 100 jaar in museum lag


 British Museum - Een geit en een wilde stier, symbolen van kracht en mannelijke viriliteit, staan op de arm van de Egyptische mummie getatoeerd.

Wetenschap Wetenschappers hebben de oudste bekende tatoeage ontdekt op een 5.200 jaar oude Egyptische mummie die al honderd jaar tentoongesteld lag in het British Museum. De zwarte vegen die bezoekers en academici op de rechterarm van de man zagen, bleken na een recent infraroodonderzoek tatoeages te zijn van een wilde stier en een geit.

Vermoed wordt dat de man de tatoeages droeg als teken van kracht en viriliteit. Beide dieren werden in de Oudheid immers geassocieerd met mannelijke macht, viriliteit, vruchtbaarheid en schepping.

De dieren werden naar schatting 5.200 jaar geleden op de arm van de man getatoeerd. Samen met een man uit het Kopertijdperk, die in een gletsjer in de Alpen werd aangetroffen, is de Egyptenaar de oudste getatoeerde persoon ooit. Maar de mummie uit de Alpen, de zogenaamde IJsman, had slechts abstracte groepen puntjes op zich getatoeerd. De Egyptenaar draagt de oudste bekende tattoos in een figuratieve kunstvorm. Uit het onderzoek blijkt dat de tekening gemaakt is met een pigment op basis van koolstof, vermoedelijk roet.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177543483
01-03-2018

Middeleeuwse ring met afbeelding van 'Sinterklaas' ontdekt in Isral

De bronzen ring behoorde mogelijk toe aan een christelijke pelgrim die Isral tussen de 12e en 15e eeuw bezocht.

De 26-jarige Dekel Ben-Shitrit was aan het schoffelen in een tuin in de Jizrelvallei (gelegen in het noorden van Isral) toen hij de ring opeens tussen de planten tevoorschijn zag komen. Hij zette zijn vondst op Facebook, waarna de IAA (Israel Antiquities Authority) er lucht van kreeg. Een archeoloog van de overheidsinstelling spoedde zich naar de Jizrelvallei en bevestigde dat Dekel Ben-Shitrit iets heel bijzonders gevonden had.

Sint Nicolaas
“Deze speciale ring is uitzonderlijk goed bewaard gebleven,” vertelt archeoloog Yana Tchekhanovetz. “Op de ring staat een afbeelding van een kale man met een staf. Voorlopig onderzoek wijst uit dat het gaat om Sint Nicolaas die een voor hem zo kenmerkende bisschopsstaf vasthoudt.”


Beschermheilige
Aangenomen wordt dat Sint Nicolaas wonderen verrichtte en in het geheim geschenken uitdeelde aan wie ze gebruiken kon. Op hem is dan ook ons Sinterklaasfeest en de Amerikaanse Santa Claus gebaseerd. In de Middeleeuwen was Sint Nicolaas echter de beschermheilige van de reizigers, waaronder pelgrims. “En dus droegen christelijke pelgrims die vanuit alle hoeken van het Byzantijnse rijk (Turkije, de Balkan, Griekenland en wat nu Rusland is) naar Isral reisden, zijn icoon met zich mee om zich te beschermen tegen gevaar. Het is dan ook aannemelijk dat de ring toebehoorde aan een pelgrim die tijdens zijn reis bescherming zocht bij Sint Nicolaas.”

Onderweg
Die theorie wordt onderschreven door de locatie waarop deze ring is teruggevonden. Ten tijde van de Middeleeuwen lag vlak bij de plek waar de ring is ontdekt een belangrijke Romeinse weg die veelvuldig door christelijke pelgrims werd gebruikt. Deze weg voerde ze namelijk naar voor hen heel belangrijke plekken zoals de Taborberg (waar Jezus volgens de christelijke traditie een gedaanteverandering onderging en Mozes en Elia ontmoette), Nazareth (de plek waar Jezus volgens de Bijbel opgroeide) en het Meer van Tiberias (waar verschillende bekende Bijbelverhalen zich afspelen).

Dekel Ben-Shitrit heeft de ring inmiddels afgestaan aan de IAA. De overheidsinstantie is er mee in zijn nopjes; zo’n ring had deze namelijk nog niet in de collectie.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177543557
01-03-2018

Bouwvakkers stuiten op muntenschat bij Vianen



Muntenschat VianenEen bijzondere vondst in de provincie Utrecht. Bij werkzaamheden voor een waterleiding stuitten twee bouwvakkers toevallig op een pot met honderden munten uit de vijftiende eeuw.

De pot werd opgegraven toen medewerkers van een waterleidingbedrijf een sleuf groeven voor een nieuwe waterleiding tijdens een nieuwbouwproject Hoef en Haag bij het dorpje Hagestein, vlakbij Vianen. Meteen werd een melding gedaan bij het Meldpunt Archeologie, waarna archeologen het onderzoek overnamen.

Salut d'or

De muntenschat werd gevonden in een eenvoudige kookpot van roodbakkend aardewerk die geglazuurd was. In de pot zaten 500 munten, voor het grootste deel zilveren munten, maar in de schat zijn ook 12 gouden munten gevonden. Een bijzonder exemplaar is een gouden 'Salut d'or' van koning Henry VI van Engeland. In de pot zaten ook stukjes textiel, waarschijnlijk zat een deel van de munten daarin verpakt.

Omloopschat verstopt in een greppel

Op basis van een eerste inventarisatie van de munten vermoeden de archeologen dat het gaat om een 'omloopschat', een voorraad munten die op het moment dat ze verstopt werden, gangbaar waren in de handel. Op basis van veldonderzoek kon ook worden opgemaakt dat de pot met munten is verstopt in een greppel langs de Hoevenweg.

Meer informatie over Hagestein

De muntenschat is bijzonder waardevol omdat er maar weinig bekend is over de omgeving van Vianen aan het einde van de vijftiende eeuw. In 1405 werd daar het stadje Hagestein verwoest, maar over de tijd daarna is weinig bekend. De munten kunnen echter waardevolle informatie bieden over de machtsverhoudingen in het gebied. De munten worden door een specialist van de Nederlandsche Bank verder onderzocht.

Bron en afbeelding:

Gemeente Vianen

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 4 maart 2018 @ 02:59:44 #238
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_177592903
quote:
Hoe de Spaanse griep 100 jaar geleden tientallen miljoenen levens eiste

GISTEREN, 17:03 AANGEPAST GISTEREN, 19:55BINNENLAND
GESCHREVEN DOOR
Rinke van den Brink
Redacteur gezondheidszorg

Honderd jaar geleden trok de Spaanse griep een verwoestend spoor. Terwijl de Eerste Wereldoorlog nog woedde, raakte een derde deel van de wereldbevolking, zo'n 500 miljoen mensen, besmet met het virus.
https://nos.nl/artikel/22(...)en-levens-eiste.html
pi_177656017
06-03-2018

Gezonken vliegdekschip uit Tweede Wereldoorlog teruggevonden



USS Lexington gevondenDe Amerikaanse miljardair Paul Allen heeft de USS Lexington teruggevonden. De Microsoft-oprichter vond het wrak zo'n 800 kilometer van de kust van Australi. Bij het wrak zijn ook de resten van vliegtuigen die de USS Lexington aan boor had, teruggevonden.

USS Lexington in de slag om de Koraalzee

Het vliegdekschip zonk na de Slag in de Koraalzee in 1942. Dat was de eerste grote zeeslag waarbij vliegdekschepen werden ingezet. Tijdens de slag werd de USS in brand geschoten, waarna de Amerikaanse Marine besloot het schip te laten zinken.

Het schip werd herkend door een onderwaterrobot die vanaf Allens onderzoeksschip R/V Petrel te water was gelaten. De robot bracht een naambord van het schip in beeld, waarmee vast werd gesteld dat het inderdaad om de USS Lexington gaat.

In en rond het wrak werden ook een aantal vliegtuigen die de USS Lexington aan boord had, terugevonden. Opvallend was dat de beschilderingen op de vliegtuigen op veel plekken nog in tact waren. Op filmbeelden die het onderzoeksteam maakte, zijn de verschillende vliegtuigen goed te zien.

Onderwateronderzoek

Paul Allen staat bekend om zijn passie voor materieel uit de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft met zijn schip R/V Petrel al eerder expedities georganiseerd om scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog op te zoeken, onder andere het schip USS Ward, dat de eerste Amerikaanse schoten van de Tweede Wereldoorlog afvuurde, vlak voor de grote Japanse aanval op Pearl Harbor. Ook vond hij naar verluid de Japanse Musashi terug, een van de grootste slagschepen van de oorlog.

Bron:

paulallen.com

(archeologie.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177657896
quote:
Interessant weetje:

quote:
Honderd jaar geleden trok de Spaanse griep een verwoestend spoor. Terwijl de Eerste Wereldoorlog nog woedde, raakte een derde deel van de wereldbevolking, zo'n 500 miljoen mensen, besmet met het virus.
Hoe leeg was de wereld met maar 1/5de van de populatie. Nu heeft China in zijn eentje al zovel inwoners.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 7 maart 2018 @ 10:43:17 #241
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_177658046
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_177662099
quote:
100 jaar geleden: Russische bolsjewieken voortaan communisten

In deze reeks brengen we grote en klein gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog 100 jaar geleden, deze week van 7 tot 13 maart 1918. De Russische bolsjewieken noemen zich voortaan communisten, Moskou wordt de nieuwe hoofdstad van Rusland, het Duitse hoofdkwartier wijkt uit naar Spa en kardinaal Mercier protesteert tegen het weghalen van kerkklokken.

Tim Trachet, Jan Ouvry
10:21
https://www.vrt.be/vrtnws(...)oortaan-communisten/
pi_177679488
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177679511
06-03-2018

Oudste flessenpost ter wereld ontdekt in Australi

Het bericht is maar liefst 132 jaar oud. En de fles? Die is afkomstig uit Nederland!

Tonya Illman en Grace Ricciardo ontdekten de fles ten noorden van Wedge Island, aan de westzijde van Australi, tijdens een wandeling. Toen ze het zand uit de fles probeerden te krijgen, rolde er een briefje uit. Op het briefje stond nauwelijks leesbaar een in het Duits geschreven boodschap. Vervolgonderzoek wijst uit dat het briefje zo’n 132 jaar geleden geschreven werd en daarmee is het de oudste flessenpost die ooit is ontdekt.

Nieuw record

De flessenpost die in West-Australi is ontdekt, is aanzienlijk ouder dan de vorige recordhouder. Die was namelijk ‘slechts’ 108 jaar oud.

Deutsche Seewarte
Na de ontdekking van deze flessenpost besloot de man van Tonya op onderzoek uit te gaan en hij ontdekte na lang zoeken dat de bijzondere flessenpost waarschijnlijk deel uitmaakte van een experiment dat tussen 1864 en 1933 door de Deutsche Seewarte werd uitgevoerd. In die periode werden vanaf Duitse schepen duizenden flessen overboord gegooid, met daarin de datum waarop dat was gebeurt, de exacte locatie van het schip, de naam van het schip, de thuishaven en koers van het schip n het verzoek aan de vinder om te laten weten waar en wanneer de fles was gevonden en deze terug te sturen naar Duitsland. Het doel was om zo meer te weten te komen over zeestromingen.

12 juni 1886
Met enige moeite lukte het de Illmans om de boodschap in de fles deels te ontcijferen. En jawel, het briefje maakte melding van een datum (12 juni 1886), de naam van het schip (Paula) en de reis die het schip aflegde (het schip voer van Cardiff in Wales naar Makassar in de Oost-Indische Compagnie). “Het was duidelijk heel opwindend, maar we hadden veel meer informatie nodig,” stelt Illman. “We wilden weten of we een historisch significante vondst hadden gedaan of dat het een heel inventieve hoax was.”


Het schip ‘Paula’ in 1180. Een schilderij van Edouard Adam. Afbeelding: Deutsches Schiffahrtsmuseum-Unterweser.

Nog meer onderzoek
En dus brachten de vinders de fles en boodschap naar het Western Australian Museum. Een eerste onderzoek wees uit dat de fles uit de tweede helft van de negentiende eeuw stamde en afkomstig was uit Nederland. Ook konden de onderzoekers bevestigen dat het papier sterk leek op goedkoop papier uit de negentiende eeuw. Bovendien bevestigden de onderzoekers dat er in 1886 inderdaad een Duitse boot met de naam Paula van Cardiff naar Makassar reisde. Maar de onderzoekers waren nog niet tevreden. “Uitzonderlijke ontdekkingen vragen om uitzonderlijk bewijs om ze te bevestigen, dus zochten we contact met collega’s in Nederland en Duitsland voor meer informatie,” vertelt onderzoeker Ross Anderson, verbonden aan het Western Australian Museum. En dat wierp zijn vruchten af. In de Duitse archieven werd namelijk een door de kapitein aan boord van de Paula bijgehouden meteorologisch dagboek ontdekt. En dat dagboek meldt dat op 12 juni 1886 een fles overboord is gezet. Zowel de datum als de cordinaten in het archief komen overeen met de datum en cordinaten die in de flessenpost worden genoemd. En ook een vergelijking van het handschrift in de brief en het dagboek bevestigen dat de kapitein beide schreef.

Van de duizenden flessen die tussen 1864 en 1933 door de Duitsers overboord werden gegooid, is er geen n naar Duitsland teruggestuurd. Wel mochten de Duitsers 662 briefjes die in de flessen zaten, terugkrijgen. De laatste werd in 1934 teruggestuurd. En nu is in Australi – op zo’n 950 kilometer afstand van de plek waar de fles overboord werd gezet – dus het 663e briefje teruggevonden. Volgens onderzoekers spoelde de fles binnen een jaar nadat deze over boord werd gegooid in Australi aan, waar deze al snel met zand bedekt raakte, waardoor deze zo’n 132 jaar op ontdekking lag te wachten


(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 8 maart 2018 @ 11:25:49 #245
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
  donderdag 8 maart 2018 @ 11:31:38 #246
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_177682057
quote:

Opdrachtgever Bosch-meesterwerk ‘Laatste Oordeel’ ontdekt
Onderzoekers van het Bosch Research and Conservation Project (BRCP) van de Radboud Universiteit hebben de oorspronkelijke opdrachtgever gedentificeerd van het ‘Laatste Oordeel’, een van de belangrijkste schilderijen van Jheronimus Bosch (1450-1516). Het onderzoeksresultaat wordt gepubliceerd in het februarinummer van The Burlington Magazine dat is gewijd aan kunst uit de Nederlanden.

Uit het onderzoek blijkt dat het grote drieluik ‘Laatste Oordeel’ uit Wenen ( Gemldegalerie der Akademie der bildenden Knste rond 1500 door Bosch is geschilderd in opdracht van Hippolyte de Berthoz, de ‘minister van financin’ aan het Bourgondische hof. Met de zogenoemde macro-xrf-scanning, ontwikkeld door de universiteit van Antwerpen, ontdekten de onderzoekers een overgeschilderd familiewapen van De Berthoz. (Historiek).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_177700200
08-03-2018

En van de grootste luchtvaartmysteries lijkt opgelost: “Lichaam Amelia Earhart gevonden na 81 jaar”


 EPA

Ruim tachtig jaar na haar verdwijning zijn wetenschappers er nu zo goed als zeker van dat ze de overblijfselen van de legendarische luchtvaartpionier Amelia Earhart hebben gedentificeerd. Dat blijkt uit nieuw forensisch onderzoek door de universiteit van het Amerikaanse Tennessee.

Het onderzoek draait om beenderen die in 1940 op een afgelegen eiland in de Stille Oceaan werden gevonden. Destijds werd geconcludeerd dat de skeletresten afkomstig waren van een man, maar nu komen wetenschappers tot een ander besluit. De stoffelijke resten waren wel degelijk van een vrouw en behoorden hoogstwaarschijnlijk aan Amelia Earhart toe.

“Meest overtuigende theorie”

“Totdat definitief het tegendeel zou worden bewezen, is de meest overtuigende theorie dat het om haar stoffelijk overschot gaat”, schrijft Richard Jantz, professor emeritus in de antropologie, in de recente studie. Dat concludeerde hij op basis van een nieuwe analyse van de metingen die zeventig jaar geleden werden uitgevoerd. De beenderen zelf raakten verloren, maar de afmetingen van de beenderen komen volgens de nieuwe studie overeen met het profiel van Earhart.


Dat wetenschappers zeven decennia geleden tot een andere conclusie kwamen, heeft volgens Jantz te maken met de wetenschappelijke methodes die op dat moment ontoereikend bleken. “De forensische antropologie was nog niet erg ontwikkeld in de vroege twintigste eeuw,” aldus de professor.

Verdwijning

Amelia Earhart verdween tijdens een poging om als eerste rond de wereld te vliegen. Op 2 juli 1937 om 8.43 uur plaatselijke tijd verstuurde Earhart een laatste boodschap over de radio, op weg naar haar landingsplaats, het eiland Howland in de Stille Oceaan. Nadien werd niets meer van haar en haar navigator Fred Noonan vernomen.

Er waren echter aanwijzingen dat ze een noodlanding zouden hebben gemaakt op het atol Nikumaroro, dat onderdeel vormt van de republiek Kiribati. Daar zou ze als schipbreukeling hebben geleefd en ook zo zijn gestorven

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177700257
08-03-2018

Romeinse begraafplaats gevonden bij Bemmel



Bij Bemmel, in de Betuwe is een Romeins grafveld uit de tweede en derde eeuw na Christus blootgelegd. Het grafveld is uniek voor Nederland. Het grafveld kwam aan het licht bij werkzaamheden voor de aanleg van een nieuw gedeelte van de A15.

In het grafveld zijn 48 graven teruggevonden. Het gaat om opgeworpen grafheuvels, waarin de gecremeerde resten van de overledenen werden begraven. De kwaliteit en compleetheid van de graven is uitzonderlijk volgens de archeologen en uniek voor Nederland. Veel van de graven zijn namelijk nog compleet, in vier graven zijn zelfs nog complete askisten van tufsteen gevonden. In de graven zijn ook veel grafgiften gevonden, die grafgiften lagen in speciaal getimmerde kamers in de heuvels. Ook dat is bijzonder, want gewoonlijk werden grafgiften bijgezet in simpele kuilen.



Romeins grafveld Bemmel

Luxe en weelde bij Bemmel

De grafgiften die zijn gevonden, stralen ook luxe en weelde uit. Het gaat om veel geimporteerde goederen, zoals geverfd aardewerken serviesgoed en olielampen. Ook zijn er kannen, flessen en een kommen van glas en brons gevonden. Bijzonder zeldzaam zijn persoonlijke voorwerpen, zoals kleding- en haarspelden, spiegels en zelfs een parfumflesje met inhoud. Helemaal zeldzaam was de vondst van de fragmenten van vier perkamentrolhouders. Zulke spullen worden in de Nederlandse bodem nauwelijks gevonden.

Romeins grafveld Bemmel



Rijkswaterstaat maakte een filmpje van de opgraving ()

Romeinse villa bij Bemmel?

Bemmel ligt vlak bij Nijmegen, dat een belangrijk Romeins centrum was. In en rond Bemmel zijn vaker Romeinse vondsten gedaan. Archeologen vermoeden dat het grafveld bij een nabijgelegen villa hoort. Die villa is echter nog niet teruggevonden. Wel staat gezien de giften vast, dat het grafveld vooral gebruikt werd door de plaatselijke elite.

Een aantal vondsten zal op 27, 28 en 29 april 2018 in Bemmel aan het publiek gepresenteerd worden, tijdens de Romeinenweek. Er zijn ook plannen om in 2019 een aantal vondsten tentoon te stellen in het Museum Valkhof in Nijmegen.

Bron en afbeeldingen:

Rijkswaterstaat

(archeologieonline.com)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177722747
https://edition.cnn.com/2(...)vedo-obit0858PMStory

Acevedo was a World War II medic and one of 350 US soldiers held in a Nazi slave labor camp. His journal proved critical in documenting the deaths and atrocities inside the camp.
He would become the first Mexican-American ever recognized as a Holocaust survivor. He kept one brutality secret, though, until the final months of his life.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 10 maart 2018 @ 14:35:40 #250
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_177723328
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 maart 2018 08:25 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
08-03-2018

Romeinse begraafplaats gevonden bij Bemmel

[ afbeelding ]

Bij Bemmel, in de Betuwe is een Romeins grafveld uit de tweede en derde eeuw na Christus blootgelegd. Het grafveld is uniek voor Nederland. Het grafveld kwam aan het licht bij werkzaamheden voor de aanleg van een nieuw gedeelte van de A15.

In het grafveld zijn 48 graven teruggevonden. Het gaat om opgeworpen grafheuvels, waarin de gecremeerde resten van de overledenen werden begraven. De kwaliteit en compleetheid van de graven is uitzonderlijk volgens de archeologen en uniek voor Nederland. Veel van de graven zijn namelijk nog compleet, in vier graven zijn zelfs nog complete askisten van tufsteen gevonden. In de graven zijn ook veel grafgiften gevonden, die grafgiften lagen in speciaal getimmerde kamers in de heuvels. Ook dat is bijzonder, want gewoonlijk werden grafgiften bijgezet in simpele kuilen.

[ afbeelding ]

Romeins grafveld Bemmel

Luxe en weelde bij Bemmel

De grafgiften die zijn gevonden, stralen ook luxe en weelde uit. Het gaat om veel geimporteerde goederen, zoals geverfd aardewerken serviesgoed en olielampen. Ook zijn er kannen, flessen en een kommen van glas en brons gevonden. Bijzonder zeldzaam zijn persoonlijke voorwerpen, zoals kleding- en haarspelden, spiegels en zelfs een parfumflesje met inhoud. Helemaal zeldzaam was de vondst van de fragmenten van vier perkamentrolhouders. Zulke spullen worden in de Nederlandse bodem nauwelijks gevonden.

Romeins grafveld Bemmel


[ afbeelding ]
Rijkswaterstaat maakte een filmpje van de opgraving ()

Romeinse villa bij Bemmel?

Bemmel ligt vlak bij Nijmegen, dat een belangrijk Romeins centrum was. In en rond Bemmel zijn vaker Romeinse vondsten gedaan. Archeologen vermoeden dat het grafveld bij een nabijgelegen villa hoort. Die villa is echter nog niet teruggevonden. Wel staat gezien de giften vast, dat het grafveld vooral gebruikt werd door de plaatselijke elite.

Een aantal vondsten zal op 27, 28 en 29 april 2018 in Bemmel aan het publiek gepresenteerd worden, tijdens de Romeinenweek. Er zijn ook plannen om in 2019 een aantal vondsten tentoon te stellen in het Museum Valkhof in Nijmegen.

Bron en afbeeldingen:

Rijkswaterstaat

(archeologieonline.com)
C&H / Romeinse grafveld gevonden in Bemmel
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')