Mooi opgemerktquote:Op zaterdag 24 juni 2017 18:44 schreef vaarsuvius het volgende:
Het maakt voor ons mensen niet uit of de werkelijkheid die we ervaren de 'echte werkelijkheid' is of alleen onze perceptie ervan, zoals je al zegt met Russell , het is alles wat we hebben. En als we er in de praktijk goed mee uit de voeten kunnen (in technische zin) dan is dat prima.
Het verwerpen omdat je geen zekerheid hebt is zinloos, want alles wat je ervoor in de plaats zet is NOG onzinniger.. (Want dat komt al helemaal uit de grote duim van de mens)
Volgens mij is dit alles behalve 'gebleken' uit onderzoek. Bron?quote:Op zaterdag 24 juni 2017 15:49 schreef JerryWesterby het volgende:
Combineer dit inzicht nu met de kwantumfysica, waaruit blijkt dat er geen werkelijkheid is zolang er geen waarneming is. Er is alleen maar een kansverdeling voor de mogelijke waarden van alle fysische eigenschappen die de elementaire deeltjes in onze overlevingswaarneming/interface kunnen aannemen, als, en alleen als, we een waarneming doen.
Maar dat is 'losstaande' waarneming wat buiten onze waarneming staat. Wat dat betreft zie je iets wat iets waarneemt. Just a tool.quote:Op zaterdag 24 juni 2017 20:44 schreef Cockwhale het volgende:
[..]
Volgens mij is dit alles behalve 'gebleken' uit onderzoek. Bron?
De Bohm-deBroglie (pilotwave) interpretatie van de QM spreekt dit zelfs rechtstreeks tegen.quote:Op zaterdag 24 juni 2017 20:44 schreef Cockwhale het volgende:
[..]
Volgens mij is dit alles behalve 'gebleken' uit onderzoek. Bron?
Deze manier van denken is de grootste valkuil die er is.quote:Op zaterdag 24 juni 2017 20:43 schreef Cockwhale het volgende:
'Reality behind' vind ik onzin. Het geeft de suggestie dat onze waarneming onwerkelijk is. Het is eerder een incompleet beeld, in plaats van een onwerkelijk beeld. Je ziet een deel van het geheel en dat is niet meer dan logisch gezien onze capaciteiten. Je moet het geheel zijn om het geheel te zien.
Ik heb je volgens mij vaker soortgelijke dingen zien vertellen, en iedere keer heb ik oprecht geen idee wat je nou bedoeld. Dus mijn vraag aan jou is: wat bedoel je als je zegt dat "de waarneming de werkelijkheid creeert"?quote:Op zaterdag 24 juni 2017 15:49 schreef JerryWesterby het volgende:
Geen objectieve, fundamentele 'fysische' werkelijkheid die op onverklaarbare wijze iets als waarneming heeft geproduceerd, maar andersom: waarneming als een intersubjectief, interactief proces in een fundamenteel bewustzijn, dat onze 'fysische' werkelijkheid creeert.
Die perceptie is net zo werkelijk als elk ander bestaand fenomeen, juist omdat het functioneel en noodzakelijk is. Daarom is het een aspect van de werkelijkheid, een van de velen. Perspectieven "zien" per definitie delen door lokaliteit, maar ook andere fysische limitaties. Wat de "bron" is van de werkelijkheid is een niet te beantwoorden vraag. Het is limietloos, en per definitie niet te vatten voor een gelimiteerde entiteit.quote:Op zaterdag 24 juni 2017 21:25 schreef Jappie het volgende:
[..]
Deze manier van denken is de grootste valkuil die er is.
Het is geen incompleet beeld maar een perceptueel beeld; het beeld wat wij van de werkelijkheid hebben ontstaat door functionele perceptie. Dingen hebben een betekenis voor ons deelnemers en alleen in precies die relatie is hetgeen wat waargenomen word ook precies wat het moet zijn.
De klassieke denkfout is er vanuit te gaan dat wij niet waarnemen met een 100% focus waardoor er dus nog ruimte overblijft voor dat waar onze focus niet ligt. Op die manier lijkt een deel in beeld te zijn en een deel niet; of zoals jij het zegt bestaat het idee van een incompleet beeld waardoor het deel wat we wel zien er dus wel moet zijn.
[/i]
Waarom zou je moeten blijven vastklampen aan een zelfverzonnen leugen van hoe de werkelijkheid eruit zou moeten zien?quote:Op zaterdag 24 juni 2017 18:44 schreef vaarsuvius het volgende:
Het maakt voor ons mensen niet uit of de werkelijkheid die we ervaren de 'echte werkelijkheid' is of alleen onze perceptie ervan, zoals je al zegt met Russell , het is alles wat we hebben. En als we er in de praktijk goed mee uit de voeten kunnen (in technische zin) dan is dat prima.
Het verwerpen omdat je geen zekerheid hebt is zinloos, want alles wat je ervoor in de plaats zet is NOG onzinniger.. (Want dat komt al helemaal uit de grote duim van de mens)
Zoals ik al zei, omdat het werkt. We krijgen succes, resultaten met het hypothetisch-deductieve model van de wetenschap.quote:Op zondag 25 juni 2017 10:54 schreef Elzies het volgende:
[..]
Waarom zou je moeten blijven vastklampen aan een zelfverzonnen leugen van hoe de werkelijkheid eruit zou moeten zien?
Onze perceptie is slechts een minuscuul deeltje van de werkelijkheid die we denken te aanschouwen. Bovendien begrijpen we het merendeel van onze eigen perceptie niet eens.
Het is geen leugen, het is perceptie.quote:Op zondag 25 juni 2017 10:54 schreef Elzies het volgende:
Waarom zou je moeten blijven vastklampen aan een zelfverzonnen leugen van hoe de werkelijkheid eruit zou moeten zien?
Hoe weet jij dat? Het is bij jou namelijk ook alleen maar perceptie. Ik bedoel, misschien zie ik wel de absolute werkelijkheid.quote:Onze perceptie is slechts een minuscuul deeltje van de werkelijkheid die we denken te aanschouwen.
Hier een leuk interview met Bohm:quote:Op zaterdag 24 juni 2017 21:08 schreef Haushofer het volgende:
[..]
De Bohm-deBroglie (pilotwave) interpretatie van de QM spreekt dit zelfs rechtstreeks tegen.
Dat de werkelijkheid onze werkelijkheid is. Als wij er niet waren om hem waar te nemen zou hij er niet zijn. Ruimte, tijd, driedimensionale dingen, de hele mikmak, is een constructie in bewustzijn.quote:Op zaterdag 24 juni 2017 22:15 schreef GrumpyFish het volgende:
[..]
Ik heb je volgens mij vaker soortgelijke dingen zien vertellen, en iedere keer heb ik oprecht geen idee wat je nou bedoeld. Dus mijn vraag aan jou is: wat bedoel je als je zegt dat "de waarneming de werkelijkheid creeert"?
Dat is een puur pragmatische houding, maar mensen zijn nu eenmaal nieuwsgierig en vinden het vaak leuk om te speculeren over hoe het nou allemaal zit, ook al levert het geen technische vooruitgang op.quote:Op zondag 25 juni 2017 16:04 schreef vaarsuvius het volgende:
[..]
Zoals ik al zei, omdat het werkt. We krijgen succes, resultaten met het hypothetisch-deductieve model van de wetenschap.
Je kan het wel een leugen noemen omdat je filosofosch gezien nooit zeker kunt weten of het wel 'waar' is , maar het is gewoon een feit dat het beter werkt dan alle andere fantasietjes die de mens heeft bedacht als poging om de werkelijkheid te vatten.
Dus de beste houding is:
Het bestaan en de natuur is een mysterie en wij als mensen zijn niet in staat om 'achter de schermen' te kijken, maar wat we wel kunnen is met deze gereedschappen (wetenschap) een zo goed mogelijke benadering (model) te maken. Met als bonus dat we daardoor onze omstandigheden kunnen verbeteren met technische vooruitgang (die ook weer onze ondergang kan worden, maar dat staat er even los van)
Dat speculeren is dus verder het product van jouw fantasie (en die van vele anderen)quote:Op zondag 25 juni 2017 21:41 schreef JerryWesterby het volgende:
[..]
Dat is een puur pragmatische houding, maar mensen zijn nu eenmaal nieuwsgierig en vinden het vaak leuk om te speculeren over hoe het nou allemaal zit, ook al levert het geen technische vooruitgang op.
nog een keer hetzelfde: fantasie....quote:Ook denk ik dat het een positieve invloed op de samenleving zou hebben als mensen beseffen dat bewustzijn geen triviaal bijverschijnsel is in een zinloos universum, maar iets fundamenteels en zinvols.
QM is hier wel duidelijk in hoor, bewustzijn is essentieel en er zijn ook veel natuurkundige die er ook zo overdenken het is alleen nog niet mainstream, wsl. omdat de implicaties nogal groot zijn en mensen over het algemeen veel angst bij zich dragen.quote:Op maandag 26 juni 2017 00:18 schreef vaarsuvius het volgende:
[..]
Dat speculeren is dus verder het product van jouw fantasie (en die van vele anderen)
[..]
nog een keer hetzelfde: fantasie....
Fantasie is iets anders, zoals fantasy fiction bijvoorbeeld. Maar anyway, het werk van Hoffman is puur wetenschappelijk.quote:Op maandag 26 juni 2017 00:18 schreef vaarsuvius het volgende:
[..]
Dat speculeren is dus verder het product van jouw fantasie (en die van vele anderen)
[..]
nog een keer hetzelfde: fantasie....
Nee. Zie bvquote:Op maandag 26 juni 2017 00:38 schreef alwaysbenice het volgende:
[..]
QM is hier wel duidelijk in hoor, bewustzijn is essentieel en er zijn ook veel natuurkundige die er ook zo overdenken het is alleen nog niet mainstream, wsl. omdat de implicaties nogal groot zijn en mensen over het algemeen veel angst bij zich dragen.
En verder is het altijd de directe ervaring voorbij geloofsovertuigingen, het enige dat je weet is dat JIJ bestaat: de 'realiteit', 'het brein', 'God' etc. komen allemaal later.
[ afbeelding ]
Het universum is net zo gefinetuned voor zwarte gaten. Hebben die ook bewustzijn?quote:Op zondag 25 juni 2017 21:30 schreef JerryWesterby het volgende:
[..]
Dat de werkelijkheid onze werkelijkheid is. Als wij er niet waren om hem waar te nemen zou hij er niet zijn. Ruimte, tijd, driedimensionale dingen, de hele mikmak, is een constructie in bewustzijn.
Zoals Martin Rees zegt:
“In the beginning there were only probabilities. The universe could only come into existence if someone observed it. It does not matter that the observers turned up several billion years later. The universe exists because we are aware of it.”
Dat is ook de verklaring van het fine-tuning probleem. Waarom het universum zo exact is afgesteld op levende wezens.
Er is een achterliggende kracht die de materiële werkelijkheid doet gedragen zoals het zich gedraagt buiten de voor ons bekende natuurkundige krachten die daar slechts een onderdeel van is.quote:Op maandag 26 juni 2017 08:15 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Het universum is net zo gefinetuned voor zwarte gaten. Hebben die ook bewustzijn?
Is dat zo? Vertel eens?quote:Op maandag 26 juni 2017 08:15 schreef Haushofer het volgende:
Het universum is net zo gefinetuned voor zwarte gaten.
Dat volgt daar niet uit. Zo werkt het fine-tuning argument niet. Dat wij bewust zijn is niet iets dat we concluderen uit het fine-tuning argument. Dat we bewust zijn is een ervaringsfeit.quote:Hebben die ook bewustzijn?
Zonder die aspecten bestaat niets dat bewustzijn vormgeeft, niets dat bewustzijn betekenis geeft, dus het is eerder andersom.quote:Op zondag 25 juni 2017 21:30 schreef JerryWesterby het volgende:
[..]
Dat de werkelijkheid onze werkelijkheid is. Als wij er niet waren om hem waar te nemen zou hij er niet zijn. Ruimte, tijd, driedimensionale dingen, de hele mikmak, is een constructie in bewustzijn.
Volgens mij denken de meeste mensen dat al, wat juist voor problemen zorgt. Iedereen voelt zich verheven omdat ze zogenaamd bewust zijn. Zo belangrijk als gebakken lucht.quote:Op zondag 25 juni 2017 21:41 schreef JerryWesterby het volgende:
[..]
Ook denk ik dat het een positieve invloed op de samenleving zou hebben als mensen beseffen dat bewustzijn geen triviaal bijverschijnsel is in een zinloos universum, maar iets fundamenteels en zinvols. Dat is immateriele voouitgang, dat is ook belangrijk.
Dat weten we niet. Het kan net zo goed zijn dat onze zwaartekrachtstheorie onvolledig isquote:Op maandag 26 juni 2017 09:27 schreef Elzies het volgende:
[..]
Er is een achterliggende kracht die de materiële werkelijkheid doet gedragen zoals het zich gedraagt buiten de voor ons bekende natuurkundige krachten die daar slechts een onderdeel van is.
De materiële werkelijkheid vormt nog geen 10% van dit universum waarbij de overige 90% voor ons volkomen onbekend toeschijnt.
In 1 ruimtelijke dimensie wordt triviaal voldaan aan de Einsteinvergelijkingen, in 2 ruimtelijke dimensies heb je geen zwaartekrachtsgolven en alleen BTZ zwarte gaten. Pas in 3 ruimtelijke dimensies krijg je alle interessante oplossingen zoals Kerr-Newman e.d., en in nog meer ruimtelijke dimensies wordt zwaartekracht alweer zwakker waardoor de formatie van zwarte gaten bemoeilijkt wordt.quote:
Waarin bevestigt hij jouw uitspraakquote:Op zondag 25 juni 2017 21:20 schreef JerryWesterby het volgende:
[..]
Hier een leuk interview met Bohm:
? Dit lijkt me klinkklare nonsens, gebaseerd op esotherische mijmeringen van decennia geleden, toen de QM nog veel minder werd begrepen. Volgens mij stapte zelfs Eugene Wigner op latere leeftijd af van dat hele "bewustzijn laat de golffunctie instorten"- verhaal.quote:Combineer dit inzicht nu met de kwantumfysica, waaruit blijkt dat er geen werkelijkheid is zolang er geen waarneming is. Er is alleen maar een kansverdeling voor de mogelijke waarden van alle fysische eigenschappen die de elementaire deeltjes in onze overlevingswaarneming/interface kunnen aannemen, als, en alleen als, we een waarneming doen.
Daarom kan men bij gebrek aan inzicht en de juiste technologie de ene optie niet zomaar van tafel vegen.quote:Op dinsdag 27 juni 2017 10:21 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Dat weten we niet. Het kan net zo goed zijn dat onze zwaartekrachtstheorie onvolledig is
Jazeker wel, op basis van waarschijnlijkheid, of bijvoorbeeld complexiteit van de voorgestelde opties.quote:Op dinsdag 27 juni 2017 11:29 schreef Elzies het volgende:
[..]
Daarom kan men bij gebrek aan inzicht en de juiste technologie de ene optie niet zomaar van tafel vegen.
Het geeft aan dat Bohm zelf helemaal niet denkt dat er geen relatie is tussen quantum fysica en bewustzijn. Hij zegt hier dat de implicate order intelligent is. 'Intelligence is implicit in the whole'.quote:Op dinsdag 27 juni 2017 10:37 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Waarin bevestigt hij jouw uitspraak
De voorwaarde van drie ruimtelijke dimensies steekt nogal schril af tegen de lange lijst parameters in het fine-tuning argument, die soms niet meer dan een fractie van een procent mogen afwijken van de waarde die ze hebben.quote:Op dinsdag 27 juni 2017 10:24 schreef Haushofer het volgende:
In 1 ruimtelijke dimensie wordt triviaal voldaan aan de Einsteinvergelijkingen, in 2 ruimtelijke dimensies heb je geen zwaartekrachtsgolven en alleen BTZ zwarte gaten. Pas in 3 ruimtelijke dimensies krijg je alle interessante oplossingen zoals Kerr-Newman e.d., en in nog meer ruimtelijke dimensies wordt zwaartekracht alweer zwakker waardoor de formatie van zwarte gaten bemoeilijkt wordt.
Overigens, het universum is nog meer gefinetuned voor breien. Alleen in 3 ruimtelijke dimensies kun je immers knopen maken.
Dit lijkt me nonsens. Er zijn agenten in het universum die zich bewust zijn van zichzelf.quote:Op dinsdag 27 juni 2017 22:17 schreef JerryWesterby het volgende:
[..]
is dit een universum dat zich bewust is van zichzelf.
Verder heeft het volgens mij niet veel zin om statististische berekeningen toe te passen op een steekproef van 1. Statistiek gaat allemaal over hoe vaak dingen voorkomen in vergelijking met hoe vaak ze voor kunnen komen. Voor Bayes heb je veel data nodig, dan maakt het niet zoveel uit hoe je initieel de waarschijnlijkheden inschat, maar we hebben maar één universum.quote:Op dinsdag 27 juni 2017 10:26 schreef Haushofer het volgende:
Overigens, hier is een aardig artikel van Klaas Landsman,
https://arxiv.org/abs/1505.05359
over hoe het Finetune-argument zichzelf met de stelling van Bayes in de vingers snijdt.
M.a.w.: het is een slecht argument.
Neen. Heel makkelijk onderuit te halen. Alleen in een universum dat zelfbewust leven toestaat kan zelfbewust leven ontstaan.quote:Op dinsdag 27 juni 2017 22:20 schreef JerryWesterby het volgende:
[..]
Je bewering dat fine-tuning een slecht argument is is dus misplaatst. Het is een erg goed argument.
Beiden zijn dan waar?quote:Op dinsdag 27 juni 2017 22:26 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Neen. Heel makkelijk onderuit te halen. Alleen in een universum dat zelfbewust leven toestaat kan zelfbewust leven ontstaan.
Beide wat?quote:
Datgene wat je stelt werkt beide kanten op. Oftewel, je sluit het ene niet uit.quote:
Je verwart frequentistische kansen met Bayesiaanse statistiek.quote:Op dinsdag 27 juni 2017 22:20 schreef JerryWesterby het volgende:
[..]
Verder heeft het volgens mij niet veel zin om statististische berekeningen toe te passen op een steekproef van 1. Statistiek gaat allemaal over hoe vaak dingen voorkomen in vergelijking met hoe vaak ze voor kunnen komen. Voor Bayes heb je veel data nodig, dan maakt het niet zoveel uit hoe je initieel de waarschijnlijkheden inschat, maar we hebben maar één universum.
Het artikel gaat uit van 5 mogelijke verklaringen voor de fine-tuning, maar ze gaan, zoals gewoonlijk, allemaal uit van materialisme, dus die van Hoffman staat er niet bij. Er wordt geargumenteert tegen 2 ervan: ontwerp van het universum door laten we zeggen een Goddelijke programmeur en het multiversum. Beide worden dan gezien als een mogelijke hypothese, of oorzaak, in Bayes theorem, en het voorkomen van leven is een feit dat de hypothese waarschijnlijker zou moeten maken. Hoffman's verhaal, dat in de categorie Idealisme valt, is echter geheel anders van aard. Het is het leven dat het universum heeft gecreeerd. Dan kan het niet anders dan afgestemd op leven zijn.
Je bewering dat fine-tuning een slecht argument is is dus misplaatst. Het is een erg goed argument. Ook Landsman geeft toe dat hij geen antwoord heeft. Dat komt omdat hij automatisch uitgaat van materialisme.
Het kan ook nog allemaal heel toevallig zijn, maar er is volgens mij niemand die die optie serieus neemt. Dan kan het nog zijn dat er een bepaalde superwet is, de grand unifying theory waar men naar op zoek is, en waaruit dan zal blijken dat al die parameters alleen maar exact die waarde kunnen hebben. Landsman's vijfde optie is dat we in therapie moeten.quote:Op dinsdag 27 juni 2017 22:23 schreef Kamina het volgende:
Wat heeft finetuning met een mogelijke godheid te maken? Die eerste kan prima op zichzelf bestaan zonder dat daar een godheid aan te pas komt, lijkt mij.
Dus jij denkt dat Bayes serieus is toe te passen bij één geval?quote:Op woensdag 28 juni 2017 07:54 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Je verwart frequentistische kansen met Bayesiaanse statistiek.
Maar prima als jij finetuning een goed argument vindt. In het verleden is het tot nu toe altijd een hint geweest dat de desbetreffende theorie onvolledig was. Ik zie geen enkele reden waarom dat nu anders zou zijn.
Een geloof in een godheid staat hier volkomen buiten. Het gaat om de indirecte en nog onverklaarbare invloed op de materiële werkelijkheid die de materie laat gedragen zoals die zich gedraagt. Van celniveau tot macrokosmos en dan ook nog eens binnen exact nauwe parameters.quote:Op dinsdag 27 juni 2017 22:23 schreef Kamina het volgende:
Wat heeft finetuning met een mogelijke godheid te maken? Die eerste kan prima op zichzelf bestaan zonder dat daar een godheid aan te pas komt, lijkt mij.
Is dat net zo'n drogreden als Landsman's vijfde optie?quote:Op woensdag 28 juni 2017 08:01 schreef JerryWesterby het volgende:
[..]
Het kan ook nog allemaal heel toevallig zijn, maar er is volgens mij niemand die die optie serieus neemt. Dan kan het nog zijn dat er een bepaalde superwet is, de grand unifying theory waar men naar op zoek is, en waaruit dan zal blijken dat al die parameters alleen maar exact die waarde kunnen hebben. Landsman's vijfde optie is dat we in therapie moeten.
Ken je trouwens het simulatie argument van Nick Bostrom?
http://www.simulation-argument.com/
Zolang je zelf nog niet één argument weet aan te dragen, kan je geen waardeoordeel geven over een ander argument. Dan ben je simpelweg je geloof aan het verspreiden, zonder enige reden. Toevallig (pun intended) doe je dat vaker en verwacht ik niet dat nu nog argumenten gaan volgen.quote:Op woensdag 28 juni 2017 08:05 schreef Elzies het volgende:
[..]
Een geloof in een godheid staat hier volkomen buiten. Het gaat om de indirecte en nog onverklaarbare invloed op de materiële werkelijkheid die de materie laat gedragen zoals die zich gedraagt. Van celniveau tot macrokosmos en dan ook nog eens binnen exact nauwe parameters.
Dit allemaal toe te schrijven aan 'een toevallige samenloop van omstandigheden' is dezelfde claim dat wanneer een drukkerij ontploft alle lettertjes weer in de voorafgaande volgorde zullen gaan vallen. Verschuiving van het probleem door met een multiversum-theorie aan te komen is een vrij wak argument.
Vaak worden er allerlei niet aangetoonde factoren erbij bedacht omdat anders het bestaande mainframe in elkaar stort. Zolang we de zwaartekracht theorie niet kunnen vereenzelvigen tot een geünificeerde theorie van alles bestaat die geünificeerde theorie simpelweg niet. Zo zijn er nog tig andere theoretische modellen op te noemen die mijnsinziens als onbewezen factor wel héél gemakkelijk als zoete broodjes van waarheid worden verkondigd. Daar komt men anno 2017 niet zo gemakkelijk meer mee weg want informatie is overal en voor iedereen beschikbaar geworden.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |